Šef Mercedesa upozorava: Zabrana benzinaca i dizel

poruka: 57
|
čitano: 25.304
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Šef Mercedesa upozorava: Zabrana benzinaca i dizel".
9 godina

Tvrdoglav i tupo/slijepi nacin na koji EU/DE srljaju u propast je za proucavanje.

Jedna od glavnih industrija u Njemackoj koja je vec pogodjena odsijecanjem pristupa jeftinim energentima iz RU (dok Amerika i dalje naftu kupuje zaobilaznim putevima i fura preko Talijanskih luka u US), dobija Direktivu 66 i reze jos jednu granu ispod sebe (because muh Green Agenda). Kinezi ne propustaju zabijati golove dumpinskim cijenama EV-a, a u Njemackoj se formira kriza koja ce nas sve potopiti, jer kada oni tamo kisu (oni koji uplacuju najvise u EU fondove), mi dobijemo upalu pluca.

Kao da nemamo dovoljno inflacije a cijene ne rastu na dnevnoj osnovi? 

Ovu Ursulu i ostatak globalistickih Parteikamerada treba u buksu prije nego nas sve potope tim i slicnim "projektima". 

33 3 hvala 11
16 godina

"lako" za aute, kaj sa nama koji imamao grijanje na plin....2040. zabrana.

Moj PC  
12 0 hvala 1
12 godina

Čovjek je apsolutno u pravu. S današnjom tehnologijom EV-a, klasični motori ne bi smjeli biti zabranjivani sve dok tehnologija ne sazrije i cijene ne padnu. Mada je i on u ekipi koja će pokupiti vrhnje.

Sve je to porez na dekarbonizaciju koju najviše plaćaju siromašni. Jedna Taylor Swift spali više goriva i ispusti više CO2 u godinu dana leteći svojim privatnim avionom nego nas 10 000 u cijelom životu. Samo jedan primjer.

Ne želim voziti tehnološki inferiorni automobil za 2x višu cijenu samo da bi Taylor Swift, Kim Kardashian i slični mogli letjeti u Pariz na krafne jer im se tako ujutro sprdnulo.

Nadglednik dina
Moj PC  
32 0 hvala 10
16 godina
Re: Šef Mercedesa upozorava: Zabrana benzinaca i d
Iskreno ne znam za ljude sta zive u manjim mistima, ali ja ovaj prijedlog dijelom podrzavam u nadi da ce doc do smanjenja buke i da ce se napokon zabranit ova vozila napravljena 80ih koja nekako jos uvijek sudjeluju u prometu i ugrzoavaju sve zive prvo sa crnin dimom koji ide za njima a onda i nesigurnoscu cijelog sustava od kocnica nadalje
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

4 29 hvala 1
17 godina
Ovaj tip je jednu stvar točno predvidia, u mom slučaju. Godinu dana prije zabrane kupujem zadnjeg benzinca koji bude dostupan i vozit cu ga dok se ne raspadne...

22 0 hvala 0
15 godina

Zelena LGBTQ agenda jaše dalje, svi ćete da pušite šta vam oni kažu.

6 2 hvala 1
7 godina
Evo odma iz ovih stopa ću dati za munjovoz 50000... A ča san platio twingu 3000 i kotrlja se uspješno već 12 let...Max za nasljednika 10000

Ako mi uršula kupi lektrični Twingo onda može....sve dok se ratuje i uršula kupuje tenkove koji ne idu na baterije

Zaboli me
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.8.2025 12:21 (HCMAA).
Moj PC  
2 0 hvala 1
10 godina
stirko55 kaže...
Iskreno ne znam za ljude sta zive u manjim mistima, ali ja ovaj prijedlog dijelom podrzavam u nadi da ce doc do smanjenja buke i da ce se napokon zabranit ova vozila napravljena 80ih koja nekako jos uvijek sudjeluju u prometu i ugrzoavaju sve zive prvo sa crnin dimom koji ide za njima a onda i nesigurnoscu cijelog sustava od kocnica nadalje

moderni benzinski motori su jako tihi i nakon 40-50km/h elektricni stvaraju više buke jer najveca buka dolazi od otpora kotrljanja pneumatika. Elektrica vozila su teža i imaju šire pneumatike pa mogu proizvest i više buke. Osim toga ceste su nam banana pa nam ne treba jos veca najezda teskih vozila.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
16 godina

Čuj 13 godina nije dovoljno da se prilagode.

Nije zakon izglasan danas nego 2022. i još je ovaj green new deal koji mu je prethodio izglasan 2019 godine. Znači 16 godina imaju da smisle kako smanjiti emisije, ulože u nove tehnologije, proizvodne procese, tvornice, materijale, supply chain, itd.

Međutim, EU proizvođači nisu mrdnuli kur*em prvih nekoliko godina i sada su zadnji na svijetu po kvaliteti EVa tj. u odnosu uloženo/dobiveno. Ameri i Kina su nas daleko prešišali, a možda smo jedino ispred Japana jer se njihovi auto divovi grčevito bore zadržati fosilce i imaju svega par modela strujića.

Moj PC  
2 11 hvala 2
14 godina

Negdje na netu mi je iskočio naslov, otprilike ću napisati (nisam čitao članak) - "Privatni investitori ne mare za Europu i njenu zelenu agendu. Klade se na naftu".

Sad ćemo mi, EU, spašavati planetu a ostatak svijeta loži (SAD odustao od međunarodnih dogovora, boli ih đon...).

Jesam za tranziciju ali jbg polako, pa "ne seremo" pare...

Nisam ja ništa prčko.
Moj PC  
16 1 hvala 4
3 godine
EU misli da su oni jaki igrači i da će je drugi slijediti. Nešto kao jedan nogometni klub od kojeg je ostalo samo ime. Žalosno i jedno i drugo.
13 godina
stirko55 kaže...

koji si kvart axi u zg?malo cu razuc r6icu na 16k danas pa da me se sjetis kad prođem

16 godina

Krivi grad, ali ok drago mi je znat da ima primitivnih budala i ovdje da nije sav olos na indexu. Sta se ostalih komentara tice vidim da je ovdje svima najveci problem cijena, a bas zato se i nadam da ce elektricna agenda zazivit da se cijene takvih vozila s vremenom smanje

It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.8.2025 19:30 (stirko55).

2 2 hvala 0
9 godina
HCMAA kaže...
Evo odma iz ovih stopa ću dati za munjovoz 50000... A ča san platio twingu 3000 i kotrlja se uspješno već 12 let...Max za nasljednika 10000

Ako mi uršula kupi lektrični Twingo onda može....sve dok se ratuje i uršula kupuje tenkove koji ne idu na baterije

Zaboli me

Cek cek, nakon toga slijede proteinske plocice od larvi muha i cvrcaka i digitalna valuta koju ces smjeti potrositi samo na odredjene vrste roba i usluga. 

Jer sve je to za nase dobro 

16 godina
Ja ne vozim EV jer je trenutni omjer cijene i dobivenoga idalje los, a ti ako si osoba ciji identitet cini vozilo koje imas trebao bi se zapitati u vezi svojih zivotnih odluka i prioriteta.

8 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
Gebirgs kaže...

Tvrdoglav i tupo/slijepi nacin na koji EU/DE srljaju u propast je za proucavanje.

Jedna od glavnih industrija u Njemackoj koja je vec pogodjena odsijecanjem pristupa jeftinim energentima iz RU (dok Amerika i dalje naftu kupuje zaobilaznim putevima i fura preko Talijanskih luka u US), dobija Direktivu 66 i reze jos jednu granu ispod sebe (because muh Green Agenda). Kinezi ne propustaju zabijati golove dumpinskim cijenama EV-a, a u Njemackoj se formira kriza koja ce nas sve potopiti, jer kada oni tamo kisu (oni koji uplacuju najvise u EU fondove), mi dobijemo upalu pluca.

Kao da nemamo dovoljno inflacije a cijene ne rastu na dnevnoj osnovi? 

Ovu Ursulu i ostatak globalistickih Parteikamerada treba u buksu prije nego nas sve potope tim i slicnim "projektima". 

Kad su počele one "jake" snakcije Rusiji, pa su nas Ameri tjerali da prestanemo trgovati sa njima, gledao sam jedan video neke Ruskinje iz njihovog shoping centra u Moskvi. Adidasov dućan zatvoren, a Nike još radi. Sličnih primjera je bezbroj. Amerika je u ratu s Europom u nastojanju da je uništi još od prije okupacije Iraka i pokušaja uvođenja EUR-a kao naftne valute. Ne znam tko vodi ovu EU, ali to su sve tukci. Sve politike u zadnjih 20 godina su falivene. Od migrantskih i enrgetskih do socio-ekonomskih i vojnih. Bilo je par prilika da se othrvemo američkoj okupaciji, ali sve su prokockane. Europa srlja u propas, a mi tu ne možemo ništa.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.8.2025 10:23 (Miroslav123).
17 godina
forumaš kaže...

A valja će se prebaciti na drva onda. Jedino mi je problem onda topla voda. 

4 godine
neaktivan
stirko55 kaže...

Krivi grad, ali ok drago mi je znat da ima primitivnih budala i ovdje da nije sav olos na indexu. Sta se ostalih komentara tice vidim da je ovdje svima najveci problem cijena, a bas zato se i nadam da ce elektricna agenda zazivit da se cijene takvih vozila s vremenom smanje

Cijena je samo jedan od problema. Čekao sam 5 - 6 godina u nadi da će tehnologija sazriti (punionice, SS baterije i sl.) i na kraju sam se odlučio za dizel. Znam nekoliko ljudi koji su se zeznuli i vratili na ICE. Jednostavno za sve van grada, EV je neupotrebljiv. Uz veliku dozu mazohizma, pojedinci mogu glumiti da normalno odrađuju međugradske vožnje, ali ako će biti iskreni, pristaju na jako puno kompromisa. Politika dizanja cijene struje na punionicama na autoputu, stalno prisutni strah hoće li puniti ili neće (nagledao sam se stranaca koji badaju po aplikacijama, obilaze oko punionica, čude se i odlaze tko zna gdje) i sl. Ne hvala. Život je prekratak da bih ja bio pionir u spasu planeta dok čitave industrije i dijelovi svijeta zagađuju toliko da elektrifikacija čitavog zapada neće donijeti vidljive benefite. Kad auta budu cijenom jednaka ovim autima i kad se budu punila brzinom kojom se pune ova auta (uvijek, a ne samo nekada) i kada bude punionica koliko ima za ova auta i kad dometi budu kao kod ovih auta i ako ne budu nabijali cijene struje, onda ću vjerojatno razmisliti o prelasku.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.8.2025 10:42 (Miroslav123).
13 godina
Gajotres kaže...
forumaš kaže...

Pa ne vidim zašto bojler na drva i/ili pelete ne bi mogao funkcionirati s dva toplovodna kruga.

Jedina razlika je što umjesto plina izgara drvna masa. Ne znam, možda sam tu nešto krivo shvatio.

Usput, kako misle izvesti tu zabranu? 1.1.2040. u ponoć će svima zatvoriti plin i to na razini cijele EU? WTF?

To bi bilo totalno ludilo.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.8.2025 10:49 (pr0n_addict).
17 godina
pr0n_addict kaže...
Gajotres kaže...
forumaš kaže...

Pa ne vidim zašto bojler na drva i/ili pelete ne bi mogao funkcionirati s dva toplovodna kruga.

Jedina razlika je što umjesto plina izgara drvna masa. Ne znam, možda sam tu nešto krivo shvatio.

Usput, kako misle izvesti tu zabranu? 1.1.2040. u ponoć će svima zatvoriti plin i to na razini cijele EU? WTF?

To bi bilo totalno ludilo.

Ja ne vidim gdje ga mogu staviti 

13 godina
Gajotres kaže...

Ja ne vidim gdje ga mogu staviti 

Ima različitih dimenzija. Da, i najmanji je vjerojatno veći od npr. Vaillant ecoTEC-a, ali jebiga dalo bi ga se valjda negdje zaglaviti.

Sve u svemu prilično nesretna odluka. Uostalom, čini mi se da je dim koji nastaje izgaranjem drvne mase ipak štetniji od izgaranja butan-propana u plinskom bojleru.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
15 godina
Entry Point kaže...

Čovjek je apsolutno u pravu. S današnjom tehnologijom EV-a, klasični motori ne bi smjeli biti zabranjivani sve dok tehnologija ne sazrije i cijene ne padnu. Mada je i on u ekipi koja će pokupiti vrhnje.

Sve je to porez na dekarbonizaciju koju najviše plaćaju siromašni. Jedna Taylor Swift spali više goriva i ispusti više CO2 u godinu dana leteći svojim privatnim avionom nego nas 10 000 u cijelom životu. Samo jedan primjer.

Ne želim voziti tehnološki inferiorni automobil za 2x višu cijenu samo da bi Taylor Swift, Kim Kardashian i slični mogli letjeti u Pariz na krafne jer im se tako ujutro sprdnulo.

Dat ću ti jedno kontra mišljenje iako vozim benzinca starog 15 godina i ne planiram se u skorije vrijeme prebacivati na EV. Kad bi pojedinci (svi mi) bili osvješteni i živjeli taj "zeleni" način života, istu tu Taylor i Kardashian bi se bojkotiralo pa se ne bi vozila svojim privatnim avionom. Na izborima bi naše glasove dobivale stranke koje se zalažu za zelenu tranziciju i sl. Jasno je da pričam idealistički.

Razumijem ja da ti nećeš sad bit lik koji brije na zelenilo i žrtvuješ svoj komfor dok svi oko tebe zagađuju, ali tim stavom (koji u praksi imam i ja) nećemo ništa postići... 

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.8.2025 13:15 (Keops).
7 godina
Keops kaže...
Entry Point kaže...

Dat ću ti jedno kontra mišljenje iako vozim benzinca starog 15 godina i ne planiram se u skorije vrijeme prebacivati na EV. Kad bi pojedinci (svi mi) bili osvješteni i živjeli taj "zeleni" način života, istu tu Taylor i Kardashian bi se bojkotiralo pa se ne bi vozila svojim privatnim avionom. Na izborima bi naše glasove dobivale stranke koje se zalažu za zelenu tranziciju i sl. Jasno je da pričam idealistički.

Razumijem ja da ti nećeš sad bit lik koji brije na zelenilo i žrtvuješ svoj komfor dok svi oko tebe zagađuju, ali tim stavom (koji u praksi imam i ja) nećemo ništa postići... 

Idealistički: "zeleni" način života je jedini moguć za nas u europi, jer nemamo svoje nafte.

16 godina
Nemamo bas ni nuklearke a ne vidim odrzivost ove elektricne tranzicije bez optimalnije opskrbe elektricnom energijom

2 0 hvala 0
7 godina
stirko55 kaže...
Nemamo bas ni nuklearke a ne vidim odrzivost ove elektricne tranzicije bez optimalnije opskrbe elektricnom energijom

Ni tu nema sreće, nuklearna tehnologija je defakto monopol Rusije.
Preostaje nam ugljen i hidro. (Nama u zapadnoj europi)

15 godina
gpd kaže...
Keops kaže...
Entry Point kaže...

...

Idealistički: "zeleni" način života je jedini moguć za nas u europi, jer nemamo svoje nafte.

To i jest osnovni motiv zašto Europa gura energetsku tranziciju. Ostalima to nije u interesu unatoč tomu što je jasno koliko štete klimatske promjene rade planetu. Vraga će Rusi, Arapi ili Ameri prestati vaditi miljarde koje im stoje pod zemljom zbog budućih generacija i solidarnosti...

12 godina
Miroslav123 kaže...

Jednostavno za sve van grada, EV je neupotrebljiv...

i onda razmisliš koliko ljudi i koliko puta u godini kreću na međugradsku vožnju

meni osobno, koji imam svoju kuću i 'međugradski' putujem par puta mjesečno i to do prvog većeg grada koji je 20 kilometara daleko, ev je idealan automobil

još samo da im padne cijena, kao osnovno prijevozno sredstvo ideala + neki 'obični' automobil kao drugi u obitelji za slučaj potrebe i za slučaj dužih međugradskih putovanja

e kad bi 90% automobila u mojem mjestu bilo električnih (sukladno potrebama), već samo zrak i buka bi bili neusporedivo bolji u odnosu na trenutnu situaciju

ofkors da struju treba proizvesti i da to zagađenje ponovo ide u atmosferu, ali lakše se izboriti sa filterima elektrane negdje 100km od grada, nego li sa trulim dizelašima u gradu, pogotovo s balkanjerosima koji na par godina starom autu skidaju dpf jer nemaju para da ga očiste ili poprave

9 godina
Miroslav123 kaže...

Kad su počele one "jake" snakcije Rusiji, pa su nas Ameri tjerali da prestanemo trgovati sa njima, gledao sam jedan video neke Ruskinje iz njihovog shoping centra u Moskvi. Adidasov dućan zatvoren, a Nike još radi. Sličnih primjera je bezbroj. Amerika je u ratu s Europom u nastojanju da je uništi još od prije okupacije Iraka i pokušaja uvođenja EUR-a kao naftne valute. Ne znam tko vodi ovu EU, ali to su sve tukci. Sve politike u zadnjih 20 godina su falivene. Od migrantskih i enrgetskih do socio-ekonomskih i vojnih. Bilo je par prilika da se othrvemo američkoj okupaciji, ali sve su prokockane. Europa srlja u propas, a mi tu ne možemo ništa.

Igrom slucaja imam par kolega s kojima sam radio u Moskvi, i veze su ostale. Pitam kada se vidimo jednom u 2 godine u ZG kako je i kakva je situacija? Pitam bez digitalije, whatsappa, telegrama, i svih ovih "enkriptiranih" sredstava na nekoj kavi ili veceri. 

Nista, ali nista nije postignuto sankcijama. Malo su zaskripali zubima, malo skinuli gace, i Kina i Indija su preuzeli kupovinu energenata koju je imala EU, po snizenim cijenama. Saudijska Arabija je poduplala kupovinu i uvoz Ruske nafte. Amerika i dalje kupuje, i vuce u US preko Italije. Jedini debili koji su, ne odlucili, nego dobili naredjenje da se vise ne dela s Rusima, su EU birokrati, jer su ionako dronovi. EU se potapa ekonomski, puni imigrantima koji bjeze pred Americkim promjenama rezima i ratovima. 

Sada se gura pro-ratna retorika u EU da skrene paznju s drugih bitnijih problema na koje nema odgovora, ali mislim da je to kratkog vijeka. Tj nadam se da je kratkog vijeka, jer sto duze smo u komi, to ce biti teze rijesiti problem i posjedice ce biti gore.

Brine me vojna nespremnost RH, jer kada tikva pocne pucati, a vidim znake na horizontu, razni scenariji su moguci. A u susjedstvu smo koje je gladno mora i teritorija, i otvara nove tvornice streljiva, kupuje novo naoruzanje u milijardama vrijednosti. Ako nismo naoruzani, neovisni, ekonomski i natalitetno sposobni, svasta moze biti. A te stvari, sjetimo se Jugoslavije i 91', mi koji smo stariji, dodju u tren. 

18 godina
gpd kaže...

Huh, nisam siguran da razumijem, tehnologija nuklearki koje se sada grade je sad više manje slična (koliko znam svi su iste vrste, PWR, uredno nabavljiva na zapadnim tržištima), a koliko znam ruda je relativno ravnomjerno raspoređena po planetu.  Glavni problem u zadnje vrijeme se čini vođenje projekata gradnje nuklearki a ne sama tehnologija.

I btw Rusija je bila jaka prije ali sad su pravi igrači Kinezi, ubrzano stavljaju na mrežu nove nuklearke i skupljaju iskustvo i reference. Ne sjećam se kad sam čuo zadnji put da su Rusi otvorili neku novu nuklearku.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2025 13:28 (Toni P).
7 godina
Toni P kaže...
gpd kaže...

Huh, nisam siguran da razumijem, tehnologija nuklearki koje se sada grade je sad više manje slična (koliko znam svi su iste vrste, PWR, uredno nabavljiva na zapadnim tržištima), a koliko znam ruda je relativno ravnomjerno raspoređena po planetu.  Glavni problem u zadnje vrijeme se čini vođenje projekata gradnje nuklearki a ne sama tehnologija.

I btw Rusija je bila jaka prije ali sad su pravi igrači Kinezi, ubrzano stavljaju na mrežu nove nuklearke i skupljaju iskustvo i reference. Ne sjećam se kad sam čuo zadnji put da su Rusi otvorili neku novu nuklearku.

Treba ti određeno gorivo da bi pogonio nuklearku, A takvo gorivo proizvodi samo rusija. Mislim da i amerika obogaćuje ali ne prodaje.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice