Graficka za linux

poruka: 12
|
čitano: 2.334
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Graficka za linux

Pozdrav,

sastavljam novi komp za nekih 5000-6000kn i ne mogu se odlučit oko grafičke kartice.

Tražim grafičku za oko 1000kn, može i manje naravno :)

Koliko vidim većina ljudi preporučuje ATI Radeon HD4850.

E sad, problem je u tome što inače koristim Linux.

Imam i Windowse dual boot, ali ih koristim samo za igranje i Visual Studio.

Ostalo radim sve na Linuxu.

Iako je ATI nesto napredovao Nvidia ipak ima daleko bolji Linux support.

E sad me zanima, koja Nvidia kartica perfomansama i cijenom odgovara HD4850 i kolika je razlika među njima.

Ili je pak HD4850 toliki best-buy da ga je isplativije uzeti bez obzira na drivere.

Bio bi zahvalan ako mi netko može pomoći.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Graficka za linux

OFC HD4850 jer ako ides na nvidiu za istu cijenu onda moras uzeti dosta slabiji model. Ja ju osobno posjedujem i mogu reci da je HD4850 svakako moja preporuka.

01101 01111 10010 00100 10011 01000 01001 00111 01001-LordShigi AMD Athlon 6000+ BOX, 4gb DDR 2 kingmax RAM, Sapphire Radeon HD4850,MB GB AM2 s940 GA-M56S-S3, 1tb disk, 550W napajanje
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Graficka za linux

Koristim linux (ubuntu) prije toga i neke druge distr. i imao sam problema sa ati drv, ali neki dan instalirao ubuntu i sve proradilo savršeno nakon automatskog ažuriranja (X850XT), tako da mislim da bi i 4850 trebala raditi bez problema jer sam negdje naišao na info da je Ati poradio na drv

E4500@3000MHz,X850XT@,2GB DDR21066MHz + Raid0
16 godina
neaktivan
Graficka za linux

Ako si malo pogledao na Nvidijin linux podforum, vidio bi da Nvidija trenutno ima velikih problema sa driverima za Linux/Unix što se performansi tiče. Navodno su od 8xxx serije kartica pa nadalje izbačene neke stvari koje su bile ključne za X server, i sada se driveri krpaju da bi to radilo koliko toliko dobro. 

Ja imam 8600GT i uopće nisam zadovoljan. Compiz šteka (ne jako ali trza na nekim animacijama), window manager KDE-a 4  je katastrofalno spor, a i Metacity ako se uključi compositing, driveri se znaju urušiti sami od sebe i resetirati X (doduše koristim najnovije beta drivere). Prije toga sam imao  7800gt (riknula je) i bilo je puno bolje, compiz je radio glađe itd.  Ja bi svakako Ati sada, ili Intel ako ti performanse nisu važne.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Graficka za linux

Naprotiv, mislim da je Ati bolje riješio to. Drivere jednostavno instaliraš direktno iz OS-a (ubuntu).

HD4850, definitivno.

#smajli koji koluće očima#
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ati kaze da linux drajvera za radeone iz serije 4xxx jos nema. a i iskreno nebi niakd kupil ati vise.
frend ima 9600gt i radi super drajver nevidijin. ako sa envy instalirate drajvere normalno da kenja.
preporuka? ja bi isel na 8800gt ali ja nemam nikakva 3d sucelja, nemam igre ni nist tak da... sam odluci.
i nogom u guzicu je korak naprijed
17 godina
neaktivan
Graficka za linux

Ako ti to išta u životu znači, ja imam HD 4850 i drivere za linux sam stavio bez ikakvih problema. Dapaće, automatika ih je stavila preko envya (koristim Ubuntu Ultimate edition 1.8 x64). Istina možda ne iskorištavaju hardware do kraja, ali naši narodni problemi (compiz, eventualna partija Alien Arene ili Far Crya preko Cedege) če savršeno funkcionirat. Nema razloga da uzmeš goru, skuplju i nepouzdaniju Nvidiu, zbog nečeg što na kraju ne igra nikakvu ulogu.

Why so serious???

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

niste me shvatili

daleko od toga da nema ati drivera

imam i ja na laptopu X800 i radi bez problema

poblem je u tome sto u novim ati catalisys driverima nemogucenoj je dosta naprednijih "featura"

iako je bilo price da ce u ovoj seriji drivera biti sve rjeseno

nasao sam reviewe ati HD4850 i Nvidia 9800GTX

prema njima Nvidia ispada puno bolja (na linuxu)

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ati_radeonhd_4850&num=1

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=nvidia_9800gtx&num=1

jedino sto je ona 500tinjak kuna skuplja

cak i 8800GT ispada dosta bolja pod linuxima

zanima me koja je razlika u performansama između HD4850, 9800GTX i 8800GT na Windowsima, posto cu na njima i vrtit igre

zapravo i ne treba mi bogznakoja grafika u linuxima, ali blesavo mi je malo kupovat karticu koja ce mi biti do pola iskoristena u glavnom OSu

17 godina
neaktivan
zolakt kaže...

zanima me koja je razlika u performansama između HD4850, 9800GTX i 8800GT na Windowsima, posto cu na njima i vrtit igre

zapravo i ne treba mi bogznakoja grafika u linuxima, ali blesavo mi je malo kupovat karticu koja ce mi biti do pola iskoristena u glavnom OSu

HD4850 je od ovih najbolja.
#smajli koji koluće očima#
17 godina
neaktivan
Graficka za linux

Malo je nezahvalno to izjavit, al HD 4850 je najperspektivnija Smijeh  Uopće nije stvar toliko u raw performansama danas, već u tome koja če od tih grafičkih kartica bolje starit. Pretpostavljam da kao i ja grafičku mijenjaš jedanput u 3-4 godine, a onda ti znači nešto da ona koju kupiš ima najmoderniju arhitekturu i podržava najnovije fičere, jer češ s njom i za te 4 godine moći upalit igricu, možda na nižim postavkama, ali češ moći. S druge strane Nvidia kartice su dosta zapele u vremenu, nema značajnih napredaka još od GF8 kartica, koje su stare godinama. Jedino se mijenja broj jezgri na čipu. Zbog toga im driveri i rade dobro, jer se nema što puno izmišljat toplu vodu u njima.

Ponavljam, u linuxu i onako ne možeš iskoristiti puno potencijala svoje grafičke kartice, i vjerovatno ti radi sve što ti treba. Zapravo sigurno. A što se tiče novih drivera koji su rješili problem, to nisu ni trebali biti sadašnji driveri, već tek nadolazeća linija Smijeh  Tako očekuj da se to riješi kroz idućih par mjeseci.

Why so serious???

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
zolakt kaže...

HD4850
Prema ovome što kažeš koju god uzmeš neće ti biti niti četvrt iskorištena pod linuxom, pa zašto da si onda uskratiš najbolju za igre pod Windowsima, i još platiš više?
17 godina
Graficka za linux

+1 za Radeonku HD

Kroz par godina će projekt opensource drivera radeonhd vrlo vjerojatno prestić ATI-jeve drivere po kvaliteti i integraciji s X. Iako ih trenutno originalni ATI-jevi driveri šišaju po performansama, u nekim testovima (npr UT2004) su bolji opensource driveri. Tako, ako misliš uzimat grafičku na dulje relacije za Linux Radeon se definitivno isplati. (ATI/AMD izdaju svu dokumentaciju, dok nVidia ne)

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.' Two atoms bump into each other. One says 'I think I lost an electron!' The other asks, 'Are you sure?', to which the first replies, 'I'm positive.'

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice