Auti - ultimativna tema izdvojena tema

poruka: 78.565
|
čitano: 15.911.417
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Auti - ultimativna tema
domac5 kaže...
gocc01 kaže...

Na Mazdi 6 2.0D iz 2003 sam imao Conti PC6, gume su bile top po kiši. Onda sam ih kupio i za Mazdu 6 G165 iz 2017, manje momenta jerbo atmosferac i na njoj su mi gume bile katastrofa. Čim bi pala kiša ja na semaforu nisam mogao krenut bez šlajdranja, ono krenem normalno i 9 od 10 autiju me ostavi na semaforu, bez ganjanja, svi krećemo normalno al ja moram krenut prvih 10 metara ko da guram auto. Sad na CX5 imam Kumho Ecsta i gume su odlične i na suhom i po kiši. Možda sad i auto bolje drži cestu jer je awd al zadovoljan sam. 

Edit : btw evo potrošnja moje CX5 G194 AWD u petak, vožnja od Plodina u Strmcu do Citya u koloni, cca 45-50 minuta. Inače sam ak se potrudim na 12,2-12,5 al ovih 20l za tu vožnju đizs.. Da barem ima veći tank, da mogu napravit 500km s punim bilo bi lijepo. 

I ja sam iznenaden tim kumho gumama, 225 40 18 po cca 60e nove kupis na njuskalu, bagatela i lijepo hendlaju 400 nm momenta, za obicni puk skroz oke.. 

Također sve pohvale za Kumho  Ecsta.Uzeo ih za e92 sa zadnjim pogonom i guma je super i na mokrom i suhom.Mislim da su cak bile proglasene za najbolji srednji rang.

3 godine
Auti - ultimativna tema

Ne mora značit skuplja guma = bolja.. ja na w204 vozio savu eskimo hp2 3 sezone, super guma. Isto i Vredestein ultrac za ljeto..

14 godina
jozef kaže...
KiX777 kaže...

Pitanje za upućeniju ekipu: na autu mi izbacuje da je vrijeme zamjene zadnjih pločica (interval), a majstor kažu da su ok i da ne treba još mijenjati. Probao sam ponišiti na BC, ali ne da mi (BMW). Hoće me rušit na tehničkom zbog toga ili će ipak ići provjeriti realno stanje kočnica?

očito su istrošeni senzori na pločicama. Možda su ih napravili tako da pokazuje da su gotove dok su još dosta debele kako bi više zarađivali na servisima. Ti si možda i poništio na BC, ali je komp odmah opet dobio signal da su istrošene. Možeš promijeniti samo senzore, ali ne isplati se gnjaviti s tim, promijeni pločice i miran si, bar to nije skupo. Hoće li te rušiti zbog toga? Može (to mu je dovoljan razlog) ali ne mora, ovisi na kakvog ispitavača naletiš. 

Vjerojatno nisu skupe al u nekim slucajevima i jesu.... 😗 pogotovo oem. 

Znam za E serije da su problematicni senzori pa se to u vecinu slucajeva premosti i gledas vizualno kad dodes pred kraj pa ih zamijenis. 

16 godina
duracell kaže...
jozef kaže...
KiX777 kaže...

Pitanje za upućeniju ekipu: na autu mi izbacuje da je vrijeme zamjene zadnjih pločica (interval), a majstor kažu da su ok i da ne treba još mijenjati. Probao sam ponišiti na BC, ali ne da mi (BMW). Hoće me rušit na tehničkom zbog toga ili će ipak ići provjeriti realno stanje kočnica?

očito su istrošeni senzori na pločicama. Možda su ih napravili tako da pokazuje da su gotove dok su još dosta debele kako bi više zarađivali na servisima. Ti si možda i poništio na BC, ali je komp odmah opet dobio signal da su istrošene. Možeš promijeniti samo senzore, ali ne isplati se gnjaviti s tim, promijeni pločice i miran si, bar to nije skupo. Hoće li te rušiti zbog toga? Može (to mu je dovoljan razlog) ali ne mora, ovisi na kakvog ispitavača naletiš. 

Znam za E serije da su problematicni senzori pa se to u vecinu slucajeva premosti i gledas vizualno kad dodes pred kraj pa ih zamijenis. 

Meni na E seriji već 2 godine stoji da bi morao zamjeniti (ali nije crvena greška, piše koliko km mogu prijeći tipa 2400 prednje), a na svakom servisu (prije 2 dana bio zadnji servis) majstori da bez problema mogu još barem godinu-dvije (ima još cca 40%), auto odlično koči, ukopa se odmah ali moj stil vožnje je takav da slabo trošim kočnice. Na tehničkom do sad sve uredno, uskoro moram opet, pa nadam se opet istom. Svakako malo je čudan taj BC jer dosta toga je na datum i na kilometražu, dok za ulje mi stavi da mjenjam na 27000km, od tud i taj famozni problem s lancem :D

Give a man a fish; you have fed him for today. Teach a man how to fish; and you have fed him for a lifetime
14 godina
markoal kaže...
duracell kaže...
jozef kaže...
KiX777 kaže...

Meni na E seriji već 2 godine stoji da bi morao zamjeniti (ali nije crvena greška, piše koliko km mogu prijeći tipa 2400 prednje), a na svakom servisu (prije 2 dana bio zadnji servis) majstori da bez problema mogu još barem godinu-dvije (ima još cca 40%), auto odlično koči, ukopa se odmah ali moj stil vožnje je takav da slabo trošim kočnice. Na tehničkom do sad sve uredno, uskoro moram opet, pa nadam se opet istom. Svakako malo je čudan taj BC jer dosta toga je na datum i na kilometražu, dok za ulje mi stavi da mjenjam na 27000km, od tud i taj famozni problem s lancem :D

Meni na E seriji čim zakočim par puta jače upali grešku brake pads, kasnije ugasi i tako opet. Nove su pakne, novi senzor, novi kabeli, sve je novo al dzabe, ocito se ti kabeli sami od sebe griju ili ne znam kako objasniti, i dosta ljudi imaju te probleme. Zato sam premostio i pogledam istrošenost tu i tamo kad čistim felge i mirna bosna, ni ne kupujem nove senzore više 🤣

16 godina
Auti - ultimativna tema

Pozdrav

Imam pitanje pa ako netko zna bil bi zahvalan na odgovoru.

Da li novi auti dolaze sa gumama novog DOTa?

ili ovako

Ako je auto prvi puta registriran 24.04.2024, da li je moguce da je dosao sa gumama DOT 2323?

Kupili smo auto u ovlastenom autosalonu 12/2024 i tada nisam provjeravao gume jer mi to nije palo na pamet a bile su ljetne namontirane kad smo ga vidjeli. Preuzeli ga sa zimskima i sad sam zamijenio set zima na ljeto i isao gledat koja je dimenzija pa usput bacio oko i na DOT a kad tamo, 2323.

Pa me sad kopka, da li je stvarno moguce da je onaj tko je auto kupio 24.04.2024 dobio auto sa gumama DOT2323.

Radi se o Toyoti C-HR pa si mislim/sumnjam nekak da je godinu dana stajala na lageru prije nego ju je netko kupio 24.04.2024.

14 godina
Auti - ultimativna tema

A boze moj ako ti je u knjizici auto proizveden 2024 kako je onda stajao godinu dana?

Potpuno je normalno dobit gume proizvedene prije godinu ili više dana.

14 godina
smajlee kaže...

Pozdrav

Imam pitanje pa ako netko zna bil bi zahvalan na odgovoru.

Da li novi auti dolaze sa gumama novog DOTa?

ili ovako

Ako je auto prvi puta registriran 24.04.2024, da li je moguce da je dosao sa gumama DOT 2323?

Kupili smo auto u ovlastenom autosalonu 12/2024 i tada nisam provjeravao gume jer mi to nije palo na pamet a bile su ljetne namontirane kad smo ga vidjeli. Preuzeli ga sa zimskima i sad sam zamijenio set zima na ljeto i isao gledat koja je dimenzija pa usput bacio oko i na DOT a kad tamo, 2323.

Pa me sad kopka, da li je stvarno moguce da je onaj tko je auto kupio 24.04.2024 dobio auto sa gumama DOT2323.

Radi se o Toyoti C-HR pa si mislim/sumnjam nekak da je godinu dana stajala na lageru prije nego ju je netko kupio 24.04.2024.

2323 tebi nisu nove gume? Ne bih volio radit u vulkanizerskoj radnji kad ti dolazis 🤣🤣🤣

16 godina

Ma ne :) nemam nist protiv kaj su 2323 

U biti nisam nikad razmisljao o tome iako smo kupili i novi auto 2021 a tad nisam ni pomislil gledati DOT na gumama

Ali, eto, kak sam na ovom cucnul da vidim dimenziju guma upal mi u oko i DOT pa reko, ako je auto prvi put registriran u 4mj 2024 (nemam blage kad je proizveden) kak ima gume koje su 2323. Mislil sam da ako auto na traci izadje iz tvornice dobije i gume koje imaju DOT blize datuma silaska auta sa trake.

Pa reko da pitam auto ljupce, cisto da vidim el ima tko kakvih iskustava, misljenja, ideja kaj ja znam, malo da pocavrljamo

13 godina
Auti - ultimativna tema

Uzeo sam novi auto i sad me zanima koji su savjeti sto napraviti sa starim. I dalje ce ostati kod nas, plan je da kad zena polozi da se uci na njemu, a u meduvremenu ce sluziti tu i tamo kao transport za prljavije stvari.

Na sto da obratim pozornost, u kakvom stanju da ga ostavim na dvoristu (nije natkriveno), pun/prazan tank, kako cesto da ga provezem po selu.... Iducih par mjeseci se sigurno nece cesto (ili uopce) koristiti pa mi je to nepoznat teritorij i nisam siguran sto napraviti.

8 godina
Auti - ultimativna tema

Alfa Romeo Giulia 2.2 JTD - da, ne? Prednosti, mane? Iskustva?

Nepojmljivo mi je da se jedna Giulia može naći za manje novaca od Golfa 7 iako je klasom bliže Arteonu.

Grozni_Zabac kaže...

Uzeo sam novi auto i sad me zanima koji su savjeti sto napraviti sa starim. I dalje ce ostati kod nas, plan je da kad zena polozi da se uci na njemu, a u meduvremenu ce sluziti tu i tamo kao transport za prljavije stvari.

Na sto da obratim pozornost, u kakvom stanju da ga ostavim na dvoristu (nije natkriveno), pun/prazan tank, kako cesto da ga provezem po selu.... Iducih par mjeseci se sigurno nece cesto (ili uopce) koristiti pa mi je to nepoznat teritorij i nisam siguran sto napraviti.

Nisam stručnjak, ali neke osnove na koje bih osobno obratio pažnju:

- ako je ikako moguće, zaštititi auto od vremenskih uvjeta, koliko god to bilo moguće.

- ako se neće voziti nekoliko mjeseci u komadu, odspojiti akumulator.

- svakih 10-ak dana bih upalio auto i ostavio da radi 2-3 min, ili napravio manji krug po naselju.

- gorivo s vremenom gubi karakteristike, pa bih (ja osobno) potrošio sve u tanku nakon 2-3 mjeseca i ulio nekih 10L do sljedeće prilike.

Nije puno savjeta ali možda bude od pomoći.

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.5.2025 11:03 (robogo).
6 godina
smajlee kaže...

Ma ne :) nemam nist protiv kaj su 2323 

U biti nisam nikad razmisljao o tome iako smo kupili i novi auto 2021 a tad nisam ni pomislil gledati DOT na gumama

Ali, eto, kak sam na ovom cucnul da vidim dimenziju guma upal mi u oko i DOT pa reko, ako je auto prvi put registriran u 4mj 2024 (nemam blage kad je proizveden) kak ima gume koje su 2323. Mislil sam da ako auto na traci izadje iz tvornice dobije i gume koje imaju DOT blize datuma silaska auta sa trake.

Pa reko da pitam auto ljupce, cisto da vidim el ima tko kakvih iskustava, misljenja, ideja kaj ja znam, malo da pocavrljamo

razlikuj datum proizvodnje i datum prve registracije. Kada sidje sa trake i dobije gume koje su skoro proizvedene.....Sad znas otprilike i kad je proizveden....

12 godina
Grozni_Zabac kaže...

zadnjih skoro tri godine mi polo 1.6 tdi stoji većinu vremena u dvorištu, provozam ga možda jednom u tri mjeseca od vira do zadra, nekih 50km sveukupno

nit problema s gorivom niti problema s akumulatorom, što opet nije garancija da će tebi biti tako, pogotovo ako je stariji akumulator

prije tri mjeseca sam službeni dao kolegici koja je svoj slupala dok ne popravi, pa zadnja tri mjeseca vozim svojeg pola svakodnevno, nikakvih 'posljedica' od višegodišnjeg stajanja nisam zamijetio

13 godina
picajzla0707 kaže...
Grozni_Zabac kaže...

zadnjih skoro tri godine mi polo 1.6 tdi stoji većinu vremena u dvorištu, provozam ga možda jednom u tri mjeseca od vira do zadra, nekih 50km sveukupno

nit problema s gorivom niti problema s akumulatorom, što opet nije garancija da će tebi biti tako, pogotovo ako je stariji akumulator

prije tri mjeseca sam službeni dao kolegici koja je svoj slupala dok ne popravi, pa zadnja tri mjeseca vozim svojeg pola svakodnevno, nikakvih 'posljedica' od višegodišnjeg stajanja nisam zamijetio

Hvala puno na info, ne bi onda trebao previse brinuti. Akumulator je stavljen prosle godine nov tak da se nadam da ce drzati uredno.

Nabavit cu neku ceradu za auto da ga prekrijem, tu i tamo provozam po selu tek tako i da probat cu da ne bude previse goriva u tanku jer mi je benzinska na kilometar od kuce.

13 godina
robogo kaže...

Alfa Romeo Giulia 2.2 JTD - da, ne? Prednosti, mane? Iskustva?

Nepojmljivo mi je da se jedna Giulia može naći za manje novaca od Golfa 7 iako je klasom bliže Arteonu.

Nađi neku s malo km, makni ekologiju, stavi konverzijski kit na gumicu pumpe ulja, i napravi nadogradnju centrifugalnog filtera uljnih para... I miran si neko vrijeme

Živjeti u svijetu i pritom ne biti svjestan smisla svijeta isto je kao i lutati velikom knjižnicom i pritom ne doticati knjige
13 godina
Auti - ultimativna tema

https://www.sava-osiguranje.hr/hr-hr/nikad-sami/novo-osiguranje-tuca-auto-cijena/

Jel se razumije netko u uvijete toga?

Kako ostvariti odštetu od tuče?

Mora biti proglašena elementarna nepogoda? Auto stacionaran?

Ili šta ako se vozim i naletim na led? Tj uhvati me negdje tuča tijekom vožnje

9 godina
sstrmi kaže...

https://www.sava-osiguranje.hr/hr-hr/nikad-sami/novo-osiguranje-tuca-auto-cijena/

Jel se razumije netko u uvijete toga?

Kako ostvariti odštetu od tuče?

Mora biti proglašena elementarna nepogoda? Auto stacionaran?

Ili šta ako se vozim i naletim na led? Tj uhvati me negdje tuča tijekom vožnje

kazes da je auto bia parkiran

14 godina
Auti - ultimativna tema

Gledam Xceed redizajn 2023, 1.5, automatik. Neki sa što manje kilometara, vjerojatno iz KIA salona. 25-28k eura mi je prihvatljiv iznos. Sviđa mi se dizajn jer nije SUVovski, a ipak je malo povišen da mogu lakše po planinarskim putevima. 

Ima netko da veli iskustva?

Možda preporuka za nešto drugo? 

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
15 godina

Što te zanima?

nećeš zapinjati, ali trakcija nije nešto bolja jer je povišen...

DCT nije na nivou DSG-a, ali radi OK, nije tako odlučan, i sporije mijenja nego DSG u ručnom modu, ali isto tako je postojaniji od DSGa, koji s porastom kilometraže sve grublje radi (čujnost)...

prve serije DCTa su imale pšroblema, ali sve nakon 2022 je već ispeglano...

Ju je je? Je ju je!
14 godina
Stric_Jura kaže...

Što te zanima?

nećeš zapinjati, ali trakcija nije nešto bolja jer je povišen...

DCT nije na nivou DSG-a, ali radi OK, nije tako odlučan, i sporije mijenja nego DSG u ručnom modu, ali isto tako je postojaniji od DSGa, koji s porastom kilometraže sve grublje radi (čujnost)...

prve serije DCTa su imale pšroblema, ali sve nakon 2022 je već ispeglano...

Pa čisto neke long term opaske. Što je dobro, što ne valja. Koji model imaš? Kako dugo? Kakva su ti iskustva sa servisnom mrežom?

Automatik bih prvenstveno jer ga nikad nisam koristio pa mi ovo izgleda kao odlična šansa za nešto novo isprobati. A i navodno je nešto bolji od manualnog.

Ne planiram s njim direktno na planinu nego čisto da mogu malo bezbrižnije po raznim neasfaltiranim pristupnim putevima koji vode do planinarskih staza. 

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
15 godina

Eto, natukao sam 60.000 u  2g. i 4 mj.

Meni je dobro skoro sve, volim tvrđe aute, iako Xceedica (1.5 T-GDI, EX Way oprema ručni) jedina od Ceed familije ima hidrauličke ublaživače amortizera (a i redizajn od '23 ima 7 % mekše opruge sprijeda i 4% straga)...

sve je dobro sastavljeno, nema škripanja (ja se vozim i po šumskim putevima i stazama), jedino je čujniji, neću reći glasniji auto, jer je po decibelaži tih, ali ga se čuje, valjda oblik karoserije/manjak izolacije, a s zimskim gumama je još izraženije - nije to ništa kriminalno, samo nije tako uglađeno - iako velim, po decibelaži je dobro...

meni je isto malo žao za DCT, ali iskreno, nekeko sam protiv el. ručnih, koliko god dobro rade  dok rade... i ručni mjenjač/kočnica imaju držanje cca pola sekunde dok spustaš ručnu pri kretanju s uzbrdice, pa mi zbilja automatska parkirna ne nedostaje...

Auto je efikasan - za mene to znači da relativno malo troši uz moj stil vožnje koji je odlučan i solidno brz - znači ca 7.1 zimi i sad pada na 6.3 (ljetne gume) na 100 km.

Svi servisi su redovni do sada bili ispod 150 €, zadnji na 60.000 s izmjenama filtera klime i sveg vraga je 202 €...

Jedini problem je KMAGovo ne zalaganje za kupce, nema podrške za online usluge (nije da mi je to nužno - glavno mi je da Android Auto radi) iako sestrinski Hyundai ima aktivan Blue-Connect...

Ju je je? Je ju je!
11 godina
Auti - ultimativna tema

Ekipa ako si netko hoce sredit farove evo preporuke za Sonax Profiline ceramic coating proizvod.Poslije poliranja je baš dalo sjaj faru.Stavljao sam prije onu zaštitu iz seta za poliranje ali nije ni blizu ovome.

6 godina
Acex kaže...

Ekipa ako si netko hoce sredit farove evo preporuke za Sonax Profiline ceramic coating proizvod.Poslije poliranja je baš dalo sjaj faru.Stavljao sam prije onu zaštitu iz seta za poliranje ali nije ni blizu ovome.

Ne treba tebi sjaj vec zastita od UV zracenja da ne bi polirao opet za pola godine....

11 godina
Posmatrač kaže...
Acex kaže...

Ne treba tebi sjaj vec zastita od UV zracenja da ne bi polirao opet za pola godine....

Upravo to je zaštita od Uv zracenja

13 godina
Auti - ultimativna tema

Nista tu ne pomaze osim 2K laka, isprobao sam sve te premaze i max. drze 1g.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice