PC je mrtav. Dobrodošli natrag na mainframe

poruka: 42
|
čitano: 6.675
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "PC je mrtav. Dobrodošli natrag na mainframe".
18 godina

Da citiram nekog amera sa slamnatim šeširom i puškom u ruci:" get out of my lawn". 

10 0 hvala 0
4 godine
Re: PC je mrtav. Dobrodošli natrag na mainframe
Konačno kvalitetan članak

2 0 hvala 0
16 godina

Iako sam napredni korisnik koji je rastao uz računala i internet, nikad, ali baš nikad nisam smatrao svoje računalo svojim. Nikakve emocije nisam imao prema hardware-u i software-u, u takvom smislu, kao da je to nešto moje. Što će radit oni sa windowsima ili macos-om, u kojem smjeru će ić sa operativnim sustavima općenito - je nebitno, s obzirom da na to nemam NIKAKAV utjecaj. Znam radit i radim sa sva 3 operativna sustava, i svi su oni meni nebitni, kao i ja njima. Računalo sa operativnim sustavom i aplikacijama je samo "čitač i editor" mojih podataka. I samo su moji podaci, doslovno jedan direktorij, bitni. Sve ostalo je zamjenjivo i nebitno, u tom smislu.

0 0 hvala 0
7 godina
Sve sto prestaje bit vlasnistvo samog korisnika, u kontekstu hardvera (cloud storage, virtualno racunalo) i softvera (streaming servisi, AI upravljanje), u buducnosti postaje problem jer ce usluga vrlo vjerojatno biti onemogucena.

5 0 hvala 0
4 godine
Ironija je da će korisnici ubrzo biti odgovorni i za cjelokupan sadržaj svojeg (fizičkog) računala.

"California's Digital Age Assurance Act (AB 1043), signed in October 2025, requires all operating systems, including Linux distributions - to implement mandatory age verification by January 1, 2027."

Samo je pitanje vremena kad će EU, a i ovi naši pod krinkom sigurnosti djece, uvesti totalnu kontrolu i nadzor.

1984

5 0 hvala 1
18 godina

Ne znam hoće li će doći prije "1984" ili "Brave new world". Do sada sam glasao za posljednje spomenuti roman.

7 godina

E da mi je euro cent , svaki put kad netko kaže da se mainframe vraća...

4 0 hvala 1
16 godina
KIKI3ooo kaže...

Iako sam napredni korisnik koji je rastao uz računala i internet, nikad, ali baš nikad nisam smatrao svoje računalo svojim. Nikakve emocije nisam imao prema hardware-u i software-u, u takvom smislu, kao da je to nešto moje. Što će radit oni sa windowsima ili macos-om, u kojem smjeru će ić sa operativnim sustavima općenito - je nebitno, s obzirom da na to nemam NIKAKAV utjecaj. Znam radit i radim sa sva 3 operativna sustava, i svi su oni meni nebitni, kao i ja njima. Računalo sa operativnim sustavom i aplikacijama je samo "čitač i editor" mojih podataka. I samo su moji podaci, doslovno jedan direktorij, bitni. Sve ostalo je zamjenjivo i nebitno, u tom smislu.

Ja sam uvijek, ama baš uvijek, smatrao svoje računalo svojim. I ono što instaliram da mogu koristiti, brisati, instalirati bez da mi netko "u oblaku" to onemogućuje.  I da se odvojim od interneta MOJE računalo je operativno, bar ono što mi je bitno. 

Ono što mi je nebitno, a svjesno sam prihvatio da ne radi bez neta ili bez tuđeg upliva i dalje ostaje - nebitno. 

A za one koji propagiraju oblak i mainframe - dovoljno je da neki nabrijani čova prekine par kabela i da se oblak "ispuše". 

sig
10 godina
Hmmm, ciklusi se ponavljaju. Mainframe, pa PC, pa client-server, pa network computer (Oracleova vizija malo preuranjena pa nije zaživjela), pa browser kao univerzalni klijent, pa cloud, pa AI agenti...
Sve u krug...
Mislim da PC nije mrtav i neće biti sve dok ima onih koji ne pristaju na cloud, ne vjeruju velikima i posebno zaziru od AI-a.
Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina

Nakon citanja clanka mislim da je naslov bio sakrsastican 

1 0 hvala 0
5 godina
Ne vidim problem s ovim zakonom.
Sve što će se od korisnika očekivati je da roditelj napravi račun svog djeteta gdje mu navodi datum rođenja i prema tom datumu rođenja dijete pristupa sadržaju (ili ne pristupa).
16 godina
Matty kaže...
KIKI3ooo kaže...

Ja sam uvijek, ama baš uvijek, smatrao svoje računalo svojim. I ono što instaliram da mogu koristiti, brisati, instalirati bez da mi netko "u oblaku" to onemogućuje.  I da se odvojim od interneta MOJE računalo je operativno, bar ono što mi je bitno. 

Ono što mi je nebitno, a svjesno sam prihvatio da ne radi bez neta ili bez tuđeg upliva i dalje ostaje - nebitno. 

A za one koji propagiraju oblak i mainframe - dovoljno je da neki nabrijani čova prekine par kabela i da se oblak "ispuše". 

Čestitke na clickbait komentaru...

Krenimo od kraja. Neki nabrijani čova raznese podmorski kabela i online usluge postanu nedostupne? Da bi to bilo moguće potrebno je raznjeti apsolutno sve kabele odjednom jer je internet napravljen kao decentralizirani sustav, baš da izdrži nuklearni udar na neku zemlju npr. To je vojni projekt. Znači pad interneta je ustvari razgovor o nekoj globalnoj katastrofi, katastrofi koja obuhvaća cijeli planet. Ok? To je isto kao kad su govorili da je dosta da pukne jedna bomba na jadranu, kao jedan teroristički incident - i to će uništit kompletnu ekonomiju jer smo išli all-in na turizam. Na takve izjave samo kažem da smo imali turiste usred rata! To su jednostavno kriva razmišljanja. Pad clouda = smak svijeta!

Ništa nije tvoje i ništa ne možeš radit kako ti želiš. Sloboda je iluzija. Misliš da je perlica tvoja. Ne. Ti si nju iznajmio na period od 5 godina. Auto nije tvoje niti ti možeš radit sa njim šta oćeš. U tvom stanu će za 100 godina živjet ljudi koje neznaš, npr. Zemlja koju si kupio je tvoja? Da. Do dubine, mislim 20m ili tako nešto. Isto tako ni zrak nije tvoj.  Evo napuši balun i digni ga u zrak određeni broj metara, puknit reklamu da se vidi klimetrima, na svojoj zemlji - i u prekršaju si. Parkiraj auto više dana na svom poljoprivrenom zemljištu i dobit ćeš globu (kamper). Windows i MacOS nisu tvoji. Linux može bit samo tvoj ali je to nije za kućne korisnike, objašnjava sam zašto. Imaš li znanje da bude samo tvoj? Aplikacije nisu tvoje. Evo moja omiljena aplikacijica/alat ukinuta za nju podrška a svi alati razbacani u 3-4 aplikacije njihovog paketa. Bez obzira što je izvorna aplikcija bila bolja, i što cili intenret se žali na tu odluku. Ništa živo se tu ne može.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.3.2026 19:48 (KIKI3ooo).
5 godina
Zašto Linux nije za kućne korisnike?!
16 godina
Gallu kaže...
Zašto Linux nije za kućne korisnike?!

Evo link na moj post o tome, to je ipak os za profesionalce: https://forum.bug.hr/forum/post/komentari-clanaka-nasih-web-stranica/linux-kao-jamac-privatnosti-slobode-od-microsof/6888194.aspx

Ko može preć na Linux sa Windowsa. Prvo podjela na privatne i poslovne korisnike. Poslovni ili nemaju izbora ili... to je to, nemaju izbora (ekipa autoacad, navika, printer :). Privatni -  1. radi se o desktop/laptop okruženju, znači ekipa facebook i index otpada (može sve na mobitelima/tabletima). Gameri otpadaju. Ekipa mail i dokumenti - slobodno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.3.2026 20:10 (KIKI3ooo).
5 godina
Doma koristim Linux. Nisam baš neki gamer, ali zahvaljujući stranu, većina igara podržava Linux.
Moji roditelji, penzići, ne samo da koriste Linux nego ga znaju i sami instalirati. Nemaju neko napredno IT znanje osim osnova koje sam im pokazao...
Za poslat mail, surfati po netu office alate - Linux je i više nego dovoljan. Nema nekih specijaliziranih programa i to je jedino što ga sputava.
Ja čak i na poslu koristim Linux od kada se jedna državna agencija riješila macroa u obrascu koji često upotrebljavam. Printeri, nećeš vjerovati - rade bez problema.
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.3.2026 21:31 (Gallu).
17 godina

Nije poanta u tome jel netko voli svoje računalo ili ne, nego je stvar u tomu da se koncept računarstva mijenja u smjeru centralizacije.

Od današnjih korisničkih računala, koja su u stvari über-sposobna, očekuje se da budu samo pametni terminali, koje kontrolira neki "mainframe" na internetu. U toj paradigmi online su i podaci i programi, kao što je to nekada na mejnfermu bilo.

Svatko iskusniji i stručniji će u toj situaciji stvarati neke svoje džepove otpora, ali da sve ide u tom smjeru – očito je. Tako da sa zapažanjima autora nema neke polemike, jednostavno, stvari tako stoje.

Moj PC  
1 1 hvala 0
16 godina
Gallu kaže...
Doma koristim Linux. Nisam baš neki gamer, ali zahvaljujući stranu, većina igara podržava Linux.
Moji roditelji, penzići, ne samo da koriste Linux nego ga znaju i sami instalirati. Nemaju neko napredno IT znanje osim osnova koje sam im pokazao...
Za poslat mail, surfati po netu office alate - Linux je i više nego dovoljan. Nema nekih specijaliziranih programa i to je jedino što ga sputava.
Ja čak i na poslu koristim Linux od kada se jedna državna agencija riješila macroa u obrascu koji često upotrebljavam. Printeri, nećeš vjerovati - rade bez problema.

A tvoje iskustvo ima neku vrijednost u kontekstu ove rasprave, to je kao argument? Ok :)

17 godina
// Printeri, nećeš vjerovati - rade bez problema.

Jel netko uspjeva skenirati s linuxom?
5 godina
Koji ti točno skener ne radi? Jer Epson i Brother npr rade. Canon vidim da isto ima drivere za Linux.
5 godina
Vjerojatno više od tvog osobnog iskustva...
16 godina
KIKI3ooo kaže...
Matty kaže...
KIKI3ooo kaže...

Krenimo od kraja. Neki nabrijani čova raznese podmorski kabela i online usluge postanu nedostupne? Da bi to bilo moguće potrebno je raznjeti apsolutno sve kabele odjednom jer je internet napravljen kao decentralizirani sustav, baš da izdrži nuklearni udar na neku zemlju npr. To je vojni projekt. Znači pad interneta je ustvari razgovor o nekoj globalnoj katastrofi, katastrofi koja obuhvaća cijeli planet. Ok? To je isto kao kad su govorili da je dosta da pukne jedna bomba na jadranu, kao jedan teroristički incident - i to će uništit kompletnu ekonomiju jer smo išli all-in na turizam. Na takve izjave samo kažem da smo imali turiste usred rata! To su jednostavno kriva razmišljanja. Pad clouda = smak svijeta!

Ništa nije tvoje i ništa ne možeš radit kako ti želiš. Sloboda je iluzija. Misliš da je perlica tvoja. Ne. Ti si nju iznajmio na period od 5 godina. Auto nije tvoje niti ti možeš radit sa njim šta oćeš. U tvom stanu će za 100 godina živjet ljudi koje neznaš, npr. Zemlja koju si kupio je tvoja? Da. Do dubine, mislim 20m ili tako nešto. Isto tako ni zrak nije tvoj.  Evo napuši balun i digni ga u zrak određeni broj metara, puknit reklamu da se vidi klimetrima, na svojoj zemlji - i u prekršaju si. Parkiraj auto više dana na svom poljoprivrenom zemljištu i dobit ćeš globu (kamper). Windows i MacOS nisu tvoji. Linux može bit samo tvoj ali je to nije za kućne korisnike, objašnjava sam zašto. Imaš li znanje da bude samo tvoj? Aplikacije nisu tvoje. Evo moja omiljena aplikacijica/alat ukinuta za nju podrška a svi alati razbacani u 3-4 aplikacije njihovog paketa. Bez obzira što je izvorna aplikcija bila bolja, i što cili intenret se žali na tu odluku. Ništa živo se tu ne može.

Odgovori su ti filozofski preser na kvadrat. Sloboda je iluzija ? Boktemazo, koji filmovi! 

Vrlo jednostavno. Moj komp je moj komp. Mogu ga koristiti, ne koristiti, baciti, razbiti, zapaliti, prodati. Imam Amigu još iz 1988. i gle čuda - i dalje radi. Nije stala jer Commodore više ne postoji. Imam PC iz 1998. sa Windows 98 OS-om, MS Officeom i ostalim pizdarijama. PC i dalje radi. Perilica je moja. Nije na 5 godina nego do onog momenta kada JA odlučim da ide iz moje kuće. To može biti i nakon dva mjeseca, 5 godina. Može biti kad crkne da ću ju staviti u dvorište kao spomenik. I nitko je neće smjeti maknuti dok sam ja živ. Valjda se to klasificira kao moje ? I tako dalje, i tako dalje. 

Mani se glupavih usporedbi, ne ide ti. 

sig
16 godina
Matty kaže...
KIKI3ooo kaže...
Matty kaže...
KIKI3ooo kaže...

Odgovori su ti filozofski preser na kvadrat. Sloboda je iluzija ? Boktemazo, koji filmovi! 

Vrlo jednostavno. Moj komp je moj komp. Mogu ga koristiti, ne koristiti, baciti, razbiti, zapaliti, prodati. Imam Amigu još iz 1988. i gle čuda - i dalje radi. Nije stala jer Commodore više ne postoji. Imam PC iz 1998. sa Windows 98 OS-om, MS Officeom i ostalim pizdarijama. PC i dalje radi. Perilica je moja. Nije na 5 godina nego do onog momenta kada JA odlučim da ide iz moje kuće. To može biti i nakon dva mjeseca, 5 godina. Može biti kad crkne da ću ju staviti u dvorište kao spomenik. I nitko je neće smjeti maknuti dok sam ja živ. Valjda se to klasificira kao moje ? I tako dalje, i tako dalje. 

Mani se glupavih usporedbi, ne ide ti. 

Shvatit ćeš kad dobiješ globu zbog neprimjerenog zbrinjavanja otpada. Perilica je elektronički otpad koji je strogo reguliran u RH i obavezan je odvoz na reciklažno dvorište.

16 godina
Gallu kaže...
Vjerojatno više od tvog osobnog iskustva...

Zašto tvoje osobno iskustvo vjerojatno ima veću vrijednost od mog ili nečijeg drugog osobnog iskustva, općenito i u kontekstu ove diskusije? (šah-mat, ćao-bao, bog, laku noć, bilo mi je drago...)

16 godina

Eeeee, hehehe. A šta ste mislili? Možete zaboravit vaše pustinjačke fantazije. To vas je kapitalizam uvjerio da ste nešto posebno (je, svaki čovjek je nešto posebno, je) i da ste slobodni kao ptica, evo sad se ustanite i krenite u svijet...

Vi ste dio globalnog društvenog sustava. I što to prije shvatite i naučite živjet u sustavu to će vam biti bolje u životu. I upravo je udruživanje najveća čovjekova snaga. Zbog toga smo pobjedili neandertalce i druge homide. Ne zato što smo pametniji ili sposobniji. Ovi su bili iskusnijii i imali više znanja. Ali smo formirali saveze i grupacije. I ti sam ili tvoja mala zajenica može svirat do mile volje. nemate šanse.

0 1 hvala 0
12 godina

Kupio prošle godine mac studio m4 max, kupio prekjučer macbook air m5. Imam PC koji će još 5-6 godina tjerati. Mislim da sam okej zasad.

Nadglednik dina
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina

Temeljna premisa kapitalizma je zgrtanje novca.

I cijela povijest kapitalizma svodi se na pronalaženje novih načina zarade i uvećavanje zarade koliko god se može.

Tako da sve ove "inovacije" ili promjene koje IT industrija radi nisu ništa neobično i potpuno su u skladu s postulatima poslovanja. 

No, kad te "inovacije" počnu zadirati u privatnost, kad ekstra profit nastaje na račun pojedinaca, običnih ljudi, onda stvar mora biti zauzdana. 

Netko je spominjao frižider. Meni su i vešmašina i frižider (različitih proizvođača) vrlo prikladno riknuli u svojoj 6. godini života, taman par mjeseci nakon isteka garancije.

Pa sad, možemo mi pljuvati po EU birokratima koliko hoćemo, ali ipak se pokušava zaštititi nas male potrošače od izrabljivanja prevarama, pa su uveli zakone koji sprječavaju "ugrađene kvarove". Dakle, kad nešto kupim to je moje. Zauvijek. I ne bi se smjelo pokvariti odmah po isteku garancije.

Što se tiče pretplata na softvere, klaudove i slično, OK i to je poslovni model na kojega možemo ili ne moramo pristati. Ali, mora postojati i opcija da nešto kupim jednom zauvijek. Trajna licenca. Pa ako mi odgovara koristiti prastaru verziju nečega - to je moja odluka i pravo. (problem je naravno i sigurnosni, ali to je neka druga priča).

A je li PC mrtav? Nije. I neće tako skoro. Hardver je dovoljno moćan da i mobiteli i PC-evi mogu raditi čuda, bez oslanjanja na cloud. 

A i mainframe je još uvijek tu, jer ima dovoljno potreba i primjena, iako su mu prognozirali smrt prije više od 30 godina.

Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
3 0 hvala 1
17 godina

KIKI3ooo kaže...

Shvatit ćeš kad dobiješ globu zbog neprimjerenog zbrinjavanja otpada. Perilica je elektronički otpad koji je strogo reguliran u RH i obavezan je odvoz na reciklažno dvorište.

Karen pojedi Snickers, zajapurila si se 

Stres je neizbježan !!!
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.3.2026 9:33 (Toza).
18 godina
KIKI3ooo kaže...
Gallu kaže...

A tvoje iskustvo ima neku vrijednost u kontekstu ove rasprave, to je kao argument? Ok :)

A realno ni tvoje iskustvo nema neku vrijednost.

Kažeš gore "gameri otpadaju". A što pogoni npr. Steam Deck? Linux. Windows igre i prilično često rade bolje na njemu nego na istom hardveru sa windowsima tako da u zadnjih godinu dana poprilično se povečava broj gamera na linuxu zbog napretka na tom polju koji je došao sa Steam Deckom. A proton nije nužno samo za igre, omogućuje i "normlanim" aplikacijama da rade pod linuxom.

18 godina
KIKI3ooo kaže...

Da je tako ne bi bilo po određenim dvorištima krša. U samom Zagrebu, da ne bi sada rekao da je to u nekoj Vukojebini Donjoj.

A da ne govorim koliko takvih stvari ima pobacano po grmljima... Prošle godine u grmlju (u Zagrebu) vidio bačeni laptop, rekao bih Core2Duo generacija, već je bilo plijesni po njemu jer tko zna koliko dugo je tamo stajao. Tako da jedno je što piše u papirima, a drugo je realnost...

16 godina
Solo761 kaže...
KIKI3ooo kaže...
Gallu kaže...

A realno ni tvoje iskustvo nema neku vrijednost.

Kažeš gore "gameri otpadaju". A što pogoni npr. Steam Deck? Linux. Windows igre i prilično često rade bolje na njemu nego na istom hardveru sa windowsima tako da u zadnjih godinu dana poprilično se povečava broj gamera na linuxu zbog napretka na tom polju koji je došao sa Steam Deckom. A proton nije nužno samo za igre, omogućuje i "normlanim" aplikacijama da rade pod linuxom.

Upravo ga zato nisam ni iznio, svoje iskustvo, jel. :]

Steam Deck nije tema razgovora. Neznam jeli nintendo switch os isto baziran na nekom linuxoidu ali ako cemo ubrojit i Android onda Unix i Linux kao njegova besplatna verzija vladaju svijetom. Tema je točno prelazak sa windowsa kao operativnog sustava

za desktop/laptop okruženje na linux alternativu, znači ne na tablete i mobitele.

Cvate gaming na linuxu? Jeli to stvarno treba komentirat?

Ukupna vijednost posta: 0 euro-centi. Sry. Više sreće drugi put.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice