Jedino sa čime Microsoft ne zna da barata je konkurencija, pošto je na PC-u praktično nema, oni su i zaboravili kako je to kada je neko bolji i kako je vrlo bitno slušati korisnike te prvi brzo implementirati sve što se implementirati da i da se okrenu developerima i uvide kako su oni jako bitni u cijeloj ovoj priči. ako developerima skroje veoma dobro okruženje te im olakšaju posao sigurno će se pojaviti aplikacija vagon za Windows Phone 7.
Točno. Oni su navikli da se njihovi proizvodi koriste kao jedini, kao da nema drugih. Zato je i IE takakv kakav jest.
Od te .NET tenologije mi se riga. Programeri koji su odgojeni na .NET tehnologiji ne znaju programirati niti razmisljati na logican nacin. Kod njih sve traje deseterostruko duze da nesto isprogramiraju, aplikacije su glomazne i spore, ali bitno je da imaju Microsoft certifikate koji vjesaju po zidu kao doktori.
Očito ti i programiranje niste baš povezani pojmovi onda :)
Kakve veze imaju tečajevi s .NET programiranje. Postojali su tečajevi i za C++, pa je ista situacija. Tečajevi za .NET proizvode ljude koji znaju samo štrikati kod i tečajevi za C++ proizvode ljude koji štrikaju kod.
Inače, banke imaju najgori softverer, to će svatko tko je imao posla s bankama moći potvrdit.
Zašto Oracle u banci, zato jer kad je ona kupovala sustav Oracle je bio na cijeni, a banke imaju para i ne zanima ih kako je to napravljeno, nego samo da radi i da to plate koliko god treba, to ne uvjetuje da je sustav kvalitetan. Vjerojatno im je taj sustav prodala neka velika firma koja lobira za Oracle, jer imaju profit od toga.
S druge strane tko proizvodi "velike" poslovne sustave, nego"velike" firme. Zamislite da se sada Simmens odluči koristiti .NET. Nije njemu kao vama i meni da kupimo jedan VS, Win7 i sve super - zarađujemo.
Na njihovim projektima radi 5 kompetentnih ljudi i još 50 smotanih koji su tek završili fakultet bez ikakvog znanja. Tih 50 ljudi nikako ne može stvoriti dobar softver, mogu jedino napraviti softver koji radi.
Gdje je tu primjer dobrih aplkacija u Javi i C++?
.NET je odličan framework, a C# je po funkcionalnostim 1-2 godine ispred Jave. Meni je .NET core tehnologija i zbog toga brže dovršavam projekte, a time imam i veći profit.
Nazalost citav svijet se okrece sto vecoj produkciji koja kao posljedicu ima katastrofalno los software. Zasto je Microsoft izbacio .Net i C#? Ubio je Visual Basic i kao zamjenu ponudio nesto slicno sto bi omogucilo vecini ljudi da programira. C++ se smatra "naj" jezikom i to je jedan od razloga zasto se zove C#. Naravno, dosta toga je pokupljeno iz C++, ali isto tako je jako puno toga izbaceno. Nazalost, jako dobrih i super stvari, a sve u cilju sto jednostavnijeg programiranja.
Jedina prednost .Neta naspram C++ je sto postoji hrpa libova sa gotovim kodom. Microsoft NIKADA nije za C++ (MFC) napravio toliko libova kao za .Net, a to je morao da mu .Net prodje. Zasto Microsoft u Visual Studiu nije nikada napravio resource editor za C++ kao sto postoji za .Net? Razlog je jednostavan. Microsoft zeli da sto vise ljudi predje na .Net i time pokusava pokopati Javu. U osnovi, ideja .Neta je ok jer se ipak 90% kompova vrti na x86 i Windowsima. Medjutim posljedica svega toga je potreba za ogromnom memorijom i brzim procesorima.
Gledajuci s low level aspekta, .Net je puno brzi od Jave jer se compilira za procesor (x86) dok je Java interpretirani jezik. Naravno, .Net moze biti compiliran u neku vrstu "P" koda sto ga svrstava uz Javu, a ima vece mogucnosti. Rezultat je sporost sto kao krajnju posljedicu tjera ljude da kupuju brze kompove. Svi zadovoljni jedino kupci ispadaju ovce! Stvarno nije normalno da mobiteli danas imaju gigahercne procesore i megabyte memorije. Zahtjevi za Win Mobile 7 su strasni i smjesni. Rezultat je to sve gore napisanog. Nazalost buducnost nije nimalo ruzicasta. Hrpa aplikacija zahtjevat ce Win7 sto ce zahtjevati da ljudi kupuju nove mobitele. Znaci, ovce, a HTC i Microsoft ce se bogatiti i raditi na Win 8 koji ce pruzita manje nego Win6 ali ce zahtjevati Cray u djepu.
Nazalost citav svijet se okrece sto vecoj produkciji koja kao posljedicu ima katastrofalno los software. Zasto je Microsoft izbacio .Net i C#? Ubio je Visual Basic i kao zamjenu ponudio nesto slicno sto bi omogucilo vecini ljudi da programira. C++ se smatra "naj" jezikom i to je jedan od razloga zasto se zove C#. Naravno, dosta toga je pokupljeno iz C++, ali isto tako je jako puno toga izbaceno. Nazalost, jako dobrih i super stvari, a sve u cilju sto jednostavnijeg programiranja.
Jedina prednost .Neta naspram C++ je sto postoji hrpa libova sa gotovim kodom. Microsoft NIKADA nije za C++ (MFC) napravio toliko libova kao za .Net, a to je morao da mu .Net prodje. Zasto Microsoft u Visual Studiu nije nikada napravio resource editor za C++ kao sto postoji za .Net? Razlog je jednostavan. Microsoft zeli da sto vise ljudi predje na .Net i time pokusava pokopati Javu. U osnovi, ideja .Neta je ok jer se ipak 90% kompova vrti na x86 i Windowsima. Medjutim posljedica svega toga je potreba za ogromnom memorijom i brzim procesorima.
Gledajuci s low level aspekta, .Net je puno brzi od Jave jer se compilira za procesor (x86) dok je Java interpretirani jezik. Naravno, .Net moze biti compiliran u neku vrstu "P" koda sto ga svrstava uz Javu, a ima vece mogucnosti. Rezultat je sporost sto kao krajnju posljedicu tjera ljude da kupuju brze kompove. Svi zadovoljni jedino kupci ispadaju ovce! Stvarno nije normalno da mobiteli danas imaju gigahercne procesore i megabyte memorije. Zahtjevi za Win Mobile 7 su strasni i smjesni. Rezultat je to sve gore napisanog. Nazalost buducnost nije nimalo ruzicasta. Hrpa aplikacija zahtjevat ce Win7 sto ce zahtjevati da ljudi kupuju nove mobitele. Znaci, ovce, a HTC i Microsoft ce se bogatiti i raditi na Win 8 koji ce pruzita manje nego Win6 ali ce zahtjevati Cray u djepu.
Ovo je najbolji opis zasto .net ne valja, a ja bih dodao samo da povecavati brzinu procesora je nemoguce. Vec danas iPhone 4 se sastoji od baterije i nesto malo elektronike. Mjesta za bateriju vise nema, a i sa tom ogromnom baterijom traje dan-dva ovisno o koristenju. Ako povecamo jos brzinu procesora js cemo smanjiti vrijeme trajanja baterije.
OS treba pisati ispocetka sa prilagodbom na procesor na kojem ce raditi, a alati koji se koriste za pisanje desktop programa ne mogu i ne smiju sudjelovati u izradi mobile aplikacija. Alate treba napisati ponovno na nacin da budu jednostavni i brzi, a to .net sigurno nije.
Da, strašan je ovaj svijet, ljudi ne žele cijeli dan piskarati kod nego žele što elegantnije rješavati drugim ljudima njihove probleme. Dođe mi muka kad napravim u .NET-u aplikaciju 5 puta brže nego u C++-u. Najgore od svega je to što ljudima ostane vremena da se odmaraju i uživaju u životu umjesto da pišu kod... Debili!
@Drazen
Java ima JIT isto kao i .NET.
Napredak hardvera nije uvjetovan .NET-om ni drugim softverskim tehnologijama, nego zahtjevima korisnika za zahtjevnijim sustavima. Uzmi .NET, uzmi C++, dobiti ćeš isto, samo u prvom slučaju dobivaš i sustav koji je lakše održavati.
@facewithscar
Jesi li ti jedan od onih koji misle da se 3 studenta zatvore u sobu za jedan vikend i eto ti ga na - OS! Pa po još koji vikend i eto nam prilagođeni OS-evi za svaki postojeći procesor... :)
Moraš mrziti taj tehnološki napredak!
Znaci M$ je u banani sto je programerima olaksao zivot? Vec sam sto puta rekao. C++ se i dalje koristi, ali ima svoju primjenu. C# ima svoju primjenu. Svatko gura vodu na svoj mlin.
Da, strašan je ovaj svijet, ljudi ne žele cijeli dan piskarati kod nego žele što elegantnije rješavati drugim ljudima njihove probleme. Dođe mi muka kad napravim u .NET-u aplikaciju 5 puta brže nego u C++-u. Najgore od svega je to što ljudima ostane vremena da se odmaraju i uživaju u životu umjesto da pišu kod... Debili!
@Drazen
Java ima JIT isto kao i .NET.
Napredak hardvera nije uvjetovan .NET-om ni drugim softverskim tehnologijama, nego zahtjevima korisnika za zahtjevnijim sustavima. Uzmi .NET, uzmi C++, dobiti ćeš isto, samo u prvom slučaju dobivaš i sustav koji je lakše održavati.
@facewithscar
Jesi li ti jedan od onih koji misle da se 3 studenta zatvore u sobu za jedan vikend i eto ti ga na - OS! Pa po još koji vikend i eto nam prilagođeni OS-evi za svaki postojeći procesor... :)
Moraš mrziti taj tehnološki napredak!
Nemoj se trudit objasnjavat. Da M$ napravi eliksir zivota srali bi po njemu jer ga je napravio M$.
kad bi ga moral platit :)
Ja samo kazem jedno: .Netu i Javi NIJE mjesto u OSu!!!!!
Aplikaciju mozes pisati u cem god oces jer to nije tak bitno, ali ako je OS napisan koma polagano, onda ce sve biti polagano. Dapace, .Net je super jer ti omogucava puno brze napisati aplikaciju ali NE ZATO jer je bolji vec jer postoji hrpa gotovih libova. Negativna strana je sporost i memorija. Vratimo se na Javu i OS (Android). Zasto je to super? Zato jer Google napise samo jedan Android, a neko drugi mora onda samo napisati interpreter za Javu za odredjeni procesor. Isto tak i sa aplikacijama sto je super, ali.... memorija, brzina.....
Drugo sto najvise prigovaram je sto firme zahtjevaju da ljudi mijenjaju mobitele svake godine. Ko si moze priustiti placati 3000 - 5000kn godisnje za novi telefon? Sto sa prijenosom podataka? Do prije par godina ja sam uvijek imao najzadnji Ericsson i onda sam reko dosta! Dosta jer samo idiot u Ericssonu moze napraviti telefon koji ne moze uzeti podatke iz starog telefona. Kreten! Imas backup program koji ne kuzi backup format od modela prije. Ni danas nije nista bolje. Evo, Imal sam Win6 na TyTNu i na nagovor sam kupil (budala) HD2 sa Win6.5. Dal sam si mogao prenjeti SMSe i mailove? NISAM, jer su kreteni izbacili user foldere iz SMSa i dapace, objedinili SMS i MMS. Kreteni jos jenput!
Dal je normalno da Win7 nema copy/paste? Dal je normalno da na Win7 mozes imati dignutu samo jednu aplikaciju? Dal je to napredak tehnologije?
To su direktne posljedice danasnjeg programiranja i programera koji su sve ali ne programeri.
Cini mi se da cemo uskoro imati web browser i da ce sve aplikacije biti pisane skriptama. Naravno, vecina ce biti prek Interneta. Tko ce placati promet? Opet glupi korisnici, a profitirat ce provideri, proizvodjaci mobitela i softwarea. Svi ce se busati da sada u mobitelima imamo 4 jezgrene procesore koji rade na 10GHz i da proizvodjaci baterija moraju vise poraditi na kapacitetu jer telefon radi sat - dva. Hvala lijepa!
Dosta jer samo idiot u Ericssonu moze napraviti telefon koji ne moze uzeti podatke iz starog telefona. Kreten! Imas backup program koji ne kuzi backup format od modela prije. Ni danas nije nista bolje. Evo, Imal sam Win6 na TyTNu i na nagovor sam kupil (budala) HD2 sa Win6.5. Dal sam si mogao prenjeti SMSe i mailove? NISAM, jer su kreteni izbacili user foldere iz SMSa i dapace, objedinili SMS i MMS. Kreteni jos jenput!
Tu bih pohvalio iPhone koji to radi savrseno iako kroz najgluplji moguci program ikad napravljen - iTunes.
Ja samo kazem jedno: .Netu i Javi NIJE mjesto u OSu!!!!!
Aplikaciju mozes pisati u cem god oces jer to nije tak bitno, ali ako je OS napisan koma polagano, onda ce sve biti polagano. Dapace, .Net je super jer ti omogucava puno brze napisati aplikaciju ali NE ZATO jer je bolji vec jer postoji hrpa gotovih libova. Negativna strana je sporost i memorija. Vratimo se na Javu i OS (Android). Zasto je to super? Zato jer Google napise samo jedan Android, a neko drugi mora onda samo napisati interpreter za Javu za odredjeni procesor. Isto tak i sa aplikacijama sto je super, ali.... memorija, brzina.....
Drugo sto najvise prigovaram je sto firme zahtjevaju da ljudi mijenjaju mobitele svake godine. Ko si moze priustiti placati 3000 - 5000kn godisnje za novi telefon? Sto sa prijenosom podataka? Do prije par godina ja sam uvijek imao najzadnji Ericsson i onda sam reko dosta! Dosta jer samo idiot u Ericssonu moze napraviti telefon koji ne moze uzeti podatke iz starog telefona. Kreten! Imas backup program koji ne kuzi backup format od modela prije. Ni danas nije nista bolje. Evo, Imal sam Win6 na TyTNu i na nagovor sam kupil (budala) HD2 sa Win6.5. Dal sam si mogao prenjeti SMSe i mailove? NISAM, jer su kreteni izbacili user foldere iz SMSa i dapace, objedinili SMS i MMS. Kreteni jos jenput!
Dal je normalno da Win7 nema copy/paste? Dal je normalno da na Win7 mozes imati dignutu samo jednu aplikaciju? Dal je to napredak tehnologije?
To su direktne posljedice danasnjeg programiranja i programera koji su sve ali ne programeri.
Cini mi se da cemo uskoro imati web browser i da ce sve aplikacije biti pisane skriptama. Naravno, vecina ce biti prek Interneta. Tko ce placati promet? Opet glupi korisnici, a profitirat ce provideri, proizvodjaci mobitela i softwarea. Svi ce se busati da sada u mobitelima imamo 4 jezgrene procesore koji rade na 10GHz i da proizvodjaci baterija moraju vise poraditi na kapacitetu jer telefon radi sat - dva. Hvala lijepa!
Meni se cini da si ti iskompleksiran. I to gadno.
A sad da vidimo sto te muci...
Kazes brzina? Kakva brzina? Mislis dok se loada framework? Lol. Da ako imas nekakav pentium na 200 MHz... mozda i osjetis. Memorija? Neces pisat time ili resource critical aplikacije u .Net-u, zato sam u prijesnjem postu rekao da se zna cemu C++ sluzi.
Dalje, .Net nije bolji, al se brze pise jer postoje gotove stvari? I to je lose? Programerima su olaksali zivot i to je lose? Skratili vrijeme razvoja i to je lose? Smanjili troskove produkcije i to je lose? Eh...
Ajdmo dalje... Win7 starter... mislim da se odavno odustalo od koncepta kojeg si ti gore napisao. Btw Windowsi nisu napisani u .Net-u :) A svakako, netko tko razvija OS... vjerujem da nije los programer, a pogotovo tvoja izjava "To su direktne posljedice danasnjeg programiranja i programera koji su sve ali ne programeri." je toliko primitivna da cu je jednostavno zaboravit.
Dalje...
Naravno da buducnost vuce na cloud, da vuce back to terminal computing. Zasto? Jer mojoj teti ne treba komp kojeg ja imam da bi otisla surfat po fejsu, da bi procitala vijesti i poslala mail. Ide se na stednju u hardveru i softwareu. Ovo dalje ne kuzim sta ti smeta? Sto razvijaju novi hardver? Meni je zao ako si nemozes priustiti noviu hardver svako toliko. Jebiga, zivot ide dalje, tehnologija napreduje, ti ostani gdje jesi - na petrolejkama, peci na drva, vlakovima na paru i slicno.
Meni se cini da si ti negdje cuo da Microsoft nije cool i da po njemu treba pljuvat pa eto... da pokazes da si ti moderan covjek, volis sve sto vole mladi pa eto, da i ti bacis hracak na M$.
Sorry sto ti moram reci ali M$ je sa .Net-om (i hrpom drugih proizvoda) napravio revoluciju. Prihvacen je objerucke u svijetu programera. Razvoj aplikacija nikad nije bio laksi. I jos jednom ponavljam - .Net ima svoju primjenu, kao sto i Java i C++ imaju svoju primjenu.
Da, sve ima svoju primjenu, a ono što nema primjenu to ispada s tržišta... kako se to ono zove - ponuda i potražnja, zakon tržišta :)
Mislim da nema smisla raspravljati o .NET-u, C++-u, Javi i ostalim DEV tehnologijama s ljudima koji ne rade s njima, a to se da zaključiti iz vaših pogleda.
Ne razumijem zašto ste toliko prisiljeni mijenjati hardver. Ja sam donedavno imao jednu staru crnu Nokiu i mogao sam zvati i slati poruke, i da imala je štopericu. Nije me nitko prisiljavao da je zamijenim, osim sudbine koja ju je razbila. :(
Da, sve ima svoju primjenu, a ono što nema primjenu to ispada s tržišta... kako se to ono zove - ponuda i potražnja, zakon tržišta :)
Mislim da nema smisla raspravljati o .NET-u, C++-u, Javi i ostalim DEV tehnologijama s ljudima koji ne rade s njima, a to se da zaključiti iz vaših pogleda.
Ne razumijem zašto ste toliko prisiljeni mijenjati hardver. Ja sam donedavno imao jednu staru crnu Nokiu i mogao sam zvati i slati poruke, i da imala je štopericu. Nije me nitko prisiljavao da je zamijenim, osim sudbine koja ju je razbila. :(
Nitko te ne sili mijenjati hardver. U wordu mozes tipkati i na Pentiumu 200 sa 32MB rama.
Samo jedno pitanje ako tko zna odgovor. Zasto danas za isti posao obaviti sa novim softwerom treba jaci hardwer? Dakle isti posao a trebas puno jaci hardwer? Dali itko vise optimizira softwer? Zar je dovoljno samo koristiti gotove libove? Nije ni cudo sto sam jednom procitao da danjasnji programeri vise ne "programiraju" nego samo slazu "lego" kockice.
Znam za slucaj kada je brodomerkur interno napravio novi softwer za pc kase za svoje potrebe. Nakon sto je zavrsen prakticki je bacen u smece. Zasto? Zato sto bi brodomerkur trebao promijeniti sve svoje pc kase jer su stare bile preslabe za pokrenuti novi program, tj. potreban hardwer je bio preskup. Dakle tko je tu blesav? Pa to je samo program za kasu? Sto ima tu zahtjevno? koliko se sijecam softwer je radjen na .net-u.
Samo jedno pitanje ako tko zna odgovor. Zasto danas za isti posao obaviti sa novim softwerom treba jaci hardwer? Dakle isti posao a trebas puno jaci hardwer? Dali itko vise optimizira softwer? Zar je dovoljno samo koristiti gotove libove? Nije ni cudo sto sam jednom procitao da danjasnji programeri vise ne "programiraju" nego samo slazu "lego" kockice.
Znam za slucaj kada je brodomerkur interno napravio novi softwer za pc kase za svoje potrebe. Nakon sto je zavrsen prakticki je bacen u smece. Zasto? Zato sto bi brodomerkur trebao promijeniti sve svoje pc kase jer su stare bile preslabe za pokrenuti novi program, tj. potreban hardwer je bio preskup. Dakle tko je tu blesav? Pa to je samo program za kasu? Sto ima tu zahtjevno? koliko se sijecam softwer je radjen na .net-u.
Za isti posao ti ne treba jaci HW. Samo se dodaju nove stvari koje jedu memoriju, nekakvi algoritmi jedu vise procesora i to je to. Za tipkanje osnovnog teksta ti ne treba vise od 486.
Sto se tice slaganja kockica - gluposti. Mozda vikend programeri ali svejedno tu ima kucanja.
Sto se tice brodomerkura, prije su vjerovatno imali nekakve dos kase i programe, sada su se prebacili na win (.Net kako kazes). Jbg
Hvala bogu da ne "programiraju" kako ti kažeš nego slažu lego kockice, jer ono što ti smatraš slaganjem lego kockica jest rješavanje problema, a ne rješavanje implementacije.
Paralela s tim bi bila da za kopanje kanala umjesto bagera odabereš jušnu žlicu. Da, s njom češ dobiti idealno iskopane kanale i u milimetar precizne, ali bogme češ ih i kopati 20 puta duže. Identična stvar je s C# i C++. Vi odlučite ima li to smisla...
Apropo brodomerkura, sigurno nova kasa nije radila isto što i stara, a i iz priče se da vidjeti da tu nešto ne štima.
Zašto su radili novu kasu da bi tek na završetku shvatili da neće ići? Radili se onda možda o loše odrađenom projektu i nesposobnim izvođačima ili ćemo biti uvjereni da je .NET kriv? :)
U .NET-u se mogu raditi aplikaciji za procesore od 500 MHz isto kao što se mogu raditi i za procesore od 3 GHz. Naravno programer je taj koji na to mora paziti. Ništa više u C# od C++-a.
Tehnologija nikad nije kriva za ljudsko neznanje...
Za isti posao ti ne treba jaci HW. Samo se dodaju nove stvari koje jedu memoriju, nekakvi algoritmi jedu vise procesora i to je to. Za tipkanje osnovnog teksta ti ne treba vise od 486.
Sto se tice slaganja kockica - gluposti. Mozda vikend programeri ali svejedno tu ima kucanja.
Sto se tice brodomerkura, prije su vjerovatno imali nekakve dos kase i programe, sada su se prebacili na win (.Net kako kazes). Jbg
Pa zar nisi sam rekao da u razvojnom timu ima pet ljudi koji znaju sto rade i 50 koji klapaju bez veze? E pa njima das da slazu kockice.....
Nije bitno sto su prije imali. Imali su nesto sto je radilo, htjeli su modernizirati softwer a da radi isti posao. Nije proslo. Valjda shvacas sto sam hito reci?
Hvala bogu da ne "programiraju" kako ti kažeš nego slažu lego kockice, jer ono što ti smatraš slaganjem lego kockica jest rješavanje problema, a ne rješavanje implementacije.
Paralela s tim bi bila da za kopanje kanala umjesto bagera odabereš jušnu žlicu. Da, s njom češ dobiti idealno iskopane kanale i u milimetar precizne, ali bogme češ ih i kopati 20 puta duže. Identična stvar je s C# i C++. Vi odlučite ima li to smisla...
Apropo brodomerkura, sigurno nova kasa nije radila isto što i stara, a i iz priče se da vidjeti da tu nešto ne štima.
Zašto su radili novu kasu da bi tek na završetku shvatili da neće ići? Radili se onda možda o loše odrađenom projektu i nesposobnim izvođačima ili ćemo biti uvjereni da je .NET kriv? :)
U .NET-u se mogu raditi aplikaciji za procesore od 500 MHz isto kao što se mogu raditi i za procesore od 3 GHz. Naravno programer je taj koji na to mora paziti. Ništa više u C# od C++-a.
Tehnologija nikad nije kriva za ljudsko neznanje...
Nisam ja to rekao niti sam vrijedao programerski posao. Ali tesko mi pada kada vidim kakvi se svi prozivaju programerima i jos rade taj posao a neznaju razliku izmedju klase i objekta. Siguran sam da preko pola "takozvanih" programera neznaju rijesiti nijedan problem koji nije unaprijed rijesen. To sto je koji broj drugaciji nije novi problem nego rjesavanje po sabloni. Tako te fakulteti uce bar kod nas. Dakle smeta me sto puno danas ljudi radi kao programer na nije ni p od programera.
Pa paralela bi s tim bila da obrezujes bonsai stablo motornom pilom.
Nisam uvjeren da je .net kriv. Kriv je onaj sto je izabrao .net za taj posao. Nova kasa je radila identicno sto i stara samo na novoj platformi. Izvođaći definitivno nisu bili nesposobni i kao sto sam rekao posao je raden interno unutar firme.
TO da se u .netu mogu raditi aplikacija za procesore od 500 mhz je definitvno istina ali usporedi sto moze netko tko zna natjerati da radi na 500 mhz pomocu c++ npr. Dakle vise posla za manje hardwera.
Definitnvo tehnologija nije kriva za ljudsko neznanje ali omogucaava onima koji donedavno nisu bili sposobni napisati "hello world" da se bave programiranjem. Slicno kao sto je industrijalizacija pormijenila proizvodnju i proizvod to se sada dogada sa proizvodnjom softwera. Dakle masovna proizvodnja, razbacivanje resursima, utjecaj na proizvod imaju oni koji nemaju veze s proizvodom niti ikakvog znanja o njemu, proizvod proizvode oni sto nemaju pojma uopce sto proizvode itd. Dakle ovo je sada faza u kojoj se usavrsavaju tehnike koje omogucavaju jeftiniju i masovnu proizvodnju softwera. Dakle nebi vise to zvao uredima gdje "programeri" sjede nego najobicnijim tvornicama. Samo mi je zao sto izgleda u ovoj drzavi ima programera na sve strane i posao nemogu naci a poslodavci tvrde da nemogu naci ljude iz te struke?
1. Pa zar nisi sam rekao da u razvojnom timu ima pet ljudi koji znaju sto rade i 50 koji klapaju bez veze? E pa njima das da slazu kockice.....
Nije bitno sto su prije imali. Imali su nesto sto je radilo, htjeli su modernizirati softwer a da radi isti posao. Nije proslo. Valjda shvacas sto sam hito reci?
3. Pa paralela bi s tim bila da obrezujes bonsai stablo motornom pilom.
4. Nisam uvjeren da je .net kriv. Kriv je onaj sto je izabrao .net za taj posao. Nova kasa je radila identicno sto i stara samo na novoj platformi. Izvođaći definitivno nisu bili nesposobni i kao sto sam rekao posao je raden interno unutar firme.
5. TO da se u .netu mogu raditi aplikacija za procesore od 500 mhz je definitvno istina ali usporedi sto moze netko tko zna natjerati da radi na 500 mhz pomocu c++ npr. Dakle vise posla za manje hardwera.
6. Definitnvo tehnologija nije kriva za ljudsko neznanje ali omogucaava onima koji donedavno nisu bili sposobni napisati "hello world" da se bave programiranjem. Slicno kao sto je industrijalizacija pormijenila proizvodnju i proizvod to se sada dogada sa proizvodnjom softwera. Dakle masovna proizvodnja, razbacivanje resursima, utjecaj na proizvod imaju oni koji nemaju veze s proizvodom niti ikakvog znanja o njemu, proizvod proizvode oni sto nemaju pojma uopce sto proizvode itd. Dakle ovo je sada faza u kojoj se usavrsavaju tehnike koje omogucavaju jeftiniju i masovnu proizvodnju softwera. Dakle nebi vise to zvao uredima gdje "programeri" sjede nego najobicnijim tvornicama. Samo mi je zao sto izgleda u ovoj drzavi ima programera na sve strane i posao nemogu naci a poslodavci tvrde da nemogu naci ljude iz te struke?
Pa da krenem:
1. Svugdje ima kvalitetnih i nekvalitetnih radnika
2. Biti programer nije vezano za jezik, vec za nacin razmisljanja, kreiranja algoritama i slicno. Kvalitetan programer ce se bez problema saltati izmedju programskih jezika. prog. jezik je samo alat
3. Nebi isao pilit po amazonskoj prasumi sa turpijom za nokte
4. Taj je kriv sto je zaposlio nekvalitetne ljude, ne zato jer je izabrao odredjenu tehnologiju
5. Vec sam napisao n puta i zasto se vise uopce vracas na to: ako si mozes ustedit vrijeme a nisu ti bitne performanse onda ces koristit .Net ili javu ili sto vec. Ako su ti bitne performanse a vremena relativno imas onda ces kucat u C++. U ostalom, kad se toliko palis na performanse, koji ku*ac ne kucas u asembleru? nema brzeg. I u C++ u stdio.h imas viskova koji ti ne trebaju a inkludas ih. Kucaj u asembleru kad te pali brzina. Tu nemas viska, a mozes napravit sve sto mozes u .Netu
6. Vjerujem da si C++ programer koji se ne moze maknit dalje od toga i onda su ti svi ostali krivi. Znas... trebas pratiti korak vremena. Ti si poprilicno zapeo u proslosti...
Žašto je negativno to što svi mogu programirati, programiranje bi se trebalo učiti od osnovne škole isto kao što se uči i strani jezik. Profesionalci se lako istaknu u toj masu i nema šanse da će oni biti bez posla, jer bez njih i nema pravog posla... osim u šampionskim firmama. :)
Prije je bilo isto, svatko se bavio programiranjem i jednako je bilo profesionalaca i štrikera. Tada su štrikeri radili u MFC-u, C++ Builderu, pa im je ekipa koja je radila u C-u govorila ovo isto što i ti govoriš sada. :)
.NET, Java i sl. su danas s razlogom primarne tehnologije za većinu biznis aplikacija, C++ je optimizacija.
A o optimizaciji postoje pravila (preuzeto s Wikipedije):
“The First Rule of Program Optimization: Don't do it. The Second Rule of Program Optimization (for experts only!): Don't do it yet.” - Michael A. Jackson
Prije je bilo isto, svatko se bavio programiranjem i jednako je bilo profesionalaca i štrikera. Tada su štrikeri radili u MFC-u, C++ Builderu, pa im je ekipa koja je radila u C-u govorila ovo isto što i ti govoriš sada. :)
bas tako... kao sto rekoh, kompleksasi
Hej zasto ste tako agresivni? Pa nisam nigdje naveo da .net nevalja i da ljudi nebi trebali programirati. Molim malo bolje procitajte sto sam napisao.
Inace u osnovnim skolama imas predmet informatika iako kao izborni a ne obavezni. Ako sam ga ja imao prije toliko godina onda ga valjda i danas imaju. Tu smo u petom osnovne poceli se igrati s logosom, onda presli na qbasic a s njega a na pascal do osmog razreda. Dakle tko hoce moze. Problem je sto vecina ne zeli.
Samo sam htio reci da se danas programerskim poslom bave ljudi koji neznaju ni osnove progrmairanja. To se jednostavno vise ne uci jer se smatra nepotrebnim. Zalosno mi je da vecina programera nezna napisati ni liniju koda assemblera. Sto ne znaci da mislim da u njemu treba raditi. Samo kazem da neke osnove ipak treba poznavati. Kada cemo upotrijebiti koji alat je najbitnije. A da bi pravilno odlucili koji alat kada upotrijebiti treba ih valjda i poznavati.
.net mi apsolutno ne smeta ali smatram samo da se previse forsiraju moderni trendovi gdje im jednostavno nije mjesto. Opet ne kazem da je .net beskoristan a pogotovo java. A opet niti tvrdim da je iti jedan programski jezik savrsen. Svaki ima prednosti i mane. Samo mi se cini da se ljudi previse povode za onim sto je lakse i u trendu. A to je ljudima opcenito obicaj. Rezultat se ne ocjenjuje po zaslugama nego po zaradama.
“The First Rule of Program Optimization: Don't do it. The Second Rule of Program Optimization (for experts only!): Don't do it yet.” - Michael A. Jackson
I moram samo reci da ovako nesto je meni osobno zalosno ali to je danas stvar biznisa i profita. Kada god nesto radim sto bilo da bilo pokusavam napraviti sto bolje i kvalitetnije i upotrijbiti mozak dok to radim. Ali u modernom biznisu tome nema mjesta. Jer cesto los proizvod donese puno vise novaca nego dobar proizvod. Mozete moje razmisljanje nazvati zastarjelim i nazadnim ali sto cu takav sam. Ali molim vas nisam ovdje nikoga htio uvrijediti ali sam morao reci sto me smeta.
I moram samo reci da ovako nesto je meni osobno zalosno ali to je danas stvar biznisa i profita. Kada god nesto radim sto bilo da bilo pokusavam napraviti sto bolje i kvalitetnije i upotrijbiti mozak dok to radim. Ali u modernom biznisu tome nema mjesta. Jer cesto los proizvod donese puno vise novaca nego dobar proizvod. Mozete moje razmisljanje nazvati zastarjelim i nazadnim ali sto cu takav sam. Ali molim vas nisam ovdje nikoga htio uvrijediti ali sam morao reci sto me smeta.
Što je dobar proizvod? Korisnici su ti koji ocjenjuju proizvod, ne oni koji ga rade, a korisnike se ne tiče u čemu je proizvod napravljen, nego koliko ih to košta.
Naša odgovornost je da im napravimo proizvod što boljim, a što jeftinijim. Kad trošiš vrijeme na nešto što neće rezultirati poboljšanjem u bilo kojem pogledu kojeg korisnik može osjetiti onda ne radiš kvalitetnu aplikaciju. :)
Ti ljudi o kojima ti pričaš ja ni ne smatram programerima, a ne bi trebao ni ti - code monkeys tako ih zovu. :)
Ako ti netko od njih uskrati posao, onda se ne smiješ ljutiti na njih ili .NET, nego na sebe, jer je vjerojatno problem u tebi?
Nema kukanja, uhvati se .NET-a i kreni raditi projekte za kune, pa ćeš vidjeti kako to može biti zabavno.
Nema ništa zabavnije od brzo i kvalitetno odrađenog posla, te da je još korisnik sretan i zadovoljan. :)
Samo jos da uspijem prenijeti to da se ne ljutim ni na sta i ni na koga, samo iznosim neka svoja videnja i misljenja i ako se ne slazem s necim ili nekim to ne znaci da sam ljut :)
A niti kukam jer nemam ni razloga za to.
Samo sam htio reci da se danas programerskim poslom bave ljudi koji neznaju ni osnove progrmairanja. To se jednostavno vise ne uci jer se smatra nepotrebnim. Zalosno mi je da vecina programera nezna napisati ni liniju koda assemblera. Sto ne znaci da mislim da u njemu treba raditi. Samo kazem da neke osnove ipak treba poznavati. Kada cemo upotrijebiti koji alat je najbitnije. A da bi pravilno odlucili koji alat kada upotrijebiti treba ih valjda i poznavati.
.net mi apsolutno ne smeta ali smatram samo da se previse forsiraju moderni trendovi gdje im jednostavno nije mjesto. Opet ne kazem da je .net beskoristan a pogotovo java. A opet niti tvrdim da je iti jedan programski jezik savrsen. Svaki ima prednosti i mane. Samo mi se cini da se ljudi previse povode za onim sto je lakse i u trendu. A to je ljudima opcenito obicaj. Rezultat se ne ocjenjuje po zaslugama nego po zaradama.
Druze... ako netko zeli napisati nekakvu aplikaciju za npr... kasa + skladiste. Nije bog zna kakva pamet napisati takvo nesto, uglavnom se sve svodi na upis/ispis iz baze i osnovnu matematiku. Jel se slazes? Dalje, jel se slazes da je onda bolji izbor .Net jer tu aplikaciju mozes napisati za neznam... mjesec dana nego u C++ gdje ce ti trebat mjesec i pol? Performanse ti nisu bitne, aplikacije je 90% vremena u idle-u, a dok radi ipak ce joj najuze grlo bit dohvacanje iz baze (ako pretpostavimo da ima n udaljenih lokacija koje se kace na bazu preko nekakvog VPN-a ili nesto). Tako da nema smisla trositi resurse na nesto sta ne zahtjeva tolike resurse (pod resursima mislim ljudstvo i vrijeme). Dalje, imas nekakav analiticki software koji obradjuje slike ili sto ja znam sto i brzina ti je bitna, tu ces iskoristiti C++ ili pak assembler. Sto puta sam pokusao objasnit da svaka tehnologija ima svoje mjesto. Ovi gore programeri takodjer moraju upogoniti mozak kao i ovi dole. Nitko od njih nije "bolji programer" niti je elitniji niti neznam ni ja sta.
Samo jos da uspijem prenijeti to da se ne ljutim ni na sta i ni na koga, samo iznosim neka svoja videnja i misljenja i ako se ne slazem s necim ili nekim to ne znaci da sam ljut :)
Ma sve 5 :)
Druze... ako netko zeli napisati nekakvu aplikaciju za npr... kasa + skladiste. Nije bog zna kakva pamet napisati takvo nesto, uglavnom se sve svodi na upis/ispis iz baze i osnovnu matematiku. Jel se slazes? Dalje, jel se slazes da je onda bolji izbor .Net jer tu aplikaciju mozes napisati za neznam... mjesec dana nego u C++ gdje ce ti trebat mjesec i pol? Performanse ti nisu bitne, aplikacije je 90% vremena u idle-u, a dok radi ipak ce joj najuze grlo bit dohvacanje iz baze (ako pretpostavimo da ima n udaljenih lokacija koje se kace na bazu preko nekakvog VPN-a ili nesto). Tako da nema smisla trositi resurse na nesto sta ne zahtjeva tolike resurse (pod resursima mislim ljudstvo i vrijeme). Dalje, imas nekakav analiticki software koji obradjuje slike ili sto ja znam sto i brzina ti je bitna, tu ces iskoristiti C++ ili pak assembler. Sto puta sam pokusao objasnit da svaka tehnologija ima svoje mjesto. Ovi gore programeri takodjer moraju upogoniti mozak kao i ovi dole. Nitko od njih nije "bolji programer" niti je elitniji niti neznam ni ja sta.
Ma sve 5 :)
Pa eto to sam i ja pokusao reci jer ako znas da radis softwer za neke prahistorijske strojeve kojima je problem upogoniti i najjednostavniji softwer treba pripaziti malo. Pa ces produziti malo razvoj radje nego da se mora ici u nabavu tko zna koliko novih kompjutera. A ne odmah ici na ono sto je najnovije jer se automatski podrazumjeva da je najbolje. Zato sam i uzeo kao primjer brodomerkur. A nisam ni mislio reci da su progreri koji rade u c++ bolji od onih sto rade u .netu nego da su u prosjeku opcenito progremeri sve nesposobniji i losiji. Pa na cemu radili da radili.
Pa eto to sam i ja pokusao reci jer ako znas da radis softwer za neke prahistorijske strojeve kojima je problem upogoniti i najjednostavniji softwer treba pripaziti malo. Pa ces produziti malo razvoj radje nego da se mora ici u nabavu tko zna koliko novih kompjutera. A ne odmah ici na ono sto je najnovije jer se automatski podrazumjeva da je najbolje. Zato sam i uzeo kao primjer brodomerkur. A nisam ni mislio reci da su progreri koji rade u c++ bolji od onih sto rade u .netu nego da su u prosjeku opcenito progremeri sve nesposobniji i losiji. Pa na cemu radili da radili.
A cuj... zamisli da ti losi programeri rade u C++ :) Nego... ova tema je o mobitelima a mi se prepiremo oko gluposti :)
Mobiteli su gluposti... :P
A cuj... zamisli da ti losi programeri rade u C++ :) Nego... ova tema je o mobitelima a mi se prepiremo oko gluposti :)
Pa dosta je bliska ova rasprava temi. Jer cijela je poanta ako radis OS za mobilne uredaje koji planiras izdati nekog odredenog datuma mozes isto tako vidjeti i koji su planovi proizodaca hardwera za mobitele i tako znati otprilike kakav hardwer ce biti dostupan i standardan i tako napraviti OS koji ce se na njemu moci izvoditi. E sad ne vjerujem da je microsoft namjerno napravio prezahtjevan OS ali ako je taj OS toliko zahtjevan mogu misliti koliko ce stuje trositi usporedbi s androidom koji dobro radi na puno slabijem hardweru. Dakle treba nekada malo i razmisliti sto i kako napraviti i hardwer, tj. ogranicene resurse, uzeti u obzir. Ili mogu jednostavno cekati da takav hardwer postane standard ali onda gube utrku s andoridom i iOSom a vec sada su u zaostatku. A siguran sam da ce jos neko vrijeme hardwer koji win mo 7 zahtjeva biti samo u najskupljim uredajima dok android ima vec i na srednjoj klasi uredaja kao i iOS, to se odnosi na stare modele iphone kao 3G model koji je jos u ponudi po nizoj cijeni. Sve ovo se svodi na pretpostaku da microsoft zeli da njihov OS bude na sto vise uredaja iako to mozda i nije tocno.