Imam ja sejvan materijal leda u cinemi xD
3D Modeling - Iskustva, programi, problemi i dr.
- poruka: 1.295
- |
- čitano: 480.147
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ovo je odgovor na ovu poruku: http://www.bug.hr/forum/topic/graficki-programi/vasi-3d-modeli/1634.aspx?page=142&jumpto=1779868&sort=asc&view=flat
Ok, veliš da nemam pojma o modelingu za igre; ne tvrdim da imam nešto super pojma, ali nekakvog iskustva imam (u attachemt sam stavio par zadnjih mojih low poly projekata), pa bi se prvo nadovezao za ono vezano za veličinu texture
Da, slažem se da da je ponekad efikasnije napraviti par manjih textura nego jednu veću; tj. podjeliti model na par regija, svaku sa svojom texturom. Ali to nije generalno pravilo, jer to ovisi o samom game engine-u. Prvi problem je taj da model onda mora imati na sebi više shadera, jer za svaku texturu moraš imati posevni shader. Dakle, ako engine nema podršku za više shadera na jednom modelu, onda si prisiljen raditi samo jednu difuse, normal, specular i sl. texturu.
Drugi problem je vezan za način na koji engine i gafička barataju sa memorijom; generalno, jednostavnije je engine-u baratati sa jednom texturom za više modela, pa onda učitava u memoriju samo jedan file, nego sa više manjih textura (kumulativno iste rezolucije).
Generalno je sve to stvar optimizacije i limita samog game engine-a.
Tak da bi moj savjet bio da kad su texture i modeli za igre u pitanju, da treba biti spreman na sve i raditi maksimalno optimizirano u okvirima koji su vam zadani samim engine-om.
Zato mislim da ako nisi baš detaljno upoznat sa engine-om kojeg koriste i sa njegovim ograničenjima, da onda nemožeš komentirati što su mogli ili nisu mogli napraviti.
Ja sam malo kopao po netu i našao sam za skinuti njihov starter pack sa aplikacijama za pregled UV-a, modela i export mapa, a unutar toga je i PDF sa uputama za texturiranje. Modeli imaju samo jednu (difuse) texturu (nema ni normal, ni specular ni sl. mapa), tako da ono što si govorio za razdvajanje modela po sektorima, u njhovom engine-u ne pali. A stavio sam u attachment i screen shot iz tog PDF-a di se vidi UV layout jednog modela i textura za taj model. Nije mi se dalo skidati igru, pa da opkakiram neku konkretnu texturu, tako da je ova slika iz PDF-a niske kvalitete, ali pretpostavljam da je to dovoljno da se vidi kako izgleda UV layout na jednom njihovom modelu i textura.
A ta sličnost sa WOW-om, nije zato što su oni htjeli "kopirati" WOW, nego zato što LOL i je dio WOW-a; tj. igra je nastala na osnovi jednog dodatka za WOW, kojeg su onda razvili u zasebnu igru: http://en.wikipedia.org/wiki/League_of_Legends
I generalno, ne mislim "istraživati" trziste korejanskih i japanskih slicnih igara, jer ne igram takve igre niti ne mislim početi, a i imam pametnijih stvari kojima bi se bavio od toga da li je netko napravio dobar model i texturu u nekoj igri. Ako misliš da možeš bolje, pošalji im životopis pa nek te zaposle, ili pokreni svoj studio pa radi svoju igru.
Što se tiće 32bit XP-a i višejezgrenog procesora, ja imam XP Professional SP3 i kao što sam rekao, normalno mi detektira sve jezgre i mogu bez problema nekom procesu maknuti poneku jezgru.
P.S. zanemarite pomalo mutne screen shotove od ovih mojih scena; to je zbog toga što imam relativno "okrnjenu" veziju engine-a, koji nema full mogučnosti, ali mi je to dovoljno da vidim kako modeli izgledaju u njemu.
P.P.S. Dio zasluga za modele na ovim slikama ide i Denisu koji je par puta uskočio ko ispomoć kad sam bio u gužvi sa vremenom.
dali mi tko moze reci kakav je program truespace 7.6.... tj dali se isplati ulagati vrijeme u njega, i dali ima tko kakvo iskustvo sa njim....hvala unaprijed....
EDIT: Evo leda. Reci mi u kojem ti formatu treba i dal da ti bacim scenu ili samo kocku?
Stvarno nisi trebao raditi kocku zbog mene za free.
U svakom slučaju hvala
Htio sam napraviti slijedeće da mogu importirati neki objekt u aftere i da onda mogu sa kamerom se okretati oko njega te ga pozicionirati kako mi treba.
Da li se to može?
U kojem si programu radio?
Neznam što bi bila "scena"
Model je napravljen u 3ds max-u
Molim te pogledaj da li imaš export u jedan od ovih fomata
After Effects can import 3D-image files saved in Softimage PIC, RLA, RPF, OpenEXR, and Electric Image EI format
Link: http://help.adobe.com/en_US/AfterEffects/9.0/WS3878526689cb91655866c1103906c6dea-7e3da.html
Molim te pogledaj da li imaš export u jedan od ovih fomata
After Effects can import 3D-image files saved in Softimage PIC, RLA, RPF, OpenEXR, and Electric Image EI format
Link: http://help.adobe.com/en_US/AfterEffects/9.0/WS3878526689cb91655866c1103906c6dea-7e3da.html
Imaš ovdje više o tome: http://forums.creativecow.net/archivethread/2/767852#767852
S tim da je moj prijedlog da se kocka animira unutar programa u kojem je rađena i renderira pa onda export EXR sekvencu (ili PNG - proizvoljno) koju importaš u AE. Jer sve i da importaš samu kocku zaboravi na teksture, glossije i slično, koliko znam to ne ide tak.
Pitanja na koje već neko vrijeme tražim odgovore: (nadam se da ćete uspjeti odgovoriti, hvala svejedno)
1) Kako da stavim pozadinu?
2) Kako da stavim kosu na određenog lika?
3) Kako da dodam depth of field, tj. da se kamera usredotočuje na ono što se kreće, a ono u pozadini ne.
4) Kako da produžim ovo (kako bih to već nazvao) "tlo" pod kojim se stavljaju određeni objekti?
5) Kako da stavim teksturu?
6) Kako da napravim teksturu u Mayi?
7) Kako da "paintam" na određene 3D objekte?
8) Kada je ono što sam napravio gotovo, kako da to pogledam (na primjer, u Microsoft Office Power Pointu je to slideshow)
9) Kako da promijenim kamere na "slideshowu"?
Pitanja su vezana uz Autodesk Maya-u 2011! Hvala svima koji uspiju odgovoriti!
Baci pogled na jubitu ili neku stranicu sa tutovima , jer na neka jednostavna pitanja možeš dobit odgovor npr za kosu fur opcija , ne radim u mayi.
Radim jedan model gdje bumpom želim dodati rupe oblika polukugle. Model je uvw-unwrapiran i samo što trebam dodati još je bump no problem mi je kako napraviti bump mapu. Kako u paint.netu ili photoshopu postići mapu koja daje oblik polukugle?
Radim jedan model gdje bumpom želim dodati rupe oblika polukugle. Model je uvw-unwrapiran i samo što trebam dodati još je bump no problem mi je kako napraviti bump mapu. Kako u paint.netu ili photoshopu postići mapu koja daje oblik polukugle?
Circular gradient, od crne do bijele, ustvari zavisi, želiš li da ti budu polukrug izbočen ili uvućen... Imaš u PS-u odaberi gradient koji ti se nalazi zajedno s bucket tool-om i odaberi da bude kružnog oblika, boja crno-bijela.
Igrao sam se malo s svojim renderom i jedna stvar mi se ne sviđa. Htio bi staviti nekakvi grunge/ogrebanu teksturu na metalu na slici. Kako da to postignem u Mayi s mental rayom?
Igrao sam se malo s svojim renderom i jedna stvar mi se ne sviđa. Htio bi staviti nekakvi grunge/ogrebanu teksturu na metalu na slici. Kako da to postignem u Mayi s mental rayom?
Treba ti scrno-bijela slika takvih ogrebotina ili možeš neku proceduralnu noise teksturu koristiti. Uglavnom, staviš to u bump slot materijala i podesiš koliko jako želiš da bude istaknuto. Možeš pokušati istu mapu staviti i u specular, pa vidi kakav je efekt.
A sto napraviti s dgs_material koji nema bump slot?
To će ti morati netko tko radi sa Maya-om objasniti.
Da budem iskren, nemam pojma kako spojiti bump na taj shader? Ali jel baš mora biti dgs? Jer ima dosta shadera kao što je naprimjer taj i dielectric koji su već i zastarjeli, a imaš npr. mia_material_x u kojem imaš puno više opcija i mogućnosti, a daje bolje rezultate. Ja u većini slučajeva njega koristim jer mogu dobiti gumu, plastiku, staklo, drvo, metal i sve što ti treba...
Cek malo, 1 materjal za to sve?? Idem ja to malo proguglati. TNX
jel mi može neko dat neki link za neki tutorial da se naučim osnovama 3dsmax-a
jel mi može neko dat neki link za neki tutorial da se naučim osnovama 3dsmax-a
prva stranica prvi post.... a i imaš help u 3ds max-u
Nesto modeliram i naisao sam na problem. Naime meni u Mayi ne želi pokazati cijeli model, kad ga odaberem ja vidim wireframe, i renderani model izgleda dobro, ali on mi ga pokazuje kao na slici. Što uraditi?
Nesto modeliram i naisao sam na problem. Naime meni u Mayi ne želi pokazati cijeli model, kad ga odaberem ja vidim wireframe, i renderani model izgleda dobro, ali on mi ga pokazuje kao na slici. Što uraditi?
Ne znam jel to ali meni nekad postane par faceova prozirno kadfa primjenim bevel, vjerojatno je bu. Riješim to da otvorim Hypershde i prevučem materijal na "prozirni" model, tada je opet sve ok... nadam se da bude pomoglo
Evo ja napravio tutorial za sve koji vole Mayau ( početnički tut)
http://cg.tutsplus.com/tutorials/autodesk-maya/3dcgvfxautodeskmayamodelingbioshockgame/
Meni je najlakse da uradim export toga objekta u .OBJ, zatim ponovo import istog i sve se vrati u normalu
Molim za pomoc!!
Ako iko zna mi se desava sa 3D max-om,molim pomozite!
Kada ubacim blueprint na front, top i left viewport sve izgleda ok ali cim aktiviram klikom neki od njih i pomerim tockic (scroll) na miisu, automatski blueprint u tom aktivnom viewport-u se deformise..Pokusavam da resim to vec tri dana i nikako.
Hvala unapred!
Možeš li pojasniti kako se deformira? U smislu "plane" se izobliči ili nestane iz viewporta ili kako? Jesi li probao napraviti "freeze object" na blueprint-u? Dali ti se to i inače dešava sa drugim objektima? Na što si stavio blueprint uopće? Na kakav tip objekta?
Rješenje je vjerovatno (kao i uvijek) jednostavno i nama pred nosom, pa ajde da ga nađemo
Sto je najgore, sigurno je pred nosem ali izgleda nisam u stanju da resim.Posle formatiranja hard diska sam ponovo instalirao 3d max i uzeo ponovo da pravim kola.Blueprint sam skinuo sa http://www.the-blueprints.com/.Isekao u photoshopu i kako svaku perspektivu auta ubacim u svoj viewport nakon pomeranja scroll-a,blueprint u selektovanom viewportu se spljosti...Probacu da posaljem i sliku da vidis to cudo prirode
.
Dali ga stavljaš kao "Viewport background"?
Pokušaj ga staviti na objekt, "plane" recimo. Znači napravi plane za top/side/front (ukupno 3 dakle), naravno sa odgovarajućim proporcijama koje ja obično uzmem iz vrijednosti pixela slike/blueprint-a i onda na te plane-ove stavi materijale sa blueprintovima u diffuse slotovima. Na kraju zamrzneš plane-ove da se ne miču i gotova priča.
Stavljam ih kao "Viewport background" jer sam tako radio ranije..navikao tako.
Također, da upozorim na moguću prijevaru:
http://www.3dhr.net/forum/index.php?topic=3137.0
Treba paziti, svakakvih ljudi ima, u ovom kao i u svakom drugom poslu.
Evo ih slike
Ne vide se slike.