Dadada, točno to nam treba! One to rule them all...
Jedna firma da sve ima pod svojom kapom, pogotovo ako je ta firma nVidia.
Dadada, točno to nam treba! One to rule them all...
Jedna firma da sve ima pod svojom kapom, pogotovo ako je ta firma nVidia.
Više nisam siguran kužim li kaj se događa u tech svijetu.
Kakva mrtva energetika u rukama tvrtke koja se bavi čipovima? Jesu to kao pričice da se pumpaju pare u AI ili taj tipus fakat misli držati kunce energetike u rukama jedne tvrtke?
Skynet on the rise!
Već sam bio prognozirao (laički, naravno), da očekujem prsnuće AI balona u sljedećih nekoliko godina, vrlo slično .com balonu koji je puknuo početkom dvijetisućitih.
Samo jedna firma mogla bi ostati neokrznuta - baš Nvidia. Nitko bez njih više ništa ne može. Dečki imaju monopol na hardver potreban za AI i nitko im nije ni blizu.
I sad pokazuju ambicije biti glavni globalno. Bit će veselo.
da očekujem prsnuće AI balona u sljedećih nekoliko godina
Ko i bitcoin samo što nije... 
da očekujem prsnuće AI balona u sljedećih nekoliko godina
Ko i bitcoin samo što nije... 
Pa, za bitcoin ne znam, ali za ovu galamu oko AI-a moglo bi biti svašta.
Skynet on the rise!
Samo jedna firma mogla bi ostati neokrznuta - baš Nvidia. Nitko bez njih više ništa ne može. Dečki imaju monopol na hardver potreban za AI i nitko im nije ni blizu.
I sad pokazuju ambicije biti glavni globalno. Bit će veselo.
Istina je da Nvidia trenutno drži 70% do 95% tržišta. Ali Google ima svoj TPU (Tensor Processing Unit), Amazon i Microsoft svoj chip Trainium ili Maia, AMD Instinct MI seriju chipova u suradnji sa OpenAI (AMD je i u suradnji sa SK Hynix razvio prve višeslojne čipove koje koristi i Nvidia - do 12 slojeva). Ako u to uključimo i antimonopolsku istragu koju provode SAD, EU i donekle Kina, Nvidiji neće biti lako da zadrži monopol globalno.
Za sve koji nisu direktno financijski involvirani neće biti ništa. I dotcom je puko, a za veliku većinu internet korisnika to je bila samo usputna vijest u novinama. 
Za sve koji nisu direktno financijski involvirani neće biti ništa. I dotcom je puko, a za veliku većinu internet korisnika to je bila samo usputna vijest u novinama. 
Nisam baš siguran.
Kombinacija raznih faktora (ratovi, krize, ekonomski ratovi, ...) i pucanja AI balona mogla bi prouzročiti gadnu ekonomsku stagnaciju, recesiju, nezaposlenost, hiperinflaciju... U tom slučaju neće bit veselo nikome.
Ništa nVidija neće kontrolirati, jer eto ne može kontrolirati ni proizvodnju vlastitih čipova. Ako TSMC odluči da više neće proizvodit nVidine čipove, nVidia se može slikat. Da sama počme proizvodit čipove, barem približno učinkoviti kao TSMC, trebat će joj bar desetak godina.
Ionako Vanguard i Blackrock drže sve tvrtke ili su u većinskom vlasništvu, tako da je nebitno jel ova il ona tvrtka. Sve je to isti vlasnik, sve su to isti ljudi ...