Rast cijena i nestašica memorijskih čipova: Nezasi

poruka: 15
|
čitano: 3.422
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Rast cijena i nestašica memorijskih čipova: Nezasi".
14 godina

Bit će zanimljivo ako/kada se AI hype krene urušavati. Ako se to dogodi, neće biti bolje - toliko je love/kredita utopljeno u AI da će eventualno urušavanje biti usporedivo sa 2008. U tom slučaju će biti svejedno kolika je cijena ram-a jer gotovo nitko neće imati para 😁

Tread softly because you tread on my dreams.
Moj PC  
8 0 hvala 0
8 godina

Jučer sam došao do grada da snimim nešto, a pritom zaboravio SD karticu. Kako živim udaljen oko 10km od grada, išao sam u Links da uzmem neku SD karticu da se ne vraćam doma...

Pitam ih za najjeftiniju SD karticu od 64gb, znam da sam uzimao prije koji mjesec, nije bilo nešto skupo. Čujem 14€, mislim si, aj, poskupilo je nešto malo, al uzet ću svejedno, uvijek dobro dođe imati viška karticu. Uglavnom, lik rekao 40, ja krivo čuo. Neka hvala, napravio đir 25km autom samo zbog kartice.

Jebem ti AI, Sam Altmana i sve ostale u dupe.

17 0 hvala 0
17 godina
Re: Rast cijena i nestašica memorijskih čipova: Ne
Prvo grafičke, sad memorija. Kupit novi komp će postati teški luksuz

7 0 hvala 0
7 godina
Juksi kaže...

Jučer sam došao do grada da snimim nešto, a pritom zaboravio SD karticu. Kako živim udaljen oko 10km od grada, išao sam u Links da uzmem neku SD karticu da se ne vraćam doma...

Pitam ih za najjeftiniju SD karticu od 64gb, znam da sam uzimao prije koji mjesec, nije bilo nešto skupo. Čujem 14€, mislim si, aj, poskupilo je nešto malo, al uzet ću svejedno, uvijek dobro dođe imati viška karticu. Uglavnom, lik rekao 40, ja krivo čuo. Neka hvala, napravio đir 25km autom samo zbog kartice.

kupio krajem prosinca kingston canvas go plus 1TB za 90E...sada u istom dućanu...211E...mada sad gledam ima i za 159E

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
10 godina

Buraz prošle godine kupio 64 GB RAM-a za 165 €. Sad sam ja za frenda nabavio 16GB za 280€... 

Ramp-uppa se veća proizvodnja memorije, ali 2 godine smo u banani u tom pogledu.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Heheh. A cijene ce ici gore pa ce ti se cijena od 40 eura ciniti jos prihvatljivijim.
I told you that Chelsea were the best team in the world, and tonight we are
20 mjeseci
Juksi kaže...

Stvarno nema potrebe širit dezinformacije kad se u 7 sek., provjeri trenutna cijena micro sd kartica:

https://www.nabava.net/memorijske-kartice?q=microsd+64gb

Ne znam šta links prodaje ali 64GB se kupi već za 6-7 eura...

16 godina
Zar nije bila priča da u server idu serverske komponente odnosno najbolje od najboljeg što se može izvuć. Dal nas onda neko pravi budalama kad nam uvaljuje ram i ssd za raju po cijeni deset puta skupljoj od serverske. Čini se meni da je razlog može mi se, a sve drugo priča. Na kraju zašto onda hdd poskupljuje on danas ne ide u servere i nije više kompatibilan ni sa čim, stotinu je pitanja, a odgovor samo jedan. Šta mi možeš, može mi se.
Ivan Stanic

0 0 hvala 0
4 godine
SharkZ kaže...
 Stvarno nema potrebe širit dezinformacije kad se u 7 sek., provjeri trenutna cijena micro sd kartica:

Ovisi az što mu treba, no ipak nisu toliko skupe.

SD kartice se traže po specifikacijama

V90 + UHS-II (Najbrže - za profesionalni 8K video)
V60 + UHS-II (Vrlo brze - za profesionalni 4K video)
V30 + UHS-I/II (Brze - za standardni 4K video)

V30 je već dovoljan za većinu korisnika a 64 GB V30 se nađe za 23€

One od 6-7 € nisu ni zak-****ac

V60 i V90 jesu skupe, jesu.

合気道 五段 Me, myself and I
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.3.2026 14:23 (Zaporožac).
17 godina
Truman kaže...
Zar nije bila priča da u server idu serverske komponente odnosno najbolje od najboljeg što se može izvuć. Dal nas onda neko pravi budalama kad nam uvaljuje ram i ssd za raju po cijeni deset puta skupljoj od serverske. Čini se meni da je razlog može mi se, a sve drugo priča. Na kraju zašto onda hdd poskupljuje on danas ne ide u servere i nije više kompatibilan ni sa čim, stotinu je pitanja, a odgovor samo jedan. Šta mi možeš, može mi se.

Stvar je u tome da serverski i "obični" RAM dolaze iz istih tvornica. Na serverskom se zarađuje puno više.

Dvije najveće tvornice su potpisale ugovor sa OpenAI, da će proizvoditi većinu kapaciteta samo za njih. Tvornice ne mogu najednom proizvoditi više samo tako, pogotovo što je i broj waffera (tj. materijala za iste) ograničen.

S obzirom da je takav "AI boom", onda su i ostale tvornice odlučile maksimalno proizvoditi za potrebe Data centara; jer na tome imaju puno veću maržu.

4 godine

Nema snižavanja cijena DDR 5 memorije za 2026 i 2027.

Jedino mogu poskupiti.

合気道 五段 Me, myself and I
Moj PC  
0 0 hvala 0
20 mjeseci
Zaporožac kaže...

Ovisi az što mu treba, no ipak nisu toliko skupe.

Rekao je da je u Linksu tražio najjeftiniju sd karticu od 64GB i da su mu tražili 40 eura, tako da lik očito mulja jer ima puno jeftinijih:

https://www.links.hr/hr/memorijske-kartice-010904?orderby=10&pagesize=9&viewmode=grid&price=12-202

Zaporožac kaže...

V30 je već dovoljan za većinu korisnika a 64 GB V30 se nađe za 23€

V30 64GB se nađe za 12 eura:

https://www.instar-informatika.hr/memorijska-kartica-sandisk-extreme-microsdxc-hc-class-10-64gb-sd-/149485/product/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

V30 od 128GB je 18 eura:

https://www.canosa.com.hr/lexar-microsdxc-128gb-1066x-160mbs-120mbs-uhs-i-c10-a2-v30-u3-high-performance/54173/product/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

Uglavnom, te kartice uopće nisu skupe, barem zasad...

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.3.2026 21:03 (SharkZ).
4 godine

Nađe se na sniženju.

Nisam toliko istraživao, no ove V30 stvarno nisu skupe.

合気道 五段 Me, myself and I
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
SharkZ kaže...
Juksi kaže...

Sad tek vidim odgovor, jbg.

Naravno, može se nać i jeftinije ako se traži, međutim, spomenuo sam anegdotu sa potpuno iste lokacije s odmakom od par mjeseci.

Kladim se da sam tada isto tako mogao naći jeftiniju karticu (na internetu) od toga koliko sam u onom trenutku platio u pulskom Linksu.

Ipak, to ne mijenja činjenicu da su cijene memorije općenito otišle u nebo.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.3.2026 17:18 (Juksi).
4 godine

Serveri za AI ne koriste SD kartice, pa zato nisu puno poskupile. 

SD kartica se zove memorijska kartica i služi kao i hard disk, USB stick, dakle kartica za dugotrajnu ili privremenu pohranu podataka i nema veze s RAM memorijom (Random Access Memory), koja služi za privremeno skladištenje podataka, da procesor može pristupiti bilo kojem podatku memorije u isto vrime.

Mislim, niđe veze.

合気道 五段 Me, myself and I
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.3.2026 19:15 (Zaporožac).
Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice