Kriptozima usred veljače: bitcoin u slobodnom padu

poruka: 40
|
čitano: 9.192
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kriptozima usred veljače: bitcoin u slobodnom padu".
14 godina

Nece pasti ispod 50k, a ponovno ce se dignuti do stotke kroz godinu, dvije. Tko ima viska zaliha $ neka se veseli. Samo treba odluciti u sto uloziti jer je sve osim nekretnina u slobodnom padu...

Moj PC  
3 1 hvala 1
17 godina

evo opet prilike za dobro ulaganje, samo treba biti strpljiv i ne panicariti

2 3 hvala 1
13 godina
Re: Kriptozima usred veljače: bitcoin u slobodnom
Svaki puta kad krene bear market Bitcoin padne na 20% vrijednosti ATH. Samo treba čekati priliku za kupnju.
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.2.2026 14:46 (gordan0810).

1 1 hvala 1
13 godina

pa ne bi se složio da je baš sve u padu. Baci pogled na indexe JPY225, FTSE, ES35, pa fondovi koji prate tržišta u razvoju, energetika, s&p 600 ...

https://www.youtube.com/watch?v=C0aWrDcM988&amp
17 godina

Sve "tech" je u padu, nikakve posebne vijesti vezane za kripto.
Nažalost, mislim da sljedečih par godina ništa od večeg rasta..čekamo novi kripto ciklus.

Vjerujem da če u sljedečih godinu dvije bit još jačih padova, tako da to treba iskoristit za kupnju i pripremit se za novi bull market.

U međuvremenu; Welcome to bear market.

1 0 hvala 0
12 godina

Ajd fala Bogu da se konačno i slom tog sranja i prevare dogodi! Ajmo na nulu!!!!

Moj PC  
7 8 hvala 0
2 godine
Azmo kaže...

Ajd fala Bogu da se konačno i slom tog sranja i prevare dogodi! Ajmo na nulu!!!!

7 godina

znači ništa od toga da je BTC sigurna luka za stoku sitnog i krupnog zuba...zaštita od zlih bankara...poklitičkih elita...duboke države...nego se svelo na jednu od temeljnih ljudskih vrlina...GREED is GOOD

nije lako kad ti se životna ušteđevina crveni:(...znam po dionicama...kad čekaš 5 godina da bi bi na nuli

repetitio es mater studiorum...dok ne završiš na vrapče

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
12 1 hvala 2
2 godine
HCMAA kaže...

kad čekaš 5 godina da bi bi na nuli

ako si samo čekao znači da si napravio početničke greške. sorry, ali to je tako. svaka škola se plaća, ali ako se nešto nauči iz toga onda je nekog vraga sve to i vrijedilo. 

16 mjeseci
Pohlepa je nova ljudska vrlina. Želja za posjedovanjem kripta je leba bez motike. Zapravo, identično je kocki. Ulažeš pare u šarenu lažu, pa kom se posreći.

10 1 hvala 0
17 godina
Atomino kaže...
Pohlepa je nova ljudska vrlina. Želja za posjedovanjem kripta je leba bez motike. Zapravo, identično je kocki. Ulažeš pare u šarenu lažu, pa kom se posreći.

Koja je razlika između ulaganja u zlato od ulaganja u BTC?
Zar misliš da kad kupuješ zlato netko tvoju polugu ili pločicu označi i spremi sa strane?

Procijenjena količina zlata u švicarskim bankama je 20 puta manja od "količine" koja je prodana kupcima, pardon, ulagačima.

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.2.2026 22:15 (DexCro).
7 godina
DexCro kaže...

Zar misliš da kad kupuješ zlato netko tvoju polugu ili pločicu označi i spremi sa strane?

Procijenjena količina zlata u švicarskim bankama je 20 puta manja od "količine" koja je prodana kupcima, pardon, ulagačima.

Nema razlike. I zlato i srebro imaju svoje cikluse. Nazalost najbolje ulaganje je u nekretnine. Jedna jedina nekretnina za iznajmljivanje na dobrom mjestu osigurava sigurnost u starosti. A ovo sve ostalo, kako se kome hoce. 

