FOI ili VELV

poruka: 18
|
čitano: 11.034
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
FOI ili VELV

Koji je fakultet bolji? Imam dilemu u vezi upisa i ne mogu se odlučiti. xD

Naime htio bih upisati Multimediju, primjenu i oblikovanje (VELV) ili Primjena informacijske tehnologije u poslovanju (FOI).

Naravno FOI je dosta poznat i navodno su puno veće šanse za zaposlenje poslije završenog studija, imaju dobro opremljene učionice, imaju prostore za košarku, fitness, teretanu, bazene itd. itd. (ne znam baš puno o tome), a i predavanja su kvalitetna (dobri profesori, dobro predavaju), dosta je prestižan, jedino što se tiče kolegija mi ne paše zato što tu nema baš puno stvari koje me zanimaju. Oni se baziraju na ekonomiji i društvenoj informatici, a mene ekonomija baš i ne zanima. Više me zanimaju kolegiji na VELV-u (Grafički alati, programiranje, 3d modeliranje itd.)

EDIT: Dosta se dobro snalazim u Photoshopu i 3ds Max, a i pomalo se snalazim i u Unreal Dev Kitu. Jel bi imao kakve koristi od toga na VELV-u?

I što se tiče cijene školovanja prva godina je besplatna na FOI, a što je sa ostalima? Da li su one besplatne ako sve položim na vrijeme ili moram proći sa odličnim prosjekom ili se ipak dalje plaća bez obzira na navedeno? Ako se plaća, cijena je dakle 7,200kn?

I sad sam u nedoumici, mislim imam šansu da upišem FOI (a ako ne upišem možda će mi za godinu-dvije biti žao što nisam upisao baš to), što je dosta dobar faks koliko čujem, no tamo nema baš puno kolegija koji me zanimaju, a kolegije koje nude na VELV-u su mi dosta zanimljivi.

Eo, ako bi mi netko mogo pomoći bio bi stvarno zahvalan! {#}{#}

FX 8120, XFX 6870 Double D, Asrock 990FX Extreme3, 2x4GB Corsair Vengeance, OCZ ZT 550W Modular, Razer Naga
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.7.2013 17:16 (Nightmare).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
FOI ili VELV

FOI ti je više poslovna škola,dakle,usmjeravaju te za biznismena,više dodir sa implementacijom ITa u poslovanju,a IT samo u količini dato znaš raditi..

Ovo drugo ti je više šljakerski posao..sad sam odaberi..

Jedno je sigurno,kad to što radiš,ti postane posao kojim zarađuješ,svaka čar i romantika branše,nestaje..{#}

0 4 hvala 1
12 godina
Re: FOI ili VELV

na foi-u je svaka godina besplatna - ako položiš kolegija u vrijednosti većoj od 55 ECTS-a. Ako položiš manje od 55 a više od (mislim) 30 plačaš pola školarine.

Što se programirnaja tiče - ima ga dosta, samo naravno moraš upisati takav smjer i odabrati takve kolegije jer nisu svi obavezni. Ekonomije naravno ima daleko više. I to programiranje ti je takvo da ćeš naučiti samo osnove - s time se nečeš zaposliti nigdje. Ako hočeš raditi kao programer morat ćeš to naučiti sam u svoje slobodno vrijeme.

Od 3d modeliranja nema ništa. Od grafičkih alata - naučit ćeš malo fotošop.

Ovo ti govori uskoro bivši fojevac koji se zaposlio isključivo na temelju znanja kojeg je stekao u slobodno vrijeme. Radim kao asp.net programer, na faksu to nisu ni spomenuli.

Vozdra!
16 godina
neaktivan
FOI ili VELV

Dobro kaže kolega iznad, što se tiče programiranja i alata, na foiu ćeš naučiti vrlo malo (osobno iskustvo).

Ovo što ti govoriš, ne može se reći da su baš "fakulteti", više stručni studiji-i ne možeš nastaviti (direktno) na magisterij.

Ova Primjena informatike... na foiu nije sveučilišni studij i na to se prebacuju studenti koji nisu mogli riješiti sveučilišni "redovni" studij jer im je bilo preteško, padali ispite itd... Olakšan je program, dosta predmeta nema ili ih je par spojeno i profesori su popustljiviji. Redovnim studentima služe kao šprdanje.

Što se tiče težine i nekog prestiža, to je svakako foi ispred velva.

Kad sam bio 3. godina, došlo je nekih 4,5 studenata s velva na foi, da polože razlikovnu godinu da bi mogli nastaviti magisterij na foiu pa smo imali zajedno neke predmete. Za moje vrijeme, nitko od njih nije dao niti jedan ispit, a iz par predmeta nisu dobili niti potpise (automatski pad godine).

Ali s obzirom da kažeš da te predmeti na velvu više zanimaju i da te ne zanima ekonomija, preporučio bi ti velv jer se jako teško studira ono što te ne zanima, a radi ekonomije bi mogao i krv pišati.

Da, bilo je par wunderkindova koji su znali i htjeli programirati 24/7 i javno govorili da neće učiti ekonomiju iz principa jer su oni "informatičari", ali takvi neće nikad završiti fakultet.

Can't find a better Jam!

1 0 hvala 1
15 godina
protjeran
kompajler kaže...

na foi-u je svaka godina besplatna - ako položiš kolegija u vrijednosti većoj od 55 ECTS-a. Ako položiš manje od 55 a više od (mislim) 30 plačaš pola školarine.

Što se programirnaja tiče - ima ga dosta, samo naravno moraš upisati takav smjer i odabrati takve kolegije jer nisu svi obavezni. Ekonomije naravno ima daleko više. I to programiranje ti je takvo da ćeš naučiti samo osnove - s time se nečeš zaposliti nigdje. Ako hočeš raditi kao programer morat ćeš to naučiti sam u svoje slobodno vrijeme.

Od 3d modeliranja nema ništa. Od grafičkih alata - naučit ćeš malo fotošop.

Ovo ti govori uskoro bivši fojevac koji se zaposlio isključivo na temelju znanja kojeg je stekao u slobodno vrijeme. Radim kao asp.net programer, na faksu to nisu ni spomenuli.

što ostvari oko 1-2% studenata...

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet
15 godina
neaktivan
FOI ili VELV

Dakle što se tiče kvalitete studija, oba dva su jednaka, i oba dva su stručni, a šanse pri zaposlenju nakon završetka su jednake? Sve mi ovo više govori da odem na VELV, što ću možda ipak i učiniti.

EDIT: 55ECTS bodova je isto kao proći sa 5 u srednjoj?

FX 8120, XFX 6870 Double D, Asrock 990FX Extreme3, 2x4GB Corsair Vengeance, OCZ ZT 550W Modular, Razer Naga
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.7.2013 12:20 (Nightmare).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
FOI ili VELV

Nisu baš jednake šanse, kao što sam već rekao, foi je ipak prestižniji i dio je zagrebačkog sveučilišta što ipak ima neku težinu.

Ali realno, s foiem od 3 godine ćeš isto teško naći posao kad danas svako na ulici ima diplomu...

Da bi skupio 55 ectsa-moraš položiti sve predmete (eventualno ti 1 može ostati za iduću godinu) makar s 2.

Can't find a better Jam!

1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
FOI ili VELV

Ima li netko tko je završio jedan od tih programa da bi mi dao neke preporuke ili stanje na tržištu što se tiče tih programa. Zanimaju me kakve su mi mogućnosti i šanse u zaposlenju nakon što završim jedan od tih programa.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
FOI ili VELV

Ja sam završio sveučilišni preddiplomski na foiu (to nije ovo za što si ti pitao). Magisterij sam nastavio u Sloveniji.

ne znam ak si me prije razumio, imaš 3 pojma koja ne treba mješati:

1. FOI-sveučilišni prediplomski (3 god i 2 magisterij)-kad se kaže "foi", na to se zapravo misli

s vremenom biraš dali informacijski ili poslovni sustavi-po težini, najteži od svega nabrojenoga i u prosjeku svaki student izgubi 1 god :D )

ja sam to završio i samo za njega ti mogu dati 100% provjerene informacije, ostalo je rekla/kazala

2. FOI-PITUP (to je ta primjena informatike itd... (3 god, stručni-nema magisterij)

3. VELV-stručni (3 god, nema magisterij)

kao što je neko rekao, FOI te sprema da budeš "šef", dok bi VELV bio više "radnički".

ali ako pogledaš oglase za poslove, da bi se negdje zaposlio kao manager/vođa, trebaš bar 5 godina iskustva.

koji god faks da odabereš, sa samim faksom ne možeš ništa. treba tu još jako puno samostalnoga rada.

ja sam bio upisao radi informatike foi, ali sam s vremenom ipak nekako više zavolio taj ekonomski/poslovni dio i u njemu se usmjerio.

razmišljaj malo i unaprijed-di se vidiš recimo za 3 godine?

ak nisi baš najbolji učenik, tj. nemaš radne navike i slično, i cilj ti je doći do bilokakve diplome čim prije po svaku cijenu, onda rađe 2. ili 3. s popisa gore.

ali moraš znati da i ta diploma (na papiru) dosta manje vrijedi.

ali onda budi siguran da ne želiš na magisterij, jer ti se onda daljnja situacija jako komplicira.

Can't find a better Jam!
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.7.2013 17:25 (Gunner_V).

1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
FOI ili VELV

Hvala na odgovoru :D E sad imam još jedno pitanje, sad su izašle privremene rang liste na postanistudent.hr i mjenjaju se svaki sat, kako ih ja mogu pogledati da vidim koji sam itd.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
FOI ili VELV

e to ti ja ne mogu pomoći, prošlo je već par godina odkad sam upisivao faks pa ne znam kak to sad ide i gdje se šta provjerava. :D

Can't find a better Jam!

0 0 hvala 0
16 godina
Nightmare kaže...

Hvala na odgovoru :D E sad imam još jedno pitanje, sad su izašle privremene rang liste na postanistudent.hr i mjenjaju se svaki sat, kako ih ja mogu pogledati da vidim koji sam itd.

U postani student ideš gore pod moji rezultati, pa zatim odabereš desno Rezultati po prijavljenim studijskim programima i u tablici di piše RANG PREMA BODOVIMA je tvoja pozicija. Kakav si to informatičar ako to nebreš skužit :D

16 godina
neaktivan
FOI ili VELV

Može li pomoć u vezi prelaza sa FOI na VELV - konkretno - zanima me da li trebam predat zahtjev na FOI za papire jer index sa popisom  predmeta i odobrenjem za akademsku 2010/2011 imam kod sebe jer nisam nastavljao iako sam dobio rješenje za nastavak. da li se ponovljeno rješenje može dobit ovog (ili narednog mjeseca) ili tek najesen. zanima me na koji način stići predat zahtjev na Veleučilištu u Varaždinu budući da se zahtjevi zaprimaju do 28.08.

Hvala unaprijed ...!

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.7.2013 9:00 (gamecoder).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
FOI ili VELV

Mislim da tu nema diskusije, FOI je nekoliko grana iznad VELV-a, što je i logično s obzirom da je fakultet, da ima 3+2, dio Zg sveučilišta....

Ako možeš upisati FOI nemoj se dvoumiti. Ne kažem da je FOI najbolji jer nije, ali ako uspoređuješ s VELV-om je superman.

VELV ti je zadnja opcija ako zeliš tratiti godine života na studiranje, od tog "faksa" nema kruha, znam tonu ljudi koji su to završili, čak su i dobri u dizajnu, i životare naokolo... (ima iznimaka doduše, ali u globalu...)

Inače ti ide ovakav životni ciklus propalih studenata u VŽ, prvo upišu FOI, padnu, upišu FOI-PITUP, padnu, onda upišu VELV, pa možda prođu. 

Zapitaj se da li stvarno želiš dati 5k godišnje da studiras s takvom ekipom.  (da ne spominjem troškove stanarine, života ako nisi iz VŽ...)

Ja upravo diplmiram na FOI-u i svi programeri na završnim godinama već imaju posao, a većina ljudi s ostalih smjerova se zaposli u roku nekoliko mjeseci. Naravno, i tu znam za iznimke, ali mislim da je problem s njima...

1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
FOI ili VELV

trenutno sam prva godina na FOi-u no želio bi se prebaciti na VELV drugu godinu

pa me zanima koje su šanse da budem upisan na drugu godinu, a ne ponovno

prva niti parcijala na temelju kolegija koje sam imal na foi-u.

vaši  savjeti, mišljenja, iskustva ak netko ima već, bilo što mi dobro dođe,

hvala unaprijed

1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
FOI ili VELV

POzdrav svima,

ovako, ja studiram na stručnom studiju PITUP na FOI-ju i iz prve ruke vam mogu reći da je to sasvim solidan smjer, no da ćete naučiti programirati, daleko od toga. Dobiti ćete 2-3 kolegija u kojima ćete zagrebati površinu i to je to. Osobno sam sam naučio programirati i dobio posao programera bez diplome (tek sad upisujem treću godinu na FOI-ju). Što znači da imam posao, a praktički jedino što imam je matematička gimnazija. Programiranje je specifična grana IT-ja i diploma nema nikakve veze. Uz to, imam i prijatelje FER-ovce koji su se 6-7 godina trgali na FER-u pa imaju slabije posao od mene i daleko su manje plaćeni...  ono što želim reći je - učite van fakulteta! u slobodno vrijeme programirajte, dizajnirajte baze podataka, igrajte se sa PhotoShopom, 3D modeliranjem ... bilo što ... naučite nešto što ćete nakon fakulteta moći naplatiti... diploma je, barem za mene, samo ukras na zidu i dokaz da sam mogao X godina učiti nešto što mi je netko drugi rekao... da će biti koristi od toga - neće ...

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
FOI ili VELV

pozdrav svima, mene samo zanima pošto vidim da ih na velvu za građevinu prima 30-ak studenata sa koliko bodova su prošle godine bili primljeni..tj. koliko je bodova prošle god. (od mature i ocjena...)zadnjem primljenom bilo dovoljno za upis ako netko zna..?

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
FOI ili VELV

Pozdrav,

zna li netko da li je moguće PITUP na FOI-u upisati bez mature, samo sa ocjenama iz srednje?Budući da već imam završen jedan faks.

I da li se može nakon PITUP-a dalje ići na IS na FOI-u? Kolika bi bila razlika predmeta ako je to moguće?

Nemam potpis

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice