Koji tečaj odabrati?

poruka: 19
|
čitano: 12.054
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Koji tečaj odabrati?

Najme ovako, ja sam relativno stari konj ( 29 god..) i nezadovoljan sam trenutnim zanimanjem (mislim da nisam jedini...) i prebacio bi se na ICT, jasno treba bi se doškolovati...

Imam neko srednje znanje, al jasno na user razini, nisam neko cveče po pameti, a i prestar sam za neke stvari tak da C++ otpada (pretpostavljam da bi mi trebalo bar 5 godina

da to savladam na nivou da mogu od toga živjeti, ako i onda).

Autocad,mreže,web dizajn, neki servis,php, šverc hardverom :) etc...?

Čega je tržište rada zasićeno, šta se traži, šta će uskoro postati zastarjelo....?

Znači cijene tečajeva, gdje ići, dal se poslije može unovčiti to znanje i ako da koji bi put bio najsigurniji, jer

sam polako u godinama gdje nemam više vremena za eksperimentiranje i propale pokušaje...

Koja je grana dobra za recimo neki rad od kuče kao dodatni posao i tako to...

Molim vas vaša iskustva (in b4 keep your  dayjob etc..), savjete i tako to...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RE: Koji tečaj odabrati?

eto moje iskustvo. nemojte se ljutiti.

prvo sam upisao tečaj engleskog jezika.

programiranje mi ne pada na pamet jer treba biti MLAD-informacije jednostavno moraš usisati. imam svoju firmu za koju jedva čekam da ju zatvorim(iako zbog tog posla koristim istovremeno 3-4 računala) i isto tako pokušam se prebaciti na računala. sa njima radim 10 godina i hardver mi nije problem,a softver je svuda dostupan. e sad,upariti to i prodati,meni je to zanimljiv dio. informatičari(ili hardveraši samo) su jaaaako umišljeni i kur....ti,pa ih moraš moliti da instaliraju windowse,treba im mjesec dana da se sjete gdje su ostavili tvoje računalo itd. za instalaciju windowsa kod nas uzimaju 300 kn ! i čekaš mjesec dana. ja to radim za 180 kn i dosta mi je. napravim to po noći-ionako patim od nesanice... sada planiram upisati tečaj za servisera računala. ne treba mi,ali da imam neki papir jer danas ljudi padaju na to. kod nas je taj tečaj 5.500 kn,pa mi je to sad nepotrebno ulaganje,ali zima će,nemam što raditi,pa možda uspijem.

Z
17 godina
Koji tečaj odabrati?

Bok. Evo samo da se nadovežem za temu nadam se da se modovi neće ljutiti, ali usko je vezana s ovom temom.

Ugl. Pošto sam jučer pao jedan ispit te sam njime izgubio pravo studiranja i sada nemam ništa tj. mogao bih se prebaciti na neki drugi smjer, ali ne želim više starce opterečivati pa sam tako 

odlučio ako je kako moguće prvo zaraditi nekakve novce te poslije upisati multimediju u Vž-u. (imam 2god završeno na FOI-u, iako mi to sada više ne vrijedi pošto sam pao).

Od srednje imam opću gimnaziju.

Eh sada ono što mene zanima, dali se može nešto postići i bez dodatnih tečajeva. Tj. dali se može nešto postići na temelju iskustva na određenom području.

Konkretno se to kod mene odnosi na 3D modeliranje, animiranje, teksturiranje, obrade video i audio zapisa, web dizajn, i  sl. stvari. Ako se može bilo bi lijepo znati kako, ili barem uz pomoć

tečajeva, no koji odabrati da je usko vezan uz neke od ovih stvari koje znam raditi i koje mi idu?

http://www.metacafe.com/watch/2749951// || http://www.metacafe.com/watch/1248654/3d_animacija/
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

E, interesantno, vidio sam po oglasnicima one oglase tipa " Instaliram-servisiram po kučama" , dal je to tako nešto, dal to stvarno ljudi puše?

Mislim, znam složit mrežu, sklopit komp i tak to , al imam osječaj da to večina ljudi zna,

ne smatram to nekim naprednim poznavanjem racunala, što jasno i nije ,al moguče je da u lijepoj našoj čak još uvijek i je....

Dal je moguce da stvarno pali sklapanje konfi , malo djelovi s Useneta, malo s nabave, malo pcexpert pa na plavi oglasnik s time...?

Pretpostavljam da svako zna makar nekog klinca koji ce im instalirat vindoze,složit mrezu il ih spojit na net , bilo bi lijepo kad bi ti netko dao 180 kn

za inst. windoza... mislim u win 7 trebaš 3 puta stisnut next...

Ovo za "papir" ste u potpunosti u pravu, makar je u praksi riječ o čistom bacanju novca..

Kolika je plača recimo dečkima u ADM-u , HG-Spotu(BTW. OT : neki dan sam bio u HG-Spotu, i onaj dečko-prodavač koji se tam nadlaktio na onaj stakleni stol di su

grafičke i matične mi nije znao odgovorit zakaj je 4870 1890 kn, a drugdje je 4890 1370 kn, mislim znam zakaj,al čist iz zahevancije,al da me bar probo zmuljat, ne bi riječi rekao, sam se nekak

pokunjio i gledo polutupo u smjeru saturna) etc... dal je teško upast u takva mjesta,kakvo predznanje("papir") bi mi bilo potrebno, dal bi itko želio upast na takva mjesta....?

17 godina
neaktivan
opcom kaže...

. informatičari(ili hardveraši samo) su jaaaako umišljeni i kur....ti,pa ih moraš moliti da instaliraju windowse,treba im mjesec dana da se sjete gdje su ostavili tvoje računalo itd. za instalaciju windowsa kod nas uzimaju 300 kn ! i čekaš mjesec dana. ja to radim za 180 kn i dosta mi je. napravim to po noći-ionako patim od nesanice... sada planiram upisati tečaj za servisera računala. ne treba mi,ali da imam neki papir jer danas ljudi padaju na to. kod nas je taj tečaj 5.500 kn,pa mi je to sad nepotrebno ulaganje,ali zima će,nemam što raditi,pa možda uspijem.

Ma pazi ti malo koji si ti hardveras, a popljuvao isto.

Imam firmu kojoj je 24 sata rok za servis kompjutera ako je softwareski problem, a hardverski dok se ne dobiju djelovi.

i to tvoje pljuvanje po hardverasima ne razumijem, nisu sve male tvrtke jednake velikim...

potpis :D
16 godina
neaktivan
Branimir2412 kaže...

Bok. Evo samo da se nadovežem za temu nadam se da se modovi neće ljutiti, ali usko je vezana s ovom temom.

Ugl. Pošto sam jučer pao jedan ispit te sam njime izgubio pravo studiranja i sada nemam ništa tj. mogao bih se prebaciti na neki drugi smjer, ali ne želim više starce opterečivati pa sam tako 

odlučio ako je kako moguće prvo zaraditi nekakve novce te poslije upisati multimediju u Vž-u. (imam 2god završeno na FOI-u, iako mi to sada više ne vrijedi pošto sam pao).

Od srednje imam opću gimnaziju.

Eh sada ono što mene zanima, dali se može nešto postići i bez dodatnih tečajeva. Tj. dali se može nešto postići na temelju iskustva na određenom području.

Konkretno se to kod mene odnosi na 3D modeliranje, animiranje, teksturiranje, obrade video i audio zapisa, web dizajn, i  sl. stvari. Ako se može bilo bi lijepo znati kako, ili barem uz pomoć

tečajeva, no koji odabrati da je usko vezan uz neke od ovih stvari koje znam raditi i koje mi idu?

To i mene interesira, čak znam i nešto o tome...Navodno vlasnicima ovog site-a http://www.3dmediart.com/  ide jako dobro (poznanici mog prijatelja), do te mjere da i ne stignu koliko posla imaju...

I ja relativno dobro koristim 3d max 9, al neznam unovčiti to znanje... 

Možda samo složiti ovakav site i negdje se oglašavati..?

16 godina
neaktivan
Hacker-ri kaže...
Imam firmu kojoj je 24 sata rok za servis kompjutera ako je softwareski problem, a hardverski dok se ne dobiju djelovi.

i to tvoje pljuvanje po hardverasima ne razumijem, nisu sve male tvrtke jednake velikim...

To je neki veči servis ili manji kučni obrt??

Kako vam ide posao ako nije tajna?

16 godina
neaktivan

Svaki papir je dobar ako imaš i pokriče nekog tečaja...naravno možeš i posebno polagati certifikate od MS-a .
Vidim da su okrenuli temu na hardwer pa potraži takve tečajeve i možda certifikate.
Kao što si rekao da baš programerski dio možda i ne bi ,tad ovo što već pišu ,neki serviser s certifikatom ili upisom u radnu knjižicu.
Možeš upisati i web dizajn da imaš "papir" iako se sve može s net-a naučiti ali takvih tečaja za par tisuća kuna ima koliko hočeš.

Certifikati su malo skuplji ali zato isplativiiji.Eto malo opširno.

Private
17 godina
Koji tečaj odabrati?

Meni nekako od svih certifikata najvise mirisi CCNP i MCSA koje planiram polozit...

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Hacker-ri kaže...
opcom kaže...

. informatičari(ili hardveraši samo) su jaaaako umišljeni i kur....ti,pa ih moraš moliti da instaliraju windowse,treba im mjesec dana da se sjete gdje su ostavili tvoje računalo itd. za instalaciju windowsa kod nas uzimaju 300 kn ! i čekaš mjesec dana. ja to radim za 180 kn i dosta mi je. napravim to po noći-ionako patim od nesanice... sada planiram upisati tečaj za servisera računala. ne treba mi,ali da imam neki papir jer danas ljudi padaju na to. kod nas je taj tečaj 5.500 kn,pa mi je to sad nepotrebno ulaganje,ali zima će,nemam što raditi,pa možda uspijem.

Ma pazi ti malo koji si ti hardveras, a popljuvao isto.

prvi komp koji sam kupio je bio laptop rabljeni za 3000 njem maraka ! zašto ? jer mi je hitno trebao za posao a nitko ti nije htio doći kući i instalirati windowse. instalaciju windowsa mi nitko nije htio napraviti na taj lap-svi su rekli istu priču-za laptope nema drivera za grafičku. tada sam otišao 50 km daleko i u jednoj firmi mi instalirali win 98 i rad naplatili PAZI SADA 150 DEM !  i bio sam sretan. e od tada sam svoj majstor,a usrećio sam i mnoge druge. ne sa cijenom,već sa uslugom na koju se stvarno nebi trebalo čekati tri tjedna ! a javi se na pp dođi u ovaj usrani grad,obiđi trgovine i servise pa možeš vidjeti koliko treba za instalaciju windowsa-rekao sam 3 tjedna i 300 kn !

imam pravo nazvati informatičare umišljene jer sjedi cijelu večer i birtiji a ja ga molim da mi instalira windowse a on kaže to se ne isplati raditi (onda kad je ta instalacija bila 150 dem,a moja mama imala plaću 200 dem ! ) pa ti sad razmisli da li je umišljen. i da napomenem,prijatelj mi jučer traži za izradu web stranice 7.000 kn !? kakva je to stranica,a pitam se i prijatelj ?

Z
17 godina

Uh pravi ti frend. Inače kada sam kod kuće i kada me traže ljudi da stavim OS na komp, lijepo ga odnesem kod sebe. Cijelog ga rastavim, očistim, sastavim i tek tada stavljam OS uz potrebne programe. Nikakve novce nikada nisam tražio, ali ako ljudi vide da si popravio sami ti daju od 100-200kn.

http://www.metacafe.com/watch/2749951// || http://www.metacafe.com/watch/1248654/3d_animacija/
17 godina
protjeran

ja sam pričao o prošlosti od prije desetak godina-pa sam čisto slučajno počeo raditi s računalima jer sam bio-PRISILJEN ! sada je drugačije. ja sam i kumovima i prijateljima instalirao stotine windowsa ,naravno besplatno-jedino mi malo smeta to što mi ne pošalju nekoga tko bi platio. znači preporuka kao način zahvale. mislim da nismo još dovoljno razvijeni za to .

Z
17 godina

izradu web stranice 7.000 kn !? kakva je to stranica,a pitam se i prijatelj ?

zasto je to puno novaca?

koliko moras knjiga kupiti/pročitati, koliko materije moraš savladati? koliko noći provesti uz neki css koji ne stima i 1px ti "strši" ili koliko moraš mozgati oko neke skripte?

zašto omalovažavati IT struku!

zašto je 300 kn skupo za instalaciju cijelog sustava? pa to u niti jendoj firmi nitko ne radi za manje od cca 100€! i to u manjim tvrtkama... one veće su skuplje....

znanje prodavača u trgovini nije referentno i oni nemaju obavezu zaposliti osobu koja je hardware guru.... uostalom tko je hardware guru? neko tko piše drivere za printer u c++ ili netko tko zna da sa 4890 imas 2framea vise u cod4 nego na 295?!

kada pocnete raditi u it struci vijeti cete prave cijene rada..... i da, instalacija se ne isplati! jer ako ja frendu idem instalirati komp i nekaj krene po krivu i onda ja izgubim 3 dana rješavajuci 300 neplaniranih problema onda mi je to gubitak najmanje 24 radna sata koja sam nekome mogao naplatiti.. i zato ti frend to ne zeli raditi.. jer ti to ne moze extra naplatiti a raditi 3 puna dana za 300kn?! ne bi islo...

17 godina
Koji tečaj odabrati?

Nije problem u instalaciji windowsa. Nego npr ti formatiraš sve, a pitao si ih jel im treba što prije. I onda broje i vrište. AAa di mi je onaj program zua pisanje texta (pod ovim se uobičajeno misli na office 2000 hr jer u drugom ne znaju raditi). Kada riješiš to onda im moraš namjestiti outlook da prima i šalje mail jel nemaju pojima upisati najjednostavnije informacije. Zatim moraš im nacrtati di je koja ikona i nedaj bože da je slučano obriše jel će ti doći i jadati se kako mu se taj program za pisanje obrisao. A i većinom kada ja idem nekome komp naređivati ti kompovi su krševi kojima treba 2 sata za windows xp. A kamoli ostalo. I tako izgubim cijeli dan i naplatim 75 kn jer se sažalim i vidim da jadni nemaju love ni za komp od 2500 kn koji bi bio znatno brži od ove rage što sada imaju.

Nazad na temu. Što se tiće tečajeva u hrvatskoj se posao dobiva ne s papirom, ne sa znanjem. Nego ako si nečiji nećak, rođo, zet ili prijatelj nekoga tko je na dobrom položaju. Sam da nađeš posao sa papirom šanse su ti 25% ovo sve ostalo je zapošljavanje svojih bližnjih i prijatelja.

Sometime the best defense is to attack!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Batista kaže...

Meni nekako od svih certifikata najvise mirisi CCNP i MCSA koje planiram polozit...

Sta se tice CCNP topla preporuka ako radis u tvrtci koja koristi njihovu opremu (pa te sami salju na tecaj/seminare) il ce ti uskoro "uletit" neki posao gdje ces je koristit i dalje se specijalizirat (neki visi stupanj) za potonje jer u suprotnom je to totalno neisplativo i bacen novac (nemoj me doslovno hvatat za rijec al znam najmanje desetoricu kojima akademija i nije bas pomogla)...

Hummer kaže...
  Što se tiće tečajeva u hrvatskoj se posao dobiva ne s papirom, ne sa znanjem. Nego ako si nečiji nećak, rođo, zet ili prijatelj nekoga tko je na dobrom položaju. Sam da nađeš posao sa papirom šanse su ti 25% ovo sve ostalo je zapošljavanje svojih bližnjih i prijatelja.

Amen!

17 godina
protjeran

puno je jer mi je drugi tip koji ima firmu napravio odličnu stranicu za 1200 kn ! a nikad ga nisam vidio. znam da nitko ne radi u IT struci za 300 kn dva dana(potvrda umišljenosti) ,ali onda mi reci da NEĆEŠ raditi ,a ne držati komp 3 tjedna u radnji i ništa. a zašto se nebi zaposlilo nekog klinca koji je tek završio srednju recimo,pa nek on instalira te windowse. njemu se a i gazdi sigurno isplati ,jer bi mu dnevnicu dao minimalnu,koju bi on sigurno zaradio kroz mjesec...ipak ovim odgovorom potvrdio si da ste umišljeni i bahati ;)  pročitati statistike o padu prodaje računala,pa razmisliti

Z
15 godina
neaktivan
Hummer kaže...

Nazad na temu. Što se tiće tečajeva u hrvatskoj se posao dobiva ne s papirom, ne sa znanjem. Nego ako si nečiji nećak, rođo, zet ili prijatelj nekoga tko je na dobrom položaju. Sam da nađeš posao sa papirom šanse su ti 25% ovo sve ostalo je zapošljavanje svojih bližnjih i prijatelja.

Zašto onda konstatno seru po medijima poslodavci i profesori po visokim učilištima/fakultetima upravo suprotno?! Trebaju ljude, pravih informatičara kritično nedostaje. Mislim, ja to razumijem. Znam iz prve ruke da ima stotine nominalnih "informatičara" i "informatičarki" koji se bore sa wordom i excelom, a o nečem više niti ne razmišljaju.

Ali moš se ti razvalit od znanja i ne znam kaj, ali ćeš i opet teško, tj. nikako dobiti posao. No, i dalje ćeš od svih slušat spiku da svi baš tebe traže. Kao, firme gotovo propadaju jer im fali informatičara. hahahhahahhahaha

to je kao službeno stanje.

a neslužbeno je da su viškovi i da ne fali nikakvih damn informatičara.

ako sljedeći put vidim te neke "službene stavove" od ljudi koji se pojavljuju u medijima, probat ću doći do te firme, do tog menadžera, tog službenika, stručnjaka i pitati ga za zdravlje. ;)

17 godina
opcom kaže...

puno je jer mi je drugi tip koji ima firmu napravio odličnu stranicu za 1200 kn ! a nikad ga nisam vidio. znam da nitko ne radi u IT struci za 300 kn dva dana(potvrda umišljenosti) ,ali onda mi reci da NEĆEŠ raditi ,a ne držati komp 3 tjedna u radnji i ništa. a zašto se nebi zaposlilo nekog klinca koji je tek završio srednju recimo,pa nek on instalira te windowse. njemu se a i gazdi sigurno isplati ,jer bi mu dnevnicu dao minimalnu,koju bi on sigurno zaradio kroz mjesec...ipak ovim odgovorom potvrdio si da ste umišljeni i bahati ;)  pročitati statistike o padu prodaje računala,pa razmisliti

ok, onda ti mom mehaničaru objasni da njegov sat ne vrijedi 200kn i da zamjena ulja i filtra ne vrijedi 900 kn, jer to i ja znam i ne treba mi 3 sata za to.

samo mu ja ne kazem da je bahat i umisljen, jer ako nekaj ne radi onda mu krv mogu popiti....

e da, ako mislis da netko zivi od prodaje racunala onda si ti jako daleko od bilo kojeg posla, pogotovo iz it svijeta. nitko, ponavljam, nitko ne zivi od prodaje pc-a!

natrag na temu....

tecajevi se isplate.... uvije, samo moras odluciti sta te zanima! zelis se baviti mrezama? hardwareom? development? dizajn? sigurnost?......

16 godina

Nažalost je kod nas uvijek potrebna neka "kombinacija" za upast u firmu pa tek onda potom se odeš obrazovat..znači da te čeka posao a da to znaš.Znam par ljudi koji su otišli u kredite da dobiju inf.certifikate pa još rade stare poslove Neodlučan s druge strane znam dečka koji je završio Cisco akademiju pa radi-navodno bez veze..treba imati i sreće.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice