MacBook Air: elegantan izgled
ASUS SCAR: brzina
Legion Pro 7i: +9999 FPS, +100% pregažena konkurencija, +beskonačna prava hvalisanja pred rajom!
Čitatelji biraju - najbolje u 2025. godini: Laptop
- poruka: 23
- |
- čitano: 8.441
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ne kužim ovaj sustav ocjenjivanja i serije članaka općenito
evo, apple macboook air m4 je pokupio najviše glasova, a košta duplo više od acer aspire sa odličnim zen4 procesorom 8640hs kakav sam uzeo nedavno, procesor je kod acera bolji, ima dvostruko veći ssd, rama ima istu količinu za duplo manje love...
babe i žabe ofkors, ali anketa je toliko, reći ću čudna iako je bolji izraz blesava, da uopće ne vidim smisao iste
mislim, staviti acer swift go 14 u istu priču sa asus strix rog scar 18 g835 da se ravnopravno glasa za jednog ili drugog, bez obzira na veličinu, komponente i namjenu, nema nikakvog smisla... ovo je više kao ajmo napraviti seriju članaka koji nedmaju nikakvog smisla, ali nek se nešto piše, ko šiša smisao...
ne volim kritizirati bug jer ste mi izuzetno dragi, ali ovo je jako loše
ne kužim ovaj sustav ocjenjivanja i serije članaka općenito
Kako ne kužiš?
Cilj je ubosti godišnju pretplatu na Bug sa nekim postom. Nije bitna kvaliteta, već : nagrada! Moj moto u ovim temama: Cilj opravdava sredstva!
Ja bi ih poredo vako::
- Air M4, sa 16GB unificiranog RAM-a i skoro duplo nižom cijenom od ekvivalentnog svojedobnog Aira M3 (znam jer sam ga bio kupio)
- Zatim Acer, Zen 4 i dobro kućište za bagatelu, M3 i M4 su ipak klasa iznad.
- A sebi osobno pikiram Thinkpada, kao work horse, Mac mi podosta skuplja prašinu zato što Linux ne ide na Apple laptope a gušt mi je.
*ne želim pretplatu, meni je dovoljno bit na forumu.
Ako ćemo malo ozbiljnije pisati i kvalitetnije, onda evo i kvalitetan post:
1. MacBook Air - je zaista ove godine jedan od top izbora: ima vrhunski ekran, odlične performanse, solidnu autonomiju, odličan zvuk i touchpad, ali i ograničenu selekciju priključaka: HDMI , te kratko jamstvo i prilično skupu nadogradnju..
Procesor jest M4, ali ima 16 GB RAM - što znači da dugoročno otpada -> iako neki govore da je u Apple 16 GB RAM bolje od 32 GB na ostalim to je potpuna besmislica i apsurdno tvrditi.
Inače nisam fan Mac laptopa, jer smatram da samo ako imaju jabuku na sebi da su automatski i skuplji oko 30% i neke nadogradnje nisu baš jednostavne i jeftine i da su neka vrsta prestiža i društvenog statusa.
Ovo uostalom nije MAcbook PRO, već slabiji AIR.
2. Acer brend nikad ne bih kupio jer je kvalitetom izrade ravan Yugo 45 tj. plastika najobičnija, bez obzira na performanse i sve ostalo...
3. Lenovo Yoga 9I - je po raznim recenzijama najzaoukruženiji laptop na tržištu i izrada je fenomenalna kao i OLED ekran, ali performanse su dosta slabije : iakoo ima 32 GB RAM, olovku i ostale fensi stvari nije moj đir jer je grafička integrirana i automatski ne može duguročno vrtiti najnovije igraće naslove.
4. Asus ROG Strix - ima odlične performanse, ali izrada šteka, materijali nisu impresivni i grafička RTX 5090 nije nešto najbolje na tržištu trenutno. Sve ostalo je po recenzijama super i laptop je vrlodobar ali ekran od 18 inča je previše.
5. Lenovo Thinkpafd X9-15 je zaista kvalitetan poslovni laptop koji ima visoku kvalitetu izrade, odličan OLED, visoke performanse izvanrednu autonomiju i nema posebnih mana osim integrirane grafičke.
6. Lenovo Legion Pro 7i Gen 10 je zamejena praktički za desktop PC s ekstremno jakim performansama i impresivnim ekranom. Dizajniran je za igrače i kreatore sadržaja koji ne pristaju na kompromis u performansama: Intel Core 9 (24 jezgre) , 64 GB RAM, RTX 5090 grafička te SSD do 2 TB. Pokazuje da je vrh u gejmerskim laptopima i u izradi 3D aplikacija te na raznim benchmarcima je u vrhu.
Imao sam prilike raditi na Lenovo Legion 5 Pro i zato je ovaj nasljednik moj favorit i izbor broj 1.
M4 sa 16GB rama je i više nego dovoljno čak i za ozbiljniji rad. To ne govorim kao netko tko nagađa već netko tko na M4 Airu radi video montažu, ponekad čak i 6K footage editam na njemu bez problema. Kroz ruke su mi prošli svakakvi laptopi, od onih za 200 eura do onih za 7 tisuća eura i M4 Air je iznenađujuće visoko na listi najboljih laptopa koje sam ikad koristio za rad. Možemo mrzit Apple koliko god ali nepobitna činjenica je da rade najbolje laptope.
Acer ima i kvalitetne laptope, Swiftovi su redovito od AL-materijala, jedino treba paziti da ne uvale loš ekran, kao Lenovo V serije...
Inače sam za sada oduševljen Asusima VivoBook a osobito ZenBook serij - OLED ekrani dobra konstrukcija ali i elegantan dizajn... ovi u tamno plavoj nijansi s koncentričnim ili gijoširanim uzorkom su prekrasni...
Generalno dajte mi Ryzen 8xxx serije ili viši s 8/16 CPU i 32 GB RAMa, integrirana grafa, OLED i meni dosta...
ja ne želim pretplatu...ja želim laptop...ča če mi pretplata kad nemam laptop...evo čak ja na sebe preuzimam pretplatu
M4 sa 16GB rama je i više nego dovoljno čak i za ozbiljniji rad. To ne govorim kao netko tko nagađa već netko tko na M4 Airu radi video montažu, ponekad čak i 6K footage editam na njemu bez problema. Kroz ruke su mi prošli svakakvi laptopi, od onih za 200 eura do onih za 7 tisuća eura i M4 Air je iznenađujuće visoko na listi najboljih laptopa koje sam ikad koristio za rad. Možemo mrzit Apple koliko god ali nepobitna činjenica je da rade najbolje laptope.
Super jer ti kroz ruku prosao koji novi s Intel Lunar lake procesorom ili Arm snapdragon? u mnogocemu brzi i bolji od najbrzih M laptopa..
Super jer ti kroz ruku prosao koji novi s Intel Lunar lake procesorom ili Arm snapdragon? u mnogocemu brzi i bolji od najbrzih M laptopa..
E tu sam te čekao, meni nije, ali jesi li ti video editing probao raditi na Lunar lakeu, ili Snapdragonu? 
Desetak ARM-ova i tri-četiri Lunar Lakea. Lunar Lake još ajde nekako iako je i dalje loš ali SD za editing je ne loš nego neupoteebljiv.
Desetak ARM-ova i tri-četiri Lunar Lakea. Lunar Lake još ajde nekako iako je i dalje loš ali SD za editing je ne loš nego neupoteebljiv.
kakav editing? vidim da leti doslovno u svemu, i meni je m čip bio neupotrebljiv na externom 4k jer naravno jadnicak mora raditi u nativnoj pravoj rezi a ne manjoj 4x sklairanoj ali opet vidim sve je to kupus u jednoj radi odlicno jedan sf na drugom drugi i tako u krug.
Pa daj buraz, reci mi kaki bi bio Editing na Arrow Lakeu, ili nadolazećem Panther Lakeu? Planiram si kupiti istoga za video editing, ali ne u konfi sa max iGPU-om jer bu ona imala zalemljeni RAM, nego sa zamjenjivim RAM-om, jer je i obični RAM sad preskup.
Ako ćemo malo ozbiljnije pisati i kvalitetnije, onda evo i kvalitetan post:
2. Acer brend nikad ne bih kupio jer je kvalitetom izrade ravan Yugo 45 tj. plastika najobičnija, bez obzira na performanse i sve ostalo...
griješiš, novi acer aspire u low endu bolje izgleda od lenovo ideapada i onih hp 250 g9 ili g10 ili kako ih već nazivaju
ima metalni poklopac, otvara se jednom rukom i općenito mi na izgled i opip izgleda klasu bolje od ostalih jeftinjara
možda su ranije bili lošiji, ali nova serija je top u svojoj klasi u odnosu na slično cjenovno rangirane laptope
Macbook mi nikako ne opravdava titulu najboljeg ove godine jer jos nemaju oled ekrane i kao takav premium proizvod to jednostavno to bih trebao biti standard.
Na drugom mjesto mi je takodjer Lenovo ali Thinkpad model sa crvenom tockicom i klasicnim ibm dizajnom uff tesko mu je odoljeti
Intel 80286
ajmo ekipa, što bi preporučili umjesto Macbook Air M4, a da vrti Windowse?
uvjet: lagan, tanak, tih (po mogućnosti pasivno hlađenje), kvalitetan display touchpad i tipkovnica. osvjetljenje tipkovnice obavezno. trajanje baterije što duže to bolje. dimenzija 13-14". cijena u rangu spomenutog Macbooka. ne treba nikakva posebna snaga, uglavnom će se na njemu surfati, office aplikacije, mail... znači ništa prezahtjevno.
Bolje ne moze...
Mozda bolje ne moze od laptopa, ali to buci u 3PM. Uostalom kao i svaki jaci laptop, pa taman mu stavio ispod dodatno hladjenje. Neko vrijeme sam visio na "gaming" laptopima i jedva cekao da se skinem s njih. Ni noise canceling slusalice nisu pomagale (jesu, ali se opet culo malo u pozadini), a nisam imao jeftine...
uvjet: lagan, tanak, tih (po mogućnosti pasivno hlađenje), kvalitetan display touchpad i tipkovnica. osvjetljenje tipkovnice obavezno. trajanje baterije što duže to bolje. dimenzija 13-14". cijena u rangu spomenutog Macbooka. ne treba nikakva posebna snaga, uglavnom će se na njemu surfati, office aplikacije, mail... znači ništa prezahtjevno.
Surface Laptop 7, Yoga Slim 7, Zenbook 14
VenAtoR#2231
Surface Laptop 7, Yoga Slim 7, Zenbook 14
hvala na preporukama. ovako na prvu Surface 7 mi djeluje kao idealan laptop. malo me jedino brine ARM i podrška aplikacija, ali to provjerim prije kupovine.
Ako si rekao za surfanje, office, mail, onda problema nema. Idealan za to
Ako si rekao za surfanje, office, mail, onda problema nema. Idealan za to
biti će i par aplikacija za financije, pa moram prvo provjeriti kakva im je podrška. nije to ništa zahtjevno, ali ne znam je li kompatibilno. certifikati, dig. potpisivanje i slično.