Siječanjska net-kupusara

poruka: 479
|
čitano: 68.972
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Siječanjska net-kupusara".
16 godina
Re: Siječanjska net-kupusara
Tonči kaže...
Eld kaže...
Floki kaže...

Ima i software svoj vijek trajanja, nakon toga ili ga moraš razvijati ili nadograđivati, dakle, ponovno troškovi.

Tko zaostane, nitko ga neće, ni za lovu ni besplatno.

To moze i ne mora biti. Prateci forum mislim da je za ovih bozicnih popusta na Steamu kupljeno podosta starih igara za koje vec odavno nema ni podrske a kamoli nekog razvoja. To je za izdavace i proizvodjace cista para bez znoja i truda. 

Kad ti radiš (vjerojatno nisi) onda dobiješ plaću koja se ne daje u točnom iznosu tvojih troškova, već u iznosu koji ti dopušta tržište, pa makar to bilo i preko troškova i ne trebalo ti. "Znoj i trud" za profit je isti onaj koji je i za cijeli prihod.

Ti Tonci lijepo i pismeno pises ali u tom svom pisanju lagano provlacis uvrede. Ali no dobro to je tvoj stil. 

16 godina
Siječanjska net-kupusara

Nero je proizvod, a nije nikakvo "intelektualno vlasništvo", konkretan proizvod za obaviti konkretnu stvar.

stisneš button taj i taj za napraviti to i to, kao kad stisneš papučicu gasa na autu.

e sad, što kaže zakon, što kaže čija logika

nero je konkrtean proizvod sa jasnom namjenom i ciljem

Kad ga kupuješ ili neovlašteno skidaš, to činiš radi konkretne namjere korištenja u točno određenu svrhu.

Nero jest skup nula i jedinica, a i mercedes je skup atoma u krajnjem slučaju.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 18:47 (Floki).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Ne_brini_draga ti stvarno pričaš nebuloze koje nemaju nikakvu poveznicu s logikom. Softver se razvija, odnosno proizvodi kao i sve ostalo. Imaš unos materijala (alati, edukacija) i rada (čovjek-vrijeme). Ti materijali nešto koštaju na mjesečnoj, odnosno godišnjoj bazi i čovjek-vrijeme ima svoju cijenu.

Ako softverski proizvod A traži prosječno 1000 kuna po čovjeku edukacije, 1000 kuna alata i 3 mjeseca rada, imaš 2000 kuna materijala po čovjeku i 3 mjeseca rada. Ako ti je bruto 2 po čovjeku 20.000 kuna i imaš četvero ljudi, trebaš za 3 mjeseca 88.000 kuna. Ako dodaš 20.000 kuna za reklame, promo materijale i sl. imaš, zaokružimo, 100.000 kuna troška za proizvod.

Taj proizvod ne možeš prodati samo jednom, već ga prodaješ na tržištu koje (primjerice) može progutati 50 prodaja. S obzirom na konkurenciju, prodaš 20 komada i da bi samo isplatio taj proizvod u inicijalnoj proizvodnji, moraš prodati 20 komada softvera po 5.000 kuna + PDV. S obzirom da 3 mjeseca nisi imao ništa, već samo ulaganje od 100.000 koje si dignuo kao kredit, trebaš vratiti i recimo 30% ukupnih kamata, što je 130.000 kuna i više cijena od 5.000 ne vrijedi, nego moraš podignuti cijenu na 6500 kuna + PDV. Samo da budeš na nuli. Taj softver (ako je knjigovodstveni npr.) treba održavati mjesečno, što opet traži vrijeme ljudima itd. a to ne spominjemo još.

Ako si sretan pa imaš prodaju 50% veću, dakle 30 komada, to spušta cijenu na 4350kn + PDV. I to samo za biti na nuli. A troškovi za HGK, za banku, knjigovodstvo, prostor, struju, grijanje, računala.... 

