Spore - Bug recenzija i kolumna TP

poruka: 93
|
čitano: 12.474
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Spore Bug recenzija i kolumna

Kao prvo, komentirati ću kolumnu "Tup pogled" u Bug-u 191. Citirati ću, a zatim malo komentirati. "... Gnom Will Wright...", zašto bi Will Wright bio gnom? Njegove igre kao i ".... Simsi, besmisleno popularan proizod koji kao da je nastao u glavama Red Carpeta...." uopće nisu glupe i popunjavaju onaj ogroman prostor bez ikakvih orginalnih ideja s hrpom dosadnih i nasilnih FPS-ova. Zatim ".... Spore je još gluplja igra. Tobože "revolucionarna", radi se o jadnoj verziji RTS-a s glupim vozilima i bez mrežne komponente" Jesi li ti uopće igrao Spore? Vjerojatno si samo primitivac za ratne RTS-ove, pa ako ti se Spore ne svidja, jednostavno zadrži to za sebe. Ali, ne, ne ti moraš pljuvati po igri koju uopće ne poznaješ, te nisi ni igrao. Uopće mi se neda pisati koliko bljezgarija si napisao.

A sad na recenziju. Recenzija je dobra, ali primjetio sam neke "pogreške". ", "... Ipak, ako se odlučite za mirniji suživot, to ćete morati isprobati na nekom drugom planetu..." To se uopće ne treba, ako si korisnik želi promjeniti igru (ne kompletno) može odmah (npr. u Civ Stage-u). Može se osvojiti neki Religious ili Economic Grad te se promjeniti. U jednom ste odjeljku napisali (recenziju je napisao G. Račić) da  bla,bla truć, truć, editor, manjak mašte. Tomu služi Sporeopedia iz koje se može uzeti bilo koju kreaciju, ako se želi. Da, igra se donekle dosta ponavlja, ali uvijek će nešto biti drugačije (baš u svakoj fazi, u perijodima u njoj). Također je i tako sa Space Stage-om koji se, da, ponavlja ,ali nije toliko da je igra cijelo vrijeme ista. savršeno je komponirana te mi se uopće ne čini kako su faze natrpane, ble, ble truć, truć...  Završni dojam mi se svidio ("Više neka vrsta kreativnog eksperimaneta nego igre"), iako bi bio više zadovoljan da je ocjena npr. 81 ili tako nekakva.

Hvala i doviđenja.

Ozbiljno...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Hoce li se sad ponoviti tema kao sa recenzijom GRID-a?

Depresivni? Glup posao? Problemi u kući? Ne cijene vas? Novčani problemi? Umorni od svega? RJEŠENJE U JEDNOJ PILULI: YebiGA® 1000mg Kad je sve u k..., YebiGA®!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

To je BUGovo mišljenje. I u potpunosti se slažem s njima. Nisu svi FPSovi nasilni. Si probal možda Portal, Manhunt, Postal?

Mišljenje je kao šupak, svatko ga ima!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Spore Bug recenzija i kolumna
Horagio kaže...

To je BUGovo mišljenje. I u potpunosti se slažem s njima. Nisu svi FPSovi nasilni. Si probal možda Portal, Manhunt, Postal?

Tako mi mlijeka u prahu, od kad je Portal nasilan?

Što se tiče Sporea probal sam i to je to.
Nije ono kaj su najavljivali, neka revolucija u svijetu igara pa recenzija kakva je, takva je, dobra je!
Well the way I figure it, in this business a lot of your kind come along, and if I kill each one that comes, eventually I should hit the jackpot sooner or later
17 godina
neaktivan
Armor kaže...
Horagio kaže...

Tako mi mlijeka u prahu, od kad je Portal nasilan?

Belji se
Mišljenje je kao šupak, svatko ga ima!
16 godina
odjavljen

Meni je igra odlična! Zašto 76 Plač ?

Goodbye
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Axlus kaže...

Meni je igra odlična! Zašto 76 Plač ?

Ak ti je odlična, onda ju igraj, kaj te briga šta je časopis napisao o njoj...
People that think they know it all annoy those of us that do!
17 godina
SOS kaže...

A sad na recenziju. Recenzija je dobra, ali primjetio sam neke "pogreške". ", "... Ipak, ako se odlučite za mirniji suživot, to ćete morati isprobati na nekom drugom planetu..." To se uopće ne treba, ako si korisnik želi promjeniti igru (ne kompletno) može odmah (npr. u Civ Stage-u). Može se osvojiti neki Religious ili Economic Grad te se promjeniti. U jednom ste odjeljku napisali (recenziju je napisao G. Račić) da  bla,bla truć, truć, editor, manjak mašte. Tomu služi Sporeopedia iz koje se može uzeti bilo koju kreaciju, ako se želi. Da, igra se donekle dosta ponavlja, ali uvijek će nešto biti drugačije (baš u svakoj fazi, u perijodima u njoj). Također je i tako sa Space Stage-om koji se, da, ponavlja ,ali nije toliko da je igra cijelo vrijeme ista. savršeno je komponirana te mi se uopće ne čini kako su faze natrpane, ble, ble truć, truć...  Završni dojam mi se svidio ("Više neka vrsta kreativnog eksperimaneta nego igre"), iako bi bio više zadovoljan da je ocjena npr. 81 ili tako nekakva.

Hvala i doviđenja.

Sto se tice ovog prvog dijela - pod mirnim suzivotom mislio sam na kompletan razvoj civilizacije; kad se cijelo vrijeme covjek oslanja na miran suzivot, onda su i perkovi drugaciji. Ovo u fazi civilizaciji se moze, ali kako rekoh, mislio sam da "biti dobar" od pocetka do kraja.

Igra cijelo vrijeme koristi iste stvari - zao mi je sto taj dio podsjeca na MMO, sigurno najodurniji zanr sto se tice grananja igre (da me netko krivo ne shvati, igram MMO-e, igrao sam sve vece u zadnjih cetirigodine). Puno se toga temelji na istim stvarima s par promjena i to zamara. Pogotovo kad se igra ovakvog profila najavljuje kao stvar koja ce nanovo izmisliti igre... (OK, malo pretjerujem, ali stvarno su je "drukali).

Sto se pak ocjena tice, problem je sto je u zadnjih dosta godina prisutno neko misljenje da je bilo koja ocjena ispod 80 niska. Zapravo, mislim da dajem previsoke ocjene, no to je jer kao casopis nemamo neka stroga pravila (a i ne mogu postojati jer su igre u dosta slucajeva subjektivno iskustvo), a i cijela zajednica recenzenta diljem svijeta je u totalnoj banani. Ocjena u rangu od 70-80 jos uvijek je itekako dobra.
Recenzent, urednik, Bugovac, ljubavnik - ne nuzno tim redoslijedom
16 godina
odjavljen
Shady kaže...

Pa i igram! Si primjetio da me nije bilo neko vrijeme na forumu? Cijelo sam vrijeme uživao i igrao SPORE! Osmijeh
Goodbye
16 godina
neaktivan
Goran Racic kaže...
SOS kaže...

Hvala i doviđenja.

Sto se tice ovog prvog dijela - pod mirnim suzivotom mislio sam na kompletan razvoj civilizacije; kad se cijelo vrijeme covjek oslanja na miran suzivot, onda su i perkovi drugaciji. Ovo u fazi civilizaciji se moze, ali kako rekoh, mislio sam da "biti dobar" od pocetka do kraja.

Igra cijelo vrijeme koristi iste stvari - zao mi je sto taj dio podsjeca na MMO, sigurno najodurniji zanr sto se tice grananja igre (da me netko krivo ne shvati, igram MMO-e, igrao sam sve vece u zadnjih cetirigodine). Puno se toga temelji na istim stvarima s par promjena i to zamara. Pogotovo kad se igra ovakvog profila najavljuje kao stvar koja ce nanovo izmisliti igre... (OK, malo pretjerujem, ali stvarno su je "drukali).

Sto se pak ocjena tice, problem je sto je u zadnjih dosta godina prisutno neko misljenje da je bilo koja ocjena ispod 80 niska. Zapravo, mislim da dajem previsoke ocjene, no to je jer kao casopis nemamo neka stroga pravila (a i ne mogu postojati jer su igre u dosta slucajeva subjektivno iskustvo), a i cijela zajednica recenzenta diljem svijeta je u totalnoj banani. Ocjena u rangu od 70-80 jos uvijek je itekako dobra.
Račiću, uzimaš recenzije presubjektivno i to je činjenica. Ako se smatraš imalo profesionalnim recenzentom, ne možeš spustiti ocjenu igri jer puca na žanr koji se, eto, tebi gadi.
Jedina je zamorna tvoja politika "ja sam recenzentska iskusnjara i moja je zadnja" jer nije, tj. zadnja je čitateljska, a ti ih samo upućuješ.
Tvoji tekstovi gube i ono malo značaja što imaju na tržištu, jer mi želimo objektivni prikaz igre, a ne dojam izbirljivog igrača, kojem pola žanrova eto ne odgovara, ali mu odgovaraju Bugovi i Vipovi honorari.

Što se tiče zadnjeg paragrafa, gotovo si smiješan sa zagovaranjem malih ocjena. Nisi Don Quijote među recenzentima igara, pogotovo ne jer radiš za Bug kojem su igre zadnji par rukava i tek rubrika da mogu reći da zaokružuju cijelu IT branšu.
Istinabog, vrednovanje je pomaknuto, ali kad je već takvo, prilagodi mu se, ne forsiraj svoje, jer tako kvariš sliku igre i same vrijednosti vlastitog teksta. Ako može jedan gameplay, pcplay, pa ovi internetski portali ocjenjivati prema nametnutim standardima, možeš i ti. Nisi ništa iskusniji, niti pronicljiviji od stotina ljudi koji se bave tim poslom i krenuli su vodama mase. Forsiraš kolega.
17 godina
protjeran
Axlus kaže...
Shady kaže...

Pa i igram! Si primjetio da me nije bilo neko vrijeme na forumu? Cijelo sam vrijeme uživao i igrao SPORE! Osmijeh
 Nisam baš obraćao pažnju na tebe!
People that think they know it all annoy those of us that do!
17 godina
Roflcopter kaže...
Jedina je zamorna tvoja politika "ja sam recenzentska iskusnjara i moja je zadnja" jer nije, tj. zadnja je čitateljska, a ti ih samo upućuješ.
 Dakako da je moja zadnja jer sam recenzent i donosim konacnu ocjenu. Znas, to ide s teritorijem.
17 godina
moderator
Horagio kaže...

Nije "Bugove mišljenje", već mišljenje i stav recenzenta, koji se u međuvremenu i sam javio.

Naravno, da imamo nešto protiv njegovog "mišljenja" ne bismo ga ni objavili... Osobno sam se dvoumio da li je Goran prestrog u svojoj recenziji i maltretirao sam ga s nizom pitanja i potpitanja. Iako sam u startu Gorana nagovarao da malo pozitivnije gleda na ovu igre, na koncu sam prihvatio da je u pravu i nisam se više borio za korekciju ocjene...

Ovo spominjem samo zato da ne bi mislili kako može bilo tko olako isfuravati neke svoje osobne stavove u časopisu, ali i da svaki tekst nosi pečat osobnosti autora koji ga je pisao.
17 godina
neaktivan
Goran Racic kaže

EA stoji iza svega toga. Stvorio se prevelik hype oko svega. Također, puno ljudi koje poznajem je popljuvalo Spore nakon tjedan dana igranja, a svi su imali piratsku verziju. Oni koji su imali orginal su još uvijek (zajedno sa mnom) zapaljeni za igru. Ne znam zašto, ali pretpostavljam da Sporeopedia puno produžuje igru.

Znam da je ocjena zapravo visoka (ako je iznad 50, prosječne ocjene, onda mora biti iznad prosjeka), no ipak bi bio više zadovoljan sa 81% Belji se.
Ozbiljno...
17 godina
SOS kaže...
 EA stoji iza svega toga. Stvorio se prevelik hype oko svega. Također, puno ljudi koje poznajem je popljuvalo Spore nakon tjedan dana igranja, a svi su imali piratsku verziju. Oni koji su imali orginal su još uvijek (zajedno sa mnom) zapaljeni za igru. Ne znam zašto, ali pretpostavljam da Sporeopedia puno produžuje igru.

Znam da je ocjena zapravo visoka (ako je iznad 50, prosječne ocjene, onda mora biti iznad prosjeka), no ipak bi bio više zadovoljan sa 81% Belji se.
 Da se sve ovo ne rasplamsa nepotrebno - svatko ima neku svoju viziju kako bi igra trebala izgledati i sukladno tome i ocjenu. Neki se jako ljute zbog necije odluke, ali nazalost, tako to ide. Recimo, ovo je jako, jako glupo i mislim da uopce ne bih to trebao pisati na forumu, ali ja jos uvijek zamjeram Basti koji je prije, mislim, sest godina dao Ballisticsu 60-ak posto. To mi se sve vratilo jer sam bas neki dan preko Ebayja narucio tu igru, to olicenje brzine i divote. Ono, osjecam se jako blesavo radi toga, ali jednostavno si ne mogu pomoci. :(
Nikad mi se nije dogodilo da sam zalio sto sam nekoj igri dao neku ocjenu, ali bez problema shvacam zasto netko moze biti cak i povrijedjen s mojim stavom, bez obzira sto je to stav prema igri, ne prema nekoj konkretnoj osobi.
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.10.2008 21:52 (Goran Racic).
16 godina
neaktivan

Ne Gorane, tvoja nije zadnja. Ti si posrednik između distributera i krajnjeg igrača. Tj. ti jesi krajnji igrač koji je dobio priliku izraziti se u novinama i tako uputiti neiskusnijeg što bi mogao izabrati na zasićenom tržištu igara.

Ali, sudeći prema tvojim postovima, izgleda da mi već godinama čitamo recenzije čovjeka koji u potpunosti ne shvaća svoj posao.

Ne, ti kao recenzent nemaš predodžbu kako bi igra trebala izgledati, niti ne uzimaš najavu i marketingšku strategiju igre kao faktor ocjenjivanja.

Ti svaku, ali baš svaku igru moraš uzeti nerezervirano i bez predrasuda, radilo se to o EA-ovoj mašineriji, ili o tri turka koji usred njemačke rade otok u ogromnoj konkurenciji.

E tu se baš ne snalaziš.

Spore spada u domenu igre-ideje, onoga što smo viđali prije dvadeset godina kad nam je sve bilo novo, i iako grozna igra za čovjeka s već i godinu dana igraćeg staža, zapravo je vrhunska entry igra za većinu.

Gledajući profil ljudi koji igru kupuje, pretpostavljam da će to u većini biti tek novopečeni igrači, možda s prethodno odigranim Simsima ili Kokoši na meti. Takvima, Spore će zagrebsti u većinu žanrova koje PC kao platforma nudi, a da nije bezglava pucačina ili trkačina. Tako će ti dati trunku carebeara kojeg nudi WoW ili LOTRO, dati će ti prstohvat Civilizacije, RTS-a i drugih sitnica, sve centrirano u odlično ukomponiranom dizajneru, koji će klincima zamijeniti lego kocke primjerice i tako dati računalne kreativnosti.

Ali ne Gorane, tebi je bitno da si ti proniknuo u očiglednu marketingšku kampanju Electronic Artsa, koji je evo začudo najavio igru i uložio u njenu reklamu. Ipak si ti naš anđeo koji neće dozvoliti da njegova inferiorna djeca nasjednu na trik i igraju ovakve stvari. Ma fuj, kako se usude izdati igru pogodnu za mlađe i neiskusnije igrače, najavljivajući je kao kreator i opuštajući svijet. Ma to će iskusnjara završiti za popodne i baciti.

Sorry, bivanjem igraćim novinarom je posao za opuštanje, nešto što radiš iz gušta i ljubavi prema poslu, a ne alat za ubijanje frustracija. Barem je takav nekad bio, dok se nije tko god bavio time, i dok su tekstovi nešto značili.

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Spore - Bug recenzija i kolumna TP
Roflcopter kaže...

Ali, sudeći prema tvojim postovima, izgleda da mi već godinama čitamo recenzije čovjeka koji u potpunosti ne shvaća svoj posao.

Ne, ti kao recenzent nemaš predodžbu kako bi igra trebala izgledati, niti ne uzimaš najavu i marketingšku strategiju igre kao faktor ocjenjivanja.

Ti svaku, ali baš svaku igru moraš uzeti nerezervirano i bez predrasuda, radilo se to o EA-ovoj mašineriji, ili o tri turka koji usred njemačke rade otok u ogromnoj konkurenciji.

E tu se baš ne snalaziš.

Ali ne Gorane, tebi je bitno da si ti proniknuo u očiglednu marketingšku kampanju Electronic Artsa, koji je evo začudo najavio igru i uložio u njenu reklamu. Ipak si ti naš anđeo koji neće dozvoliti da njegova inferiorna djeca nasjednu na trik i igraju ovakve stvari. Ma fuj, kako se usude izdati igru pogodnu za mlađe i neiskusnije igrače, najavljivajući je kao kreator i opuštajući svijet. Ma to će iskusnjara završiti za popodne i baciti.

Sorry, bivanjem igraćim novinarom je posao za opuštanje, nešto što radiš iz gušta i ljubavi prema poslu, a ne alat za ubijanje frustracija. Barem je takav nekad bio, dok se nije tko god bavio time, i dok su tekstovi nešto značili.

Ne, opis igre je znanost u koju spada sve - to je proces koji se prati. Ne kao kod filmova gdje se gleda samo zavrsni proizvod. Gleda se od samog pocetka, prati se razvojni tim kroz vise projekata, gleda se sto su sve sposobni, sto mogu, sto jesu napravili, sto nisu.

Makar, sad sam jos jednom procitao tvoj post i moram reci da me prosvijetlio. Godinama sam krivo gazio, ali mislim da sam sada dozivio zen. Imas pravo. Kajem se. Promijenti cu pricu i odsad raditi drugacije. Kako ti kazes. Hvala ti....
17 godina

Ne kuzim histeriziranje. Igra je dobila IMO i previse. Igrao sam ju par dana, dosao do svemira. Napravio par novih koje sam doveo do tribal stage-a i bilo mi je dosta. Najveci problem igre je sto je prerazvodnjena, od svih tih detalja smo dobili samo sminkanje stvorova, a pravi razvoj gdje bi morao misliti sto bi dugorocno bio bolji upgrade nestao. Sve se svodi da natrpas najbolje dijelove sto imas na njega. A da ne govorim da je bedasto da stvora mozes totalno prekrojiti. Koji je onda smisao tog razvoja, ne moras se brinuti o posljedicama, uvijek ga mozes obrisati i napraviti novoga.

O repetitivnosti svemira bolje i ne govoriti. Hocu istrazivati a ovi svako malo kukaju, sad nas napadaju, sad su se zivine razbolile... I ne mogu otici dalje od par planeta bez da neki ne zove u pomoc. Jedan planet su mi konstantno napadali pa sam kupio onaj leteci top za njega. Ali vidi vraga, to se ne racuna, svejedno ja moram doci na planet i dovoljno je da tamo budem i ne mrdam, top je dovoljan da to sam rjesi, no ja tamo moram biti. Ako nisam onda kukaju da im nisam pomogao...

Sve u svemu igra ja jako mlaka. Netko je rekao da je to tip igre-ideje kakav je nakada bio. Ja ne bih rekao, ovo je tip igre kakav je danas popularan, razvodnjen da bi ga sto vise ljudi moglo igrati, a ne samo oni koji se zele posvetiti igri, jer naravno, tako ce vise para zaraditi. Nekada su igre bile puno kompliciranije i samim time dublje i dugotrajnije...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Uzaludna rasprava da budem iskren.

Goran, kao recenzent očito uživa povjerenje urednika i kao takav ima pravo za časopis u kojem radi dati svoj sud o igri, kakav god on bio. Jer to je njegovo viđenje i njegov doživljaj te igre. Gore je Roflcopter rekao da bi se Goran trebao ocijenjivati igru prema nametnutim standardima, mislim da je to potpuno krivo, jer samim time gubi se smisao više recenzenata. Za to bi bio dovoljan jedan, a ostali bi mogli kopirati text i to je to. Imaš ocjenu.

Znaš kako se kaže, mišljenje je kao š+++k, svatko ga ima. Baš zato Goran treba davati ocijenu koju želi, Pero koju on želi a Đuro koju on želi.

Jer da budemo iskreni, gledajući recenzije slušalica koje sam nedavno kupovao, vidio sam da za isti par slušalica jedni govore da je zvuk odličak (kao i meni) dok drugi kažu da ne valja. Nadam se da je razumljivo šta želim reći.

Igra, kao i sve drugo šta se recenzira treba dobiti onu ocijenu koju recenzent smatra da zaslužuje, a ne onu koja je sveopće nametnuta.

Na tebi je želiš li to prihvatiti ili ne.

www.infinite-gamers.com ---> PC Gaming Community Don't you see their bodies burning Desolate and full of yearning Dying of anticipation Choking from intoxication

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Solo, solo... to mi je ime poznato.

A da, prije nekoliko smo godina zajedno prašili online.

I kako da ja sad tebe uzmem za ozbiljno kad pljuješ Spore koji očigledno nije namjenjen tebi.

Ako se baš moram ponoviti, teza igra-ideja se ne odnosi da su oni napravili novi žanr, nego su aktualne objedinili i pojednostavnili.

Ja na Spore gledam kao tutorial u PC kao igraću platformu, i tu posao obavlja više nego konkretno.

Takvih igara treba, a ne kompliciranih za koje se zalažeš. Sva sreća da sam već devedesetih bio igrač sa stažem, jel tko bi se snašao među tim PC igrama kao novopečenac. Bile su izrazito teške i nepogodne početnicima, pogotovo mlađim.

@danny

Ne kažem ja Goranu da ode na gamerankings i uzme prosječnu ocjenu, no ovo šta on radi je besmisleno. Ako mu kolega Redešić može imati norme ocjenjivanja, zasigurno može i on, no on je nekakav Che Guevara. I kako sad izgleda da kod Redešića prosječna igra dobije 76, a kod Račića neka druga, odlična, 78. Jer se radi o dobroj ocjeni, a niti jedan drugi recenzent ne zna raditi svoj posao. Umanjuje objektivnost i dosljednost rubrike časopisa.

Možda me ne bi smetalo da čovjek ne radi posao 100% subjektivno. Čovjek za FEAR, koji je doista prosječna pucačina tvrdi da je najbolja, jer se eto njemu svidjela, a GRID, koji je najbolja vozačna akrada u godinama dobije 70% jer njemu evo ne paše. Jednostavno ne predstavlja pouzdanu nit vodilju pri kupnji naslova.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

I tu se opet vraćamo na ono, nekome paše nekome ne. Zato ljudi trebaju gledati više recenzija i prikupiti više informacija prilikom odabira. Sa jednom ne znaš ništa više nego bez nje da budemo iskreni.

www.infinite-gamers.com ---> PC Gaming Community Don't you see their bodies burning Desolate and full of yearning Dying of anticipation Choking from intoxication

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Roflcopter kaže...

Možda me ne bi smetalo da čovjek ne radi posao 100% subjektivno. Čovjek za FEAR, koji je doista prosječna pucačina tvrdi da je najbolja, jer se eto njemu svidjela, a GRID, koji je najbolja vozačna akrada u godinama dobije 70% jer njemu evo ne paše. Jednostavno ne predstavlja pouzdanu nit vodilju pri kupnji naslova.

FEAR prosječna pucačina? hm

To nije baš objektivno i po standardima.

"Serenity Now!"
17 godina
Gaus kaže...
Roflcopter kaže...

FEAR prosječna pucačina? hm

To nije baš objektivno i po standardima.

Da, F.E.A.R. nija prosječna pucačina i zaslužuje veliku ocjenu-83% + . Ali; GRID nije prosječna vožnja i zaslužuje 83% + , Spore nije prosječna igra i zaslužuje 83% + 
Znači da puno toga u recenzijama BUG-a nije "objektivno i po standardima"!
Slažem se s puno stvari koje je rekao Roflcopter jer i ja mislim da ne može krajnja ocjena igre spasti na to da li se recezentu sviđa ili ne?!!!
Meni osobno Spore se ne sviđa ali ima tih elemenata koji su u krajnju ruku malo čudni, time i zanimljivi.
Ako neka tamo igra (Ageod American Civil War ) koja je potpuni 2D i za koju nikad nije čulo 90% gamera dobije 93% ocjenu onda se zapitam kamo te današnje recenzije vode!
Jesu li sve ostale igre toliko nevaljale ili su naši dragi recezenti "oldtimeri" i skeptici prema starim igrama.
Well the way I figure it, in this business a lot of your kind come along, and if I kill each one that comes, eventually I should hit the jackpot sooner or later
17 godina
neaktivan

Moj skromni savjet recenzentu je da jednostavno više ne komentira ovaj topic. Nema smisla...

Μολὼν λαβέ! "Swift as the Wind, Silent as a Forest, Fierce as Fire and Immovable as a Mountain."

0 0 hvala 0
17 godina

I concur roflcopter ;)

Razumljivo je s jedne strane,  g.r. se cini kao newb prema nekome tko je vec imao igraci "staz" pocetkom 90-ih tj krajem 80ih (:P) , no ne ocekuje se da bi on sad morao odigrati sve one igre koje su nesto znacile, niti da izgradi relativno iskustvo nad povijescu igranja.

Ostaje ipak mlak okus njegovih recenzija, nedostaje mu novinarski osobni stil kojim bi to nadoknadio. Nije zanimljiv kao "pisac", okrece se svojim dojmovima prosjecnim recenicama u nedostatku inspiracije samom igrom.

Nesto sto se kod Galica vidi nakon par godina izlazenja Bug-a, odredena dosada novim igrama mada nikada ni nije bio neki igrac (za nekoga tko je poceo na Atariju i rekao da tempus sux s vremenom, "Sokol ga nije volio" etc la-di-da :P) koliko se borio sa racunalima i tekst procesorima, no tada je i njemu uspjelo napisati odredene recenzije koje su se istaknule (mozda zbog nedostatka drugih tada u hrv. no necemo kvarit dojmove previse:P) entuzijazmom i svojim stilom. Mladi Galic je osvjezavajuci a danasnji Galic je eto skucen..tamo gdje se more vise ne mreska previse.

Da ne trosim rijeci na nesto uzaludno, g.r. je samo jos uvijek "mali" za starije generacije ali ima vremena stasati ako uvazi kritike (ne moje:P) umjesto da se kao deriste dere da je njegova zadnja i da to ide s teritorijem (oh god:P) :P

0 0 hvala 0
17 godina

Sto ste vi ljudi smijesni...

Recenzent, Goran, je covjek, sa vlastitim ukusom iskustvom, misljenjem, odlukama.

Na osnovu toga on donosi ocjenu odredjene igre, navede svoje razloge i potpise taj tekst jer stoji iza toga.

Znaci ta recenzija predstavlja NJEGOVO misljenje o tome sto pise. U tome je bit, ostalo je sve suvisno.

Pa konacan sud u vasim ocima cete donijeti upravo vi, igrajuci igru o kojoj se pise, isto kao sto je i on doni sud, jedina razlika je sto on to javno iskazuje.

Meni licno je apsolutno svejedno da li je to pisao Goran, Grdi ili neko treci, deseti, to mi je ionako orjentir, a u dosta slucajeva samo vijest da doticna igra postoji ili da je konacno izasla.

Ponasate se kao mala djeca kojima su Bugovci odrasli idoli i onda se moraju izvinjavati i pravdati sto imaju misljenje razlicito od vaseg inace ce biti plakanje.

Offtopic: GRID nosi breme imena Race Driver, koje je prije oznacavalo nesto sto GRID nije uspio opravdati.

Depresivni? Glup posao? Problemi u kući? Ne cijene vas? Novčani problemi? Umorni od svega? RJEŠENJE U JEDNOJ PILULI: YebiGA® 1000mg Kad je sve u k..., YebiGA®!

0 0 hvala 0
17 godina

@Roflcopter

Ne pljujem ja po Spore-u, igra je kao takva OK. Ono sto me smeta je sto su najavljivali brda i doline i na kraju smo dobili razvodnjenu verziju toga. Igra mi je bila OK za jednom proci, ali premalo je varijacija koje bi me natjerale/nagovorile da ju prelazim ponovo. Cak mi je najzabavnije do tribal stage-a, jer tu josh i imam najvise varijacija i istrazivanja. Kasnije mi postane pre repetitivno.

Ja isto imam malo duzi staz, poceo sam prije 20+ godina na C64, i igre su onda bile svakakve, od jednostavnih (Bubble Bobble npr.) pa do kompliciranijih (Elite npr.). I danas ima takvih skaci kroz nivo igara, sto bi bile jednostavnije, ali problem je sto je sve manje kompliciranijih, razlog je jednostavan, jednostavnija igra, sira publika, vise para. Od Spore-a sam puno ocekivao, vjerojatno sam zato i najvise razocaran.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
kunof00 kaže...

Razumljivo je s jedne strane,  g.r. se cini kao newb prema nekome tko je vec imao igraci "staz" pocetkom 90-ih tj krajem 80ih (:P) , no ne ocekuje se da bi on sad morao odigrati sve one igre koje su nesto znacile, niti da izgradi relativno iskustvo nad povijescu igranja.

A otkud ti znas kakav ja igraci staz imam? Znam da ekipa na forumima cesto ima magicne moci koje obicni smrtnici nemaju. I znam da se lako uvrijedi, a da se netko na Internetu uvrijedi, to nikako ne mozemo dopustiti!

Moj stil pisanja je takav kakav je jer je moj, jer mislim da ne treba razbacivati fraze da bih izgledao pametno, nesto sto ljudi cesto cine, ali zato ispadaju samo blesaviji. Znam da se vama, vrsnim stovateljima pisane rijeci, to cini nazadno, ali sto da kazem nego vas problem.

Edit: Nego da kazem jos, uvijek zaboravim da se na forumima sve mora u tancine, u vezi kritika i obaziranja na njih - kritike su OK, neke covjek prihvati neke ne. Problem je sto oni koji daju te, nazovimo ih, prijeloge cesto misle da su pojeli su pamet svijeta pa ako covjek kaze da ga nije briga za ono sto drugi kazu, odmah se postavlja da je to bahatost. Da se zamaram sa svakom stvari koju mi ljudi kazu (opcenito u zivotu), nikad ne bih nista napravio niti bih zivio i radio kako ja zelim. Plus, kritike od anonimaca na forumu, mejlu ili bilo cemu slicnom nemaju bas neku tezinu.
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.10.2008 15:57 (Goran Racic).
17 godina
Armor kaže...
Slažem se s puno stvari koje je rekao Roflcopter jer i ja mislim da ne može krajnja ocjena igre spasti na to da li se recezentu sviđa ili ne?!!!
Meni osobno Spore se ne sviđa ali ima tih elemenata koji su u krajnju ruku malo čudni, time i zanimljivi.
Ako neka tamo igra (Ageod American Civil War ) koja je potpuni 2D i za koju nikad nije čulo 90% gamera dobije 93% ocjenu onda se zapitam kamo te današnje recenzije vode!
 Koje to veze ima? Igra je u okvirima svog žanra vrhunska, i to je teza koju mi ne bi bilo teško obraniti. Svaka se igra vrednuje u okvirima svoje najuže konkurencije, dakle svog žanra. RPG-ovi, recimo, mene uglavnom uopće ne zanimaju. Da neki dobije i 95% teško da bi me privukao, ali bi vjerovao onome tko je dao tu ocjenu (pod pretpostavkom da je ljubitelj žanra RPG-a i zna što piše). Ageodov ACW je vrhunska potezna povijesna ratna strategija i u okvirima tog žanra apsolutno zaslužuje 93%. Ako ti osobno ne igraš "2D igre" ili potezne strategije onda te to dakako uopće ne zanima, tvoj problem. Smiješna je tvoja opaska da je igra 2D - vjerovao ili ne još uvijek postoje žanrovi u kojima je 2D prikaz posve OK, jer 3D jednostavno nemaš za što koristiti.
U retrospektivi, za tu igru mi je jedino žao što nije dobila duži članak, u kojem bi stigao s više argumenata objasniti zašto je, među poteznim povijesnim strategijama, toliko dobra.
Heroj a ne zločinac
17 godina
neaktivan
Solo761 kaže...

Ne kuzim histeriziranje. Igra je dobila IMO i previse. Igrao sam ju par dana, dosao do svemira. Napravio par novih koje sam doveo do tribal stage-a i bilo mi je dosta. Najveci problem igre je sto je prerazvodnjena, od svih tih detalja smo dobili samo sminkanje stvorova, a pravi razvoj gdje bi morao misliti sto bi dugorocno bio bolji upgrade nestao. Sve se svodi da natrpas najbolje dijelove sto imas na njega. A da ne govorim da je bedasto da stvora mozes totalno prekrojiti. Koji je onda smisao tog razvoja, ne moras se brinuti o posljedicama, uvijek ga mozes obrisati i napraviti novoga.

O repetitivnosti svemira bolje i ne govoriti. Hocu istrazivati a ovi svako malo kukaju, sad nas napadaju, sad su se zivine razbolile... I ne mogu otici dalje od par planeta bez da neki ne zove u pomoc. Jedan planet su mi konstantno napadali pa sam kupio onaj leteci top za njega. Ali vidi vraga, to se ne racuna, svejedno ja moram doci na planet i dovoljno je da tamo budem i ne mrdam, top je dovoljan da to sam rjesi, no ja tamo moram biti. Ako nisam onda kukaju da im nisam pomogao...

Sve u svemu igra ja jako mlaka. Netko je rekao da je to tip igre-ideje kakav je nakada bio. Ja ne bih rekao, ovo je tip igre kakav je danas popularan, razvodnjen da bi ga sto vise ljudi moglo igrati, a ne samo oni koji se zele posvetiti igri, jer naravno, tako ce vise para zaraditi. Nekada su igre bile puno kompliciranije i samim time dublje i dugotrajnije...

Pa trebaš staviti bolje dijelove kako bi omogućio nove mogućnosti, no te dijelove trebaš pronaći i zaraditi dovoljno da bi ih stavio. I ima posljedica, ako mu staviš lošije dijelove, a već si prešao 50% perijoda u fazi, teže ćeš se sprijateljiti ili boriti s drugim bićima.

U svemiru se ne treba vraćati na planet ako je na neki način napadnut. Način napada zavisi na koji način se prelazi igra (u toj fazi), ako se trguje sa Spice-om, napadati će pirati, ako se s nekim ratuje napadati će oni s kojima se ratuje, a ako nije nešto od navedenog planet će "napasti" eco-disaster. Također na to utječe i prelazak igre u prijašnjim fazama (Consequences....).

Spore se dosta ponavlja, ali svaki put na drugačiji način. Osim toga, zar nije u prirodi normalno da se sve ponavlja (malo sarkazma Smijeh). Npr. u bilo kojoj fazi, se s prelaskom takozvanih perioda dobivaju poboljšanja i nove opcije.l

Zašto svi kažu da je Spore mlaka, plitka igra. Ja to jednostavno ne razumijem. Zbog čega?
Maxis nije kriv što je tu i EA, no to nema puno veze s kako je ispao Spore.

PS: Pretpostavljam da imaš piratsku verziju igre, jer ti je suviše brzo dosadila igra. Osim toga nisam siguran da bi riskirao s kupnjom Spore-a. Vjerojatno si download-ao s neta. Jednostavno nemaš isprike! Ha.... Ha.
Ozbiljno...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice