Zdravi heljdin kruh – bez heljdina brašna

poruka: 8
|
čitano: 2.649
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zdravi heljdin kruh – bez heljdina brašna".
9 godina

Zanimljivo.

Ima'l to negdje za kupiti a da ga se ne mora osobno mijesiti i potrositi par tjedana u tweak-anju recepata i implementaciji raznih popravaka?

0 0 hvala 0
10 godina

Takav se kruh ne može nigdje kupiti jer, očito je iz znanstvenog rada, tek se istražuju njegova nutritivna i organoleptička svojstva, da bi se procijenilo isplati li se takav (i kakav) kruh isporučiti tržištu. Stoga ako hoćete jesti takav kruh, morat ćete ga sami ispeći. 

2 0 hvala 2
4 godine

Integralno brašno je brašno napravljeno od cijelog zrna pšenice – ništa se ne baca, ništa se ne izbjeljuje. Kada se zrno pšenice samelje, u njemu ostaju sva tri dijela:

Mekinje – spoljašnji sloj, pun vlakana i minerala
Klica –„srce“ zrna, bogato vitaminima B i E, zdravim mastima i antioksidantima
Endosperm – srednji deo sa skrobom i proteinima

Bijelo brašno ima samo endosperm (ostalo se ukloni i proda za stočnu hranu). Zato je integralno brašno tamnije, gušće i mnogo hranljivije.

合気道 五段 Me, myself and I
Moj PC  
5 1 hvala 0
10 godina

Ovo što kaže Zaporožac o integralnom brašnu je točno, ali sve moramo staviti u povijesnu perspektivu, pa tako i prehranu. Danas čovjek troši možda samo 2000 kcal dnevno, nekoć je trošio 4000. 6000, pa i 8000 kcal. Bez obrziva koliko kalorija trošite, tj. koliko naprono radite, poterebe za minreralima i vitaminima ostaju iste. Svatko je mogao kako tako te potrebe namiriti jer su ljudi imali vrtove u kojem nisu trebali ulagati ništa osim svoga rada. Ako nije bilo vrtova, hranili su se divljim biljem i korovom ("mišancija"). Problem su bile kalorije, koje se nisu mogle namiriti drugačije nego mašću, pa je trebalo jesti slaninu i masno mesno. Danas su stvari drugačije, jer ljudi unose premalo vitamina i minerala, a previše kalorija. Stoga ono što je bilo dobro jučer, nije dobro danas, ono što je bilo nekoć skupo, danas je jefitino i obratno. 

5 0 hvala 2
17 godina
Re: Zdravi heljdin kruh – bez heljdina brašna
Gebirgs kaže...

Ima'l to negdje za kupiti ...?

Strastveni u tome što rade & nagrađivani:

https://www.opgpocedulic.hr 

Disclaimer: poznajem dio OPG ekipe, ne jedem njihove proizvode.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.3.2026 12:06 (Ovo je kraj).
7 godina

Ja si redovito pečem kruh od (skoro) cijelovitog pšeničnog brašna. Savršen je tostan pa sa putrom. Jedini problem sa cjelovitim zrnom je da ima više pesticida nego oguljeno zrno. Ništa nije savršeno...

1 0 hvala 1
4 godine
Space Cadet kaže...

Ja si redovito pečem kruh od (skoro) cijelovitog pšeničnog brašna. Savršen je tostan pa sa putrom. Jedini problem sa cjelovitim zrnom je da ima više pesticida nego oguljeno zrno. Ništa nije savršeno...

Imaš u Dm bio brašno, "nešpricano", bar tako piše.

合気道 五段
16 mjeseci
Uz svu današnju pamet što je zdravo i toliko velik izbor pekarskih proizvoda u trgovinama meni je nevjerojatno da je integralni kruh teško za kupiti. Čak niti polubijeli tip brašna 850 je rijetkost , sve faking tip 550 i sto vrsta kruhova. Eventualno ako naletim na raženi kruh ima u sastavu pšenično brašno tip 850 i raženo tip 1250 i taj većinom kupujem, ali samo zato što nema od cjelovitog zrna.
Redoviti problem , evo jučer bio u šparu i kauflandu i nema integralni niti jedan. Niti ostale trgovine nisu drugačije , tek u Konzumu naletim češće na integralni ali tik kad ističe rok trajanja i da one zemičke u šparu su od cjelovitog zrna.

Ali eto u Lidlu imaju zobene ekološki uzgojene to je cijelovito zrno pa barem neki izbor.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice