Siječanjska net-kupusara

poruka: 479
|
čitano: 68.985
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Siječanjska net-kupusara".
15 godina
neaktivan
Re: Siječanjska net-kupusara
Tonči kaže...

...i na kraju svega s Megauploadom uglavnom zarađivao na tuđim krađama.

Kako?

Imaš li neku informaciju koja kaže da ta takav poslovni model ilegalan?

Napominjem, zar MegaUpload, poput svih drugih file-sharing stranica nije imao link za prijavu sadržaja? Ako je, po čemu se MegaUpload razlikuje od milijun sličnih servisa pa je zaslužio biti ugašen a ostali nisu?

15 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Malo mi je bizarno da vi dvojica ne vidite ništa pogrešno u prevarama i zaradi na tuđem vlasništvu i radu.

Upravo si definirao kapitalizam.. Meni je to bizarno, zar i tebi?

16 godina
odjavljen
Random. kaže...
Tonči kaže...

...i na kraju svega s Megauploadom uglavnom zarađivao na tuđim krađama.

Kako?

Napominjem, zar MegaUpload, poput svih drugih file-sharing stranica nije imao link za prijavu sadržaja? Ako je, po čemu se MegaUpload razlikuje od milijun sličnih servisa pa je zaslužio biti ugašen a ostali nisu?

Probaj prebaciti kamion pun kokaina preko granice i proći bez kaznene prijave pa mi javi kako je prošlo.

bed kaže...
Tonči kaže...

Malo mi je bizarno da vi dvojica ne vidite ništa pogrešno u prevarama i zaradi na *ukradenom* tuđem vlasništvu i radu.

Upravo si definirao kapitalizam.. Meni je to bizarno, zar i tebi?

Mislio sam na ilegalnoj zaradi na ukradenom tuđem vlasništvu i radu. No, ja sam po uvjerenjima daleko od ovakvog uređenja pa ne pitaj mene što s tim ne valja. Za filozofiju oko politike se obrati drugima. 

16 godina
Tonči kaže...
segregator kaže...
ivoleko kaže...

Vama je ok kazniti Kima? Je ja se slažem, piratstvo treba kazniti. ALi kazniti čovjeka s 50 godina zatvora, jer je neizravno sudjelovao u siretnju piratstva? Ja bi baš ovo povezao s ovim vašim citatom s 9gaga.
Možete nas krasti, možete nam silovati/ubijati majke i djecu... ali dozvoliti da netko dijeli tuđe autorko djelo na internetu, e tu nas nećete zafrkavati. (slika ispod)

Ta slika fantastično oslikava sustav vrijednosti američkog društva

Malo mi je bizarno da vi dvojica ne vidite ništa pogrešno u prevarama i zaradi na tuđem vlasništvu i radu. Da u debelome prascu koji se razbacuje ukradenim ne vidite moralnu rugobu? I već je postalo stvarno smiješno to o "vrijednostima američkog društva" slušati od pripadnika društava odavde, društva koje je daleko više od američkog ogrezlo u korupciji, neradu, parazitiranju i licemjerstvu te šovinizmu, a koje se vječito zanosi lažnim mitovima i propagandom o nekim višim vrijednostima u odnosu na one oko sebe.

Tonči malo koncetracije pri čitanju postova vam nebi škodilo. Nitko ovdje ne misli da Kima ne triba kazniti (ako netko i misli, taj samo nema svijesti u piratstvu i krađi autorksih dijela, kao što ti nemaš svijesti da postoje ljudi sposobni oduzeti drugima život).
Ali da kazna koja će se nametnuti čovjeku koji je napravio jedan od milijun servisa za dijeljenje datoteka može biti veća od kazne čovjeka koji je ubio, silovao i mučio druge, NEMA SMISLA.

Ljudski život je NEPROCJENJIV. Čovjek koji je ubio nekoga drugog ide u zatvor ne isključivo radi kazne, nego da bi se spriječilo njega da opet učini loše djelo.

Zašto Kim ide u zatvor? Zašto ga nebi mogli kazniti s 2-3 godine (EDIT: mislim da je i 2-3 godine pretjerano) i udrit po đepu tako da se sav profit stecen Megaupload-om dade državi? Ali ne oni su ugasili Megaupload i ja prvi izgubio nekoliko desetaka datoteka LEGALNIH koje sam share-a tamo, a Kim ide u zatvor, vrlo moguće i doživotni.

Bizarno je što ti manje cijeniš ljudski život od piratstva. Ito indirektnog piratstva. Ito necega sto da nije bilo Kima nebi ništa bilo manje pristuno u svijetu, jer došao bi neki drugi Kim.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 14:16 (ivoleko).
16 godina
odjavljen
Siječanjska net-kupusara

A na to misliš? Ali odakle zaključak da je silovanje, ubijanje i sl. nekažnjivo? Zbog citata s nekog 9gaga? Nisam upućen u taj dio, ali moj se komentar odnosio isključivo na:

- činjenicu da se Dotcom glorificira (većina)

- činjenicu da se internetske vandale predstavlja nekakvim borcima za slobodu

- činjenicu da od njihovog napada nitko nema koristi

- činjenicu da su zapravo njihovi napadi samo put u gušenje sloboda, opravdanje Njima da se ide s još gorim zakonima

- 50 godina zatvora nitko nije nigdje još dobio, a i da je dobio, pravosuđe funkcionira kumulativno: koliko je pokrao, toliko će vjerojatno dobiti

- ako se i dovodi u pitanje njihovo pravosuđe, koliko se sjećam, za razliku od nas imaju i veće kazne, doživotne zatvore i smrtne kazne.

Uostalom, tko smo mi da Amere učimo pravosuđu? LOL

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
memulica kaže...
syncmaster245b kaže...
memulica kaže...

I ne da da je počeo internet rat, već odavna bjesni svom silinom.

{#}

Definiraj rat koji bjesni svom silinom?

eng. Cyber war

Budući da se ovdje više niko ne bavi odgovarajućom edukacijom mlađih naraštaja, a svi ih vole nagrditi, moram ja... Dakle...

Cyber war, iliti warfare, koliko je meni poznato se odnosi na sukobe elektronskim putem između država. Recimo da se nešto slično dešava sada i u proteklih godinu-dvije između SAD-a i Irana, dvije zemlje koje imaju formirane posebne cyber-odrede koji se bave sabotažom, usporavanjem radnih procesa, krađom podataka, itd. Slično se dešava i u odnosu Kine i SAD-a, samo što su napetosti sa Iranom proteklih sedmica izraženije, pogotovo otkako su Iranci zarobili njihove "droneove".

Evo, da se poslužim i Wikipedijom

http://en.wikipedia.org/wiki/Cyberwarfare

Mislim da je uputno da se, glede Anonymousa i ovoga svega, ipak vodiš Olegovim tekstom, jer je najbliži istini, iako je napisan u Dr. Iživljago modu. Znači vandalizam i neka forma protesta, možda dobra, možda loša. U svakom slučaju napadnutim stranicama ne čini nikakvu ozbiljnu štetu, tako da je sve poprilično bezazleno.

14 godina
Friday kaže...

Ne mogu reći da se slažem sa Olegom u svemu niti da je u krivu u svemu. Nekako su mi njegove kolumne postale previše "s visoka". Nema one zajebancije koju je prije imao. Ovo mi se čini kao vladino izvješće...

Baš tako, na momente kao da to nije on..

It's very dangerous, putting them together. I don't think the boy can handle it. I don't trust him.
14 godina
neaktivan
Random. kaže...

Kako?

Dobro, nemojmo se zavaravati - dobro znas da je gazda vecinu od tih 70M$ zaradio na prometu koji je nastao uploadom i downloadom piratskog softvera (a ne legalnih mp3ica indie demo benda iz Pakistana ili mojih amaterskih HD fotografija). I da, bio je svjestan toga - ako sam ja znao za postojanje tone piraterije na MU, znao je i debeli gazda. A link za prijavu sadrzaja si moze sad zataknut za neku stvar - neke Windows distribucije su stajale tamo preko dve godine, direktno linkane sa preko nekoliko piratskih (DDL) foruma, i (svojedobno) dostupne na prvoj ili drugoj google stranici za free windows ili windows download.

EDIT - za neke autore iznad - prestanite trubiti o polustoljetnoj kazni za Kima i nepravdi u odnosu na silovatelja. Kim je u pritvoru, nije osudjen jos za (ni na) nista.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 15:59 (mcf).
16 godina
mcf kaže...

EDIT - za neke autore iznad - prestanite trubiti o polustoljetnoj kazni za Kima i nepravdi u odnosu na silovatelja. Kim je u pritvoru, nije osudjen jos za (ni na) nista.

Istina, ali tolika mu kazna može biti dosuđena (iako nije rekorder, ovom tipu prijeti čak 70 godina za hackiranje)

A i nagledali smo se već nebuloznih kazni tipa $100000 po skinutoj mp3-ci

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 16:07 (segregator).
15 godina
neaktivan

Ima samo jedan "mali" problem sa ACTA-om.

Naime, vrlo slično kao i SOPA, ukoliko netko krši copyright njegova stranica se može maknuti sa DNS-a.

Sad, pojam kršenja copyrighta se gleda izuzetni široko. Dapaće do te mjere da ukoliko www.bug.hr objavi kako je novi fotoaparat od Sony-a smeće, Sony zakljući da se njegovo ime ( koje je kompletno pod copyright-om ) koristi protiv njihovih pravila, halo Bing kako brat. www.bug.hr - 404.Štoviše sve potpisnice ACTA-e imaju tu mogučnost. Drugim riječima Washington Post piše o falš Kraš Dorini - gasi cijeli site. Naravno scenarij kad HR javi u SAD gasi site su blago rečeno nerealne, međutim obrnuto je vrlo lako moguće.

Daleko od toga da se ne treba poriti protiv piratstva, međutim unutar granica razuma. Nečeš na kradljivca auta krenuti sa 50 specijalaca, 3 oklopna vozila i blokadom grada. Jer eto, ukraden je Fiat Punto.

Isto tako nema smisla cijeli web, defacto, paralizirati da bi se zaustavili servisi ala Megaupload.

Iako su moji primjeri krajnost, legalno gledano potpisnice ACTA-e imaju tu moč i mogučnost !

Netko je napravio review tvoje nove igre i popljuvao te ? Na BLOG-u ? Nema frke, ugasi cijeli BLOG. Ako se ne pokore, ugasi servis.

ISP ima, legalnu, obvezu pratiti sav sadržaj od korisnika do korisnika nebi li se otkrili potencijalni pirati. Znaći sav upload, download, sve.

Isto tako nema potrebe za dokazima. Sama sumnja, to jest optužba, se uzima zdravo za gotovo ukoliko dolazi od vladinih agencija. Drugim riječima T-Com zaključi da igra koju imam nije legalna. Uredno maknu moj comp sa interneta i prijave me vlastima koji mogu dalje urgirati. Dokaz u cijeloj priči nije potreban. Isto tako nalog da se provijerava moj promet i sadržaj računala - nije potreban.

Pa sad ti meni reci da je to normalan zakon ...

14 godina
neaktivan
segregator kaže...
Istina, ali tolika mu kazna može biti dosuđena (iako nije rekorder, ovom tipu prijeti čak 70 godina za hackiranje)

"McKinnon is accused of hacking into 97 United States military and NASA computers over a 13-month period between February 2001 and March 2002, using the name 'Solo'. The US authorities claim he deleted critical files from operating systems, which shut down the US Army’s Military District of Washington network of 2,000 computers for 24 hours, as well as deleting US Navy Weapons logs, rendering a naval base's network of 300 computers inoperable after the September 11th terrorist attacks... "

Cak 70 godina? Pa jos je dobro i prosao, mogao se suociti sa optuzbom za teroristicki napad na zemlju i smrtnom kaznom.

Slozili smo se da se internet mijenja, internet nisu vise tamo neki podaci sa pocetka 90ih dostupni skoro svima za njuskanje uz pomoc ftp guest accounta ili nehasiranih passworda. Ako se danas vecina vojno obrambenih potencijala neke zemlje oslanja na internet/intranet, normalno da ce strogo kazniti onoga tko pokusa narusiti tu sigurnost. Zar bi kazna bila blaza da je fizicki provalio u gore navedenu vojnu bazu i poceo bacati bombe po serverima?

Slicne promjene vrijede i za piratstvo. Zar nije bilo za ocekivati da ce industrija zabave i softvera prije ili kasnije naci nacin da stanu na kraj pirastvu? Ako su uspjeli sprijeciti kradju iz ducana (putem zakona i sankcija), za ocekivati je da ce to napraviti i na internetu kakvom ga danas poznajemo, internetu gdje se danas kupuje (i krade) puno vise nego u ducanima.  Zalosno je samo sto to za sobom povlaci donosenje shady NDA zakona poput ACTE koji ugrozavaju privatnost i slobodu pojedinca (da ne spominjemo copyright probeme).

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 16:34 (mcf).
15 godina
neaktivan
Enkidu lupeta svakakve gluposti...

Pogledaj se u  ogledalo, i iskreno si reci da si protiv ACTA-e zato jer te diraju dalekosezne politicke posljedice.

Niti ih ne razumijes, nego lupas napamet ono sto procitas - ono sto te dira u srce, priznaj si, je cinjenica da netko tko je VLASNIK napokon dolazi na NAPLATU! Razmisljanje ti je degenerirano do te mjere da krades, i bijesan si na sistem jer se pokusava promjeniti da ti to zabrani.

Ono sto je najgore, nisi jedini - vecina ljudi tvojih godina i mladji imaju isto razmisljanje, i stalno na nekoga ili neki k*** bijesne... uvijek im je netko drugi kriv.

Kad te pogledam ovako, vidim covjeka koji bi najradije zivio tako da nista ne radi i da mu sve bude besplatno servirano od strane nekog drugog, ili da mu bude omoguceno jednostavno ukrasti ono sto zeli.

Lupetas nadalje o Americi i Americkoj pohlepi, a od Amerike vidio ni Z. Odi malo, vidi malo svijeta. Upoznaj te proklete pohlepne ljude, popij kavu s njima i slicno.. najlakse je osudjivati nesto o cemu pojma nemas, naravno nije ti to jasno jer ti je mozak zaludjen cinjenicom da ce netko mocniji zabraniti da krades sto ti sve pukne taj dan. TI ovdje lupas slazem se/ne slazem se a uopce ni ne kuzis s cime se slazes, nego ti se svidja kad je netko za slobodu... i za borbu. Rofl. Da borba...

Sto se tice kupusa u tvojem threadu, mozda 3-5 ljudi zapravo pricaju o ACTI. Ostatak bijesni jer misli da ce im uskoro piratstvo biti zabranjeno.

Tocno kao ovisnici o cracku...

Da ja dobijem takve nekontrolirane izljeve bijesa kao ti i ta bagra, zapitao bi se za sebe i svoje zdravlje...

Uglavnom, bottom point:

ja sam ZA usvajanje ACTA-e. I za nekakav blitz-progon svih 'glavnih' pirata, tj. ekipe koja seeda gigabajte mjesecno, ima seedboxove i slicno.... na minijaturu tih blitzeva, nastradat ce oni najglasniji Robin-Hoodovi, a oni ostali koji su glasni samo u coporu, zasutjet ce instantno i prilagoditi se.

E, kad se to promjeni, onda lijepo ukinut ACTU, isto super-potiho tako da nitko ne zna, i slus :-) Nitko ne krade, a opet svi imaju sva prava...

Edit:

izbacio recenicu u kojoj drugog forumasa proglasavam "svinjom"

Set as I am in my ways and my arrogance, burden of proof tossed upon non-believers... You were my witness, my eyes, my evidence, Judith Marie, unconditional one...
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.2.2012 15:42 (Deus ex machina).
13 godina
protjeran
Siječanjska net-kupusara

Ovaj gifić lijepo objašnjava SOPA-u. Nije ni ACTA daleko od toga, štoviše.

http://theoatmeal.com/sopa

Biti ili mniti svemiropolisno

2 0 hvala 0
16 godina
moderator
Deus ex machina kaže...

Uglavnom, bottom point:

ja sam ZA usvajanje ACTA-e. I za nekakav blitz-progon svih 'glavnih' pirata, tj. ekipe koja seeda gigabajte mjesecno, ima seedboxove i slicno.... na minijaturu tih blitzeva, nastradat ce oni najglasniji Robin-Hoodovi, a oni ostali koji su glasni samo u coporu, zasutjet ce instantno i prilagoditi se.

E, kad se to promjeni, onda lijepo ukinut ACTU, isto super-potiho tako da nitko ne zna, i slus :-) Nitko ne krade, a opet svi imaju sva prava...

Ali ti i sada možeš progoniti pirate. Za to ti ne treba ACTA. Dotcom je u pržunu i čeka sud, a to nema veze s niti jednom od tri kratice. 

Misliš da je smisao ovih zakona zaštita od piratstva, a zapravo je zaštita korporacija od svega što bi im moglo naštetiti, a bez sudskog postupka.  

This space for rent!
15 godina
neaktivan
Drago kaže...

Ali ti i sada možeš progoniti pirate. Za to ti ne treba ACTA. Dotcom je u pržunu i čeka sud, a to nema veze s niti jednom od tri kratice. 

Misliš da je smisao ovih zakona zaštita od piratstva, a zapravo je zaštita korporacija od svega što bi im moglo naštetiti, a bez sudskog postupka.  

True, ali to ovisi od zemlje to zemlje, da je Mr. Dotcom kojim slucajem zavrsio u Skandinaviji, a njegovi serveri negdje u Rusiji - nikom nista. Pukim slucajem on se skrasio na Novom Zelandu, koji sa USA ima ugovor o izrucenju.

Ja ne kazem, niti igdje jesam, da je ACTA idealno rijesenje - daleko od toga... ali mislim da je cak i ovakav shotgun bolji od trenutnog stanja na trzistu. Ne zelim cekati dok se netko sjeti boljeg, ili idealnog rijesenja... zelim djelovati odmah, nauciti iz gresaka, pa onda implementirati nesto bolje.

Mislim da se mentalitet nece promjeniti na fino, jer vecina ne voli kad im se oduzme ono sto dobija besplatno, pogotovu igre kako je netko spomenuo.

Apropos sudskog postupka: koliko se ja sjecam, djelovanje van normalnog sudskog procesa je bilo rezervirano samo za SOPA-u, ACTA nema veze s time?

I sto se tice prava korporacijama - na sve te uvjete svatko od nas pristaje pritiskom na "I Agree" gumb prilikom instalacije skoro svakog ne-opensource licenciranog softwarea, pa opet nikom nista. Tako nekako ce bit, pretpostavljam, i ako se ACTA uvede - nitko se nece brinuti oko malih pirata koji skidaju za sebe, nego ce se masivno i efikasno napasti veliki, odnosno dileri.

Ako nema dilera - nema ni konzumenata :-)

Ubij torrent protokol i share-siteove, i vec si ubio 80% malih pirata... naravno, oboje se mogu koristiti u legalne svrhe, ali svijet ce prezivjeti bez torrenta i bez share siteova dok se situacija ne rijesi.

Set as I am in my ways and my arrogance, burden of proof tossed upon non-believers... You were my witness, my eyes, my evidence, Judith Marie, unconditional one...
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 17:15 (Deus ex machina).
16 godina

Svi se slažemo da Dotcom nije baš najbolja moralna vertikala (kako bi adezeovci rekli) našeg društva, al nekako njegovo uhićenje mi je u rangu da osoba X ubije osobu Y nožem i onda onaj tko je izradio taj nož dobije zatvor. Ili ako je Dotcomovo uhićenje posve legitimno, zašto se onda ne gone i tvorci torrent protokola? P2P veze?

Mislim, ako se već ide u takvu raciju, zašto se onda ne gone oni koji su stavljali ilegalni sadržaj na Megaupload (odnosno skidali)?

Njegovo uhićenje jest posve legitimno, ali ako je legalno, jadli li su onda ti zakoni... 

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
12 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
I sto se tice prava korporacijama - na sve te uvjete svatko od nas pristaje pritiskom na "I Agree" gumb prilikom instalacije skoro svakog ne-opensource licenciranog softwarea, pa opet nikom nista. Tako nekako ce bit, pretpostavljam, i ako se ACTA uvede - nitko se nece brinuti oko malih pirata koji skidaju za sebe, nego ce se masivno i efikasno napasti veliki, odnosno dileri.

Ako nema dilera - nema ni konzumenata :-)

Ubij torrent protokol i share-siteove, i vec si ubio 80% malih pirata... naravno, oboje se mogu koristiti u legalne svrhe, ali svijet ce prezivjeti bez torrenta i bez share siteova dok se situacija ne rijesi.

Veću ignoranciju nisi mogao konciznije iskazati nego u ovih par rečenica. Stvarno zaslužuješ svo gubljenje prava s ovakvim pristupom.

Što ne bismo donijeli zakon koji omogućuje upotrebu vatrenog oružja na osobu koja se sumnjiči za išto ilegalno pa bilo to i neplaćanje putne karte u autobusu. Hej, i tako to nećemo primjenjivati osim na velike ribe pa se nemamo što brinuti. Svašta.

16 godina
odjavljen
Siječanjska net-kupusara

Nekako je u svemu tome promaklo ono što se valjda namjerno ignorira: većina seratora (ako ćemo tako to nazvati) kao i u slučajevima teoretičara zavjera (koji su posebna vrsta seratora) iznosi "činjenice" koje to nisu i tako podupire svoju tezu o belosvetskim hoštaplerima, masonima i sličnim pi*darijama. Dotcom je osuđen na 50 godina, što nije - a mogao bi dobiti kaznu. Da, kao što i ubojica može dobiti i 300 godina kazne, a i dobije u SAD-u (ovisno o državi) ili ga spale na stolici.

Čak i da dobije 50 godina, u čemu je problem? Vama se sviđa jer vam je omogućio besplatnu Seku Aleksić, besplatne Windows i AutoCAD. Ako je zaslužio, zaslužio je - nakrao se podeblje zajedno s onima koji u svojim firmama svoje projekte napravljene ukradenim CAD-om prodaju za solidne cifre.

Moj PC  
2 0 hvala 2
12 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Ili ako je Dotcomovo uhićenje posve legitimno, zašto se onda ne gone i tvorci torrent protokola? P2P veze?

Mislim, ako se već ide u takvu raciju, zašto se onda ne gone oni koji su stavljali ilegalni sadržaj na Megaupload (odnosno skidali)?

Mislim da je problem kod Megauploada (a i drugih servisa) taj što su isplaćivali novac klijentima za koje su znali da uploadaju ilegalan sadržaj. A zašto baš Megaupload - zato što je FBI došao do svih emailova zaposlenika Megauploada od nekoliko godina unatrag u kojima su pronašli dovoljno dokaza da izdaju nalog za uhićenje. Moguće je da ima još detalja u toj priči, ali osnova je to.

12 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Čak i da dobije 50 godina, u čemu je problem? Vama se sviđa jer vam je omogućio besplatnu Seku Aleksić, besplatne Windows i AutoCAD. Ako je zaslužio, zaslužio je - nakrao se podeblje zajedno s onima koji u svojim firmama svoje projekte napravljene ukradenim CAD-om prodaju za solidne cifre.

Moj problem je u tome što smatram da to nije odgovarajuća kazna za počinjeno kazneno djelo. Pogotovo kad se usporedi sa drugim kaznenim djelima van IT-a.

15 godina
neaktivan
Siječanjska net-kupusara

@Tonči

Tebi nije poznat koncept file-sharing stranica?

Ja ljudima nudim hosting i dajem im privatnost. Nemam pravo ni obvezu preventivno provjeravati svaki file koji korisnici stavljaju na moj servis. Ako si ti vlasnik nekog djela zaštićenog autorskim pravima, javi nam preko naše stranice, provjeriti ćemo kako stoje stvari i - ako se o tome zaista radi - brišemo datoteku.

Ako odbijamo pobrisati datoteku - tuži nas.  Što ti nije jasno?

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ali Randome, nisu u zatvoru ni FileHost ni RapidShare vlasnici, nego Dotcom. Razmisli sada zašto.

15 godina
neaktivan
Ne_brini_draga kaže...

Veću ignoranciju nisi mogao konciznije iskazati nego u ovih par rečenica. Stvarno zaslužuješ svo gubljenje prava s ovakvim pristupom.

Što ne bismo donijeli zakon koji omogućuje upotrebu vatrenog oružja na osobu koja se sumnjiči za išto ilegalno pa bilo to i neplaćanje putne karte u autobusu. Hej, i tako to nećemo primjenjivati osim na velike ribe pa se nemamo što brinuti. Svašta.

Najbolje je staviti sokantni kontrast koji nema puno veze s istinom, da bi argumentirao, ha?

Ako se na javnom prijevozu sverca 90% ljudi, pa naravno da bi trebalo promjeniti zakon debelo. I naravno da bi ovi koji se svercaju bili najglasniji, jer "kad bi se karta morala placati, iovako ionako ne bi koristio javni prijevoz".

Sta je bolje, ostaviti stanje kako jest? Piratstvo ni danas nije dozvoljeno, pa nikako da mu stanes na kraj, da oni koji su napravili (ili otkupili) IP dobiju svoj novac (bio on zasluzen ili ne!). Umjesto da kritiziras bilo kakvo rijesenje, izvoli konstruktivno predloziti nesto bolje. Ja sam vec naglasio da mi ACTA nikako nije draga, ali svakakvo rijesenje je bolje od zadrzavanja trenutnog stanja!

I uostalom, zasto bi mali pirati bili iskljuceni zakonom? Jer kao, oni kradu malo, pa nije problem? Zakon se mora provoditi na svakome jednako, kao na DotComu tako i na meni ako ilegalno skidam film/muziku/igru - sukladno iznosu kojim sam ostetio copyright holdera, nekakva proporcija me treba opaliti po dzepu.

Ili to, ili da pokusam ubijediti suca da nisam to skinuo radi konzumacije, nego tek tako, da mi sjedi na HDD-u jer mi je fora?

U jednoj epizodi, rekao je doktor House:

"Imamo pojaseve, pa ABS, pa zracne jastuke... makni sve to, stavi siljak koji je vozacu uperen ravno u grlo, pa ces vidjeti kako ce svi voziti oprezno."

@Random

otkud ti ideja da vlasnik share-sitea nema pravo pregledavati fileove? Prava propisuje vlasnik. Kraj price. Ako vlasnik u pristupnom ugovoru kaze: "Svaku uploadiranu sliku tagiramo!" ili "Svaki MP3 bit ce obogacen 2sekundnom reklamom na pocetku" - ti mozes prihvatiti ugovor ili ne moras, ali ako se zelis sluziti tim servisom, moras prihvatiti sve stavke.

Jedini razlog zasto file-share hostovi ne pregledavaju fileove je zato jer taj posao kosta novaca i vremena... ako to postane jedini nacin da servis opstane i zaradi, naravno da ce to i raditi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 17:51 (Deus ex machina).
16 godina
Deus ex machina kaže...
Drago kaže...

True, ali to ovisi od zemlje to zemlje, da je Mr. Dotcom kojim slucajem zavrsio u Skandinaviji, a njegovi serveri negdje u Rusiji - nikom nista.

LOL, da, koma, sad se još pojedine države usude imati vlastite zakone, mimo volje korporacija  :-D :-P

Gledam te!
15 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

LOL, da, koma, sad se još pojedine države usude imati vlastite zakone, mimo volje korporacija  :-D :-P

To veze nema s onime sto sam ja napisao, i to i znas.

Ali evo, da ti idem niz dlaku, opisat cu pravedni hipoteticki svijet:

1. USA ima copyright control

2. Skandinavija nema

3. Sav content koji se proizvede u USA, potpada pod USA zakone

4. Sav Skandinavijski content, nema copyrighta za nikoga

Dakle, sine - downloadiraj svedske i francuske filmove, skidaj svedsku muziku... zaboravi na Hollywood, Chicago, NYC.  Moze tako?

Svedski umjetnici i glazbenici, nek zive na teret drzave jer ocito nece zaraditi nista od krajnjeg korisnika, a americki nek zaradjuju od postene prodaje?

Ili radije, da svedjani budu placeni od strane drzave, a amerikanci neka traze to isto pravo od svedske? Ili da amerikanci jednostavno rade, ali ne budu placeni?

Pa zar nije vrhunski bijedno i bezobrazno da zemlja A proizvede content i zeli ga naplatiti, a zemlja B koja taj content dila - ne ferma ih pet posto, jer po njihovim zakonima, taj copyright ne postoji?

Pa hebemu, nisam lud!!!

Snimi film za 10 000 000USD, pricekaj da ga samo jedan Svedjanin kupi za 20$ i izdila preko piratebaya svima ostalima! Pravedno?????

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 17:59 (Deus ex machina).
16 godina
neaktivan
Siječanjska net-kupusara

Neki pogledi u tekstu su neuravnoteženi, ali u suštini uvijek je dobro promotriti stvari i sa drugačije tačka gledišta, tako da možemo zauzeti zreliji stav. Dobra strana reakcije Wikipedije je ta što je izazvala veću reakciju ljudi, jer da su se pravili da je sve normalno, onda bi ljudi mislili da je sve normalno. A ljude treba razbuditi, uspavani već jesu. da su previše uzbuđeni, onda bi ih trebalo smirivati, ali nije takva situacija. Nije ni u redu obezvređivati Majanski kalendar koji je previše razrađen da bi se olako prešlo preko, doduše, mi ne znamo šta nas čeka, ali treba uzeti sve mogućnosti u obzir jer sve i jeste moguće. U suštini, sviđa mi se tekst, a svako za sebe neka odluči šta je istina, a šta pretjerivanje, koje može biti isto dobro da se kontrira nekim drugim pretjerivanjima.

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...
Veliki Brat kaže...

To veze nema s onime sto sam ja napisao, i to i znas.

Ali evo, da ti idem niz dlaku, opisat cu pravedni hipoteticki svijet:

1. USA ima copyright control

2. Skandinavija nema

3. Sav content koji se proizvede u USA, potpada pod USA zakone

4. Sav Skandinavijski content, nema copyrighta za nikoga

Dakle, sine - downloadiraj svedske i francuske filmove, skidaj svedsku muziku... zaboravi na Hollywood, Chicago, NYC.  Moze tako?

Svedski umjetnici i glazbenici, nek zive na teret drzave jer ocito nece zaraditi nista od krajnjeg korisnika, a americki nek zaradjuju od postene prodaje?

Ili radije, da svedjani budu placeni od strane drzave, a amerikanci neka traze to isto pravo od svedske? Ili da amerikanci jednostavno rade, ali ne budu placeni?

Pa zar nije vrhunski bijedno i bezobrazno da zemlja A proizvede content i zeli ga naplatiti, a zemlja B koja taj content dila - ne ferma ih pet posto, jer po njihovim zakonima, taj copyright ne postoji?

Pa hebemu, nisam lud!!!

Snimi film za 10 000 000USD, pricekaj da ga samo jedan Svedjanin kupi za 20$ i izdila preko piratebaya svima ostalima! Pravedno?????

Nije da podržavam, ali piratiziranje filmova i glazbe nije ni "n" od naštetilo toj industriji. Još uvijek postoje i još uvijek se bogate sa ogromnim ciframa. Štoviše nekima je i pomoglo.

Šivcarska je taj sistem najpametnije riješila, što se tiče piratstva itd.

15 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Nije da podržavam, ali piratiziranje filmova i glazbe nije ni "n" od naštetilo toj industriji. Još uvijek postoje i još uvijek se bogate sa ogromnim ciframa. Štoviše nekima je i pomoglo.

Šivcarska je taj sistem najpametnije riješila, što se tiče piratstva itd.

Ma mene iritira da nitko ne shvaca da zbog toga uvijek nastradaju krajnji korisnici! Logika je vise nego jednostavna:

- u realnom svijetu, industrija zakljucuje da im se ne isplati experimentirati niti raditi inovacije, nego stampati klonove koji ih em dodju jeftinije em imaju dobru prodju. Muzika je glupa, filmovi vecinom glupavi i puni efekata, a igre da ni ne spominjem...

- u svijetu gdje se content placa, takav model poslovanja vrlo brzo propada jer ljudi sada moraju razmisliti gdje ce utrositi novac. Pa kad vec moraju kupiti, kupit ce nesto sto ce biti sigurni da im odgovara. Posljedicno, izprofilirat ce se ukusi (jer vise nece biti dovoljno potrositi novac na genericki FPS A, nego ce se traziti FPS sa elementima RPG-a ili elementima stealtha)... posljedicno, stvorit ce se nishe, pa odmah potom i gomile malih studija koje ce raditi igre upravo za te nishe. Odlican primjer je Derek Smart i njegov 3000AD, koji vec godinama rade vrhunski komplicirane naslove za SF ratne simulacije.

TLDR: ja krivim pirate za cinjenicu sto je trziste danas zaguseno retardiranim igrama, retardiranom muzikom i retardiranim filmovima.

I pardon, nisam odgovorio na tvoj glavni upit - industrija nije okrnjena, ali okrnjeni su studiji koji se pokusavaju probiti, koje se takodjer bezocno piratizira. Srednje velik studio vise ne moze uspjevati sam, ukoliko se ne prikloni nekom gigantu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 18:12 (Deus ex machina).
14 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Ili ako je Dotcomovo uhićenje posve legitimno, zašto se onda ne gone i tvorci torrent protokola? P2P veze?

Po n-ti put - "tvorci torrent protokola" ne naplacuju niti isplacuju (bar ne direktno) novac za piratstvo. Megaupload je placao upload (piratskog) softvera, a naplacivao pristup i skidanje istog. I pri tome zgrnuo milijune. Gdje ces naci bolju i laksu metu za pravosudje? :)

Random. kaže...

@Tonči

Tebi nije poznat koncept file-sharing stranica?

Ja ljudima nudim hosting i dajem im privatnost. Nemam pravo ni obvezu preventivno provjeravati svaki file koji korisnici stavljaju na moj servis. Ako si ti vlasnik nekog djela zaštićenog autorskim pravima, javi nam preko naše stranice, provjeriti ćemo kako stoje stvari i - ako se o tome zaista radi - brišemo datoteku.

Ako odbijamo pobrisati datoteku - tuži nas. Što ti nije jasno?

Upravo se to desilo dotcomu. Nije pobrisao datoteke, zaradio je na njima, i tuze ga. Sto ti nije jasno? :)

13 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

Ma mene iritira da nitko ne shvaca da zbog toga uvijek nastradaju krajnji korisnici! Logika je vise nego jednostavna:

- u realnom svijetu, industrija zakljucuje da im se ne isplati experimentirati niti raditi inovacije, nego stampati klonove koji ih em dodju jeftinije em imaju dobru prodju. Muzika je glupa, filmovi vecinom glupavi i puni efekata, a igre da ni ne spominjem...

- u svijetu gdje se content placa, takav model poslovanja vrlo brzo propada jer ljudi sada moraju razmisliti gdje ce utrositi novac. Pa kad vec moraju kupiti, kupit ce nesto sto ce biti sigurni da im odgovara. Posljedicno, izprofilirat ce se ukusi (jer vise nece biti dovoljno potrositi novac na genericki FPS A, nego ce se traziti FPS sa elementima RPG-a ili elementima stealtha)... posljedicno, stvorit ce se nishe, pa odmah potom i gomile malih studija koje ce raditi igre upravo za te nishe. Odlican primjer je Derek Smart i njegov 3000AD, koji vec godinama rade vrhunski komplicirane naslove za SF ratne simulacije.

TLDR: ja krivim pirate za cinjenicu sto je trziste danas zaguseno retardiranim igrama, retardiranom muzikom i retardiranim filmovima.

I pardon, nisam odgovorio na tvoj glavni upit - industrija nije okrnjena, ali okrnjeni su studiji koji se pokusavaju probiti, koje se takodjer bezocno piratizira. Srednje velik studio vise ne moze uspjevati sam, ukoliko se ne prikloni nekom gigantu.

Više je da je u realnom svijetu industrija iskoristila činjenicu da ni ne treba nešto inovirati, nego je lakše štampati klonove na kojima će itekako zaraditi. Nisu za to krivi pirati. Postoji ogroman broj ljudi koji kupuju njihove proizvode u zemljama u kojima si mogu priušti da kupe jednu-dvije igre/film/muziku mjesečno. Pa pogledaj koliko je samo zadnji COD zaradio. A nije da je nešto inovativno i briljantno.

Mali i srednji studiji se mogu prikloniti i drugim business modelima osim kapitalistički zgrabi-i-čim-više-zaradi. A i uostalom njih upravo i pojede koorporativni kapitalistički sistem, a ne pirati.

Evo jedan divan primjer kako ljudi mogu raditi igre sa 0 zarade:

http://wildfiregames.com/0ad/

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice