Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.884
|
čitano: 754.873
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

Light offtopic:

poser.m se na dual/quad rerlationship  ili pak multitasking u cijelosti s obzirom na

najobičniji primjer: danas i najnovija verzija npr. Winzipa koju pukneš

otpakirati stotinjak rarova zna u kombinaciji sa neposrednim  podizanjem Moziille dovesti

do toga da sve zašteka (Win7 64 bit).

ukratko: Tema je više manje korektno započeta no osobno smatram

da nije sve tako crno-bijelo (cpu vs. gpu). Mnogo toga ovisi od konkretne

konfiguracije (čitaj:nakrcanosti) cijelog kompjutera.

Pozz,

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
191x7 kaže...

To je prastar test. Vidi se po tome koje su igre korištene za testiranje i po ostvarenim rezultatima.

Tada bottleneck nije postojao?

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
16 godina
Father_Dougal kaže...
191x7 kaže...
To je prastar test. Vidi se po tome koje su igre korištene za testiranje i po ostvarenim rezultatima.

Tada bottleneck nije postojao?

Kako ne? Kolika je razlika jasno se vidi u BattleField Bad Company 2 testu, nešto manje u Batmanu Arkham Asylum. Crysis i FarCry 2 nisu ni pravljeni za pravilno korištenje više od 2 jezgre.

Jednostavno uzmi grafu iz PC1 i stavi u PC2 pa isprobaj razliku s 2 i 4 jezgre sam. Ako misliš da nisam u pravu, dokaži. Imaš kako.

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&jumpto=2529211&sort=asc&view=flat
13 godina

Izgleda da je meni nešto u Windowsima bilo gecrkt. Mislim, čak ni u Crysis 1 nisam imao stabilan GPU usage, a sada je zakucan na 99% i u Crysis i u BC2. BF3 još nisam skinio da isprobam. Gademit, 15gb..

No dobro, osjećam se sada kao da novi kompjuter imam, sve je glatko :)

16 godina
191x7 kaže...

Kako ne? Kolika je razlika jasno se vidi u BattleField Bad Company 2 testu, nešto manje u Batmanu Arkham Asylum. Crysis i FarCry 2 nisu ni pravljeni za pravilno korištenje više od 2 jezgre.

Jednostavno uzmi grafu iz PC1 i stavi u PC2 pa isprobaj razliku s 2 i 4 jezgre sam. Ako misliš da nisam u pravu, dokaži. Imaš kako.

Želim ti samo skrenuti paćnju na činjenicu da više igra ulogu optimizacija enginea za višejezgrene procesore nego što je to nemogućnost procesora da fila igru. Vidiš da ju fila - adekvatno broju jezgara.

Jer, da je tako, sve te igre bi profitirale od 4 jezgre. A ne profitiraju. Smanji detalje, i da vidiš kako će framerate porasti - zato jer CPU ne šalje na grafičku tako puno podataka kako se misli.

I opet ulazi u igru Quake 2, sa svojim vrlo jednostavnim engineom - koji će zakucati jezgru do kraja, no grafičku neće opteretiti.

Što se moja dva stroja tiče, ovaj dvojezgreni i3 sa uključenim HTom u x264 kodiranju radi oko 20% brže nego četverojezgreni Q9400 na poslu.

Da bi test bio fer, trebalo bi gaponoviti sa jačom (ili slabijom) grafičkom karticom, da vidimo točno gdje je bottleneck, te dirati i detalje.

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
12 godina

jel mi proc usko grlo za f1 2011 jel cpu usage ide izmedju 75 i 100% bar tako u system exploreru pise a grafa u afterburneru izmedju 33 i 30% na 2.3 mi je trenutno i jel bi mi bio 2.7..??
rezolucija u igri mi je ili 800x600 ili 1024x768 i gotovo sve na low sam stavio jel mi je prije znalo tu i tam sam steknut na sekundu al to mi dooljnmo da se zaletim u zid..?? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Father_Dougal, taj core 2 quad s samo 2 jezgre bi ti itekako bio bottleneck za hd 5770 u igri tipa battlefield 3 u smislu da ti grafa ne bi isla na 100%. Zato ti kazem da isprobas kad mi vec ne vjerujes. Valjda znas kako zabraniti 2 jezgre u Windowsima (da se vidi i koristi samo 2).
Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&jumpto=2529211&sort=asc&view=flat
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
191x7 kaže...
Father_Dougal, taj core 2 quad s samo 2 jezgre bi ti itekako bio bottleneck za hd 5770 u igri tipa battlefield 3 u smislu da ti grafa ne bi isla na 100%. Zato ti kazem da isprobas kad mi vec ne vjerujes. Valjda znas kako zabraniti 2 jezgre u Windowsima (da se vidi i koristi samo 2).

A što je sa ostalim igrama? Far Cry 2? Crysis?

:)

Igraš sa apsolutnim vrijednostima, a ako smanjiš detalje grafike, najednom je procesor sasvim OK...

16 godina

Nisi bio u školi kada su učili čitati? Šteta...

Pa napisao sam ti već što je slučaj s starijim naslovima i onima u tom starom testu.

Ne kužim šta hožeš postići. Rekao sam ti što ti je činiti ako me hoćeš pobiti, 2 kompa imaš ne bi ti trebao biti problem isprobati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
191x7 kaže...

Nisi bio u školi kada su učili čitati? Šteta...

Pa napisao sam ti već što je slučaj s starijim naslovima i onima u tom starom testu.

Ne kužim šta hožeš postići. Rekao sam ti što ti je činiti ako me hoćeš pobiti, 2 kompa imaš ne bi ti trebao biti problem isprobati.

Pobijati? Ti si svoju teoriju interpretirao ovdje kao aksiom, no bez čvrstih dokaza.

Uzeo si igre koje drže GPU na 100%, a ja sam te pitao što se dešava ako smanjiš detalje grafike.

Stvarno mi se više ne da. Rekoh ti da je to što ti misliš da je vrlo jednostavno dijagnosticirati besmislica, jer je u pitanju puno toga na relaciji engine-cpu-grafička-detalji-efekti, da ne možeš samo tako na temelju opterećenja grafičke kartice i procesora doći do zaključka da li je CPU zagušen ili je grafička prespora za tu određenu konfiguraciju igre. Predložio bih da skineš efekte i detalje (njih ne izračunava procesor) pa da igru probaš onda i vidiš da li je overkill za procesor.

No hajde, samo ti daj, vidim da te loži biti pametan, čak si i sam predložio da tvoja tema ide u sticky... a osobno ne vidim zašto, jer si mašio ceo fudbal sa zaključcima. Smatram da si na dobrom putu, ali da si iz jednadžbe izbacio stvari koje nisu tako lako mjerljive.

I u kojem je trenutku GPU bottleneck? :) molim te da argumentiraš.

PS: igru neću instalirati na ta dva kompa jednostavno zato jer ju neću kupovati da bih tebi nešto dokazao... uostalom, na poslu radim :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.5.2012 18:28 (Father_Dougal).
16 godina

Ako je igra nezahtjevna i (ili ako) smanjiš detalje grafike normalno je da neće opterečivati grafičku.

Meni su mnoge igre overkill za komp jer mi i niej baš neki jak.

GPU bottleneck? Pa ako ti je ostatak sposoban goniti i puno jaču grafičku a trenutna ne zadovoljava potrebe.

Primjer npr igraš BF3 na i7 3770k i GeForce 8500GT pa je grafička stalno na 100%, procesor sitno opterečen a igra šteka ko luda.

To bi bio bottleneck grafičkom tokom igranja. Recimo u tom slučaju osjetiš velik boost blagim clcokanjem grafičke.

12 godina
neaktivan

Evo sad nešto nekom Megatronu pokušavam pomoći.Naime on očekuje vrtiti 550ti na e6500 sad znam da je to veliki bottleneck ali dajte i vi to napišite da ne ispadne da sam ja tipa reko,kazo.Tako da mu dam ovaj link.

Edit:Eto hvala ti znao sam to već ali budući da ti ipak imaš više iskustva napiši mu to ovdje http://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/low-gpu-ussage/150004.aspx.Tebe će sigurno poslušati mene ne bi kad sam ovdje samo 3 tjedna a stvarno mu želim pomoći.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.5.2012 22:40 (Ikarus01).

0 0 hvala 0
16 godina
Ikarus01 kaže...
Evo sad nešto nekom Megatronu pokušavam pomoći.Naime on očekuje vrtiti 550ti na e6500 sad znam da je to veliki bottleneck ali dajte i vi to napišite da ne ispadne da sam ja tipa reko,kazo.Tako da mu dam ovaj link.

GTX 550 Ti je kartica ranga HD 5770/6770 koje ja spominjem još u prvom postu teme. Za novije igre na pristojnim detaljima taj procesor mu je bottleneck.

12 godina
protjeran
191x7 kaže...
Ikarus01 kaže...

GTX 550 Ti je kartica ranga HD 5770/6770 koje ja spominjem još u prvom postu teme. Za novije igre na pristojnim detaljima taj procesor mu je bottleneck.

Jel bi pomoglo kad i digo napon i iso na 4ghz ako bude moglo

EDIT: hladnjak je coolermaste 212s

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.5.2012 9:04 (Megatr0n98).
16 godina
Pomoglo bi kad bi nabavio proc s 4 jezgre.
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

Dali su mi dobro usklađeni moj Q9550 i GTX260 216sp amp,u bfbc2 mi je zauzeće grafe između 85 i 100%,cpu mi je isto tako,sve na high,rezolucija 2048x1536.

edit

BF3 mi je od 90 do 100% oboje,a ostale igre grafa do 60% bude iskorištena.

evilmage007@gmail.com skype evilmage007
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.5.2012 10:40 (kruskar).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Da li meni CPU bottlenecka GPU? (komp iz Moj PC)

0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
191x7 kaže...
Pomoglo bi kad bi nabavio proc s 4 jezgre.

evo uspio 3.9 postic malo digo napon sa stock, prime 1.5h nema errora, i sve ide puno glađe, stock je 2.9, najveca temperatura je bila 66. sad recimo u bc2 imam 45+fps stalno nema dropova sve max out u multiplayeru. Ali je isto gpu ussage 50%

12 godina
protjeran
DarkBoss kaže...

tebi gpu bottlenecka cpu 

Ja sam imo istu karticu ( sad imam gtx550ti), i u bf3 na low sam dobivo 20fps, a sa novom imam 45 u sp, ultra. i imam navedeni problem sa bc2

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.5.2012 11:25 (Megatr0n98).
13 godina

U BC2 svi imaju taj problem, igra je konzolaški port i kao takva uništava CPU, kakav god da imaš. Meni je potrošnja isto takva, s tim da je malo bolja (većinom na 99%, nekad samo zna past na 85-90%), al nema veze kada iovako dobijam više od 60fpsa.

Nego, evo testirao sam i BF3 na caspian borderu i rušenje sistema je bome pomoglo. Sada su uglavnom padovi usagea zbog učitavanja tekstura i predmeta kako prelazim s jednog mjesta na drugo, a pad je ono, 5% maksimalno. Ovo na početku je kada sam se tek spawnao, tako da je isto zbog streamanja tekstura i tako :) Vrlo zadovoljan sam sada, fluidno je.

12 godina
protjeran
buljo781 kaže...

U BC2 svi imaju taj problem, igra je konzolaški port i kao takva uništava CPU, kakav god da imaš. Meni je potrošnja isto takva, s tim da je malo bolja (većinom na 99%, nekad samo zna past na 85-90%), al nema veze kada iovako dobijam više od 60fpsa.

Nego, evo testirao sam i BF3 na caspian borderu i rušenje sistema je bome pomoglo. Sada su uglavnom padovi usagea zbog učitavanja tekstura i predmeta kako prelazim s jednog mjesta na drugo, a pad je ono, 5% maksimalno. Ovo na početku je kada sam se tek spawnao, tako da je isto zbog streamanja tekstura i tako :) Vrlo zadovoljan sam sada, fluidno je.

Ja na trenutno nemam problema, bar s ovim taktom 3.9ghz, bf3 imam 50fps na ultra u sp, kupujem org za tjedan dana pa cu vidit kako ce ic mp, a bc2 ide glatko, 40-80, kako kad. uglavnom zadovoljan sam, u bf3 mi je na 99% gpu i cpu, ali bc2 neide iznad 60%, ja nekontam kako mi je bolje vrti bf3 nego bc2.

13 godina

Odgovor ti leži u tome da igraš SP BF3. Multiplayer je potpuno druga priča, vjeruj mi na riječ. Neće ti bit ni puno bolja potrošnja u BF3 MP nego što je sada u BC2, s tim da će ti fps bit niži. Znam jer sam i sam imao dual core procesor prije ovog, i to E8400 na skoro 4GHz. Oko BC2 si ne možeš pomoć, osim ako planiraš pljunit ne znam  koliko para na neki i7 i clockat ga u nebesa. BF3 je isto gladan procesora, no ni približno poput BC2, a i grafička igra veću ulogu.

13 godina
neaktivan
DarkBoss kaže...

Ne.

I want to taste you but your lips are venomous poison, you're poison, running through my veins
12 godina
neaktivan
DarkBoss kaže...

Stari ti nisi niti blizu bottleneck-a.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
12 godina
protjeran
Ikarus01 kaže...
DarkBoss kaže...

Stari ti nisi niti blizu bottleneck-a.

Pa on ima prejak procesor za tu grafu, znam iz iskustva i ja sam ju imo do prije 3dana, ubf3 sma imo 15-20fps,low,640x480.

15 godina

Da li postoji bottle neck kod Phenom II x4 955 (na stock) i HD6850 (850/1050) ??

Samsung Galaxy S, Firmware: CyanogenMod 7 , Version: 7.1 stable, Android: 2.3.7, Modem: XXJVT, Kernel: Stock-2.6.35.12, Launcher: Launcher pro, Theme: Rover's Cyan
13 godina
goranbm kaže...

Da li postoji bottle neck kod Phenom II x4 955 (na stock) i HD6850 (850/1050) ??

Nope.

14 godina
neaktivan
goranbm kaže...

Aj da si reko 4 X HD6850 al ovako ni blizu.

12 godina
protjeran
191x7 kaže...

Ako je igra nezahtjevna i (ili ako) smanjiš detalje grafike normalno je da neće opterečivati grafičku.

Meni su mnoge igre overkill za komp jer mi i niej baš neki jak.

GPU bottleneck? Pa ako ti je ostatak sposoban goniti i puno jaču grafičku a trenutna ne zadovoljava potrebe.

Primjer npr igraš BF3 na i7 3770k i GeForce 8500GT pa je grafička stalno na 100%, procesor sitno opterečen a igra šteka ko luda.

To bi bio bottleneck grafičkom tokom igranja. Recimo u tom slučaju osjetiš velik boost blagim clcokanjem grafičke.

Graficka kartica nemoze biti usko grlo, moze biti samo preslaba.

clock2much
12 godina
protjeran
buljo781 kaže...

Odgovor ti leži u tome da igraš SP BF3. Multiplayer je potpuno druga priča, vjeruj mi na riječ. Neće ti bit ni puno bolja potrošnja u BF3 MP nego što je sada u BC2, s tim da će ti fps bit niži. Znam jer sam i sam imao dual core procesor prije ovog, i to E8400 na skoro 4GHz. Oko BC2 si ne možeš pomoć, osim ako planiraš pljunit ne znam  koliko para na neki i7 i clockat ga u nebesa. BF3 je isto gladan procesora, no ni približno poput BC2, a i grafička igra veću ulogu.

BF3 MP je gladan procesora radi silne destrukcije i ogromnih mapa.SP je mnogo manje gladan nego u BC2, vise je GPU ovisan.

goranbm kaže...

Ne, PII X4 nije usko grlo za Radeona 6850 ni masno naclockana.Goni on i mnogo mnogo jace kartice bez uskog grla.

clock2much
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice