da su ljudi više soloidarniji međusobno...samo nebo je granica...skupi kvadrati...recimo desetak obitelji se dogovore i kupe 50 km izvan centara velikih gradova građevinski teren i naprave zgradu za sebe...ne moraju svi imati auto nega se dogovore...oni koji su kući čuvaju dicu...zajedno kupuju prehrambene artikle...itd...itd...ali homo hominem est lupus
Grupna nabava solara donosi niže cijene i stručnu
- poruka: 21
- |
- čitano: 3.253
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
da su ljudi više soloidarniji međusobno...samo nebo je granica...skupi kvadrati...recimo desetak obitelji se dogovore i kupe 50 km izvan centara velikih gradova građevinski teren i naprave zgradu za sebe...ne moraju svi imati auto nega se dogovore...oni koji su kući čuvaju dicu...zajedno kupuju prehrambene artikle...itd...itd...ali homo hominem est lupus
i onda to nazovu kibuc 
Baš me zanima koji je to profil potrošnje koji štedi 65.5% sa novim obračunom potrošnje?
kaki kibuc - zadruga!
Moj profil potrošnje struje pokriva da ne plaćam struju od ožujka do studenog (oko 69 eura mjesečni račun ali to sunce plati), a kad se zimi konstantno grijemo na struju profil je skup, siječanj 100 eura , veljača 80 😅
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj profil potrošnje struje pokriva da ne plaćam struju od ožujka do studenog (oko 69 eura mjesečni račun ali to sunce plati), a kad se zimi konstantno grijemo na struju profil je skup, siječanj 100 eura , veljača 80 😅
a kako ce ti biti kad promijene obračun i ukinu mjesečno netiranje?
odnosi naravno, čim ti prođe 10-ta godina ;)
ja sam računao .. u tom slučaju godišnja ušteda je tek 35% u odnosu na trenutnu kada je 100%
A čuj već se isplati uloženo u solarne kolektore nakon 4 godine , iza toga novac u čarapu.
pa od 1.1. 2026. nova pravila o obračunu i netiranju.
postojeći kupci zadržavaju stari obračun 10 godina a nakon toga se isti mijenja a netiranje kakvo je sada se ukida ... pisalo se o tome dosta
evo i na bug-u prošle godine:
Imam doma 21 s.panel, proizvodim 3x vise nego mi treba, struju placam samo 3 mjeseca ostalo 0, prosijecne struja mi je bila 150€, to me sve kostalo 8000€ Eu mi je vratila 50%.(BoTiA sry kriva tipka:)
Ostali racunaju koliko je to neisplativo i kad cu vratiti ulozeno, vratio sam odma sljedeci mjesec kad sam vidio racun za struju 0€.
Imam doma 21 s.panel, proizvodim 3x vise nego mi treba, struju placam samo 3 mjeseca ostalo 0, prosijecne struja mi je bila 150€, to me sve kostalo 8000€ Eu mi je vratila 80%.
Ostali racunaju koliko je to neisplativo i kad cu vratiti ulozeno, vratio sam odma sljedeci mjesec kad sam vidio racun za struju 0€.
80% ti je vratila EU, kako to?
Sorry, puno pitanja, ali razmišljam o sličnom poduhvatu pa me zanimaju stvarna iskustva.
Sorry, puno pitanja, ali razmišljam o sličnom poduhvatu pa me zanimaju stvarna iskustva.
Nemam podno, izolacija je unutra kamena vuna i 17cm ispod krova, jesen-proljece dogrijavam s klimom inace plin. Stolarija najobicnija. Vani stiropol više niti neznam koje debljine, uglavnom da stavis i najeftiniji sustav cijena struje ce ti se minimalno prepoloviti.
Nemam podno, izolacija je unutra kamena vuna i 17cm ispod krova, jesen-proljece dogrijavam s klimom inace plin. Stolarija najobicnija. Vani stiropol više niti neznam koje debljine, uglavnom da stavis i najeftiniji sustav cijena struje ce ti se minimalno prepoloviti.
nemoj obećavati previše, kako će mu se prepoloviti ako je ukinuto mjesečno netiranje?
Uštedit će ono što direktno potroši + minimalno kroz otkup ... a to može biti i više od 50 %(npr ljeti, klime rade besplatno) ali je sigurno daleko od 50% zimi, pogotovo kad zareda par tjedana bez sunca
A čuj već se isplati uloženo u solarne kolektore nakon 4 godine , iza toga novac u čarapu.
pa od 1.1. 2026. nova pravila o obračunu i netiranju.
postojeći kupci zadržavaju stari obračun 10 godina a nakon toga se isti mijenja a netiranje kakvo je sada se ukida ... pisalo se o tome dosta
evo i na bug-u prošle godine:
https://www.bug.hr/propisi/kucne-solarne-elektrane-od-pocetka-2026-bit-ce-manje-isplative-donosimo-48873
"... dakle, i privatne sunčane elektrane naći će se u istoj kategoriji kao i one velike, namijenjene isključivo proizvodnji i prodaji električne energije."
Kao da u istu kategoriju strpaju nekoga tko u svom vrtu uzgaja par gredica nekog povrća za vlastitu konzumaciju, s vlasnikom poljoprivrednog dobra od xyz hektara koji na veliko prodaje svoje proizvode i tako dobro zarađuje.
"Koliko ju plaćaš ta 3 mjeseca? Pretpostavljam da se griješ na struju? Podno grijanje? Kako ti je izolirana kuća?
Sorry, puno pitanja, ali razmišljam o sličnom poduhvatu pa me zanimaju stvarna iskustva".
Evo mogu ja. Imam podno grijanja na struju onu tanku IC foliju. Veliki potrošač ali jako ugodno za boravak i lako za postaviti. Za siječanj koji je bio jako hladan dobio sam 100 eura struje ukupno , veljača isto hladna 80. S tim da vikendom subota i nedjelja podno grijanje smanjivao na 20 temperaturu i dogrijavao na drva. Izolacija 5cm fasada , a na stropu 10cm staklene vune , a iznad dnevnog boravka 20cm.
Još ću u ožujku platiti nešto struje , i onda do iduće zime ne plaćam račun, a na konto elektre do tada skupim preko 200 eura viška, koje potrošim nekako do božića.
Planiram nabaciti i klima uređaje za grijanje pa ćemo kombinirati , podno grijanje narediti da bude oko 20 stupnjeva temperatura poda uvijek po zimi i prijelazno razdoblje (ono da bude ugodno) a klimom dogrijavati i smanjiti potrošnju struje. Kako današnje klime one što su dizajnirane baš za grijanje (A+) jako malo troše.
Drva će uvijek biti ako zatreba ili tako nekad vikendom iz gušta upaliti kamin.
"nemoj obećavati previše, kako će mu se prepoloviti ako je ukinuto mjesečno netiranje?
Uštedit će ono što direktno potroši + minimalno kroz otkup ... a to može biti i više od 50 %(npr ljeti, klime rade besplatno) ali je sigurno daleko od 50% zimi, pogotovo kad zareda par tjedana bez sunca".
Da, bez tog netiranja ovo gubi kompletan smisao postavljanja sunčanih elektrana. Ljeti sunca u izobilju i imamo višak struje koja je neiskorištena a zimi kad mi treba nemam koristi. Eventualno da kupim bateriju od 100mWh pa da imam za zimu 😅
Evo koliko proizvede godišnje elektrana od 6,25kW:
A vidiš proizvodnja struje godišnje mi je 6700kWh.
Postavljanje me koštalo skoro 7000eura, 6000 plus papiri, nadzor, ..., s tim da mi je država sufinancirala od tog iznosa 2000eura.
Edit : ne mWh nego MWh za bateriju.
Evo koliko proizvede godišnje elektrana od 6,25kW:
pa i nje baš nešto puno, 6.25Kw u panelima ili inverter?
Paneli toliko mogu proizvesti, ali ograničena je proizvodnja na inverteru radi ograničenja od strane HEPa na 3,68kWh, radi mog monofaznog priključka, što planiram možda promijeniti u budućnosti.
Zaboravih da sam dobio i novčani poticaj od općine zbog solarne elektrane . Tako da je ispalo da mi se vratilo skoro pola uloženog novca.
Kako da se ne isplati , pa čak i spomenutih "samo" 10 godina netiranja je odlično ma da je loša vijest za nas . A gdje još uobičajena inflacija i porast cijene struje , a tek ćemo sad vidjeti porast cijena SVEGA zbog Amera i Izraela, plin u EU je na tržištu skočio već dvaput po 30%. Itekako se isplati uloženo, čak i ovima bez netiranja.