Miro, evo, imam opet želju, koju vjerojatno samo bug može ostvariti: reportaža o ovome sustavu.
Pretpostavljam da je taj sustav javno dobro, s obizom da ga ministarstvo financira (makar ga OiV nudi kao proizvod), nema puno GDPR informacija, pa reportaža može ići u detalje.
Pročitao sam i pogledao https://oiv.hr/hr/usluge-i-platforme/oiv-fire-detect-ai/ , ali i dalje ostaje puno pitanja otvoreno.
"AI" iz naslova, je li to stvarno AI? Koliko je šuma pokriveno s tih 282 kamera? Mogu li sufinancirati bolju pokrivenost moje općine/grada? Navodno konzumira sustav meteorološke informacije radi prognoze širenja, tko im daje te informacije?
Prve kamere postavljene su 2015, dakle svake godine 35 novih. Za nadzor prometa imamo pak 800 kamera. Ove za požar mi djeluju nekako važnije. Kad već imamo sustav, zašto je postavljanje novih tako izazovno? Moraju li kamere biti isključivo na OiV lokacijama? Ili je taj sustav s zemaljskim kamerama danas već depricated, jer sateliti preuzimaju domicijau (ESA, Grčka, FireSat)
Ovo je i tehnički, a i životno jako uzbudljiva tema. Eto, makar sam već veliki dečko, imam želje za Božić 🎄

Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS