LG Therma V R290 Monobloc je isplativ i zeleni odg

poruka: 17
|
čitano: 6.739
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "LG Therma V R290 Monobloc je isplativ i zeleni odg".
18 godina

7,5k je najjeftiniji V R290 kaj sam nasel, a bojler na plin koji sad imam je 2k. Godisnje trosimo oko 1k plina kaj znaci da mi treba 5,5 godina da otplatim razliku u cijeni, a taj Monobloc je nekih 20% ucinkovitiji od mojeg bojlera na plin! 

Znaci sa tim drekom mogu zasparat 200€ godisnje a kosta 5,5k vise. 5500/200=27,5 godina ROE plus minus poticaji.

Svo to grijanje na te dizalice topline je prevara stoljeca i porez na ljudsku glupost. Cak bi radije instaliral tri klima uredaja pa bi se po ljeti odma i hladil. Sve je bolje od dizalice topline.

4 4 hvala 1
12 godina

Plinski bojler za 2-sobni stan (odnosno jednosobni + dnevna) sa radovima 4,8 tisuća eura. Bosch-ov. Dakle grijanje na radijatore. Grijati trebam na 24 stupnjeva - jer radijatori.

Kuća na kat, dizalica topline Daikin Altherma 3, 9k EUR. Grijanje 20-21 stupanj max i vruće mi je, osjećaj topline 5x bolji nego radijatori koji se griju do 70° i koji griju samo u jednom djelu sobe pa imate velike temperaturne razlike u sobi.

Dizalica topline grije pod na 35°C. Ide i niže kad se estrih zagrije.

Jedina pozitivna strana bojler + radijatori jest brzina zagrijavanja prostora, sve ostalo su mane.

Dizalici topline jedina mana jest da treba 2-3 dana da se postigne željena temperatura ako se kreće od isključenog stanja. Sve ostalo su prednosti.

Nedavno sam i kupio solarnu elektranu koju će mu uskoro postaviti tako da će računi za grijanje i toplu vodu biti smješni (ionako su i sad niski).

Nadglednik dina
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina

Kod mene isto plinski bojler zadnjih 20god. Kuća je starija, iako s novim krovištem i uređenim i izoliranim potkrovljem, stolarija za kat i prizemlje tek treba stići. 

Da bi to prešaltal na podno, treba mi jedno 30k€ minimalno. Sama dizalica bi bila najjeftiniji dio. Gdje su parketi, pločice. Jedan kat ima 110m2.

Visokotemperaturna dizalica nema neku efikasnost. Dakle, uskoro će i bojler tražiti zamjenu i prilično sam siguran da ću opet plinski uzeti. Za 2k uzmem Viessmanna.

Do trenutka da se pobije razlika, na tržište će doći grijanje modernije i efikasnije od toplinskih. 

Kad bi radio novu kuću, naravno da bi išlo podno, pumpa i sve redom. Ovako ću i dalje na klasično dok ne zabrane ili plin poskupi masno

Moj PC  
5 0 hvala 0
18 godina
Re: LG Therma V R290 Monobloc je isplativ i zeleni
Entry Point kaže...

Plinski bojler za 2-sobni stan (odnosno jednosobni + dnevna) sa radovima 4,8 tisuća eura. Bosch-ov. Dakle grijanje na radijatore. Grijati trebam na 24 stupnjeva - jer radijatori.

Kuća na kat, dizalica topline Daikin Altherma 3, 9k EUR. Grijanje 20-21 stupanj max i vruće mi je, osjećaj topline 5x bolji nego radijatori koji se griju do 70° i koji griju samo u jednom djelu sobe pa imate velike temperaturne razlike u sobi.

Dizalica topline grije pod na 35°C. Ide i niže kad se estrih zagrije.

Jedina pozitivna strana bojler + radijatori jest brzina zagrijavanja prostora, sve ostalo su mane.

Dizalici topline jedina mana jest da treba 2-3 dana da se postigne željena temperatura ako se kreće od isključenog stanja. Sve ostalo su prednosti.

Nedavno sam i kupio solarnu elektranu koju će mu uskoro postaviti tako da će računi za grijanje i toplu vodu biti smješni (ionako su i sad niski).

Ovo o cemu pises nema veze s vezom. Jedno je grijanje na radijatore a drugo je podno. Mi imamo podno ali na plin i same shit, u kuci je uvijek vruce a grijanje prakticki ne radi. Kad je suncano ne moram ni grijat jer je kuca novogradnja.

Fasada je 20cm i prozori su sa trostrukim staklom, pretpostavljam da je to neki standard.

Dizalica topline se isplati kad radis novu kucu pa onda solare ali ako vec imas plin onda nema smisla. Jednog dana ako i kad krepa bojler moguce da se prebacimo na dizalicu topline jer mi je plan staviti solare a auto je tak i tak na struju. Jedini bed je kaj imam malu kucu pa mi bude premali krov za koliko bi ja stavil. Solari su relativno jeftini i ja bi ih stavil najmanje duplo vise nego kaj treba ali nemam dovoljno veliki krov. 

EDIT:

Sad sam pogledal koliko trosimo godisnje na plin. Manje od 500€ i pri ustedi od 20% ispada 100€ ustede godisnje u odnosu na dizalicu. To znaci da mi se tak nekaj isplati nikad pa ni onda. Austrija ukida plin 2040. ako se ne varam i do onda budem vozil na plin, eventualno ako prije umre bojler a vec imam solare onda dizalica topline dolazi u obzir. Pitanje je samo ako postojece podno moze biti spojeno na dizalicu topline, valjda je same shit, cijevi u podu kroz koje ide topla voda.

Prijatelj je instalater grijanja vec trideset godina, veli da se to nikak ne isplati i kad amortiziras onda umre pa ides ispocetka. Jedina racunica je sa solarima jer onda solare prije otplatis pa ako imas EV onda sve to skupa ide brze i drzi vodu. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.11.2025 13:04 (NEW_MAN).
15 godina

Poznajem dosta ekipe koja se bavi grijanjem i klimatizacijom. Svi su skeptični prema tim dizalicama topline. Skupa investicija, jako kompliciran sustav i znaju se događati kvarovi pa onda čekaj servisera tjedan dana dok se fino smrzavaš. Susjedu je ugradio LG prije 2 tjedna, majstor došao pustiti u pogon, sat vremena posla i 350 eura u džep. 4 mjeseca bi se grijao za 350 eura na plin. Ako imate mogućnost, plinski kondenzacijski bojler je prava stvar. Puno jeftinije, serviseri na svakom ćošku (Vaillant, Viessmann), vrlo brzo digne temperaturu vode. itd. Kod mene Viessmann 24KW star 15 godina i uz čišćenje svake 2 godine nikakvih problema, prošle godine mi je otkazao senzor temperature na sanitarnoj vodi (43 eura) i sam sam ga promijenio. A vidjet ćemo dok isteknu garancije tim dizalicama kak se to bude isplatilo. EU zelena agenda je jedna velika prevara.

Moj PC  
1 2 hvala 0
15 godina
NEW_MAN kaže...

7,5k je najjeftiniji V R290 kaj sam nasel, a bojler na plin koji sad imam je 2k. Godisnje trosimo oko 1k plina kaj znaci da mi treba 5,5 godina da otplatim razliku u cijeni, a taj Monobloc je nekih 20% ucinkovitiji od mojeg bojlera na plin! 

Znaci sa tim drekom mogu zasparat 200€ godisnje a kosta 5,5k vise. 5500/200=27,5 godina ROE plus minus poticaji.

Svo to grijanje na te dizalice topline je prevara stoljeca i porez na ljudsku glupost. Cak bi radije instaliral tri klima uredaja pa bi se po ljeti odma i hladil. Sve je bolje od dizalice topline.

Pa klima ti i je jedna vrsta dizalice topline (zrak-zrak), dok je ova druga zrak-voda. Dapače, čak i možeš spojiti ovu "klasičnu" dizalicu zrak-voda na fancoil-e pa imaš same shit kao "klasična" klima - i grijanje i hlađenje ;)

Ako kuća ima dobru izolaciju možeš ju bez beda grijati boljim klimama i na debelim minusima (ako se unutarnje jedinice ugrade parapetne još je veća učinkovitost jer pušu direkt po podu).

Pošto nema plina, mi smo za viksu gledali kombinacije dizalice topline+fancoil jer nam se ne da rovariti i cijevi provlačiti za radijatore i odustali u samom startu kada smo čuli cijene koje su nam bile ponuđene. Nedavno ugradio Hitachi klimu "za probu" i ne da radi, nego nam je nakon jednog dana već vruće u viksi u prostoriji di je stavljena tak da smo u kratkim majcama (računaj da je objekt ohlađen pošto se povremeno boravi tamo). Potrošnja u startu veća, kasnije kada se ugriju zidovi kikiriki... Ali, ako nemaš dobru izolaciju moš se hebat nažalost :/

16 godina
@NEW_MAN
Mozda tebi... ali razmisli malilo jel porez na budale nekom tko nema uveden plin ni nista u novu kucu... mene je dizalica izasla 6300€ plus nekih 500€ materijal za spajanje... kuca je oko 220m2, 2 stana... i godisnje grijanje i topla voda mi je oko 380€ ukupno....
VenAtoR#2231
15 godina

Mislim da je to jasno. Ako je gradnja od nule u pitanju, to je najbolja opcija. Još na to bijesna stolarija, fasada, solari, el vozilo. Nema bolje. 

Meni je problem to ulaganje jer moram raskopat pola kuće i veći dio životnog prostora, a to košta i traje. I to sve uz pretpostavku da para nije nikakav problem.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

Ja sam krenuo u obnovu za vrijeme Sanaderovog odlaska. Bilo je poticaja za povećanja energetske efikasnosti. Nažalost, išao sam pošteno i Jadranka je maknula poticaje. Ostao sam bez dizalice (izolacija obavljanja, krov obnovljen, stolarija nova). U to vrijeme uzeo sam 12kW kondenzacijski. Sad nas je doslovno 2x više u kućanstvu. Zbog izolacije, radijatori u hodniku, kuhinji i mojoj spavaćoj sobi su paljeni "jednom". Niti mi fali tople vode, niti su računi veliki. Štoviše, od kada sam otplatio kredit, ne mogu vjerovati da govorim ali mi svaka uračunata ušteda ne opravdava veliko ulaganje. Jedino su ostali solari, ali niti struja nije "grozna". 

Prošle godine je prepolovljena prodaja dizalica u Njemačkoj (izvor - Prodaja dizalica toplina u Njemačkoj srezana, evo zašto ih više nitko neće - tportal). Koliko čitam EU odustao od akcijskog plana za dizalice (Bruxelles odustao od Akcijskog plana za dizalice topline, svemu je kumovalo kašnjenje i pad prodaje - Novi list). 

Ne govorim nemojte uzimati dizalice topline, ali ako se boriš s financijama, mislim da je dizalica "luksuz". Ako je 6000 eura sama dizalica, a ti razmišljaš o 10 vs 15cm izolacije, radije stavi novce na 15cm. S 15-20cm se možeš grijati na pseći dah i zdjelu graha. 

Ja bih volio da EU potiče na obnovljive izvore itd, ali kad se to gura i to na tržištima kao što je naše, onda sam manje pozitivan, jer s cijenama nekretnina, teško je opterećivati mlade obitelji i sa "savršenim" kućama. A mi kojima plaće rastu, ali su krenule "iz podruma" opet ne slažem se da mi je kod potencijalne zamjene opcija jedino dati 6000 eura. 

Stanisha ploftoi, gag mul pafuft
Moj PC  
2 0 hvala 3
16 godina
NEW_MAN kaže...

Prvo i prvo, 7.5k NIJE najjeftinija opcija, ima i jeftinije i to dosta.

Drugo, imaš x parametara koji utječu jel nešto isplativo ili ne. Ne možeš tek tako, iz dupeta, ispaliti da je prevara. 

Tebi se ne isplati. Imaš već postavljeno grijanje, imaš plin koji ne moraš držati u cisterni i jeftiniji je od "dovoznog", itd. 

Ali ako netko radi kuću nanovo, nema dostupan plin preko plinovoda, živi u području koje je klimatski drugačije nego tvoje, itd. itekako mu se isplati gledati toplinske pumpe i za grijanje i za hlađenje i za zagrijavanje sanitarne vode. 

Primjer:

nova kuća, sa adekvatnom izolacijom i cijevima položenim u pod ali i u strop (dakle, cijevi položene u strop prije lijevanja gornje ploče) ne treba nikakav drugi izvor grijanja i hlađenja osim tih cijevi. A polazna temperatura vode ljeti za hlađenje i zimi za grijanje je smiješna u odnosu na sve ostale izvedbe grijanja i hlađenja, plus nema radijatora i nema fan coilera. I sve to odrađeno sa jednom jedinom niskotemperaturnom toplinskom pumpom. 

sig
16 mjeseci
Pripaziti i servisirati plinske bojlere barem jednom godišnje. Eno mi se rodbina mogla ugušiti. Bio serviser i kaže dobro da vam je prozor u kupaonici (gdje je i bojler) uvijek otvoren zato što vam je plin pomalo curio.

Podno grijanje je zakon isto potvrđujem , sporo za ugrijati ali kad ugrije troši ko šibica, naravno uz dobru izolaciju i stropa i zidova.

Kako meni idu na živce te A+++++, daj me nemojte , napišite koji je koeficijent učinkovitosti. Ako mi klima ima A++ za grijanje koeficijent 4,2, znači li to da ova grijalica topline ima koeficijent učinkovitosti negdje 5-6?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
Klima uređaj najjeftinije i najbolje rješenje. Ja se tako grijem preko 30 godina. Ako klima radi 24/7 to 20€ veći račun za struju. Ali ja živim na obali gdje nema velikih zima. Ne znam kako je na kontinentu
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
Nadimak_forumaša kaže...
Klima uređaj najjeftinije i najbolje rješenje. Ja se tako grijem preko 30 godina. Ako klima radi 24/7 to 20€ veći račun za struju. Ali ja živim na obali gdje nema velikih zima. Ne znam kako je na kontinentu

Evo ove godine mi se nisu (još) dali čistiti radijatori od prašine pa sam se grijao na klimu, Zagreb... od 01.11. do danas u 9h ujutro potrošeno 77kWh na klimi u dnevnom boravku (grije dnevni, kuhinju i blagavaonu - open space, i otvorena su mi vrata od spavaće sobe) i još jedna je kod klinca u sobi, ali na njoj nemam mjerač potrošnje (recimo da je cca 40kWh potrošila) - ma zaokružimo na 140kWh to je ni 14€ do danas za grijanje što je po meni kikiriki za 60ak kvadrata...

17 godina

Pravi cjenovni problem je odnos cijena između dizalice topline i običnih klima. 

Klime su višestruko jeftinije, a daju paktički istu energetsku učinkovitost.

Jedini problem je što klime ne mogu grijati vodu, dakle nema podnog grijanja.

Međutim i to podno grijanje treba ugraditi, što znači dodatne troškove, plus za hlađenje treba imati i fan coilere. 

Sve to skupa je skup sport + ako se pokvari sustav nigdje si, kuhaš se ili smrzavaš.

A ako ugradiš 3-4 klime i jedna ode, nije toliki problem.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Ako imaš mjesta za ugradnju parapetnih unutarnjih jedinica koje ispuhuju zrak po podu dobijes slicno iskustvo skoro ko podno grijanje.
Naravno, ako nemas izolirani pod nema te grijalice koja ce ga ucinkovito zagrijati.
Kao i ako kuca nije izolirana s termoizolacijskom fasadom gutat ce struju abnormalno ili dizalica ili klima ili bilo koji oblik grijanja i nikada ti nece biti toplo, uvijek ces osjetiti hladan zid i zrak oko njega. Podosta ljudi je tako kenjalo po DT u Engleskoj jer je ekipa masovno prelazila na njih (i to visokotemperaturne koje se prikljucuju na klasicne radijatore) pa se nikako nisu mogli ugrijati jer im je izolacija nula na starim kucama.

Ps. Cak i postoje klime danas koje mogu uz hl/gr dodatno grijati i potrosnu vodu u spremniku. Vidio sam te sisteme da ima Haier i Hitachi. Kakvi su stvarnosti, e to ne znam, ali misljenja sam da takav sistem je sigurno jeftiniji u startu od DT, a o ugradnji da ne pricamo
18 godina

Plin je i dalje zakon kod nas. Odnos cijene / praktičnosti je takav da mu se ništa drugo ne može približiti. Klime su dobre, ali dugoročno boraviti u prostorijama koje se konstrantno griju/hlade puhanjem nekad zna biti neugodno pogotovo kad je izolacija loša pa puše cijelo vrijeme. Dizalice su odličan izbor kad nema plina, a u kontekstu novogradnje ponekad i jedini izbor. U kombinaciji s podnim grijanjem i dobrom izolacijom trenutno najbolje rješenje za ugodnu mikroklimu.

Što se tiče kombinacija; redovito se radi grijanje i priprema potrošne tople vode dizalicom, a hlađenje klimom. Dakle dvostruki sustav za rad koji je moguć samo i s jednim. Upravo zato jer klime nisu toliko ugodne za dugoročno puhanje, a ljeti je ipak temperatura takva da dobar dio vremena nema potrebe za stalnim radom već se hlađenje pali tek periodički. Zimi bi za kontinentalnu hrvatsku morale puno više raditi pogotovo ako je izolacija loša, a to onda nije ni ekonomski sretno rješenje.

S druge strane dizalice topline ljeti nisu sretno rješenje za hlađenje jer u slučaju kad je potrebna topla voda mora se brzo prebacivati s režima hlađenja na grijanje i obratno. 

0 0 hvala 0
15 godina
Bichanich kaže...

Plin je i dalje zakon kod nas. Odnos cijene / praktičnosti je takav da mu se ništa drugo ne može približiti. Klime su dobre, ali dugoročno boraviti u prostorijama koje se konstrantno griju/hlade puhanjem nekad zna biti neugodno pogotovo kad je izolacija loša pa puše cijelo vrijeme. Dizalice su odličan izbor kad nema plina, a u kontekstu novogradnje ponekad i jedini izbor. U kombinaciji s podnim grijanjem i dobrom izolacijom trenutno najbolje rješenje za ugodnu mikroklimu.

Što se tiče kombinacija; redovito se radi grijanje i priprema potrošne tople vode dizalicom, a hlađenje klimom. Dakle dvostruki sustav za rad koji je moguć samo i s jednim. Upravo zato jer klime nisu toliko ugodne za dugoročno puhanje, a ljeti je ipak temperatura takva da dobar dio vremena nema potrebe za stalnim radom već se hlađenje pali tek periodički. Zimi bi za kontinentalnu hrvatsku morale puno više raditi pogotovo ako je izolacija loša, a to onda nije ni ekonomski sretno rješenje.

S druge strane dizalice topline ljeti nisu sretno rješenje za hlađenje jer u slučaju kad je potrebna topla voda mora se brzo prebacivati s režima hlađenja na grijanje i obratno. 

Ne bih se složio baš sa tezom da je tak neugodno puhanje klimom, posebno parapetne koje ispuhuju direkt po podu. Ukoliko objekt nema izolacije tada da, nažalost mora puhati puno više zato da bi održavala konstantnu temperaturu, ali za takve prostore niti je DT, niti klima pogodna. Pogledaj urede kako imaju riješenu ventilaciju, svi/većina imaju neku vrstu "puhalica", a tamo se boravi po 8+h dnevno.

Ovo paljenje hlađenja/grijanja periodički nikako nije dobro jer je to princip rada starih on/off sustava - inverteri ukoliko su dobro projektirani rade konstantno na minimumu, kada postignu zadanu temperaturu, i tako ju održavaju što je duže moguće.

Ukoliko su predimenzironirani non-stop će se paliti gasiti, a ukoliko su poddimenzionirani tada će raditi većinu vremena na max snazi što nikako nije dobro.

Evo kod mene bilo grijanje ili hlađenje kada postigne zadanu temperaturu skoro da i ne puše klima, ali doslovno ne čujem ju niti osjetim. S time da ju u hladnijim danima ne gasim po noći nego samo smanjim temperaturu za 2*C da mi se objekt previše ne ohladi.

Dok obratni slučaj je npr. na vikendicu kada dođem i upalim ju, puše jedan cijeli dan i noć konstantno dok se prostor ne ugrije i tu se slažem, to početno vrijeme zagrijavanja je u banani.

PS. Ono što sam rekao da postoji multi sustav klima+PTV to sam na ovo mislio: LINK

Čak i razmišljam tak nešto u skoroj budućnosti staviti na viksu i riješiti si komplet sve s jednim sustavom. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice