Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 3.938
|
čitano: 832.058
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Rasprava o grafičkim karticama

https://videocardz.com/newz/inno3d-teases-neural-rendering-and-advanced-dlss-for-geforce-rtx-50-gpus-at-ces-2025

I dam se kladiti da nece raditi na RTX40X0, pa ce Jensen savjetovati vlasnike sadasnjih Nvidia kartica da naprave upgrade na RTX50X0 

"The more you buy, the more you save"

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
Moj PC  
4 0 hvala 0
3 godine
Re: Rasprava o grafičkim karticama

Možda imaju i novu kompresiju da sažmu teksture u nedovoljno vrama...

15 godina

Odavno znamo da dolazi frejm gen 3.01 koji će raditi samo sa RTX 50XX serijom. Nakon toga dolazi ponovno S super serija koja će donjeti više vrama.

Klasika.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Igre će izlazit u alfa stanju sve će to ai ispeglat ma ne treba ni radit igru gpu će je napravit ali samo zadnja serija. Nema igranja bez nevidije ubuduće i to samo rtx5090. Zato jer će igre gutat min 24gb vrama. 

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina

i to je sasvim ok. svaka generacija i treba biti sve skuplja, i donositi sve manje pomake u performansama. igre trebaju biti sve skuplje i gluplje, i sve manje optimizirane.

ne zelite tako? pa nemojte kupovati, yebem li vas. da je nvidia prodala 4 komada 4090 globalno, kitu bi drzali tu cijenu.

da nvidia nije prodala niti jednu karticu sa 8gb vrama, kitu bi nas nategnuli, i planirali i nagodinu isto natezanje izdavanjem serije 5 s istih tih 8gb vrama.

da ljudi kao zadnji debili ne placaju 60-70e za early alpha verzije igara, ne preorderaju igru samo na osnovu "majkemi, izlazi 04.2025", kitu bi igre izlazile neoptimizirane.

ako se gejmeri sa svojim novcem ponasaju kao pijani milijarderi, zaboli i intel, i nvdiiu i amd i sve njih pajo patak, dok ima ovaca biti ce i vune.

tako da, mozemo slobodno reci, nvidia ne prodaje skupo podkapacitirane graficke kartice, nvidia provodi psiholosko socioloski eksperimen da vidi koliko su njihovi kupci ustvari ovce. i svi ostali,manje vise u suradnji.

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
13 0 hvala 1
15 godina
Damir22 kaže...

pa nemojte kupovati

Dogovreno, ne pada mi na pamet. Samo konkurenciju kupujem ubuduće a poglavito konzolu.

13 godina

Nije u tome problem sta dok ima ovaca ima i vune, vec je glavni problem ne konkurentnost AMD-a ili treceg igraca u high end segmentu sa RTX 4090.Na trzistu postoji jedino RX 7900XTX koja je uz bok 4080 ali 4080 je i dalje bolji izbor zbog đinđi minđi.Mining, inflacija su isto napravili svoje.Uostalom ima kartica sirok izbor nitko vas ne prisiljava da morate dati 1000e za grafu ima i za 500 7800XT i ljudi se igraju.

Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina

cuj, u mom kraju postoji izreka "navalili kao na vruci burek". sto implicira da se ljudi bas i ne otimaju za hladan burek.

u 2025 godini, kartica sa 8gb vrama, ma tko da je proizvodi je jednostavno - hladan burek od prosle srijede.

no, ako ljudi navale, a siguran sam da hoce, proizvodjaca boli kifla jer, prodaje se.  naravno, trziste treba i slabije rangirane kartice, manjih performansi, razina integrirane, svakako, ali kupci su ti koji trebaju profilirati trziste i "natjerati" proizvodjace da prilagode svoju ponudu.

otkrivanje tople vode, naravno, svi smo mi u tom stadu, tesko je odoljeti zovu tih par fps vise i odsjaju muda na kapljicama znoja kod npc likova.

tako da ovo ne kupujte vrijedi i za mene, i za sve, ali, sviranje penisu, nista od toga, mozemo biti sretni da si mozemo priustiti i ovo sto imamo

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Preko 50% gamera danas je idalje na GTX 1650, 1060, RX 580 i polako RTX 3060 i RX 6600 preuzimaju statistike kao najzastupljenije graficke, a vi raspravljate o nekim 4090 i 7900xtx koje koristi mozda najvise do 5% igraca i nekom high end segmentu. 

Taj high end segment je uvijek bio za one sto se vole kurcit pa ce dati zadnje pare da bi mogli da trljaju na nos kao imaju nesh najbolje i naravno za one koji i ne znaju koliko tacno novca imaju na racunu pa im je svejedno. 

Mozda je samo do mene ili su me godine polako pregazile ali ja prilikom aktivnog gejmanja ne primjetim neku veliku razliku na high i ultra postavkama. 

To mogu primjetiti samo ako stojim u igri i divim se nekom pejzazu sto je skoro pa nikad. 

1 1 hvala 0
15 godina

Uvijek treba kupiti najbrže dostupno...i onda surfat.

Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
forumaš kaže...

Točno tako, imam neku 4090 koju koristim za čitanje foruma i ponekad gledanje jubita, igram se na rx 7800xt, zakaj, jel mi je tako veći gušt. Kako veli kolega iznad, samo za kurčenje, za drugo i nije bogami ... 

Taraba WoW
3 godine
Taraba kaže...
forumaš kaže...

Točno tako, imam neku 4090 koju koristim za čitanje foruma i ponekad gledanje jubita, igram se na rx 7800xt, zakaj, jel mi je tako veći gušt. Kako veli kolega iznad, samo za kurčenje, za drugo i nije bogami ... 

Aha, a gdje ti je CPU za surfanje, gdje je 9800x3d za malo officea, solitaire i pdf? Znači ipak se igraš ptico...

3 godine

Pola ovih koji pod Moj PC imaju RTX 4090 ju nemaju, već im je to bitno upisati, da se osjećaju bolje.

Kompleksi.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.12.2024 1:05 (Zaporožac).

1 0 hvala 0
9 godina
Zaporožac kaže...

Pola ovih koji pod Moj PC imaju RTX 4090 ju nemaju, već im je to bitno upisati, da se osjećaju bolje.

Kompleksi.

A varg me skužio hebemu, kaj sad  

p.s. biraj oces zelenu ili plavu boju

Taraba WoW
3 godine
Taraba kaže...
Zaporožac kaže...

Kompleksi.

A varg me skužio hebemu, kaj sad  

p.s. biraj oces zelenu ili plavu boju

Stavi ti u kućište kutiju antidepresiva koje trošiš nakon što si platio tolike novce za tu karticu, tek tada ću ti povjerovati...

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.12.2024 1:37 (notloB).
3 godine
Taraba kaže...
A varg me skužio hebemu, kaj sad  p.s. biraj oces zelenu ili plavu boju

Nisam nikoga naveo po nicku. S tobom mi je ovo vjerojatno prvi kontakt na forumu.

Ništa osobno, nisam rekao svi.

Isprike ako si shvatio osobno, nije mi bila namjera.

Svakako da živimo u kapitalizmu i da ima puno ljudi koji si mogu priuštiti tu karticu, da ostatak kućnoga budgeta ne trpi. Mogu i ja, ali malo igram, pa bi mi bilo glupo imati tu karticu, a 70% posla mi je produkcija glazbe, 20 % internet surfanje, 10 % "ostalo".

No, primjetio sam nehotice kod nekoliko forumaša "da danas imaju" 4070 TI, sutra 4080, prekosutra 4090, ili sam zapamtio (nemaju navedeno pod Moj PC) da su prije dva dana pisali o njihovoj 4080 kako ih vjerno služi, onda za deset dana zaborave što su napisali, pa napišu kako im je 4090 po haubom od njenog izlaska, a nemaju dva računala.

Ima svega u Božjoj bašči.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.12.2024 13:37 (Zaporožac).
16 godina

Udri Mujo u Tarabe

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

No sikiriki, reko možda čovjek misli da Taraba mulja, reko daj mu neki dokaz jer si vjerojatno u pravu da ima onih koji to i rade, je ne. 

Taraba WoW
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
notloB kaže...

Stavi ti u kućište kutiju antidepresiva koje trošiš nakon što si platio tolike novce za tu karticu, tek tada ću ti povjerovati...

kad vidiš koliko novih auteka se voza po cesti, a nekadašnji 'povoljni' golf razine auti su preko 30k eura, pa koliko svako malo kuća i zgrada niče i sve se proda... soma ili dva eura za grafu je kikiriki

antidepresive ćemo prije trebati zbog općeg standarda i cijena u trgovinama, grafom se počastiš ionako jednom u par godina

16 godina

Daj ajde ne lupetaj i ne govori da je normalna stvar dati 2500e za grafičku karticu zato što je odjednom to normalno jer je kakti standard porasta....još uvjek smo u Hr i ne to nije normalno niti bi trebalo biti, mada mladi teže tome jer gledaju prevarante i nebuloze i kurčenja na društvenim mrežama a ne vide šta stoji iza toga.

Stoga da, u pravu si da će sve više gutati antidepresiva i ljekova jeri to nebudu mogli si priuštiti a gledaju i slušaju od okoline kako je to sve light i lako ostvarivo i nada sve normalno....tako da ne jebi mačku mater i razmisli šta laprdaš

11 godina
Wiz3m4n kaže...

Daj ajde ne lupetaj i ne govori da je normalna stvar dati 2500e za grafičku karticu zato što je odjednom to normalno jer je kakti standard porasta....još uvjek smo u Hr i ne to nije normalno niti bi trebalo biti, mada mladi teže tome jer gledaju prevarante i nebuloze i kurčenja na društvenim mrežama a ne vide šta stoji iza toga.

normalno da je normalno onome tko ima love na bacanje ili štedi, a to mu je prioritet, a ne nešto drugo poput ulaganja tisuća i tisuća eura u glancanje auta, brendiranu robu, mobitele, skijanje ili nešto deseto

bilo je tako i prije, ljudi su i kod nas kupovali titan grafe kad je razlika u cijeni grafe i plaće kod nas bila i veća

da ne spominjemo vrijeme majnanja, kad su i mid range grafe redovito bile preko soma i pol eura, pa ih je forum bio pun

uvijek imaš opcije, za gejmanje je dosta i grafa od 300-400 eura, nitko nikog ne tjera dati pet puta više

3 godine
picajzla0707 kaže...
notloB kaže...

kad vidiš koliko novih auteka se voza po cesti, a nekadašnji 'povoljni' golf razine auti su preko 30k eura, pa koliko svako malo kuća i zgrada niče i sve se proda... soma ili dva eura za grafu je kikiriki

antidepresive ćemo prije trebati zbog općeg standarda i cijena u trgovinama, grafom se počastiš ionako jednom u par godina

Ekvivalent rtx 4090 je ne znam ne kontam se u aute, neki BMW, gledaš valjda koliko si para dao za stvar određene vrijednosti, ukoliko platiš previše onda popiješ kolokvijalne trolerske- antidepresive. Čak sam i trolerski smajlić dodao, sad, valjda shvaćaš da se šalim i lagano trolam, dati 2000 ili slično eura za grafičku karticu je imo previše a da će ti zbog toga svijet propasti, neće.

13 godina

Nije neki problem niti ta 4090 pa svatko ju danas moze uzet na rate i otplatis je na obroke kedino je pitanje da li mi to treba kada mogu uzet i AMD radeon 6800/7800 ili Rtx 3070/80 , 4070 za 1/4 cijene te 4090 od 2000e i dalje se igrat 1440p bez problema.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Imam klince u toj fazi i gledam šta gledaju i šta smatraju da je normalno pa popizdim i odreagiram, manjak empatije prema drugima me najviše smeta, nedostatak realnosti na svakom koraku.....kakvi to budu ljudi pitam se?! Ne samo za svoje već to su cijele generacije....tenisice za 400e i sl. su neki banalan primjer....čežnja i težnja novcu...jebem ti kapitalizam.... neka kupuje svako šta želi, nisam ljubomorne naravi, dapače volim da ljudi imaju, da svi imamo no mislim da ne treba ovo današnje nazivati normalnim jer ako to 3put kažemo postat će...znam da je kasno, vjerojatno i je stoga odo na zrak malo.....ajte ljudi svako dobro i neka nam bude malo snijega za ove blagdane....bude i grafičkih i kompijutera....

Moj PC  
6 1 hvala 0
11 godina
Ode to sve u kujac, račun u trgovini je duplo veći nego prije koju godinu, auti su duplo skuplji, stanovanje isto...

Još je 4090 super kako je ostalo, bar vidiš napredak - 80% je jača od 3090.
Nit u trgovini, nit u autu, nit stanu ne vidiš što je više/bolje za razliku u cijeni prije par godina i sad
15 godina
picajzla0707 kaže...
Ode to sve u kujac, račun u trgovini je duplo veći nego prije koju godinu, auti su duplo skuplji, stanovanje isto...

Još je 4090 super kako je ostalo, bar vidiš napredak - 80% je jača od 3090.
Nit u trgovini, nit u autu, nit stanu ne vidiš što je više/bolje za razliku u cijeni prije par godina i sad

Od kako sam bolesnu mamu morao spremiti u dom za 1400 eura mj. ove grafičke mi se čine jeftine.

13 godina
Dr. Vicko kaže...

Preko 50% gamera danas je idalje na GTX 1650, 1060, RX 580 i polako RTX 3060 i RX 6600 preuzimaju statistike kao najzastupljenije graficke, a vi raspravljate o nekim 4090 i 7900xtx koje koristi mozda najvise do 5% igraca i nekom high end segmentu. 

Taj high end segment je uvijek bio za one sto se vole kurcit pa ce dati zadnje pare da bi mogli da trljaju na nos kao imaju nesh najbolje i naravno za one koji i ne znaju koliko tacno novca imaju na racunu pa im je svejedno. 

Mozda je samo do mene ili su me godine polako pregazile ali ja prilikom aktivnog gejmanja ne primjetim neku veliku razliku na high i ultra postavkama. 

To mogu primjetiti samo ako stojim u igri i divim se nekom pejzazu sto je skoro pa nikad. 

Kome se kurchit ? Evo ja volim HE, kupim novo 70% pri izlasku i nikad mi na pamet nije bilo to, nego čisti moj gušt.

Kakva ti je to logika Vicko jebote ? Pa nije ploča i proc BMW, krute nedo. Uostalom mi smo tu ekipa od 40+, kurčenje nam sigurno nije na listi prioriteta.

Još jednu stvar si zaboravio - HE hardver prodamo nakon što se izguštamo.

Na neki način pare vrtimo, sigurno 2 keka ne bacam u vjetar, nego nekih 500e godišnje, što je za moj gušt prihvatljivi gubitak.

Evo ako tko želi moju coil whinericu 7800xt nek mi se javi s ponudom u pretinac.

Idem sigurno na novu seriju.

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
9 godina

20e + vjecna zahvalnost? moze? ;) ipak ima coil whine

zezam se naravno, mozes i tako gledati, za 500e uvijek imas nesto novo i "in", sto je super, nazalost vecinu ljudi muci onaj inicijalni trosak.....

s druge strane, vjerovatno velika vecina ekipe pada povremeno u taj trans, ja bih nesto novo, ako uspije izdrzati par dana, onda shvati da mu to u osnovi i ne treba...

zalosno je ustvari sto su oni neku cjenovnu "poslovnu" klasu ugurali u gejming segment, i to se sve vise otima kontroli.

s druge strane, graficka od 2500e itekako ima smisla i logike kad vidis da ekipa za fucking kuciste ili mis daju po 400-500e....

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Damir22 kaže...

20e + vjecna zahvalnost? moze? ;) ipak ima coil whine

zezam se naravno, mozes i tako gledati, za 500e uvijek imas nesto novo i "in", sto je super, nazalost vecinu ljudi muci onaj inicijalni trosak.....

s druge strane, vjerovatno velika vecina ekipe pada povremeno u taj trans, ja bih nesto novo, ako uspije izdrzati par dana, onda shvati da mu to u osnovi i ne treba...

zalosno je ustvari sto su oni neku cjenovnu "poslovnu" klasu ugurali u gejming segment, i to se sve vise otima kontroli.

s druge strane, graficka od 2500e itekako ima smisla i logike kad vidis da ekipa za fucking kuciste ili mis daju po 400-500e....

Incijalni trošak mi je bio negdje kod RIVE TNT, hehe

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
11 godina
DarthMarkus kaže...

Evo ako tko želi moju coil whinericu 7800xt nek mi se javi s ponudom u pretinac.

kad smo već kod problemčića...

kad sam uzeo ovu 3080 12gb bila je poprilično vruća u starom fractal arc kućištu, pa sam je undevoltao i onda je bila ok

pola godine kasnije, krenula je bacat artefakte i rušit se... snimio sam i par slikica - link na temu na forumu

to je bilo jedno jutro, poslijepodne opet sve ok i više nije bilo tih problema

mjesec dana kasnije stiglo je ljeto i vrućine, pa sam joj dodatrno skinuo power limit na 80% i ponovo je bila hladnija, taman dovoljno da me ne živcira sa 2000rpm

u međuvremenu sam je preselio u novo define 7 kućište, problemi sa temperaturom su potpuno nestali, ali sam zaboravio da sam drkenjao po limitima i prije mjesec dana vratim joj power limit na 100%, undervolt je ostao na 875mv (original je bio na 1.075)

dva tjedna kasnije krene mi se rušit komp na startu, blue screen dpc_watchdog_violation... restartam, sve ok, drugi dan opet, treći opet

testiram ram, sve ok, posumnjam opet na grafu, smanjim joj powerlimit na 90% i svi problemi nestanu...

e sad, undervoltana jest, sa powerlimitima na 100 ruši mi sustav, sa 90% je sve oke već desetak dana, haklam stalkera već preko 100 sati

ono što nisam sigura još, jel do grafe ili do napajanja, jer ove starije serije seasonic prime su navodno imale problema s jačim grafama serije 3xxx

ono što mogu isprobati je prebaciti napajanje od kolege, on ima seasonic focus 850w staro nekih godinu-dvije dana, pa je onda vratiti na stock postavke i oderati furmark ili gejmat neko vrijeme da vidim hoće li se raspast

ako je do napajanja, imam gare još nekih pet godina (original 12 godina), ako je do grafe, ima garancija još nekih 8-9 mjeseci...

jel pašu kablovi sa prime na focus, da barem to ne rastavljam, nego da samo zamijenim kutije od napajanja kod mene i kolege?

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.12.2024 17:25 (picajzla0707).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice