Zanimljivo, imam tinitus i svi pametni satovi koje sam do sada imao pokazivali su jako mali udio deep sleepa tijekom noći. Dao bih ženi da nosi iste te satove i njoj bi udio bio značajno veći.
Tinitus: beskonačno uključena sirena moždane uzbun
- poruka: 24
- |
- čitano: 8.075
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nadamo li se nadamo nekakvom riješenju
Zanimljivo, imam tinitus i svi pametni satovi koje sam do sada imao pokazivali su jako mali udio deep sleepa tijekom noći. Dao bih ženi da nosi iste te satove i njoj bi udio bio značajno veći.
ja svojoj hanumi romantikalno hrčem, pa smo 1:1...
a i mačka dođe zajebavati usred noći da ju se pusti van...
meni tinitusa ne treba, fala lepo, posipano z cuukorekom...
Ja imam tinitus koji je ostao kao posljedica moždanog, no nikad mi nije smetao u snu. Doduše, nakon moždanog spavam kao top pa mi vjerojatno tinitus i nije najveći problem u životu. 
jesi probao spavati u drugoj sobi solo par noci zaredom?
mene polubudnim ocito drze zenino hrkanje i stalno namjestanje po krevetu.
kad odspavam solo skroz se odmorim.
cak sam i poceo opet sanjati (dokaz REM-a) dok spavam solo a s njom nikad ne (jer je ona ispunjenje snova, velim joj ja)
Sa ženom se u istom krevetu spava prvih 10 godina braka.
Poslije se svatko od para bolje osjeća kada spava sam.
To je logično.
Čujem zujanje od druge operacije desnog uha, prošlo je znači 16 godina. Dog se nisam saživio s tinitusom, bilo je gadno (prvih par mjeseci). Kasnije sam jednostavno naučio živjeti s tim i danas uopće više i ne primjećujem taj zvuk dok ga ne osvjestim (netko spomene tinitus ili pročitam o njemu u Bug-u).
Pred 15-20 godina sam znao doma jako roštat sa mjuzom i jednu večer legnem u krevet i čujem odnekud wooooom,woooooom.. Mislio netko od susjeda zajebava sa subwooferom al ne pada mi na pamet tko bi bio. Ustanem a wooooom prestane. Nisam više obraćao pažnju na to, valjda je i prestalo dok nakon nekog vremena opet, woooooom i woooooom i pas ti mater ko bruji u 1 u noći, izašao u haustor u natikačama i boksericama lmao
Kad sam primjetio da prestane čim pomaknem glavu mi je došlo da imam jebeni tinitus ali niskofrekventni. JBG, prestalo je s vremenom i sad se rijetko dogodi al neugodan osjećaj, brujanje tlak
If you can handle it by your self and not go mad, then you are on the right path to become insane.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
kod mene tlak odličan, kolesterol isto, a glava zuji li ga zuji 
ono što sam primjetio je da se aktivira kad sam umoran ili pod stresom, tada je intenzitet zujanja daleko jači.
inače prošao sam sva testiranja, kremice, MR... ništa nisu našli sve odlično.
moja teorija je da je to nekakvo upozorenje organizma (nekog od organa?) da nešto ne štima, pošto ne zna hrvatski, a ni engleski ta visoka (kod mene) frekvencija je valjda sirena za upozorenje.
Teorija da mozak želi 'popraviti' ulazni signal pojačanjem frekvencijskog područja u kojem je došlo do smanjenja se čini dobrom. Desetljećima je 'treniran' na obradu cijelog spektra, a onda zbog godina, bolesti, lijekova, uho prestane slati ili šalje oslabljeni signal. Imam tinitus i to na približno 12 kHz, što odgovara osjetljivosti mog sluha, jer preko te granice krivulja naglo pada (godine). Intenzitet je promjenjiv, ali sam primjetio da gotovo potpuno izostane u prirodi. Imam ga dovoljno dugo da ga i inače ne primjećujem, dok ga, kako je netko rekao, ne osvijestim.
navodno white noise pomaže, je li netko probao? ja se nikako uhvatiti toga, ali baš bi mogao.
Isto mi zuji već nekoliko godina , ako se dobro sjećam početaka bilo je samo nakon stresa i velike buke te je pištanje znalo utihnuti, no zadnjih godinu dana ne prestaje. A nakon stresnog radnog dana bude baš izražajno kad dođem u tišinu. No čovjek navikne na sve , ne smeta mi za spavanje niti kad sam okupiran obavezama.
Imal lijeka 😅 prođe li ako nema stresova , postoji li život bez stresa?
Ja ne znam, bez audioknjige na ušima nisam zaspao cca 15 godina. Ćorav sam ko šišmiš al sluh mi je Vulkanski.
Najgore je kad se probudim i onda mi na zadnjem poglavlju spoila sve.
Možda da probate s tim nekim opuštajućim zvukovima ?
Imam Tinnitus 16 godina. Prve tri godine sam probavao sve žive terapije koje sam našao od akupunture, bioenerije, raznih pripravaka, ne mogu se ni sjetiti puno toga jer je mnogo vremena prošlo. No, nakon tri godine neuspješnog liječenja sam odlučio da više neću bježati i počeo sam slušati zvuk. Potom sam našao priču dr. Hubbarda i njegovu metodu kako se riješiti Tinnitusa pomoću kognitivno-bihevioralne terapija što je jedina znanstveno dokaza terapija koja pomaže. Počeo sam raditi te vježbe i bilo je bolje. Nakon toga sam našao vođenu meditaciju za Tinnitus na youtubu i to mi je puno pomoglo. Radio sam je svaku večer i došao do toga da zvuk više gotovo ne čujem. Jedino kad se usmjerim na njega i tražim ga, inače ne.
Drago mi je da znanost napreduje po tom pitanju, ali mislim da će ima trebati još 30 godina, možda i više da nađu neki efikasan lijek.
Ono što sam ja čitao najnovije je dio mozga koji je zadućen za utišavanje zvukova kod Tinnitus pacijenata je prestao raditi kako treba. Znači, pokvario se dio mozga i sad se traži kako to popraviti ili zaobić. Kao što s ibrufenom sakrivamo bol, tako bi trebali naći da s nečim sakriju Tinnitus. Ta teorija objašava zašto neki ljudi s oštečenjem sluha nemaju Tinnitus, a neki imaju. Stvar je u mozgu, a ne sluhu. Ja imam super sluh i sve ostale nalaze odlične. Nema nikakvog razloga da imam Tinnitus, a imam jer mi se genetski taj dio mozga pokvario u nekom dobu života, i to u onom kad se većini nas prvi puta narušava zdravlje.
Moja preporuka svima koji boluju od Tinnitusa, nemote bježati od njega, krenite ga slušati makismalno koliko možete svaki dan, radite KBT i vođenu meditaciju koju možete naći na Youtube. Ako treba mogu Vam poslati link.
užas... koliko čovjek nezna da je sretan dok je sretan da ga neka sranja ne dohvate
osobno živim godinama s problemom u kičmi, prošao i operaciju i sva moguća sranja, ne smiješ dići ništa teže od 10 kila, ne smiješ stajat u mjestu duže od 10 minuta, što je ofkors bedastoća jer bar jednom godišnje moraš dići nešto teže i nema ti tko uskočit, jer moraš nekad stajat, makar i na sprovodu duže od 10 minuta, jer te nekad shebe i bez ikakvog razloga, pa si par dana na tabletama ili te jednostavno shebe promjena vremena i nekad te dohvati par dana bolova ili okrečiš sobu gdje te shebe da se nemereš pomaknut iduća tri dana jer si s previše mrdao u donjem dijelu kičme dok si krečio plafon, makar to i nije neki 'teretni' posao...
i onda vidiš ovakav problem koji te zapravo hebe 0-24 i misliš se koliko si sretan što to nije dohvatilo, pa makar se čini da je kičma potencijalno veći problem
Tinitus na početku, kad ga tek dobiješ, strašno je stanje, pogotovo kad čuješ da nikada neće proći i da nema lijeka. Kada odeš liječniku, najčešće samo dobiješ savjet “privikni se”, bez ikakvih konkretnih uputa. Uđeš u bezizlaznu situaciju i mnogi ljudi tada počnu razmišljati o samoubojstvu jer ne vide izlaz. On stalno zuji, brujanje ne prestaje, a nemaš kamo pobjeći osim povremeno u neke zvukove poput bijelog šuma. Ipak, ja sam došao do točke kada ga više ništa nije moglo maskirati. Usisavač radi pored mene, a ja i dalje čujem taj zvuk.
No, kad dođeš do stanja u kojem odlučiš više ne bježati, nego počneš trenirati mozak da ga zanemari, stvari se počinju mijenjati, i to doslovno osjetiš. Zvuk više nije s prednje strane, nego se nekako povuče u pozadinu, kao da dolazi iz daljine. Habituacija je stvarno odlična stvar.
Dobro je čitati ovakve priče jer shvatiš da ti nije najgore i da si zapravo u redu. Mene su ohrabrivale uspješne priče drugih ljudi s tinitusom jer su mi davale nadu da i ja, uz vježbe i strpljenje, mogu biti bolje.
Veliki je problem našeg zdravstva to što te liječnici često pošalju kući bez utjehe i bez praktičnog sustava koji bi ti pomogao da se osjećaš bolje. Zato hvala internetu i forumima poput Tinnitustalk-a. Bez pomoći drugih ljudi koji su dijelili svoja iskustva i opisivali svoj napredak, ja danas ne bih bio u ovom boljem stanju.
Svaka bolest je teška jer ti umanjuje kvalitetu života, ali nas istovremeno može naučiti da više cijenimo ono što imamo. U svakom se trenutku može dogoditi nešto što će nam oduzeti ono što nam je važno. Meni je tinitus oduzeo tišinu, a cijeli život uživao sam odmarajući se u tišini.
Osim tinitusa, muče me i crijeva. Imam upalnu bolest koju današnji stručnjaci teško prepoznaju, pa to često nazovu iritabilnim kolonom – nazivom za stanje koje upotrebljavaju kad ne znaju što uzrokuje problem. Ono što me najviše zasmetalo jest to što mi u početku nisu ni pokušali dati nijedan lijek. Kao i kod tinitusa, samo kažu: “Privikni se, nije ti ništa.” Na kraju sam sredio da isprobam Pentasu, i otkad je uzimam, crijeva su mirna i mogu živjeti normalno. Mislim da bi liječnici osobama s iritabilnim kolonom trebali propisati Pentasu, barem kako bi se vidjelo pomaže li im. Od toga nema nikakve štete, ali kad im se to predloži, ne žele ni čuti. Taj nedostatak empatije prema pacijentu i njegovoj patnji mi je nejasan i smatram da nije u skladu s Hipokratovom zakletvom. Nešto bi se trebalo poduzeti po tom pitanju.
Mnogo je stanja koja ti mogu narušiti kvalitetu života. Hvala Bogu na znanosti i na ljudima koji dijele svoja iskustva i znanje.
Ja ne znam, bez audioknjige na ušima nisam zaspao cca 15 godina. Ćorav sam ko šišmiš al sluh mi je Vulkanski.
Najgore je kad se probudim i onda mi na zadnjem poglavlju spoila sve.
Možda da probate s tim nekim opuštajućim zvukovima ?
To si i ja radim. Ne mogu spavati bez da nešto zuji pored mene. Ako je krevet prazan, onda je to audioknjiga.
Moj "pro-tip" je staviti tajmer 1h za knjigu, te da se onda mobitel prebaci na white noise zvuk. Tako ne propustim puno knjige, a opet nešto šumi da me tinitus ne izludi/probudi.
Osim tinitusa, muče me i crijeva. Imam upalnu bolest koju današnji stručnjaci teško prepoznaju, pa to često nazovu iritabilnim kolonom – nazivom za stanje koje upotrebljavaju kad ne znaju što uzrokuje problem.
e kolega u istoj smo kaši 
uz spomenuto još imam i Hashimoto. sve autoimune bolesti.
fora mi je kad su za vrijeme covida rekli da su osobe sa autoimunim bolestima posebno izloženi, kod mene 4 takve, a covid prebolio pjevajući 
Imam tinitus, oštećenje sluha uzokovano bukom, ali, oštećenje nije došlo iznenada, udarcem čekića na poslu i onda ti odzvanja u ušima, otorinac (jedan poznati doktor) mi je rekao da je oštećenje (u mom slučaju) došlo puno prije, još u mladenačkoj dobi, odeš u disko, muzika nabija, a tebi šumi u ušima dok ideš iz diska prema doma i tak bar 1000 puta (mladost ludost) (udarac čekića je bila sam kap koja je prelila čašu) svaki vikend... Sluh je najlakše oštetit, al ga je i najlakše zaštitit, masa ljudi ima tinitus, a kolko sam primjetio, dost njih ne obraća pažnju na to, netko ima oštećen sluh od posljedica buke, netko od bolesti, netko genetski itd.
Zanimljivo, prije četiri godine, došao sam (prva smjena) s posla i nakon cca 30min. naglo krene šuštanje u lijevom uhu, al baš ono, jako, 8/10, i to je trajalo cca tjedan dana, da stvar bude bolja, nisam se obazirao na to ni malo, problem je počeo dok sam krenuo čitat o tome i onda je krenula frka-panika, taj horor je trajao 7-8+mj. sad nakon 4 god. tinitus je minimalan pa čak na neko vrijeme i isčezne a dok je tišina onda (legnem se) ga ne čujem, valda sam se naviknuo, al još znam kako je to bit u tišini, imam malo (akustički šok) oštećenje (napravio sve opsežne testove kao i audiogram) sluha, al eto, tinitus zna ponekad udarit dobrano na psihu i čovjek se treba naučit nosit s tim, al jednom dok se upozna sa tinitusom, shvatit će da mu potonji nije prijetnja..
Naravno, ak se krećem u području jače buke (promet, glasnija muzika) tinitus se (šum, u daljini zujanje) pojača i to traje neko vrijeme (par sati) poslije se smanji minimalno do te mjere da postaje zanemarivo, te ga se ne doživljava kao nešto iritirajuće.
Živimo u vremenu prekomjerne buke, a na naplatu će doći ukoliko čovjek ne poduzme neke korake da zaštiti svoj sluh, to je jedan od faktora koje mogu trjno oštetit sluh i na to je najlakše reagirat, al postoje i ostali faktori na koje je teško reagirat pogotovo ak se ne zna što je uzrok tinitusu i to je onda enigma za doktore dok se ne zna uzrok a posljedice osjeća pacijent.
Nije problem buka kolko je problem ako čovjek neće koristit zaštitna sredstva protiv buke. Ak čovjek ide negdje a smatra da će bit bučno, preporuka je stavit čepiće ipak "skidaju" 25-30dB. Frend ima oštećenje sluha već pun kufer godina, ko tinejđeri se igrali s petardama i ruknula mu je blizu uha, momentalno je oštetio sluh i tinitus ga prati u stopu, veli mi da se naviknuo skroz, te ne obraća pažnju na to.
Tinitus se zna malo pojačat kod stresa, kao i lošije cirkulacije, postoje metode da se utiša tinitus, postoje brojne metode da se čovjeku olakša suživot sa tinitusom, al u životu ima daleko težih i gorih bolesti, sindroma s kojima se čovjek mora nositi.
Isto moj zaključak je radi velike buke , naime radio sam u velikoj buci preko 20 godina , jesam većinu vremena imao antifone ili čepiće za uši no to je konstantna buka preko 80 decibela. Ako je tko bio u slavonskim svatovima zna da to nije normalna buka , kreteni glazbenici pojačaju zvučnike te dok sjediš osjetiš srce kako ti "preskače" vibrira od buke, a tek petarde i glazba u mladosti.
Sluh mi je savršen , sve čujem ali postalo uho osjetljivo na buku te konstantno 0-24 osjećam pritisak u ušima i pištanje. Te vjerujem da velika većina ima problema s tim ali ljudi nisu pažljivi te ne daju pozornost tom pištanju. Ista stvar i s očima rijetki su toliko osjetljivi pa vide one normalne mrlje od tekućine u očima ili da mu oči ne vide jednake svjetline.
Kod bildanja osjećaš čak i pritisak u očima od napinjanja.