I tak malo bacim oko po reditu, fejs grupama forumima cupra ispada "skupo'" smeće, t-roc 1.5 također nije neka sreća da se ne c/p sve što sam pročitao ali ispada da je potencijalno corolla ili možda ta mazda neki izbor koji bih trebao malo više istražiti, bacim oko i na EV klinik i redom pljuju hybride pa na kraju dana sam jednako glup i "loše udan" kao i ujutro. 🤣
Auti - ultimativna tema
- poruka: 78.705
- |
- čitano: 16.029.896
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Iako osobno sam inzistirao na jednom od zadnjih 2.0 jer nema gpf pa me boli ona stvar.
Sve rečeno, taj TSI je isto dobar motor dokle god se pazi da turbo bude zagrijan i postepeno rashlađen nakon jače vožnje.
Znam da su Skyactiv G jedni od najpouzdanijih benzinaca (stari je natukao preko 200k bez ikakvih problema u Mazdi 3 - 2.0 varijanta, uredno održavana), ali u ovoj kombinaciji (e-Skyactiv G) se čini da električni motor ne sudjeluje baš previše u aktivnom pogonu auta što je dobro - barem ako je za vjerovati ovom liku.
Mislim da je fora s tim mild hybridima da se tako ustvari zaobilaze viši porezi, carine, skuplje registracije i tako to odnosno zadovolji se ta neka regulativna forma za npr. EU birokrate. Neka me netko ispravi ako griješim.
Što se tiče pouzdanosti tu si u pravu, vjerojatno će te prije turbina zajebavati nego to malo čudo.
Jako dobar prijatelj se kune u Toyote i nagovara me na corollu, ima rav4, zeni uzeo yaris. Za njega oduvijek postoje samo toyote. Generalno je prezadovoljan, provozao me par puta, a gepek je ogroman, često sam mu znao reći da unutra i ljes stane.
Znam da su Skyactiv G jedni od najpouzdanijih benzinaca (stari je natukao preko 200k bez ikakvih problema u Mazdi 3 - 2.0 varijanta, uredno održavana), ali u ovoj kombinaciji (e-Skyactiv G) se čini da električni motor ne sudjeluje baš previše u aktivnom pogonu auta što je dobro - barem ako je za vjerovati ovom liku.
Mislim da je fora s tim mild hybridima da se tako ustvari zaobilaze viši porezi, carine, skuplje registracije i tako to odnosno zadovolji se ta neka regulativna forma za npr. EU birokrate. Neka me netko ispravi ako griješim.
Što se tiče pouzdanosti tu si u pravu, vjerojatno će te prije turbina zajebavati nego to malo čudo.
Ovo bold, upravo to. Na žalost samo diže cijenu automobila što je ironično jer je cilj "spustiti" auto u jeftinji rang u tim svim regulativama. Velika većina ima neki oblik elektrifikacije baš radi toga.
S linka, tako je, primarno zapravo rasterećuje napajanje potrošača u automobilu. Ali isto tako kod kretanja s mjesta i kad je >50% puna laganim gasom po gradu "asistira" do cca 50km/h sam primjetio, onda kad opet padne ispod 50% isključi. Sve to jedva primjetiš ako ne gledaš grafiku (osim kretanje s mjesta gdje te baš gurne). I još "popunjava" između izmjene brzine pa ti je smooth osjećaj.
Bitno da se ne miješa u atmosferca kad stisneš pa se razvrti uz old school zvuk :D
Da mogu, osobno bih kupio 2.5T AWD verziju sa 250ks, al nema kod nas.
I tak malo bacim oko po reditu, fejs grupama forumima cupra ispada "skupo'" smeće, t-roc 1.5 također nije neka sreća da se ne c/p sve što sam pročitao ali ispada da je potencijalno corolla ili možda ta mazda neki izbor koji bih trebao malo više istražiti, bacim oko i na EV klinik i redom pljuju hybride pa na kraju dana sam jednako glup i "loše udan" kao i ujutro. 🤣
U 06/2019 kupljena nova Mazda 2 G90 Takumi.
Redovito servisirana u ovlastenom servisu koji je skup.
Cijelo vrijeme pod kaskom koji je skup u 3PM, za toliko bi se trebalo moci kasko osigurati klasu skuplji auto.
Na 12k km zamjenjene prednje disk plocice.
Na cca. 35k km zamjenjene prednje disk plocice i prednji diskovi. To je bilo negdje proljece prosle godine.
Na cca. 40k km ponovo zamjenjeni diskovi i plocice jer su prethodni tresli da to nije normalno. Kada su skinuti prethodni diskovi imali su onaj plavkasti sjaj pregrijanog metala i bili su spigani. Naravo da auto nije niti priblizno ostro vozen jer sa taj auto tako niti ne moze voziti.
Cijelo vijeme od kada ima auto zena se zalila da se cuju kocnice.
Proslo ljeto punjena klima (5g star auto sa 35k km !!!), falilo nekih 40% plina.
Pri tome i dezinficirana klima zbog onog sto slijedi.
Promjenjen nepoznat broj filtera kabine jer svako malo u autu podje smrditi po cikovima (u autu se nije pusilo), kad se zamjeni filer kabine prethodni bude fest prljav.
Ove godine auto prodan.
Do pocetka prosle godine kandidat da zamjeni tu Mazdu2 je bila Mazda CX-30 186KS Skyactive X sa nekom od jacih paketa opreme.
Nakon gore napisanog odustalo se od Mazde CX-30 i za mene/nas nikada vise Mazda.
Znam da ce sada doci hrpa ekipe i kleti se u kvalitetu svojih Mazdi, milione kilometara bez kvara, ali moje iskustvo sa tom markom je katastrofa.
Prije Mazde zena vozila 13 godina Toyotu Yaris 1.0, kupljena isto nova.
Taj auto je bio peri deri, nepoderivo malo djubre :)
Kada kažemo skup servis i kasko o kojoj cifri pričamo ? Neke usporedbe radi, na volvu s90 2022 me servis na 12k km izađe cca. 800-tinjak € sa popustom u Baotiću.
Kada kažemo skup servis i kasko o kojij cifri pričamo ? Neke usporedbe radi, na volvu s90 2022 me servis na 12k km izađe cca 800-tinjak € sa popustom u Baotiću.
Sad vise nemam racune jer sam ih dao sa autom, pa ne mogu provjeriti, ali nije bas Volvo S90 klasa za usporedjivati sa Mazdom 2
Istovremeno sam imao i Opel Astru (jos ju imam), pa usporedba:
- prvi servis na Astri, samo izmjena ulja i filtera - 750kn
- prvi servis na Mazdi, isto izmjena ulja i filtera - 1500kn
Prvi kasko i obvezno osiguranje na Astri sa 150KS i cijenom prije popusta 159k kn - 2800kn
Prvi kasko i obvezno osiguranje na Mazdi sa 90KS i cijenom prije popusta 118k kn - 3500kn
Prosle godine obvezno osiguranje i full kasko sa svim mogucim ukljucenim za Astru je bio 750€.
Za Mazdu je bio nekih 720€, ali sa fransizom jer je zena htjela "usparati", mislim da bi full bio nekih 850-900€.
Ovu godinu ne mogu provjeriti jer je Mazda prodana prije nego sto je stigla na registraciju.
Te su mi cifre ostale zapisane u glavi jer me sokiralo koliko je skuplje u odnosu na Astru (koja je i klasu iznad i puno jaca i skuplja), sada se fakat ne mogu sjetiti tocnih iznosa, a nemam vise racune jer su otisli sa autom.
Ali uglavnom odlazak u servis sa Mazdom je bio barem 50% skuplji nego sa Astrom, ali to je zena vozila, pa mi je samo ovih par racuna ostalo u glavi.
Ali definitivno nisu bile cijene niti blizu navedenoj cijeni za Volvo S90 koji je ipak u nekoj drugoj galaksiji u odnosu na Mazdu2
Znam da od nekih kolega prijatelja cifre za passata/idu cca od 120-200€ u fušu, ovlašteni nagađam 300-tinjak€
Kada kažemo skup servis i kasko o kojij cifri pričamo ? Neke usporedbe radi, na volvu s90 2022 me servis na 12k km izađe cca 800-tinjak € sa popustom u Baotiću.
Sad vise nemam racune jer sam ih dao sa autom, pa ne mogu provjeriti, ali nije bas Volvo S90 klasa za usporedjivati sa Mazdom 2
Istovremeno sam imao i Opel Astru (jos ju imam), pa usporedba:
- prvi servis na Astri, samo izmjena ulja i filtera - 750kn
- prvi servis na Mazdi, isto izmjena ulja i filtera - 1500kn
Prvi kasko i obvezno osiguranje na Astri sa 150KS i cijenom prije popusta 159k kn - 2800kn
Prvi kasko i obvezno osiguranje na Mazdi sa 90KS i cijenom prije popusta 118k kn - 3500kn
Prosle godine obvezno osiguranje i full kasko sa svim mogucim ukljucenim za Astru je bio 750€.
Za Mazdu je bio nekih 720€, ali sa fransizom jer je zena htjela "usparati", mislim da bi full bio nekih 850-900€.
Ovu godinu ne mogu provjeriti jer je Mazda prodana prije nego sto je stigla na registraciju.
Te su mi cifre ostale zapisane u glavi jer me sokiralo koliko je skuplje u odnosu na Astru (koja je i klasu iznad i puno jaca i skuplja), sada se fakat ne mogu sjetiti tocnih iznosa, a nemam vise racune jer su otisli sa autom.
Ali uglavnom odlazak u servis sa Mazdom je bio barem 50% skuplji nego sa Astrom, ali to je zena vozila, pa mi je samo ovih par racuna ostalo u glavi.
Ali definitivno nisu bile cijene niti blizu navedenoj cijeni za Volvo S90 koji je ipak u nekoj drugoj galaksiji u odnosu na Mazdu2
Po cijenama, kao da vozis auto od 50k eura i 250ks lol.
Mene je evo nekidan osiguranje + full kasko za CR-Va iz 2023 ispalo 820€, mali servis tek moram odradit ali dobio sam predracun za 195€, ali to radim cisto radi garancije, da nije pod garancijom onda bi ja to sebi napravio za 100-120€ manje.
Zakazao sam probnu voznju za mazdu u pon, sad jos iskopam negdje cijene servisa i rege pa cu biti pametniji. Vidim ih dosta po njuskalu sa do 50k km.
Zakazao sam probnu voznju za mazdu u pon, sad jos iskopam negdje cijene servisa i rege pa cu biti pametniji. Vidim ih dosta po njuskalu sa do 50k km.
Evo ti koliko je bilo za Mazdu2 u 06/2024, ove godine ju nismo registrirali. A sigurno je sada skuplje.
Ovo je sa fransizom, znaci bas pravi full kasko bez fransize bi bio skuplji.
Ne znam od kuda su iskopali nabavnu cijenu 17780€, auto je kostao 118.200kn, to je nekih 15600-15700€.
Pa racunaj da je za skuplje modele Mazde dosta skuplje. Sjecam se kada smo ju prvi puta registrirali i kada me zabezeknula cifra nazvao sa curu iz osiguranja i pitao kako je tako skupo, puno skuplje od Astre koja je 30% skuplja i ima 60% vise KS.
"A kad Mazda ima skupe dijelove, pa zato"- to je bio odgovor...
Nismo je nikad unfalirali, pa ne znam da li su popravci stvano tako skupi da opravdavaju tu cijenu kaska.
Evo ti koliko je bilo za Mazdu2 u 06/2024, ove godine ju nismo registrirali. A sigurno je sada skuplje.
Ovo je sa fransizom, znaci bas pravi full kasko bez fransize bi bio skuplji.
Ne znam od kuda su iskopali nabavnu cijenu 17780€, auto je kostao 118.200kn, to je nekih 15600-15700€.
Pa racunaj da je za skuplje modele Mazde dosta skuplje. Sjecam se kada smo ju prvi puta registrirali i kada me zabezeknula cifra nazvao sa curu iz osiguranja i pitao kako je tako skupo, puno skuplje od Astre koja je 30% skuplja i ima 60% vise KS.
"A kad Mazda ima skupe dijelove, pa zato"- to je bio odgovor...
Nismo je nikad unfalirali, pa ne znam da li su popravci stvano tako skupi da opravdavaju tu cijenu kaska.
Odgovor na CX30

probaj je otfurat u mazdu na testnu vožnju cx 30, malo jest skuplja od t roca, ali mislim da je i dosta bolja
sigurno je kvalitetnija, unutrašnjost je više audi kvalitete nego vw, dosta toga je na fizičke tipke umjesto šugavih ekrančića, pipalica i slajdera
motor osnovni je 2.500 kubika iz kojih izvlači sličnu snagu koju vw dobija iz 1.500 kubika mlinca za kavu
neka sjedne u crvenu verziju i mislim da je to to
Da, ali 1.5 je turbak čisti ICE, a ovaj 2.5 je (od valjda relativno nedavno) taj neki e-Skyactiv G mild hybrid.
Dapače, kod nas imaju samo ove mild hybrid pogone, koji god paket opreme i koji god model se odabere osim MX-5-ice za koju više nema 2.0 atmosferca u ponudi. Šmrc. Tko je jamio, jamio je i bogami će tražiti ozbiljne pare ako će takvoga ikada prodavati.
Uglavnom, puno toga se promijenilo otkad sam gledao njihovu ponudu prije možda godinu dana. Mazda je bila posljednja s tim većim atmosfercima, AFAIK. Nema ni toga više.
Gledao sam Skyactiv G, ne znam isplati li se kupovati X motor s obzirom da je to nešto prilično novo i divlje. Možda netko tu na temi ima Mazdu sa Skyactiv X motorom pa neka podijeli iskustva.
Uglavnom, puno toga se promijenilo otkad sam gledao njihovu ponudu prije moida godinu dana. Mazda je bila posijednja s tim vecim atmosfercima, AFAIK. Nema ni toga vise.
Gledao sam Skyactiv G, ne znam isplati lI se kupovati X motor s obzirom da je to nesto prillino novo i divije. Molda netko tu na temi ima Mazdu sa Skyactiv X motorom pa neka podijell iskustva. ©B
Danas sam prodao Mazdu 3 Skyactiv X (180ks, 2020, godiste), zamjenila ju je mx-5 sa 2.0 iz 2019. godine :)
Osobno nikad nisam imao problema sa autom, kupio sam ga 2 godine starog as 18k km. Danas kada sam ga prodao imao je 73k km, znaci napravio sam s njim oko 55k
Od stvari bilo je nesto sto sam mjenjao pod garancijom: retrovizor (motoric, poznato kod mazdi), zatezac remena (nisam siguran kojeg) i bio je opoziv za curenje hladnjaka pa su i to zamjenili
Ja sam jos o svom trosku zamjenio akomulator koji je poceo zezati nakon sto se ispraznio par puta, ali bez obzira sto ima start/stop, ima svoju bateriju tako da jer je mild hybrid preko kojeg on radi pa je akomulator "obicni" a
Full kasko sa fransizom je bio oko 500 eura, bez fransize oko 600 eura. Obicno osiguranje je bilo 200 eura.
Zadnji servis koji sam radio je bio 400 eura, ulje, filteri + plocice
Evo meni na G30 vrijeme za b servis, tj svaki drugi ili 30000 mijenjam filtar kabine i zraka, a svakih 15 ulje i filtar.. s obzim da sam sve odradim povoljno je, i uvijek uzmem kvalitetne filtere i "BMW" ulje koje je prepakovani Shell Ect c3, ali ajde razlika u cijeni nije neka. Ulja ide malo jače od 5l, pa nekad naručim 6 nekad 5.. kako mi ostane.
Molim pomoć. Dvoumim se između benzinaca Hyundai i20 1,25 i Corse E 1,4 Enjoj. Oba su oko 10000e ,oba 2019g, oba oko 85000km. Molim znalce da mi pomognu odabrati. Lp
Benzinci

Evo meni na G30 vrijeme za b servis, tj svaki drugi ili 30000 mijenjam filtar kabine i zraka, a svakih 15 ulje i filtar.. s obzim da sam sve odradim povoljno je, i uvijek uzmem kvalitetne filtere i "BMW" ulje koje je prepakovani Shell Ect c3, ali ajde razlika u cijeni nije neka. Ulja ide malo jače od 5l, pa nekad naručim 6 nekad 5.. kako mi ostane.
To je ono šta sam ja pokušao objasnit prijatelju da ga dere neovlašteni servis.
350€ za mali servis, promjena ulja i svih filtera.
Na tvojih 120€ dodaj 40-50€ za filter goriva, sve skupa 170€, znači majstor uzima 180€ za cca sat vremena posla, a možda i više jer dobije i veći popust na dijelove.
Vjerojatno je u ovlaštenom 800€ kao za gore spomenuti Volvo, pa ovih 350€ izleda jeftino ali u svakom slučaju nije kad pogledaš cijenu dijelova.
Znači redovan servis 300-tinjak eura. To je prihvatljivo, idem najvjerojatnije danas na probnu vožnju, javim dojmove.
Evo meni cijena servisa za Civic 1.8 i-VTEC (9gen 2016) kojeg sam radim, i drugi racun je iz ovlastenog za CR-V 2.0 hibrid ali samo ulje/filter ulja jer cu si sam promijenit filter zraka/kabine.
Evo meni cijena servisa za Civic 1.8 i-VTEC (9gen 2016) kojeg sam radim, i drugi racun je iz ovlastenog za CR-V 2.0 hibrid ali samo ulje/filter ulja jer cu si sam promijenit filter zraka/kabine.
Da te ne lažem poprilično su me iznenadile cijene novih Hondi.
To je upravo jedan od razloga zbog cega Ruting ima slabu prodaju novih Hondi. Evo da sad kupujem neki srednji rang, radije biram Toyotu Corollu nego Civica, iskljucivo jer jos uvijek imaju malo efikasniji hibridni sistem. I navodno novi civic/crv imaju eCVT sa 2(?) brzine, tak da vjerovatno onda ima i kvacilo i prakticki sve kao i normalan automatik, dok toyota jos uvijek ima stari pouzdani 1 brzinac bez kvacila ili ikakvih ostalih gluposti.
To je upravo jedan od razloga zbog cega Ruting ima slabu prodaju novih Hondi. Evo da sad kupujem neki srednji rang, radije biram Toyotu Corollu nego Civica, iskljucivo jer jos uvijek imaju malo efikasniji hibridni sistem. I navodno novi civic/crv imaju eCVT sa 2(?) brzine, tak da vjerovatno onda ima i kvacilo i prakticki sve kao i normalan automatik, dok toyota jos uvijek ima stari pouzdani 1 brzinac bez kvacila ili ikakvih ostalih gluposti.
Za vikend sam u Neostaru sjeo u Corollu, lagati ću ali 2021 ako se ne varam. Nekih 60-tak k km, nisam ostao oduševljen, čuo sam više puta da su toyote cjepljene protiv ljepote interijera i zaista jesu. Volan i same tipke po njemu ostavljaju dojam kao da su naručeni sa alija, centralni ekran je pozicioniran upravo tako, nije blago zakrivljen prema vozaču kao kod neke konkurencije. Žena je 172-173cm iza nije imala mjesta iza mene, prodavačica je bila nešto niža 165cm zamolio sam ju zbog feedbacka ako može probati sjesti samo iza, također 0 bodova ja sa svojih 182cm nisam niti pokušavao, onda je na red došao gepek koji bih prije da budem iskren nazvao gepekić, jer sam očekivao gepek kao što je primjerice u golfu, a3, bmw 1. Kad ono hladan tuš, gepek kakav bi očekivao u jednom polu, yarisu, i sl... A sama podnica sva uništena, neravna kao da je teret uvijek bio samo na jednoj strani, to također još nikad nisam vidio. E sad ne osporavam kvalitetu mašine navedenog auta dugoročno, ali sami prostor i gepek su mi bili dovoljni da bude nažalost dealbreaker, ekran i nenormalno ružan interijer bi pregrmio, ali u svakom slučaju ne ostavlja dojam vozila od 30+k eura. Imam i fotku interijera, ali imam seljačku crvenu sdp-ovsku trenirku na sebi pa neću kačiti.
Za vikend sam u Neostaru sjeo u Corollu, lagati ću ali 2021 ako se ne varam. Nekih 60-tak k km, nisam ostao oduševljen, čuo sam više puta da su toyote cjepljene protiv ljepote interijera i zaista jesu. Volan i same tipke po njemu ostavljaju dojam kao da su naručeni sa alija, centralni ekran je pozicioniran upravo tako, nije blago zakrivljen prema vozaču kao kod neke konkurencije. Žena je 172-173cm iza nije imala mjesta iza mene, prodavačica je bila nešto niža 165cm zamolio sam ju zbog feedbacka ako može probati sjesti samo iza, također 0 bodova ja sa svojih 182cm nisam niti pokušavao, onda je na red došao gepek koji bih prije da budem iskren nazvao gepekić, jer sam očekivao gepek kao što je primjerice u golfu, a3, bmw 1. Kad ono hladan tuš, gepek kakav bi očekivao u jednom polu, yarisu, i sl... A sama podnica sva uništena, neravna kao da je teret uvijek bio samo na jednoj strani, to također još nikad nisam vidio. E sad ne osporavam kvalitetu mašine navedenog auta dugoročno, ali sami prostor i gepek su mi bili dovoljni da bude nažalost dealbreaker, ekran i nenormalno ružan interijer bi pregrmio, ali u svakom slučaju ne ostavlja dojam vozila od 30+k eura. Imam i fotku interijera, ali imam seljačku crvenu sdp-ovsku trenirku na sebi pa neću kačiti.
To je bio karavan ili HB ? Tipa kod corolle mi je HB ono meh, karavan mi je 10x ljepsi. Isto tako bi bilo dobro gledat 2023god kad su malo redizajnirali interijer i dodali puno bolju multimediju... Jedino sta mi ne pase kod najnovije corolle i 2.0 motora je sto su maknuli 2 ispuha i stavili kao fake ispuhe i normalno to je kromirano.
Ja sam sjedio u RAV4 2.5 hibrid 2023 u nekoj nizoj opremi (doduse opet je imao grijanje volana, sajbe, el. prtljaznik, grijanje sjedala itd.) i iznenadio sam se kak je sve top na dodir, jedino su im sjedala socijala...
To je bio karavan ili HB ? Tipa kod corolle mi je HB ono meh, karavan mi je 10x ljepsi. Isto tako bi bilo dobro gledat 2023god kad su malo redizajnirali interijer i dodali puno bolju multimediju... Jedino sta mi ne pase kod najnovije corolle i 2.0 motora je sto su maknuli 2 ispuha i stavili kao fake ispuhe i normalno to je kromirano.
Ja sam sjedio u RAV4 2.5 hibrid 2023 u nekoj nizoj opremi (doduse opet je imao grijanje volana, sajbe, el. prtljaznik, grijanje sjedala itd.) i iznenadio sam se kak je sve top na dodir, jedino su im sjedala socijala...
HB, vizualno izvana autić jako atraktivan barem meni osobno. RAV4 je već ozbiljnija igračka, ono što sam pisao par postova ranije ( ili barem mislim da jesam ) jedan dobar prijatelj ga ima i to je već ozbiljan auto i izgleda puno bolje iznutra.
Uvijek najjeftinije sam sebi odradit logično, ali ja nebih te jpn filtere stavljo, samo mahle, man, hengst.. također uvijek filtar kabine sa aktivnim ugljenom, puno je bolji
Kako Sreten kaže : only OE & OEM