16 mjeseci
Ako bi kupovao zlato, kupio bi ga u fizičkom obliku (investicijsko zlato).
Uložiti u nekretninu ili zlato, ako već imaš novac koji ti nije potreban.
Kripto je samo za željne velike zarade, bez imalo truda. Ironično je da se rudarenjem zvalo drndanje grafika ubudale, a veze sa rudnicima i rudarima koji teško zarađuju svoj hljeb.
17 godina
SamoPitam3 kaže...

Jedna jedina nekretnina za iznajmljivanje na dobrom mjestu osigurava sigurnost u starosti.

Najam nekretnine nije ulaganje nego posao. Neznam na kakvu nekretninu misliš, ali moraš imati prilično veliku i jako skupu nekretninu da bi iz nje izvukao mjesečni minimalac za jednu osobu. Sad zamisli da cijeli život otplaćuješ dvije nekretnine. U jednoj živiš, a drugu inajmljuješ. Najam druge ti ne pokriva njezinu ratu kredita. I onda kad postaneš star od nje dobijaš pola minimalca i dalje se moraš zahebavat s najmoprimcima i održavanje. Ne izgleda mi to kao sigurnost. Pogotovo ako si zbog toga cijeli život morao stezati remen. 
Osim ako iznajmljuješ banci ili sličnoj instituciji, ali onda ti je trebalo milijunsko ulaganje. 
Inače, statistički gledano, dugoročno i kratkoročno, fondovi su isplativiji od nekretnina, a prednost im je što ne moraš ulagati ogromne količine novca. Ulažeš koliko možeš. 

2 godine
Za razliku od zlata i srebra koji se za nešto konkretno mogu i upotrijebiti, kripto je stvar samo neopipljive, intersubjektivne stvarnosti i kao takav će imati svoj pad kad tad, jer će jednostavno ljudima dosaditi ili će se pojaviti nešto novo. Ako to upravo gledamo kako se događa jednoj drugoj izmišljenoj intersubjektivnoj stvarnosti koja je ipak bila puno smislenija (religiji) pa je zato i opstala tisuće godina, puno prije će se to dogoditi ovoj koja se zasniva na realno besmislenoj kombinaciji slova, brojeva i pohlepe.
Mučko Đubre
Moj PC  
8 0 hvala 0
4 godine
Atomino kaže...
Ako bi kupovao zlato, kupio bi ga u fizičkom obliku (investicijsko zlato).
Uložiti u nekretninu ili zlato, ako već imaš novac koji ti nije potreban.
Kripto je samo za željne velike zarade, bez imalo truda. Ironično je da se rudarenjem zvalo drndanje grafika ubudale, a veze sa rudnicima i rudarima koji teško zarađuju svoj hljeb.

Nemam ništa protiv kriptovaluta i stvarno ima ljudi koji su uzeli dobre novce kupivši prije 10-12 godina bitcoin i usudili su ga se držati do njegovog maksimuma prošle godine pa prodati npr.

Ja se nisam usudio jer sam kao i većina mislio da je to budalaština i da se ne može zamijeniti (prodati za novac, no može). da sam ga i kupio kad je koštao 400 € po bitcoinu prodao bih ga čim je skočio na 700 i pravio bih se važan kako sam ja zaradio i kako sam pametan. 

Potekao sam iz Yugo razmišljanja i za mene su sva ta ulaganja osim kupovine nekretnine rizična.

Realno i jesu, sve te obveznice, zlato, kriptovalute, nisam nikada imao muda za to, a većina nas nije, dok u npr U.S.A, Britaniji, općenito na zapadu, ljudi od rođenja potpuno drukčije precipiraju financijsku realnost. 

合気道 五段 Me, myself and I
17 godina

sjecam se vremena kad je bitcoin tek krenuo, kolega na poslu kupio par komada, mislim 4 ili 5 radi fore, koštao je tad 1$ ili tako neku siću, eth je tad bio u bescjenje. 

Naravno izgubio je te tokene jer niko tad nije mislio  da će nesto biti od toga

2 0 hvala 0
13 godina
DexCro kaže...
SamoPitam3 kaže...

Jedna jedina nekretnina za iznajmljivanje na dobrom mjestu osigurava sigurnost u starosti.

Najam nekretnine nije ulaganje nego posao. Neznam na kakvu nekretninu misliš, ali moraš imati prilično veliku i jako skupu nekretninu da bi iz nje izvukao mjesečni minimalac za jednu osobu. Sad zamisli da cijeli život otplaćuješ dvije nekretnine. U jednoj živiš, a drugu inajmljuješ. Najam druge ti ne pokriva njezinu ratu kredita. I onda kad postaneš star od nje dobijaš pola minimalca i dalje se moraš zahebavat s najmoprimcima i održavanje. Ne izgleda mi to kao sigurnost. Pogotovo ako si zbog toga cijeli život morao stezati remen. 

mda, sa 50+ godina razmišljam se baš o tome, na papiru situacija sa stanom u zg + 2 apartmana na moru (od kojih u jednom živim trenutno) se čini kao dobitna kombinacija za praktično još jednu plaću i mirnu tranziciju prema mirovini, u praksi je to dodatni posao kao što si i rekao, a posla i obaveza mi je već u ovim godinama preko glave i sve se nekako mislim da sam fulao negdje u životu kladeći se na nekretnine... 

i sad kad gledaš da tu jednu dodatnu plaću zaradiš s nekakvim minimalnim trudom (ako gledaš onako sa strane onda je to minimalni trud), to jest kad gledaš u odnosu na posao gdje mjesečno moraš odraditi 180 sati + put do posla, pa se 'malo zajebancije' oko iznajmljivanja čini kao nepotrebna dramatizacija 

s druge strane zajebancija je sa stanom u zg jer nisi tamo, za svaku pizhariju moraš ići u zg i to je svaki put projekt, te hendlaj slobodne dane ili godišnji, te dogovaraj unaprijed rješenje problema da uspiješ sve odradit u jedan dan, te vozi do zg i natrag plus sve što trebaš odradit tamo, a nisam više za cjelodnevnu aktivnost bez odmora i popodnevne dremke, svu tu zajebanciju i stres + iznajmljivanje apartmana na moru podrazumijeva popriličan angažman u vrijeme kad bi, uz redoviti posao, htio imat manje angažmana i malo uživat u ljetu... i sve je to ok sa 50+, a što će biti za 10-20 godina i planom da se povučem na ranč u lici... kako ću tada, još više star i zajeban, hendlati sva ta sranja

primjer mi je bio susjed koji je kao plan za penziju napravio tri kuće sa po dva apartmana, u jednom živi, drugih pet iznajmljuje... malo je reći da mu je to bila tlaka ta tri mjeseca kad se može iznajmiti, em se ne snalazi na internetu za iznajmljivanje, em ga hebe mobitel preko kojeg to pokušava organizirati, em je problem sa čišćenjem jer nema dovoljno ljudi koji to rade, em je star i nadrkan i sa 70 godina nije baš primjer veselog domaćina, a gosti su svakakvi, od familije s dječicom koja vrište i plaču od ranog jutra do ekipe engleza koji pravo tulumarit počnu tek ujutro u pet kad se vrate u apartman...

svemese čini da ću još desetak godina provest u organiziranju svega toga, sve umorniji i grintaviji, i onda prepustit svu tu zajebanciju ćerkicama da se one zajebavaju s tim i povuć se na ranč u lici gdje nema nikoga kilometrima oko mene, samo nek mi uplate neki minimalni postotak od toga da mi dopuni penziju

...ili da sve rasprodam i uložim u kripto sad kad je zaigrala mečka, vjerujem da ima kolega koji bi mi savjetovali baš to, a ako kojim slučajem cijela ta ponzi shema ode u kujac, barem ću imati kolegama beskućnicima ispod mosta što pričat o promašenim odlukama u životu 

4 godine
DexCro kaže...
SamoPitam3 kaže...

Osim ako iznajmljuješ banci ili sličnoj instituciji, ali onda ti je trebalo milijunsko ulaganje. 
Inače, statistički gledano, dugoročno i kratkoročno, fondovi su isplativiji od nekretnina, a prednost im je što ne moraš ulagati ogromne količine novca. Ulažeš koliko možeš. 

Uzimas previse negativnih argumenata da bi potvrdio svoje razmisljanje. Prvo, najam nekretnine u svim vecim gradovima se krece od 500 nadalje. Neki prosjek je 650-700 eura ovisno naravno o kvadraturi i lokaciji. Za Zagreb je oko 900 eura prosjek po trazenoj cijeni najma, Rijeka 750-800. Minimalac je 800 eura dakle s jednom nekretninom prakticki imas minimalac do kraja zivota - ako uzmemo u pretpostavku da nisi ulagao u stan za najam u Gospiću. 

Drugo, to da je ta nekretnina kupljena na kredit isto ne prati bas situaciju. Jer ovi sto uzimaju za najam kupuju u kesu/gotovini. Novac od prodaje necega, ustedevina, sivi novac itd. Na kraju krajeva bilo je vrijeme kad su rate kredita bile nize od najma, i to niti prije 10 godina. Dakle velika vecina ljudi sto DANAS iznajmljuju ili su kupili puno povoljnije na kredit ili su kupili u gotovini.

Tako da je kolega SamoPitam3  kojem odgovaras u pravu.

7 godina

Nije valjda i ovaj lanac sreće došao do svog kraja? Pa tko bi se tome mogao nadati? 

Kao prvo, kriptovalute nisu niti bile zamišljene da se stoka sitnog zuba njima okoristi. To je samo politički pokušaj da i nakon neumitnog pada petrodolara (zbog BRICS+ jačanja) lopta ostane na američkom terenu.

https://www.politico.com/news/magazine/2025/03/23/trump-nixon-petrodollar-oil-trade-war-00241811
https://medium.com/@BobbyGiggz/from-petrodollar-to-bitcoindollar-how-the-u-s-is-deploying-bitcoin-as-a-strategic-auxiliary-asset-758aa1e4d370

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky

1 1 hvala 1
17 godina
Al Crane kaže...

Nije valjda i ovaj lanac sreće došao do svog kraja? Pa tko bi se tome mogao nadati? 

Ama baš svaki put kad se vrijednost spusti pravi stručljaci kao i ti svečano zaključe da je to kraj i da su to oni znali. I tako već 17 godina.

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.2.2026 21:28 (DexCro).
17 godina
gnautix kaže...
DexCro kaže...
SamoPitam3 kaže...

Uzimas previse negativnih argumenata da bi potvrdio svoje razmisljanje. Prvo, najam nekretnine u svim vecim gradovima se krece od 500 nadalje. Neki prosjek je 650-700 eura ovisno naravno o kvadraturi i lokaciji. Za Zagreb je oko 900 eura prosjek po trazenoj cijeni najma, Rijeka 750-800. Minimalac je 800 eura dakle s jednom nekretninom prakticki imas minimalac do kraja zivota - ako uzmemo u pretpostavku da nisi ulagao u stan za najam u Gospiću. 

Drugo, to da je ta nekretnina kupljena na kredit isto ne prati bas situaciju. Jer ovi sto uzimaju za najam kupuju u kesu/gotovini. Novac od prodaje necega, ustedevina, sivi novac itd. Na kraju krajeva bilo je vrijeme kad su rate kredita bile nize od najma, i to niti prije 10 godina. Dakle velika vecina ljudi sto DANAS iznajmljuju ili su kupili puno povoljnije na kredit ili su kupili u gotovini.

Tako da je kolega SamoPitam3  kojem odgovaras u pravu.

Nekako nisam siguran da današnji (mladi) čovjek može kupiti stan ili dva za keš. Neznam čime se ti baviš, ali većini je to nepojmljivo. Niti može svatko čekati da mu umre baba kako bi si osigurao mirovinu. 99% ljudi može odvojiti manju ili veću siću mjesečno kao ulog u budućnost kupujući dionice, kripto, ETF ili zlato. A što se tiče nekretninskog biznisa, bez obzira da li se radi o prodaji ili najmu, to je sasvim druga priča. Isplativo je kao i mnogi drugi poslovi. 

8 mjeseci

Pa u pravu je, sigurno ce jednog dana roknuti, samo se ne zna koji je to dan :-)

U danasnjoj ekonomiji vrijednosti su prvenstveno subjektivne, sto te bolje uvjere da kvadrat stana kosta 7000EUR to ces se prije sa time pomiriti, pogotovo ako imas stan koji bi se mogao utrapiti po toj cijeni.

Tak je i sa glupavom torbicom na kojoj pise LV ili sa nekavom prezentacijom vrijednosti u obliku digitalnih zlatnika.

Realne cijene kojima se impliiciraju realne vrijednosti su nonsens koji danas ne postoji, sve je relativno tj. subjektivno, pa konstnatno ratujemo. Oni koji maju i zagovaraju veliku stvarnu i bitnu vrijednost onoga sto imaju i onih koji nemaju, a trebaju, pa su ima cijene svega spomenutog nerealne. 

Kad se malo odmaknes pa pogledas izdaleka izgleda nestvarno da moze biti tak blesavo. Oni spretni kada prokuze logiku subjektivne percepcije vrijednosti fino se opernate, oni koji traze realnu cesto im bas malo fali za komotnu pemziju .

8 godina
SamoPitam3 kaže...
DexCro kaže...

Nema razlike. I zlato i srebro imaju svoje cikluse. Nazalost najbolje ulaganje je u nekretnine. Jedna jedina nekretnina za iznajmljivanje na dobrom mjestu osigurava sigurnost u starosti. A ovo sve ostalo, kako se kome hoce. 

Prvo da razjasnimo da se slazem da je ulaganje u nekretnine dobro ulaganje ali...

Da je najbolje, nije.

Prvo sto ljudi zanemaruju je odrzavanje iste. Znaci samo renovacija manje kupaone ce ti pojesti godisnju rentu. Da ne pricam o vecim radovima. Stolariju da izmjenis, ode godisnja renta. Ako je stan u zgradi, ovisis o svim susjedima da bi se neki radovi odradili...

Koga god znam a da ima tako neku nekretninu, rade oni oko nje kao konji... to je takodjer dodatni posao jer nije to lezati, noge u zrak a lova kapa. Stalno neki k moras popravljati, ulagati i stalno imas troskove koji uopce nisu mali niti zanemarivi.

Drugo, postoje neki rizici (doduse mali) u vidu poplave, potresa, pozara ili da ti podstanari uniste apartman zivotinjama, nemarom, tulumima itd...

Ako ulazis u kredit za tu nekretninu a mislis ju rentat... mukotropan je to posao i trebaju desetljeca da se otplati jer dok se ne otplati, izvuce ona hrpu love. Da ti podstanar otplati 60% znaci da 40% moras sam davati 20-30 godina, plus orzavanje pokrivati.

Ako pak netko ima 300k u kesu pa ide kupiti nekretninu i rentati po meni takodjer nije najbolja opcija.

Das svu ustedjevinu za nekretnitnu i sad vise nemas gotovine s kojojm si jako fleksibilan iskoristiti dobru priliku nego imas nekretninu (znaci trosak, odrzavanje bla bla) koju ne mozes cjepkati ako ti zatreba 50-100k kesa sto ako imas 300k mozes uzeti dio kakav god zelis. Stan nemres u parcele pretvorit pa prodat samo balkon...

Takodjer, dio od 300k (recimo 150k) uloziti u stabilan fond ili blue chip dionice, ukoliko ne dodje do krize kao 2008 a ti ne prepoznas i ne reagiras na vrijeme, godisnji prinos je itekako dobar a bez troskova. 5-10%, sto je neka realnost a zna to biti i dosta vise od 10%, mozda ne svake godine ali na malo duzi period itekako da, je puno vise novca nego li ce ti podstanar dati a nemas nikakvih troskova a opet si fleksibilan jer novac uvijek mozes povuci i uloziti u nesto drugo.

Ja ne bih nikada, da imam npr 300k u kesu, kupio stan za kes.

Kupio bih ga radje na kredit a kes zadrzao jer novac najbolje stvara novac.

Uzmimo samo prosjecni rast S&P500 u zadnjih 15 godina i vidhjet cemo da je kud i kamo veci nego sto su kamate na stambene kredite.

Kazem, nije nekretnina los ulog, dapace, ipak imas krov nad glavom a ako jednu strese potres, vjerojatno je druga ostala citava itd.. jednog dana za djete kad se ozeni/uda itd... moze se i rentat da iako tu nema nekih velikih para ali dobro, ipak ima nesto tako da da, jedan od boljih uloga je ali najbolji, ne bih se slozio.

E sada, drugo je to sto neki krimosi, lopovi itd.. imaju desetine milijuna eura pa kupuju nekretnine kao ludi.. po moru, po zagrebu, po bosni, srbiji itd...

U konacnici oni to rade najvise zato sto je nekretnina jedan od najboljih store of value pa je desetine milijuna najbolje i najlakse cuvati u nekretninama ali kada pricamo o postenom covijeku radnicke klase, mislim da su fondovi, obveznice i dionice (po meni i kripto naravno) bolji vid ulaganja jer ti ne treba u startu ogromna kolicina love i ne trebas desetljeca da bi poceo brati plodove investicije sto kod ovih drugih stvari mozes.

Za kraj cus amo ponoviti, hrpa ljudi muku muci sa odrzavanjem jedne nekretnine ako ju imaju u svom posjedu a sad zamislimo jos jednu ili dvije. Uz danasnje cijene radova i kolicine sarlatana od majstora i lopova, to je skoro rupa bez dna. Zivce gubis, zavlace te,, svasta nesto, prevare te, ne dodju raditi itd... daleko je to od kekinovog Zimmer Frei lezi pod palmu i uzivaj...

7 godina

nema normalnog stana ispod 4000E po kvadratu...da ga kasnije možeš relativno i lako uz ok cjenu iznajmiti ili prodati...znači stan od 50m2...he 200000E...i ako iznajmiš nek dobiješ...triba biti realan i me biti pohlepan pa da ti se desu rupe u najmu...500-600 ejura...nek je 600 ejura...to je godišnje 7200...na ulog od 200000 to je 3.6%...oću malo sutra ulupati 200000 da bi dobio 3.6%...uz uvjet da kupiš za cash...ako ideš na kredu...znači jedva dobiješ za kamatu a di je glavnica

rađe onda u dionice...recimo valamar...koji daje toliko u obliku dividende...i ako se potrefi da još kupiš diomicu u padu:)

situacija u svijetu je usrana...svi kreniše sa ponovnim naoružavanjem...moglo bi lako to krenuti naopako...mi smo turistička zemlja...turizam zaškripi...dobar njih bi mogao odustati od apartmana i srušiti cijenu najma

imao sam i imam još dionice...2017...prošao agrokor i plenkijevu otimačinu privatne imovine...covid...rat u ukrajini...trumpove carine...previše je to nervoze...svo to vrijeme da sam ulagao u zlato bi bio u svakom trenutku u plusu i bez nervoze

tih 200000 moraš imati odmah da bih odmah i uložio

poluga od unce je 4300 trenutačno...znači tih 200000 je...skoro 50 unci zlata...i onda kupuješ malo po malo...recimo svaki pad od 5% kupiš

Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina

Čemu se uopće fakati sa domaćim burzovnim tržištem? Mislim to je recept za dobit kakvu malignu bolest.

Top ulog po pitanju sigurnosti je zlato i to poluge između 10-50g, jer najbrže se prodaju, tj. odmah, dok ove od 100+ grama idu malo sporije + godišnji najam sefa u FINA-i je 60€, u Erste ako ste član cca 70€ - i imaš mir u glavi.

Druga stvar su index fondovi poput S&P500 ili VWCE, možda ipak ovaj zadnji jer nije vezan isključivo na američko tržište, već svijet. Oba dostupna preko jednostavnih aplikacija poput Tradind21. Kupiš, zaboraviš i digneš minimalno nakon 2 godine da se izbjegne porez na kapitalnu. Iako je naravno bolje držati što dulje zbog većeg prinosa ako to omogućuju životne okolnosti. 

edit: i dodao bi kao dobru 3. opiciju ulaganje u europsku mirovinu preko finaxa, njihov pepp fond, dalje dosta bolje prinose od domaćih 3. mirovinskih stupova koju npr. prošle godine nisu svojim prinosom dostigli ni inflaciju, tako da tko tamo ulaže, u gubitku je bio prošle godine.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.2.2026 10:13 (Apachy).
Moj PC  
3 0 hvala 0
8 godina

Da, eto VWCE u zadnjih 5 godina 70% u plusu, na ulozeni kapital ako si dobit reinvestirao nazad, imas i 80% na kraju.

to je svakako preko 10% godisnje.

Naravno, postoji rizik ali, da s&p500 padne 20 posto, ili VWCE padne 20%, pala ti je i vrijednost nekretnine i svega sto imas jer tu pricamo o svjetskoj krizi onda sve pada osim mozda zlata. I ono ce vjerojatno prvo kliznuti ali ce se najbrze oporaviti.

Tako da da, veliki snazni fondovi su top za ulaganje. Ako nema svjetskih velikih kriza i velikih sranja, oni imaju u biti konstantan rast na godisnjoj razini.

Kod BTC-a je drugacije, volatilan je i lako je biti u minusu 2-3 godine ali na duze staze, i on je dobar ako coviejk moze drzati pare 5 godina u njemu da mu ne trebaju.

Kod fondova je prednost sto si vec nakon godinu dana vrlo vjerojatno u plusu pa mozes nesto povuci van ako ti zatreba.

sa btc tko je usao na 100k trenutno mu je kao da je orocio novac na dvije godine ali ako izgura, biti ce u plusu, mozda i 50%...

2 0 hvala 0
7 godina

ča je život...2017 kupio ADPL 550 komada za 99750Kn...davali izdašnu dividendu...priko 5%...i još dionica narasla pa i tu bio nešto u plusu...i desi se putin...s obzirom da im je rusija bila 50% tržišta...i ode sve u mp3...sa 180 kn ode na 90 kn i još odustanu od isplate dividende...i tako dionica kuburi...p se zeru oporavi...kupim 595 komada 2023 po 14,70 e za bolji prosijek...dionica naraste na 17,50...umisto da sam prodao onih 595...ja čekam nulu i desi se obrnuto...prošle godine se desi trump i sruši dionicu opet na ispod 10E...u jednom trenutku na tih 1145 komada sam u minusu skoro 13000E...stanje s teumpom se smiri i ja odlučim onih 595 prodati u kolovozu za 14,70+0,5 % i dobijem nulu...onih 550 ostavim da čeka

i dionica nakon moje prodaje krene u plus...i onda u listopadu desegne cijenu po kojo sam da nisam prodao onih 595 mogao na svih 1145 izvuči nulu...i da skratimo priču...u zadnjih 7 dana nakon nove uprave koja najavi isplatu dividende...cijena ode 15%...maloprije izlazim iz wc-a i mislim se bilo bi lijepo napokon se riješiti dionice...odem na internet...burza...cijena ode 7%...ja u plusu 200E...a da nisam prodao onih 595 sam mogao biti u plusu 6000E

u zadnjih 9 godina tribalo je imati živaca biti u dionicama...bilo je nervoze...plača i tableta...kad podvučem crtu...u plusu sam 200%...sad isključivo zlato...idem staviti da prodajem ovih 550 komada

Moj PC  
1 0 hvala 1
8 godina

Uf tebe je bas ispogadjalo aperkatima, kroseima i direktima ali ne daj se, drzi se :)

I kolega moj je popusio jer je imao u gazpromu hrpu love i kad je krenuo rat isto nastalo sranje.

0 0 hvala 0
2 godine
HCMAA kaže...

u zadnjih 9 godina tribalo je imati živaca biti u dionicama...bilo je nervoze...plača i tableta...kad podvučem crtu...u plusu sam 200%...sad isključivo zlato...idem staviti da prodajem ovih 550 komada

nije ti to tako samo u zadnjih 9 godina, na burzi uvijek ima "potresa", makro utjecaji, mikro utjecaji, danas je nešto "življe" jer imamo društvene mreže i "utjecajne" likove koji jednim postom naprave nered.

poanta svega je da ozbiljan novac zarađuju oni koji:

- ulažu pametno i poštuju osnove (ne sva jaja u istu košaru, ne sve novce upucati odjednom pa onda kad su padovi nemati za DCA i za povoljnu kupovinu...)

- odrede strategiju i postave ciljeve

- prate trendove

- ulažu što si mogu priuštiti izgubiti, ovo je jako bitno jer onda nema nervoze, plača i tableta

- ulažu u ono što razumiju i poznaju

evo ti primjer, Palantir sam kupovao po 7-8$, na 14$ je ekipa vikala da je to precijenjeno govno, kad je došao na 200$ (i postao precijenjeno govno) odjednom se krenulo sa savjetima "buy" palantir.  e kad su internet mudraci krenuli sa tim savjetima, ja lijepo prodao, meni dovoljno, cilj ostvaren, sa prosjeka od 12$ na 200$. 

isto sam prošao sa Nvidiom, Metom... na svemu se mogao zaraditi jako lijep novac.

trenutno velika očekivanja imam od Lumen Tech., kupovao sam kad je pao na 1.5 do 2$, prosjek mi je oko 1.8$. trenutno je oko 8$. ukoliko uprava odradi posao kako treba moglo bi to još jako rasti.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice