Nemože mu naškodit osim ako baš extremno clockaš. Standardno clockanje neškodi procesoru jel se komp automatski ugasi ako CPU dođe do točke pregrijavanja da ga spasi i zato se CPU u biti niti nemože pregrijati.
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
- poruka: 5.884
- |
- čitano: 754.878
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nemože mu naškodit osim ako baš extremno clockaš. Standardno clockanje neškodi procesoru jel se komp automatski ugasi ako CPU dođe do točke pregrijavanja da ga spasi i zato se CPU u biti niti nemože pregrijati.
pa nemoze mi se pregrijat kad temperature u loadu pod intel bourn test neprelaze 50, a u igrama 45. A to moje clockanje nije extreme.
Povećanjem toga možeš dobiti:
- nestabilnost sustava
- kvarenje komponenti spojenih na PCI/PCI-E
- crkavanje matične
U globalu podizanje i spuštanje od par MHz ne škodi, ali time ništa ne dobijaš.
Povećanjem toga možeš dobiti:
- nestabilnost sustava
- kvarenje komponenti spojenih na PCI/PCI-E
- crkavanje matične
U globalu podizanje i spuštanje od par MHz ne škodi, ali time ništa ne dobijaš.
znaci sasvim bespotrebno
Tako je, PCI-E NEdiraj nikad.
Svako clockanje bi moglo dovest do skraćivanja vijeka, ali to je zanemarivo ako držiš temperature i napone unutar specifikacija. Ako nediraš napon, onda još manje imaš brige oko toga.
Svako clockanje bi moglo dovest do skraćivanja vijeka, ali to je zanemarivo ako držiš temperature i napone unutar specifikacija. Ako nediraš napon, onda još manje imaš brige oko toga.
nisam ni takno napon, sad je 1.2750, takav je i na stock i sa oc na 3.7
i koliko di sa primom trebo testirat da 100% utvrdim stabilnost? i koji test? jel blend, i dali mogu noralno koristit komp za vrijeme testa
Blend se preporuča satima ( 8 najmanje ), ili OCCT a možeš i IntelBurn Test jedno 30 krugova vrtiti. Za taj kažu da je brži a precizniji ( netraje 8 sati ). nakon toga ako nemaš nikakvih problema u normalnoj upotrebi, onda je sve OK.
kako mislis 30krugova? mislis ono "times to run" na 30 da stavim? i dali mogu normalno koristit kom za vrijeme testa? Da to neutjece tolko na vijek, e ovaj proc jek od mene 2god i sad sam ga ocnio, i kolko bi jos drzo? nako fore radi Evo temperatura:http://i46.tinypic.com/n3ueko.jpg evo rama: http://i46.tinypic.com/2lc68eb.jpg --- ovo je sve pod primom nakon pola sata
Kao što kolega kaže ispod 8 sati blenda ništa a i onda u nekim igrama zna van bacat.
Procesor ti nije usko grlo za tu 9800GT.Problem je neke druge prirode, malo pocisti PC od zaostalih kljuceva i ugasi sve nepotrebne programe dok igras BF3 MP.
Za MP je botlenck CPU, jel i jaki quad core procesori muku muče u MP-u. Imaš slabu grafu tako da nije botlneck neki problem, ali bi to dobro došao procesor sa više jezgara.
kako mislis 30krugova? mislis ono "times to run" na 30 da stavim? i dali mogu normalno koristit kom za vrijeme testa? Da to neutjece tolko na vijek, e ovaj proc jek od mene 2god i sad sam ga ocnio, i kolko bi jos drzo? nako fore radi Evo temperatura:http://i46.tinypic.com/n3ueko.jpg evo rama: http://i46.tinypic.com/2lc68eb.jpg --- ovo je sve pod primom nakon pola sata
Da, stavi 30 prolaza. Ma taj CPU može tako radit godinama i onda još godinama nakon što ga već promjeniš.
Da, stavi 30 prolaza. Ma taj CPU može tako radit godinama i onda još godinama nakon što ga već promjeniš.
E super, znaci nemam brige, posto je i napon stock i to, nebi ga jos mijenjo jer sam trenutno zadovoljan performasama u svim igrama, sve mogu na high igrat s ugodnim fps-om. A kad ga budem mijenjo doce i nova platforma :) glupo bi sad bilo uzet neki stari, polovni core 2 quad, kad je i ovaj dobar na tom taktu zasad.
EDIT: dal da stavim standart stres ili high?
Procesor ti nije usko grlo za tu 9800GT.Problem je neke druge prirode, malo pocisti PC od zaostalih kljuceva i ugasi sve nepotrebne programe dok igras BF3 MP.
Igram na low u 1366x768. Ja sam formatirao komp i instalirao windowse pred mjesec dana, tako da ja mislim da nije do toga. Dal imas kakvu drugu preporuku? Svejedno hvala :)
Igram na low u 1366x768. Ja sam formatirao komp i instalirao windowse pred mjesec dana, tako da ja mislim da nije do toga. Dal imas kakvu drugu preporuku? Svejedno hvala :)
Stavi veću rezu i detalje. Nativnu rezoluciju monitora. Sigurno će ići veće zauzeće grafe.
dalda na intel bourn test stavim standard ili high stres
Stavi high.
I jeste li riješili kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU? Pošto metoda sa iskorišćenosti GPU u % nije to.
Meni je recimo u Mass Effect 3 iskorišćenost GPU svega na 60%, a u The Witcher 2, BF3 i Metro npr. 99%. A ME3 je nezahtjevna DX9 igra.
Istina, nije to tako jednostavno. U Mass Effectu je takva iskorištensot kao što si spomenuo zato što je igra taman za GTS 250 a ne 6 puta jaču GTX 680. Tako je kod dosta starijih igara.
Dali je moguce da sa 3.6ghz dobijem vece performanse nego sa 3.7ghz, to primjeti u ovom intel bourn test, kad sma ga radio na 3.6 dobijo sam 22GFLops, a na 3.7 dobivam 18 WTF??
Stavi veću rezu i detalje. Nativnu rezoluciju monitora. Sigurno će ići veće zauzeće grafe.
1366x768 mu i je nativna rezolucija
Po ovome što je ovdje izneseno moj proc je usko grlo za moju grafu.Naime u Homefrontu i Rage-u mi msi afterburner prijavljuje 60 do 70 % iskoristivosti grafe.Pa sada pitam autora ove teme koji bi ja procesor trebao imati da iskoristim radeon 6870?Mislim da je sve to više manje marketinški razvikano da ljudi puše fore i stalno mjenjaju HW.
Sto se tice RAGE-a,sigurno je on problem.
Jer ovako i onako da imas space shutle od
PC-a,to smece ne funkcionira kako spada.A
Homefront,neznam
1366x768 mu i je nativna rezolucija
Pa onda drži na toj rezoluciji i digni detalje. Nastoj što prije nabaviti veći monitor. 1366x768 je rezolucija HD Ready televizora a mnogi moderni smartphonei imaju čak i veću.
Evo sitestiro na 3.7ghz, 30 sam stavio na intel bourn test i sve je stabilno na high
Sto se tice RAGE-a,sigurno je on problem.
Jer ovako i onako da imas space shutle od
PC-a,to smece ne funkcionira kako spada.A
Homefront,neznam
Isto jedna od igara koja ne zakuca na 99% usage šta god da imaš.
Eto sljedeći mjesec prelazim na i5, pa da vidim šta će se onda usudit bottleneckat. Ha!