Siječanjska net-kupusara

poruka: 479
|
čitano: 68.983
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Siječanjska net-kupusara".
16 godina
Re: Siječanjska net-kupusara
Tonči kaže...
segregator kaže...
Tonči kaže...

Platio si igru 300-tinjak kuna, dobio si podosta zabave do 50-tog nivoa. To što je gank bio tu na PvP serveru je tvoj odabir. Ja se ne sjećam da me je itko ikad genkao na PvE-u, a na PvP-u sam to očekivao i to je tako, jasno. Ne mislim da je prevara dobiti igru tog kalibra za tu cijenu i malo pričekati end-game sadržaj. Zato se tako i zove. Ništa što su reklamirali nisu uskratili, a plaćeno si dobio.

Jesu. Npr reklamirali su da je igra zabavna, a ni ja ni niko iz guilda se nismo baš zabavili

Igru sam platio 500kn (collectors edition)

Iza 50-og levela jednostavno nije bilo contenta, to nisam doživio ni u jednoj od ovih navedenih

igara. Hrpa grafičkih bugova jednom kad se izašlo iz Tortage. Hrpa quest bugova.

Totalno glup sistem borbe i neujednačene klase

WTF?! Osim što je to isključivo tvoje mišljenje (suprotno od mnogih drugih) nema baš nikakve veze s time da je tebe netko prevario. Hrpe bugova baš i nije bilo. Od izlaska igre, do levela 80 sam došao u nekoliko dana i nisam naišao na niti jedan kritičan bug kakav nema svaka igra. Igra je bila zabavna, a ova smijurija o neujednačenosti klasa je... WTF?!

I za što, da te i jesu prevarili (a nisu), je to opravdanje?! Sva sreća pa piratizirati MMO ne možeš. :-)

@zbuzanicu: u USA itekako ima alternative: Netflix anyone? - Uglavnom, imaš jeftino on-demand sadržaje, većinu serija (prime-time) gledaš besplatno online, glazbu kupuješ jeftino, knjige na Amazonu uzimaš jeftino u najam i sl. Nemoj na temelju Hrvatske zaključivati ništa. Sami smo krivi što ništa od toga nemamo.

Možeš...odi na freeshards i igraj DAOC for free

O mišljenju...pa što ti misliš, ako neki klan 3 mjeseca nakon izlaska igre spadne sa 180 ljudi na 20, da većina misli da je igra dobra?

Od svih onih gore navedenih MMO-a koje sam igrao, nisam nigdje vidio takvo nezadovoljstvo osim u Conanu

Ali kako rekoh, očito nismo igrali na serverima sa sličnim mišljenjem, a bogme možda ni istu igru {#}

Ja pričam o onom Conanu što ga je napravio Funcom.

A možda sam malo prezahtjevan, ipak sam DAOC igrao 5 godina i čitavo vrijeme se dobro zabavljao, vi

mladi imate puno kraći attention span pa je sve što traje 3-4 mjeseca već uspjeh

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 21:24 (segregator).
16 godina
odjavljen

Istina, AoC je krenio bogato i survao se na mlake brojke, ali kao i svaki MMO osim WoW-a jednostavno ne može do 10 milijuna. Conan je bio prvi pretendent na tron "ubojice WoW-a" pa je zato i bilo toliko buke. Vrlo brzo je Conan postao vrlo dobra igra i još uvijek je solidan i igran, za razliku od Warhammera Online koji odumire brže od napuštene orhideje.

Nikada emulatori neće biti niti blizu originalima. Imaš primjer World of Warcrafta čiji privatni serveri, bez obzira na trud, nikad nisu bili ni blizu.

16 godina
Ne_brini_draga kaže...

Neozbiljan si. Koliko sam primjetio nitko ne pokušava progurati tezu o tome da netko nije eventualno oštećen. Pitanje je kategorizacija i kvantifikacija te eventualne štete, a iz toga i proizlazeće kaznene mjere.

Nisam ja neozbiljan, nego ti pristupaš problemu sa aspekta politike. Pa hajdmo sada malo trubiti jer to krađa ili kršenje prava...

Meni kao razvijatelju je apsolutno svejedno jel mi netko ukrao 100 komada medija na kojem se nalazi softver ili je skinuo ilegalno 100 komada sa neta. U jednom i drugom slučaju moj račun će ostati nepromjenjen. Da nema piratstva, jel bih ja prodao 100 komada više? Sigurno ne bih, ali vrlo vjerojatno bih barem 10.

At the end of the day, kako god da nazoveš piratstvo - to je vrsta krađe. Po meni osobno, da li treba ići goniti pirate kao i prave lopove - ne treba. Ako je skinuo igru - dvije - pet, daj mu opomenu, nek plati nešto simbolično i doviđenja. Ako ima terabajt piratiziranog sadržaja, e onda ga opali po novčaniku da se tri puta okrene oko svoje osi. Ako zarađuje na piratiziranom sadržaju, tretiraj ga gore neko "pravog" lopova. 

Ali on je meni nešto ukrao! Ukrao mi je licencu. Ako se već idemo međusobno obrazovati - onda u ekonomici postoji nešto što se zove oportunitetni trošak. I piratstvo ga nabija sky-high!

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
16 godina
Ne_brini_draga kaže...
Floki kaže...
Ne_brini_draga kaže...
Floki kaže...
Ajde dobro ako je tako lakše

onaj kome treba neka knjiga iz informatike, pa je odluči ne platiti, nego nelegalno skinuti, nije ukrao, nego "povrijedio autorska prava".

Bravo! :-)

E vidiš, kako se mi nađemo.

Kao što sam već rekao, šef nikad ne kasni, on biva zadržan

Meh, nema kruha s tobom. :-/ Prvo se složiš pa kasnije to prikažeš kao neiskreno, sarkastično slaganje.

pa eto, nek ti bude, nije krađa, nego "povreda autorskih prava".

eufemizmi su super stvari, opravdaju masu toga, s njima je lakše kroz život, i da ih nema, trebalo bi ih izmisliti.

16 godina
Siječanjska net-kupusara

Ali pitanje je koliko oštećena strana prihvaća eufemizam.

Kad se muž zadrži u kafiću i napije, on kaže da je "malo zakasnio" i "malo popio", a žena da je došao doma u sitne sate i pijan ka letva.

E tako i ovdje, onaj komu su skinuli aplikaciju ili knjigu 100 puta nelegalno, kaže da je izgubio prodaju od bar 10 knjiga ili aplikacija.

A onaj tko nelegalno skida i ne plaća, kaže da je to njegova sloboda na net-u.

Bome  nije čudno da oštećena strana ne prihvaća nečiji eufemizam, konačno, svi radimo za lovu, nitko za babuške.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 21:58 (Floki).

3 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Bukva kaže...
Ne_brini_draga kaže...

Neozbiljan si. Koliko sam primjetio nitko ne pokušava progurati tezu o tome da netko nije eventualno oštećen. Pitanje je kategorizacija i kvantifikacija te eventualne štete, a iz toga i proizlazeće kaznene mjere.

Nisam ja neozbiljan, nego ti pristupaš problemu sa aspekta politike. Pa hajdmo sada malo trubiti jer to krađa ili kršenje prava...

Meni kao razvijatelju je apsolutno svejedno jel mi netko ukrao 100 komada medija na kojem se nalazi softver ili je skinuo ilegalno 100 komada sa neta. U jednom i drugom slučaju moj račun će ostati nepromjenjen. Da nema piratstva, jel bih ja prodao 100 komada više? Sigurno ne bih, ali vrlo vjerojatno bih barem 10.

At the end of the day, kako god da nazoveš piratstvo - to je vrsta krađe. Po meni osobno, da li treba ići goniti pirate kao i prave lopove - ne treba. Ako je skinuo igru - dvije - pet, daj mu opomenu, nek plati nešto simbolično i doviđenja. Ako ima terabajt piratiziranog sadržaja, e onda ga opali po novčaniku da se tri puta okrene oko svoje osi. Ako zarađuje na piratiziranom sadržaju, tretiraj ga gore neko "pravog" lopova. 

Ali on je meni nešto ukrao! Ukrao mi je licencu. Ako se već idemo međusobno obrazovati - onda u ekonomici postoji nešto što se zove oportunitetni trošak. I piratstvo ga nabija sky-high!

Nisam upoznat sa studijom koja ima tezu da piratstvo nabija sky-high oportunitetni trošak recimo industriji softvera. Koliko je to sky-high? Od 100  komada 10? Izvlačiš brojke iz guzice jer eto tako to percipiraš, no nisi prikazao validnu računicu po kojoj određuješ o kojoj se svoti izgubljenog novca radi jer je netko, sa neta, sto puta skinuo tvoj softver.

Pisci zakona i suci se trude da se zakoni dosljedno primjenjuju. Odokativne brojke napuhane kako koga u tom trenutku svrbi, nisu korak u tom smjeru.

Što ako sam ja izdao softver koji rješava isti problem kao i tvoj sa nižom cijenom. Vjerojatno zbog mene imaš manju prodaju. Jesam li ja tebi nešto ukrao? Odgovori mi na ovo pitanje molim te.

16 godina
Siječanjska net-kupusara

Ovaj se problem ne bude skoro riješio, ali priča o uglednom gospodinu koji je iskoristio priliku kad mu se pružila, ne pije baš vodu. Ne pomažu baš eufemizmi.

Ili da ponovim za kraj moje diskusije kako sam postavio stvari starijoj gospođi kad sam joj pomagao da kupi unucima laptop:

"Gospođo ja mogu staviti besplatni program, ili onaj što treba platiti (ubuntu ili windows), sve drugo je krađa"

"Što koristi većina?"- pita me gospođa

"Onaj što se plaća, ali ga mnogi ne plaćaju"

"Naruči ga" - kaže mi ona

Naravno, nisam ni sumnjao u nju, znao sam da joj neće pasti na pamet dati unucima nešto nelegalno.

Nema gospođa veliku mirovinu, ali je htjela ono što koristi većina i naravno, da bude legalno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 22:32 (Floki).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ne_brini_draga kaže...

Što ako sam ja izdao softver koji rješava isti problem kao i tvoj sa nižom cijenom. Vjerojatno zbog mene imaš manju prodaju. Jesam li ja tebi nešto ukrao? Odgovori mi na ovo pitanje molim te.

Ja mislin da bi bilo koji realni čovik bio na tebe ljut u ovoj situaciji kao i da mu jesi ukrao ! :)

Balkanac bi ti možda i probušio gume ili bacio ciglu kroz prozor za napakostit... :)

12 godina
neaktivan
Enkidu kaže...
Ne_brini_draga kaže...

Ja mislin da bi bilo koji realni čovik bio na tebe ljut u ovoj situaciji kao i da mu jesi ukrao ! :)

Balkanac bi ti možda i probušio gume ili bacio ciglu kroz prozor za napakostit... :)

Mogao bi se on i derati kako sam mu "ukrao" dio tržišta, ali nema te moralne snage pa ni zakonske u ovom slučaju tražiti odštetu, jer krađe u biti nije bilo. Al' balkanci kao balkanci, rađe ciglu u glavu jer nije u pitanju to da je oštećenik doslovce oštećen pa da mu je lopov ušao u ured i iz stola ukrao "dio tržišta", neee to nije u pitanju, toga niti nema, u pitanju je to da se ovaj drugi okoristio! Ta jal tako jako boli ovaj narod.

16 godina
Ne_brini_draga kaže...

Nisam upoznat sa studijom koja ima tezu da piratstvo nabija sky-high oportunitetni trošak recimo industriji softvera. Koliko je to sky-high? Od 100  komada 10? Izvlačiš brojke iz guzice jer eto tako to percipiraš, no nisi prikazao validnu računicu po kojoj određuješ o kojoj se svoti izgubljenog novca radi jer je netko, sa neta, sto puta skinuo tvoj softver.

Pisci zakona i suci se trude da se zakoni dosljedno primjenjuju. Odokativne brojke napuhane kako koga u tom trenutku svrbi, nisu korak u tom smjeru.

Netko je izjavio da sat vremena majstora za pločice košta od 300-500kn + PDV (ranije na topicu, nisam siguran jel baš bio za pločice).

Znači, ja napišem svoj maženi i paženi programčić i dolazi na red da ga objavim. Mogu ili pokušati naplatiti što sam radio na njemu ili mogu jednostavno ga dati kao (F)OSS i staviti source code na forum / repozitorij i dati zajednici da ga dalje usavršava ako misle da ima kuha od toga. I sada si malo razmišljaš pa gledaš, pa bi trebao staviti ovu zaštitu, pa onu, pa provući kod kroz obstrukator, pa raditi ovakve i onakve 3.14zdarije po kodu... I na kraju ti prisjedne ideja što si uopće razmišljao da zaštitiš svoj rad (a pogotovo znajući da sva ta zaštita koja je napravila kupus i zelje od tvog prvotnog koda i podebljala veličinu aplikacije za duplo i bila probijena za - trećinu vremena nego što si ti proveo implementirajući je), i jednostavno odeš OSS.

Znači, oportunitetni trošak je... Ajmo reći da bih ja postavljao pločice po 200kn

200*6*20 = 24k

Što je za mene, sky-high lova. Jbt, ja bih od toga mogao dobrih pol godine živjeti ako ne i koji mjesec duže.

Evo ti real-life računice... Kad se uhvatiš razvoja softverskih rješenja, onda počni pričati ko koga gdje svrbi i koliko je što napuhano.

Mislim, nije situacija nimalo crna i, kako rekoh ranije, imaš danas em freelancing stranice, em markete, em ima i direktnih pogodbi i sa domaćim i sa stranim firmama - i to znam i iz osobnog iskustva i iz iskustva ljudi koje znam. Samo, ovo tvoje je nešto tipa - ima od Zagreba do Vukovara 3 ceste. Doduše ona najkraća je minirana, ali to ne stvara nikakav problem. Tako isto i ovdje, zašto bih ja pisao neki softver / igru za PC kad znam da će biti uzduž i popreko piratizirana?

Ne nisi ništa ukrao. Ali to znači da ja sam dobio konkurenciju i da se ja moram truditi da ponudim bolje rješenje od tvoga. Kod piratstva ja se moram truditi kako da nagrdim svoj kod, kako da napravim 77 zaštita koje redovito idu na jetra korisniku i sl. See the difference?

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
16 godina
neaktivan
Bukva kaže...

***Slučaj 1***

Ukradeno neosiguranih 1000 DVD-a sa softverom X firme Y. Firma Y zapošljava jednog radnika i bavi se proizvodnjom nekih jednostavnih softvera ali za veoma specifično tržište.

Šef: Slučaj, Joža, sry, ali ukradeno nam je 1000 DVD-ova, sjeda mi porez, režije i općenito rashodi za hladan pogon, nemam love i moram ti dati otkaz!

***Slučaj 2***

1000 puta skinut softver X sa piratske stranice.

Šef: Slučaj, Joža, sry, ali sjeda mi porez, režije i općenito rashodi za hladan pogon, nemam love i moram ti dati otkaz! Al, ne brini, kad te dijete traži hranu, ti njemu reci da tata nije dobio otkaz zbog krađe nego zbog povrede autorskih prava. Odmah će biti sit!

Ovaj niz možemo nastaviti s bezbroj različitih primjera gdje Joža na kraju dobije otkaz (softver je zapravo bio loš, gazda kupio novi terenac...) i nijedan od njih nećemo nazvati krađom. Zašto onda povredu autorskih prava silom tako zovete samo zato što se u nekom izmišljenom scenariju može nategnuti na iste dalekosežne posljedice? Ako žena direktora nabave raspiga dotičnoga a on u ljutnji odustane od kupnje softvera X, da li je ženino zvocanje krađa, jer proizvodi isti učinak na Jožu? Ista srcedrapateljna priča se može nadovezati na švercanje u tramvaju, pa švercere ne zovemo lopovima, zar ne?

Malo ste intelektuallno lijeni. Nalijepili ste tu etiketu krađe jer vam je tako jednostavnije razmišljati, a što je najsmiješnije ponašate se kao da je pojam povrede intelektualnog vlasništa nešto super i nekažnjivo, pa mi to hoćemo tako nazvati da bi ga opravdali. Ponavljam, to je prekršaj, ali nije u rangu krađe.

16 godina
Siječanjska net-kupusara

Govorite o programiranju kao o nekoj visoko-riskantnoj djelatnosti, zbog piraterije, dok moje lično iskustvo i poznanstva sa ljudima koji se bave razvijanjem programskog koda govore nešto posve drugo. Programeri su (ne mogu reći da je egzaktna tvrdnja, ali je blizu istine) nakon političara i korumpiranih doktora u ovoj zemlji (BiH) (uključujući i linuksaše) možda i najbolje plaćeni radnici, a po lokalnim oglasnicima u zemlji u kojoj je 40% nezaposlenosti (cca) svake sedmice vidim desetak novih radnih mjesta za programere i web developere, itd::: Ustvari, jedini prigovor koji ovdašnji programeri imaju jeste da je to težak posao i da gledaju kako da se domognu kakve druge, po mogućnosti telekomunikacione mašinerije...

Isto tako, svi programeri koje znam rade za outsourceing tvrtke koje pak rade za druge velike tvrtke. Ništa od tog programskog koda nije niti moguće piratizirati, naprosto jer je za industrijsku upotrebu i za određene vrste mašina...

Znam jednog čovjeka koji radi aplikacije za android i koji je vrlo zadovoljan načinom kako se odvijaju stvari. OK sad, prihvatam da je to zbog stanja u kojemu živimo, ali zar hoćete reći da je u Hrvatskoj toliko drugačije?

Ko u Hrvatskoj radi komercijalni softver i koliko seedova ima na torrent trekerima za taj softver? Nije provokativno pitanje, zbilja bih volio znati i vidjeti tako nešto...

0 1 hvala 0
12 godina
neaktivan
Bukva kaže...
Ne_brini_draga kaže...

Netko je izjavio da sat vremena majstora za pločice košta od 300-500kn + PDV (ranije na topicu, nisam siguran jel baš bio za pločice).

Znači, ja napišem svoj maženi i paženi programčić i dolazi na red da ga objavim. Mogu ili pokušati naplatiti što sam radio na njemu ili mogu jednostavno ga dati kao (F)OSS i staviti source code na forum / repozitorij i dati zajednici da ga dalje usavršava ako misle da ima kuha od toga. I sada si malo razmišljaš pa gledaš, pa bi trebao staviti ovu zaštitu, pa onu, pa provući kod kroz obstrukator, pa raditi ovakve i onakve 3.14zdarije po kodu... I na kraju ti prisjedne ideja što si uopće razmišljao da zaštitiš svoj rad (a pogotovo znajući da sva ta zaštita koja je napravila kupus i zelje od tvog prvotnog koda i podebljala veličinu aplikacije za duplo i bila probijena za - trećinu vremena nego što si ti proveo implementirajući je), i jednostavno odeš OSS.

Znači, oportunitetni trošak je... Ajmo reći da bih ja postavljao pločice po 200kn

200*6*20 = 24k

Što je za mene, sky-high lova. Jbt, ja bih od toga mogao dobrih pol godine živjeti ako ne i koji mjesec duže.

Evo ti real-life računice... Kad se uhvatiš razvoja softverskih rješenja, onda počni pričati ko koga gdje svrbi i koliko je što napuhano.

Mislim, nije situacija nimalo crna i, kako rekoh ranije, imaš danas em freelancing stranice, em markete, em ima i direktnih pogodbi i sa domaćim i sa stranim firmama - i to znam i iz osobnog iskustva i iz iskustva ljudi koje znam. Samo, ovo tvoje je nešto tipa - ima od Zagreba do Vukovara 3 ceste. Doduše ona najkraća je minirana, ali to ne stvara nikakav problem. Tako isto i ovdje, zašto bih ja pisao neki softver / igru za PC kad znam da će biti uzduž i popreko piratizirana?

Ne nisi ništa ukrao. Ali to znači da ja sam dobio konkurenciju i da se ja moram truditi da ponudim bolje rješenje od tvoga. Kod piratstva ja se moram truditi kako da nagrdim svoj kod, kako da napravim 77 zaštita koje redovito idu na jetra korisniku i sl. See the difference?

Taj oportunitetni trošak nije zbog piratstva! Gdje si ti ustvrdio da se tebi tvoj softver nije prodao zato što je piratiziran, a u slučaju da jest, gdje si ustvrdio da je sva šteta od pirata jednaka tvom oportunitetnom trošku da postavljaš pločice? Pa nemaš ti osiguranu prodaju samo zato što si napisao softver.

Gle mislim da se ti i ja u biti u dobrom dijelu slažemo, recimo da je bilo ljudi koji su htjeli kupiti tvoj softver imali su novca, ali su ga piratizirali. To je izgubljena prodaja. Međutim odrediti tko je takav, a tko nije je jako teško da ne kažem nemoguće. I tu se sada lome koplja, jedni će tvrditi da im je prodaja pala za toliko i toliko zbog pirata, a drugi će tvrditi da nije. Nitko od njih nemože točno ustvrditi kolika je izgubljena prodaja, sve su nagađanja.

Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg izbjegavam termin krađa - jer asocira, podrazumjeva, stvara sliku u glavi o točno određenoj i vrlo preciznoj šteti koju je, u slučaju prave fizičke krađe, lako ustanoviti.

U slučaju povrede IP-a ta šteta može ići od 0 pa do vrijednosti izgubljene prodaje, a u slučaju krađe nemože nikako biti 0. Ako sam ja tvoj softver skinuo samo zato jer je besplatan, a nikako ga ne bih platio, onda ti nisi izgubio prodaju. Samo za taj jedan slučaj tebi učinjena šteta iznosi nula. Sad ćeš reći, a što sa onima koji bi ga platili da nisu piratizirali? Slažem se da su oni načinili štetu, ali nemože se odrediti koliko ih je.

Ta ti računica nikako nema veze sa piratstvom. Niti bi ti mogao tu računicu koristiti u naplati da i uhvatiš pirata po zakonima kakvi jesu.

Konačno si na kraju dao odgovor na moje pitanje. Vidi, ako nisi smatrao smanjenje prodaje zbog konkurencije krađom, kako onda to isto smatraš krađom u slučaju piratluka? S tvoje strane je identična situacija. Rekao bih da želiš naplatiti duševnu bol što se netko okoristio tvojim radom bez dozvole. To je ok. Ali to nije krađa. To je povreda intelektualnog vlasništva.

Koliko treba naplatiti tu povredu intelektualnog vlasništva - e o tome bi se sada dalo pisati romane.

Mislim da si prije napisao da je krađa kad ti se ukrade autorsko pravo. Pa nije se tebi ukralo autorsko pravo, nego ti ga se nije platilo. Razlika je. Mogli bi govoriti o krađi kada bih ja uzeo tvoj softver i počeo tvrditi da sam ga ja napisao tj. da je moj i kao takvog ga prodavati, a kao posljedicu ti više ne bi mogao to isto raditi. E to je krađa autorskih prava. Kužiš? Ali tko od nas skine album Pink Floyd-a i tvrdi da je to njegov album pa ga preprodaje kao svoj? To bi bila krađa. Ovo drugo je infringement tj. povreda IP-a.

Evo ti za kraj još jedno pitanje. Čak i da nekim slučajem dođeš do neke brojke koliko smatraš da si izgubio na prodaji, jesi li u to uračunao i besplatni marketing koji ti piratski softver radi? Naravno da nisi. To je još jedna od brojki koja je prisutna i sigurni smo da postoji, ali je nemožemo precizno izračunati.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 23:44 (Ne_brini_draga).
16 godina
rashomon kaže...

Ko u Hrvatskoj radi komercijalni softver i koliko seedova ima na torrent trekerima za taj softver? Nije provokativno pitanje, zbilja bih volio znati i vidjeti tako nešto...

Croteam

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
16 godina
segregator kaže...
rashomon kaže...

Croteam

Da to se zbilja piratizira. Nije me nikad interesovalo pa sam to previdio...

12 godina
neaktivan
Visak kaže...
Malo ste intelektuallno lijeni. Nalijepili ste tu etiketu krađe jer vam je tako jednostavnije razmišljati, a što je najsmiješnije ponašate se kao da je pojam povrede intelektualnog vlasništa nešto super i nekažnjivo, pa mi to hoćemo tako nazvati da bi ga opravdali. Ponavljam, to je prekršaj, ali nije u rangu krađe.

Povlači se teza da je to eufemizam, da mi semantičkim inzistiranjem na frazi povreda intelektualnog vlasništva ne želimo raspravljati o pravom problemu ili ga pokušavamo prikriti. Rekao bih baš obrnuto, oni koji guraju i lijepe etiketu krađe upravo koriste semantičku kraticu kako bi izbjegli raspravu o pravom problemu.

16 godina
Ne_brini_draga kaže...
Visak kaže...

Povlači se teza da je to eufemizam, da mi semantičkim inzistiranjem na frazi povreda intelektualnog vlasništva ne želimo raspravljati o pravom problemu ili ga pokušavamo prikriti. Rekao bih baš obrnuto, oni koji guraju i lijepe etiketu krađe upravo koriste semantičku kraticu kako bi izbjegli raspravu o pravom problemu.

To vjerojatno ne bi trebao biti predmet rasprave. Kradja je kazneno djelo a povreda intelektualnog vlasnistva prekrsaj. Znaci povreda intelektualnog vlasnistva nije kradja nego bas to sto kaze. Povreda intelektualnog vlasnistva. Valjda ne grijesim u logici :) ili necemu drugom.

15 godina
neaktivan
Ne_brini_draga kaže...

Nema se sto raspravljati o problemu, stvar je jednostavna kako je god bilo tko od nas nazvao.

Problem je da si vecina priskrbljuje prava na nesto sto nisu platili, i smatraju to sasvim normalnim.

Treba raspraviti o rijesenju, a od nekih mirnih putova i alternativnih nacina zarade sam odustao. Pirate treba unistiti, vratiti kontrolu nad onima koji legalno posjeduju IP, pa onda relaksirati pravila pomalo dok se ne stekne onakva idila kakvu je (s)izgoreo opisao.

Set as I am in my ways and my arrogance, burden of proof tossed upon non-believers... You were my witness, my eyes, my evidence, Judith Marie, unconditional one...
12 godina
neaktivan
Eld kaže...
To vjerojatno ne bi trebao biti predmet rasprave. Kradja je kazneno djelo a povreda intelektualnog vlasnistva prekrsaj. Znaci povreda intelektualnog vlasnistva nije kradja nego bas to sto kaze. Povreda intelektualnog vlasnistva. Valjda ne grijesim u logici :) ili necemu drugom.

Niti griješiš u logici, niti griješiš sa zakonodavne strane. :-)

Priča se vodi, barem s moje strane, o kolokvijalnoj upotrebi, pogotovo u medijima. Doduše Oleg nije izričito nazvao piratstvo krađom ako se ne varam u ovom osobnom stavu. To je bilo više u asocijaciji kad je napisao "... protiv krađe i piratstva se u principu vrijedi boriti ..."

12 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Ne_brini_draga kaže...

Nema se sto raspravljati o problemu, stvar je jednostavna kako je god bilo tko od nas nazvao.

Problem je da si vecina priskrbljuje prava na nesto sto nisu platili, i smatraju to sasvim normalnim.

Treba raspraviti o rijesenju, a od nekih mirnih putova i alternativnih nacina zarade sam odustao. Pirate treba unistiti, vratiti kontrolu nad onima koji legalno posjeduju IP, pa onda relaksirati pravila pomalo dok se ne stekne onakva idila kakvu je (s)izgoreo opisao.

Stvar nije jednostavna, jer moguća odšteta ili čak kaznena mjera mora biti derivirana iz toga kako problem vidimo. A ako ju deriviramo iz kuta krađe onda bi zatvorska kazna kakvu uobičajeno dodijeljujemo lopovima bila prikladna i kod povrede IP-a što naravno nema veze s razumom. Ali, tebi je to trivijalno...

Činjenica da se zbog bankrota i dugova u milijunima eura ne ide u zatvor, al eto zbog piratiziranja filma ili pjesme ide, u tebi ne izaziva nikakav strah ili oprez dok te ne opiči po čelu, a tada će već biti kasno, sporazumi potpisani i zakoni donešeni.

14 godina
neaktivan
Siječanjska net-kupusara

Čisto informacije radi: Lamar Smith, autor SOPE-e, strikes again. Sa prijedlogom zakona čija je skraćenica PCIP - Protecting children from internet pornographers act. PCIP podrazumijeva ISP-ovima da drže arhivu online aktivnosti svojih korisnika 18 mjeseci, uključujući posjećivane stranice, telefonske podatke, i bankovne podatke.

http://www.kansan.com/news/2012/jan/31/online-privacy/?news

http://www.reddit.com/r/politics/comments/p67jz/rep_lamar_smith_author_of_sopa_is_at_it_again/

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Siječanjska net-kupusara

Kad je softver u pitanju, strašno je koliko ljudi priča nebuloze i ne razumije o čemu se radi.

Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Dragon23288 kaže...

Čisto informacije radi: Lamar Smith, autor SOPE-e, strikes again. Sa prijedlogom zakona čija je skraćenica PCIP - Protecting children from internet pornographers act. PCIP podrazumijeva ISP-ovima da drže arhivu online aktivnosti svojih korisnika 18 mjeseci, uključujući posjećivane stranice, telefonske podatke, i bankovne podatke.

Sa ovakvim nazivom - nemoš falit u americi.

16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Kad je softver u pitanju, strašno je koliko ljudi priča nebuloze i ne razumije o čemu se radi.

Baš si to fino i argumentirano objasnio, pa je sada napokon svima sve jasno.

16 godina
Visak kaže...
Tonči kaže...

Baš si to fino i argumentirano objasnio, pa je sada napokon svima sve jasno.

Oteo si mi riječ iz usta :)

16 godina
Siječanjska net-kupusara

Dnevno imam nekoliko pokušaja bijega iz lokala bez plaćanja ili odlaska sa ostavljanjem nedovoljno novaca. (zanimljivost je nikad nisam imao klošare u lokalu, uvijek se radilo o ljudima koji izgledaju pristojno, te većinom mladima s mobitelima cijene prosječne siječanske plaće).

Ja plaćam razliku.

Imam li pravo legitimirati svakog gosta? Zabraniti cijelom društvu dolazak?

Velika većina ljudi koja "skida", nisu ni imali ikakve šanse sagledati svoj čin s moralnog stajališta jer im se to guralo kao najnormalnija stvar. Kako su najveći prati djeca i mladi do prvog ozbiljnog posla, kao i u CoD MW3 bjesnite na balave klince. Djecu, dječurliju koja krade trešnje, razbija prozore i sluša one đavolje pjesme.

Dječurlija ne shvaća Olegove i Tončijeve argumentirane stavove, niti zna za povijesne primjere, ne razumije dublje analogije, ne razmišlja o posljedicama.

Ozbiljna osoba koja ima sposobnosti za gore navedeno, fizički ne stigne odigrati/poslušati/pogledati jer ima ozbiljnijeg posla. (Mass Effect sam odigrao tek kad je dvojka stigla na police, CoD sam prestao igrat još na 4. dijelu, nemam pojma koje serije idu na TV-u, a u kinu sam bio u studenom - In Time -smeće...)

Pogledajte s kojim se ljudima svađate, pročitajte teme o filmovima, serijama i igrama i shvatiti ćete da i nema smisla raspravljati s osobama koje istovremeno stignu pratiti 2, 4, 7 i 9 sezone 4 različite serije, gledao je sve s Pirate baya, i koje se svađaju u svim temema o igrama jer su ih odigrali sve.

Ali opet, oni su u 4. osnovne dobili jasnu poruku od starijih da je to jedini način nabavljanja multimedije, jer u većini slučajeva ni stariji ne žele dati novac ako ima "free" alternativa.

Meni je (zbog vlastitiog posla, kao što su Deus i Sinatra ovdje žestoki zbog svog posla) zanimljivo zašto moram većini djece (i ponekom odraslom) naplatiti odmah naručeno, jer 75% njih bi se odšetalo ako ih ne promatram. A od vrtića dobivaju jasnu poruku da ako žele čokoladu moraju roditelji platiti, ako žele tenisice također plaćaju, kao i mobitele i sl...

Dok je piraterija naučena i nasljedna amoralnost kod koje se neznanje može uzeti kao olakotna okolnost, za vlastiti primjer bih rekao da se radi o proračunatoj tj. stečenoj amoralnosti koja je posljedica vlastite odluke.

Radi ozbiljnosti rekao bih da bi me nepažnja stajala oko 50-ak kuna dnevno.

I can’t count the reasons I should stay One by one they all just fade away
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 4:04 (wyks).
Moj PC  
6 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
wyks kaže...

Dnevno imam nekoliko pokušaja bijega iz lokala bez plaćanja ili odlaska sa ostavljanjem nedovoljno novaca...

u neka druga vremena ti isti bi ti ostavljali bakšiš... danas stoje na burzi i žicaju pare od roditelja čekajući da poslodavac u stečaju uplati plaće za prošlu godinu...

mislim ono ljudi su bahata prepotentna stoka kad imaju para, kad nemaju su samo obična stoka {#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 9:03 ((s)izgoreo).
16 godina
Siječanjska net-kupusara

Anonymous je velika, disperzirana skupina bez jasne hijerarhije, i većina njenih članova nisu nikakvi hackeri, već klinci čije je znanje računala jednako kao kod vaše bake, sve što kod ovakvog napada trebaju napraviti je klikom miša pokrenuti skriptu koju im je netko dao i time biti dijelom stada od par tisuća vandala.

Meni je jako drago što je Oleg ovo spomenuo. Užasno mi je tragikomično da se od skupine balavih bandita radi skupina Robin Hoodova novog doba, da ih se (zajedno s njihovim ispadima koje bi vjerojatno svatko s foruma mogao napraviti) uzdiže u nebesa.

Sramota, više za one kojima su Anoni uzor nego za njih same.

I used to play a little, but a little wouldn't do it, so the little got more and more.

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Kakve veze uopće ima njihovo znanje informatike? Sve slobode u ljudskoj povijesti izborila je nepismena rulja koju je netko na to potaknuo.
Nisam impresioniran njihovim 'podvizima', pogotovo ne krađom novaca s kreditnih kartica, ali su svojim postupcima bar malo zainteresirali medije za problematiku tih zakona.
16 godina
Danny_HR kaže...

Anonymous je velika, disperzirana skupina bez jasne hijerarhije, i većina njenih članova nisu nikakvi hackeri, već klinci čije je znanje računala jednako kao kod vaše bake, sve što kod ovakvog napada trebaju napraviti je klikom miša pokrenuti skriptu koju im je netko dao i time biti dijelom stada od par tisuća vandala.

Meni je jako drago što je Oleg ovo spomenuo. Užasno mi je tragikomično da se od skupine balavih bandita radi skupina Robin Hoodova novog doba, da ih se (zajedno s njihovim ispadima koje bi vjerojatno svatko s foruma mogao napraviti) uzdiže u nebesa.

Sramota, više za one kojima su Anoni uzor nego za njih same.

A moguće da si samo popušio korporativnu propagandu{#}

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice