Koliko sam se ja pročitao ovakvih lijepih bajki u životu. Evo samo što nismo, sutra, dogodine, bla, bla ,truć, truć ...
Ko je u mladosti čitao 'Čovijek i svemir' zna o čemu govorim.
Koliko sam se ja pročitao ovakvih lijepih bajki u životu. Evo samo što nismo, sutra, dogodine, bla, bla ,truć, truć ...
Ko je u mladosti čitao 'Čovijek i svemir' zna o čemu govorim.
Mislim da nije nikome u ineteresu trošiti tolike novce na skupe tehnologije i svemirske misije u ovom kapitalističkom svijetu! Moćni ljudi i bogate države samo gledaju na svoju dobit i korist da budu moćniji od drugih a ne da svoju moć podijele društvu i civilizaciji. Dok god na ovom planetu ima toliko gladnih i siromašnih ljudi čovječanstvo neće maknuti. A da na Marsu ima 100 milijardi tona zlata na površini planeta ja mislim da bi već tamo amerikanci napravili nove blizance....
Što zlata ima više to je ono jeftinije, tako da kad bi našao ogromne količine zlata negdje svo zlato bi postalo besmisleno jeftino, ista stvar sa recimo dijamantima i sl. Vrijednost takvih materijala u njihovoj rijetkosti, kad bi ih bilo u izobilju bilo bi bezvrijedno, odnosno imalo bi samo svoju praktičnu/uporabnu vrijednost.
Da da mnoge babe i dede iz Hrvatske i Bosne bi potrčale na Mars po zlato! Glupo razmišljanje... Onaj tko bi dosegao tamo do tog "zlata" taj bi ga na kapaljku vjerojatno i davao...
I bez obzira koliko nečega ima, u ovom slučaju zlata, ako ono nije dostupno široj masi ljudi tada neće izgubiti na vrijednosti nego samo dovesti do stvaranja nadmoći u odnosu na ostale jer to zlato treba prodati za novac. I banke će tom zlatu zadržati ili povećati vrijednost jer žele dobit a ne gubitak.Kada bi se svo bogatstvo svijeta raspodjelilo podjednako na sve ljude na planeti, više ništa nebi imalo možda ni 10-tinu svoje trenutne vrijednosti....
Međutim ja sam samo htio ilustrirati i reći kako ameri idu tamo gdje imaju koristi a ne govoriti o tome kako negdje ima ili nema zlata...
Na kraju ispada da trebamo sjediti na našem malom planetu i ne dizati pogled. U ljudskoj naravi je istraživanje i pomicanje granica. Možda se čini da je to rasipanje novaca ali od svemirskih istraživanja profitira i običan čovjek. Zašto se bira Mars? Zato što je najbliži planet (ako ne idemo prema suncu). Možda se čini beznačajnim ali samo ako se ne sagledava cijela slika. Meni je osobno jako krivo što se na mjesecu nije uspostavila baza (međunarodna).
Žao mi je ali mislim da je Aldo u pravu. Mi smo još uvijek pravo galaktičko smeće koje uništava svoj planet namjerno zbog profita. Ljudi nam gladuju i umiru po ulicama bez zdravstvene zaštite, da ne govorim o iskorištavanju zemalja trećega svijeta. Sad bi mi putovali na druge planete? Koja parodija.
... a ova federacija bi se dogodila negdje za 200-injak
Znaci Bosanci su 200 godina ispred nas
Ne znam ja što si ti htio reči, ali neće valjda ići tamo gdje imaju štetu, normalno da će ići gdje imaju korist. A što se tiče konkretno zlata, ako bi i uspio sakriti od svih ostalih da si pronašao planet od zlata koje počneš odjednom prodavat na tržištu vrlo brzo bi te prokljuvili pošto je količina zlata na zemlji vrlo ograničena i manje više se zna koliko zlata ima. Tako da ne može USA odjednom prodat 500t zlata a da nitko ne digne obrvu kad je to nekih 6-7% njihovih rezervi. Čak i da uspiju po današnjim cjenama zaradili bi....1g cca. 40$, 1kg cca. 40.000$ 1t cca. 40.000.000 x 500 = 20.000.000.000 što je manje od 1% njihova proračuna (ako sam dobro izračunao, a najvjerojatnije nisam).
Uglavnom poanta je da kad bi počeo prodavat zlato došao bi do kritične točke (kad bi ostali skužili da nešto ne valja) puno brže nego bi se itko (ovdje mislim na države, a pogotovo na močne države, nama bi još i činilo to razliku) uspio od toga značajnije okoristiti. Vjerojatno bi došao do te kritične točke prije nego bi uspio prodati dovoljno zlata da uspiješ zaraditi više nego što si izgubio jer je zlato koje si imao prije otkriča izgubilo svoju vrijednost.
Ne znam ja što si ti htio reči, ali neće valjda ići tamo gdje imaju štetu, normalno da će ići gdje imaju korist. A što se tiče konkretno zlata, ako bi i uspio sakriti od svih ostalih da si pronašao planet od zlata koje počneš odjednom prodavat na tržištu vrlo brzo bi te prokljuvili pošto je količina zlata na zemlji vrlo ograničena i manje više se zna koliko zlata ima. Tako da ne može USA odjednom prodat 500t zlata a da nitko ne digne obrvu kad je to nekih 6-7% njihovih rezervi. Čak i da uspiju po današnjim cjenama zaradili bi....1g cca. 40$, 1kg cca. 40.000$ 1t cca. 40.000.000 x 500 = 20.000.000.000 što je manje od 1% njihova proračuna (ako sam dobro izračunao, a najvjerojatnije nisam).
Uglavnom poanta je da kad bi počeo prodavat zlato došao bi do kritične točke (kad bi ostali skužili da nešto ne valja) puno brže nego bi se itko (ovdje mislim na države, a pogotovo na močne države, nama bi još i činilo to razliku) uspio od toga značajnije okoristiti. Vjerojatno bi došao do te kritične točke prije nego bi uspio prodati dovoljno zlata da uspiješ zaraditi više nego što si izgubio jer je zlato koje si imao prije otkriča izgubilo svoju vrijednost.
I šta bi u tom slučaju ostali poduzeli da zlato koje imaju oni ne izgubi vrijednost? Kako bi ga spasili? Akumuliranjem bogatstva se ne smanjuje vrijednost istoga.. a osim toga znamo svi kako je zlato dobar vodič. Ni u kom slučaju oni nebi prošli loše. To je jasno...
Ali odošmo u offtopic, ili možda i nismo, jer i na Marsu vjerojatno ima zlata :)
Aj kad je već tema potisnici... spaceX raketa gotovo pa je sletila kako treba. Možda bude treća sreća:
https://vine.co/v/euEpIVegiIx
Žao mi je ali mislim da je Aldo u pravu. Mi smo još uvijek pravo galaktičko smeće koje uništava svoj planet namjerno zbog profita. Ljudi nam gladuju i umiru po ulicama bez zdravstvene zaštite, da ne govorim o iskorištavanju zemalja trećega svijeta. Sad bi mi putovali na druge planete? Koja parodija.
mars će biti naseljen ali sa bogatašima/elitom i biti će rezidencija "svjetske vlade" koja će diktirati zemljanima politiku odnosno kvote. ubrzo nakon par desetljeća od uspostave takvog režima će nastati 4. svj. rat a završiti će pobjedom radničke klase i nastupiti pravi socijalizam. tada počinje doba slično kao u star treku ali s iznimkom da neće svi ljudi biti ujedinjeni već će se takvo blagostanje ubrzo raspasti na "federaciju" planeta te stanje vrlo slično kao u Freelanceru, dakle nešto kao high-tech osvajanje divljeg zapada gdje će zakon federacije sprovoditi plaćenici jer će biti nemoguće paziti na svaki kutak svemira sa regularnom policijom/vojskom. al to će sve krenuti tek za 100 godina a ova federacija bi se dogodila negdje za 200-injak
momak smanji mastu ,filmovi i igrice su napravljene da bogati zarade jos vise