3D Modeling - Iskustva, programi, problemi i dr. izdvojena tema

poruka: 1.295
|
čitano: 480.037
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
3D Modeling - Iskustva, programi, problemi i dr.

Pretežito cinemu , ali imam i max .

http://soksa.3dhr.net/
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: 3D Modeling - Iskustva, programi, problemi i d
Buller kaže...

Jedna anketa:

Koji program koristite:

Sta nije 3D Studio Max, a ne 3DS Max Studio?

Music is our life-So live oure life
15 godina

Ljudi koji bi meni program preporučili od ovih za početak, jer bi htjeo počet raditi u tim programima :)

Minecraft u srcu :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
luxxxfromhell kaže...

Ljudi koji bi meni program preporučili od ovih za početak, jer bi htjeo počet raditi u tim programima :)

Bilo je već dosta puta to pitanje, odgovor je i dalje isti, onaj koji ti najbolje legne po pitanju sučelja. LW, Cinema, Max, Maya, Blender... Svejedno, svi će odraditi jednako dobro posao.

3D dizajner
15 godina
Minoza kaže...
luxxxfromhell kaže...

Bilo je već dosta puta to pitanje, odgovor je i dalje isti, onaj koji ti najbolje legne po pitanju sučelja. LW, Cinema, Max, Maya, Blender... Svejedno, svi će odraditi jednako dobro posao.

:PP ma ja samo u početku trebam neki program sa lakim i jednostavnim za korištenej sučeljem i posije kada se naučim onda mi je svejdeno :D

15 godina
neaktivan
luxxxfromhell kaže...

:PP ma ja samo u početku trebam neki program sa lakim i jednostavnim za korištenej sučeljem i posije kada se naučim onda mi je svejdeno :D

Ne znam što bih ti tu rekao, Sketchup je daleko najjednostavniji ali ako se ionako misliš dulje vrijeme igrati/baviti time onda je možda bolje da odmah skočiš na konja, malo se pomučiš oko shvaćanja sučelja i onda voziš ko veliki.

3D dizajner
15 godina
Minoza kaže...
luxxxfromhell kaže...

Ne znam što bih ti tu rekao, Sketchup je daleko najjednostavniji ali ako se ionako misliš dulje vrijeme igrati/baviti time onda je možda bolje da odmah skočiš na konja, malo se pomučiš oko shvaćanja sučelja i onda voziš ko veliki.

Onda ću probati neki od ovih programa koje si napisao. Anyway puno hvala!! :D

16 godina
odjavljen

Ljudi možete li mi pomoći oko matchmoving-a u Boujou.

Nikako da to uspijem. Postoje li neki dobri tutoriali? Svaki koji vidim se ispostavi da je loš i nikad ne uspijem staviti neki 3d objekt u video.

Hvala.

D=mc2, Deinstein
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Axlus kaže...

Nikako da to uspijem. Postoje li neki dobri tutoriali? Svaki koji vidim se ispostavi da je loš i nikad ne uspijem staviti neki 3d objekt u video.

Hvala.

Pa kud si ti sad na matchmoving otišao? Daj sjedi i nauči onda prvo 3d pošteno, a tek onda kreni nešto durgo. Ne budeš ništa napravio ak se stalno šećeš s područja na područje kak ti se svidi...

http://mayahotspot.blogspot.com/
16 godina
odjavljen
Tale3D kaže...
Axlus kaže...

Hvala.

Pa kud si ti sad na matchmoving otišao? Daj sjedi i nauči onda prvo 3d pošteno, a tek onda kreni nešto durgo. Ne budeš ništa napravio ak se stalno šećeš s područja na područje kak ti se svidi...

OK dobro samo zadnja stvar.

Kada exportam iz boujou-a jedan video i to otvorim u autodesk mayi, ne vidi mi se video tj. tekstura slika..

Kako da to promijenim?

D=mc2, Deinstein
15 godina
neaktivan

Sculptris, program za modeliranje u virtualnoj glini (po uzoru na Zbrush), je sada dostupan besplatno. Koliko vidim, program nema nikakvih ogranicenja, jedino je pitanje smije li ga se koristiti u komercijalne svrhe (vjerojatno ne). Pa eto, ako se nekome ne da pirat... ovaj, placati Zbrush, a zelio bi isprobati takav tip modeliranja, moze to uciniti pomocu Sculptrisa kojeg mozete skinuti odavde:

http://www.pixologic.com/sculptris/

So then I typed GOTO 500 - and here I am!

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
rustweaver kaže...

Sculptris, program za modeliranje u virtualnoj glini (po uzoru na Zbrush), je sada dostupan besplatno. Koliko vidim, program nema nikakvih ogranicenja, jedino je pitanje smije li ga se koristiti u komercijalne svrhe (vjerojatno ne). Pa eto, ako se nekome ne da pirat... ovaj, placati Zbrush, a zelio bi isprobati takav tip modeliranja, moze to uciniti pomocu Sculptrisa kojeg mozete skinuti odavde:

http://www.pixologic.com/sculptris/

Čini se kao jako dobar program.

Samo, može li se prebaciti file-ovi iz Sculptrisa u Mayu ili Cinemu ili 3DS Max, radi animacije?

D=mc2, Deinstein
15 godina
neaktivan

Ne znam kakvo je tocno stanje sa virtualnim skulpturama, ali pretpostavljam da bi moglo biti problema pri animiranju zbog topologije, a i budu poprilicno teski (par 100 tisuca poligona je jako lako doseci). U svakom slucaju Sculptris moze izvoziti u wavefrontov .obj format, koji moze uvoziti gotovo svaki 3D progam. Pa eto isprobavaj i javi mi rezultate...

Cinema moze uvoziti taj format ako se dobro sjecam. Maya definitivno (ocito, ne?), jedino ne znam za Max, ali kao sto sam rekao format je prilicno popularan pa vrlo vjerojatno moze i Max.

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.6.2011 13:32 (rustweaver).
15 godina
neaktivan

Potrebno je napraviti retopo kod takvih modela.

3D dizajner
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Evo report, skinuo sam sculptris, besplatan je.

Program je vrlo jednostavan za korištenje, a s druge strane i složen. Exportanje je vrlo lagano, te se može učitati u programima poput 3DS Max-a , Cineme, Maye...

Preporučam ga, odličan je.

EDIT: Jedino ne vidim kako exportati file kada ga paintam, jer npr. u Mayi se ne vidi taj paint iz Sculptrisa.
Ako tko zna odgovor...

D=mc2, Deinstein
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.6.2011 14:18 (Axlus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Obj format je dosta ogranicen, pitanje je izvozi li Sculptris UV koordinate u obj. Kad si ionako po 423324 razlicitih programa, onda si nabavi i Bodypaint i u njemu oslikavaj modele. IMO najbolji program za tu namjenu.

16 godina
odjavljen
rustweaver kaže...

Obj format je dosta ogranicen, pitanje je izvozi li Sculptris UV koordinate u obj. Kad si ionako po 423324 razlicitih programa, onda si nabavi i Bodypaint i u njemu oslikavaj modele. IMO najbolji program za tu namjenu.

Da, ali čini mi se da je to dodatak programu Cinema.

D=mc2, Deinstein
15 godina
neaktivan

Ima i standalone verzija...

15 godina
neaktivan

Ne razumijem kako planirate exportat objekt od nekoliko milijuna poligona iz Sculptrisa i importat ga u Max ili bilo koji drugi program te vrste?? Pretpostavljam da si od prve uspio jer ti model nije bio detaljan kao što bi trebao biti kada izađe iz neke sculpt aplikacije...

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Tale3D kaže...

Ne razumijem kako planirate exportat objekt od nekoliko milijuna poligona iz Sculptrisa i importat ga u Max ili bilo koji drugi program te vrste?? Pretpostavljam da si od prve uspio jer ti model nije bio detaljan kao što bi trebao biti kada izađe iz neke sculpt aplikacije...

Pa fino ga eksportiras iz sculptrisa, 2M poligona ti daju otprilike 75 MB datoteku. Onda otvoris program poput Max-a (ja sam koristio blender), file->import->wavefront obj, i pricekas... {#}

Zar je 2M poligona tako velik pojam za 3D studio Max? Evo, blender se nije ugusio cak ni na starom sempronu sa gigu RAM-a (prilozene slike za nevjerne Tome). Pri tome cak nije niti postao neuporabljiv. Ocito ocekivanje glatkog editiranja takvog modela u blenderu je nerealno, ali postaviti scenu i izvrsiti render uopce ne bi trebao biti problem.

Kod importiranja tako velike datoteke bitne su 3 stavke: da se program snalazi sa importiranjem ogromne kolicine poligona (neki se programi jednostavno zablesave, a ja se iskreno nadam da ozbiljan program kao sto je 3DS Max nije medu njima), dostupan RAM (ako ostanes bez memorije docekat ce te samo srusen program), brzina procesora (da brze ide cijeli proces).

I jos da napomenem, kako se igram sa Sculptrisom primjetio sam da ima opcije za podesavanje razine detalja brusheva (koliko veliki subdivision stvaraju), kao i zanimjivu cinjenicu da ne stvaraju svi potezi na glini poligone ko blesavi, i zapravo se moze jako ustedjeti na poligonima ako se pazi kako se sto radi.

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.6.2011 5:29 (rustweaver).
15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
Tale3D kaže...

Pa fino ga eksportiras iz sculptrisa, 2M poligona ti daju otprilike 75 MB datoteku. Onda otvoris program poput Max-a (ja sam koristio blender), file->import->wavefront obj, i pricekas... {#}

Zar je 2M poligona tako velik pojam za 3D studio Max? Evo, blender se nije ugusio cak ni na starom sempronu sa gigu RAM-a (prilozene slike za nevjerne Tome). Pri tome cak nije niti postao neuporabljiv. Ocito ocekivanje glatkog editiranja takvog modela u blenderu je nerealno, ali postaviti scenu i izvrsiti render uopce ne bi trebao biti problem.

Kod importiranja tako velike datoteke bitne su 3 stavke: da se program snalazi sa importiranjem ogromne kolicine poligona (neki se programi jednostavno zablesave, a ja se iskreno nadam da ozbiljan program kao sto je 3DS Max nije medu njima), dostupan RAM (ako ostanes bez memorije docekat ce te samo srusen program), brzina procesora (da brze ide cijeli proces).

I jos da napomenem, kako se igram sa Sculptrisom primjetio sam da ima opcije za podesavanje razine detalja brusheva (koliko veliki subdivision stvaraju), kao i zanimjivu cinjenicu da ne stvaraju svi potezi na glini poligone ko blesavi, i zapravo se moze jako ustedjeti na poligonima ako se pazi kako se sto radi.

Kao što rekoh, 2 mil. poligona je premalo za bilo kakav pošteno napravljen model u nekoj od sculpting aplikacija. A i mislim da nisi ni upoznat s procesom prebacivanja takvog modela u aplikacije kao što su Max, Maya, Blender. Rijetko tko (nitko) ne izbacijue "sirov" model od nekoliko milijuna poligona u Max jer on jednostavno nije napravljen da podnese tako velike količine poligona. Ali zato su ti du disp. mape, normal mape i sve ostale koje primjeniš na low poly objekt tako bi dobio detalje ovog hight poly modela kojeg si napravio u ZBrushu ili Sculptrisu.

15 godina
neaktivan

Dobro Tale kaže.

Dakle, prvo trebaš low/mid-poly bazu koju onda unwrapaš. Bazu napraviš u bilo kojem programu, može i sculpt biti, ali je važno da je unwrapana! Zatim na to sculptaš detalje tako što u sculpting programu dodaš gro segmenata i fino urezuješ i oblikuješ detalje. Kad si gotov, eksportaš bump, displacement, normal, specular mape... Nakon toga otvaraš low/mid-poly bazu u svojem 3D alatu i na nju stavljaš teksture koje si eksportao iz sculpting programa.

3D dizajner
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.6.2011 10:43 (Minoza).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Tale3D kaže...

A i mislim da nisi ni upoznat s procesom prebacivanja takvog modela u aplikacije kao što su Max, Maya, Blender. Rijetko tko (nitko) ne izbacijue "sirov" model od nekoliko milijuna poligona u Max jer on jednostavno nije napravljen da podnese tako velike količine poligona.

Nisam nigdje govorio da je to ispravan nacin, niti da bih ja to radio. Bilo je pitanje "kako ce se to napraviti" pa sam htio istaknuti da se itekako moze (barem u blenderu), ogranicenje ti je samo RAM. Nema potrebe da mi se obracas s visoka...

Blender sa svojim simulacijama fluida na visokim postavkama puno vise optereti racunalo nego import od pisljivih 6 milijuna poligona.

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.6.2011 14:54 (rustweaver).
14 godina
protjeran

Pozdrav!

Već sam puno puta počinjao učiti 3D modelirati, ali odustanem jer to bude razdoblje kad je u školi najteže, stoga sad kad je raspust, želim krenuti ozbiljno...

Ono što me zanima je koji je program za mene kao početnika najbolji?

Molim Vas pišite iz iskustva, koji ima najbolje sučelje itd. Uglavnom ne mogu sve skidati jer sam ograničen prometom.

Konkretno, ne želim kretati u nečemu poput Blendera, Lightwavea itd, želim odmah nešto poput Maye, Max Studia i Cineme4D, pa stoga, s čime da krenem i zašto? :) 

Hvala!

P.S Koja je najnovija verzija 3D Max Studia?

Sting like a bee, flow like a butterfly... /// R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Buller kaže...

Konkretno, ne želim kretati u nečemu poput Blendera, Lightwavea itd, želim odmah nešto poput Maye, Max Studia i Cineme4D, pa stoga, s čime da krenem i zašto? :) 

Nek nam neko napiše koji se programi najviše upotrebljavaju na poslu i koji će vjerojatno biti korišteni za 10-20 god. Ako ima kakva statistika za profesionalnu upotrebu dajte link. 

Koja je razlika izmeđe Maxa i Maye? Nema valjda isti proizvođać 2 programa za istu namjenu?

Koj program je najbolji za Matte Painting?

i molim vas za konkretniji odgovor bez previše filozofiranja tipa "najbolji je program onaj koj znaš upotrijebiti" (to svi znamo)

Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
14 godina
protjeran
ROFLOLMAO kaže...
Buller kaže...

Nek nam neko napiše koji se programi najviše upotrebljavaju na poslu i koji će vjerojatno biti korišteni za 10-20 god. Ako ima kakva statistika za profesionalnu upotrebu dajte link. 

Koja je razlika izmeđe Maxa i Maye? Nema valjda isti proizvođać 2 programa za istu namjenu?

Koj program je najbolji za Matte Painting?

i molim vas za konkretniji odgovor bez previše filozofiranja tipa "najbolji je program onaj koj znaš upotrijebiti" (to svi znamo)

Pošto u Photoshopu i sam radim, njega ti preporučam za Matte Painting, ali prvo ti nauči crtati, i upij svo znanje Photoshopa, zavladaj njegovim mogućnostima i tek se onda baci na Matte Painting...

Sting like a bee, flow like a butterfly... /// R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
15 godina
neaktivan
To je bilo već puno puta pitanje i uvijek su odgovori isti.Ne kužim zašto kažeš ne nešto poput Blendera i Lightwave-a,kad su oni jednako dobri kao i ovi ostali i u svima možeš sve napraviti.Evo ja radim u Mayi i jako sam zadovoljan sa svime,od sučelja,alata i renderera.Pošto sam prije radio u Blenderu,nekako mi je leglo to Mayino sučelje,jer ima neke sličnosti sa Blenderom.Dakako,to je samo moje mišljenje,možeš uzeti bilo koji i u svakom programu raditi sve,u jednom ćeš možda neke stvari napraviti brže i lakše,dok u nekom drugom malo teže.No,za koji god da se odlčiš nećeš pogriješit,i ako ga dobro naučiš moći ćeš raditi što god poželiš.Naravno uz njih je dobro poznavati programe poput Photoshopa (za teksture,compositing,post-processing,itd.),Zbrusha i Mudboxa (isto za teksture i sculptiranje,odnosno za raditi detalje koji zahtijevaju jako puno poligona,iz kojih kasnije eksportiraš normale i displacemente,koje dodaš na low poly model koji si napravio u programu kojeg koristiš).Najnovija verzija Maxa je 2012.
http://kristijan3d.webs.com/
15 godina
neaktivan
Buller kaže...

Pošto u Photoshopu i sam radim, njega ti preporučam za Matte Painting, ali prvo ti nauči crtati, i upij svo znanje Photoshopa, zavladaj njegovim mogućnostima i tek se onda baci na Matte Painting...

ofc da treba koristiti Photoshop, ali nije oćito da pitam za 3d program? 

Znaći program u kojem nešto izmodeliraš, zrendaš i onda "ugradiš" u sliku. 

Ali uglavnom se traži i znanje za korištenje nekog 3d programa na http://mattepainting.org/vb/forumdisplay.php?f=8

Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
15 godina
neaktivan

Pa ekipa vam dobro govori što se tiče programa da sa svima možeš sve napraviti. Ja sam isprobao do sad 3ds max i blender i meni se osobno više sviđa 3dsmax. A preporučio bih vam 3ds max ili mayu jer imate najviše tutoriala na internetu za njih, na jutubu i onim stranicama pogotovo za 3ds max. A uostalom to najviše i ekipa sa ovog foruma koristi ( vidi anketu na prethodnoj stranici) pa vam lakše može pomoći.

Arma 2-Chiko
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.6.2011 16:17 (bandito).

0 0 hvala 0
17 godina
http://dejankober.com/ Tweeter: http://twitter.com/#!/koberko
Moj PC  
3 0 hvala 5
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice