Siječanjska net-kupusara

poruka: 479
|
čitano: 68.975
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Siječanjska net-kupusara".
16 godina
Siječanjska net-kupusara

To je industrija kao većina druge industrije koja se zasniva na prodaji masovnih jedinki, a ne na prodaji unikata

Ne bi nitko pokrio toškove ni iPad-a da je prodan jedan unikat

zato hipteza o nepostojećim troškovima kod kopiranja ne drži vodu

da je prodano 5 primjeraka novog BMW-a, gubici bi bili strahoviti, bez obzira što se ne troši materijal i rad u izradi novih auta za prodaju

sve je to zasnovano na ekonomiji obujma, profit teče tek nakon prodaje određenog broja primjeraka

od tud i dosta sasvim solidnih aplikacija sa free licencom, banerima i reklamama se mogu pokriti troškovi izrade radi masovnih posjeta stranici i skidanja.

A što su radili i rade oni iz megauploada i ostali, borili se ljudi protiv "kapitalizma" ne priznajući tuđe licence, ali su fino sasvim uredno stavili kapitalistički izum oglašavanja na svoje stranice, to nisu zaboravili.

Koliko sam ja vidio iz priloženog, osladio se tim borcima protiv "liberalnog kapitalizma" život u luksuznim kapitalističkim vilama, oni mi sliče na one gurue američkih sekti pomalo, kao onaj guru iz Texasa koji je živio svetim životom, a eto, našao čovjek negdje u nekakvom tekstu da može imati 50 žena i da time ispunjava dužnost.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 16:01 (Floki).

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Siječanjska net-kupusara
Bukva kaže...
Ne_brini_draga kaže...

Onog trenutka kad je dobro u cijelosti virtualno, tada ponuda tog dobra postaje beskonačna. Ako znas osnove ekonomije, onda znaš kako ponuda i potražnja funkcionira.

Ne ulazeći u različite teorije vrijednosti, mislim da se oboje možemo složiti kako razlika u ekonomiji sa beskonačnom ponudom i limitiranom postoji. Pitanje je kolika je.

Primjer sa BMW-om nije primjer beskonačne ponude. Pitanje da li je to krađa nije isti kao da pitaš je li krađa ako besplatno dupliciraš taj auto bez ikakvog troška. Samo zato što koristiš termin "trošak izrade" ne čini oba slučaja jednakima.

Vidi se da nikada nisi se bavio softverom...

Ajmo ovako... Ja kao developer nemam apsolutno nikakvih troškova po piratiziranom primjerku. Međutim, kad softver izađe, korisnici mene obasipu sa stotinjak zahtjeva. Naravno, ta implementacija košta i ja krećem u njenu realizaciju ako će mi se činiti isplativom. Nakon X prodanih primjeraka izbacim patch 1.1, nakon još tolko 1.2, pa potom 1.3, sve dokle ne odlučim izdati verziju 2.0.

Krajnji korisnik mora čekati svaki od tih patcheva i potom platiti verziju 2, s kojom na neki način kupi podršku, opet kroz patcheve i financira izlazak verzije 3.

S druge strane, pirat samo skida sve ne plativši ništa. Doduše, on meni, ako se uzme tvoja teza, nije napravio apsolutno nikakvu štetu. No može li ga legalan korisnik tužiti? Ipak, on je platio sve te patcheve, pirat ih je dobio besplatno. Korisnik je financirao razvoj verzija 2.0, piraj ju je opet dobio besplatno. Ako ja kao developer nisam oštećen, onda moji krajnji legalni korisnici jesu, jer bi možda taj patch došao brže, možda bi nova verzija bila bogatija, možda bi zaposlio još nekoga pa radio naručene custom dorade, možda bi otvorio dio koda ili napravio sučelje za izradu plug-inova... Možda. 

Opet ponavljam pitanje - da li te onda moj krajnji legalan korisnik može tužiti pirata jer u toj situaciji on je na gubitku?

U pitanju nije jesi li ti oštećen, nego koliko. Ti pokušavaš determinirati tu eventualnu štetu potpuno pogađivački i proizvoljno, no sa jednakom uvjerenjem u ispravnost te brojke kao da se radilo o krađi fizičkog dobra. 

Ako je pirat skidao tvoje patcheve i kažeš usporio tvoj rad, što u slučaju da postoji zaštita koja onemogućava piratstvo, taj pirat se odluči kupiti drugi proizvod ili uopće ne kupiti, je li ti i onda taj pirat usporio tvoj rad?

Reci mi jesi uračunao u tu tvoju štetu primjere kad pirat skine tvoj softver i nakon što ga koristi besplatno, odluči se na kupnju jer je zadovoljan ili se navikao na rad u njemu? Jesi li uračunao besplatni marketing da se uopće pročuje za tvoj softver i da ljudi znaju da uopće postoji? Jesi li uračunao stratešku poziciju na tržištu kao u primjeru Microsoft Windows-a koji su zalokirali tržišni monopol upravo zahvaljujući piratstvu, a iz toga stekli ogromnu tržišnu moć te naravno kapitalnu dobit?

Sve što sam naveo je ili teško ili nemoguće točno odrediti jednako kao što je i teško odrediti koliko si zapravo prodaja softvera izgubio od pirata. Naravno, tvoja računica tebi je čista kao suza.

Pitanje koje si postavio je, zakonski vezano uz trenutno važeće zakone i njihovu interpretaciju, a rasprave radi direktno vezano uz to da li si ti izgubio prodaju ili ne. Ako ti nisi izgubio prodaju jer u slučaju da pirat nije skinuo tvoj softver nije niti namjeravao ga kupiti ili nije imao novaca, onda on nije niti odgovoran za tvoj ne brži razvoj i izdavanje softvera koji je posljedica nepovećanja prodaje. Druga je stvar je li to moralni čin što svakako nije.

EDIT: ako ja izdam svoju verziju softvera sa nižom cijenom i zbog toga se smanji tvoja prodaja i to uspori razvoj tvog softvera, da li smatraš da tvoji korisnici mogu tražiti naknadu štete od mene?

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 15:54 (Ne_brini_draga).
12 godina
neaktivan
Floki kaže...

To je industrija kao većina druge industrije koja se zasniva na prodaji masovnih jedinki, a ne na prodaji unikata

Ne bi nitko pokrio toškove ni iPad-a da je prodan jedan unikat

zato hipteza o nepostojećim troškovima kod kopiranja ne drži vodu

da je prodano 5 primjeraka novog BMW-a, gubici bi bili strahoviti, bez obzira što se ne troši materijal i rad u izradi novih auta za prodaju

sve je to zasnovano na ekonomiji obujma, profit teče tek nakon prodaje određenog broja primjeraka

od tud i dosta sasvim solidnih aplikacija sa free licencom, banerima i reklamama se mogu pokriti troškovi izrade radi masovnih posjeta stranici i skidanja.

A što su radili oni iz megauploada i ostali, borili se ljudi protiv "kapitalizma" ne priznajući tuđe licence, ali su fino sasvim uredno stavili kapitalistički izum oglašavanja na svoje stranice, to nisu zaboravili.

Ti ne znaš tko bi, a tko ne bi platio prvi iPhone. Ti to nagađaš.

Što da glazbenik snimi pjesmu i za prvi primjerak traži koliko je utrošio na rad? Svaka iduća kopija bi po tebi bila besplatna jer rad je plaćen, a kopija ne iziskuje novi rad.

16 godina
Veliki Brat kaže...

Imaš pravo - neka ju naprave za godinu dana i imati će više novaca :P

Ti si bar iz struke - znaš da se projekt ne plaća po satu rada, već po kvadraturi. Neka programeri onda naplaćuju po megabajtu  :D  Uglavnom, zašto bi krajnji korisnik morao plaćati nečiju nesposobnost?

Tako je. Ja bi software naplacivao po kilu.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
16 godina
neaktivan
Floki kaže...
Ne_brini_draga kaže...
jedna prodaja pokrila rad?

jesi ti lud čovječe

mjeseci rada su potrebni za srednju aplkaciju, mjeseci

da se piše kao unikat, nikad se ne bi pisala,nikad

reci pošteno,kradem tuđi rad i briga me za to

netko bi ti dakle trebao za Nero-a pljunuti sto-dvjesto tisuća eura, da bi ti onda skidao besplatno

takvih budala nema

Ovo postaje nepodnosljivo. Glavna tema je bila nesto drugo ali nekako su je "programeri" opet naveli ka vodama piraterije. Covek ne zna vise ko je glasniji.

Ne_brini_draga vec na 10 stranica iznimono britkim postovima se trudi objasniti ocigledne stvari ali vec sledecim odgovorom na njegove postove sve ide u nepovrat.

Rad na nekom projektu traje dok se ne nacini prva kopija, dok se disk ne "pozlati". Nakon toga i sami autori su pirati, jer oni prave kopije tog istog svog dela.

Banda koja je radila na projektu mozda je vec odavno raspustena i ostalo je opet zloiuskoristavanje necijeg rada.

Jeli programer bio dovoljno placen? Jeli art director bio placen dovoljno? Koga to briga nakon prve kopije.

Kladim se da ni ovo neki nece shvatiti.

Najnovoji sucaj sa THQ. Lete otkazi ali licence su jos na trzistu. Nije to fabrika auta, pa kad fabrika ode u stecaj - nema vise tog tipa auta na trzistu.

Ovo je digitalno doba. Model prodaje po prodavnicama je zastareo model koji je zadnjih 5 godina potpuno izgoreo. Potrebno je naci novi MODEL poslovanja a ne ganjati ljude po netu. Valve je u tome uspeo iTunes isto. Mada ima mesta za usavrsavanje. Dinosauri iz Holywooda propadaju jer su tromi kao neki postovi na ovom forumu.

Oni koji se nose sa idejom poistovecivanja poslovnog modela prodaje lubenice i video igre uvek ce gubiti i uvek ce neko drugi biti kriv.

Tvrdnja da je svaka kopija izgubljeni novac je luda.

VLC je odlican komad softwarea pa opet ne skidaju ga svi. Nema ga svako na kompjuteru. Isto kao i Firefox ili koji god drugi freeware.

Znaci, novi model prodaje i poslovanje digitalnim putem. Na kraju, masa tog sotwarea je kratkog daha, brzo zastari, zabavnog karaktera, cesto cak i upitne kvalitete za cenu koje traze...

Model, gospodo "programeri", smisljajte novi model poslovanja.

16 godina
Siječanjska net-kupusara

Već sam napomenuo da ne pričam o glazbi, po meni bi svi oni bili bez posla jer sam im nikakav konzument, ono što svira na radiju , meni i previše, nit kupujem, nit skidam, nit slušam.

Ja kažem jedno: software industrija se zasniva na ekonomiji velikog obujma, kao i većina industrije. Nešto može pod free licencu, nešto ne, jer sve se ne može pokriti reklamama.

Piratstvo škodi toj ekonomiji obujma, a novac ide ipak nekom, ide krivim ljudima, vlasnicima tih stranica, a ne autorima aplikacija.

U kojem obujmu piratstvo škodi industriji software-a pričati možemo - ali činjenica je da škodi.

@solo 

vidiš kako je švabo super osmislio svoj "model poslovanja", novac ide njemu, a ne vlasnicima, i još kao heroj

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 16:18 (Floki).

1 0 hvala 1
16 godina
Ne_brini_draga kaže...

U pitanju nije jesi li ti oštećen, nego koliko. Ti pokušavaš determinirati tu eventualnu štetu potpuno pogađivački i proizvoljno, no sa jednakom uvjerenjem u ispravnost te brojke kao da se radilo o krađi fizičkog dobra. 

(...)

EDIT: ako ja izdam svoju verziju softvera sa nižom cijenom i zbog toga se smanji tvoja prodaja i to uspori razvoj tvog softvera, da li smatraš da tvoji korisnici mogu tražiti naknadu štete od mene?

Pogađački i proizvoljno? Ekipa u Stardocku je išla jednom idejom da će igrači biti pošteni i platiti ono što im se sviđa i nisu stavili apsolutno nikakvu zaštitu. Što se dogodilo? Oko 20,000 prodanih kopija, na 0-day ~140,000 konekcija na server. Serveri su mogli izdržati oko 50,000 konekcija. Naravno da je cijeli taj mali eksperimentić kako piratstvo ne šteti i kako su svi super-uber pošteni neslavno proprao.

A sad ja jedva čekam da ti počneš mene uvjeravati kako oni ne bi prodali ni kopiju više da su imali normalne zaštite i da su svi oni nesposobni programeri i sistemci kad nisu uspjeli zamalo pa 3x više konekcija prihvatiti na sustav nego koliko je bio namjenjen.

Je, reklama je prebajna sa piratskim softverom. E, dis' nabavio taj softver? Eee, pošaljem ti link na warez. Da, reklame sve pršte od piratiziranog! Već me sram kolko sam na TV svako malo. Neki dan mi se mala Kardashian uvaljivala jer sam cijelo vrijeme na reklamama.

Moj korisnik može preći kod tebe. To je stvar legitimnog izbora. Ako ti njemu nudiš istu uslugu za manje novaca. Kapitalizam. A koju mu opciju nudi piratstvo? Da i on pređe na to, pa da riskira da verzija 2.0 uopće ne doživi svijetlo dana... Već sam ti prije na to odgovorio i opet se ljepiš za to pitanje, a ono nema veze sa realnošću.

Jedno je konkurencija koja te tjera na bolji / jeftiniji / brži proizvod. I tako se tržište unaprijeđuje. Drugo su pirati, koji svojim postupcima uništavaju softver (počnimo od nužnosti stavljanja 505 zaštita).

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
12 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
Ne_brini_draga kaže...

Ne znam što te zbunjuje. Izračunaš koliko te košta rad za proizvodnju jednog dobra i uključiš ga pri formiranju cijene. Nakon samo jedne prodaje naplaćen je rad. To znači svaka naknadna kopija mora biti besplatna jer nikakav rad nije utrošen prilikom izrade kopije.

Razvoj igre X traje 3 godine. Na projektu je svakodnevno radio tim od 30 članova. Znači rad košta 36 x 30 plaća. Tu igru bi trebalo naplatiti toliko koliko je koštala izrada?

Na kojim si ti drogama?

Prema Flokiju da. Iznio je tezu da je rad taj koji određuje cijenu intelektualnog vlasništva. Ne znam što te zbunjuje.

12 godina
neaktivan
Floki kaže...

Ja kažem jedno: software industrija se zasniva na ekonomiji velikog obujma, kao i većina industrije. Nešto može pod free licencu, nešto ne, jer sve se ne može pokriti reklamama.

Piratstvo škodi toj ekonomiji obujma, a novac ide ipak nekom, ide krivim ljudima, vlasnicima tih stranica, a ne autorima aplikacija.

U kojem obujmu piratstvo škodi industriji software-a pričati možemo - ali činjenica je da škodi.

Softver industrija (kao i svaka "industrija" bazirana na digitalnim informacijama) bi najrađe da se može zasnivati na ekonomiji drugih industrija sa ograničenim resursima jer imaju jednu ogromnu prednost - neograničenu ponudu. Niti u jednoj ekonomiji ograničenih resursa ne postoji neograničena ponuda. Tako da ti usporedba nije validna.

O tome da je diskutabilno u kojoj mjeri je nanesena šteta je moja teza koja se provlači kroz svaki moj post.

16 godina
Siječanjska net-kupusara

I što ti nije jasno u tome.

Software je kao i svaki drugi proizvod: ulaže se novac u razvoj, izradu, postoje drugi inputi, plaćaju se porezi

proizvod se može jedino isplatiti uz prodani određeni broj primjeraka, a ako je free licenca prihod ide na broj skidanja

u toj indutriji vrijedi ekonomija obujma kao i u svakoj drugoj - ništa se to ne razlikuje od drugih industrija, fiksne troškove jedino možeš pokriti prodajom

svako poduzeće zna koja mu je granica prodaje za isplativost proizvoda - ti podaci su poslovna tajna

pirati škode ovoj ekonomiji obujma, a novac se preusmjerava vlasnicima stranica koje drže ilegalni sadržaj, možemo diskutirati o razmjeru štete piratstva, ali šteta postoji

I što tu nije jasno, zbilja ne kužim.

last but no least

budi koristan, software sa free licencom ti je više nego dovoljan za većinu stvari, pa svojim skidanjem omogući da novac dobije autor software-a, a nemoj činiti nepravdu da novac ide onom bezobraznom švabi i sličnima koji grade carstva kršenjem tuđih licenci

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 16:47 (Floki).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Bukva kaže...
Ne_brini_draga kaže...

(...)

Pogađački i proizvoljno? Ekipa u Stardocku je išla jednom idejom da će igrači biti pošteni i platiti ono što im se sviđa i nisu stavili apsolutno nikakvu zaštitu. Što se dogodilo? Oko 20,000 prodanih kopija, na 0-day ~140,000 konekcija na server. Serveri su mogli izdržati oko 50,000 konekcija. Naravno da je cijeli taj mali eksperimentić kako piratstvo ne šteti i kako su svi super-uber pošteni neslavno proprao.

A sad ja jedva čekam da ti počneš mene uvjeravati kako oni ne bi prodali ni kopiju više da su imali normalne zaštite i da su svi oni nesposobni programeri i sistemci kad nisu uspjeli zamalo pa 3x više konekcija prihvatiti na sustav nego koliko je bio namjenjen.

Je, reklama je prebajna sa piratskim softverom. E, dis' nabavio taj softver? Eee, pošaljem ti link na warez. Da, reklame sve pršte od piratiziranog! Već me sram kolko sam na TV svako malo. Neki dan mi se mala Kardashian uvaljivala jer sam cijelo vrijeme na reklamama.

Moj korisnik može preći kod tebe. To je stvar legitimnog izbora. Ako ti njemu nudiš istu uslugu za manje novaca. Kapitalizam. A koju mu opciju nudi piratstvo? Da i on pređe na to, pa da riskira da verzija 2.0 uopće ne doživi svijetlo dana... Već sam ti prije na to odgovorio i opet se ljepiš za to pitanje, a ono nema veze sa realnošću.

Jedno je konkurencija koja te tjera na bolji / jeftiniji / brži proizvod. I tako se tržište unaprijeđuje. Drugo su pirati, koji svojim postupcima uništavaju softver (počnimo od nužnosti stavljanja 505 zaštita).

Zašto imaš "knee jerk reaction" i stavljaš riječi drugome u usta kada sugeriraš da moja strana podrazumjeva da piratstvo ne šteti i da su svi pošteni?

Cijela premisa je da piratstvo jest nemoralno, ali da ga ne izjednačujemo sa krađom. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 17:18 (Ne_brini_draga).
16 godina
Floki kaže...

Software je kao i svaki drugi proizvod: ulaže se novac u razvoj, izradu, postoje drugi inputi, plaćaju se porezi

proizvod se može jedino isplatiti uz prodani određeni broj primjeraka, a ako je free licenca prihod ide na broj skidanja

u toj indutriji vrijedi ekonomija obujma kao i u svakoj drugoj - ništa se to ne razlikuje od drugih industrija, fiksne troškove jedino možeš pokriti prodajom

svako poduzeće zna koja mu je granica prodaje za isplativost proizvoda - ti podaci su poslovna tajna

pirati škode ovoj ekonomiji obujma, a novac se preusmjerava vlasnicima stranica koje drže ilegalni sadržaj, možemo diskutirati o razmjeru štete piratstva, ali šteta postoji

last but no least

budi koristan, software sa free licencom ti je više nego dovoljan za većinu stvari, pa svojim skidanjem omogući da novac dobije autor software-a, a nemoj činiti nepravdu da novac ide onom bezobraznom švabi i sličnima koji grade carstva kršenjem tuđih licenci

Ovo je kljucna razlika koju Ne_brini_draga zeli istaknuti. Bar mislim. Kada u industriji software-a isplatis razvoj, izradu itd proizvoda prodanim odredjenim brojem primjeraka dalje mozes u beskonacnost prodavati i zaradjivati bez prakticki ikakvog bitnog troska. Dok u proizvodnji recimo mercedesa, kojeg je netko spomenuo, za svaki ali bas svaki primjerak u buducnosti koji zelis prodati moras ulagati znatna materijalna i druga sredstva.

16 godina
Siječanjska net-kupusara

Ima i software svoj vijek trajanja, nakon toga ili ga moraš razvijati ili nadograđivati, dakle, ponovno troškovi.

Tko zaostane, nitko ga neće, ni za lovu ni besplatno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 17:01 (Floki).

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Floki kaže...

last but no least

Proizvodnja automobila ima fiksni i varijabilni trošak. Fiksni trošak je onaj koji ne ovisi o obujmu proizvodnje. Varijabilni je onaj koji ovisi o obujmu. Što se više auta proizvede to će i ukupni varijabilni trošak biti veći.

Proizvodnja softvera nema varijabilni trošak (tj. trošak je potrošena energija za kopiranje datoteke no uzimamo ga kao nulu radi rasprave). Koliko god povećao proizvodju (kopiranje softvera) troška nema.

Usporedba ti ima očiti problem. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 17:12 (Ne_brini_draga).
16 godina
odjavljen

Ne_brini_draga ti stvarno pričaš nebuloze koje nemaju nikakvu poveznicu s logikom. Softver se razvija, odnosno proizvodi kao i sve ostalo. Imaš unos materijala (alati, edukacija) i rada (čovjek-vrijeme). Ti materijali nešto koštaju na mjesečnoj, odnosno godišnjoj bazi i čovjek-vrijeme ima svoju cijenu.

Ako softverski proizvod A traži prosječno 1000 kuna po čovjeku edukacije, 1000 kuna alata i 3 mjeseca rada, imaš 2000 kuna materijala po čovjeku i 3 mjeseca rada. Ako ti je bruto 2 po čovjeku 20.000 kuna i imaš četvero ljudi, trebaš za 3 mjeseca 88.000 kuna. Ako dodaš 20.000 kuna za reklame, promo materijale i sl. imaš, zaokružimo, 100.000 kuna troška za proizvod.

Taj proizvod ne možeš prodati samo jednom, već ga prodaješ na tržištu koje (primjerice) može progutati 50 prodaja. S obzirom na konkurenciju, prodaš 20 komada i da bi samo isplatio taj proizvod u inicijalnoj proizvodnji, moraš prodati 20 komada softvera po 5.000 kuna + PDV. S obzirom da 3 mjeseca nisi imao ništa, već samo ulaganje od 100.000 koje si dignuo kao kredit, trebaš vratiti i recimo 30% ukupnih kamata, što je 130.000 kuna i više cijena od 5.000 ne vrijedi, nego moraš podignuti cijenu na 6500 kuna + PDV. Samo da budeš na nuli. Taj softver (ako je knjigovodstveni npr.) treba održavati mjesečno, što opet traži vrijeme ljudima itd. a to ne spominjemo još.

Ako si sretan pa imaš prodaju 50% veću, dakle 30 komada, to spušta cijenu na 4350kn + PDV. I to samo za biti na nuli. A troškovi za HGK, za banku, knjigovodstvo, prostor, struju, grijanje, računala.... 

Svakako, ako dođe tu pirat koji će fino "skinuti" tvoj program besplatno, ti gubiš teoretsku i procijenjenu prodaju, a tržište više nema potrebu koja je konstantna. Dakle, nanosi ti štetu. - Bile to igre, alati ili što već, svejedno je. Potreba je konstanta pa tako i šteta. Veća-manja skala, svejedno je.

Svakako, nemoj pričati o stvarima koje nisi sposoban pojmiti, interpretirati i u konačnici razumjeti.

16 godina
Floki kaže...

Ima i software svoj vijek trajanja, nakon toga ili ga moraš razvijati ili nadograđivati, dakle, ponovno troškovi.

To moze i ne mora biti. Prateci forum mislim da je za ovih bozicnih popusta na Steamu kupljeno podosta starih igara za koje vec odavno nema ni podrske a kamoli nekog razvoja. To je za izdavace i proizvodjace cista para bez znoja i truda. 

16 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Znanstvene članke pišu znanstvenici kojima karijera ovisi o tome da li pišu gluposti, a provjeravaju ih drugi znanstvenici. Dakle imaju malo više kredibiliteta nego jedna wikipedia.

Naknadno mi je palo na pamet par povijesnih primjera vezano uz ovu briljantnu teoriju da su znanstvenici koji pišu u znanstvenim člancima nepogriješivi, dok oni na Wikipediji pišu svakakve gluposti.

Albert Einstein je bio jedan od najvećih znanstvenika ikad, čovjek koji je reformirao modernu fiziku i općenito ljudski pogled na svemir u kojem postojimo, i znanstvenik kojeg su u kasnijoj fazi djelovanja neupitno priznavali svi njegovi kolege diljem svijeta. Međutim u starijoj dobi vrijeme ga je pomalo pregazilo, i on se zbog osobnih uvjerenja nije mogao pomiriti sa novim otkrićima u fizici koja su postupno eksperimentalno dokazivana, tj. potpuno je odbacivao čitavo područje kvantne fizike jer je smatrao : "God does not play dice !". Što je naravno notorna i čista glupost. Od jednog od najbriljantnijih ljudi koji su ikad živjeli !

Još jedan znanstvenik koji po svojim zaslugama za čovječanstvo pripada među najveće ljude ikad je Nikola Tesla. On je otkrio / izumio / dizajnirao cijeli dugi niz važnih tehnoških otkrića (od kojih mu neka i nisu originalno priznata, poput korištenja radio valova), lista kojih je preduga da je sad tu nabrajam. I također je bio u jednoj fazi međunarodno priznat od svih njegovih kolega. Međutim ako se malo informirate o njegovom životu viditi ćete da je u kasnijoj fazi imao i niz suludih teorija i potpunih istraživačkih promašaja, da je pokušavao ostvariti stvari koje nisu nikad mogle raditi. Također je uz svoj briljantni um imao i niz psiholoških problema, poput fobije od bakterija, rukovanja, opsjednutosti brojem nekih stvari itd. (sve to se može lako naći na netu).

Dakle ukratko - teorija da su znanstvenici koji pišu na Wikipediji idioti a ostali savršeno pouzdani - LOL MEGA ROFLCOPTER ! {#}

NITKO nije nepogriješiv i sve izjave i teorije, izrečene ili napisane bilo gdje, treba uzimati cum grano salis !

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 17:50 (Enkidu).
16 godina
tnakir kaže...
Veliki Brat kaže...

Ti si bar iz struke - znaš da se projekt ne plaća po satu rada, već po kvadraturi. Neka programeri onda naplaćuju po megabajtu  :D  Uglavnom, zašto bi krajnji korisnik morao plaćati nečiju nesposobnost?

A gle, imaš i drugu opciju, koja se redovito koristi kad se priča o piratstvu - tko kaže da se moraš baviti izradom softvera? Bavi se nečim gdje te neće toliko krasti. Eto, kako bi deus rekao - it's that simple! :)

Gledam te!
16 godina
Eld kaže...
Floki kaže...

To moze i ne mora biti. Prateci forum mislim da je za ovih bozicnih popusta na Steamu kupljeno podosta starih igara za koje vec odavno nema ni podrske a kamoli nekog razvoja. To je za izdavace i proizvodjace cista para bez znoja i truda. 

To ti je sve stvar rizika, mnogi propadnu , mnogi uspiju.

Svi mi možemo prodati nešto što imamo kao nasljedstvo, ja se nisam mučio da posadim maslinik, nego moji stari, a mogu ga prodati jer je moj, dakle bez znoja i truda (neću naravno)

Govorimo o načelu, piratluk nije ok jer pogađa autore i ili vlasnike, a u konačnici ipak nekog bogati - onog švabu npr.

16 godina
Veliki Brat kaže...
tnakir kaže...
Veliki Brat kaže...

A gle, imaš i drugu opciju, koja se redovito koristi kad se priča o piratstvu - tko kaže da se moraš baviti izradom softvera? Bavi se nečim gdje te neće toliko krasti. Eto, kako bi deus rekao - it's that simple! :)

Ipak si promašio metu, naši rade specijalizirani software za  poduzeća, a poduzeća  ipak kupuju, ne piratiziraju.

Na gubitku su ovi veliki strani što rade "za raju".

16 godina
Floki kaže...
Veliki Brat kaže...

Ipak si promašio metu, naši rade specijalizirani software za  poduzeća, a poduzeća  ipak kupuju, ne piratiziraju.

Na gubitku su ovi veliki strani što rade "za raju".

I? Pa o tome i pričamo cijelo vrijeme. tnakir i ja smo sarkastični u upotrebi primjera i potkurivanju, svatko sa svojim vlastitim ciljem :)

Gledam te!
16 godina
Siječanjska net-kupusara

Što je pjesnik poput tebe htio reći, nisam skužio, ja sam samo naveo činjenicu

a proza mi slabo ide

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
wyks kaže...

Dnevno imam nekoliko pokušaja bijega iz lokala bez plaćanja ili odlaska sa ostavljanjem nedovoljno novaca. (zanimljivost je nikad nisam imao klošare u lokalu, uvijek se radilo o ljudima koji izgledaju pristojno, te većinom mladima s mobitelima cijene prosječne siječanske plaće).

Ja plaćam razliku.

Imam li pravo legitimirati svakog gosta? Zabraniti cijelom društvu dolazak?

Velika većina ljudi koja "skida", nisu ni imali ikakve šanse sagledati svoj čin s moralnog stajališta jer im se to guralo kao najnormalnija stvar. Kako su najveći prati djeca i mladi do prvog ozbiljnog posla, kao i u CoD MW3 bjesnite na balave klince. Djecu, dječurliju koja krade trešnje, razbija prozore i sluša one đavolje pjesme.

Dječurlija ne shvaća Olegove i Tončijeve argumentirane stavove, niti zna za povijesne primjere, ne razumije dublje analogije, ne razmišlja o posljedicama.

Ozbiljna osoba koja ima sposobnosti za gore navedeno, fizički ne stigne odigrati/poslušati/pogledati jer ima ozbiljnijeg posla. (Mass Effect sam odigrao tek kad je dvojka stigla na police, CoD sam prestao igrat još na 4. dijelu, nemam pojma koje serije idu na TV-u, a u kinu sam bio u studenom - In Time -smeće...)

Pogledajte s kojim se ljudima svađate, pročitajte teme o filmovima, serijama i igrama i shvatiti ćete da i nema smisla raspravljati s osobama koje istovremeno stignu pratiti 2, 4, 7 i 9 sezone 4 različite serije, gledao je sve s Pirate baya, i koje se svađaju u svim temema o igrama jer su ih odigrali sve.

Ali opet, oni su u 4. osnovne dobili jasnu poruku od starijih da je to jedini način nabavljanja multimedije, jer u većini slučajeva ni stariji ne žele dati novac ako ima "free" alternativa.

Meni je (zbog vlastitiog posla, kao što su Deus i Sinatra ovdje žestoki zbog svog posla) zanimljivo zašto moram većini djece (i ponekom odraslom) naplatiti odmah naručeno, jer 75% njih bi se odšetalo ako ih ne promatram. A od vrtića dobivaju jasnu poruku da ako žele čokoladu moraju roditelji platiti, ako žele tenisice također plaćaju, kao i mobitele i sl...

Dok je piraterija naučena i nasljedna amoralnost kod koje se neznanje može uzeti kao olakotna okolnost, za vlastiti primjer bih rekao da se radi o proračunatoj tj. stečenoj amoralnosti koja je posljedica vlastite odluke.

Radi ozbiljnosti rekao bih da bi me nepažnja stajala oko 50-ak kuna dnevno.

Tvoj post na prvi pogled zvuči argumentirano, inteligentno i logično. Toliko da bi skoro i ja povjerovao u tvoje teorije.

Međutim istovremeno je toliko lako oboriti tvoju logiku da je to komično !

Najveći pirati su "djeca i mladi do prvog ozbiljnog posla" koji kradu trešnje i razbijaju prozore ? FYI ja imam 27 godina, mnogi odi ljudi koji se smiju na tvoje teorije imaju i preko 40 i 50...

"Dječurlija ne shvaća Olegove i Tončijeve argumentirane stavove" - jesi li ikad pomislio da možda ti ne razumiješ tuđe argumentirane stavove ? To ide u oba smjera znaš...

Ne zna niko osim tebe za povijesne primjere ? Lol koja izjava, pa mogao bih do preksutra nabrajati povijesne primjere koji idu kontra tvog stava, neki su ovdje to i radili... Štoviše ne znam koliko ti znaš o povijesti ali ja bih rekao da ja znam znatno više od prosječnog laika tako da ako nisi profesionalni povijesničar vjerovatno i više od tebe. A mogli bi smo o tim povijesnim primjerima ovdje raspravljati do preksutra, ali ne bi nigdje došli, jer znanje povijesti nije ni bitno kad svako ima vlastito tumačenje !
"Ozbiljna osoba koja ima sposobnosti za gore navedeno, fizički ne stigne odigrati/poslušati/pogledati jer ima ozbiljnijeg posla. (Mass Effect sam odigrao tek kad je dvojka stigla na police" - ja nisam još ni jedan M. E. probao jer nisam stigao, iako bih vrlo rado jer mi je RPG oduvijek bio omiljeni žanr. Ti kao da ovdje opisuješ mene, samo što očekuješ da zbog toga imam potpuno suprotne stavove ?

"Dok je piraterija naučena i nasljedna amoralnost" - daj mi objasni kako sam ja to naučio piratizirati od oca kad moj otac (koji je rođen 1941. u malom selu, iako je u međuvremenu završio ekonomski fakultet) jedva zna uključiti TV, a kompjuter ne zna ni gdje mu je "business end" ? Koji do fakulteta nije ni vidio televiziju i jedva pokoji automobil ?

E i btw ja plaćam svoje račune u kafiću uvijek. Ponekad i častim prijatelje, nekad i ostavim napojnicu (vrlo rijetko istina jer smatram da napojnicu treba zaslužiti a današnji konobari su češće po pristojnosti ispod očekivanog nego iznad očekivanog).

Ali kako je to za boga miloga neplaćanje u kafiću vezano sa piratstvom ? Biće misliš i da su Mjesečeve faze i globalno zagrijavanje isto posljedice piratstva ?

Na kraju krajeva, ne znam dal imaš kafić il restoran ili šta, ali u svakom slučaju mi je malo teško ozbiljno shvatiti kukanje od strane vlasnika kafića ili restorana. Ne znam kako tebi ide, možda imaš lošu poziciju ili previše konkurencije ili nešto, ali generalno vlasnicima kafića po Splitu i Zagrebu ide i PREdobro, kafići niču kao gljive zadnjih 15-ak godina (ne moš nigdje korak napravit a da ne "ugaziš" u jedan, a njihovi vlasnici se mahom bogate (ne znam konkretno za tebe, ali za sve vlasnike kafića koje znam kako im ide, ide im super financijski)... A gledano globalno u odnosu na Afrikance koji umiru od gladi i bolesti, slušati tebe i ostale ovdje kako kukate kako premalo zarađujete od kafića ili programiranja ili muzike ili bilo čega drugoga je malo tragikomično, i mislim da ću rađe rezervirati moje suosjećanje za one Afrikance... Ja vjerovatno imam manje love od tebe, ali ne tražim suosjećanje (dok ovaj tvoj post itekako zvuči kao da ga očekuješ)...

Na kraju još jedna stvar - vama svima koji vječno potežete teoriju da bilo ko ko tvrdi da piratstvo (tj. kopiranje copyrightanih podataka) nije zločin i nije amoralno mora automatski biti ili nezrelo dijete ili pokvarenjak koji tvrdi nešto u što ne vjeruje radi svoje koristi (a taj stav sam vidio bezbroj puta na ovom i drugim forumima), a ni slučajno neko ko to tvrdi zbog svojih dubokih etičko-moralnih uvjerenja, evo vam ovdje citati švicarskih, talijanskih, španjolskih i švedskih političara i sudaca koji tvrde upravo to :

http://www.bug.hr/forum/topic/ostalo/par-citata-iz-svijeta/137660.aspx

Dakle i oni su po tvojoj teoriji svi nezrela djeca i pokvarenjaci ? Onaj španjolski sudac je biće luđak ili podmićen ili šta ?

P.S.

Ne znam kako to nije nikome jasno, ali ovaj thread originalno nije bio o piratstvu a vi tu već nekoliko stranica raspravljate isključivo o piratstvu ! Pa ovo je žešći offtopic, ovi thread više nema veze s vezom, ne znam zašto ga neko ne locka...

Anyway, I'm done with this thread...

{#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 18:07 (Enkidu).
16 godina
neaktivan
Siječanjska net-kupusara

Nitko se nije dotaknuo usporedbe sa švercanjem ili neplaćanjem neke usluge (parking, TV pretplata). To je daleko sličnija situacija (pod pretpostavkom da švercer ne utječe na normalno pružanje usluge drugim korisnicima). Imamo uslugu koja će biti obavljena bez obzira da li ju mi koristili ili ne i korištenjem bez plaćanja nismo učinili nikakvu štetu pružatelju, a opet se mogu primjeniti svi gubici neostvarene dobiti kakvi se spominju uz intelektualno vlasništvo. Koja je razlika skinuti film ili se provući u kino bez karte, skinuti mp3 ili sjesti s društvom izvan stadiona dok je na njemu koncert?

Ako vam je 'povreda intelektualnog vlasništva' previše opskurna koristite riječ švercanje. Daleko je bliže stvarnom stanju stvari od krađe.

0 0 hvala 0
16 godina
Visak kaže...

Nitko se nije dotaknuo usporedbe sa švercanjem ili neplaćanjem neke usluge (parking, TV pretplata). To je daleko sličnija situacija (pod pretpostavkom da švercer ne utječe na normalno pružanje usluge drugim korisnicima). Imamo uslugu koja će biti obavljena bez obzira da li ju mi koristili ili ne i korištenjem bez plaćanja nismo učinili nikakvu štetu pružatelju, a opet se mogu primjeniti svi gubici neostvarene dobiti kakvi se spominju uz intelektualno vlasništvo. Koja je razlika skinuti film ili se provući u kino bez karte, skinuti mp3 ili sjesti s društvom izvan stadiona dok je na njemu koncert?

Ako vam je 'povreda intelektualnog vlasništva' previše opskurna koristite riječ švercanje. Daleko je bliže stvarnom stanju stvari od krađe.

evo ti usporedbe

da se u našoj državi siva ekonomija izvede na svjetlo dana i oporezuje - duga države ne bi bilo

slično je i u grčkoj

dakle, radije siva zona, pa dug prevaliti potomcima nego tranparentan rad.

16 godina
neaktivan
Floki kaže...
Visak kaže...

evo ti usporedbe

da se u našoj državi siva ekonomija izvede na svjetlo dana i oporezuje - duga države ne bi bilo

slično je i u grčkoj

A možeš li reći nešto smisleno u vezi onoga što sam ja rekao, a ti citirao?

15 godina
neaktivan
Floki kaže...
Visak kaže...

evo ti usporedbe

slično je i u grčkoj

Khm..a nepotizam? A ugovori na štetu države od strane političara? Svakojakih   milijunskih krađa tih istih političara? A neplačeni dodatni satovi prilikom rada (moj otac je jedan primjer)? A mito i korupcija u najvišim institucijalnim tijelima u Republici Hrvatskoj? To kaj neki nemogu do posla jel su nekog svog poznanika il unuka bez adekvatnog znanja stavili na istu poziciju? To sve ne donosi štetu?

Znaš kome je najviše u interesu da se to ne nadgledava? Onim najvišim jel bi sami sebi jamu iskopali.

16 godina
Siječanjska net-kupusara

Pa što ću ti reči na to više.

Npr., Nero je po meni stvar, jednako stvaran poput bilo kojeg proizvoda, i to jako sofisticirana stvar.

Ako ga netko skine bez naknade - drpio ga je, što jest,jest

ovo bi ti trebalo biti dovoljno suvislo

nije to nikakvo "intelektualno vlasništvo", on je konkretan proizvod koji ima vlasnika.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 18:21 (Floki).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Floki kaže...

Pa što ću ti reči na to više.

Npr., Nero je po meni stvar, jednako stvaran poput bilo kojeg proizvoda, i to jako sofisticirana stvar.

Ako ga netko skine bez naknade - drpio ga je, što jest,jest

ovo bi ti trebalo biti dovoljno suvislo

Pa i koncert je proizvod i stvaran je, pa se slušanje izvan ograde ne naziva krađom - jer krađa znači nešto drugo.

nije to nikakvo "intelektualno vlasništvo", on je konkretan proizvod koji ima vlasnika.

Nad CDom na kojem je otisnut i nad kutijom u koju je pakiran postoji fizičko vlasništvo, a nad samim Nerom, kao određenim poretkom nula i jedinica postoji intelektualno vlasništvo. Tako kaže zakon. A i zdrav razum.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 18:30 (Visak).
16 godina
odjavljen
- nevažno.
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 18:38 (Tonči).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice