3D Modeling - Iskustva, programi, problemi i dr. izdvojena tema

poruka: 1.295
|
čitano: 479.436
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: 3D Modeling - Iskustva, programi, problemi i d
Rabenbal kaže...

branimire sve ovo su HIGH postavke kompresije :D

Neodlučan Nop, nema kompresije niti na jednoj od slika. Mislim da se to može lako vidjeti po njihovoj veličini.

EDIT: ajd već kada se toliko razvukla rasprava. Iz Photoshopa spremi neku sliku što si radio u sva tri formata bez kompresije pa da se napokon mogu složiti s tobom da si bio u pravu.

Znači gdje je slika snimljenja u jpeg format veća (teža) od png-a i targe i stvar riješena Namigiva

Još jedan EDIT:

A gle, ja ni na koji način nisam kao ti uvrijedio. Ona poruka koja si napisao Zekidi je po meni malo uvredljiva. Ja sam samo postao lijepe kulturne poruke Osmijeh i ovo zadnje što si meni napisao smatram uvredljivim (eto samo da znašOsmijeh)

No već kada se ti kužiš u kompresiju molio bih te da nam svima pojasniš i ja ti na svaku tvoju poruku koju si napisao u ovoj raspravi stisnem gumb hvala i TU. Ja sam miroljubljiv. Neda mi se svađati i prepirati, ja mislim da sam ja u pravu, ako misliš suprotno dokaži to što pričaš i razuvjeri me i ja ću ti biti zahvalan.

http://www.metacafe.com/watch/2749951// || http://www.metacafe.com/watch/1248654/3d_animacija/
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.10.2010 20:33 (Branimir2412).
16 godina
protjeran
Branimir2412 kaže...
Rabenbal kaže...

Neodlučan Nop, nema kompresije niti na jednoj od slika. Mislim da se to može lako vidjeti po njihovoj veličini.

EDIT: ajd već kada se toliko razvukla rasprava. Iz Photoshopa spremi neku sliku što si radio u sva tri formata bez kompresije pa da se napokon mogu složiti s tobom da si bio u pravu.

Znači gdje je slika snimljenja u jpeg format veća (teža) od png-a i targe i stvar riješena Namigiva

Jpeg je manji kada samo save-aš, ali mislim da Rabenbal pokušava reći da se png može kompresirati da zauzima manje od jpeg-a bez gubitka na kvaliteti...

http://apazinjan3d.webs.com/index.html
17 godina
APazinjan kaže...

Jpeg je manji kada samo save-aš, ali mislim da Rabenbal pokušava reći da se png može kompresirati da zauzima manje od jpeg-a bez gubitka na kvaliteti...

Može biti, ali to nije nigdje naveo i radi toga sam se ja upustio u silnu raspravu jer je napao Zekidu s svojom porukom.

http://www.metacafe.com/watch/2749951// || http://www.metacafe.com/watch/1248654/3d_animacija/
15 godina
neaktivan
Ko želi da mu model ispadne dobro,njemu je svejedno dali je textura velika 1 mb ili 500 kb,glavno je da ispadne kvalitetno,nadam se da kužite što hoću reć,meni nije isto bitna veličina,bitan mi je izgled gotovog modela i gotovo,ako neka tekstura mora biti i 10 mb,Bože moj,ako će pomoći u kvaliteti,zašto ne.
http://kristijan3d.webs.com/
15 godina
neaktivan
APazinjan kaže...
Branimir2412 kaže...
Rabenbal kaže...

gledajte ljudi ne mogu to samo ja. png jest takav format da za razliku od jpeg kad ga kompresirate i par krugova ne gubi boju i ostrinu. zato sto ima takvu kompresiju i ako me sjecanje sluzi lossless se takav nacin kompresije zove. png jednostavno moze proci vise krugova kompresije i pod manje bitni mbojama. JPEG to ne moze i zato jpeg nakon sto se snimi vise se ne smije dirati ako se zeli zadrzati high postavke. svaka daljnja manipulacija jpegom gubi na kvaliteti jer ima sistem kompresije lossy. i dok png moze proci vise kompresija d azadrzi visoku kvalitetu jer tako je sama ekstenzija i filter konstruirana jer ne izbacuje zapise iz fajla JPEG to ne moze. i tu je prednost png ekstenzije i kompresije sto mozes dodatno smanjit samu fajlu bez gubitka kvalitete dok za JPEG ne mozes. jpeg gubi i na samoj kvaliteti kolicinom snimanja tojest prepisivanja izvorne fajle - png ne.

i to je cijal f*cking poanta. jer imas png - koji je prosao vise nacina kompresije i zadrzao kvalitetu visoku i imas Jpeg koji ne moze proci vise od svoje prve kompresije jer svaka druga ce unistiti mu kvalitetu.tako da na kraju imas dva fajla jedan je png u visokoj kvaliteti sa vise kompresije koji je zadrzao se na visokoj kvaliteti i imas jpeg na visokoj kvaliteti kojeg ne smijes kompresirati vise od jednom.

ne znam kako drukcije da vam objasnim ali ako mislite radit na digitalnoj grafici i bavit se dizajnom ono sto je osnova sto se mora znat jest PRIPREMA I KOMPRESIJA. u te dvije stvari vam ulazi svo znanje i o bojama  islicno. jer iskreno ne znam gdje bi covjek bio da je ovisan o mogucnosti importa 10 tekstura u jpeg formatu po sceni. ne bi se imalo smisla ni baviti 3d animacijom. uz to ne znam koliko vas je ikad rastavilo ijednu igru. a znate da za igre sve mora biti uzasno kompresirano i malo da bi se brzo loadiralo i pokretalo a u igrama najcesce imate gif i png jer jedan i drugi imaju nesto zajednicko a to je lossless nacin kompresije i male fajle. + alpha, gamma i svi ostali zapisi dok jpeg je prevelik i prelose kvalitete ako se ide u kompresiju dodatnu uz to nije ni transparentan.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.10.2010 20:53 (Rabenbal).
15 godina
neaktivan

usput da ne budem pišonja... ovaj tjedan nemam vremena jer imam dosta stvari za rjesiti a i faks sutra i preksutra ide u nedjelju vozim jos i tako.. negdje ok osrijede kad se vratim doma slozit cu vam jedan video tutorijal o tome kako pripremati teksture i slike. nema smisla ovako objasnjavati. nadam se da vam bude od pomoci. cisto da vidite te famozne razlike o kojim pricam izmedju png-a i jpeg. da ne bude da meljem u prazno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.10.2010 21:06 (Rabenbal).
15 godina
neaktivan
Zekida kaže...
Ko želi da mu model ispadne dobro,njemu je svejedno dali je textura velika 1 mb ili 500 kb,glavno je da ispadne kvalitetno,nadam se da kužite što hoću reć,meni nije isto bitna veličina,bitan mi je izgled gotovog modela i gotovo,ako neka tekstura mora biti i 10 mb,Bože moj,ako će pomoći u kvaliteti,zašto ne.

A mislim da baš i nije svejedno ;)

Jer ako radiš kompleksnije scene komp će ti se zblesirat od tolikih textura, ipak treba znati dobro optimizirati scenu ;)

I usput :)

NEbi se volio mješati u ovu raspravu :)

Čekam tut :)

www.denis.matemaksan.com
17 godina
neaktivan

Ili dobro optimiziran komp Smijeh

15 godina
neaktivan
3D Modeling - Iskustva, programi, problemi i dr.

Može li mi neko pomoći sa scale & move tools-evima :)

Kako da budu zajedno kao na slici, i pošto sam početnik, dobrodosli su svakojaki savjeti :)

Hvala unaprijed.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.10.2010 23:18 (gnus).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
gnus kaže...

Može li mi neko pomoći sa scale & move tools-evima :)

Kako da budu zajedno kao na slici, i pošto sam početnik, dobrodosli su svakojaki savjeti :)

Hvala unaprijed.

Odaberi opciju extrude i pokazat će ti se takav manipulator. I ako želiš da on ostane za vrijeme izvlačenja lica nemoj klikat W.

http://silverwaveproduction.webs.com/
15 godina
neaktivan
Svima onima koji koriste Mayu bi preporučio da ovo skinu ako već nisu,pomažu puno.

http://area.autodesk.com/downloads/plugins/bonus_tools_for_maya_2011_win32
http://kristijan3d.webs.com/
15 godina
neaktivan

tutor u vezi tekstura bude uploadan kad mi optima spoji internet. trenutno sam jos uvijek na sticku.

15 godina

Kad upalim blender ne mogu vidjeti kameru i svijetlo koji po defaultu dđu uz onu kocku. Može li mi netko reći što da učinim da ih opet vidim?

EDIT: Riješeno tako što sam vratio blender na početne postavke.

Znanje je moć!
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.10.2010 14:34 (captain_soap_McTawish).

0 0 hvala 0
16 godina
captain_soap_McTawish kaže...

Kad upalim blender ne mogu vidjeti kameru i svijetlo koji po defaultu dđu uz onu kocku. Može li mi netko reći što da učinim da ih opet vidim?

EDIT: Riješeno tako što sam vratio blender na početne postavke.

Koristiš blender 2.49?

Ako da samo lupi space pa add>lamp i odaberi odatle kakvo svjetlo želiš.

Za kameru isto to samo add>camera.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
15 godina
xxxxx kaže...

Koristiš blender 2.49?

Ako da samo lupi space pa add>lamp i odaberi odatle kakvo svjetlo želiš.

Za kameru isto to samo add>camera.

Hvala! No kod mene je već kamera bila napravljena samo zbog nečega nije bila vidljiva. To sam vratio i sad mi radi.

Inače ako netko traži osnove za blender onda mu preporučujem ovu e-knjigu na wikibooksu. Zove se from Noob to Pro. Ova besplatna "knjiga" objašnjava sve od početka.

Evo link:

http://en.wikibooks.org/wiki/Blender_3D:_Noob_to_Pro/Unit_1:_Knowing_Before_Making

Znanje je moć!
15 godina

Kako da u blenderu 2.49b pohranim sliku koju dobijem rendenanjem.

EDIR: RIJEŠENO

Znanje je moć!
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.10.2010 12:08 (captain_soap_McTawish).

0 0 hvala 0
16 godina
captain_soap_McTawish kaže...

Kako da u blenderu 2.49b pohranim sliku koju dobijem rendenanjem.

EDIR: RIJEŠENO

Nakon što se rendera stisne se F3 za snimanje.

Znam da si rješio ali ako ubuduće netko ne znadne da može pročitati.

16 godina
neaktivan

treba mi pomoć u blenderu , problem je u tome da opcije nemogu birat sa spaceom , nego kad pritisnem space prikaže mi se samo tražilica ?

tko rano rani , zajebo je kokota
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.10.2010 12:06 (nixXxa).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
nixXxa kaže...

treba mi pomoć u blenderu , problem je u tome da opcije nemogu birat sa spaceom , nego kad pritisnem space prikaže mi se samo tražilica ?

Naravno da ne možeš jer to nije ista verzija blendera. To je nova beta verzija 2.5. A ako hoćeš ono staro onda uzmi 2.49. Imaš to na njihovoj stranici.

Peritus inimicus
16 godina
nixXxa kaže...

2.5 je potpuno drugačiji, uzmi 2.49 jer za njega je najviše tutorijala.

16 godina
neaktivan

A kako da prebacim crtež iz 3D wingsa u blender ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
nixXxa kaže...

A kako da prebacim crtež iz 3D wingsa u blender ?

U koji format možeš s wingsom exportirat model?

16 godina
neaktivan

neznam .... kad sejvam model u wingsu i nađem u blenderu neče mi otvorit.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
nixXxa kaže...

neznam .... kad sejvam model u wingsu i nađem u blenderu neče mi otvorit.

Nesmiješ ići na save nego na export as obj, i onda u blenderu na import...

ZELJKO BJELIC -------------------LOPOV
16 godina
protjeran

Pitanje za Champollion : zar i ti modeliraš? Pitam jer vidim da pomažeš oko cineme i to :)

ZELJKO BJELIC -------------------LOPOV
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
APazinjan kaže...

Pitanje za Champollion : zar i ti modeliraš? Pitam jer vidim da pomažeš oko cineme i to :)

Da, postao sam 2-3 modela koliko se sjećam u temi vaši 3d modeli, nisam skoro ništa jer već duže vrijeme radim na jednom mini projektu, bude za par dana nekih slika (bar se nadam).

Noi siamo come la nostra fede...Immomartali...
16 godina
neaktivan

jel mi može tko dat dobre tutoriale za cinemu , i http://www.c4dcafe.com/ipb/ dal se ovo treba plačat ako skinem tutorial?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
nixXxa kaže...

jel mi može tko dat dobre tutoriale za cinemu , i http://www.c4dcafe.com/ipb/ dal se ovo treba plačat ako skinem tutorial?

Vjeruj mi tu su najbolji tutorijali i ne treba se ništa plaćat s tim da možeš donirat nešto ako želiš.

Noi siamo come la nostra fede...Immomartali...
16 godina

Može netko dati neku stranicu s koje skidate teksture?Po mogučnosti da bude visoka rezolucija.Hvala.

Gimnazija Antuna Gustava Matoša
16 godina
neaktivan
Moj PC  
2 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice