Vaši 3D modeli izdvojena tema

poruka: 7.704
|
čitano: 2.055.856
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
RE: Vaši 3D modeli
Hacker-ri kaže...

pozdrav ekipa...

postoje li kakve knjige prema kojima ste ucili crtat 3D?

ako moze kakva preporuka za knjigu i program ?

htjeo bi crtat ali neznam od kuda poceti...

Preporučujem ti da modeliranje počinješ učenjem iz videotutoriala, a ne iz knjiga jer je puno lakše učiti dok gledaš.

Mogu ti samo dati stranicu za početničke blender tutorijale jer u njemu radim pa sam i ja iz njih učio -   http://blenderunderground.com/2007/07/18/blender-basics-part-1-video-tutorial-completed/

skrojlaj malo dolje, tutovi su odlični, ima ih 6 i svaki traje oko sat vremena. Što se tiče programa sam odluči, nema tu pogrešne odluke, idi na što želiš.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
15 godina
neaktivan
xxxxx kaže...
Hacker-ri kaže...

pozdrav ekipa...

Preporučujem ti da modeliranje počinješ učenjem iz videotutoriala, a ne iz knjiga jer je puno lakše učiti dok gledaš.

Mogu ti samo dati stranicu za početničke blender tutorijale jer u njemu radim pa sam i ja iz njih učio -  http://blenderunderground.com/2007/07/18/blender-basics-part-1-video-tutorial-completed/

skrojlaj malo dolje, tutovi su odlični, ima ih 6 i svaki traje oko sat vremena. Što se tiče programa sam odluči, nema tu pogrešne odluke, idi na što želiš.

svejedno mora prvo nauciti kako program funkcionira. za to mu ne treba videotutor vec jednostavno knjiga. nema potrebe za preskakanjem, nemas svladane osnove ne budes ni znao razmisljati kad budes nesto trebao iz svoje glave izvuci. videotutori su dobri kao dopuna znanju ali ne nesto na cmeu ces bazirati svo svoje ucneje. to nikako.

16 godina
Rabenbal kaže...
xxxxx kaže...
Hacker-ri kaže...

pozdrav ekipa...

Mogu ti samo dati stranicu za početničke blender tutorijale jer u njemu radim pa sam i ja iz njih učio -   http://blenderunderground.com/2007/07/18/blender-basics-part-1-video-tutorial-completed/

svejedno mora prvo nauciti kako program funkcionira. za to mu ne treba videotutor vec jednostavno knjiga. nema potrebe za preskakanjem, nemas svladane osnove ne budes ni znao razmisljati kad budes nesto trebao iz svoje glave izvuci. videotutori su dobri kao dopuna znanju ali ne nesto na cmeu ces bazirati svo svoje ucneje. to nikako.

Pa u tutorijalima se također nauči kako program funkcionira, a ako mu nešto nije jasno uvjek ima help u programu gdje sve lijepo piše. Znam da si puno iskusniji od mene ali ne razumjem zašto se nebi moglo bez knjige.

15 godina
neaktivan
xxxxx kaže...

Pa u tutorijalima se također nauči kako program funkcionira, a ako mu nešto nije jasno uvjek ima help u programu gdje sve lijepo piše. Znam da si puno iskusniji od mene ali ne razumjem zašto se nebi moglo bez knjige.

Zato što ćeš (kao ja) provesti 3 godine sa video tutovima učeći sve i svašta, a na kraju si nećeš znati niti program podesiti da odgovara onome što ti radiš... Gubiti vrijeme na gluposti jer ne znaš shortcute i slično... Eto, zato dobro dođe knjiga i help unutar programa, a čini mi se da većina samouka ima ovaj problem da ne znamo neke osnove programa u kojem radimo. Jbga. budimo realni, kada netko piše video tut (pogotovo neki napredniji) on očekuje da imamo određenu razinu znanja te neće pokriti nešto osnovnije možda ili nešto što je njemu rutinski... Eto, čisto o tome se radi. Pritom najviše mislim na ove dostupne besplatne tutove na YT i slično koji su obično strogo tematski, a ne općeniti tako da vrlo lako u hodu propustiš puno toga.

3D Designer
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.10.2010 14:55 (Minoza).
16 godina
Minoza kaže...
xxxxx kaže...

Zato što ćeš (kao ja) provesti 3 godine sa video tutovima učeći sve i svašta, a na kraju si nećeš znati niti program podesiti da odgovara onome što ti radiš... Gubiti vrijeme na gluposti jer ne znaš shortcute i slično... Eto, zato dobro dođe knjiga i help unutar programa, a čini mi se da većina samouka ima ovaj problem da ne znamo neke osnove programa u kojem radimo. Jbga. budimo realni, kada netko piše video tut (pogotovo neki napredniji) on očekuje da imamo određenu razinu znanja te neće pokriti nešto osnovnije možda ili nešto što je njemu rutinski... Eto, čisto o tome se radi. Pritom najviše mislim na ove dostupne besplatne tutove na YT i slično koji su obično strogo tematski, a ne općeniti tako da vrlo lako u hodu propustiš puno toga.

Ako imadneš vremena pogledaj ovaj prvi tut za blender iz mog linka.

Mislim da nemože bolje biti objašnjeno od ovoga, ja i dalje vjerujem da kvalitetan tutorial može biti jednako dobar kao i knjiga.

15 godina
neaktivan
xxxxx kaže...

Ako imadneš vremena pogledaj ovaj prvi tut za blender iz mog linka.

Mislim da nemože bolje biti objašnjeno od ovoga, ja i dalje vjerujem da kvalitetan tutorial može biti jednako dobar kao i knjiga.

Pogledati ću. Naravno, od viška glava ne boli, zašto ne iskoristiti sve dostupne izvore? Cool

3D Designer
15 godina
neaktivan
Minoza kaže...
xxxxx kaže...

Evo, baš sam se sjetio dobrog primjera i na ovom forumu u ovoj temi. Sjetimo se diskusije o .jpg i .png te kompresija/kvaliteta/veličina. Mogu i sam poslužiti kao primjer kada sam ne tako davno Denisu slao projekt na kojem sam tada radio da bi na kraju skužili da nisam postavio System Units u pravi omjer što je rezultiralo time da mjere kod njega nisu štimale. Eto, takvog teoretskog materijala ima u svakoj knjizi koja pokriva ovo područje. Ima tu još hrpa stvari, no kažem, po meni, najbolje je koristiti sve dostupne izvore.

Oprostite za OT, postoji tema za ovo.

3D Designer
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.10.2010 21:31 (Minoza).
15 godina
neaktivan
Hacker-ri kaže...

pozdrav ekipa...

Ja bih ti preporučio da nabaviš sve programe npr. Blender, Max, Maya, Cinema itd.

I onda u njima provedi nešto vremena, pogledaj koji tutorial i tako te ćeš s vremenom skužiti šta ti više leži.

Jer zapravo u svakom programo možeš sve napraviti samo zavisi o tome kako kome koji interface odgovara.

Ja sam ih sve probao i najbolji mi je Max.

15 godina
protjeran
Nuclear kaže...
Hacker-ri kaže...

pozdrav ekipa...

Ja bih ti preporučio da nabaviš sve programe npr. Blender, Max, Maya, Cinema itd.

I onda u njima provedi nešto vremena, pogledaj koji tutorial i tako te ćeš s vremenom skužiti šta ti više leži.

Jer zapravo u svakom programo možeš sve napraviti samo zavisi o tome kako kome koji interface odgovara.

Ja sam ih sve probao i najbolji mi je Max.

Ja nekužim zašto svi preporučuju ta 4 programa?

Toliko sam očajan da moram u potpis stavit oglas da prodajem fotoaparat... http://www.bug.hr/forum/topic/fotoaparati-kamere-tv-hi-fi/prodaja-sony-dsc-650-hitno/72240.aspx
15 godina
neaktivan
Daniman123 kaže...

Pa nekako su dosta zastupljeni i ima hrpa tutova za njih (više manje). Naravno, zastupljeni u industriji, što ne znači da su i najbolji ali eto, s pretpostavkom da ciljate raditi jednoga dana za novac ovaj posao, vrlo vjerovatno ćete se sresti upravo s jednim od ovih na radnom mjestu...

3D Designer
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.10.2010 22:11 (Minoza).
15 godina
protjeran
Minoza kaže...
Daniman123 kaže...

Pa nekako su dosta zastupljeni i ima hrpa tutova za njih (više manje). Naravno, zastupljeni u industriji, što ne znači da su i najbolji ali eto, s pretpostavkom da ciljate raditi jednoga dana za novac ovaj posao, vrlo vjerovatno ćete se sresti upravo s jednim od ovih na radnom mjestu...

Neslažem se...

Ali to da ima hrpa tutora to da...

Ali evo niko nekaže što želi radit, što voli u 3D-u da mu preporučimo...

Ili evo meni je posebno žao što nitko ne preporući program Softimage i Lightwave...

Toliko sam očajan da moram u potpis stavit oglas da prodajem fotoaparat... http://www.bug.hr/forum/topic/fotoaparati-kamere-tv-hi-fi/prodaja-sony-dsc-650-hitno/72240.aspx
15 godina
neaktivan
Vaši 3D modeli

Slagao ili neslagao, koliko znam Maya je još uvijek vodeća u industriji dok je Blender često korišten zbog činjenice da za ništa para dobiješ moćan alat... Definitivno nije za odbaciti nekom manjem razvojnom studiju recimo. No ovu raspravu moramo prebaciti u drugu temu, ovo je tema Vaši 3D modeli jelte.

Još jednom isprika za OT.

3D Designer
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.10.2010 22:23 (Minoza).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Vaši 3D modeli

Model gimnazije u Požegi,koji sam radio još prošle godine......

Video od prošle godine:

Više nemam teksture, a neda mi se nove pravt...Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.10.2010 23:21 (nido).
Moj PC  
6 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Vaši 3D modeli

Evo moj sat za natjecanje...

ZELJKO BJELIC -------------------LOPOV
Moj PC  
12 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Vaši 3D modeli
ZELJKO BJELIC -------------------LOPOV
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

odkad je maya vodeca u industriji kad maya i max su treci po zastupljenosti u svijetu?! a prvi su xsi i modo. iduce godine budemo vidjeli anketu za ovu godinu provedenu pa cemo tad pricat kak je. za sada maya je u istoj ladici sa maxom i pored njih nema nitko vise, ali ima iznad njih a to je modo kao najjaci alat i drzi prvo mjesto a onda dolazi xsi.

15 godina
neaktivan
Rabenbal kaže...

odkad je maya vodeca u industriji kad maya i max su treci po zastupljenosti u svijetu?! a prvi su xsi i modo. iduce godine budemo vidjeli anketu za ovu godinu provedenu pa cemo tad pricat kak je. za sada maya je u istoj ladici sa maxom i pored njih nema nitko vise, ali ima iznad njih a to je modo kao najjaci alat i drzi prvo mjesto a onda dolazi xsi.

Rekoh prema mojem saznanju, ako sam u krivu ispravi me. Ne slažem se s tobom doduše, mogu i ja postaviti isto pitanje, od kad su XSI i Modo? Objasniti ću i zašto; naprosto uz ovoliki broj razvojnih studija sumnjam da uopće možemo utvrditi točno, odnosno, mogli bi reći da XSI ili Modo nisu ništa zastupljeniji od Max-a i Maya-e ili obratno. Razlike u zastupljenosti ako i postoje vjerovatno su minimalne. Molim te nemoj se pozivati na ankete i slično, to može provoditi gotovo svatko i znaš i sam da su potpuno nepouzdane. Jedan od većih studija koristi Maya-u, drugi XSI, treći... Zar ćemo na uzorku nekoliko većih studija zaključiti koji je soft. vodeći? Glupost...

Nadalje, pogledaj Blender, zaista misliš da je on nešto manje zastupljen, jesi li ikada prosurfao forumima, koliko (ozbiljnih) korisnika (razvojnih studija) se odlučuje na tu opciju? Uostalom, čak i unutar jednog studija nekoliko različitih programa može (i jest) biti korišteno. Nemoj krivo shvatiti ali uistinu smatram smiješnim da uopće tvrdimo da je neki br.1, neki br.2, tako da moram povući i svoje, ne mogu znati jeli Maya najzastupljenija ali ne možeš niti ti da je XSI ili Modo...

Prove me I'm wrong. Osmijeh

I da ne ispadnem skroz OT, evo update rada koji sam konačno odlučio završiti.

Full size

Uglavnom, dodao displacement na zemlju, dodao malo detalja na ogradu i trijem. Dodati ću još lišća po krovu, malo suhog raslinja oko kuće te pokušati popraviti/dodati lišće na drveće. I onda bi to bilo to, više manje... Nego... ne znam šta mi se desilo sa dimom iz dimnjaka Iznenađen Nestao je... Belji se a niš, budem ga po potrebi ponovo odsimulirao...

A već mi lagano dolazi i inspiracija za novi rad. Smijeh

3D Designer
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.10.2010 2:16 (Minoza).
15 godina
neaktivan
Minoza kaže...

I da ne ispadnem skroz OT, evo update rada koji sam konačno odlučio završiti.

Full size

Uglavnom, dodao displacement na zemlju, dodao malo detalja na ogradu i trijem. Dodati ću još lišća po krovu, malo suhog raslinja oko kuće te pokušati popraviti/dodati lišće na drveće. I onda bi to bilo to, više manje... Nego... ne znam šta mi se desilo sa dimom iz dimnjaka Iznenađen Nestao je... Belji se a niš, budem ga po potrebi ponovo odsimulirao...

A već mi lagano dolazi i inspiracija za novi rad. Smijeh

Odlično minoza!

Baš mi se sviđa...i ona drva...zakon!

www.denis.matemaksan.com
15 godina
neaktivan
Vaši 3D modeli

ja sam totalni početnik (zapravo nisam ni to, tek ću sad počet) pa me zanima za mene šta preporučujete...3ds max ili google sketchup? da počnem ali i da se usavršim na tom programu?

Živi svaki dan kao da ti je zadnji !! Komjuteri su budućnost svijeta...-.-'
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
MarinGoldstein_CRO kaže...

ja sam totalni početnik (zapravo nisam ni to, tek ću sad počet) pa me zanima za mene šta preporučujete...3ds max ili google sketchup? da počnem ali i da se usavršim na tom programu?

Osobno bih odmah počeo u 3ds maxu, ako se želiš usavršiti u nekom programu, ali nećeš ništa izgubiti ako i počneš u sketchupu, prejednostavan je, tako da ćeš ga za čas skužit i odlučit što dalje.

Imam i ja pitanje: koji program ima najviše mogućnosti, mada je najkompliciraniji? s kojim mogu "čuda radit"? Modo?

http://www.youtube.com/watch?v=mNK6h1dfy2o
16 godina
neaktivan
trackmanijak kaže...
MarinGoldstein_CRO kaže...

Osobno bih odmah počeo u 3ds maxu, ako se želiš usavršiti u nekom programu, ali nećeš ništa izgubiti ako i počneš u sketchupu, prejednostavan je, tako da ćeš ga za čas skužit i odlučit što dalje.

Imam i ja pitanje: koji program ima najviše mogućnosti, mada je najkompliciraniji? s kojim mogu "čuda radit"? Modo?

Sa svim programima možeš "čuda radit". Ovisi koliko si kreativan.

http://silverwaveproduction.webs.com/
15 godina
protjeran

Nije baš istina. Banalni primjer: u sketchupu  ne znam kako bih uspio napraviti pola modela u ovoj temi - jedino beskonačnim slaganjem jednostavnih primitivesa i lica, ali to je ko da crtam poligon, po poligon. Treba mi nešto opako, sa hrpom mogućnosti. Recomo, radim u AutoCAD-u dugo već, ali često mi jednostavno fali podrška za neke akcije, recimo, do verzije 2011 uopće nisam mogao stvarati površine iz linija, ako nisu posve zatvorene i određene, a i onda su mogle biti samo u jednoj ravnini. Morao sam manevrirati sa drugim alatima. A, dobro, lako probam neke programe, pa vidim što mi najviše paše. Sad sam već debelo u offu

15 godina
neaktivan
Vaši 3D modeli

Btw. ponovo napominjem:

http://www.bug.hr/forum/topic/graficki-programi/3d-modeling-iskustva-programi-problemi-dr/60304.aspx

Nemojmo više nepotrebno spamati po ovoj temi.

3D Designer
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.10.2010 13:18 (Minoza).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Minoza kaže...

Rekoh prema mojem saznanju, ako sam u krivu ispravi me. Ne slažem se s tobom doduše, mogu i ja postaviti isto pitanje, od kad su XSI i Modo? Objasniti ću i zašto; naprosto uz ovoliki broj razvojnih studija sumnjam da uopće možemo utvrditi točno, odnosno, mogli bi reći da XSI ili Modo nisu ništa zastupljeniji od Max-a i Maya-e ili obratno. Razlike u zastupljenosti ako i postoje vjerovatno su minimalne. Molim te nemoj se pozivati na ankete i slično, to može provoditi gotovo svatko i znaš i sam da su potpuno nepouzdane. Jedan od većih studija koristi Maya-u, drugi XSI, treći... Zar ćemo na uzorku nekoliko većih studija zaključiti koji je soft. vodeći? Glupost...

Prove me I'm wrong. Osmijeh

lik ja tebi govorim o anketama koje su provedene a ti meni lupetas o nekim svojim gluparijama.

mozda da koji put poslusas i koju prezentaciju na netu koje inace odrzavaju ljudi koji se bave usporedbama i koji forsiraju da proizvodjaci i developeri usavrsuju svoje aplikacije.

ako je modo po grafu koji je bio prikazan na live stream prezentaciji koja se odrzala pocetkom ove godine jer ankete se uvijek rade za godinu iza, pokazao da zastupljenost moda je veca od xsi-a, maxa i maye onda ne vidim po cemu ti filozofiras. ako je xsi po popularnosti pao na drugo mjesto na svim kontinentima onda ne vidim po cemu ti frantaziras. ako je maya pala po popularnosti ispod 3ds maxa zbog prosjecnog interfejsa i nedovoljno edukativnog sadrzaja za isto onda ne vidim o cemu ti fantaziras.

ti svakako mozes reci sto ti zelis, medjutim ankete i istrazivanja koja se svake godine provode govore drugu pricu. i dok se ne dodje sa istrazivanjem za ovu godinu, a doci ce se tek u prvom mjesecu iduce godine, eventualno drugom i ti video seminari se drze na sajmovima koji se preko live streama prenose i to vecinom najave svi proizvodjaci 3d aplikacija na svojim stranicama i forumima cisto da ljudi vide i upoznaju se sa prednostima i nedostacima od strane nezavisnih strucnjaka, onda zbilja, ti mozes fantazirati koliko hoces. to sto ti zelis da je maya nesto sto nije, to je prvenstveno tvoj problem. kad bi znao da na trzistu ima preko 30 3d aplikacija gdje ih je pola rame uz rame sa mayom i jos su bepslatni malo bi se zapitao. medjutim njihov problem je sto nemaju dovoljan broj korisnika. po istrazivanju max je jos uvijek popularniji od maye iako njegova popularnost opada zbog visoke cijene, dok pak za edukaciju max ima najnize cijene, to je ono sto ga jos drzi na trzistu i popularnosti. pak maya, ima manju cijenu komercijalne licence a duplo vecu cijenu od maxa za edukacijsku sto joj je dodatni minus, i tu su max i maya zapetljani jedno oko drugog. modo koji ne nudi nikakve simulacije fizike ili particle flow vec samo standardne alate za modleiranje, animiranje, teksturiranje ukomponirao je u to sve alate za skulpturiranje p ocemu je do sada premasio sve alate za 3d modleiranje i usao je medju sve grane od video igara, reklama do filmova. uz to 60% je jeftiniji od maxa i maye, svega 700 dolara dok max i maya dodju 3500 i 3200 dolara. sa tim da edukacijska licenca za modo je visa od maxove. maxova cijena za edukacijsku licencu je 140 dolara a mayina 260, dok za moda je oko 160 dolara. xsi je i dalje ostao najmocnija 3d aplikacija na trzistu sa znatno nisom cijenom od maxa i maye ali sto se tice popularnosti ona je opala, sve zbog Moda. tako da iduce godine mozes ocekivati da autodesk u svoje proizvode xsi, maya i max isto implementira skulting alate, iako je to mozda malo vjeorjatno jer su proizveli mudbox koji je nadmocniji od zbrusha postao. hoce li oni htjet gasiti mudbox i integrirati ga u xsi, mayu ili max, budemo vidjeli.

tu je jos i stari lightwave koji jos uvijek popularnoscu konkurira maxu i mayi i to je za dlaku popularniji od maxa i maye. zasto stalno pisem max i maya je iz tog razloga sto max i maya su rame uz rame, dijele isto mjesto na ljestvici popularnosti u svijetu. a popularnosti moda mozes u prvom planu zahvaliti indijcima i kinezima pa tek onda amerima i europljanima.

sad ja koji sam 2 sata pratio u 1-2 mjesecu ove godine live stream seminar o 3d aplikacijama (da li ga je netko snimio i stavio na youtube, dailymotion ili vimeo, neam pojma...) svjestan sam podataka i obrazlozenja i grafova i statistike opcenito, a ti meni tu trabunjas da je maya prva i najbolji software na svijetu samo zato sto ti radis u njemu?! lol

ja cijeli zivot visim u maxu pa nisam toliko lud govoriti da je max najbolji i najjaci software na svijetu. to se tice freelancanje, anketa provedena medju freelancerima jest da max je za freelancere preskup, tu je i maya, medjutim mayu koci i nedostatak edukativnog sadrzaja te neinovativan interfejs (to nisu moje izmisljotine vec kad se dignu sve aplikacije vidis da je mayino sucelje daleko najkompliciranije). sto se tice moda, on je trenutacno najmodernija 3d aplikacija koja ima najvecu grupu korisnika i to ga stavlja na prvo mjesto, lightwave gubi na slabim opcijama za rig, medjutim u svemu drugome je za dlaku nadmocniji od maxa i maye, jer pruza jednostavnost koju max i maya nemaju u radu sa kompliciranim stvarima, dok recimo za xsi koji dodje sugavih 500 dolara, ali ima gadnih problema sa nekim osnovnim stvarima kao import/export, layeri i ostale gluposti koje su od velikog znacaja nakon zavrsetka posla je uz moda jedan od cescih izbora za freelancere i naravno, tu je blender  i cinema koji, blender se u freelancu izbjegava zbog prastarog interfejsa i slabim opcijama rada unutar prozora, jer oduzima previse vremena, dok cinema kasni za novim tehnologijama ali ujedno ima manju podrsku od korisnika blendera, hocu reci manju publiku.

ti nisi ni svjestan nedostataka koje maya ima i zato spadas u onaj tip osoba koje ako rade u nekom programu velicaju taj program kao bog i batina. ja radim u amxu, mogu ti 10 nedostataka nabrojati a max je u industrijskim granama najrasireniji (film, igre, arhitektura, dizajn interijera, gradjevina, reklame...) i samo zbog toga opstaje jer se u povjesti brzo zavukao u sve grane proizvodnje i dizajna, dok maya je orjentirana iskljucivo na film i specijalne efekte i tu najvecu popularnost ostvaruje. zasto max je zastupljen u gotovo svim granama je zato sto u pocetku je stvoren kao program koji ce tehnicarima i inzirnejima omoguciti 3d prikaz njihove strukture, njihovog CAD crteza i projekta. maya nije imala priliku sudjelovati u tome. i max je tada postavio standard, jer CADovci kad su zavrsili sa nacrtom i konstrukcijom izvlacili su ga u maxu i prezentirali. medjutim ocito je da s emax razvio daleko od onoga sto mu je bila namjena, ali je u to vrijeme postavio sebe kao "must have" aplikacija pocevsi od inzinjeirnga. to niti su imali modo, niti maya, niti lightwave, niti xsi... tako da max djeli dvije strane svoje namjene. naravno da nije najpopularniji program ali je najrasprostranjeniji kada se govori o vrstama namjene. dok zadnjih par godina svijet je fokusiran na reklame, igre i film i tu maya i max ne ubiru toliku popularnost više. ne brini se, maya nece nestat jer je isto tako bila prva koja je zajedno s amaxom postala davnih dana standard  u filmskoj industriji. max je u filmsku industriju usao preko mortal kombat filma, aliena i lost horizont ja mislim da se zvalo. maya preko nekih svojih... i tu su postavili temelje. max se u filmskoj industriji odrzao kroz film I, Robot, a kroz gejming zadrzao je visoko mjesto zbog igre assassins creed. zatim od novijih filmova koji su pokazali 3ds maxovu snagu su avatar i 2012. od arhitekture najzastupljeniji je alat vizualizacije vise od svih cad programa, stoga vecinom inzinjeri arhitekture 3d model iz cada nose u max.

i na kraju sva natjecanja u 3d animaciji, modleiranju i produkciji zapocela su samo koristenjem 3ds maxa. znaci svi studenti i ljudi su rabili samo 3ds max. sto je danas omogucilo da max bude srebrna sredina. zato je rasprostranjenost u granam industrije programa kao sto je maya, xsi, modo i cinema manji, tojest slabiji a maxov najveci, ali isto tako zastupljenost maxa u grana filma i specijalnih efekata je slabija jer max ipak jos uvijek zadrzao onaj pristup da nesto morate rucno napraviti, dok je modo otisao stepenicu vise. autodesk je tek nedavno uveo novi sistem stablacost grananja za materijale, MODO je bio prvi koji je uveo takav sistem i zbog tih modernih tehnologija autodesk mora drzati korak sa drugima i zato je i autodesk uveo nesto slicno. medjutim taj sistem je prvo bio osmisljen na maxu a dodatak koji je to omogucavao je mislim od luminox studija. nisam siguran sad jel tocan naziv. samo autodesk se nikad nije sjetio integrirati taj sistem u novije verzije maxa i maye, medjutim kad se za modo to napravilo bil oje ocito da je autodesk dobio prvu ozbiljnu konkurenciju a to zajebavanje se pokazalo tocnim jer je izgubio dio korisnika koji su presli na Modo, iskljucivo su to bili indijci i kinezi a potom i ameri i europljani. hoce li se modo odrzati kao najpopularniji program nakon svih ovih autodeskovih ulaganja i novih tehnologija, to je tek za vidjeti. sve je to kao utrka na mjesec.

pa sad vidi da li se tvoji snovi poklapaju sa onim sto cijeli svijet zna. zasto sam toliko pisao o maxu, zato sto je on postavio standarde i bio je prvi i najjaci takve vrste kad se pojavio i kao takav je dio povjesti a ne natezanja oko toga ciji je program jaci. on je postavio standarde koje su poslije mnogi drugi programi slijedili i zbog toga kao prvi takve vrste, jer s epojavio jos kada ni windowsi nisu stvoreni, vec je operirao u DOSU sa do svoje 3 verzije, jer vec u 4 verziji kada se pojavljuju windowsi, izlazi i prva verzija maxa za windowse. i tek sada iduca verzija maxa biti ce prilagodjena i linuxu i unixu i macos-u. sto je bi oveliki minus maxa do sada, sto je bio iskljucivo vjeran windowsima samo.

ako vec mislis argumentirano govoriti o 3d programima i njihovim kvalitetama trebas posjedovati i odredjene informacije i biti svjestan vecine nedostataka dosta programa, pa tako i svog vlastitog u kojem radis. zasto ja prosle godine nisam presao na MODO jest taj sto autodesk je izasao sa live tream prezentacijom svojih novih tehnologija. pricekao sam da vidim sto ce od toga biti, ove godine kad su ih servirali i kad sam ih isprobao odlucio sam ostat korisnik autodeskovih proizvoda iako jos uvijek patim malo za tehnologijom koju ima MODO, jer se moram prebacivati iz maxa u mudbox, a volio bih to sve imati u jednom.

nadam se da sam ti ovim daleko argumentiranim tekstom objasnio zasto max i maya nisu najbolji alati na trzistu, jer da jesu ne bi bili treci u svijetu po zastupljenosti. uz to nadam se da ti nije problem naci neki video koji prezentira MODO-ve tehnologije i vidjeti da vecinu tih tehnologija maya ne posjeduje. i ubrzo budes shvatio zasto "tvoja" maya i "moj" max nisu najbolji alati u cijelom svemiru i budes shvatio koliko je program u kojem radis prosjeca. ako se ne mozes pomiriti da radis u prosjecnom programu, onda mozda nije za tebe 3d. meni ne smeta da radim u prosjecnom programu, jer zahvaljujuci max scriptu i listeneru mogu se napraviti stvari koje se u modu ne mogu. tesko je, sve je rucno, nije automatizirano kao u modu na pointand click ali nije smak svijeta. nijedan program nije savrsen.

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.10.2010 15:19 (Rabenbal).
15 godina
protjeran
Vaši 3D modeli

Odite se svadit negdje drugdje.

Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

da si procitao vidio bi da se ne radi o nikakvoj svadji vec cisto pokusavam covjeka naucit ono o cem on apsolutno nista ne zna jer zna smo za mayu i blender.

15 godina
neaktivan
Vaši 3D modeli

Na pola teksta sam prestao čitati. Duboko si me razočarao, iako si kvalitetan umjetnik očito si seronja kao čovjek, a nisi se niti potrudio pročitati moj komentar pozorno. Srami se.

Prvo, ja ti nisam "lik"!
Drugo, od kud ti podatak da ja radim u Maya-i? U stanju sam uviditi svoju grešku te sam u ranijem postu povukao svoj nedpokrijepljeni argument o Maya-i. Inače radim u Max-u za tvoju informaciju.

Sa nekim dijelovima teksta se slažem, ako je anketa koja se provodi svake godine uistinu točna te je realan prikaz stanja, u redu, tada sam ja bio u krivu. Naravno, ti si to meni objasnio na svoj tipičan "uzvišeni" stav. Živio!

Ja puno stvari ne znam, učim svaki dan, sada nisam naučio ništa jer se ti nisi potrudio objasniti tako da shvatim, krenuo si sa vrlo uvredljivim nastupom iz kojeg ja zaključujem da ti je namjera bila svađa. Zanimljivo da si radio kao predavač... To ti kod mene ne prolazi.

Zadnje, EOD, ovo nije topik za to.

3D Designer
Moj PC  
12 0 hvala 3
17 godina
neaktivan
Vaši 3D modeli

evo nogometna lopta. samo da znam kako ju obojit :)

Win7 je glupost ziva.....neke jako dobre igrice nemogu na njega zato sto je prenov...za nekih 2-3 god. ce bit dobro imat -Atom
Moj PC  
6 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
djdomi kaže...

Lijepo, volio bih vidjeti da dodaš okolinu te refleksije na materijal, malo bih i zaoštrio odsjaj. Možda i neka animacija! Osmijeh

3D Designer
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.10.2010 19:43 (Minoza).
17 godina
neaktivan
Minoza kaže...
djdomi kaže...

Lijepo, volio bih vidjeti da dodaš okolinu te refleksije na materijal, malo bih i zaoštrio odsjaj. Možda i neka animacija! Osmijeh

početnik sam al ću nešto probati, malo sad animaciju radim :) ovo ostalo baš i nebi mogao nekako sredit. kako da obojim pentagone na lopti?

Win7 je glupost ziva.....neke jako dobre igrice nemogu na njega zato sto je prenov...za nekih 2-3 god. ce bit dobro imat -Atom
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice