Dragi forumaši,
Htio bi Vam ispričati svoje „divno“ iskustvo sa firmom Links tako da znate što Vas čeka u slučaju bad sectora na HDD.
Dakle, u 12mj sam primjetio da nešto nije u redu sa mojim WD Caviar Black 500GB starom 4 godine, koji sam kupio u Linksu.
Testiram sa WD Data LifeGuardom = fail, testiram sa HD Tune Pro = fail, HD Sentinel = fail. Slike 1,2,3 priložene.
Pošaljem u Links 31.12.13 HDD, javljaju se nakon samo 25 dana da je disk u redu. Pritom sam ih upozorio da sam napravio low-level format i da nakon ponovnog testiranja i meni pokazuje da je disk odjednom zdrav i da nema više bad sectore (priložio slike ali to ništa ne znači očito). Oni ponavljaju kao papige da će testirat sa službenim alatom i ako prođe neće ga mjenjat. Tako je i bilo, dođem ja po HDD u Links, testiram doma, sve uredno kao što je i meni bilo. Vrag mi neda mira, i ja kontaktiram WD support i pitam kako je moguće da je disk odjednom zdrav i nakon sporih njihovih odgovora (stvarno treba strpljenja za njih, razmak između odgovora po 10-15 dana) i tamo dobivam izvrstan odgovor kako su bad sectori samo zapravo skriveni, pročitajte mail/sliku 4 koja je priložena.
To isto šaljem Linksu u nadi da će „progledati“, naravno da ne žele ni čuti za to, ljudi moji koja je to grabavela za jedan disk, napisao sam im kao da ide njima iz džepa. Pa WD mjenja disk ne oni, oni ga samo trebaju poslati. Jedino što su mi ponudili je „opsežno“ testiranje u Zagrebu, citiram „Poslat ćemo disk u naš centralni servis u Zagrebu na dodatno i opsežno testiranje koje osim WD alata podrazumijeva i ostale standardne operacije nad diskom kao što je formatiranje, kopiranje podataka i korištenje istog za OS.
Ako svi testovi prođu bez greške, disk ćemo Vam vratiti, a u protivnom zamijeniti novim.“
Znači Links uopće nije certificirani servis da bi mogli napraviti iole ozbiljniju dijagnostiku osim one što može napravit bilo koji average Joe ovdje sa foruma. Ali za odbijanje zamjene tu itekako certificirani i to je ono što me vrijeđa.
Uključio ja Državni inspektorat u cijelu priču, nažalost oni nisu mogli pomoći, a obrazloženje je:
„Utvrđeno je kako je prodavatelj postupio u skladu sa danim jamstvom od 60 mjeseci od dana kupnje ( 31.12.2009.g.) te je riješio reklamaciju proizvoda o čemu je predočen dokument primka br. xy izdana dana 30.12.2013.g. i preuzeta od strane kupca 24.01.2014.g. , te dostavljeno očitovanje prodavatelja od dana 21.02.2014.g. Uvidom u navedeno razvidni su rezultati testiranja diska: hard disk ispravan. Prema očitovanju prodavatelja, u dogovoru sa ovlaštenim servisom tvrde diskove proizvođača Western Digital-a tvrtka LINKS D.O.O. testira službenim alatima proizvođača za dijagnostiku, s ciljem da se reklamacija kupca riješi u što je moguće kraćem roku.“
Znači ništa od njih, što Links kaže to je kamen, stijena, zid i tu sve staje.
Idem ja dalje, nakon izvjesnog vremena , šaljem HDD direktno u Njemačku u njihov sabirni centar i stiže mi novi disk u roku 10 dana.
Bez ikakvih pitanja, tlake, mučenja...
Nakraju, nisam rekao da sam BIO vjeran kupac u Linksu, članska kartica, ostavio lijepu svotu novaca tokom godina, dovodio druge ljude po laptope i kompnente da ih kupe upravo tamo jer sam bio zadovoljan, ali ne više. Karticu sam im poslao poštom prerezanu pa si mogu razmazivat termalnu pastu na procesore u svom „servisu“.
Totalni revolt, to bahato ponašanje njihovo, oni su najpametniji, nitko drugi nezna ništa, obećao sam im „reklamu“ na bug on lineu, ovo pismo ide dalje na sve mail adrese zaštite potrošača da znaju kako otprilike reagirati, a novine ću isto obavit pa ćemo se čitati i dalje.
A sve su mogli riješiti elegantno...ali valjda je bolje balkan way...naišli su na krivog.
Cheers,