Svako treće dijete koristi AI: Je li Hrvatska pred

poruka: 18
|
čitano: 4.096
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Svako treće dijete koristi AI: Je li Hrvatska pred".
16 godina

Pa kad mu je to virtualni frend

6 0 hvala 2
7 godina

Roditeljske uloge nema jer ih boli k.., pa su djeci uvalili mobitele da ih ne smetaju i bude mir. A djeca nemaju dovoljno iskustva, kritičkog promišljanja, ne znaju bolje i idu linijom manjeg otpora. 

Novo doba, novi problemi, ukratko ništa novo.

Moj PC  
23 0 hvala 3
4 godine
Re: Svako treće dijete koristi AI: Je li Hrvatska
Jedno 90% ljudi je zrelo da im se ukine internet

14 0 hvala 2
12 godina

AI nezaobilazan pri učenju , rješavanju zadataka, .. znanje koje i odrasli nemaju brzo nauče uz - AI .. AI zna i programirati, uči brže od ljudi, neusporedivo je jeftiniji i generira milijune redova koda u sve kraćem vremenu za razliku od običnih smrtnika .. Već danas AI asistenta ima gomila firmi i kod nas, a uskoro će i one mikro firme, možda i za vođenje knjiga i sl. svidjelo se to nekome ili ne .. :)

3 0 hvala 0
16 godina
Alsolutno mi se ne sviđa stupanj implementacije "pametne" tehnologije u svakodnevni život i to moj, a kamoli moje djece koja tek stasaju i nisu sposobna time racionalno baratati.

Mislim da su istu stvar govorili ljudi mojih godina tamo 30ih, 60ih, 90ih godina prošlog stoljeća..

Tak da kako kaže kolega, puno toga novog, ali realno nikaj novo.
WHITE STONES VARAŽDIN
Moj PC  
2 0 hvala 1
7 godina

svakom djetetu u hrvatskoj je nametnuto pranje mozga u obliku vjeronauka...a oni koji ne idu su izvrgnuti mentalnom maltretiranju

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
13 4 hvala 0
12 godina

Kao sto su stasale generacije kognitivno ostecenih ljudi zbog ekrana, tableta u skolama, tako ce stasati i zbog AIa. Nema veze.

2 0 hvala 0
12 godina

"Postaje nejasno uče li djeca uz pomoć umjetne inteligencije koristeći ju kao podršku učenju, ili kao zamjenu za vlastiti trud i razmišljanje?" - to moze biti nejasno samo odgovornim osobama

8 0 hvala 1
17 godina
Nema do usmenog rešetanja pa da vidimo koliko će im umjetna inteligencija nelegalno pomoći. Tko nosi naočale, kad dođu ove pametne što projiciraju na leće, morat će ih skinuti na ispitu.
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
Zapravo sam zakljucija da djeca najbolje razvijaju svoje sposobnosti kroz zabrane, jer niko od njih ne kaze “a ovo je zabranjeno pa cu se vratit staroj dobroj metodi zagrijanog stolca” vec samo traze nove metode koje jos nisu zabranjene te tako razvijaju mozdane vijuge
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

2 0 hvala 0
12 godina
trolaslavonska kaže...

Kao sto su stasale generacije kognitivno ostecenih ljudi zbog ekrana, tableta u skolama, tako ce stasati i zbog AIa. Nema veze.

pa nije baš isto... u moje vrijeme isto su nas zajebavali zbog igrica, bilo to u klubovima gdje smo visili oko sega aparata ili zbog spectruma i komodorca

pa je opet 80-90% vremena provedeno u klasičnim igrama u parku, bio to nogomet ili igre lovice, a 99% kontakta je bio direktni, laprdanje i zajebancija u društvu

danas je fizička aktivnost dječurlije svedena na minimum, a kontakt je gotovo isključivo preko mobitela - sinoć baš vidim njih 7-8 sjedi na zidiću i doslovce nitko s nikim ne razgovara, svi su na mobitelima, jedan do drugog sjede i priključeni su... kao da ih je borg preuzeo

i alkohol je problem, samo što nije isti problem ako netko popije tu i tamo koje pivce i ako svaki dan loče od jutra do mraka

kad kažeš nema veze onda vrlo jeftino banaliziraš problem

21 mjesec

Mislim da će biti problem sa tim AI, naime, što u prostorima u kojem nema signala za mobitel recimo?

Kako će se ta mladež snaći, kako si pomoći? 

Bez obzira na AI, meni se čini da to otupljuje pojedinca, budući on zna gdje i kako će naći odgovor. Samim time gubi se motiv za razmišljanjem, a time i gube "sive ćelije".

AI, koliko je dobar, toliko može biti vrlo poguban za djecu.

Ja sam još uvijek za "zagrij stolac", prije ili kasnije će ti se vratiti. Ili u prijevodu "u svijetu slijepih, jednooki čovjek je kralj!"..

127.0.0.1
Moj PC  
4 0 hvala 0
13 godina

Ovo samo pokazuje kolko su zadaci u školama repetitivni i besmisleni.

0 0 hvala 0
16 mjeseci
"danas je fizička aktivnost dječurlije svedena na minimum, a kontakt je gotovo isključivo preko mobitela - sinoć baš vidim njih 7-8 sjedi na zidiću i doslovce nitko s nikim ne razgovara, svi su na mobitelima, jedan do drugog sjede i priključeni su... kao da ih je borg preuzeo"

Podsjetio si me na: u jednoj osnovnoj školi su bili dozvoljeni mobiteli pod odmorom i to je bilo strašno, muk i svi kao zombiji po mobitelu (to je naravno odgovaralo dežurnom učiteljima radi manje posla 😅). I kad je počela ova zabrana korištenja mobitela u školama, djeca se predivno druže pod odmorima , to je smijeh , veselje, igranje , za vrijeme velikog odmora kad je lijepo vrijeme svi dečki vani trče za loptom , cure šetaju.

Naravno nije sve tako bajno, ponekad se i posvađaju, ali ponovno su djeca djece.

Roditelji bi mislim trebali biti stroži i autoritet , ograničiti mobitele i UI, tjerati djecu na zdrave hobije, preciznije učiti ih zdravim navikama, ali od malih nogu , ne kad je kasno pa ćeš ti nešto pokušati. Isto roditelji bi trebali biti primjer.

Ali vidno djeci fali igre, jesu pred školom izašli iz roditeljskog automobila odmah trčkaraju i druže se, "podivljaju". Mobitele uopće ne diraju dok su u krugu škole, nit ih se treba upozoravati, sami su prestali koristiti mobitele.

Za srednje škole mislim da nije takav slučaj.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
16 mjeseci
PS
dijete peti razred napisalo neku kompliciranu riječ (samo prepisalo što je UI napisala), uglavno neki sažetak. Prozove ga učiteljica i pita dali zna što ta riječ koju je napisalo znači. Naravno da nije znalo , učiteljica poludila, najviše zato što su ne snalažljivi i lijeni još više radi UI. Kaže pa što nije dijete pitalo UI da mu prevede tu riječ , barem da shvati što je napisalo 😅
Moj PC  
2 0 hvala 0
8 godina

Sto se skole tice, radje neka sam nauci za dvojku nego uz AI za peticu.

Ja kao roditelj prihvacam dvojku, ocjene ionako nisu nikakva garncija, pogotovo danas kada nastavnici dijele petice sakom i kapom samo da ih glpi roditelji ne maltretiraju zasto 4 a ne 5, salju poruke na, zivkaju, prijete itd...

Hint: Milanoviceva zena, zvala u skolu jer "mali" ima sve 5 osim jednog predmeta i ona intervenira...

Kad ona to radi, zamislite kakvih sve ima..

A ja sam se nagledao u zivotu, kada smo odrasli, da oni kaj su imali petice i ne prolaze uvijek bolje od onih sa koji su dvojke i trojke jedva skupljali...

Dok neko dijete trosi vrijeme na to da ima sve petice, drugo dijete je naskrabalo net toliko nesto za 10 minuta, zbrisalo van i naucilo nesto drugo.

Puno vremena za knjigom ce poluciti dobre ocjene ali ce oduzeti na drugim mjestima.

Evo danas, svakodnevno koristim vjestine i znanja koja sam naucio igrajuci se, kopajuci po garazama, tavanima i poskrivecki uzimao alate i s njima s frendovima prckao nesto itd...

Paljenje vatre, izrada pracki, pecenje kuruze, kopanje tunela, rupa itd... penjanje, bacanje, gadjanje, tucnjave (one djecacke, skoro na dnevnoj bazi :D )...

skola je "patila" ali druge stvari nisu...

Treba biti umjeren u svemu.

Meni ce biti bitno da mi djete ne padne razred, a dvojka ili petica manje mi bitno.

Ok, bzudem poticao ajde ako mozes za dva mozes i za 3 ali u pravilu, fucka mi se.

Mora samo imati tu razinu odgovornosti da ne smije pasti razred tako da zna sta je cilj i kako ga ostvariti, a sa kojim uspjehom... jebe mi se.. 

Pogotovo danas kada na ulici djece bas i nema, uvijek cu igranje vani staviti ispred ucenja za dobre ocjene.. nama toga nije falilo ali ovima danas itekako fali, do te mjere da bi tjelesni trebali imati svaki dan, nekad i blok sat.

5 0 hvala 0
17 godina
Sirotanovic kaže...
PS
dijete peti razred napisalo neku kompliciranu riječ (samo prepisalo što je UI napisala), uglavno neki sažetak. Prozove ga učiteljica i pita dali zna što ta riječ koju je napisalo znači. Naravno da nije znalo , učiteljica poludila, najviše zato što su ne snalažljivi i lijeni još više radi UI. Kaže pa što nije dijete pitalo UI da mu prevede tu riječ , barem da shvati što je napisalo 😅

-djeca su djeca.. važni u tome su odrasli, mi, odnosno mene zanima kako bi u takvom produženom scenariju reagirala učiteljica.. tj točno, dijete je trebalo tad pitati ai za objašnjenje, naučiti-razumjeti riječ koju koristi.. no nije, jer djeca ne uče sama, tj zato postoje škole-učitelji, ne samo knjige jer bi to teoretski bilo isto.. tj ne znaju djeca kako treba učiti, metodologiju... a mene zanima kako bi u takvom scenariju reagirala učiteljica, tj ako je ovo razlog za 'poludjeti' bi li tad nastavak u kojem dijete upravo napravi samo uz ai ono što je smisao edukacije-školstva, dobilo pohvalu.. i bi li to bila pohvala djetetu, uz odgovarajuću ocjenu 'peticu' ili ocjena aija.. pa do tog da je to opet dobra ocjena školstva-učiteljice koje je prenjelo metodu, kako učiti, kako razumijevati.. tj ono kad nekom daš ribu ili ga naučiš pecati..

-lakši primjer je calculator, alat, kao svaki drugi alat, olakšava posao, bager-lopata-kramp.. strojevi, bušilica ili ručno svrdlo.. nije problem kad osoba koja zna-razumije koristi calculator, banalno za 2+2=4 .. jer alat služi tome, olakšava, ubrzava, eliminira greške.. i to je ok za posao, ali ne za školstvo-učenje, jer tad osoba mora učiti, vježbati, znati-razumjeti.. ne dobiti riješenje koje ne zna objasniti, ono kako-zašto.. tj upravo svrha školstva je u tome, tj nije važno da djeca u školskom zadatku daju točan odgovor-riješenje, najmanje je važan odgovor =4 .. važan je postupak, razumijevanje-znanje, zašto je odgovor na pitanje 2+2 upravo = 4.. i po meni, važno je griješiti, jer na greškama se uči, tj uči se kontrolom, ispravkom, tad je to potpuna metoda, postupak.. ne ispaliti odgovor, čak ni točan, tj preferiram radije netočan, kojeg tad kontrolom otkrijemo kao grešku, ispravimo i kao željeni rezultat na kraju dobijemo točno.. i ono zašto, metodologiju-znanje, pravo znanje uz razumijevanje..

-djeca ne uče sama, to je svrha školstva, metodologije.. tj samo teoretski je moguće učiti iz knjiga, alat.. ono što pomaže ali ne ono kako se uči..

-pa do tog da možemo istu kritiku uputiti učiteljici.. jer mada sam u scenariju na njenoj strani :) ispada da ona nije ispunila svoju svrhu.. tj ona je ta koja metodologiju treba-mora prenjeti djeci.. ne samo 'poludjeti' .. ona je ta koja djeci treba objasniti upravo to kako se uči, naučiti-učiti.. pri čemu imamo beskonačnu petlju ili kvaku22, kokoš-jaje, jer nisu svi za sve, nisu svi, sva djeca za npr učitelje, nemamo svi iste sposobnosti, zanimanja, talente za sport-glazbu-kemiju-matematiku.. različiti smo, netko može biti odličan fizičar ali loš učitelj ako ne zna prenjeti znanje drugima... pa do poslovice da postolar uvjek ima najlošije cilpele.

-što nam govori nedostatak tog potrebnog nastavka priče-scenarija.. ? npr to da ni ai nije ono što mu se pripisuje.. ni i od inteligencije, čak ni algoritam, tj nedostaje mu upravo taj važan učiteljski dio gdje nije važan točan odgovor-rezultat, nego ono zašto-kako, metodologija koju učenik mora razumjeti da bi stvarno imao znanje.. ne da bi bio juzer koji koristi button.

-školstvo nije spremno za takav model, možda nikad ni neće... tj već bi par stoljeća postojanja knjiga vs ai dali isti odgovor, tj učitelj kao osoba ostaje potrebna, pri čemu ni svi učitelji nisu isti, neki su za to rođeni, neki zalutali.. neki znaju prenjeti znanje, neki samo čekaju penziju-plaću.. kao u svemu ostalom, svakom drugom poslu-djelatnosti, oni koji su u tome stvarno dobri i rade i oni koji se švercaju-zabušavaju.. kao sve u društvu, kao suma svih djelatnosti i građana-ljudi..

-a gjde je u toj priči ai? -nigdje.. ni i od inteligencije, čak ni kvalitetan calculator nije još postao taj ai kojeg mediji papagajski prenose i postao je sveprisutan mada ga ekšli nema, nešto kao mali-zeleni-marsovci.. :)

edit: .. extend gluposti ovog ai-ja.. tj zašto nije pametan nego glup.. :)

-teoretski, ima sva dostupna znanja, resurse, npr google, wikipediju.. time sve potrebne podatke, npr koji je atomski broj željeza, koje godine je kolumbo doplutao ili koliko je pi-na-dvanasetoj decimali..

.. i time bi ai da je stvarno pametan, razum-svijest-intelekt.. inkluzivno znao što kao odgovor u nekom upitu-zahtijevu djeteta treba dati, na kojem nivou, pa i kojim vokabularom, koju riječ ili matematičku formulu treba koristiti primjereno godištu djeteta-učenika, školovanja.. ne dati riješenje, =4 bez objašnjenja, ne dati neku riječ za koju ako ima sva znanja mora znati-pretpostaviti da dijete ne zna, upitati se zna li dijete tu riječ.. i time dokazuje da ne zna sve, nije ai nego poluupotrebljiv abakus, pri čemu je abakus daleko bolji kao metoda jer je ljudi-djeca tad razumiju, naprosto kuglice abakusa intrinistički razumijemo kao količinu-vrijednost i nije nam potrebno objašnjavati ili dokazivati točnost zbrajanja do 100.. kao što već svi znamo-prihvaćamo poslovično 2+2=4...

-koliko je ai pametan-glup, dobar-loš (alat) ako ne razumije, ako nema taj dio algoritma.. mogu samo zaključiti da je loš, glup, mada kao svaki alat-calculator točan, čekić ili abakus.. i opet, nije čekić pametan, nego je i dalje samo alat a ono što ga je stvorilo je znanje, ideja, mašta, ono što osoba s inteligencijom može i radi i ono što ai barem za sad nema a po meni ni neće..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.3.2026 7:15 (ihush).
16 mjeseci
Pa nadam se da je dijete nešto i naučilo iz ovoga. Zadatak je bio nešto poput zadatka iz lektire, da ukratko opiše temu knjige koju (nije) je pročitalo. Te da će drugi puta se potruditi da to malo bolje lažira 😅 Zato je učiteljica pukla , sve bi prošlo glatko da nije napisao tu riječ koju ne razumije.

I mi smo to radili i ne sjećam se da smo bili uhvaćeni, zapravo niti jednu knjigu cijelu nisam pročitao za vrijeme svog školovanja većinom tek početak.
Ali nakon škole sam počeo čitati knjige od početka do kraja.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice