Subtotal stranice izvještaja u podnožju svake str.

poruka: 6
|
čitano: 4.668
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Subtotal stranice izvještaja u podnožju svake str.

Pozdrav!

Prebacio sam podatke inventure koju sam radio u Excellu u Access i pokušavam na stranici izvještaja u podnožju napraviti subtotal nekoliko stupaca koji su prikazani na toj stranici izvještaja, ali tako da mi se i taj subtotal ne uključi u zbrajanje i tako podupla vrijednosti, a da bude prikazan na svakoj stranici izvještaja. Radi se o nekih 25 stranica. Ako to ručno radim u Excellu za svaku stranicu, nije problem za jednu godinu, ali, ako iduće godine izbacim nekoliko stavaka i dodam nekoliko, sve se poremeti. Ne mogu ponavljati redak na svakoj stranici, jer ponavljam prvi sa zaglavljem. Ako netko znade rješenje, zahvaljujem na pomoći!

MarioK

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RE: Subtotal stranice izvještaja u podnožju svake

Ako sam dobro shvatio, trebaju ti subtotali po godinama, svaki na svojoj stranici, a nije bitno da li će to biti izvedeno u Excelu ili Accessu.

Evo primjera kako se to može napraviti u Excelu, na dva načina.

1. Koristeći funkciju Subtotal.

- potrebno je ubaciti zasebnu kolonu "Godina" koja se može dobiti funkcijom =YEAR() iz datuma

- potom se podaci sortiraju po godini (slika: Struktura podataka)

- selektiraju se svi podaci i napravi Subtotals sa OBAVEZNIM uključivanjem opcije "Page break between groups" (slika: Subtotals-page break)

- nakon toga će svaka godina biti printana na zasebnoj stranici

- ukoliko je potrebno grupirati podatke po još nekom kriteriju, npr. "stavka", tada se radi još jedan (ugniježdeni) subtotal

2. Koristeći Pivot table

- ovaj način je, po meni, bolji jer je izdvojen report i sami podaci, čak se report može smjestiti u zaseban fajl

- potrebno je napraviti Pivot table koji će uključivati sve potrebne kolone (svaka kolona mora imati ime!)a podaci će biti grupirani po godini (i stavci ako je potrebno) ( slika: Pivot postavka)

- u funkciji "Field settings" (desni klik mišem na polje unutar Pivot tablea) tab "Layout & print" treba uključiti page break (slika: Pivot: page brak)

- svaka godina tako će biti printana na zasebnoj stranici

- ovaj Pivot table report  se mora refreshati kod svake promjene podataka, bilo ručno (desni klik miša unutar Pivot tablea i opcija "Refresh") ili "Pivot table options-Data-Refresh data when open the file" koja će kod svakog otvaranja refreshati pivot tablicu.

Ovi primjeri su rađeni u Excelu 2007, subtotali su isti i u Excelu 2003 dok su kod Pivot tablica u Excelu 2003 neke funkcije na drugim mjestima, ali postoje i sve se može izvesti

Nadam se da je ovo pomoglo, ako nije javi mi se privatnom porukom i pošalji svoj e-mail pa ću ti poslati .xlsx fajl sa ovim primjerom

struktura podataka struktura podataka
Subtotals-page break Subtotals-page break
Pivot- postavka Pivot- postavka
Pivot - page break Pivot - page break
17 godina
RE: Subtotal stranice izvještaja u podnožju svake

Hvala! Pokušat ću, pa ću se javiti!

MarioK
13 godina
neaktivan
programiranje u exelu

interesuje me kako da napravim funkciju u exelu npr. "Programiranje... VBA Funkcijska procedura naziva slOcj konvertuje brojcane vrijednosti (suma) u ocjene studenata, tipa 5/F, 6/E itd. Skala je vazeca skala ocjenjivanja studenata..." ako netko moze pomoci bilo bi od koristi???

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.6.2012 15:17 (mistik79).

0 0 hvala 0
17 godina
Re: programiranje u exelu
mistik79 kaže...

interesuje me kako da napravim funkciju u exelu npr. "Programiranje... VBA Funkcijska procedura naziva slOcj konvertuje brojcane vrijednosti (suma) u ocjene studenata, tipa 5/F, 6/E itd. Skala je vazeca skala ocjenjivanja studenata..." ako netko moze pomoci bilo bi od koristi???

Molio bih te da ubuduće svoje upite postaviš u vlastitu temu a ne da brkaš tuđi thread svojim problemom

17 godina
Re: programiranje u exelu
mistik79 kaže...

funkcija IF!

=if(broj_bodova<50;1;if(broj_bodova<65;2;if(brojbodova<75;3;if(broj_bodova<85;4;5))))

ovo je jednostavno.

samo umjesto varijable broj_bodova stavi adresu celije gdje je broj bodova i to je to.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice