Nisam impresioniran njihovim 'podvizima', pogotovo ne krađom novaca s kreditnih kartica, ali su svojim postupcima bar malo zainteresirali medije za problematiku tih zakona.
Jedina problematika tih zakona je ta što već nisu provedeni.
Jedina problematika tih zakona je ta što već nisu provedeni.
Dnevno imam nekoliko pokušaja bijega iz lokala bez plaćanja ili odlaska sa ostavljanjem nedovoljno novaca...
u neka druga vremena ti isti bi ti ostavljali bakšiš... danas stoje na burzi i žicaju pare od roditelja čekajući da poslodavac u stečaju uplati plaće za prošlu godinu...
mislim ono ljudi su bahata prepotentna stoka kad imaju para, kad nemaju su samo obična stoka
Ako nemas novaca, sta uopce radis u kaficu? Zar se druziti mozes jedino u kaficu?
Dnevno imam nekoliko pokušaja bijega iz lokala bez plaćanja ili odlaska sa ostavljanjem nedovoljno novaca. (zanimljivost je nikad nisam imao klošare u lokalu, uvijek se radilo o ljudima koji izgledaju pristojno, te većinom mladima s mobitelima cijene prosječne siječanske plaće).
Ja plaćam razliku.
Imam li pravo legitimirati svakog gosta? Zabraniti cijelom društvu dolazak?
Ljudi su jednostavno takvi kakvi jesu, imam par prijatelja koji rade u trgovini i svi pričaju priču sličnu tvojoj.
Čim nema kontrole ili je kontrolu teško ostvariti, nastaje kaos.
Da se kojim slućajem može iPhone teleportirati klikom miša, kao što se software može skinuti i on bi spadao u priču o "povredi autorskih prava".
Model ljudskog ponašanja je isti i u virtualnom kao i u realnom svijetu.
Teško se i pozivati na mjerila u okružju u kojem se najbolje prolazi (bar kratkoročno) kad se mjerila odbace, a zauzme se standard dvostrukih mjerila, pa se čovjek prema prolemu postavlja ovisno s koje strane se nalazi.
Nekad davno je prikazivan jedan mađarski crtani film, zvao se Gustav - taj lik u ulozi netolerantnog pješaka je krivio vozače za sve loše u prometu, kad je položio vozački i sjeo za volan, za sve loše su mu bili krivi pješaci. Njegova matrica ponašanja je ostala ista u različitim ulogama.
Nisu oni zainteresirali medije uopće. Postoji jako puno novinara upućenih u problematiku bez njih, kao i hrpa stručnjaka, blogera itd itd. Anonymousi nisu apsolutno ništa tu pomogli, osim u svojoj samopromociji.
Dnevno imam nekoliko pokušaja bijega iz lokala bez plaćanja ili odlaska sa ostavljanjem nedovoljno novaca...
u neka druga vremena ti isti bi ti ostavljali bakšiš... danas stoje na burzi i žicaju pare od roditelja čekajući da poslodavac u stečaju uplati plaće za prošlu godinu...
mislim ono ljudi su bahata prepotentna stoka kad imaju para, kad nemaju su samo obična stoka
Ako nemas novaca, sta uopce radis u kaficu? Zar se druziti mozes jedino u kaficu?
Pa to isto vrijedi i za kupovanje "virtualnih" sadržaja.
S dvije jasne razlike.
Već sam naveo da se torentizacija prenosi kao najnormalniji način preuzimanja, do te mjere da 75% članova ovog foruma imaju sve igre koje su izašle, gledaju 7 serija i znaju sve filmove.
Druga razlika je da za fizičke stvari ne postoji alternativa (znači ni ova siva (crna) zona koju većina ne smatra sivom već sasvim normalnom), već se radi o najobičnijoj krađi, što je po meni opasnije. Dok se klincu dok skida po glavi mota samo koliko će nabova skinut u Codu jer zbog utjecaja društva nema ni trunke primisli da radi nešto loše, ovdje je itekako svjestan i čina i posljedice, nosvejedno se odlučuje na takav korak.
Imali smo negdje raspravu o moralnom stanju društva, gdje se spomenulo da je mala razlika između uzimanja potrepština s posla i milijunskih malverzacija.
Djelomično se slažem s time, jer svi težimo dobiti više uz što manje truda, a ako okolina nema jasne moralne standarde te mlake ili nikakve posljedice za takva djela, smatram da se čovjeka u nekoliko godna na poziciji može "natjerati" na kupnju Mercedesa za fiktivnu državnu agenciju kojeg čuva među policama te agencije, te za malu finacijsku nadoknadu prepiše na sebe.
Pretpostavljam, naravno, da je većina ipak imala koliko toliko dobar odgoj, dok se zabrinem zbog sve češćeg promašivanja gorućih problema.
Bila je ona vijest o šikaniranju klinke jer nema iPhone. Više se je ljudi javilo da joj kupe iPhone nego što su htijeli pokrenuti raspravu o tome u kakvom su to stanju naša djeca da jedan objekt može postati predmet socijalizacije.
Doduše, od mladih sam roditelja puno previše puta čuo da neće oni svojoj djeci raditi ono što su njima mater i ćaća u socijalizmu.
Rezutata toga je da ako mene pitate za analizu tržišta smartphonea danas situacija bi biloa ovakva.
Iphone4 i 4s drži 80% tržišta od kojih 80% vlasnici su klinci od 12 - 18, bijeli više koriste klinke, te ulickani klinci sa sjajnim skafanderom s krznom. 20% je zaposlenih u obližnjim odvjetničkim i bankarskim uredima (ovi znaju imat i 3gs)
Ostatak otpada na Galaxy i Desire kojeg koriste muški od 18 -45, te LG, Ace i jeftini Samsunzi kojeg koriste ostali klinci koji ne koriste iPhone.
@Sizgoreo, nezaposlenog pripostog čovjeka još i mogu razumijeti (iako meni nikad ne bi palo na pamet ići bilo gdje ako nemam love), ali prebjezi su većinom klinci s modernim čudima tehnike i mode.
Znači djeci možemo usaditi da traži kupnju 4000kn vrijednih gadgeta, 2000kn vrijednog šopinga, ali da plati do 20kn vrijednu hranu i piće je mukotrpno teško....
Dnevno imam nekoliko pokušaja bijega iz lokala bez plaćanja ili odlaska sa ostavljanjem nedovoljno novaca. (zanimljivost je nikad nisam imao klošare u lokalu, uvijek se radilo o ljudima koji izgledaju pristojno, te većinom mladima s mobitelima cijene prosječne siječanske plaće).
Ja plaćam razliku.
Imam li pravo legitimirati svakog gosta? Zabraniti cijelom društvu dolazak?
Ljudi su jednostavno takvi kakvi jesu, imam par prijatelja koji rade u trgovini i svi pričaju priču sličnu tvojoj.
Čim nema kontrole ili je kontrolu teško ostvariti, nastaje kaos.
Da se kojim slućajem može iPhone teleportirati klikom miša, kao što se software može skinuti i on bi spadao u priču o "povredi autorskih prava".
Model ljudskog ponašanja je isti i u virtualnom kao i u realnom svijetu.
Teško se i pozivati na mjerila u okružju u kojem se najbolje prolazi (bar kratkoročno) kad se mjerila odbace, a zauzme se standard dvostrukih mjerila, pa se čovjek prema prolemu postavlja ovisno s koje strane se nalazi.
Nekad davno je prikazivan jedan mađarski crtani film, zvao se Gustav - taj lik u ulozi netolerantnog pješaka je krivio vozače za sve loše u prometu, kad je položio vozački i sjeo za volan, za sve loše su mu bili krivi pješaci. Njegova matrica ponašanja je ostala ista u različitim ulogama.
Ako osoba popije sok/kavu/piće i ne plati, tada ta količina nedostaje i šteta je direktna. Ako teleportiraš iPhone klikom miša, taj iPhone će nedostajati tamo odakle je teleportiran. Oboje su invalidne analogije sa recimo downloadanjem piratskog softvera ili glazbe.
Ispravna analogija bi bila da ti par ljudi dođe u kafić i pomoću superduplikatora naprave identičan duplikat kave koji netko pije, to popiju i odu bez da plate. Tada konobar ne bi imao manjak i nema nikakve direktne štete. Ista stvar sa iPhone-om, validna analogija je jedino ako možeš besplatno napraviti kopiju iPhone-a bez da isti fali negdje.
Gotovo sve usporedbe iz realnog svijeta sa virtualnim koje čitam padaju na istom mjestu u vodu. Realni svijet se bazira na sustavu ograničenih resursa, dok se virtualni svijet bazira na sustavu neograničenih resursa.
Kada bi bilo tko mogao napraviti beskonačno mnogo fizički identičnih kopija coca-cole bez ikakvog troška, onda poslovni model kafića više ne bi bio ekonomski prihvatljiv.
EDIT: ne znam zašto imam potrebu ovo dodati, ali tako se postavljate pa moram. Jedini dio koji je usporediv bar koliko toliko jest moralni dio, a taj ja a koliko vidim ni drugi ne osporavaju. Da, nije moralno napraviti kopiju nečijeg autorskog rada bez dozvole isto kao što nije moralno nekome razbiti auto ili ukrasti mu televizor. No samo zato što ih trpamo u isti nemoralni koš ne znači da su posljedice tih činova jednake.
A čemu takav isprazan odgoj, klincima treba jasno reći iPhone je za direktore, uspješne vlasnike poduzeća i obrta, liječnike specijaliste, managere.
Drugim riječima - ZASLUŽI iPhone kroz život
imaš i kod piratiziranja direktnu štetu - sve što se ilegalno skine zakine autora za određeni postotak, omjer nije 1:1 ali 10:1 jest.
i piratiziranje može uzrokovati ekonomsku neisplativost
i kod programiranja imaš ograničene realne resurse - tek na određeni broj prodanih kopija ili skinutih ide dobit.
imaš i kod piratiziranja direktnu štetu - sve što se ilegalno skine zakine autora za određeni postotak, omjer nije 1:1 ali 10:1 jest.
Prvo brojke bubaš, drugo to nije direktna šteta jer nema dokaza da bi naplata bila izvršena da nije bilo ilegalnog skidanja.
Prvo brojke bubaš, drugo to nije direktna šteta jer nema dokaza da bi naplata bila izvršena da nije bilo ilegalnog skidanja.
pa zašto onda skidaš ako ne bi kupio da ne možeš iligalno skinuti
Gotovo sve usporedbe iz realnog svijeta sa virtualnim koje čitam padaju na istom mjestu u vodu. Realni svijet se bazira na sustavu ograničenih resursa, dok se virtualni svijet bazira na sustavu neograničenih resursa.
Svi resusrsi se opisuju trijadom - novac, ljudi i vrijeme.
Gdje točno to u virtualnom svijetu imaš neograničenu količinu novca, ljudi i vremena?
Novi BMW X6 košta cca 600.000 kn. Recimo da trošak koji BMW ima prilikom izrade iznosi oko 200.000. Znači ako ja odem u tvornicu i uzmem jedan "ispod čekića", a ostavim im 200.000 kn, to nije krađa, jer oni nemaju apsolutno nikakvih gubitaka. Ili...?
Njega muči i to što se nije informirao što je uopće Anonymous
Gdje točno to u virtualnom svijetu imaš neograničenu količinu novca, ljudi i vremena?
Novi BMW X6 košta cca 600.000 kn. Recimo da trošak koji BMW ima prilikom izrade iznosi oko 200.000. Znači ako ja odem u tvornicu i uzmem jedan "ispod čekića", a ostavim im 200.000 kn, to nije krađa, jer oni nemaju apsolutno nikakvih gubitaka. Ili...?
bi li se spomenuti BMW-ovi teleportirali klikom miša bez naknade da postoji ta mogućnost - bi
bi li se već našlo kakvo opravdanje za to - bi
Što to uopće znači "virtualni" svijet?
Taj virtualni svijet sam po sebi ne znači ništa osim što u realnom svijetu obavlja neke svoje zadaće na svoj način.
Ja sad ovdje ne pričam sa nikakvim "virtualcima", nego sa živim ljudima, službenica banke mi daje moj stvaran novac, a preko "virtuale" samo sebi olakšava posao. Ako sam olajao susjedu na face-u(ma di bi ja to ), olajao sam stvarnu osobu, a ne nikakvu "virtualku".
Nema virtualog i realnog svijeta, sve je to realan svijet.
Njega muči i to što se nije informirao što je uopće Anonymous
Ajde ti nas nauči - što je Anonymous?
To si dobro pitao i odgovorio bih ovako. Vrijeme je u svakom slučaju ograničeni resurs. Ljudi su dio realnog svijeta ne virtualnog. Iz toga se slažem da nisu svi resursi neograničeni. S obzirom da još uvijek nemamo umjetnu inteligenciju da radi za nas, uvijek će postojati inicijalni trošak realnog svijeta dok se ne finalizira dobro u virtualnom. Ako bi se cjepidlačili i u virtualnom bi trošak recimo električne energije uvijek postojao, no on je toliko mali da ga zanemarujemo rasprave radi. Onog trenutka kad je dobro u cijelosti virtualno, tada ponuda tog dobra postaje beskonačna. Ako znas osnove ekonomije, onda znaš kako ponuda i potražnja funkcionira.
Ne ulazeći u različite teorije vrijednosti, mislim da se oboje možemo složiti kako razlika u ekonomiji sa beskonačnom ponudom i limitiranom postoji. Pitanje je kolika je.
Primjer sa BMW-om nije primjer beskonačne ponude. Pitanje da li je to krađa nije isti kao da pitaš je li krađa ako besplatno dupliciraš taj auto bez ikakvog troška. Samo zato što koristiš termin "trošak izrade" ne čini oba slučaja jednakima.
Stvarno su bedaste ove usporedbe materijalnih dobara i rada tipa postavljanja pločica s piratizacijom digitalnog sadržaja. Osim ako ćemo naplaćivati i svakome tko pogleda kak' je Štef postavio pločice..
Da je piratizacija loša - je. Da radi štetu vlasicima prava - radi. Ali stvarno nema nikakve veze s ovim primjerima, niti se može dovesti u takvu korelaciju kako to pokušava antipiratska pozicija.
pa nisi ti skinuo klikom miša nikakvu virtualu, nego nečiji tuđi rad, koji je tebi očito koristan, inače ga ne bi skidao
lijevi klik, gotovo
a mjeseci nečijeg rada mogu stajati iza toga
ta stvar ti je inače "jeftina" samo zato jer se ide na masovnu prodaju, a ti stvarajem ilegalnih kopija činiš dumping, nelojalnu jeftinu konkurenciju
u suštini je stvari to što si dobio besplatno a netko je na tome dugo radio, a nije ti licencu stavio pod free.
ni ti ne bi da tvoj rad ide u vjetar, htio bi plaću.
naravno, postoje razni modeli prodaje, pa skidaj ono što piše free.
švabo je sa svojim megauploadom samo kupio lovu za sebe za nešto što nije njegovo, to nisu bile njegove licence, nego tuđe.
što je on onda, nekakav heroj? ma da.
pa nisi ti skinuo klikom miša nikakvu virtualu, nego nečiji tuđi rad, koji je tebi očito koristan, inače ga ne bi skidao
lijevi klik, gotovo
ta stvar ti je inače "jeftina" samo zato jer se ide na masovnu prodaju, a ti stvarajem ilegalnih kopija činiš dumping, nelojalnu jeftinu konkurenciju
Taj rad nije napravljen svaki put kad kliknem mišem. Dapače, nikakav rad nije napravljen kad kliknem mišem na download. Tu se uopće ne radi o radu, upravo zato su izmislili intelektualno vlasništvo. Tu se radi o autorizaciji prava tj. dozvoli i naplaćivanju istog, a ne o naplaćivanju rada.
Kad bi se naplaćivao samo rad, onda bi prva obavljena digitalna prodaja bila i posljednja. Ta prodaja bi pokrila rad, sve naknadne kopije bile bi automatski besplatne.
lijevi klik, gotovo
Taj rad nije napravljen svaki put kad kliknem mišem. Dapače, nikakav rad nije napravljen kad kliknem mišem na download. Tu se uopće ne radi o radu, upravo zato su izmislili intelektualno vlasništvo. Tu se radi o autorizaciji prava tj. dozvoli i naplaćivanju istog, a ne o naplaćivanju rada.
Kad bi se naplaćivao samo rad, onda bi prva obavljena digitalna prodaja bila i posljednja. Ta prodaja bi pokrila rad, sve naknadne kopije bile bi automatski besplatne.
jedna prodaja pokrila rad?
jesi ti lud čovječe
mjeseci rada su potrebni za srednju aplkaciju, mjeseci
da se piše kao unikat, nikad se ne bi pisala,nikad
reci pošteno,kradem tuđi rad i briga me za to
netko bi ti dakle trebao za Nero-a pljunuti sto-dvjesto tisuća eura, da bi ti onda skidao besplatno
takvih budala nema
jesi ti lud čovječe
reci pošteno,kradem tuđi rad i briga me za to
Onog trenutka kad je dobro u cijelosti virtualno, tada ponuda tog dobra postaje beskonačna. Ako znas osnove ekonomije, onda znaš kako ponuda i potražnja funkcionira.
Ne ulazeći u različite teorije vrijednosti, mislim da se oboje možemo složiti kako razlika u ekonomiji sa beskonačnom ponudom i limitiranom postoji. Pitanje je kolika je.
Primjer sa BMW-om nije primjer beskonačne ponude. Pitanje da li je to krađa nije isti kao da pitaš je li krađa ako besplatno dupliciraš taj auto bez ikakvog troška. Samo zato što koristiš termin "trošak izrade" ne čini oba slučaja jednakima.
Vidi se da nikada nisi se bavio softverom...
Ajmo ovako... Ja kao developer nemam apsolutno nikakvih troškova po piratiziranom primjerku. Međutim, kad softver izađe, korisnici mene obasipu sa stotinjak zahtjeva. Naravno, ta implementacija košta i ja krećem u njenu realizaciju ako će mi se činiti isplativom. Nakon X prodanih primjeraka izbacim patch 1.1, nakon još tolko 1.2, pa potom 1.3, sve dokle ne odlučim izdati verziju 2.0.
Krajnji korisnik mora čekati svaki od tih patcheva i potom platiti verziju 2, s kojom na neki način kupi podršku, opet kroz patcheve i financira izlazak verzije 3.
S druge strane, pirat samo skida sve ne plativši ništa. Doduše, on meni, ako se uzme tvoja teza, nije napravio apsolutno nikakvu štetu. No može li ga legalan korisnik tužiti? Ipak, on je platio sve te patcheve, pirat ih je dobio besplatno. Korisnik je financirao razvoj verzija 2.0, piraj ju je opet dobio besplatno. Ako ja kao developer nisam oštećen, onda moji krajnji legalni korisnici jesu, jer bi možda taj patch došao brže, možda bi nova verzija bila bogatija, možda bi zaposlio još nekoga pa radio naručene custom dorade, možda bi otvorio dio koda ili napravio sučelje za izradu plug-inova... Možda.
Opet ponavljam pitanje - da li te onda moj krajnji legalan korisnik može tužiti pirata jer u toj situaciji on je na gubitku?
lijevi klik, gotovo
jesi ti lud čovječe
Ne znam što te zbunjuje. Izračunaš koliko te košta rad za proizvodnju jednog dobra i uključiš ga pri formiranju cijene. Nakon samo jedne prodaje naplaćen je rad. To znači svaka naknadna kopija mora biti besplatna jer nikakav rad nije utrošen prilikom izrade kopije.
Jesam ti rekao što tebe zbunjuje
po tebi bi prvi korisnik trebao za Nero-a pljunuti 100-200 tisuća eura, pa ti imao besplatno
de budi ti u jednom krugu taj "prvi korisnik", stavi kuću na hipoteku
budi ti jednom taj "inicijalni" kad se zalažeš za takav sustav, dokaži ga primjerom
ali ako se ne nađe "inicijalni" - za piratstvo u zatvor
neka bude tako, ako Nero objavi da nema na aukciji tog "inicijalnog", dečki dalje šape onda.
Ne znam što te zbunjuje. Izračunaš koliko te košta rad za proizvodnju jednog dobra i uključiš ga pri formiranju cijene. Nakon samo jedne prodaje naplaćen je rad. To znači svaka naknadna kopija mora biti besplatna jer nikakav rad nije utrošen prilikom izrade kopije.
Razvoj igre X traje 3 godine. Na projektu je svakodnevno radio tim od 30 članova. Znači rad košta 36 x 30 plaća. Tu igru bi trebalo naplatiti toliko koliko je koštala izrada?
Na kojim si ti drogama?
Tjedan dana ako se igra 18h dnevno...a osim toga, MMO se ne kupuje da ga završiš nakon tjedan dana...a sa boldanim
se ne slažem...ako oni imaju pravo na zaštitu od piraterije, i mi bi trebali imati isto pravo na zaštitu od lažnog
oglašavanja
Zar postoji ikakvo drugacije oglasavanje??? :-D
Ovo je isto znakovito (znam, kasnim, ali jednostavno nisam mogao ubosti kvalitetan komad vremena do sada) - piratiziranje ti nije normalno, ali ti je lažno oglašavanje normalno? Koliko znam, čak postoje i zakoni protiv lažnog oglašavanja, ali... Ne može bilo tko jednostavno tužiti korporaciju za lažno oglašavanje i dočekati odluku suda. Ne, ti moraš multimilijunskim odvjetnicima dokazati nešto što te ionako nitko u startu neće shvatiti ozbiljno, jer se već podrazumijeva. I da si fer bi odmah jasno rekao - lažno oglašavanje je krađa. Jer je isto toliko krađa kao i piratiziranje. Ali se tu korisnik mora voditi zdravim razumom, iskustvima drugih, bacanjem graha i još koječime...
Ma nek' se svi gone! Kažeš da treba onda bojkotirati. I slažem se s tobom, i to radim. Ali kakve vajde od toga u svijetu s parsto milijuna idiota koje jednostavno nije briga? Uzmi im sve što je zaista bitno i daj im kruha i igara i idioti su sretni. Nije niti borba po pravilima toliko jednostavna. A da bi se provela moraš u startu imati educirano stanovništvo. A koliko ono država ulaže u besplatno javno obrazovanje? To su u startu krajnje nepošteni uvjeti.
Čitam nedavno o zakonima u HR, kako se planira uvesti da ne možeš isplatiti plaću bez da si uplatio doprinose (i ti si to komentirao, koliko se sjećam, kako to ide vani). Odgovor stručnjaka je da ne možeš to provesti dok država uzrokuje nelikvidnost... Ma vidi vraga! Otkud je to sad problematično, ali nitko ne spominje kako se ne može provesti ACTA, bez da ljudi točno znaju što kupuju kad kupuju neki proizvod i bez da izdavači daju određene garancije na taj proizvod (uvijek se sjetim one gluposti s Appleom i brisanjem kompletnih korisničkih računa nakon nadogradnje na, mislim da je bio, SnowLeopard).
Sry, ali meni je to sve skupa debelo silovanje. Segregator spominje AoC i kako je isti totalni bulšit u odnosu koji nudi i svi traže opravdanja i objašnjavaju kako je to još dobar bulšit u odnosu na stvaaaarno totalni bulšit. I još se pozivate na neovisne izvore i bogtepitajštajošsvene?! Ma joj, pa zar se ja stvarno moram ubiti da bi dobio ono što sam platio (s malo reklama kao začinom) ili možda mogu svoj teško stečeni novac potrošiti jednostavno na ono što mi treba i da to stvarno bude to?
Pritom uredno knjigu posudim u biblioteci, pročitam ju, izvučem znanje, vratim ju natrag i sve pet. Gdje je sad nestala borba za izgubljeno iskustvo? Pa nije valjda da biblioteka knjigu izdavaču plaća 30000 umjesto 300 kn, zbog licence za iznajmljivanje?
Sinatra pita što imamo protiv izdavača, dok ti isti izdavači uredno cijepaju igru na tri dijela, jer tako sišu više novaca. I onda bi nas pedeset to trebalo bojkotirati, a par milijuna drkadžija će uredno caltati i gubiti vrijeme u igri, a zakon ne kaže ni pet ni šest na temu da ovi mlate masnu paru na glupostima. Jednostavno, sistem suxa - Tom Cruise ne mora dobiti 20 milijuna po naslovu, troškovi filma ne moraju biti 80 milijuna, Messi ne mora igrati za 15 milijuna i tako dalje i tako dalje...
I na kraju, ne, nije normalno i ne, ne trebaju nam zakoni koji će nas tjerati da pazimo koga smo krivo pogledali i jesmo li zaštitili ultranovom sigurnosnom tehnologijom ruter, jer bi nam susjedov mali mogao skinuti nkei nezgodan fajl zbog kojeg ja mogu čamiti u buksi sljedećih par godina i plaćati tisuće dolara odštete za neku glupost. Radije neka to riješe kao ZAMP-ovci s nekim fiktivnim nametom, nego da su svi lopovi i ubojice.
Razvoj igre X traje 3 godine. Na projektu je svakodnevno radio tim od 30 članova. Znači rad košta 36 x 30 plaća. Tu igru bi trebalo naplatiti toliko koliko je koštala izrada?
Na kojim si ti drogama?
doduše, nesvjesno je predložio super model, ako se na aukciji ne nađe "inicijalni" kupac koji će platiti cijenu unikata, za piratstvo takve aplikacije po kaznenom.
Na kojim si ti drogama?
Imaš pravo - neka ju naprave za godinu dana i imati će više novaca :P
Ti si bar iz struke - znaš da se projekt ne plaća po satu rada, već po kvadraturi. Neka programeri onda naplaćuju po megabajtu :D Uglavnom, zašto bi krajnji korisnik morao plaćati nečiju nesposobnost?