Svakako, ako dođe tu pirat koji će fino "skinuti" tvoj program besplatno, ti gubiš teoretsku i procijenjenu prodaju, a tržište više nema potrebu koja je konstantna. Dakle, nanosi ti štetu. - Bile to igre, alati ili što već, svejedno je. Potreba je konstanta pa tako i šteta. Veća-manja skala, svejedno je.

Svakako, nemoj pričati o stvarima koje nisi sposoban pojmiti, interpretirati i u konačnici razumjeti.

Baš lijepo od tebe da si citirao te moje nebuloze pa da je sasvim jasno na što se točno referenciraš.

Neznam na koji od mojih postova je ovo replika pa ću se ograničiti na zaključak tvog primjera. Tvrdiš da ako pirat skine besplatno tvoj softver da gubiš teoretsku i procijenjenu prodaju. Prvo, moguće je da si izgubio prodaju, ali moguće je i da nisi. Ovisi o tome da li je pirat namjeravao i imao sredstva platiti u slučaju da nije skinuo besplatnu verziju.

Drugo, automatski si podrazumjevao da bi osoba platila tvoj softver kad ne bi bilo besplatnog skidanja. Iz toga automatizmom si zaključio da je pirat dio tog tržišta koje je spremno kupiti i platiti tvoj softver. To nije točno jer pirat uopće nemora biti dio tog tržišta. Pirat može biti osoba bez dovoljno novca da uopće plati softver - time je automatski van tvog tržišta i nikako nemože biti dio tih 50 prodaja.

Iz toga proizlazi da šteta zbog manje prodaje može biti zbog pirata, ali i ne mora. Ovisi o namjerama i okolnostima onoga koji piratizira. Samim time i iznos eventualne štete ovisi o tome.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 18:46 (Ne_brini_draga).
16 godina
odjavljen

Eld, ne mislim na tebe, nego općenito i mislim na "u softverskoj industriji", što je pogrešno pretpostaviti pa cijeli komentar nema smisla. Zato je i obrisan.

Ne_brini_draga kaže...
Tonči kaže...

Svakako, ako dođe tu pirat koji će fino "skinuti" tvoj program besplatno, ti gubiš teoretsku i procijenjenu prodaju, a tržište više nema potrebu koja je konstantna. Dakle, nanosi ti štetu. - Bile to igre, alati ili što već, svejedno je. Potreba je konstanta pa tako i šteta. Veća-manja skala, svejedno je.

Tvrdiš da ako pirat skine besplatno tvoj softver da gubiš teoretsku i procijenjenu prodaju. Prvo, moguće je da si izgubio prodaju, ali moguće je i da nisi. Ovisi o tome da li je pirat namjeravao i imao sredstva platiti u slučaju da nije skinuo besplatnu verziju.

Drugo, automatski si podrazumjevao da bi osoba platila tvoj softver kad ne bi bilo besplatnog skidanja. Iz toga automatizmom si zaključio da je pirat dio tog tržišta koje je spremno kupiti i platiti tvoj softver. To nije točno jer pirat uopće nemora biti dio tog tržišta. Pirat može biti osoba bez dovoljno novca da uopće plati softver - time je automatski van tvog tržišta i nikako nemože biti dio tih 50 prodaja.

Iz toga proizlazi da šteta zbog manje prodaje može biti zbog pirata, ali i ne mora. Ovisi o namjerama i okolnostima onoga koji piratizira. Samim time i iznos eventualne štete ovisi o tome.

Pirat je dio kupovne mase, dakle potencijala tržišta. Inherentno je pogrešno pirate isključivati iz tržišnog potencijala, jer se radi o činjeničnoj realizaciji tog potencijala samim korištenjem. Činjenica da ti kao pirat nemaš namjeru platiti softver, ne isključuje te iz tržišta. Tržište su konzumenti, ne platiše isto kao što je država mušterija, iako kasni ili nikada ne plati dugovanja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 18:50 (Tonči).
16 godina
Tonči kaže...

Eld, ne mislim na tebe, nego općenito i mislim na "u softverskoj industriji", što je pogrešno pretpostaviti pa cijeli komentar nema smisla. Zato je i obrisan.

Ok. Mislio sam da se onaj dio o neradu odnosi na mene pa ... :))) ipak sam se dosta naradio u zivotu.

16 godina
neaktivan
Floki kaže...

Nero je proizvod, a nije nikakvo "intelektualno vlasništvo", konkretan proizvod za obaviti konkretnu stvar.

stisneš button taj i taj za napraviti to i to, kao kad stisneš papučicu gasa na autu.

Kakve veze to što je Nero proizvod ima s time kakvo vlasništvo nad njime postoji? Nad nekim proizvodima postoji fizičko vlasništvo, nad nekima intelektualno. Ne možeš imati fizičko vlasništvo nad softverom. Kada kopiraš podatke ti ništa fizički ne uzimaš, samo mijenjaš magnetsku orjentaciju na svojem hard disku. Autor time ne postaje fizički vlasnik dijela tvojeg diska, ali i dalje zadržava intelektualno vlasništvo nad informacijom koja je nastala na njemu.

Reklo bi se da tebi nije baš najjasniji pojam intelektualnog vlasništva, pa otuda i toliki otpor. Očito se lakše snalaziš s pojmom fizičkog vlasništva, pa ga pokušavaš primjeniti i tamo gdje to nije odgovarajuće.

12 godina
neaktivan
Floki kaže...

Kad ga kupuješ ili neovlašteno skidaš, to činiš radi konkretne namjere korištenja u točno određenu svrhu.

Nero jest skup nula i jedinica, a i mercedes je skup atoma u krajnjem slučaju.

Klasifikacija dobara i usluga koje ulaze u pojam intelektualno vlasništvo je definirana prema važećim zakonima. Kompjutorski softver je jedna od kategorija koje ulaze u klasifikaciju intelektualnog vlasništva pa samim time i Nero.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 18:54 (Ne_brini_draga).
16 godina

A sta ste toliko navalili na Ne_brini_draga? Pa ako sam ja dobro shvatio a nadam se da jesam on uopce ne odobrava piratluk. Jel tako Ne_brini? 

16 godina
Visak kaže...
Floki kaže...

Kakve veze to što je Nero proizvod ima s time kakvo vlasništvo nad njime postoji? Nad nekim proizvodima postoji fizičko vlasništvo, nad nekima intelektualno. Ne možeš imati fizičko vlasništvo nad softverom. Kada kopiraš podatke ti ništa fizički ne uzimaš, samo mijenjaš magnetsku orjentaciju na svojem hard disku. Autor time ne postaje fizički vlasnik dijela tvojeg diska, ali i dalje zadržava intelektualno vlasništvo nad informacijom koja je nastala na njemu.

Reklo bi se da tebi nije baš najjasniji pojam intelektualnog vlasništva, pa otuda i toliki otpor. Očito se lakše snalaziš s pojmom fizičkog vlasništva, pa ga pokušavaš primjeniti i tamo gdje to nije odgovarajuće.

A ti meni nemoj samo reći da ti je Nero interesantan kao "intelektualno vlasništvo" ili bi ga stavio na svoj HD radi konkretne namjere korištenja. Ako posjeduješ Nero, posjeduješ ga radi namjere korištenja u konkretnu svrhu, isto kao što posjeduješ četkicu za zube radi konkretne upotrebe. Sa tvoje korisničke strane Nero ima sve karakteristike proizvoda, i ako ga imaš, ne posjeduješ ga radi "intelektualizma" nego radi upotrebe.

12 godina
neaktivan
Tonči kaže...
Ne_brini_draga kaže...
Tonči kaže...

Tvrdiš da ako pirat skine besplatno tvoj softver da gubiš teoretsku i procijenjenu prodaju. Prvo, moguće je da si izgubio prodaju, ali moguće je i da nisi. Ovisi o tome da li je pirat namjeravao i imao sredstva platiti u slučaju da nije skinuo besplatnu verziju.

Pirat je dio kupovne mase, dakle potencijala tržišta. Inherentno je pogrešno pirate isključivati iz tržišnog potencijala, jer se radi o činjeničnoj realizaciji tog potencijala samim korištenjem. Činjenica da ti kao pirat nemaš namjeru platiti softver, ne isključuje te iz tržišta. Tržište su konzumenti, ne platiše isto kao što je država mušterija, iako kasni ili nikada ne plati dugovanja.

Problem kod tebe je što si se ti odredio o točno određenom tržištu. Tržištu 50 prodajnih jedinica. Ako osoba nema kapitala ili želju da sudjeluje na tom tržištu, onda ona nije dio tog određenog tržišta od 50 prodajnih jedinica.

16 godina
neaktivan
Floki kaže...
Visak kaže...
Floki kaže...

A ti meni nemoj samo reći da ti je Nero interesantan kao "intelektualno vlasništvo" ili bi ga stavio na svoj HD radi konkretne namjere korištenja. Ako posjeduješ Nero, posjeduješ ga radi namjere korištenja u konkretnu svrhu, isto kao što posjeduješ četkicu za zube radi konkretne upotrebe. Sa tvoje korisničke strane Nero ima sve karakteristike proizvoda, i ako ga imaš, ne posjeduješ ga radi "intelektualizma" nego radi upotrebe.

Ja ti lijepo kažem da Nero jest proizvod, ali da to ne mijenja činjenicu da nad njime može postojati samo intelektualno vlasništvo, jer je jednostavno proizvod takvog tipa. Nije to moj kapric, nego je takvo činjenično stanje.

Probaj si malo razbistriti pojmove.

15 godina
neaktivan
Siječanjska net-kupusara

Izrada gitare naspram izrade softwarea:

1. tutorial kako izraditi gitaru mozes izguglati bez problema - problem je tu teoriju provesti u djelo

1. tutorial o tome kako programirati mozes izguglati bez problema - isto je problem to provesti u djelo

2. kad jednom napravis gitaru, prodajes: cijenu resursa, cijenu alata i cijenu svojeg rada.

2. kad jednom napravis software, prodajes: cijenu svojih alata i cijenu svojeg rada.

3. kad gitaru nekom prodas, duplikat je vrlo tesko/nemoguce napraviti. Ako netko treci zeli tvoju gitaru, mora doci kod tebe po novi model.

3. kad software nekom prodas, duplikat je izrazito jednostavno napraviti. Ako netko nakon toga zeli tvoj software, mozes mu ga besplatno iskopirati (iako si ga ti, blesan, platio).

Evo, ne moze jednostavnije! Summa summarum:

drvo je dostupno svakome, ali nije svatko luthier. Osim ljudima koji tome posvete godine ucenja, gitaru je nemoguce duplicirati/napraviti.

Isto tako, komp i software su dostupni svakome, ali nije svatko programer. Osim ljudima koji posvete godine ucenja za raditi software, svakakve svinje i retardi koji jedva slazu recenicu sa punktuacijom to znaju iskopirati sa dva klika.

Po meni, kad netko ukrade gitaru, to se treba tretirati kao kradja jer vecina cijene gitare nije u drvu - nego u radu. Rad je na visokoj cijeni zbog iskustva i kvalitete izrade.

Kad netko ukrade software, to se treba tretirati kao kradja jer vecina cijene softwarea nije u mediju - nego u radu. Rad je na visokoj cijeni zbog visoke cijene skolovanja, iskustva i kvalitete izrade.

Da "samo prva kopija bi se trebala naplatiti"... rofl... Bukva je jos bio u sitnisu, izrada neke AAA igre kosta od 20 000 000$ pa nadalje do 80 000 000$....

Tko ovo ne razumije, shvacam da je toliko retardiran da vecinu koncentracije trosi na disanje,

pa se ne bi trebao ni zamarati objasnjavanjem nekakvih koncepata koje ne razumije.

Set as I am in my ways and my arrogance, burden of proof tossed upon non-believers... You were my witness, my eyes, my evidence, Judith Marie, unconditional one...

6 1 hvala 1
16 godina
Siječanjska net-kupusara

Nero jest proizvod, i Skype i sav software. Zakonska definicija mi je manje bitna, može pisati ovo ili ono, a sve je u konačnici intelektualno vlasništvo i zaštićeno patentom, i mercedes je intelektuano vlasništvo.

Sa moje korisničke strane, to su sve proizvodi, bicikl mi treba za rekreaciju, a Skype za kontakt sa prijateljima. 

0 0 hvala 0
16 godina
Siječanjska net-kupusara

Deus , zar 20 milijuna dolara?

ajme

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Floki kaže...

ajme

Što tu ne valja? To je tek vrlo nisko na ljestvici. Star Wars: The Old Republic je koštao više od $200.000.000,00, a još nije gotov. A, ako netko zna o game devu, to je Deus.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 19:20 (Tonči).
16 godina
neaktivan
Floki kaže...

Nero jest proizvod, i Skype i sav software. Zakonska definicija mi je manje bitna, može pisati ovo ili ono, a sve je u konačnici intelektualno vlasništvo i zaštićeno patentom, i mercedes je intelektuano vlasništvo.

Sa moje korisničke strane, to su sve proizvodi, bicikl mi treba za rekreaciju, a Skype za kontakt sa prijateljima. 

Ti (a i ostatak ekipe) nisi ni pokušao oboriti moje argumente, nego samo tupiš svoju mantru da je to za tebe ovo ili ono. U raspravi se cijene argumenti, a ne osobni doživljaji nečega.

16 godina
Tonči kaže...
Floki kaže...

ajme

Što tu ne valja? To je tek vrlo nisko na ljestvici. Star Wars: The Old Republic je koštao više od $200.000.000,00, a još nije gotov. A, ako netko zna o game devu, to je Deus.

Vjerujem čovjeku, znam da radi tamo, a nisam informiran o tim troškovima, to je za mene nepojmljiv red veličina, ipak.

15 godina
neaktivan
Floki kaže...

ajme

"Grand Theft Auto IV cost approximately $100million to make, breaking the record for the most expensive game ever created. (The previous record holder was Shenmue on the Dreamcast, which cost $70million.)"

I to su singleplayeri... MMO-ovi se bez problema popnu do 60ak milijuna prije launcha, i dodatnih 15-30ak u samo prvoj godini nakon launcha - iako tada vec dobijaju i prihode od igraca!!!
Ma bez beda, nije problem u povjerenju, nego vecina ljudi ne vjeruje u ovakve cifre, ali izrada AAA igre danas dodje koliko izrada blockbuster filma, bez zadrske... jednom davno pokusavao sam, naivac, objasniti u tablici koliko i zasto kosta izrada neke igre... nitko od suprotne strane se nije ni udostojio procitati.
Zato ih nazivam retardima bez zadrske - "argumentiraju", a ne zele nauciti ono sto im nedostaje u racunici, a sto im nudim iz prve ruke.
Set as I am in my ways and my arrogance, burden of proof tossed upon non-believers... You were my witness, my eyes, my evidence, Judith Marie, unconditional one...
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 19:27 (Deus ex machina).
16 godina
Deus ex machina kaže...
Floki kaže...

ajme

"Grand Theft Auto IV cost approximately $100million to make, breaking the record for the most expensive game ever created. (The previous record holder was Shenmue on the Dreamcast, which cost $70million.)"

I to su singleplayeri... MMO-ovi se bez problema popnu do 60ak milijuna prije launcha, i dodatnih 15-30ak u samo prvoj godini nakon launcha - iako tada vec dobijaju i prihode od igraca!!!

Što reći više nakon ovog.

16 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...
MMO-ovi se bez problema popnu do 60ak milijuna prije launcha

SWTOR na 200 :P 

15 godina
neaktivan
Visak kaže...

Ti (a i ostatak ekipe) nisi ni pokušao oboriti moje argumente, nego samo tupiš svoju mantru da je to za tebe ovo ili ono. U raspravi se cijene argumenti, a ne osobni doživljaji nečega.

Dobro receno, argumentiraj onda svoje stavove.

Vecina ljudi ti pokusava objasniti da nije u pitanju kradja medija, nego kradja rada!

Ali ti to argumentiras jer se eto ne osjecas tako...

Tipicno: pogledaj prvo u svoje dvoriste, pa uci druge kako da diskutiraju i argumentiraju.

12 godina
neaktivan
Floki kaže...

Pokazuješ zavidnu dozu nerazumjevanja.

Termin proizvod, ovisno o definiciji, ne obuhvaća samo fizička dobra. Proizvod je produkt nekog rada ili procesa. U slučaju Nero softvera, ako ćeš gledati na njega fizički onda bi to bila pozicija na disku gdje se nalazi. Međutim, kad si platio Nero, ti nisi platio tu poziciju, već dozvolu za izvođenje.

Zamisli da kupuješ mjesto u formuli 1. Ti nisi kupio formulu bolid, ti si kupio samo pravo da ju voziš. Shvati to kao najam.

Kupac u uobičajenom slučaju kupnje softvera, ne kupuje intelektualno vlasništvo nad tim softverom već licencu za dozvoljenu upotrebu. Vlasnik i dalje zadržava sva prava intelektualnog vlasništva.

Uglavnom, ovo je potpuno promašena semantička rasprava, koja nema veze s premisom piratstvo nije isto što i krađa.

16 godina
Deus ex machina kaže...
Visak kaže...

Vecina ljudi ti pokusava objasniti da nije u pitanju kradja medija, nego kradja rada!

Tipicno: pogledaj prvo u svoje dvoriste, pa uci druge kako da diskutiraju i argumentiraju.

I to kakva krađa rada, a ljudi su opravdano osjetljivi na takve stvari, kako i ne bi bili.

15 godina
neaktivan
Ne_brini_draga kaže...

...

Uglavnom, ovo je potpuno promašena semantička rasprava, koja nema veze s premisom piratstvo nije isto što i krađa.

Rugala se svraka vrani....

Idem do music shopa povrijediti autorska prava na ganc-novu Ibanez gitaru od 1500$. Ostavit cu im novac za drvo i shipping (cca 100$) i reci da im samo prvi prototip drzi cijenu, ostale ionako kopiraju... naravno, necu platiti ni uslugu toga sto trgovina cuva tu gitaru, niti sto me prodavac usluzio...

Pa nije da sam im nesto otudjio, oni su i dalje ljudi sposobni izvoditi tu uslugu..

Nakon toga idem do frizera... nek me osisa, besplatno. Nista mu necu ukrasti osim vremena.

Nakon toga, idem do vrhunskog restorana, sa svojim namirnicama. Kuharu nece bas nista nedostajati.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 19:41 (Deus ex machina).
12 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Visak kaže...

Kopiranjem datoteke nije došlo do novog rada. Kod nije iznova napisan. U glazbi, pjesma nije iznova snimljena. U filmu, glumci nisu ponovno odglumili scenu i snimili ju.

To što bi ti htio vrijednost rada, koja ima neku konačnu vrijednost, pripisati na nešto što se može duplicirati u beskonačnost bez utrošenog rada je propust na tvojoj strani, a ne strani Viska.

16 godina
Floki kaže...
Visak kaže...
Floki kaže...

Meni se čini da si ti ili malo stariji i odrastao u socijalizmu ili je na tebe uticao neko ko je imao

gledišta ko komunjare kojima je samo bio važan čelik, cement i krumpir, a na "intelektualno vlasništvo" su

gledali sa podsmijehom, da ne spominjem podjelu inteligencije na poštenu i nepoštenu

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
16 godina
Siječanjska net-kupusara

Što mercedes nije intelektualno vlasništvo?

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Ne_brini_draga kaže...

...

Rugala se svraka vrani....

Idem do music shopa povrijediti autorska prava na ganc-novu Ibanez gitaru od 1500$. Ostavit cu im novac za drvo i shipping (cca 100$) i reci da im samo prvi prototip drzi cijenu, ostale ionako kopiraju...

Sad si se referencirao na nešto što sam ja prikazao kao fiktivni primjer prema tumačenju Flokija koji je iznio tezu da je vrijednost odnosno cijena intelektualnog vlasništva kada mi kupujemo licence jednaka utrošenom radu. Ja sam na to reagirao da to nije baš tako i dao primjer kada bi se samo rad gledao i naplaćivao onda cijela poanta licenciranja nema smisla. Dovoljno bi bilo naplatiti rad, pa bilo to jednim proizvodom ili sa deset ili sa tisuću poanta je ista, i nakon toga svaku kopiju davati besplatno jer rad je isplaćen.

Ti si to sada prikazao kao moju tezu, ignorantski izostavio smisao i probao progurati kao apsurd.

15 godina
neaktivan
Ne_brini_draga kaže...

Kopiranjem datoteke nije došlo do novog rada. Kod nije iznova napisan. U glazbi, pjesma nije iznova snimljena. U filmu, glumci nisu ponovno odglumili scenu i snimili ju.

To što bi ti htio vrijednost rada, koja ima neku konačnu vrijednost, pripisati na nešto što se može duplicirati u beskonačnost bez utrošenog rada je propust na tvojoj strani, a ne strani Viska.

Ne.

Kopiranje vrijedi tocno onoliko koliko je odredjena amortizirana cijena. Jer po tvojem teoremu, prva kopija bi trebala vrijediti oko 80ak milijuncica, a sve ostale besplatno.

S obzirom da nisu svi na svijetu debili, ima nas i normalnih, mi odlucimo cijenu spustiti na prihvatljivu vecini korisnika: 50ak $. Jer se proizvod ne radi za jednog jedinog korisnika, nego za masu. Onda kalkuliramo da ce masa kupiti taj proizvod i da cemo se eventualno isplatiti ili ne - to je prihvatljiv rizik.

Neprihvatljiv je rizik racunati da ce neki retardi ipak konzumirati proizvod, ali besplatno. To nije nikakav propust na strani developera, nego propust na strani retarda koji to radi. I takvi retardi se moraju po bilo kakvom postupku nauciti da to tako ne ide.

Ja, osobno, ne bi naplacivao milijune: ako igra kosta 50$, onda ga kazniti s 50$ + 10-15% kazne... 55$.

Ali bas _svakog_!

Pa bi brzo doslo iz dupeta u (praznu) glavu:

bolje platiti 50$, nego 55$.

Vecina, nazalost, ne kuzi sve ove komplicirane recenice, ali uz nesto napora uz stanke u disanju, shvatili bi ovu jednostavnu od 3 rijeci i dvije cifre

Edit:
Sad sam vidio gornji post, propustio sam poantu priznajem. Nista ne vadim iz konteksta, nego ocito nisam shvatio kontekst. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 19:48 (Deus ex machina).
16 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...

Nakon toga idem do frizera... nek me osisa, besplatno. Nista mu necu ukrasti osim vremena

Odličan primjer. Da mi je vidjeti da ne platiš šišanje "Ne_brini_draga"... završio bi sa škaricama, kroz oko u mozak. O tome da odvjetniku ne platiš konzultacije ne treba ni pričati...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice