U Hrvatskoj se na 143 lokacije s 282 AI kamere pro

poruka: 7
|
čitano: 1.718
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "U Hrvatskoj se na 143 lokacije s 282 AI kamere pro".
18 godina

Miro, evo, imam opet želju, koju vjerojatno samo bug može ostvariti:  reportaža o ovome sustavu.
Pretpostavljam da je taj sustav javno dobro, s obizom da ga ministarstvo financira (makar ga OiV nudi kao proizvod), nema puno GDPR informacija, pa reportaža može ići u detalje.

Pročitao sam i pogledao https://oiv.hr/hr/usluge-i-platforme/oiv-fire-detect-ai/ , ali i dalje ostaje puno pitanja otvoreno.

"AI" iz naslova, je li to stvarno AI? Koliko je šuma pokriveno s tih 282 kamera? Mogu li sufinancirati bolju pokrivenost moje općine/grada? Navodno konzumira sustav meteorološke informacije radi prognoze širenja, tko im daje te informacije? 

Prve kamere postavljene su 2015, dakle svake godine 35 novih. Za nadzor prometa imamo pak 800 kamera. Ove za požar mi djeluju nekako važnije. Kad već imamo sustav, zašto je postavljanje novih tako izazovno? Moraju li kamere biti isključivo na OiV lokacijama? Ili je taj sustav s zemaljskim kamerama danas već depricated, jer sateliti preuzimaju domicijau (ESA, GrčkaFireSat)

Ovo je i tehnički, a i životno jako uzbudljiva tema. Eto, makar sam već veliki dečko, imam želje za Božić 🎄

0 0 hvala 1
8 godina

Imaš ovdje podatke u blizu-realnom-vremenu (1-3 sata)

1. Odeš na EFFIS

2. U search upiši Croatia

3. toggle the Active Fires (Modis/Viirs) layer.

0 0 hvala 0
8 godina
Re: U Hrvatskoj se na 143 lokacije s 282 AI kamere
gpd kaže...

Imaš ovdje podatke u blizu-realnom-vremenu (1-3 sata)

1. Odeš na EFFIS

2. U search upiši Croatia

3. toggle the Active Fires (Modis/Viirs) layer.

Na mapi krivo prikazuje da je u zadnjih 12 do 24 sati, došlo do požara u NEXE Cementu kod Našica, i CEMEXU kod Splita,

Nakon malo googlanja našao sam da je danas nestalo struje na tim područjima , i zaključujem da cementare rade na agregatu pa i dime više. Što je satelit uhvatio, ali nije uhvatio recimo požar u Kaštelima

18 godina

Impresivne su i registrirane explozije na ukrajnskom frontu.

8 godina

Danas je satelit uhvatio požar u Mravnicama. (Čak i prije nego je netko dojavio 7 minuta kasnije)

1 0 hvala 1
21 mjesec
Jedna od smislenijih načina korištenja UI, ali definitivno nije napeto kao kad neka milfača metne kereće uši.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.8.2026 16:17 (Sirotanovic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina

Požar na Dinari, vidio tek sada, jer se točkica pojavila na samoj granici.

Jačina 12 MW.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice