Kada je pravo vrijeme za zamjenu baterije na mobit

poruka: 25
|
čitano: 8.684
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kada je pravo vrijeme za zamjenu baterije na mobit".
16 godina

Pixel 4a, kupljen u 10. mjesecu 2020., promijenjena baterija prije nekih godinu i pol.

Baterija bila 50€, a mob i dalje više nego dovoljan za moje potrebe.

Pixel 4A (HTC 10 | HTC 8X :) no more)
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
suspendiran
Re: Kada je pravo vrijeme za zamjenu baterije na m
Kakva zamjena? Xiaomi 6 godina baterija top, ostali vas oce samo prevariti🤣🤣
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.12.2025 9:03 (Boris grozni).

0 1 hvala 0
3 mjeseca

Na mojoj staroj Motoroli baterija je izdržala 7 godina prije nego se napuhala. Kupio sam novu bateriju za 13 eura i sam zamijenio jer ima zamjenjivu bateriju ali morao sam ipak kupiti novu Motorolu jer se stara ne može više softverski nadograditi (Android 7) i aplikacije su mi prestale raditi jer ne podržavaju toliko stare uređaje. Što je sramota jer tako se stvara e-otpad, ne mogu u potpunosti koristiti savršeno ispravan stari mobitel jer su kompanije odlučile da aplikacije na njemu više neće raditi.

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

A vodio sam se time da je možda bolje zamijeniti nakon 3-4 godine, pa koristiti mob još 2-3, nego nakon 5-6, pa koristiti mobitel još godinu dana...

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

dok se lova troši na leoparde...rafale...cezare i teške kamione...zaboli me za eko ovo ono

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
6 3 hvala 0
18 godina
neaktivan

Nikad,

promjena baterije == promjena mobitela kod mene.

Mobitel se mijenja max svake 2 god.

1 0 hvala 0
6 godina

iPhone 13 Pro Max star 4 godine, baterija na 84 %. Još izdrži cijeli dan, ali možda je promijenim i guram još neko vrijeme. Nemam baš potrebu za novijim mobitelom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 mjeseci
Imal tko močniji?

Huawei mate 20 pro kupljen 2018 negdje pred Božić.

Znači točno 7 godina , baterija još zdrava.

Ovi što mijenjaju bateriju ili mobitele nakon 2 godine rade gluposti ako nije iz obijesti, mobitel se kupuje kad pukne ekran ili barem ne kupujte smeće od mobitela. Svaka kvalitetna litijska baterija mora izdržati tri godine gaženja (naravno da se podrazumijeva izbjegavanje ekstremnih temperatura. Makita daje garanciju na tri godine za bateriju za profesionalan rad.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 mjeseci
Ako bolje pogledate čak je i Hotspot upaljen (često) a Bluetooth uvijek (ponekad spojen i na tri- četiri uređaja) i baterija trpi 7 punih godina i ne vidim znakove da je nešto degradirala. Ima 40w punjenje i za pola sata je na 80%, a tako star mobitel.
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.12.2025 22:23 (Sirotanovic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
Sirotanovic kaže...
Ovi što mijenjaju bateriju ili mobitele nakon 2 godine rade gluposti ako nije iz obijesti, mobitel se kupuje kad pukne ekran ili barem ne kupujte smeće od mobitela.

a gle kolega, ja ga mijenjam cca svake dvije godine. zašto?

1. zato što mi telekom ponudi top uređaj za smiješnu cijenu

2. zato što volim tehniku i koliko god mi je tlaka mijenjati mob toliko me raduju noviteti, a malo osvježenja dobro dođe

3. zato što onda svoj flagship koji je i dalje odličan uređaj mogu a) nekome pokloniti i uljepšati mu dan ili b) prodati za cijenu koliko mi treba za novi (vidi pod točka 1)

4. zato što mi posao zahtijeva maksimalnu pouzdanost i ne riskira mi se sa mobom starim 5 godina

eto par primjera, zašto i zato. 

16 mjeseci
Ma sve jasno druže, ja to nazivam obijest čisto malo provokativno da izazovem grižnju savjesti , da možda potaknem nekoga da smanji radi ekologije ;)
A posao je ipak na prvom mjestu kako vele Japanci, pa i radi prestiža u uredima recimo treba pokazati poslovnim partnerima "ima se , može se"...

Ali realno treba priznati da su današnji mobiteli premašili te računice i pravila od dvije godine , zaista tri izgura i neki šit klasa.
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.12.2025 10:18 (Sirotanovic).
16 mjeseci
PS isto sam nekad tako kao pretplatnik mijenjao svake dvije godine , no već duže vrijeme nemam potrebe (možda i tebe prođe), sad direktno ljudima uzimam mobitele umjesto sebi ako im treba (punici honor 50, puncu, nećakinji honor 50) nas dvoje u kući koristi unlimited tarife, žena je dobila tablet Honor neki vrijednost 2500kn i poklonila nećakinji.
Sad sam vidio da mi nude dobre slušalice za cca 5 eura mjesečno na 24 rate a taman mi istekla pretplata i žena otplatila taman svoj Magic 6 pro. Ali za potpisivanje novog ugovora pretplate ćemo dobiti cca 10 eura manju ratu (telemach ima neku akciju) tako da ispada slušalice dobijam gratis.
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.12.2025 10:20 (Sirotanovic).
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina

Šta nije EU odlučila kako od 2027. baterija mora biti zamjenjljiva? 

Poštuje FairPhone i Shiftphone, jedini koje znam da nude izmjenjivu bateriju kao princip.

Samsung Galaxy XCover7 je jedini od mainstream proizvođača koji to može:

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.12.2025 0:35 (Ovo je kraj).

1 0 hvala 0
14 godina
Pocetkom godine pao mi je Oneplus Open, otvoren, s jedno 1.7 metara, srecom samo na parket i razbio se unutarnji ekran. Poslao ja na servis, besplatni UPS u Poljsku, oni rekli moze garancija, promijenili i ekran i obje baterije. Bio je star nesto vise od godinu dana.
Kolegica je bas prosli tjedan poslala svoj, isto joj je ekran otisao jer je zaklopila neki komad unutra i isto su uz ekran zamijenili i baterije. Valjda im je tako lakse nego da im za 2 godine saljes opet da mijenjaju.

0 0 hvala 0
17 godina
F10EXX kaže...
Pocetkom godine pao mi je Oneplus Open, otvoren, s jedno 1.7 metara, srecom samo na parket i razbio se unutarnji ekran. Poslao ja na servis, besplatni UPS u Poljsku, oni rekli moze garancija, promijenili i ekran i obje baterije. Bio je star nesto vise od godinu dana.
Kolegica je bas prosli tjedan poslala svoj, isto joj je ekran otisao jer je zaklopila neki komad unutra i isto su uz ekran zamijenili i baterije. Valjda im je tako lakse nego da im za 2 godine saljes opet da mijenjaju.

Ili kad ga otvore i "useru ljepilo" ne mogu više vratiti bateriju na mjesto bez puno zajebancije pa im jeftinije (gledajući radne sate i ostale troškove) promjeniti odmah i baterije.

17 godina

Bolje vi meni recite gdje kupiti "novu bateriju, da nije od nekih preprodavaca i da ne moram imati "wholesale".....

Whenever there's light, there are shadows. We, who were changed by being bathed in the light only once... will spend our future in a world without light.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Za Pixele ima na ifixit
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Kupuju nove zato što mogu. I novi flagship je uvijek brzi 30% od onog prije 3 godine, ako ne i brzi . Novija tehnologija, brza punjenja i jos kojesta. Mnogo toga se promijenilo u 7 godina..
Imam galaxy S10 iz tog doba i vuče se u odnosu na s24u. Multitasking sa tezim aplikacijama nemoguc. Ako ti je mob uglavnom u đepu, može trajati 10 godina, no ako se koristi intenzivno sa zahtjevnim aplikacijama ili AI, postaje stara krama.
Galaxy S24 Ultra
14 godina
Samo u ovlastenom servisu skupa sa ugradnjom. Sve ostalo je igrica..
Kinezi prepakiravaju stare baterije i prodaju u pola cijene.
Ima jos par dobrih brendova.. mislim Greencell il tako nesto.
Galaxy S24 Ultra
16 mjeseci
Ivane m75 to pišeš zato što nisi koristio huawei flegšip, za samsung si potpuno u pravu ;)

Sjećam se samsungovih problema sa malim i problematičnim baterijama koje su znale i goriti, sporim punjenjem , pregrijavanjem u običnom radu i trotlanjem,...
Recimo prijatelj je pojeo kakicu zamijenio stari dobri huawei mate 20 pro za noviji Samsung (ne sjećam se koji možda s20) radi više Herza ekrana pa je ostao šokiran koliko se zeznuo u ostalim detaljima. Navikao na odličan face ID koji čita i u mraku lice, na dobru bateriju...

Svakako da su novi daleko napredniji od mobitela starog 7 godina ako gledaš samo stjegonoše tu nema priče. Za niže klase recimo porazna je činjenica recimo da najmoderniji srednje klase ekrani još nisu ni blizu flegšipa starog sedam godina po gustoći piksela. I ima još sličnih stvari.
17 mjeseci
Sirotanovic kaže...
Ma sve jasno druže, ja to nazivam obijest čisto malo provokativno da izazovem grižnju savjesti , da možda potaknem nekoga da smanji radi ekologije ;)
A posao je ipak na prvom mjestu kako vele Japanci, pa i radi prestiža u uredima recimo treba pokazati poslovnim partnerima "ima se , može se"...

Ali realno treba priznati da su današnji mobiteli premašili te računice i pravila od dvije godine , zaista tri izgura i neki šit klasa.

Za tebe je idealan Fairphone gdje je ekologija barem na površini glavni moto firme.

17 mjeseci
Sirotanovic kaže...
Ivane m75 to pišeš zato što nisi koristio huawei flegšip, za samsung si potpuno u pravu ;)

Sjećam se samsungovih problema sa malim i problematičnim baterijama koje su znale i goriti, sporim punjenjem , pregrijavanjem u običnom radu i trotlanjem,...
Recimo prijatelj je pojeo kakicu zamijenio stari dobri huawei mate 20 pro za noviji Samsung (ne sjećam se koji možda s20) radi više Herza ekrana pa je ostao šokiran koliko se zeznuo u ostalim detaljima. Navikao na odličan face ID koji čita i u mraku lice, na dobru bateriju...

Svakako da su novi daleko napredniji od mobitela starog 7 godina ako gledaš samo stjegonoše tu nema priče. Za niže klase recimo porazna je činjenica recimo da najmoderniji srednje klase ekrani još nisu ni blizu flegšipa starog sedam godina po gustoći piksela. I ima još sličnih stvari.

Gustoči pixela ekrana? PPI?

16 mjeseci
Da, na PPI sam mislio, gustoći piksela ekrana.

A čuo za fairphone iako mami uz dosta ostalih marki ali zadnjih deset godina koristim samo stjegonoše i navika na huawei (huawei mate 10 pro prije ovoga i neki Honor prije) pa zato ciljam na Honor radi sličnog softvera. Dok ovo đubre ne crkne ne mijenjam , ali vjerojatno će sljedeći biti 8 ili kad izađe magic 10 pro, taman da poprave ovo što su usrali sa pretjerivanjem UI u kamerama i nemogućnosti isključivanja UI. I ne bi bilo loše da smanje težinu pa bilo to i smanjenjem baterije.
14 godina

A što nisam. Imam galaxyje S od S3 pa na dalje, nije mi nikakav huawei padao na pamet. Imao sam od 2016  -2018 dva xiaomija i jedan poco, onaj f1 ali sve to je islo samo sa custom romovima jer nemrem osmisliti te njihove operativne sustave. To je također stvar navike. Sad je samsungov UI jedan među boljima.

Samsung ima max kapacitet 5000Ah u americi i europi zbog nekog pravilnika po kojem đepni uređaji ne smiju imati vece baterije od toga.

Naso sam nesto u pretrazi.

"Kažu kako su glavni krivac – zastarjeli zakoni. Primjerice, u okviru američkog Federalnog propisa o prijevozu 49 CFR 173.185 ograničene su litij-ionske baterijske ćelije na 20Wh (otprilike 5000 mAh) kako bi se izbjegla klasifikacija kao “Opasna roba” klase 9, što povećava troškove dostave. Slični zakoni vladaju i u Europskoj uniji, iako detalji ostaju nejasni."

Galaxy S24 Ultra
7 godina

5800xm. Nokia. I dan danas je u njoj sim, cisto jer mi dodje da ga drzim tamo - zbog raznoraznih usluga koje sam vezao uz taj broj. Dakle, 17-18 godina. Baterija super, jedino me muci punjac, odnosno nije ni punjac, vec ona zastita oko zice pri kraju koja se "degradirala" vremenom. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.1.2026 23:38 (SamoPitam3).

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice