Ja sam probao maya-u nakon blendera i vratio sam se na blender.
Nekako mi više paše.
Ja sam probao maya-u nakon blendera i vratio sam se na blender.
Nekako mi više paše.
Jel znaš zbog čega su moćniji? Mislim, ja osobno ne znam, jel mi može netko objasniti zašto je recimo Max ili Maya moćnija od Blendera? Nisam nikada koristio Blender, koristim Max ali vidio sam vrhunske radove napravljene baš u Blenderu pa me zanima zašto misliš da je Max/Maya moćniji, što ćeš tamo moći, a u Blenderu nećeš?
Da napomenem da ne pokrećem nikakvu raspravu, čisto me zanima dali mi ti ili netko drugi može objasniti koja su to ograničenja Blender-a u odnosu na recimo Max ili Maya-u?
Ah dajte dokle će te koji je bolji to nema smisla raspavljati
Ovako vi radite u programu a ne program za vas, vi ste ti koji će napraviti ćovjeka u maxu a ne max koji će napraviti. Samo treba imati volje. I to je to max je dobar u modeliranju maya u efektim, cinema u sućelju, blender u moćnosti. Svaki program ima svoju manu i vrlinu. Niko od davde naradi u nekom programu 15 godina da može zakljućiti koji je bolji. Nema prevelike razlike,uvati se posla i doće rezultati. U svakom programu ima dobrih radova. Samo treba znati.
Trebam hitnu pomoc u blenderu, kako maknuti ovo dvoje oznaceno s strelicama na slici, ove dvije ravnine na modelu i ispod modela. Objasnite laicki.
EDIT: ZABORAVIO SLIKU BUDALA,,, dodano!!
Trebam hitnu pomoc u blenderu, kako maknuti ovo dvoje oznaceno s strelicama na slici, ove dvije ravnine na modelu i ispod modela. Objasnite laicki.
EDIT: ZABORAVIO SLIKU BUDALA,,, dodano!!
Idi u edit mode (tab), označi te dvije površine i stisni del na tipkovnici i kad iskoči izbornik odaberi surfaces.
Jel znaš zbog čega su moćniji? Mislim, ja osobno ne znam, jel mi može netko objasniti zašto je recimo Max ili Maya moćnija od Blendera? Nisam nikada koristio Blender, koristim Max ali vidio sam vrhunske radove napravljene baš u Blenderu pa me zanima zašto misliš da je Max/Maya moćniji, što ćeš tamo moći, a u Blenderu nećeš?
Da napomenem da ne pokrećem nikakvu raspravu, čisto me zanima dali mi ti ili netko drugi može objasniti koja su to ograničenja Blender-a u odnosu na recimo Max ili Maya-u?
To je to što sam govorio, trebaju ti godine iskustva da vidiš što to nedostaje!
Da...
LOL
pa svi mi govore pređi na max ili mayu,nećeš blender u nijednoj firmi moć koristit,a sad vi tu govorite blender je dobar nemoj ga mijenjat,sad sam zbunjen,ali ništa dok tv ne bude gotov.
Blender je sigurno najlogičniji program po kontrolama,jer on npr.za pomicanje objekta koristi slovo G(grab),R(rotate),S(scale),a max ima ko zna kakva,uopće nije logičan,kao Blender.
Sad imam vise problema:
1. Kad teksturiram jednu plohu kocke dok nije renderiran izgleda kak treba s teksturama, a dok renderiram se jedna tekstura prevuce preko cijele kocke.
2. Imam vise tijela na jednom modelu i sad vidim samo verticise od kocke a ne vidim od stolaca i stolova.
Sad imam vise problema:
1. Kad teksturiram jednu plohu kocke dok nije renderiran izgleda kak treba s teksturama, a dok renderiram se jedna tekstura prevuce preko cijele kocke.
2. Imam vise tijela na jednom modelu i sad vidim samo verticise od kocke a ne vidim od stolaca i stolova.
1. Ajde postaj sliku da vidim
2.Samo jedan objekt odjednom može biti u edit modeu. Znači ozanči šta hoćeš pa tab
pa svi mi govore pređi na max ili mayu,nećeš blender u nijednoj firmi moć koristit,a sad vi tu govorite blender je dobar nemoj ga mijenjat,sad sam zbunjen,ali ništa dok tv ne bude gotov.
Blender je sigurno najlogičniji program po kontrolama,jer on npr.za pomicanje objekta koristi slovo G(grab),R(rotate),S(scale),a max ima ko zna kakva,uopće nije logičan,kao Blender.
Pređi na max ili neki drugi program tek kad ti neka firma ponudi poso koja zahtjeva rad na određenom programu ;)
Ajde ljudi, moze help? Malo mi je hitno..
1. Dole je slika
2. Kako to oznaciti, pokusavam s B ali nista.
1. Možda nisi nešto dobro označio ili "unwrap-o", pravi rezultat se vidi tek nakon rendera, pa pogledaj malo.
2. Jednostavno desnim klikom miša označiš neki objekt (za to vrijeme nesmijš bit u edit modeu nego u object modeu) i stisneš tab da ga prebaviš u edit mode.
evo jedna...btw nisam ja radio hahaa
meni to izgleda kao iz Rome: Total War
Ajde ljudi, moze help? Malo mi je hitno..
Nisam čitao od početka ali mislim da ti je problem u materijalu za UV face-ove.
Znaći napraviš UV layout od mesh-a ( to vidim znaš napraviti ) nakon toga napravi sljedeće :
Tu UV mapu pridruži nekom materijalu ( odabereš materijal -> klik na texture button -> Add New i zatim nađeš tu teksturu ) a taj materijal meshu ili etc za koji si radio UV mapu.
Zatim odeš u material na koji si pridružio UV mapu, nakon toga odeš na tab Map input i tam klikneš UV button, po defaultu ti je Orco , ti moraš znaći kliknut na gumb do njega UV. Nakon toga bi trebao vidjet rezultat.
PS.
Obrati pozornost da u donji dio sadržaja tog tab-a imaš vrijednosti 1 za sizeX,sizeY i sizeZ. Inaće bi mogao imati " rastegnutu teksturu ".
Ima opciju za trianguliranje ako na to misliš
Skuzil u cem je problem, vise modela mi je na jednoj onoj grupi objekta (ono sto moras odabrati prije nego sto ides u edit mode). Kako da to ne radim za ubuduce? Sto treba napraviti.
Ima opciju za trianguliranje ako na to misliš
Ne mislim,u Blenderu ima opcija Decimate,koja smanjuje broj poligona,na željeni broj,što naravno utječe na izgled modela,pa pitam jel postoji ta opcija u 3ds maxu,ni ja nisam znao za nju,dok nisam u google upisao "blender reducing polygons"i izbacilo mi neki site gdje to piše,ugl.jel ima opciju za optimiziranje(smanjivanje)broja poligona,npr.imaš kuglu od 3000 poligona i u Blenderu u toj opciji ju moš smanjit na svega 1000 poligona,eto to pitam.
Bok!
Evo ja sam se tek sad registrirao,ja sam prijatelj od Zekide(idem s njim u razred)i u budućnosti ću se malo okušati u 3d modeliranju,a sad moram ić,došo sam se predstavit i idem doć ću za par dana.
Zekida okuplja sljedbenike
Heheh, pa mislim da svaki program ima bevel i reduciranej polygona, doduše to se kod nekih nalazi pod optimize pa onda tamo smanjuješ.
Ugl, vjerujem da ima sve opcije kao i blender a i više ;)
Samo, neznam koje :D pošto nisam dugo u 3du i nisam nikad koristio max :)
Imam neki pitanja.Što znači UV mapiranje i što se njime dobiva i kako se uopće radi?Kako se rade teksture za model u Photoshopu?
Normalno da ima Ipak se radi o pro aplikaciji
Zna možda netko ako ima negdje kupiti knjige za modeliranje u Mayi?Hvala.