Postanak života – tema koja uznemiruje duhove

poruka: 1.522
|
čitano: 314.792
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Postanak života – tema koja uznemiruje duhove".
7 godina
protjeran
Re: Postanak života – tema koja uznemiruje duhove
Visak kaže...

Jasno ti je da ljudi koje ti poznaješ ne čine nikakav reprezentativan uzorak (pitaj ih što to znači)? Misliš da ne postoje ateisti s filozofskom diplomom (mada se tamo studiraju i jezici i svašta nešto)?

Filozofija je udarila temelje znanosti, kao što zidari sazidaju bolnicu. Ali onda u bolnici rade liječnici, a ne zidari.

Sveučilište u Zagrebu su osnovali Isusovci (ne kao sveučilište, nego prvu visokoškolsku ustanovu). Ti isti Isusovci su po Zagrebu spaljivali vještice. Između onoga što su oni osnovali i ovoga što danas imamo ogromna je razlika i ono što na prvi pogled izgleda kao kontinuitet je zapravo nespojivo.

Opet se trudiš biti bahat a samo si klinjo koji ne kopča intelektualne poveznice.

Jedan od mnogobrojnih web crackpotova napirlitanih napušenim pseudo znanjem povečenim s Wikipedie i you tube.

Kako ti meni možeš govoriti; pitaj ih što to znači (reprezentativni uzorak) ? Kao, ja sam glupson pa ne znam ?

S tobom nešto nije u redu.

Vrh netolerancije i sramote za ovaj forum.

Nitko ne zna što se "još" studira na filozofskom fakultetu nego ti ?!

Dakle, ti tvoji "filozofi" ateisti su reprezentativan uzorak ?

Eto, pozivam momke i djevojke s ovog foruma kojima je profesija filozofija neka se izjasne; odbacuju li mogućnost metafizičkog stvaranja svijeta.

Prihvaćaju li tu mogućnost ili je s gnušanjem odbacuju ?

O nama će pričat ka i mi o Atlantidi, a možda i neće, ma jebo nas nemamo sreće
16 godina
neaktivan
Anđeo bez falinge kaže...

Opet se trudiš biti bahat a samo si klinjo koji ne kopča intelektualne poveznice.

Jedan od mnogobrojnih web crackpotova napirlitanih napušenim pseudo znanjem povečenim s Wikipedie i you tube.

Tko se tu trudi biti bahat?

Kako ti meni možeš govoriti; pitaj ih što to znači (reprezentativni uzorak) ? Kao, ja sam glupson pa ne znam ?

S obzirom da si svoj krug poznanika ponudio kao relevantan podatak, izgleda kao da ti pojam nije jasan. I zašto ti to ne bih mogao reći? Ti si neki partijski sekretar s kojim nema zajebancije?

S tobom nešto nije u redu.

Vrh netolerancije i sramote za ovaj forum.

Zašto se na vrijeđanje bune baš oni koji vrijeđaju?

Nitko ne zna što se "još" studira na filozofskom fakultetu nego ti ?!

Dakle, ti tvoji "filozofi" ateisti su reprezentativan uzorak ?

Gdje sam to rekao? Da jesam, ne bih bio ništa bolji od tebe.

Eto, pozivam momke i djevojke s ovog foruma kojima je profesija filozofija neka se izjasne; odbacuju li mogućnost metafizičkog stvaranja svijeta.

I to će pokazati što? Da ipak ne znaš što je reprezentativni uzorak?

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
7 godina
neaktivan

@ged

Nemam dokaz za koji si pitao, ali i bez dokaza mogu odgovoriti : Zasto bi neki znanstvenik u nekom svom znanstvenom radu spominjao vjeru ili bilo kaj religijsko ako to nema veze sa temom tog znanstvenog rada ?

Spominjes podjelu na vase i nase, iako to u stvarnosti nepostoji jer jedno neiskljucuje drugo: hrpa vrhunskih znanstvenika su vjernici, a istovremeno postoji hrpa idiota koji su ateisti...

I bug nikako nije okupljaliste znanstvenika pa da bi nama koji nemamo bar stotinjak objavljenih znanstvenih radova ovdje bilo zabranjeno ili neprimjereno iznositi svoje stavove. ... Otvori profile ucesnika teme pa vidi te velike znanstvenike kaj i kako pisu u drugim temama...

😊
7 godina
neaktivan

@andjeo bez falinge

Ko bi rekao da cemo se u necemu i slagati....

😊
15 godina
bunker kaže...

..

Spominjes podjelu na vase i nase, iako to u stvarnosti nepostoji jer jedno neiskljucuje drugo: hrpa vrhunskih znanstvenika su vjernici, a istovremeno postoji hrpa idiota koji su ateisti... 

..

-dvostruka negacija negativnog.. fali ti: (da bi rečenica držala vodu-smisao..)

++ .. istovremeno postoji hrpa idiota koji su vjernici kao i znanstvenika koij nisu.. to bio recipročan pandan rečenice koju započinješ.

-nepotrebno je uvlačiti vjeru u ovakve teme, rečenice.. to je stvar osobe/izbora. Što god bili, teisti, ateisti, znanstvenici ili idioti, to su ljudi sa svojim izborom, za sebe i treba tako ostati, privatno. Dok se oko znanstvenih teorija-hipoteza, činjenica i sl. možemo raspravljati, o osobnom izboru to nije uputno (nema true-false, jer je osobno-izbor). 2+2 ili pitanje vjere nisu jednaka pitanja, nisu jednako legitimna za raspravu. Ne znam što je gore, nametati vjeru ili braniti.. ili što je gluplje, koristit je kao argument, za što? Za ono kad ne znamo točan odgovor, ili gdje je početak-kraj svemira-vremena.. ili kako je nastao život? Pa što ako nikad ne otkrijemo, .. nije alternativa vjera-Bog, to je bježanje-skrivanje od odgovora, bježanje od pokušaja otkrivanja, testiranja, dogma koja stavlja točku na znanost. Bog za matematiku nije potreban, za fiziku, .. postoji li neki dokaz osim gorućeg grma.. (svaki gori, jedan nije izgorio.. i ne, nije to bio bog, nego njegov glas, jer glas boga je prejak..) koji se može testirati kao pitagorin poučak o trokutu? Kao darvinističko nasljeđivanje i evolucija, kao faradej, tesla, kopernik.. i ne, to što su bili vjernici, recimo kršćani, nije im smetalo, čak ni to što je algebra 'muslimanska' ili nula indijska.. a papir kineski. Nisu oni bili veliki umovi zato jer su bili vjernici, nego usprkos tome, izdigli su se iznad dogme pa ponekad po ciejnu života, što danas nije slučaj.. Oni su znali da je znati-znanje važnije od vjere-života, jer je znanje ono što čini civilizaciju ili razlikuje ljude od životinja. Gorući grm? .. pa što, zašto grm, zašto nije gorući sladoled.. to bi bilo veće čudo, zar ne. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
Ged kaže...

Postoji jedan mali problem s vasim razmisljanjem a taj se zove zamjena teza. 

Ako malo bolje pogledate, clanak o kojem raspravljamo je izasao u rubrici znanost. Napisao ga je znanstvenik o jednom drugom znanstveniku koji je izdao knjigu koja se bavi... sad vec polako pogadjate... znanoscu.

Vas odgovor na to je "Ali Bog". Ne, to ovdje ne prolazi, jer znanost nekako vise polaze nade u tisucljetno znanje koje se mukom akumuliralo, testiralo, padalo a zatim i dizalo nego u vjesticje cini, bozje sinove i nemuste vidilice. Dakle, znanstvenici imaju svoj kodeks po kojem rade (vidjeti sto je to znanstveni postupak) a jedan od glavnih postulata je da nema dogmi i vjere. Kad bi netko uspio srusiti Einsteina, vjerujte mi da bi to uradio u trenu i stovise cijela znanstvena zajednica bi ustala i zapljeskala mu. Nemam nista protiv vase vjere, dapace, ona je pravo svakog covjeka, no uvodeci je u znanstvene rasprave sami sebi cinite medvjedju uslugu.

Isto tako, nasa svita nema uopce u agendi pobijanje vase svite - vasa svita bi prvo morala nesto suvislo iznjedriti da bi nasa svita uopce mogla o tome dati neki sud. Nitko nece pobijati postojanje jednoroga, dobrih vila ili letece tepihe. Niti je to smisleno, niti ljudi imaju vremena za to, niti je to pitanje od ikakve vaznosti za samu znanost. I ne, vasa vjera i dogma nisu dovoljan dokaz ni za sto, a to sto vi to pokusavate proglasiti 'otvorenim umom' je samo jos jedna neslana sala.

Dakle, nemojte dolaziti na znanstvene forume, komentirati znanstvene clanke i tvrditi da vas zla znanstvena svita pokusava pobiti. Nemato to pravo jer ga nicim niste zasluzili.

Sazetak svega: jednorog jos uvijek vodi 1:0.

Daj malo pogledaj kada sam se ja ubacio u raspravu i dali se prije mog sudjelovanja na ovoj temi spominjao bilo čiji Bog. Onda editiraj post, ako želiš da bude imalo smislen. Pošto si implicirao na mene između ostalog.

Da ne iznosim konkretne brojke, poimaš li koliko ljudi vjeruje u Isusa, a koliko vjeruje u jednoroge (itko?)? Ima li onda smisla to dvoje poređivati? Možda kao neuspjeli vic. Ti si počeo (kao jedan od) spominjati hodanje po vodi i sl, ne ja. I što s tim? Time pobijaš kršćanstvo ili? 

Ajmo ovako, iznesi svoj glavni znanstveni argument koji po tebi pobija postojanje bilo čijeg i bilo kojeg Boga, onda ćemo probati zajednički (kolegijalno) probati pročitati taj znanstveni rad pa da vidimo dali je svaka riječ na svom mjestu. Ako nađem nešto što baš ne stoji, pobijamo kompletan znanstveni rad/otkriće/istraživanja? Zašto? Pa zato što ti istim putem pokušavaš osporiti neke stvari koje pišu u Bibliji. Stoga smatram da je to pošteno. Ali nemoj se vaditi na prenesena značenja i drugo. Dakle iste kriterije postavljamo. Možemo uzeti u obzir i recimo Hawking vs Bibilija, dakle njegova knjiga koju je izdao, ti biraj koju želiš.

Ako ne pronađeš takav rad ili knjigu, onda je licemjeran pristup s tvoje strane. 

Čitao sam ovu temu, možda ne sve baš, ali nisam još naišao na post gdje netko pobija znanost svojim Bogom ili ičim sličnim. Tako da si napisao nešto što ti je očito priraslo srcu iako nema baš smisla. Točnije, promašio si ceo fudbal. Skužio sam tvoju misao, ali ne nalazim svrhu napisanog. 

Da mene pitaš, znanost i Bog ne mogu zajedno, zato što znanost nije relevantna za njegovo istraživanje i pronalazak. Da ne otvaramo u detalje, imaš li koji znanstveni rad po kojem se "tražio" Bog i nije se pronašao? Dakle, opisano kojim metodama se tražio, na koji način, tko ga je tražio, koliko je trajalo istraživanje... Uostalom, pretpostavljam da duboko vjeruješ kad bi Bog postojao, da bi znanost ga do sada već otkrila, zar ne? Kojom metodom, kojim mjernim instrumentom, voltmetrom? Čime, kako? Daj nam konkretan odgovor. Kako se znanstveno traži Bog?

Odgovor: Nije pronađen jer ne postoji ću prihvatiti ako mi iznešeš znanstveni rad onakav kako priliči svakom drugom znanstvenom istraživanju. Pa da malo bacimo oko.

Pošto se toliko bahatiš znanošću a iznosiš tvrdnju da ostali nemaju "pravo glasa". 

15 godina
matrix777 kaže...
..

Da ne iznosim konkretne brojke, poimaš li koliko ljudi vjeruje u Isusa, a koliko vjeruje u jednoroge (itko?)? Ima li onda smisla to dvoje poređivati?...

---

Ajmo ovako, iznesi svoj glavni znanstveni argument koji po tebi pobija postojanje bilo čijeg i bilo kojeg Boga..

-nema (smisla). .. kao ni cijela rečenica-pitanje ali i to je OK :)

Zašto bi broj vjernika bio relevantan u bilo čemu, činjenica ne ovisi o broju ljudi koji nešto vjeruju, znaju.. nego o činjenici kao takvoj. Većina može biti u pravu, u krivu ili može biti tolerantna-civilizirana i ostaviti ta pitanja samoj osobi.

-zašto bi bilo potrebno (pobijati Boga?), osobna stvar, sekularno društvo, tolerancija i tako to.. (ne pobijam ni DjedMraza :) )

-odgovor o vjeri je tvoja osobna stvar, koji Bog ili više njih, koja vjera ili ateizam.. to je tvoja stvar. Čuvaj je za sebe.

-ako kao vjernik, pozivaš na pobijanje Boga, argumentiranje.. to je poziv na osporavanje prava ljudi, poziv na nešto loše.. bolje je odvraćati od toga. Pri tome, svaka osoba ima pravo-izbor u što će vjerovati ili neće.. no to pravo ne može nametati drugima. Činjenice i znanstvene metode s tim nemaju baš ništa.

-ako to činiš kao nevjernik, tad još gore, jer je zlo i licemjerno.

6 godina
protjeran
matrix777 kaže...

Što reći nakon ovakvih usporedbi? Kokoš, kopun, kvočka, pilić...

Probaj napraviti statistiku ljudi koji su doživjeli kliničku smrt. Zašto statistika govori da su ljudi u tijekom kliničke smrti, u stanju kome, neposredno prije nego su se vratili u život, vidjeli upravo anđele, a ne pjetlove? 

Zato jer ocekuju da ce vidjeti andele.

7 godina
neaktivan

Ne zna se koliki vjeruju u ljubičaste jednoroge ali onih koji vjeruju u Boga ima popriličan broj. Zadržat ćemo se na judeokršćanskom jer nam je taj blizak i poznat. Knjiga postanka ovim redom navodi kako je sve teklo - nebo, Zemlja, svjetlo, vode, kopno, biljni svijet, životinjski svijet (morski, kopneni i onaj leteći) i zatim čovjek. Pretpostavimo da je onih 7 dana samo metafora i da se odnosi na dulje vremensko razdoblje tipa geoloških razdoblja (ere) na Zemlji kojih je btw isto 7 (Arhaik, Proterozoik, Fanerozoik, Paleozoik, Mezozoik, Kenozoik i Holocen)  - ili je autor znao kako je nastajao život ili mu je netko rekao, ili je imao vremenski stroj ali kako god bilo redosljed nije skroz netočan uzimajući u obzir da je autor zemljanin(?)  Ne znamo što je Bog, i ne znamo kako izgleda, i ima li uopće kakvo obličje pojmljivo nama ljudima. Po Bibliji čovjeka je Bog napravio od praha zemaljskog - Zemlja je nastala od svakovrsnog svemirskog materijala ergo je čovjek dio pradavnog praska, zvijezda umrlih, onih koje sada jesu i onih u nastajanju, dio svih onih sila i energija koje ne razumijemo nego o njima samo nagađamo, dio je Zemlje. Vjera i znanost nisu na suprostavljenim stranama nego svaka ide svojom stranom puta i nije nemoguće da im se na tom hodu stope u prašini isprepliću. Ateisti vjeruju u slučajnost a vjernici vjeruju da nije slučajno, da ima svrhu sve što je stvoreno po onoj: I bi svjetlost da u tami svjetli. Dan nam je razum pa svak samostalno odlučuje kojim će dijelom puta. Toma nije povjerovao dok nije pipnuo i opipao, dok nije vidio, hoće li se znanost razviti u tom smjeru da će jednog dana sve moći vidjeti i opipati tko to može znati. U tome i leži odgovor zbog čega i među znanstvenicima ima vjernika - između dvije nedokazivosti odabrali su vjeru  u postojanje Boga.

Paps

2 0 hvala 0
7 godina
protjeran
bunker kaže...

@andjeo bez falinge

Ko bi rekao da cemo se u necemu i slagati....

😊

Visak je dečkić a mi smo generacija pa napušimo takve bez beda... (on ne konta meta humor)

7 godina
protjeran
matrix777 kaže...

Odgovor: Nije pronađen jer ne postoji ću prihvatiti ako mi iznešeš znanstveni rad onakav kako priliči svakom drugom znanstvenom istraživanju. Pa da malo bacimo oko.

Pošto se toliko bahatiš znanošću a iznosiš tvrdnju da ostali nemaju "pravo glasa".  

Dobit ćeš odgovor koji po forumima čitam od 2000; Teret dokazivanja je na onom tko iznosi neku tvrdnju blabla... Ne možete se naći jer idete od sasvim suprotnih polazišta tako da uopće ove rasprave nemaju smisla.

On ti je znanstvenik tipa; Ja znam kako rastaviti igračku ali ne znam kako ju ponovo sastaviti.

Žišku ? 

16 godina
odjavljen

Filozofija mi nije profesija, ali mi je teško povjerovati da bi netko kome jest postavljao ovakvo pitanje.

Ja osobno ne odbacujem MOGUĆNOST metafizičkog stvaranja svijeta, a ateist sam. Naime, iako ne odbacujem mogućnost metafizičkog stvaranja svijeta, ne prihvaćam je kao jedinu moguću, pa čak ni kao vjerojatnu jer nemam nikakve indicije koje bi na to upućivale. Eventualno možemo reći da sam po pitanju deusa agnostik, a po pitanju theosa u užem smislu ateist.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
7 godina
protjeran
MrBlc kaže...

Filozofija mi nije profesija, ali mi je teško povjerovati da bi netko kome jest postavljao ovakvo pitanje.

Ja osobno ne odbacujem MOGUĆNOST metafizičkog stvaranja svijeta, a ateist sam. Naime, iako ne odbacujem mogućnost metafizičkog stvaranja svijeta, ne prihvaćam je kao jedinu moguću, pa čak ni kao vjerojatnu jer nemam nikakve indicije koje bi na to upućivale. Eventualno možemo reći da sam po pitanju deusa agnostik, a po pitanju theosa u užem smislu ateist.

Nemam ni ja nekakve iluzije o bradonji koji upravlja sudbinama, niti vjerujem u nekakve sudbine no ne mislim da su ljudi koji vjeruju na taj način gori od mene u bilo kojem pogledu.

Zar ih trebam odvesti na Rebro, sakupiti "web znanstvenike", uzeti ih za rukicu i prošetati odjelima gdje profesori doktori imaju raspela po kancelarijama.

Neka imaju ili neka nemaju.

Zbog toga nisu ni gori ni lošiji od ateista niti je ateist idiot zato što ne vjeruje u boga.

Baš me briga i za ljude koji misle da je zemlja ravna ploča.

Dok ne ugrožavaš tuđi integritet možeš pisati, pričati što god hočeš.

To je jedan od temelja demokracije.

Aaaaaliii nije mi jasno; čim nastupiš "nematerijalistički" odmah te "dežurna ekipica s Wikipedie" baci u skupinu ravnozemljaša, luđaka, šizofreničara, strašno.

Na sve gledaju crno-bijelo.

Gori su od crkvenih dogmata.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.4.2018 9:34 (Anđeo bez falinge).
16 godina
Papillon kaže...

Ne zna se koliki vjeruju u ljubičaste jednoroge ali onih koji vjeruju u Boga ima popriličan broj. Zadržat ćemo se na judeokršćanskom jer nam je taj blizak i poznat. Knjiga postanka ovim redom navodi kako je sve teklo - nebo, Zemlja, svjetlo, vode, kopno, biljni svijet, životinjski svijet (morski, kopneni i onaj leteći) i zatim čovjek. Pretpostavimo da je onih 7 dana samo metafora i da se odnosi na dulje vremensko razdoblje tipa geoloških razdoblja (ere) na Zemlji kojih je btw isto 7 (Arhaik, Proterozoik, Fanerozoik, Paleozoik, Mezozoik, Kenozoik i Holocen)  - ili je autor znao kako je nastajao život ili mu je netko rekao, 

Nemoj nikako zaboraviti niti na 7 patuljaka koji su dokaz za Snjeguljicu.

Nostferatu zombiji i ISO broj objektiva ftw!
16 godina
matrix777 kaže...

Ajmo ovako, iznesi svoj glavni znanstveni argument koji po tebi pobija postojanje bilo čijeg i bilo kojeg Boga, onda ćemo probati zajednički (kolegijalno) probati pročitati taj znanstveni rad pa da vidimo dali je svaka riječ na svom mjestu. Ako nađem nešto što baš ne stoji, pobijamo kompletan znanstveni rad/otkriće/istraživanja? Zašto? Pa zato što ti istim putem pokušavaš osporiti neke stvari koje pišu u Bibliji. Stoga smatram da je to pošteno. Ali nemoj se vaditi na prenesena značenja i drugo. Dakle iste kriterije postavljamo. Možemo uzeti u obzir i recimo Hawking vs Bibilija, dakle njegova knjiga koju je izdao, ti biraj koju želiš.

Ako ne pronađeš takav rad ili knjigu, onda je licemjeran pristup s tvoje strane. 

Čitao sam ovu temu, možda ne sve baš, ali nisam još naišao na post gdje netko pobija znanost svojim Bogom ili ičim sličnim. Tako da si napisao nešto što ti je očito priraslo srcu iako nema baš smisla. Točnije, promašio si ceo fudbal. Skužio sam tvoju misao, ali ne nalazim svrhu napisanog. 

Da mene pitaš, znanost i Bog ne mogu zajedno, zato što znanost nije relevantna za njegovo istraživanje i pronalazak. Da ne otvaramo u detalje, imaš li koji znanstveni rad po kojem se "tražio" Bog i nije se pronašao? Dakle, opisano kojim metodama se tražio, na koji način, tko ga je tražio, koliko je trajalo istraživanje... Uostalom, pretpostavljam da duboko vjeruješ kad bi Bog postojao, da bi znanost ga do sada već otkrila, zar ne? Kojom metodom, kojim mjernim instrumentom, voltmetrom? Čime, kako? Daj nam konkretan odgovor. Kako se znanstveno traži Bog?

Problem s vjerskim fanaticima i fundamentalistima je sto ocito nemaju kapacitet shvatiti ili prihvatiti znanstvenu metodu te opovrglivost necega kao preduvjeta. Napisao si svasta, ali nista od toga nije smisleno ili pametno. Morao bi se upoznati s znanoscu da bi ju mogao komentirati.

Ajmo ovako - molim te da mi das dokaz da niti jedan drugi bog ne postoji - biraj da li ce to biti Alah, Manitou, Zeus ili Thor, a moze i neki po tvom nahodjenju. Nemoj mi reci da ne mozes ili ne zelis, jer bi to bio licemjeran pristup s tvoje strane. Hic Rhodus, hic salta!

Nostferatu zombiji i ISO broj objektiva ftw!
16 godina
neaktivan
Papillon kaže...

Ne zna se koliki vjeruju u ljubičaste jednoroge ali onih koji vjeruju u Boga ima popriličan broj. Zadržat ćemo se na judeokršćanskom jer nam je taj blizak i poznat. Knjiga postanka ovim redom navodi kako je sve teklo - nebo, Zemlja, svjetlo, vode, kopno, biljni svijet, životinjski svijet (morski, kopneni i onaj leteći) i zatim čovjek. Pretpostavimo da je onih 7 dana samo metafora i da se odnosi na dulje vremensko razdoblje tipa geoloških razdoblja (ere) na Zemlji kojih je btw isto 7 (Arhaik, Proterozoik, Fanerozoik, Paleozoik, Mezozoik, Kenozoik i Holocen)  

Vidiš, nekoć je bio priličan broj onih koji su vjerovali u Zeusa i ekipu, danas imaš priličan broj onih koji vjeruju da je Muhamedu anđeo govorio božju volju. Ako brojnost prihvaćaš kao argument, smatraš li da su i oni bili u pravu?

Ovo s brojem era si uzeo zato što ti paše, a nema nikakve veze sa stvaranjem u Bibliji. Po Bibliji je prvo stvorio Zemlju, pa svjetlost, a zvijezde, od kojih je Zemlja nastala - tek četvrti dan. Znači zvijezde su nastale u Paleozoiku?

Uzeo si dio o stvaranju čovjeka, jer ti paše, a zanemario stvaranje žene iz rebra, jer ti baš i ne paše.

Papillon kaže...

Vjera i znanost nisu na suprostavljenim stranama nego svaka ide svojom stranom puta i nije nemoguće da im se na tom hodu stope u prašini isprepliću. 

Isprepliću se kao što se znanje isprepliće s neznanjem. U svakome od nas postoji znanje i neznanje, racionalno i iracionalno. U nekima se ispoljava više jedno, a u nekima drugo.

Vjera je po definiciji neznanje. Znanje je kada na temelju provjerljivih činjenica nešto prihvatiš kao točno ili vrlo vjerojatno. Vjera je kada nešto prihvatiš zato što je u nekoj knjizi tako zapisano ili je dežurni autoritet tako rekao. Preispitivanje nije poželjno. Ova argumentacija o postanku se izmišlja naknadno kako bi se stvorio privid racionalnosti, ali suština vjere nije da je Biblija točna jer se eto može (a zapravo ne može) dokazati preko geoloških razdoblja, nego je točna zato što je to osnovni postulat vjere, bez ikakve argumentacije. Kao što je Marijino tijelo otišlo u 'nebo' i točka. Nema dokaza, nema racionalnih objašnjenja, samo dogma. A dogma nije znanje.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.4.2018 10:34 (Visak).
15 godina
..

Baš me briga i za ljude koji misle da je zemlja ravna ploča.

Dok ne ugrožavaš tuđi integritet možeš pisati, pričati što god hočeš.

To je jedan od temelja demokracije.

..

-problem.. demokracija, tolerancija, sloboda.. tvoja/moja sloboda ima granice, to je upravo sloboda onog drugog.

Tako je s npr vjerom, imaš crkvu, imaš đamiju, imaš forum-temu.. ne dođeš u đamiju naručit brlju i propovjedat im evanđelje po mateju/pokrštavat.. to nije sloboda-tolerancija to je kršenje nihovih prava i agresija. Tad se ne može skrivati iza npr slobode govora/misli jer to nije to, to je recimo provokacija.

-jednako vrijedi za ovu temu-forum, dođe vjernik i krene pokrštavati.. -to je loše, pogrešno i nije to njegova sloboda već narušavanje tuđih sloboda, kao što jehovci 'maltretiraju' .. tolerira se do neke granice, no u jednom trenu im se 'zalupe vrata', jer su naporni, dosadni.

-ako netko želi argumentirano o bilo čemu, može, sloboda izbora, tema.. sloboda izbora se očituje i sudjelovanjem u temi. Ovako fanatici postaju trollovi, postaju umjesto miritelja, svađatelji, uništavaju toleranciju jer je kao i slobodu prisvajaju. Dok ne prihvate ekvilibrum jednostavno to ne mogu, ne smiju. Ako u bilo kojem odgovoru kao argument navedu Boga, tad to moraju dokazivati, ako navedu Pitagoru ne moraju, tj googlaj ako ne znaš ili ako želiš daš link, napišeš formulu..

.. kao btw, kad spomeneš doktore-ordinacije i raspela.. jel te taj doktor prilikom pregleda konvertira ili govori o postanku svijeta i gorućem grmu ili te liječi? Što smije, što ne? Što je osobno a što profesionalno.. pri tome može biti biti bilo koje vjere, rase.. meni je on čovjek, doktor, kao što je to i pekar ili tramvajac (ok, donekle :) ).. ne pitaš osobne stvar i jednako ne namećeš osobni izbor drugima. To je osnova sloboda, toleranicje, demokracije.. i civiliziranog ponašanja uz korištenje znanja. Kršenje toga je loše. Ne može se tolerirati netolerancija. :)

-želiš li sladoled, tvoja stvar, okus također, vjera, također.. to nisu stvari o kojima se raspravlja-argumentira, to možemo ćakulat onako jel bolja hobotnica pod pekom ili janjac s lukom ili sarma.. i pivo. U raspravi gdje se implicitno traži argumentacija, vjera jednostavno ne može imati pristup ili biti alibi. Tad je legitimno očekivati reakciju moda i ban, kao za svakog trola.. jednako bi se desilo da netko dođe u crkvu, đamiju, hram.. i radi nešto neprimjereno, kao da gol šeta po gradu ili obučen zuri po nudističkoj.. udalje te ili te sankcioniraju i to nije kršenje tvoje slobode nego zaštita sloboda svih.

-ponekad je najbolji odgovor, kuhačom po glavi.. nije pretjerano znanstven, ali 'radi'. :) jer i magarca možemo mrkvom i batinom naučiti pameti. Nikako pri tome magarac nema pravo maltretirati ostale. Želiš li ući negdje, moraš poštivati pravila ulaska i ponašanja, jel to đamija i izuvanje ili skidanje kape u kući, jel to tišina u knjižnici ili dernek na koncertu, na ulazu imaš ulaznicu, ponašaš se u skladu s pravilima i tad uživaš u sadržaju. Odstupanje je nepoželjno do sankcija. Sloboda je tvoj izbor kamo ćeš iči.. nije sloboda doći na 'pogrešno' mjesto i buniti se, propovijedati.. to je nametanje, to je suprotno toleranciji ili slobodi drugih i tako se treba prema takvoj pojavi-osobi ponašati, neovisno jel nam simpatičan ili 'naš' (kao ovaj može, onaj drugi ne..).

16 godina
moderator
bunker kaže...
mbaksa kaže...

....Puko postavljanje pitanja "A što ako" ne vodi nikamo. I zapravo od njega vjerojatno ima više štete nego koristi, .... 

Ockej,,, Samo kaj već nismo imali takve primjere u ljudskoj povjesti kada su se pojavljivali arbitri ( zvao ih ti diktatori, mecene,,nebitno ) koji su subjektivno procjenjivali čije crvene gaće su crvenije i čiji naklon je dublji..?  Znači taj koji bi odlučivao čiji "a što ako " je  relevantan a čiji je kontraproduktivan je oblikovač daljnjeg tijeka događaja bez obzira koliko on bio glup ili vidovit... 

U znanosti nema arbitara. Osim toga, znanost je autokorektivna. Znači, čak i ako se nešto pogriješilo, u dogledno će se vrijeme ispraviti i od onda nadalje će biti ispravno i neće se više vraćati na staro neispravno. Ti ako nešto ne prihvaćaš iz znanosti, znači ako nešto doživljavaš kao arbitrarno, ti si slobodan napraviti svoj eksperiment, napisati znanstveni rad i objaviti ga u peer-reviewed znanstvenom časopisu. Znanost nema ništa protiv toga - ne da nema ništa protiv toga, nego to i jest uobičajeno funkcioniranje znanosti!

E, al tu sad nastaje problem - ekipa koja se buni protiv znanosti je vrlo često slabo obrazovana i nije neš posebno intelektualno nabrušena te nisu sposobni raditi znanstvene radove. I onda su, da zaštite vlastito visoko mišljenje o sebi, prisiljeni omalovažavati znanost.

Ljudi koji su predmet sprdnje nekih koji prihvaćaju znanost jednostavno odbijaju išta naučiti, odbijaju išta prihvatiti, ma koliko god to bilo dobro dokazano. No ne žele da ih se sprda. To dvoje ne ide skupa. A boli ih kad ih netko sprda jer su svjesni da nemaju kontraargumente. Svjesni su da ih ovaj drugi sprda ne zbog nekakvog arbitra ili arbitrarne istine, nego jer ima prave argumente pa ga ne mogu smatrati "glupim bedakom".

bunker kaže...
Kaj nije općeprihvaćena teza da nemože pitanje biti glupo nego samo odgovor može biti točan, netočan, suvisli, glup...??

Općeprihvaćena teza ili pseudointelektualizam? To nije nikakva teza, to je izreka kojom se ljude potiče da postavljaju pitanja kako bi dobivanjem odgovora na ta pitanja nešto naučili. Glupa pitanja definitivno postoje. Samo što ih ne treba nikome dobronamjernom uzeti za zlo.

bunker kaže...
Kužiš, ti pokušavaš opravdati teoriju da bi nekome trebalo zabraniti propitkivanje nečega jer eto to zapitkivanje po nečijem mišljenju će donijeti više štete nego koristi...

Radiš straw man. To što si napisao uopće nije istina - ne da bih ikome zabranio propitkivanje nečeg, nego bih tražio da propitkuje do mile volje. Nije problem u propitkivanju, problem je u neprihvaćanju odgovora zbog čega se iznova i iznova propitkuje jedno te isto i postavljaju se glupa pitanja, koja se ne bi postavljala da se slušalo i uvažavala odgovore! Pa daj samo pogledaj ovu temu - pa to je ko da zidovima govoriš! Koliko god da nekima ovdje dokažeš neke stvari, nema apsolutno nikakve šanse da će to uvažiti.

bunker kaže...
Da bi to zasigurno unaprijed znao , morao bi biti vidovit ili imati neki vremenski stroj i sl....  Dok nemaš vremeplov, najpravednije i naijspravnije je svima dozvoliti propitkivanje svega, pa kaj di ispliva...

Znači, propitkuješ, dobiš odgovor i - kaj onda? Ako ne prihvatiš odgovore, a da su isti valjani (a najčešće jesu), što dalje? Zar onda daljnje "propitkivanje" nije besmisleno, besciljno i beskorisno?

16 godina
neaktivan
bunker kaže...
BlackDog22 kaže... 

A jbm mu miša.... pa kaj nisi gledao ben hura, quo vadis i sl filmove u kojima vidiš to kaj tražiš..??

Jednorog-1 , Isus-2 

Osoba iz Ben Hura koja radi čuda se zove Claude Heather, tako da ironično, ustvari si još pogoršao stvar jer ako je iko radio čuda (a da bi to mogli vijdet) onda je to bio Cloude, a ne Isus.

16 godina
moderator
matrix777 kaže...
Zašto bi netko tko vjeruje u "život poslije smrti" trebao mjenjati svoje stavove, radi šacice ljudi koji tebi lupaju palac gore a onima koji u to vjeruju palac dolje? 

Zašto bi?

Vidim da sam piknuo u živac čim si toliko defenzivan i napadaš s besmislicama.

Netko tko vjeruje u "život poslije smrti" trebao bi svoje stavove mijenjati zato jer za tako nešto nema apsolutno nikakvog dokaza, zato jer po svemu što dosad znamo naša svijest je funkcija mozga (što znanost dalje napreduje to je ta činjenica sve izvjesnija i bolje dokazana), te zato jer ne postoji mehanizam po kojem bi dualizam mogao funkcionirati.

BTW vjerujem da ne podnosiš Sama Harrisa, koji na ozbiljan način pobija valjda većinu toga što ti vjeruješ. No pazi slučaj - jedno vrijeme je kontemplirao o tome da bi naša svijest mogla preživjeti smrt. Danas vrlo nerado govori o tome i brijem da bi radije da se to ne zna. Kontemplirao je i kontemplirao i zaključio da od toga nema ničeg. Danas ne samo da odbacuje takvu ideju, ideju "duše", nego i smatra da nemamo slobodnu volju. Znači, lik se zapitao "A što ako" u vezi "preživljavanja" svijesti, istražio, došao do zaključka da to nije moguće, prihvatio to i nastavio dalje.

U današnje vrijeme, u vezi života poslije smrt, najjače što se možeš izraziti je "Ne znam", jer za išta jače od toga ne postoje nikakvi valjani argumenti. Tu sad dolazimo i to toga da slabo obrazovani ljudi ne znaju razlikovati ispravne od pogrešni argumenata pa misle da su dobri argumenti nešto što nisu dobri argumenti.

A za to da nema života nakon smrti postoje itekako snažni argumenti.

matrix777 kaže...
Još nisam čuo ovdje "argument" a za kojeg nisam i prije bio informiran da se njime netko koristi. Sve već odavno prožvakano.

Jesi se ikad zapitao da možda nije problem u argumentima, nego u tebi koji ne prihvaćaš apsolutno ništa što se kosi s tvojom religijom, svjetonazorom, ideologijom?

matrix777 kaže...
Netko je odabrao vjerovazi u Big Bang, netko ne vjerovati. I? Pa ti si taj koji se ismijava drugima jer ne želi prihvatiti tvoje stavove. To je razvidno u tvom postu.

?

O kojem ismijavanju pričaš?

O kojim "mojim" stavovima pričaš? Big Bang nije moja ideja.

matrix777 kaže...
Šta bi mi netko trebao kopipejstat neki članak o Hawking-u da bi pobio neka moja uvjerenja?

Pa dobro pitanje - što je potrebno da bi ti promijenio svoje mišljenje? Jer smo dosad vidjeli da su tvoji stavovi uklesani u kamen. Ne prihvaćaš apsolutno nikakve argumente, koliko god bili utemeljeni. Tako se ne dolazi do činjenica, tako se ne uči, tako se ne napreduje.

matrix777 kaže...
Ja znanost ne pobijam, niti umanjujem icija postignuća, bilo kojeg znanstvenika, dapače. Ali ne vidim razlog da bi trebao mjenjati svoja uvjerenja radi nekoga tko nije otkrio toplu vodu ovdje. 

LOL ne pobijaš znanost, ali je ni ne prihvaćaš, ne?  Svašta. Imaš cherry-pick odnos prema znanosti - ono što ti je u skladu s tvojim stavovima to "prihvaćaš" (kad to već jesu tvoji stavovi), a ostalo ne prihvaćaš. Dakle, iako tu sad tvrdiš da ne umanjuješ ičija postignuća, vidimo da zapravo umanjuješ. Ne možeš tvrditi da ne umanjuješ, kad ih ne prihvaćaš! Sad se postavlja pitanje zašto ih ne prihvaćaš. Ako su sve ispravno napravili, onda nije problem u njima, odnosno u njihovom radu, nego u tebi, koji odbijaš prihvatiti dokazano.  

matrix777 kaže...
Bunker ili bilo tko drugi (pa ni ja) nisam ovdje pokušavao vjerom pobijati znanost dok vi to upravo pokušavate. Ne vidim ni tu problem, samo što su ti pokušaji uglavnom jalovi.

?

matrix777 kaže...
Usporedba sa kojekakvim rogašima, e to je smiješno. Za vjerovati u Isusa ima pregršt osobnih razloga naspram pegazima. I ti onda i dalje misliš da si rekao nešto pametno ili cool kad to dvoje uspoređuješ? 

?

16 godina
moderator
Glavas_ZG kaže...

Mislim da si malo previše zakomplicirao ovo oko ismijavanja.

Stoji sve, no pojednostavljeno, ljudi jednostavno ne vole da ih ismijava bilo opravdano ili ne.

Situacija se može opisati jednim izrazom: "politička korektnost". Odnosno traženje glasa putem političke korektnosti.

I kratkim obrazloženjem: Oni koji su predmet sprdnje zbog svojih stavova - traže političku korektnost, jer ne žele odustati od svojih stavova (zbog kojih i jesu predmet sprdnje). Oni bi i ovce i novce. E, ne može. Biraj.

Čovjek nema pravo ne biti uvrijeđen. Ljudi se vrijeđaju na svašta. Zbog čega? Zato jer su njihovi stavovi neodrživi pa je jedino što im preostaje izigravanje žrtve (uvrede).

Kaže Hitchens:

Those who are determined to be ‘offended’ will discover a provocation somewhere. We cannot possibly adjust enough to please the fanatics, and it is degrading to make the attempt.

13 godina

"Big bang vjerovanje" je turbo debilni strawman oksimoron koji samo potvrđuje da su indotktrinirani fundamelisti/kreacionisti apsolutno cijepljeni protiv kritičkog razmišljnja.

Mbaksa kako ti se da ? Na stranu da ne treba biti pompozan, ali jel vidiš smisao objašnjavanja ? Igraš šah sa golubovima čovječe.

Mislim, svaka ti čast, ali ja ne bi mogao. Nemam tako jake živce. S umjerenim vjernicima koji teže nekoj duhovnosti možeš u raspravu, ali dogmatike treba   odma' u startu brate.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.4.2018 13:13 (DarthMarkus).
Moj PC  
2 2 hvala 0
7 godina
neaktivan
ihush kaže...

.... .. nije alternativa vjera-Bog, to je bježanje-skrivanje od odgovora, bježanje od pokušaja otkrivanja, testiranja, dogma koja stavlja točku na znanost.....

Ockej, ajmo reći da prihvaćam sve to što si rekao i da se slažem sa svime time no ostavljam otvorenu mogućnost da to i nije sve ( ili djelomično ) točno.

S obzirom da nisi odgovorio, ajmo pretpostaviti da nisi nikad sreo niti razgovarao sa osobom koju dobro poznaš, koja je posve psihički i tjelesno zdrava i normalna, koja nije lažov niti naduvenko niti hvalisavac,  a da ti ta osoba tvrdi nešto što ti nemožeš pojmiti ( ni hardverski ni softverski u tjelesnom smislu ) pa onda u startu uopće odbijaš mogućnost da postoje stvari-pojave koje u ovom trenutku ti nemožeš pojmiti ( nebitno iz kog razloga..) Netrazim da prihvatiš no ostavi otvorena vrata za mogućnost pa možda jednom ti se nadogradi hardver i softver koji bu ti omogućio prijem i obradu podataka koji su ti danas nezamislivi... 

Znaš da dobar dio ljekova samo potiče lučenje nečega u tvom tijelu što pomaže izlječenju ? Što kad bi savladao metodu kojom bez ljekova možeš potaknuti te procese...Mogućnosti bi bile neslućene a kraj nevidljiv u ovom trenutku...  Dobra vibra nije samo muzički pojam nego često i u stvarnosti se da prepoznati kao neko okružje ili okolnosti koje potiču pozitivne procese nakon izloženosti toj dobroj vibri. Kaj kad bi to mogao zauzdati, kontrolirati, koristiti ? Kaj ako je to već u funkciji na kolektivnim okupljanjima  ( makar to bile i mise sl na kojima bolesni ozdrave ili im je lakše ). Apsolutne sve one milione osoba koje idu godišnje u lurd, bistricu, sinj, meku...smatraš bedacima, neukima, zavedenima, i nitkome od njih nevjeruješ u ono kaj oni pričaju te ih smatraš lašcima, hipnotiziranima, ili ..??

ihush kaže...
 ...Pri tome, svaka osoba ima pravo-izbor u što će vjerovati ili neće.. no to pravo ne može nametati drugima. Činjenice i znanstvene metode s tim nemaju baš ništa...

Vidi u doljnjem citatu da postoje osobe koje imaju drugačija mišljenja:

mbaksa kaže...

..... ekipa koja se buni protiv znanosti je vrlo često slabo obrazovana i nije neš posebno intelektualno nabrušena te nisu sposobni raditi znanstvene radove. I onda su, da zaštite vlastito visoko mišljenje o sebi, prisiljeni omalovažavati znanost.

Imaš kakvi konkreti primjer, možda iz ove teme, gdje se to netko pobunio protiv znanosti i pokušao pobijati bilo što od onoga kaj znanost tvrdi ? Ako ćeš krenuti u smjeru da je samo priznavanje mogućnost boga ( i svega kaj ide uz to ) automatizmom nepriznavanje znanosti i napad na znanost , onda istom tom argumentiranošću navedi ozbiljan općeprihvaćen znanstveni rad u kojem je bog tražen i nije nađen pa je time definitivno dokazano da ga nema . Znači, pozivaš se na argumente znanosti i jedino njih uvažavaš, pa onda molim nađi rad koji se ozbiljno pozabavio onime kaj tvrde i vjeruje milijarde stanovnika i nađi u tome radu kojim metodama su utvrdili da je sve u kaj ovi vjeruju kolektivni sam, hipnoza ili kaj već... Znači, daj link, i kratki citat iz tog rada koji će dati ovo kaj tražim, jer nismo djeca i plahte teksta u ihushevom stilu neće tvojim riječima dati na snazi ..

mbaksa kaže...
 Nije problem u propitkivanju, problem je u neprihvaćanju odgovora zbog čega se iznova i iznova propitkuje jedno te isto i postavljaju se glupa pitanja, koja se ne bi postavljala da se slušalo i uvažavala odgovore! Pa daj samo pogledaj ovu temu - pa to je ko da zidovima govoriš! Koliko god da nekima ovdje dokažeš neke stvari, nema apsolutno nikakve šanse da će to uvažiti....

Apsolutno vrijedi i obrnuto : koliko god se puta neka pitanja postavila , mnogi će ih rađe preskočiti i proglasiti ih glupima, diskreditirati autora i sl jer nemogu ponuditi suvisli odgovor na ta pitanja.

Baš u ovoj temi takvo ponašanje dolazi posebno do izražaja. Odgovori bi se rado saslušali i uvažili no odgovora nema. I opet, nismo djeca, pa višekratno ponavljanje laži ili brojnost autora nas sigurno neće navesti na promjenu stava...

love2ml86 kaže... 

Zato jer ocekuju da ce vidjeti andele.

Znači, po tvom placebo efekt nikad i nigdje nije djelovao ??

Ged kaže...

....Problem s vjerskim fanaticima i fundamentalistima je sto ocito nemaju kapacitet shvatiti ili prihvatiti znanstvenu metodu te opovrglivost necega kao preduvjeta. Napisao si svasta, ali nista od toga nije smisleno ili pametno. Morao bi se upoznati s znanoscu da bi ju mogao komentirati.....

A kriterije fanatizma buš ti odredio ili..?? Također buš ti osmislio neku tablicu ocjenjivanja kapaciteta shvaćanja ili...??  Ti bi se morao upoznati sa činjenicom da svemir nije moguće uvjek matematički uobličiti te da ti nedostaje hardverskih i softverskih ( tjelesno-umnih) mogućnosti zbog kojih nešto nemožeš pojmiti...

7 godina
neaktivan
DarthMarkus kaže...

"... S umjerenim vjernicima koji teže nekoj duhovnosti možeš u raspravu, ali dogmatike treba   odma' u startu brate.

Ma da ?  Znači odobravaš dio povijesti gdje se neistomišljenike palilo, davilo, rastezalo..?   Jbg, tad se tak cenzuriralo, no nepitam za metodu nego opravdanost cilja ..

I nema umjerenog ili neumjerenog vjernika. Ili vjeruješ ili ne.

9 godina
mbaksa kaže...
matrix777 kaže...
Zašto bi netko tko vjeruje u "život poslije smrti" trebao mjenjati svoje stavove, radi šacice ljudi koji tebi lupaju palac gore a onima koji u to vjeruju palac dolje? 

Zašto bi?

Vidim da sam piknuo u živac čim si toliko defenzivan i napadaš s besmislicama.

Netko tko vjeruje u "život poslije smrti" trebao bi svoje stavove mijenjati zato jer za tako nešto nema apsolutno nikakvog dokaza, zato jer po svemu što dosad znamo naša svijest je funkcija mozga (što znanost dalje napreduje to je ta činjenica sve izvjesnija i bolje dokazana), te zato jer ne postoji mehanizam po kojem bi dualizam mogao funkcionirati.

BTW vjerujem da ne podnosiš Sama Harrisa, koji na ozbiljan način pobija valjda većinu toga što ti vjeruješ. No pazi slučaj - jedno vrijeme je kontemplirao o tome da bi naša svijest mogla preživjeti smrt. Danas vrlo nerado govori o tome i brijem da bi radije da se to ne zna. Kontemplirao je i kontemplirao i zaključio da od toga nema ničeg. Danas ne samo da odbacuje takvu ideju, ideju "duše", nego i smatra da nemamo slobodnu volju. Znači, lik se zapitao "A što ako" u vezi "preživljavanja" svijesti, istražio, došao do zaključka da to nije moguće, prihvatio to i nastavio dalje.

U današnje vrijeme, u vezi života poslije smrt, najjače što se možeš izraziti je "Ne znam", jer za išta jače od toga ne postoje nikakvi valjani argumenti. Tu sad dolazimo i to toga da slabo obrazovani ljudi ne znaju razlikovati ispravne od pogrešni argumenata pa misle da su dobri argumenti nešto što nisu dobri argumenti.

A za to da nema života nakon smrti postoje itekako snažni argumenti.

matrix777 kaže...
Još nisam čuo ovdje "argument" a za kojeg nisam i prije bio informiran da se njime netko koristi. Sve već odavno prožvakano.

Jesi se ikad zapitao da možda nije problem u argumentima, nego u tebi koji ne prihvaćaš apsolutno ništa što se kosi s tvojom religijom, svjetonazorom, ideologijom?

matrix777 kaže...
Netko je odabrao vjerovazi u Big Bang, netko ne vjerovati. I? Pa ti si taj koji se ismijava drugima jer ne želi prihvatiti tvoje stavove. To je razvidno u tvom postu.

?

O kojem ismijavanju pričaš?

O kojim "mojim" stavovima pričaš? Big Bang nije moja ideja.

matrix777 kaže...
Šta bi mi netko trebao kopipejstat neki članak o Hawking-u da bi pobio neka moja uvjerenja?

Pa dobro pitanje - što je potrebno da bi ti promijenio svoje mišljenje? Jer smo dosad vidjeli da su tvoji stavovi uklesani u kamen. Ne prihvaćaš apsolutno nikakve argumente, koliko god bili utemeljeni. Tako se ne dolazi do činjenica, tako se ne uči, tako se ne napreduje.

Mario, zar upravo tvoji stavovi nisu uklesani u kamen od kojih ne odstupaš ni milimetra? Ne kažem da bi trebao, ja nemam problem sa ateističkim uvjerenjima pojednih ljudi. Ali nisi me shvatio ili nisi želio shvatiti. Kažeš da sam ja taj koji ne prihvaća današnju znanost i da navodno postoje snažni argumenti koji pobijaju moja neka uvjerenja i ideologiju. Što sam ja naveo da ne prihvaćam ili pobijam? I kod vjere i kod znanosti postoje pitanja koja dan danas "stoje u zraku", možeš li se složiti da abiogeneza nije nešto što se može uzeti "zdravo za gotovo", kao ni Big Bang i dr. Upravo to čini razliku između tvoje tvrdnje "snažni argumenti". Ja ne tvrdim da su moji argumenti snažni i jedini ispravni. Niti sam fanatik Boga. Vjerujem iz svojih osobnih razloga, ne idem u crkvu, dosta toga "optužujem" kao i ti kad je Crkva u pitanju, ali moja vjera se ne svodi isključivo na religiji i onome što piše u Bibliji jer ni to ne uzimam zdravo za gotovo. Činjenica je da će neka pitanja ostati možda i zauvijek samo pitanja, i po pitanju vjere i po pitanju znanosti.

Svatko tko tvrdi da "život poslije smrti" postoji, nema snažne argumente u znanstvenom smislu kakve ti očekuješ, niti sam ja rekao da ih imam, ali imam razloga ne isključiti takvu mogćnost da zaista tako nešto postoji. Mnoga otvorena pitanja u znanosti su ništa drugo nego "dobra vjera", koja može s vremenom napredovati u otkrivanju, ostati na istom mjestu ili unazaditi se ako se pokaže nešto da je krivo tumačeno. Apsolutnu istinu za mnoge znanstvene radove nećemo možda nikad otkriti.

7 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

Osoba iz Ben Hura koja radi čuda se zove Claude Heather, tako da ironično, ustvari si još pogoršao stvar jer ako je iko radio čuda (a da bi to mogli vijdet) onda je to bio Cloude, a ne Isus.

Pa ok, religija tak i tak tvrdi da je isus ( bog, nebitno..) u svima nama pa onda taj naš Cloude s punim moralnim pravom glumi isusa.

No ajmo sad na tvog jednoroga iz filmića, možeš opisati put ( tehnički ) kako dođemo do toga da on skakuće po mom zaslonu ?...

Njegov tvorac je onda autor aplikacije za video editing, ili neki dizajner koji ga je prije nacrtao olovkom...ili...??

13 godina
bunker kaže...
DarthMarkus kaže...

"... S umjerenim vjernicima koji teže nekoj duhovnosti možeš u raspravu, ali dogmatike treba   odma' u startu brate.

Ma da ? Znači odobravaš dio povijesti gdje se neistomišljenike palilo, davilo, rastezalo..?  Jbg, tad se tak cenzuriralo, no nepitam za metodu nego opravdanost cilja ..

I nema umjerenog ili neumjerenog vjernika. Ili vjeruješ ili ne.

Strawman falacija opet....Možda sam se krivo izrazio, pa je mojom krivnjom, ono pod censored neka bude ignorirat, mislio sam napisat "odGrebat".

I naravno da postoje umjereni vjerinici, ovaj način razmišljanja ti je malo radikalan.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.4.2018 14:19 (DarthMarkus).
16 godina
moderator
bunker kaže...
Imaš kakvi konkreti primjer, možda iz ove teme, gdje se to netko pobunio protiv znanosti i pokušao pobijati bilo što od onoga kaj znanost tvrdi ?

Govorio sam općenito, što sam uočio kroz godine forumiranja u bezbrojnim temama na ovom forumu. Evo recimo: jedan dio forumaša i dalje smatra da mobiteli uzrokuju ili mogu uzrokovati rak. A nađu se i forumaši koji negiraju evoluciju i ističu inteligentni dizajn.

bunker kaže...
Ako ćeš krenuti u smjeru da je samo priznavanje mogućnost boga ( i svega kaj ide uz to )

Moguće je i da je cijeli svijet nastao prošlog četvrtka. https://rationalwiki.org/wiki/Last_Thursdayism

Što ćemo sad s tim?

Nadalje, zašto bih morao kretati u tom smjeru kojeg si napisao? Zašto se ne baviš smjerom kojim idem?

bunker kaže...
Znači, pozivaš se na argumente znanosti i jedino njih uvažavaš, pa onda molim nađi rad koji se ozbiljno pozabavio onime kaj tvrde i vjeruje milijarde stanovnika i nađi u tome radu kojim metodama su utvrdili da je sve u kaj ovi vjeruju kolektivni sam, hipnoza ili kaj već...

Tko je ikad tvrdio tako nešto?

bunker kaže...
Znači, daj link, i kratki citat iz tog rada koji će dati ovo kaj tražim, jer nismo djeca i plahte teksta u ihushevom stilu neće tvojim riječima dati na snazi ..

Za razumijevanje zbog čega je religioznost i dalje prevalentna u svijetu dovoljna ti je jedna činjenica: indoktrinacija. Kako ti je to promaklo?!

bunker kaže...
mbaksa kaže...
 Nije problem u propitkivanju, problem je u neprihvaćanju odgovora zbog čega se iznova i iznova propitkuje jedno te isto i postavljaju se glupa pitanja, koja se ne bi postavljala da se slušalo i uvažavala odgovore! Pa daj samo pogledaj ovu temu - pa to je ko da zidovima govoriš! Koliko god da nekima ovdje dokažeš neke stvari, nema apsolutno nikakve šanse da će to uvažiti....

Apsolutno vrijedi i obrnuto : koliko god se puta neka pitanja postavila , mnogi će ih rađe preskočiti i proglasiti ih glupima, diskreditirati autora i sl jer nemogu ponuditi suvisli odgovor na ta pitanja.

Kao npr.?

bunker kaže...

Baš u ovoj temi takvo ponašanje dolazi posebno do izražaja. Odgovori bi se rado saslušali i uvažili no odgovora nema.

Kao npr.?

bunker kaže...
I opet, nismo djeca, pa višekratno ponavljanje laži ili brojnost autora nas sigurno neće navesti na promjenu stava...

Kao npr.?

9 godina
ihush kaže...
matrix777 kaže...
..

Da ne iznosim konkretne brojke, poimaš li koliko ljudi vjeruje u Isusa, a koliko vjeruje u jednoroge (itko?)? Ima li onda smisla to dvoje poređivati?...

---

Ajmo ovako, iznesi svoj glavni znanstveni argument koji po tebi pobija postojanje bilo čijeg i bilo kojeg Boga..

-nema (smisla). .. kao ni cijela rečenica-pitanje ali i to je OK :)

Zašto bi broj vjernika bio relevantan u bilo čemu, činjenica ne ovisi o broju ljudi koji nešto vjeruju, znaju.. nego o činjenici kao takvoj. Većina može biti u pravu, u krivu ili može biti tolerantna-civilizirana i ostaviti ta pitanja samoj osobi.

-zašto bi bilo potrebno (pobijati Boga?), osobna stvar, sekularno društvo, tolerancija i tako to.. (ne pobijam ni DjedMraza :) )

-odgovor o vjeri je tvoja osobna stvar, koji Bog ili više njih, koja vjera ili ateizam.. to je tvoja stvar. Čuvaj je za sebe.

-ako kao vjernik, pozivaš na pobijanje Boga, argumentiranje.. to je poziv na osporavanje prava ljudi, poziv na nešto loše.. bolje je odvraćati od toga. Pri tome, svaka osoba ima pravo-izbor u što će vjerovati ili neće.. no to pravo ne može nametati drugima. Činjenice i znanstvene metode s tim nemaju baš ništa.

-ako to činiš kao nevjernik, tad još gore, jer je zlo i licemjerno.

Slažem se, samo baci oko na post kolege kojemu sam replicirao. Ovo moje što si citirao je replika kolegi, pa probaj zaključiti tko je zapravo krenuo sa "pokušajem pobijanja". On ili ja!? Slažem se da licemjerno pobijanje i sa strane vjernika i sa strane nevjernika. Ja nisam Jehovin svjedok da vučem nekoga za rukav, imam respekt i prema ateistima, crncima, srbima, ustašama, nemam problema sa ideologijama drugih ljudi. Ne namećem svoje, govorim o svojim uvjerenjima i pri tome ne guram nikome pod nos. 

Druga stvar je ako netko ovdje iznese nešto što se tebi osobno baš i ne sviđa, pa to automatizmom okarakteziraš kao vrstu nametanja, licemjerjem i dr. 

Nadam se nije to u pitanu.

13 godina
matrix777 kaže...

Slažem se, samo baci oko na post kolege kojemu sam replicirao. Ovo moje što si citirao je replika kolegi, pa probaj zaključiti tko je zapravo krenuo sa "pokušajem pobijanja". On ili ja!? Slažem se da licemjerno pobijanje i sa strane vjernika i sa strane nevjernika. Ja nisam Jehovin svjedok da vučem nekoga za rukav, imam respekt i prema ateistima, crncima, srbima, ustašama, nemam problema sa ideologijama drugih ljudi. Ne namećem svoje, govorim o svojim uvjerenjima i pri tome ne guram nikome pod nos. 

Bravo. Koju posluku porati nakon ove velebne umotvorine.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.4.2018 14:38 (DarthMarkus).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice