Šta očekivat od takvih ljudi koji su u vijeću tamo. Zapravo vrijeđamo ljude nazvavši te hoštaplerske pokvarenjake ljudima.
Ukidanje promjene računanja vremena u EU opet je n
- poruka: 32
- |
- čitano: 10.635
- |
- moderatori:
vincimus
Here we go again 
Koja je poanta iza ovoga? Zašto se ovo toliko forsira u zadnje vrijeme?
Imaju glas i od mene za ovo ukidanje.
Sebičnost. Samo misliti na sebe se zove sebičnost.
Ta, ta Španjolska je desetljećima imala drugačiju dužinu tračnica, nego ostali. Sve dok nije pala fašistička strahovlada.
Nek naprave kompromis. Umjesto 1 sat naprijed natrag, nek pomaknu vrijeme za pola sata u sredinu i svi zadovoljnji :)
Koja je poanta iza ovoga? Zašto se ovo toliko forsira u zadnje vrijeme?
konacno da se ukine ova glupost izmisljena 80-tih. za one koji ne znaju, samo 70 drzava na svijetu ima pomicanje sata... tek malo vise od trecine
Daj ljetno i šlus. Kad odem u penziju može i zimsko.
Nisu baš mjerodavni.
Bio je neki clanak na bug.hr koji je razjasnio problematiku zimskog racunanja vremena, i racunanja vremena opcenito nebitno, od Otona Ribića. Evo vam link: link
...
XD
Prava istina je da previše zanemarujemu tu temu.
Visokoprofesionalni mediji prate je iz tjedna u tjedan! 
https://www.24sata.hr/lifestyle/stiglo-je-i-to-vrijeme-evo-kada-pomicemo-kazaljke-na-satu-1082215
https://www.24sata.hr/lifestyle/pomicanje-sata-nije-bezazleno-evo-kako-utjece-na-zdravlje-1080898
Daj ljetno i šlus. Kad odem u penziju može i zimsko.
Problem je EU što su dogovorili da svatko bira po svome - Slovenci su se odlučili za zimsko, a kod nas je večina bila za ljetno... Neprakitčno je da imamo različito vrijeme u odnosu na susjedne zemlje.
Bio je neki clanak na bug.hr koji je razjasnio problematiku zimskog racunanja vremena, i racunanja vremena opcenito nebitno, od Otona Ribića. Evo vam link: link
...
XD
Jako si se dobro sjetio tog teksta (samo ti link ne radi), evo koga zanima, vrijedi pročitati:
https://www.bug.hr/tehnologije/problematika-racunanja-vremena-zakrpine-zakrpe-zakrpa-17182
Life is jazz. Play it cool.
Sebičnost. Samo misliti na sebe se zove sebičnost.
Ta, ta Španjolska je desetljećima imala drugačiju dužinu tračnica, nego ostali. Sve dok nije pala fašistička strahovlada.
A koliko je ta dužina iznosila? 2 063 km? 5 388 km? 13 391 km?. Sad iznos 15 326 km.
Uostalom čini mi se da svaka zemlja na svijetu ima drugačiju dužinu tračnica. Vrlo je nevjerojatno da se nađu dvije koje imaju to isto. A ako i imaju, uskoro će se to promijeniti. Kad nadodaju još malo dužine na postojeće.
markoBT
Mislio sam na razmak među tračicama. Al ,hvala na čitanju.
Postoji samo jedno prirodno vrijeme, a to je prolazak sunca u podne kroz lokalni meridijan, to je zimsko vrijeme...sve ostalo su sranja a ne vrijeme. Ako to ne paše, mijenjati trebe radno vrijeme i ostalo što ljudima ne odgovara a ne pomicati prirodom odeređenu konstantu.
Ako si pre debeli sa 120 kg zahtijevati da se kg poveća na 1,5 kg da bi težio naizgled manje je glupo
Neke zemlje se protežu kroz više vremenskih zona... npr. Rusija kroz 11 zona, od UTC+2 (Kaljingrad) do UTC+12 (Kamčatka), Canada 6 zona, USA 4, 9 ako se gleda sav teritorij... a mi se brinemo za susjedne države...
markoBT
Mislio sam na razmak među tračicama. Al ,hvala na čitanju.
Nitko ne zna što ti, ili bilo tko drugi misli. Zna se samo ono što piše ili se izgovori. Zato treba pažljivo birat riječi, dva puta promislit , ako se piše još dva puta pregledat i ispravit kada se falije.
Postoji samo jedno prirodno vrijeme, a to je prolazak sunca u podne kroz lokalni meridijan, to je zimsko vrijeme...sve ostalo su sranja a ne vrijeme. Ako to ne paše, mijenjati trebe radno vrijeme i ostalo što ljudima ne odgovara a ne pomicati prirodom odeređenu konstantu.
Ako si pre debeli sa 120 kg zahtijevati da se kg poveća na 1,5 kg da bi težio naizgled manje je glupo
Kad bi se koristilo lokalno pravo sunčevo vrijeme kako si naveo, došlo bi do potpune zbrke. Svako mjesto bi imalo drugačije vrijeme. Zagreb bi imao drgačije vrijeme od bilo kojeg drugog grada. Za ilustraciju samo mali video isječak kako je to izgledalo u slučaju željeznice u SAD-u prije 1883. godine.
zvirt12, zato su zemlju podijelili u satne zone, svaka ima 15 stupnjeva (od 360, cini se da ovdje sve treba objasniti) pa smo mi u srednjoeuropskom vremenu, UTC+1.
Greenwich je 0 stupnjeva a zona mu je -7.5 do +7.5 stupnjeva a to je UTC vijeme.Mi smo slijedeća 7,5 do 22,5 stupnjeva.
Postoje dvije vrste računanja vremena, zvjezdano vrijeme koje se koristi u astronomiji i sunčevo vrijeme, koje koristimo u svakodnevnom životu. Postoje tri vrste sunčevog vremena, lokalno pravo sunčevo vrijeme, lokalno srednje sunčevo vrijeme i zonsko vrijeme, po kojem se mjeri vrijeme na satovima ili smartfonima. Kao što si naveo mi se nalazimo u SEV vremenskoj zoni. Svaka vremenska zona ima 15°, ali treba naglasiti da se vremenske zone ne drže točno ovog pravila nego slijede granice država. Bilo bi nezgodno da države koje su male svojom površinom imaju više vremenskih zona. 15° odgovara jednom satu (360°/24). Smiješno je da se španjolski premijer zalaže za ukidanje pomicanja sata, jer Španjolska kroz koju prolazi nulti meridijan, upotrebljava SEV kao i Hrvatska kroz koju prolazi 15-i meridijan. Isti je slučaj i s Francuskom. Nulti meridijan prolazi blizu Pariza.
Mislim da će se o ovome raspravljati još desetljećima, jer je EU prilično specifična tvorevina. Previše je (malih) zemalja koje su ovisne jedne o drugima, i pravo pitanje nije "trebali ukinuti ili ne", već pri kojoj vremenskoj zoni ostati. Hrvatskoj bi najviše odgovaralo ljetno računanje vremena, dakle +2. Slovencima zimsko, +1. Možda bi Austrijancima također odgovaralo +2, dok Njemcima +1. I onda imaš problem, dok putuješ u Njemačku, pomaknuti sat u Sloveniji, pa onda opet u Austriji, pa konačno opet u Njemačkoj. I tako iznova na putu natrag.
Ali veći problem bi imali oni koji žive uz granice susjednih zemalja, jer bi se događalo da bi im se pametni telefoni ponekad kačili na susjedne bazne tornjeve, a satovi primjereno sinkronizirali. I dok bi oni skloniji tehnologiji tome mogli doskočiti, oni manje tehnološki potkovani, bi bili na sto čuda kada bi dnevno imali nekoliko promijena vremena, za razliku od sadašnjih "dvaput godišnje".
Mislim da će se o ovome raspravljati još desetljećima, jer je EU prilično specifična tvorevina. Previše je (malih) zemalja koje su ovisne jedne o drugima, i pravo pitanje nije "trebali ukinuti ili ne", već pri kojoj vremenskoj zoni ostati. Hrvatskoj bi najviše odgovaralo ljetno računanje vremena, dakle +2. Slovencima zimsko, +1. Možda bi Austrijancima također odgovaralo +2, dok Njemcima +1. I onda imaš problem, dok putuješ u Njemačku, pomaknuti sat u Sloveniji, pa onda opet u Austriji, pa konačno opet u Njemačkoj. I tako iznova na putu natrag.
Ali veći problem bi imali oni koji žive uz granice susjednih zemalja, jer bi se događalo da bi im se pametni telefoni ponekad kačili na susjedne bazne tornjeve, a satovi primjereno sinkronizirali. I dok bi oni skloniji tehnologiji tome mogli doskočiti, oni manje tehnološki potkovani, bi bili na sto čuda kada bi dnevno imali nekoliko promijena vremena, za razliku od sadašnjih "dvaput godišnje".
ma sve to nabrojano su sitni i trivijalni problemi za rijesiti
Teško je jedino prihvatiti da je baš slučajno vidni kut sa Zemlje skoro isti za mjesec i sunce , no dobro Mjesec se udaljava tako da neće biti uvijek.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Problem je EU što su dogovorili da svatko bira po svome - Slovenci su se odlučili za zimsko, a kod nas je večina bila za ljetno... Neprakitčno je da imamo različito vrijeme u odnosu na susjedne zemlje.
Pa po čemu se to razlikuje od situacije na mađarsko-rumunjskoj granici?
Ne, nije to problem. Negdje mora biti granica vremenske zone i mora ih biti barem 3 u Evropskoj uniji. Problem je što bi se moglo dogoditi da se vremenska zona mijenja na svakoj granici.