Siječanjska net-kupusara

poruka: 479
|
čitano: 68.909
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Siječanjska net-kupusara".
16 godina
protjeran
Re: Siječanjska net-kupusara
PsychoticBaklava kaže...

Gledaj, ja sam iznio svoje pojednostavljeno viđenje stvari, i lako je moguće da je krivo (djelomično, u potpunosti), no ako ja kažem kako mislim da je novac (odnosno čitav princip kapitalizma) redundantan ne vidim razlog za tvojim povlačenjem novca (tj prosječne zarade koja se mjeri u novcu) kao argumenta o tome da je nešto iluzija ili nije. 

Teze o redundantnosti novca izlaze već van okvira cijelog foruma, a kamoli ove teme tako da se zahvaljujem na pažnji.

BOINC Combined Statistics for Croatia http://goo.gl/DiiXr
16 godina
protjeran
Vortac kaže...
PsychoticBaklava kaže...

Gledaj, ja sam iznio svoje pojednostavljeno viđenje stvari, i lako je moguće da je krivo (djelomično, u potpunosti), no ako ja kažem kako mislim da je novac (odnosno čitav princip kapitalizma) redundantan ne vidim razlog za tvojim povlačenjem novca (tj prosječne zarade koja se mjeri u novcu) kao argumenta o tome da je nešto iluzija ili nije. 

Teze o redundantnosti novca izlaze već van okvira cijelog foruma, a kamoli ove teme tako da se zahvaljujem na pažnji.

Nema na čemu, da si sa razumijevanjem pročitao prvi post kojega si citirao spasio bi se rasipanja pažnje.

Nobody expects the Spanish Inquisition!
16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Inače po forumima (pogotovo ovom) vlada neka čudna atmosfera pubertetskog buntovništva, kojim se zatim opravdavaju svakakvi vandalizmi i gluposti bez mozga, a komentari su najčešće (blago rečeno) imbecilni.

Pubertetsko buntovništovo su ideje o stavljanju bombe na sebe, i DDOS-anje javnih stranica.

Pubertetsko buntovništvo nije borba za svoja prava, borba protiv ACTA-e ! Da se nisu ljudi dosad žestoko borili za svoja prava ne bi nikad bilo francuske revolucije, ne bi bilo demokracije uopće, nego bi još imali ropski sustav kao u starom Rimu !

Ako je trenutak pravi i povod vrijedan, izaći na ulice i prosvjedovati nije izraz "pubertetske nezrelosti" nego građanske svijesti i odgovornosti !

Deus ex machina kaže...

Onaj thread koji se bavi prolaskom ACTE trenutno sumira inteligenciju sudionika na razinu prosjecnog kupusa :-)

Slažem se da ima idiota i nezrelih u tom threadu, kao i u praktično svakom drugom thread na ovom forumu, kao i svagdje na Internetu, kao i svagdje na svijetu. MEĐUTIM, kako si ti korisno doprinio borbi protiv velike opasnosti za sve ljude svagdje ? Tako da nazivaš svakoga kupusima ? Tako da ustvrdiš da to nije ništa loše za one koji ne piratiziraju !? Kakva besmislica od neinformiranih !

Bigkix kaže...

studenti i prosjecni ljudi kao ja koji ce doci pred Dancing Bear recimo i demolirati ga..

Slažem se sa svim šta si reka osim ove posljednje rečenice - kako pomaže demoliranje Dancing Beara ? {#}

Veliki Brat kaže...

Moram priznati da me čudi ovako mlak članak od Olega. Valjda sam navikao na britkije stavove (i tekstove)? Samo bi ovo želio prokomentirati (s naglaskom na boldano):

Dakle, kaže Oleg u svom osobnom stavu...

Wikipedija ne bi trebala biti vlasništvo ego-tripaša Jimmya Walesa, već svih onih stotina tisuća ljudi koji pišu te članke –nije li njihovim gašenjem bez pristanka autora Wales uradio nešto u principu slično onome za što optužuje Sopu, a sve ne bi li privukao pažnju javnosti s finalnom namjerom da lakše nažica pare za svoj projekt? Iako stalno ponavlja kako Wikipedija ne pripada njemu, već svima koji je održavaju, Wales se svakodnevno ponaša kao da je u pitanju privatno vlasništvo njega i najuže klike njegovih suradnika. Wikipedijaši su ti koji ropski, neplaćeno rade za korist uske grupice "gazda".

Pa nije li to ideja, pokazati kako izgleda cenzura? Za ostale OK, kako-tako, ali wikipedija je vjerojatno najizloženija ako se ovakav jedan zakon izglasa - bilo tko da izmijeni neku njen dio na nedozvoljen način (u pravnom smislu) i kompletna wikipedija se zatvara. Zašto? Zato jer netko u lancu nije baš skužio da je neki dio prepisan iz neke knjige/enciklopedije/kakvog-god-sadržaja čiji vlasnik autorskih prava ih onda može kačiti na sudu i tražiti zatvaranje. Na skali na kojoj se wikipedija uređuje - baš me zanima koliko bi dugo ista opstala bez zatvaranja.

U smislu love i kapitalizma - ne vidim problem u ovome što su napravili ljudi koji održavaju wikipediju. Pa oni samo nude održavanje servisa, što je loše u tome da to rade za život, kao puno radno vrijeme? Kažeš da su sve to napravili radi osobne promocije i malo para, a malo ranije se buniš da treba imati "business model"? Pa imaju ga, kvragu, LOL i ROTFL i kompletan roflcopter!? Također malo kasnije spominješ kako Anonymousov način nije način (što mi je sasvim OK) - ali zašto onda ovo nije način? Što je p tebi način, šutiti i čekati da prođe? I to kao jedan od urednika u jednom (utjecajnom) informatičkom časopisu?

Također - nije li ideja medija da ističu, istražuju, prate i upozoravaju? Internet je stvarno jedini medij danas toliko masovan, jeftin, dostupan i van domašaja cenzure da je normalno da predstavlja trn u oku bilo kome tko kontrolira ostale medije. TV na prvom mjestu - pa sve što znaš o svijetu danas znaš s TV-a ili s neta, eventualno nešto malo iz novina. Prije bi rekao da je upravo zadaća jednog urednika upozoriti na opasnosti ovakvih pokušaja i raščlaniti što je točno u njima loše i zašto, pa čak i skrenuti pozornost na to da su stvari opasne. Jesu li se mogli uključiti nešto ranije ili napraviti još nešto više, pa vjerojatno jesu, ali reagirati ovako mi je totalno bezveze, pogotovo s ovim argumentima.

Potpisujem !

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 3:05 (Enkidu).
16 godina
neaktivan
Random. kaže...

Pametni ljudi kroz život uvide da je većina često u krivu a da su oni često u pravu.

S vremenom upadnu u poseban šablon razmišljanja.

1. Masa se počne buniti oko nečega.
  2. Pametni se sjećaju da je ta ista masa jučer blebetala potpune gluposti.
  3. Pametni imaju želju u razmišljanju mase pronaći rupe i dokazati im da su u krivu.
  4. Čineći to, još više ojačavaju svoj stav da je masa najčešće u krivu.

Tu ima još jedan fenomen - ego. Nekima diže vlastiti ego smatrati da oni imaju mišljenje protivno od većine jer su oni pametniji i prosvjetljeniji od većine. Ne kažem da je Oleg takav niti da je mišljenje većine uvijek ili većinom ispravno, samo napominjem...

Osim toga postoji treći fenomen - Rashomon fenomen da tako kažem - svako iste činjenice / događaje vidi / tumači drugačije, ovisno o svom karakteru i stavovima.

mario.L_hr kaže...

Nije upitno ono što se ovim zakonima želi napraviit (barem mislim na ideju), zaštititi intečlektualno vlasništvo i spriječiti distribuciju piratiziranog sadržaja.

Ako misliš da je to sve onda pročitaj malo temeljitije "između redaka", pogotovo ACTA-u ! Viditi ćeš da se radi o puno toga drugog, a sve se vrti oko moći !

syncmaster245b kaže...

Istina, no to i dalje ne cini ACTA-u manje stetnom,  a ponajmanje da se radi takvih komentara odustane od barem nekakvog vida prosvjeda.

Baš tako !

Dragon23288 kaže...

Nadam se da ne mislis da bi internet bio bas tako strasan bez wikipedie i imdb-a. Wikipedia koristi za brzinske definicije, ali pravo znanje interneta lezi na drugim stranicama - stranicama raznih stručnjaka i profesionalaca svoje struke koji znanje daju besplatno, tematskih foruma, kritički nastrojenih zajednica, video servisa..itd. Naravno to ne znaci da wiki ne zasluzuje donaciju.

IMHO Wikipedija je za čovječanstvo najvrijednija web stranica nakon eventualno Googlea. Jasno da informacija ima i drugdje, o nekim temama i kvalitetnije informacije.

Međutim Wikipedia je nezamjenjiv spremnik goleme količine kvalitetne i većinom provjerene informacije koju su napisali uglavnom ozbiljni profesionalci, članci su napisani na enciklopedijski i jasan način, i puno su brže dostupni nego traženje odgovora na forumima.

Istina je da se može dodati svakave gluposti na Wikipediju, jednom su moji prijatelji iz zafrkancije dodali na Wikipediju članak o meni u kojem je između ostalog pisalo : "voli sve što vole mladi..." :) , međutim takve gluposti se jako brzo izbrišu.

Više manje sve na Wikipediji se pregledava i kontrolira, i u mom iskustvu osim par iznimku članci na Wikipediji su veće kvalitete od većine alternativnih izvora, i smatram teškom debilarijom da većina profesora ne dopušta korištenje Wikipedije kao jednog od izvora za diplomski rad, jer tobože to nije provjereni izvor informacije. A ko provjerava bilo koji znanstveni časopis ili bilo koji drugi izvor ? Nekakav Sveznajući ? Sve te dopuštene izvore provjeravaju ljudi koji kao i svi ljudi griješe. Nimalo više ni manje nego oni u Wikipediji.

Osobno za mene Wikipedija je prava revolucija u Internetu i povećala mu je korisnost značajno, nije da prije nisam mogao dobiti te informacije ali ih sad dobijem puno brže, lakše, i uređene su kako treba. A što se tiče mogućnosti da neko na Wikipediji griješi ili čak namjerno širi neistine (iz interesa ili propagande ili bilo kojeg drugog razloga), ne prihvaćam automatski (bez vlastitog rasuđivanja) ni sve što piše u Wikipediji niti u najuglednijem znanstvenom časopisu !

16 godina
neaktivan
Zli Luđak kaže...

Ili to, braćo, ili ćemo u neki oblik socijalizma.

Govoriš kao da je kapitalizam nužno i fiksno darvinistički sustav gdje se svi međusobno kolju za svaki dolar ! Kapitalizam je samo sustav gdje se priznaje privatno vlasništvo kao pravni subjekt, i (skoro) ništa drugo ! Imaš ti kapitalizam američkog tipa (darvinistički skoro koliko može teoretski biti, iako može i još gore), imaš kapitalizam kineskog tipa (koji se zove komunizam ali je u biti nešto između ropskog sustava i kapitalizma), imaš kapitalizam švedskog tipa (dakle humani i demokratski sustav gdje se ljudi tretiraju kao ljudi a ne kao stoka), i razne druge tipove kapitalizma (npr. hrvatski specifični pokradi/uništi gospodarstvo tipa)...

Kad već spominjem Švedsku, s obzirom na tolike ljude koji u ovom threadu ponavljaju mantru o intelektualnom vlasništvu i krađi istog, da spomenem da je neki njihov sud (nisam 100% siguran da je Švedska, ali je bila neka skandinavska zemlja) u službenoj presudi zaključio da korištenje digitalnih fileova sa Interneta poput muzike i filmova (mislim bez plaćanja, ono što je u ovom threadu mnogo puta nazvano čistim zločinom !) za nekomercijalne vlastite svrhe (dakle skinuti pa poslušati / pogledati) NIJE KAZNENO DJELO ! Dakle SUD (iliti službena pravna institucija) u jednoj KAPITALISTIČKOJ (ali ne barbarskoj kao Amerika) civiliziranoj europskoj državi kaže da piratluk nije kazneno djelo. Pa sad vi (Tonči i Deus ex machina i ostali) lijepo recite da to tvrde ISKLJUČIVO budale i lažljivci koji to kažu za svoju korist.

Zli Luđak kaže...

S druge strane, Bug je komercijalni entitet koji funkcionira po zakonima kapitalističkog tržišta, što dakako uključuje i sponzore, ne vidim u čemu je problem?

Vidiš, i prostituke i dileri droge i krijumčari ljudi su komercijalni entiteti (možda ne po zakonu, ali svakako po kapitalizmu) koji funkcioniraju po zakonima kapitalističkog tržišta (potražnja i ponuda). Ne želim reći da je BUG njima sličan, želim reći da to nije nikakav pohvala niti opravdanje za ništa.

Razlika između Wikipedije i BUG-a je što oni nemaju reklame jer time dokazuju jednu moralnu poruku, da se neće srozati na komercijalni nivo, dok vi uvođenjem reklama dokazujete da niste ništa ni bolji ni lošiji od svih ostalih komercijalnih kompanija na svijetu, što je IMHO sasvim  u redu, ali bi vam ipak kao i mnogi dao dodatni thumbs-up iz moralnih razloga da nemate reklama...

Drago kaže...

ACTA, pak, nije zakon, nego međunarodni sporazum koji na sebe uzima zakonske ingerencije bez ikakvog sudjelovanja stvarne sudbene vlasti što je samo po sebi problematično.

Konačna verzija je daleko razvodnjena u odnosu na prvotni prijedlog, ali je i dalje visoko problematična, a čitav postupak donošenja ACTA-e je praktički nevjerojatan za jedan međunarodni sporazum - sudionici rasprava su morali potpisati NDA (non-disclosure agreement) i kao službenu tajnu čuvati sve što su znali o sadržaju sporazumu dok se o njemu pregovaralo. 

Konačna verzija je ovdje (PDF) i ne čini se strašna na prvi pogled, ali kako se radi o pravnom aktu, potrebno je tumačenje pravnika, a ono je ovdje - http://www.laquadrature.net/en/acta-updated-analysis-of-the-final-version. To je loš međudržavni dogovor, pa ga i sami Ameri smatraju "neobvezujućim".

Općenito, ovo je neki novi pristup vladavini prava gdje je "pravo" ispregovarani ugovor sponzoriran od velikih korporacija, s međunarodnim učinkom, a koji POSVE zaobilazi sudove u zemljama na koje se odnosi. 

Osobno, inače, od kapitalizma očekujem sve najgore, a život mi iz dana u dan daje razloga da vjerujem da sam u pravu, ali ovo je čak i za ovakve standarde ekstremno problematično i očito pravljeno isključivo po mjeri ekstravelikih korporacija, a svi pravni i fizički entiteti manji od toga su žrtve, a ne štićenici tih zakona. 

Slažem se sa svim ovim šta si reka, štoviše mnoge od ovih stvari sam i sam reka u svojim threadovima o ACTA-i. Anyway, drago mi je da bar neko iz BUG-a obraća pozornost na ovu opasnost...

16 godina
neaktivan
Siječanjska net-kupusara

Drago kaže...

S ovim se totalno slažem - ekipa bi kao Cameron ili Miliband nekakav "nježni kapitalizam" kojega je incidencija u stvarnom životu jednaka onoj jednoroga ili vile Ravijojle - dakle, nitko ga nikad nije vidio ni okusio. 

Zli Luđak kaže...

U principu se slažem s Dragom da je kapitalizam surov, zao, da ne postoji nježni kapitalizam itd.

To uopće nije istina, i za nekoga ko je obrazovan i poznaje Marxa čudim se tome - probajte živiti u Skandinaviji pa iskusite taj "nježni" kapitalizam ! Možda nije idealan ali je NEUSPOREDIVO humaniji i bolji od ovog američkog !

Zli Luđak kaže...

Pa ne znam čime ga zamijeniti. Dakle, nemam preciznu, dobru i fool proof ideju kako i čime da zamijenimo surovi kapitalizam

Ja imam. Ne dovoljno razrađenu i preciznu da bi se uvodila u svijetu, nisam dovoljno stručan za to niti sam uložio dovoljno vremena u to.

Ali ukratko - potrebno je građansko i demokratsko društvo koje zakonima zauzdava pohlepu i bezobrazluk pojedinaca (kao krupnih kapitalista i korporacija) tako da oni ne manipuliraju društvom da bi ostvarivali korist za sebe na štetu svih ostalih. Nešto kao Švedska ali malo drukčije i još bolje.

A ako si se ti Oleg pomirio sa okrutnim darwinizmom i ne vidiš bolju mogućnost od toga u tom pogledu mi te je žao...

Ne_brini_draga kaže...

Da se vratim malo na Wikipediju koja je eto zapela za grlo Olegu jer mu se činila primarno motivirana samopromocijom.

Imam na umu da je to prvo jedan nevjerojatno koristan servis koji ja praktički svakodnevno posjećujem. Drugo, još uvijek trpim njihov poziv za donacijama jer znam da mi je puno draža Wikipedia bez oglasa nego sa njima.

Kad bi ubacili oglase mogli bi stotine milijuna dolara bez ikakvih problema zaraditi. I smatram da treba cijeniti makar to što se financiraju bez njih.

Potpisujem od slova do slova !

Zli Luđak kaže...

Međutim, ako je vjerovati ovim žicarskim facama, njima stalno nedostaje par milijuna do nekog cilja, pa žicanje očito ne radi (ili nam jednostavno lažu, želeć nažicati više). Uvođenje oglasa bit će neizbježnost. It's just capitalism doing it's thing, again {#}

Brale koji crnjak ! Tvoj pogled na svijet me deprimira, majke mi. :)

P.S.

Čovječe ne znam ni sam što sam ovoliko vrimena potrošio na pisanje po internetskom forumu, nije kao da ću ičije mišljenje promijeniti... Nema koristi...

P.P.S.

Nadam se da me neće cenzurirati admini zbog kritike na račun BUG-a... :) To bi bilo antidemokratski...

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 4:47 (Enkidu).

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Enkidu kaže...

IMHO Wikipedija je za čovječanstvo najvrijednija web stranica nakon eventualno Googlea. Jasno da informacija ima i drugdje, o nekim temama i kvalitetnije informacije.

Međutim Wikipedia je nezamjenjiv spremnik goleme količine kvalitetne i većinom provjerene informacije koju su napisali uglavnom ozbiljni profesionalci, članci su napisani na enciklopedijski i jasan način, i puno su brže dostupni nego traženje odgovora na forumima.

Istina je da se može dodati svakave gluposti na Wikipediju, jednom su moji prijatelji iz zafrkancije dodali na Wikipediju članak o meni u kojem je između ostalog pisalo : "voli sve što vole mladi..." :) , međutim takve gluposti se jako brzo izbrišu.

Više manje sve na Wikipediji se pregledava i kontrolira, i u mom iskustvu osim par iznimku članci na Wikipediji su veće kvalitete od većine alternativnih izvora, i smatram teškom debilarijom da većina profesora ne dopušta korištenje Wikipedije kao jednog od izvora za diplomski rad, jer tobože to nije provjereni izvor informacije.

A ko provjerava bilo koji znanstveni časopis ili bilo koji drugi izvor ? Nekakav Sveznajući ?

Sve te dopuštene izvore provjeravaju ljudi koji kao i svi ljudi griješe. Nimalo više ni manje nego oni u Wikipediji.

Osobno za mene Wikipedija je prava revolucija u Internetu i povećala mu je korisnost značajno, nije da prije nisam mogao dobiti te informacije ali ih sad dobijem puno brže, lakše, i uređene su kako treba. A što se tiče mogućnosti da neko na Wikipediji griješi ili čak namjerno širi neistine (iz interesa ili propagande ili bilo kojeg drugog razloga), ne prihvaćam automatski (bez vlastitog rasuđivanja) ni sve što piše u Wikipediji niti u najuglednijem znanstvenom časopisu !

Molim? Pa poznata je zabava izmjene članaka i unošenje krivih podataka samo da se ljude malo zaje*bava.

Znanstvene članke pišu znanstvenici kojima karijera ovisi o tome da li pišu gluposti, a provjeravaju ih drugi znanstvenici. Dakle imaju malo više kredibiliteta nego jedna wikipedia.

Biti ili mniti svemiropolisno
16 godina
Siječanjska net-kupusara

Slažem se s potrebom borbe, ali Zli Ludjak ne bori se dovoljno. Ipak je svoj komentar mogao/trebao napisati više u svojem duhu. Ovako mi je malo previše HRT novinar...

Halo?!? Gdje je zlo luđaštvo???

davor07

0 0 hvala 0
16 godina
Bypass kaže...

Molim? Pa poznata je zabava izmjene članaka i unošenje krivih podataka samo da se ljude malo zaje*bava.

Znanstvene članke pišu znanstvenici kojima karijera ovisi o tome da li pišu gluposti, a provjeravaju ih drugi znanstvenici. Dakle imaju malo više kredibiliteta nego jedna wikipedia.

Pusti ti to, u najuglednijim medicinskim časopisima je prije 50-60 godina pisalo da pušenje nije štetno, čak ni djeci

(a sve zato što su sponzori takvog razmišljanja imali dubok džep). I znanstvenici su ljudi, i cijene novac

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
16 godina
odjavljen
Bypass kaže...

Mislim da pretjeruješ i da to nije slučaj, već samo mit. Proučavao sam Wikipediu kao izvor tijekom dodiplomskog studija i nisam naišao na pogrešne informacije, a u nekim je slučajevima bilo iznimno kvalitetnih sadržaja koji su, po detaljima, bili između visoko-stručne i fakultetske literature. Pod "visoko-stručne" mislim na krajnje detaljne i specifične izvore poput znanstvenih radova. Wikipedia nije na toj razini, ali je za potrebe jednog takvog izvora sasvim dovoljna; možeš slobodno neke ispite s nje polagati.

16 godina
Tonči kaže...

Mislim da pretjeruješ i da to nije slučaj, već samo mit. Proučavao sam Wikipediu kao izvor tijekom dodiplomskog studija i nisam naišao na pogrešne informacije, a u nekim je slučajevima bilo iznimno kvalitetnih sadržaja koji su, po detaljima, bili između visoko-stručne i fakultetske literature. Pod "visoko-stručne" mislim na krajnje detaljne i specifične izvore poput znanstvenih radova. Wikipedia nije na toj razini, ali je za potrebe jednog takvog izvora sasvim dovoljna; možeš slobodno neke ispite s nje polagati.

Profesori koji tretiraju wikipediju svisoka su isti oni koji nisu dopuštali korištenje Apsena za učenje matematike

jer "neće meni tamo neki inžinjerčić podučavati studente". Oni pametniji, naravno, umjesto da pljuju

po wikipediji, trude se i sami doprinijeti kvaliteti svojim člancima

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
16 godina
Zli Luđak kaže...
Veliki Brat kaže...

EDIT: vezano za SOPA-u; autor SOPA-e, Lamar Smith, je na svojim web stranicama imao fotke čija licencna prava nije ispoštivao. Otprilike kao Oleg koji pere wikipediju za to što cenzurira istu s namjerom da zaradi lovu, dok s weba BOL-a u isto vrijeme vrišti reklama kako ti poklanjaju HTC Samsung XYZ, valjda zato jer su dobročinitelji, a ne zato jer u dogovoru sa sponzorom zarađuju novac. Ma komedija, čovječe!  :D

Nisi baš shvatio neke osnovne međuodnose... Wikipedija ne funkcionira po komercijalnim načelima nego kratko i jasno - žica lovu. Pritom, klika okupljena oko Walesa upravlja sadržajima koje besplatno proizvodi legija "šljakera" diljem svijeta. Je li tko proveo referendum među autorima sadržaja žele li oni sudjelovati u žicanju, žele li oni da se njihovi članci ugase da bi Wales nešto postigao?

Joj, a wikipedija postoji gdje, u zemlji Nigdjezemskoj? Zašto žicanje love nije poslovni model? Zato što na kraju ne prodaju uslugu, nego je svima javno dostupna? Pa tome inače služi upravo država - da financira javne servise - područje gdje kapitalizam uredno zakazuje opet i opet (iako se to čak i ne kosi s kapitalizmom kao takvim). Razlika između buga i wikipedije uopće nije u komercijalnosti, nego u mjerilu - wiki djeluje globalno, utjecajniji je i koristi veću stvar za samopromociju. Bug je sve u obratnom smjeru. Samo ti iz nekog razloga smatraš da bi ljudi koji održavaju wikipediju trebali to raditi kao hobi, a ne kao puno radno vrijeme, a ja nikako ne mogu razumjeti zašto.

Inače, meni Walesovo djelovanje apsolutno spada u urednički zadatak. I da to nije napravio, tek onda bi bio odgovoran.

Zli Luđak kaže...
Inače, moja načelna pravila su jasna - ajmo prvo odlučiti oćemo li igrati po pravilima socijalizma ili po pravilima kapitalizma?

Nervira me kad ljudi šatro žele živjeti u kapitalizmu a da uopće ne znaju ili ne prihvaćaju njegova pravila.

S ovim dijelom tvojih pravila se u potpunosti slažem (pogotovo boldano), ali imaš i neka druga pravila koja uopće ne mogu razumjeti. Tako npr. nedavno prozivaš wikileaks za objavljivanje nekih tamo dokumenata jer, kao, normalno je da državni dužnosnici špijuniraju vrhuške drugih država, pa čak i prijateljskih, ali ti istovremeno nije normalno kad u kapitalističkom svijetu čovjek traži novac za svoj rad?! Pri čemu uredno ignoriraš činjenicu da upravo zakoni služe obuzdavanju razmahanih kapitalista - isti oni zakoni koji su nažalost jako podložni utjecaju od njih samih. I onda ti je bilo kakav oblik borbe protiv takvih zakona smiješan ili licemjeran? Sry, ali meni je to, kao što sam već rekao, bezveze.

Gledam te!
16 godina
protjeran
Siječanjska net-kupusara

Pa jasno je ko dan, da JEDINI cilj svih ovih prijedloga zakona jest POTPUNA KONTROLA nad internet komunikacija.

I ne da da je počeo internet rat, već odavna bjesni svom silinom. Čak toliko, da su već jako uzrujane i nervozne USA počele prijetit pravim raketama.

Megaupload je samo slučajna žrtva, koja će samo pojačat averziju prema USA administraciji i korporativnom fašizmu.

BTW napadat ovako Wikipediu je tragikomično ... na razini dječjeg vrtića.

Moj PC  
0 3 hvala 0
16 godina
memulica kaže...

I ne da da je počeo internet rat, već odavna bjesni svom silinom.

{#}

Definiraj rat koji bjesni svom silinom?

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
16 godina
memulica kaže...

Pa jasno je ko dan, da JEDINI cilj svih ovih prijedloga zakona jest POTPUNA KONTROLA nad internet komunikacija.

I ne da da je počeo internet rat, već odavna bjesni svom silinom. Čak toliko, da su već jako uzrujane i nervozne USA počele prijetit pravim raketama.

Megaupload je samo slučajna žrtva, koja će samo pojačat averziju prema USA administraciji i korporativnom fašizmu.

BTW napadat ovako Wikipediu je tragikomično ... na razini dječjeg vrtića.

Vidim da se dosta spori oko Wikipedije pa evo malo citata o Wikipediji iz jedne knjige koju upravo citam:

"To nije zapravo strucno znanje, to je opce znanje.... kada potrazite nuklearni reaktor na Wikipediji, necete naci enciklopedijski zapis, vec cete naci sto ljudi koji nesto znaju o nuklearnim reaktorima i sto oni misle da bi obicni ljudi od toga mogli razumjeti. Wikipedija stalno navodi ljude na pomisao - no, pa ako je to enciklopedija, zasto je ne bih mogao citirati, zasto se ne mogu pouzdati u nju? - A ne mozete, jednostavno se ne mozete samo tako pouzdati u nju. Wikipedijini urednici prigrlili su osrednjost svog znanja i uzivaju u njoj. Ali stara nas izreka upozorava - malo znanja opasna je stvar. Zato na Wikipediji dva plus dva ponekad jest pet."

"Potkopavajuci strucnjake, sveprisutnost besplatnih sadrzaja koje su stvorili korisnici ugrozava samu srz nasih strucno-znanstvenih institucija.....Sto dakle dobivamo u zamjenu za besplatni amaterski sadrzaj? Dobijamo, naravno, ono sto smo platili. Dobivamo ono sto je mislilac i pisac Lewis Mumford nazvao stanjem intelektualne mlitavostii i iscrpljenosti koje jedva da se razlikuje od ogromnog neznanja."

"Vecina nas pretpostavlja da informacijama koje primamo mozemo vjerovati. No kad te informacije stvore amateri, rijetko je tako. Sa sve vise i vise online informacija koje nisu uredjene, provjerene,ni potkrijepljene necemo imati izbora doli da sve citamo uz dozu skepse.... besplatna informacija nije doista besplatna, svi cemo je prije ili poslije platiti na ovaj ili onaj nacin, resursom najvrednijim od svih kojima raspolazemo - svojim vremenom."

Knjiga je "Kult amatera" a napisao je Andrew Keen, povjesnicar i politolog. Ja naravno koristim Wikipediju ali je ipak uzimam kako se kaze, cum grano salis, a u svakom slucaju ne bih je uzimao kao izvor informacije za neku iole ozbiljniju stvar pa mozda cak ni za birtijsku okladu. 

16 godina
Eld kaže...

Knjiga je "Kult amatera" a napisao je Andrew Keen, povjesnicar i politolog. Ja naravno koristim Wikipediju ali je ipak uzimam kako se kaze, cum grano salis, a u svakom slucaju ne bih je uzimao kao izvor informacije za neku iole ozbiljniju stvar pa mozda cak ni za birtijsku okladu. 

http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_reactor

Edit: mislim i da si pogrešno shvatio bit enciklopedije...koja služi da te uputi u problematiku, a ne da na jednom mjestu

sabere apsolutno sva znanja i predoči ih u totalno ekspertnom obliku...onda nam usko stručna literatura ne bi ni trebala,

zar ne?

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 13:04 (segregator).
16 godina
protjeran
syncmaster245b kaže...
memulica kaže...

{#}

eng. Cyber war

16 godina
memulica kaže...
syncmaster245b kaže...
memulica kaže...

{#}

eng. Cyber war

?

?

i opet ?

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
16 godina
Siječanjska net-kupusara

Oleg, mislim dobro pišete i složit ću se s vama oko Anonymousa.

Ali ovo za Wikipediu i Megaupload je stvarno pretjerano.

Iza Wikipedie stoji jdan čovjek? Ok stoji, ali taj čovjek je svojim "izumom" slobodne enciklopedije pomogao meni, a siguran sam i vama mnogo puta. Bilo bi lijepo od njega da je sada podijeli s svima, ali ako to nije njegova zelja, vrijedati ga sada zbog toga jasan je pokazatelj ljubomore.

Wiki je ugašen upravo radi toga, da pokaže što SOPA može napraviti. A onome kojemu je hitno trebalo mogao je taj dan isto doći do svih sadržaja. Ako žicaju novac, neka žicaju, bilo bi lijepo da svatko od nas tko je koristio Wikipediu barem 10 puta uplati $1.

Vezano za Kim Schmitza, covjeku se sudi radi megauplaoda, a ne zbog njegove mračne prošlosti. Što je bilo prije bilo je, vrlo vjerojatno je za sve to što ste naveli i kažnjen, ali sada mu se sudi zboig megaupload. Ali zašto onda samo njemu? Što je s filefactory-em, filesonicom, i hrpetinom drugih servisa. Što je s rapidshare-om? Pa ako je iti jedan servis prepun ilegalnog sadržaja i koji je upravo radi toga postao popularan, onda je to rapidshare. Ali njega ne diraju? Zašto?

Vama je ok kazniti Kima? Je ja se slažem, piratstvo treba kazniti. ALi kazniti čovjeka s 50 godina zatvora, jer je neizravno sudjelovao u siretnju piratstva? Ja bi baš ovo povezao s ovim vašim citatom s 9gaga.
Možete nas krasti, možete nam silovati/ubijati majke i djecu... ali dozvoliti da netko dijeli tuđe autorko djelo na internetu, e tu nas nećete zafrkavati. (slika ispod)

1 0 hvala 0
16 godina
ivoleko kaže...

Vama je ok kazniti Kima? Je ja se slažem, piratstvo treba kazniti. ALi kazniti čovjeka s 50 godina zatvora, jer je neizravno sudjelovao u siretnju piratstva? Ja bi baš ovo povezao s ovim vašim citatom s 9gaga.
Možete nas krasti, možete nam silovati/ubijati majke i djecu... ali dozvoliti da netko dijeli tuđe autorko djelo na internetu, e tu nas nećete zafrkavati. (slika ispod)

Ta slika fantastično oslikava sustav vrijednosti američkog društva

16 godina
odjavljen
segregator kaže...
ivoleko kaže...

Ta slika fantastično oslikava sustav vrijednosti američkog društva

Malo mi je bizarno da vi dvojica ne vidite ništa pogrešno u prevarama i zaradi na tuđem vlasništvu i radu. Da u debelome prascu koji se razbacuje ukradenim ne vidite moralnu rugobu? I već je postalo stvarno smiješno to o "vrijednostima američkog društva" slušati od pripadnika društava odavde, društva koje je daleko više od američkog ogrezlo u korupciji, neradu, parazitiranju i licemjerstvu te šovinizmu, a koje se vječito zanosi lažnim mitovima i propagandom o nekim višim vrijednostima u odnosu na one oko sebe.

16 godina
Zli Luđak kaže...
U moje doba u školi se učila kao: "Filozofi su do sada svijet različito tumačili, a radi se o tome da se on promijeni." Pamtim to iz škole do danas. Eto, ja sam stigao samo do točke da ga tumačim a ne i da ga mijenjam {#}

Oleg, ovo je bilo stvarno ocajno. Cijeli clanak, 'dokazi', razmisljanja, dojam je da ces napraviti bilo sto kako bi se istaknuo i stvorio kontroverzu. Zar stvarno toliko patis za time? A kad vec nitko drugi nece, onda ces sam za sebe tvrditi da si filozof i mudri djed? Covjece, pa ovako sto ne bi pisao niti ishlapljeli starcic.

Nakon wikileaksa i wikipedije, jedino sto se da zakljuciti je da si wikifob bez ikakvog pokrica. Zalosno. Zasto ne pises bar malo kao Drago (ili neki drugi Bugovci), ovo cak vise nije niti smijesno. Postoji sigurno nesto u cemu si dobar, pusti ovo popovanje i samoizdizanje, pisi ono sto znas i daj nam pokoji dobar clanak. Ako ne zbog sebe, onda zbog Buga i nas.

Sretno.

Nostferatu zombiji i ISO broj objektiva ftw!
16 godina
Tonči kaže...
segregator kaže...

Malo mi je bizarno da vi dvojica ne vidite ništa pogrešno u prevarama i zaradi na tuđem vlasništvu i radu. Da u debelome prascu koji se razbacuje ukradenim ne vidite moralnu rugobu? I već je postalo stvarno smiješno to o "vrijednostima američkog društva" slušati od pripadnika društava odavde, društva koje je daleko više od američkog ogrezlo u korupciji, neradu, parazitiranju i licemjerstvu te šovinizmu, a koje se vječito zanosi lažnim mitovima i propagandom o nekim višim vrijednostima u odnosu na one oko sebe.

1. Daj mi MOLIM TE objasni misaoni proces koji te doveo do zaključka

da ja "ne vidim ništa pogrešno u prevarama i zaradi na tuđem vlasništvu i radu".

Tvoj metod zaključivanja mene navodi na pomisao da ti ne vidiš ništa loše u silovanju i ubojstvu,

te da ratni zločin držiš potpuno opravdanim i najmanje kažnjivim djelom

2. "debeli prasac", "razbacuje ukradenim", "moralna rugoba"...vidim da ljude sudiš i po izgledu,

a pravomoćnost presude i nije toliko bitna

3. ljudi su svuda više-manje isti, i ne mislim da hrvat, srbin ili amerikanac vrijede više ili manje od bilo

koga drugoga. However, za razliku od USA, većina nas ostalih ne namećemo drugima bombama i

napalmom svoja uvjerenja, istovremeno licemjerno trubeći kako smo bolji i moralniji

16 godina
odjavljen
segregator kaže...
Tonči kaže...
segregator kaže...

1. Daj mi MOLIM TE objasni misaoni proces koji te doveo do zaključka

da ja "ne vidim ništa pogrešno u prevarama i zaradi na tuđem vlasništvu i radu".

Tvoj metod zaključivanja mene navodi na pomisao da ti ne vidiš ništa loše u silovanju i ubojstvu,

te da ratni zločin držiš potpuno opravdanim i najmanje kažnjivim djelom

2. "debeli prasac", "razbacuje ukradenim", "moralna rugoba"...vidim da ljude sudiš i po izgledu,

a pravomoćnost presude i nije toliko bitna

3. ljudi su svuda više-manje isti, i ne mislim da hrvat, srbin ili amerikanac vrijede više ili manje od bilo

koga drugoga. However, za razliku od USA, većina nas ostalih ne namećemo drugima bombama i

napalmom svoja uvjerenja, istovremeno licemjerno trubeći kako smo bolji i moralniji

1. Mislim da si promašio komentar.

2. Konceptualno ne možeš shvatiti metaforu, ali zato podržavaš Dotcoma i smatraš pogrešnim što je kriminalac u zatvoru?

3. Ne, nisu više-manje isti. "However" ima i domaću riječ, ali svakako te gluposti o nametanju uvjerenja bombama ostavi za vrtić.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 13:07 (Tonči).
12 godina
neaktivan
Siječanjska net-kupusara

Ljudi pa Kim Dotcom uopće nije osuđen. To što ste vi naletili na internetu na sliku di piše da je dobio 50 godina to je samo "funny fotka."

Čak ni u zapadnom svijetu pravni sustav nije toliko brz. Dajte malo uključite razum. 

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Pritvoren je, na to se misli. A osuda mu ne gine, barem nekakva. Uostalom, Segregatoru, upravo je Dotcom čisti primjer onih negativnih američkih vrijednosti na koje misliš.

16 godina
Tonči kaže...

1. Mislim da si promašio komentar.

2. Konceptualno ne možeš shvatiti metaforu, ali zato podržavaš Dotcoma i smatraš pogrešnim što je kriminalac u zatvoru?

3. Ne, nisu više-manje isti. "However" ima i domaću riječ, ali svakako te gluposti o nametanju uvjerenja bombama ostavi za vrtić.

A ja mislim da nisi pošteno odgovorio ni na jednu od 3 točke, a molio bih ako je netko drugi konceptualno (pojmovno) shvatio

metaforu, da mi objasni {#}

15 godina
neaktivan
Siječanjska net-kupusara

Ima li uhićenje toga Kima ikakve veze sa tim što su se u nekim arhivama uploadanim na MegaUpload nalazili sadržaji zaštićeni autorskim pravima?

Zar nije praksa da takve sharing stranice imaju lako uočljiv link za prijavu materijala zaštićenog autorskim pravima? Zar nisu svi takvi servisi nakon takvih prijava uredno micali sadržaj sa svojih servera uz objašnjenje da se radi o sadržaju zaštićenom autorskim pravima?

Kakve onda MegaUpload ima veze sa uhićenjem Kima Dotcoma ili kako mu je prezime već?

0 0 hvala 0
16 godina
Random. kaže...

Ima li uhićenje toga Kima ikakve veze sa tim što su se u nekim arhivama uploadanim na MegaUpload nalazili sadržaji zaštićeni autorskim pravima?

Zar nije praksa da takve sharing stranice imaju lako uočljiv link za prijavu materijala zaštićenog autorskim pravima? Zar nisu svi takvi servisi nakon takvih prijava uredno micali sadržaj sa svojih servera uz objašnjenje da se radi o sadržaju zaštićenom autorskim pravima?

Kakve onda MegaUpload ima veze sa uhićenjem Kima Dotcoma ili kako mu je prezime već?

Ima tu više problema:

1. ljudi su koristili megaupload i za dijeljenje sasvim legalnog sadržaja, a vlasti su bez ikakvog razloga učinile

nedostupnim apsolutno sve (zbog čega je pokrenut niz tužbi u USA protiv FBI-a)

2. bio Kim pozitivac ili negativac, neka o tome odluči sud, međutim sve upućuje na činjenicu da je upravo on

izabran kao ogledni primjerak nekoga ko će omogućiti RIAA, MPAA, ZAMPu i sličnim nametnicima da proguraju

rigorozne zakone. Umjesto zgodnog i skromnog vlasnika rapidsharea, izabrali su "debelog prasca koji se

razbacuje novcima i slika se sa djevojkama u bikiniju (o, grozne li moralne spodobe)", e da bi se mi lakše

poistovjetili sa vlastima koje takvu "moralnu rugobu" žele strpati u zatvor, a usput nam ispod žita

uvaliti i SOPA, ACTA itd

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.1.2012 13:23 (segregator).
16 godina
odjavljen

Segregatore, Dotcom je novac nabavio sumnjivim metodama, kriminalnim metodama i na kraju svega s Megauploadom uglavnom zarađivao na tuđim krađama. Dakle, kriminalac. Zatim se tim novcem razbacuje, preserava i uglavnom ne znam što ja tebi tu moram crtati?! Sasvim je očito.

Možda je pravovremeno iskorišten kao dobra propaganda za zakon, možda je uzet za primjer kao najgori primjerak i jednostavno je dobra meta. U Hrvatskoj se takvi samo šeću i kočopere. Ne vidim u tome svemu baš ništa negativno, što u Hrvatskoj nemamo na n-tu potenciju gore.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice