Sviram ovu klavijaturu http://www.korg.co.uk/images/products/pa/pa500/hero_pa500.png i zanima me kako bi mogao što kvalitetnije snimit ono što sviram (znači da se dobro čuje bas, bubnjevi i ostalo).. Što bi mi trebalo?
Snimanje muzike izravno s klavijatura
- poruka: 42
- |
- čitano: 32.948
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
Save it for later
In addition to providing a USB/MIDI computer connection for moving and saving data, the Pa500 can also save and read data from SD / MMC memory cards for instant access to your custom data, MIDI files and songs. The back panel also features MIDI (In, Out), Audio Ins (1, 2) and Outs (L, R), headphone jack, plus a damper pedal and an assignable pedal connection.
Dakle kao sto vidis mozes povezivati putem USB i putem MIDI kabela.
Save it for later
In addition to providing a USB/MIDI computer connection for moving and saving data, the Pa500 can also save and read data from SD / MMC memory cards for instant access to your custom data, MIDI files and songs. The back panel also features MIDI (In, Out), Audio Ins (1, 2) and Outs (L, R), headphone jack, plus a damper pedal and an assignable pedal connection.
Dakle kao sto vidis mozes povezivati putem USB i putem MIDI kabela.
usb je za prebacivanje ritmova, a što se tiče midija mislim da on ne snima izvorni zvuk, već daje kompjuteru notu koju sam stiska te tako u recimo cubaseu skineš neki plugin i imaš kvalitetan zvuk
a što se tiče midija mislim da on ne snima izvorni zvuk, već daje kompjuteru notu koju sam stiska te tako u recimo cubaseu skineš neki plugin i imaš kvalitetan zvuk
MIDI ni ne snima zvukove, vec samo note. Program koji interpretira te note od njih radi zvuk, bilo pomocu soundfontova ili sintetiziranih instrumentata.
Sviram ovu klavijaturu http://www.korg.co.uk/images/products/pa/pa500/hero_pa500.png i zanima me kako bi mogao što kvalitetnije snimit ono što sviram (znači da se dobro čuje bas, bubnjevi i ostalo).. Što bi mi trebalo?
Ne vidim dobro sliku stražnje strane, rekao bih da za audio izlaz koristi cincheve... dakle, line out sinta upiknuti u line in na kompu, te snimiti glazbu u nekom audio editoru, poput Audacity. Nakon snimanja normalizirati novo snimke i spremiti u željeni format.
Dakle, treba ti prijelaz sa dva mono priključka za slušalice na jedan stereo priključak, onaj mali.
Dakle, treba ti prijelaz sa dva mono priključka za slušalice na jedan stereo priključak, onaj mali.
a zasto ne bi moglo na phones
lakse je doc do takvog kabela
A zasto jednostavno ne bi spojio MIDI kabelom?
A zasto jednostavno ne bi spojio MIDI kabelom?
sam si rekao
MIDI ni ne snima zvukove, vec samo note. Program koji interpretira te note od njih radi zvuk, bilo pomocu soundfontova ili sintetiziranih instrumentata.
meni treba izvorni zvuk klavijatura
lakse je doc do takvog kabela
Drugačiji izlaz, više šumova.
Kabel se lako zalemi. Cijena deset do dvadeset kuna, ovisno o potrebnoj duljini :)
sam si rekao
meni treba izvorni zvuk klavijatura
Pa to je onda trivijalno, ucini kako je father dougal rekao. Ja sam mislio da ti imas nesto kompliciranije na umu, kao npr. povezivanje klavijature s nekim programom za kompoziranje glazbe i sl.
jel imate koji primjer slike da vidim.. Da li bi mi trebala neka zvučna kartica?
Ma samo line out na klavijaturi spajas na line in na zvucnoj kartici. Mozes cak i izlaz za zvucnike ili slusalice na klavijaturi spajati na line in na zvucnoj kartici. Za detalje pitaj velecasnog, on je tu spominjao nekakve sumove, pa valjda zna o cemu prica. Ja se time inace ne bavim ;)
Ne treba ti zvucna kartica, vec ju imas integriranu. Osim ako nemas line in ulaz :S
Prvo nabaviš kabel (kupiš ili napraviš). Ako koristiš line out na klavijaturi onda ti treba 2x mono 6.3mm jack to 1 stereo 3.5mm jack. Ako misliš koristiti phones izlaz onda ti treba 1 stereo 6.3mm jack i s druge strane 1 stereo 3.5mm jack. 6.3 uključiš u klavijaturu, 3.5 u comp u line in. Uzmeš neki program za obradu zvuka npr. Adobe Audition. Nakon toga pokreneš probno snimanje gdje si podešavaš glasnoću. Gledaj da ti se nalazi negdje između -6 i -3db, da ne bi došlo do izobličenja zvuka na snimci. Zaustaviš snimanje i započneš novo gdje ostaviš cca 5 sec da ne sviraš zbog uzimanja uzorka šuma. Jer svaki kabel pravi šum, (osim optičkih i visoko kvalitetnih). Nakon tih par sec. snimljene "tišine", počinješ svirati. Kada odsviraš, zaustaviš snimanje. Nakon toga opcijom Noise reduction izvadiš taj šum. Na youtube - u ima nekoliko tutoriala za to. Početak i završetak (mislim na tišinu) obrišeš. Ostane ti samo pjesma, koju spremiš u željeni audio format.
A ako misliš na pravljenje MIDI datoteke za to će ti trebati MIDI to USB kabel i neki midi sequencer kao Fruity Loop Studio ili neki software koji ima istu namjenu.
ne treba ti ništa osim USB kabla, dosta dobrih VSt pluginova, cubase 5, jedan EZ drummer za odličan bubanj i rasturaj.
prvao na klavijaturi moraš prebaciti izlaz u opcijama na USB, tako da ti tipke ostanu suhe kao kontroler, jer ima hrpa VST pluginova koji imaju 10x bolje zvukove nego tvoja klavijatura.
a i ako hoćeš ostaviti svoje zvukove klavijature, opet USB, a možeš i midi IN out na klavijaturi i adapter na USB koji ide na računalo.
u Cubaseu moraš podesiti u opcijama da ti Cubase prepozna klavijaturu, malo truda, puno neuspjelih pokušaja i dalje sve ovisi o tebi.
btw.
želiš li poslije snimati "vanjske" analogne instrumente, gitare, saksofone, frulice ;) pjevati preko mikrofona, dobro je nabaviti jednu polovnu jeftinu (200kn) audigy 2 saund blaster karticu koja podržava ASIO 2 i s kojom možeš regulirati kašnjenje (latencije)
A ako misliš na pravljenje MIDI datoteke za to će ti trebati MIDI to USB kabel i neki midi sequencer kao Fruity Loop Studio ili neki software koji ima istu namjenu.
Samo bih jos nadodao da pri spajanju preko MIDI kabela nema nikakvih sumova zbog same prirode podataka koji se prenose. Pri tome kvaliteta zvuka ovisi iskljucivo o kvaliteti sampleova i softverskog synthesizera.
u muzočkoj opremi su mi rekli. da uzmem onaj kabel debeli za klavijaturu koju spojim u L i R a druga strana da se spoji jackom koji ide u matičnu i to bi sve skupa došlo 105kn
u muzočkoj opremi su mi rekli. da uzmem onaj kabel debeli za klavijaturu koju spojim u L i R a druga strana da se spoji jackom koji ide u matičnu i to bi sve skupa došlo 105kn
reci im da su glupi.
reci im da su glupi.
zavisi koji je kabel, mozda i nisu glupi
ako nisi se prije koristio kompjuterskom produkcijom, pocmi od nule - audacity
cubase ostavi za poslije
reci im da su glupi.
zavisi koji je kabel, mozda i nisu glupi
ako nisi se prije koristio kompjuterskom produkcijom, pocmi od nule - audacity
cubase ostavi za poslije
onaj širi-veći kabel šta ide u klavijaturu, nešto deblji od običnog za matičnu
Pusti ti sta oni pričaju. Ja sam iz svega napisanog shvatio da tebi treba snimka u nekom audio formatu npr. MP3
Što se kablova tiče postoji mogućnost da ih imaš i kod kuće. Za prvu ruku ti može pomoći bilo koji audio kabel npr. RCA (chinch) s adapterima na 3.5mm i jedan adapter sa 3.5 na 6.3
Slika 1 adapter 3.5 na 6.3 i konektor adaptera RCA na 3.5mm jack
Slika 2 RCA konektori (ženski konektori su druga strana RCA na 3.5mm jack adaptera, a muški konektori su od samog kabla)
Slika 3 Ista stvar samo bez 3.5 na 6.3 mm jack adaptera
Prikazano na slici 1 spajaš u klavijaturu na phones izlaz. prikazano na slici 3 spajaš u line in na svojoj zvučnoj kartici na računalu. U mojem prethodnom postu sam napisao ukratko kako se snima. Za prvu ruku će ti i ovo poslužiti.
koji chinchevi zaboga?
klavijatura ima dva banana (6.3mm) izlaza
dakle kabel 2x6.3mm mono, s druge strane 3.5mm stereo, svi muski
Nemoj pametovati ako ne znaš. Osobno sam probao ovo. U PHONES izlaz ubodeš adapter 3.5 na 6.3 a ostalo je po tvojoj volji može biti i obični 3.5 na 3.5 može biti RCA s 3.5 adapterima to sve zavisi o onome šta imaš. Kod mene je bio slučaj da sam spajao klavijaturu konkretno je bila riječ o Roland G600. Spajana je na mixetu i iz mixete izlaz je išao u računalo. Zašto mixeta to nije bitno sada trenutno.
Ili možda ovo
kupim nešto tipa ovoga http://www.njuskalo.hr/image-w450/studijska-oprema/rme-digi-96-8-pad-zvucna-kartica-slika-3507239.jpg
i nabavim dva puta kabel ovaj širi za klavijaturu pa mi ne treba chinchevi
Ili možda ovo
kupim nešto tipa ovoga http://www.njuskalo.hr/image-w450/studijska-oprema/rme-digi-96-8-pad-zvucna-kartica-slika-3507239.jpg
i nabavim dva puta kabel ovaj širi za klavijaturu pa mi ne treba chinchevi
Može i to ali to je malo skuplja izvedba.
Adapter 3,5mm jack strereo na 2x RCA (chinch) 10 kn
Kabel RCA - RCA 1.5m 20 kn
adapter 6.3 mm jack na 3.5mm jack 5kn
Za 45 kn imaš sve što ti treba
A ako znaš raditi s lemilicom i ako imaš sve dijelove, koštati će te samo malo vremena i truda
pozdrav svima..
dakle ovako, odlučih ja preći na klavijature.. pošto imam sluha i relativno znam odsvirati par melodija, htio bi naučiti sinkronizirati i lijevu ruku.. dakle klasične klavijature, ali da mi bude midi kontroler kad ga spojim na kompjuter, pa samo crpim note u FL-u..
mene sad interesira sljedeće:
- cjenovni raspon do 1300 uvrh glave.. nego nešto čist solidno i dovoljno za početnika..
- znači neki savjet kod kupnje (yamaha, casio.. koje su razlike među proizvođačima), planirao sam preko njuškala uzet i zasad imam ove u razmatranju: Casio CTK-2200, Yamaha PSR-323, Casio CTK-2000
- i pošto trenutno nemam zvučnu karticu sa midi portom, možete li mi preporučiti jednu?
hvala :)