Ništa bez građevinske dozvole: novi propisi za ugr

poruka: 49
|
čitano: 15.108
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Ništa bez građevinske dozvole: novi propisi za ugr".
8 godina

jel to ove političke elite kojima su puna usta zelene tranzicije...to na razini onog monti pajton skecha o ministarstu hoda...kako je krenulo afričke vukohebine će postati tolikonapredne i  nedostižni san nama euroslavenima

p.s najbolje da uvedu dozvolu za punjač kao za auto i da moraš na liječnički i psiho test...ali kad se baviš politikom...možeš biti munjen do kraja...više neznaš s koje strane vrata od ludnice...počinje ludnica...ustvari izgleda da sa vanjske su još luđi

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
10 0 hvala 2
18 godina
Re: Ništa bez građevinske dozvole: novi propisi za
"ističe da su si brojni korisnici samovoljno razvukli punjače, utičnice i opremu za punjenje po nelegalno izgrađenim objektima, bez pravilno projektirane instalacije i ugrađene sklopne opreme"
Koja pacjentska logika: zato jer su razvukli po nelegalnim objektima, treba otežati postavljanje po legalnim objektima...

20 0 hvala 0
16 godina

Mislim da ovdije nije problem ni to sta se trazi dozvola kao takva i ni to sta se placa, vec to sta svi znaju da to ukljucuje dodatno cekanje. Iako razumin sigurnosne rizike kod samopostavljanja isto je dijelom smijesnoda sustavi koji sluze za nekakvu energetsku neovisnost podlijezu ovakvim zahtijevima. isto je i sa postavljanjem solara i bilo cime vezanim uz offgrid nacin funkcioniranja pa cak i kad je rijec o tvome legalnom objektu

It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

2 0 hvala 0
8 godina

ti isti nelegalni objekti su izgrađeni dok su zaposlenici institucija protiv takve gradnje prolazili pokraj tih gradilišt zatvorenih očiju...uredno primali plaću za nerad i nesposobnost

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
15 godina

Niste valjda mislili da se beskorisni uhljebi neće umiješat i u ovo 

Jedva čekam da dođe AI i zamijeni sve uhljebe, pa makar bio totalitarni vođa, bit će nam bolje nego sada.

5 0 hvala 0
18 godina
maxus182 kaže...

Niste valjda mislili da se beskorisni uhljebi neće umiješat i u ovo 

Jedva čekam da dođe AI i zamijeni sve uhljebe, pa makar bio totalitarni vođa, bit će nam bolje nego sada.

to se neće dogoditi nikad, pa ni onda... uhljebi će si izglasati Zakon koji će ih zaštititi...  u zadnje vrijeme si i sam mislim da se negdje uhljebim... nema smisla cijeli život se boriti s vjetrenjačama

10 godina
sumnjam da bi tu išli posebni uvjeti, osim pu priključenja. sve drugo napisano je definitivno kompliciranje, ali nadzor i struka definitivno za takve snage moraju biti uključeni. ima pametnih koji bi takvu stvar, da mogu, uštekali u prvu utičnicu, čudili se požaru i onda "državo, de uč'ni nešto"...

2 0 hvala 1
18 godina
bruno1026 kaže...
sumnjam da bi tu išli posebni uvjeti, osim pu priključenja. sve drugo napisano je definitivno kompliciranje, ali nadzor i struka definitivno za takve snage moraju biti uključeni. ima pametnih koji bi takvu stvar, da mogu, uštekali u prvu utičnicu, čudili se požaru i onda "državo, de uč'ni nešto"...

I onda bi svi sa teme, da tako susjedu plane šupa ili garaža zbog nepropisno spojenog punjača, vikali zašto ne postoje propisi za punjače.

Jučer sam pogledao "DIY" majstora koji je drvenu neizoliranu šupu strujom napojio preko 3 produžna kabela sa letvom sa 6 utičinca na kraju i savjetuje svima "odličan način kako dovući struju u šupu", a u šupi cirkular, punjači, fleksa, i sva sila drugog električnog alata :D

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
18 godina
wyks kaže...
bruno1026 kaže...

I onda bi svi sa teme, da tako susjedu plane šupa ili garaža zbog nepropisno spojenog punjača, vikali zašto ne postoje propisi za punjače.

Jučer sam pogledao "DIY" majstora koji je drvenu neizoliranu šupu strujom napojio preko 3 produžna kabela sa letvom sa 6 utičinca na kraju i savjetuje svima "odličan način kako dovući struju u šupu", a u šupi cirkular, punjači, fleksa, i sva sila drugog električnog alata :D

ne radi se tu o propisima, vec o nekim suludim dozvolama i birokracijom i nerazumno dugim cekanjima da se ta ista sranja odobere... Zar je tako tesko i nerazumno staviti u propis koji zahtjeva da se ti radovi obave od strane certificiranog elektricara koji ti onda izda atest?

18 godina
Ges kaže...
"ističe da su si brojni korisnici samovoljno razvukli punjače, utičnice i opremu za punjenje po nelegalno izgrađenim objektima, bez pravilno projektirane instalacije i ugrađene sklopne opreme"
Koja pacjentska logika: zato jer su razvukli po nelegalnim objektima, treba otežati postavljanje po legalnim objektima...

Ne samo to... Neko to po njemu očito nije problem za dizalice topline, plinske spremnike, protočne bojlere, indukcijske ploče... Al je bitno za punjače el. automobila?

btw. Koliko je bilo takvih požara zbog instalacije? Otprilike ravno 0 koliko pratim... Nitko normalan to neće napravit bez električara ako se ne razumije... A nije ništa drugačije od spajanja indukcijske ploče koja je također 3F... 

18 godina
wyks kaže...
bruno1026 kaže...

pa upravo si spomenuo hrpu stvari koje je dozvoljeno priključiti, a koji bi mogli biti potencijalni problem... zašto punjače onda gledati drugačije???

Nitko normalan neće spojit punjač na neadekvatnu instalaciju... a da uvijek ima par budala koji hoće, takve nikakav zakon neće spriječit pri tom.

18 godina
Aldo kaže...
wyks kaže...
bruno1026 kaže...

ne radi se tu o propisima, vec o nekim suludim dozvolama i birokracijom i nerazumno dugim cekanjima da se ta ista sranja odobere... Zar je tako tesko i nerazumno staviti u propis koji zahtjeva da se ti radovi obave od strane certificiranog elektricara koji ti onda izda atest?

još malo pa će atest trebat za uštekat štapni mikser u shuko utičnicu... ak znam sam spojit trofazni punjač na instalaciju, ak znam sam postavit odgovarajući presjek vodiča, osigurač.... što će mi električar i njegov atest? samo se nabijaju troškovi, i svi hoće nekakvu svoju pinku... tko ne zna nek zove električara, tko zna, ne vidim nikakav problem... samo širenje birokracije i nameta... al ajd još bih nekako i shvatio obvezno spajanje od strane električara, al ovo ostalo baš i ne...

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2026 12:41 (lllnuclearlll).
10 godina
lllnuclearlll kaže...
wyks kaže...
bruno1026 kaže...

pa upravo si spomenuo hrpu stvari koje je dozvoljeno priključiti, a koji bi mogli biti potencijalni problem... zašto punjače onda gledati drugačije???

Nitko normalan neće spojit punjač na neadekvatnu instalaciju... a da uvijek ima par budala koji hoće, takve nikakav zakon neće spriječit pri tom.

uređaj čija se snaga broji u desecima kW, ovisno o modelu, nije definitivno za svakoga, a o tome što "nitko normalan" neće učiniti imaš pun jutub videa. dijelom jer su ljudi debili, a dijelom jer ne znaju.

uostalom, tko čita sitna ona sitna slova o snazi na produžnima, pa se i tu pospajaju čudesa. i da, nema požara, jer je sigurnost upravo radi tih debila i propisana kao što i treba biti.

ako se ne varam, na indukciji mi je pisalo da ju mora spojiti stručna osoba. na fleksi, frižideru ili štapnom mikseru to ne piše, niti možeš uređaj od parsto W ikako uspoređivati sa 22kW iz članka. mislim, očito možeš i jesi.

ps, ako misliš da je načelo "znam sam spojiti" legitimno, budemo ljudima isto dopuštali i sa plinskim instalacijama? 

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2026 13:02 (bruno1026).
10 godina

Mogu'l zakopati jedno 30.000 tona medicinskog otpada u dvoristu? 

Nemam dozvolu, imam dvoriste. 

6 0 hvala 2
18 godina
lllnuclearlll kaže...
Aldo kaže...
wyks kaže...
bruno1026 kaže...

još malo pa će atest trebat za uštekat štapni mikser u shuko utičnicu... ak znam sam spojit trofazni punjač na instalaciju, ak znam sam postavit odgovarajući presjek vodiča, osigurač.... što će mi električar i njegov atest? samo se nabijaju troškovi, i svi hoće nekakvu svoju pinku... tko ne zna nek zove električara, tko zna, ne vidim nikakav problem... samo širenje birokracije i nameta... al ajd još bih nekako i shvatio obvezno spajanje od strane električara, al ovo ostalo baš i ne...

Atest ti je certifikat o ispravnosti, sigurnosti i sukladnosti s važećim zakonima ili normama. Izdaje ti ga certificirani električar. Pa dok ti jednom labavi spoj zapali kuću, pola susjedstva ili cijeli grad ako si na moru, imat ćeš kakve-takve šanse da ne završiš baš doživotno u zatvoru.

22 mjeseca

Mogu li ja samo spojiti punjač na shuko bez da radim instalaciju? Znam da će puniti sporije ali da se ne j... sa dozvolama

2 0 hvala 0
18 godina
Novice kaže...

Mogu li ja samo spojiti punjač na shuko bez da radim instalaciju? Znam da će puniti sporije ali da se ne j... sa dozvolama

Da. Jer za AC, punjac je zapravo u autu. 
Ta mala kutija koju ustekas u zid, a i wallbox, nisu nista pretjerano pametni, samo zica s par senzora temperature i osiguraca.
Zato je apsurd uopce radit ikakve filozofije oko tog.

Ako kuca ima prikljucak te i te snage, znaci da bi vec trebala imat atest i dozvolu za to, pa nema veze sta ti spajas kasnije.
Pa frend je neki dan kupio indukcijsku plocu koja moze potengut 32A, sto znaci da je jednako jaka ko najbrze AC punjenje doma.

18 godina
bruno1026 kaže...

uređaj čija se snaga broji u desecima kW, ovisno o modelu, nije definitivno za svakoga, a o tome što "nitko normalan" neće učiniti imaš pun jutub videa. dijelom jer su ljudi debili, a dijelom jer ne znaju.

uostalom, tko čita sitna ona sitna slova o snazi na produžnima, pa se i tu pospajaju čudesa. i da, nema požara, jer je sigurnost upravo radi tih debila i propisana kao što i treba biti.

ako se ne varam, na indukciji mi je pisalo da ju mora spojiti stručna osoba. na fleksi, frižideru ili štapnom mikseru to ne piše, niti možeš uređaj od parsto W ikako uspoređivati sa 22kW iz članka. mislim, očito možeš i jesi.

ps, ako misliš da je načelo "znam sam spojiti" legitimno, budemo ljudima isto dopuštali i sa plinskim instalacijama? 

Ali ja znam spojiti, znam koji presjek vodiča koristiti, znam i kakvu imam instalaciju, znam koje osigurače stavit, znam što je A, V i W, a nisam električar... al jesam IT inženjer... Električar neće napraviti ništa bolje od mene, štoviše, kakvih sve ima ne bi me čudilo da naprave lošije.

Ali princip je u tome što za indukcijsku ploču ti država neće tražit ama baš ništa, pa čak ni da ju instalira ovlašteni električar...

btw. Moj wall connector je podešen na 5.5Kw, a max mu je 11. S obzirom da mi je limitator 11kw, stavio sam mu pola (8A 3F) i imam čist dosta. Osigurač je 20A 3F, i koristim 4mm kabel od osigurača do wallboxa. Sve radi savršeno već pol godine. Jel meni treba sad birokratska pizdarija za to, mene se kažnjava birokracijom što ima budaletina koje ne znaju?

pored sveg tog, OK, platit ću električara da dobijem ATEST, nije problem... Ali tražit ove sve ostale birokratske pizdarije je van svake pameti. 

btw. ovo što uspoređuješ s plinom nije isto, ovdje se ne radi o instalaciji, već o spajanju uređaja na već gotovu i atestiranu instalaciju... prava analogija bi ti bila spajanje običnog kuhinjskog štednjaka na tu instalaciju, a ne petljanje po samoj instalaciji.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2026 14:36 (lllnuclearlll).
18 godina
Novice kaže...

pa ne vidim problem. imam uz wallbox i mobilni punjač teslin, max mu je 13A 1F (cca 3kw)... Veće opterećenje je to spojit na shuko nego punit na wallbox na 5.5kw (8A 3F) recimo, više se grije taj mobilni neg ovaj "pravi".

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2026 15:11 (lllnuclearlll).
11 godina
Renesis kaže...
Novice kaže...

Da. Jer za AC, punjac je zapravo u autu. 
Ta mala kutija koju ustekas u zid, a i wallbox, nisu nista pretjerano pametni, samo zica s par senzora temperature i osiguraca.
Zato je apsurd uopce radit ikakve filozofije oko tog.

Ako kuca ima prikljucak te i te snage, znaci da bi vec trebala imat atest i dozvolu za to, pa nema veze sta ti spajas kasnije.
Pa frend je neki dan kupio indukcijsku plocu koja moze potengut 32A, sto znaci da je jednako jaka ko najbrze AC punjenje doma.

upravo to, imam utičnicu spojenu preko 20A osigurača, u nju uštekam tokarski stroj, hiltiku, auto, svemirski brod.. kakvi papiri kakvi projekti, kog boli briga što sam ja uštekao

18 godina

dupli post...

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2026 15:10 (lllnuclearlll).
10 godina

A porez na pređene kilometre EV vozilom im je sljedeći potez - konkretno u UK 3 penija po milji. Zar je itko sumnjao da uhljebi neće izmisliti načine kako ubrati svoj harač?

https://www.electriccarscheme.com/blog/potential-pay-per-mile-road-tax-what-it-means-for-uk-drivers

3 0 hvala 2
18 godina
xebeche kaže...

A porez na pređene kilometre EV vozilom im je sljedeći potez - konkretno u UK 3 penija po milji. Zar je itko sumnjao da uhljebi neće izmisliti načine kako ubrati svoj harač?

https://www.electriccarscheme.com/blog/potential-pay-per-mile-road-tax-what-it-means-for-uk-drivers

pa bilo je za ocekivati, ne?

5 godina

Ovo su potpuni apsurdi - kako će država znati šta ja imam na zidu u garaži? Kao što je već spomenuto, svatko može wallbox spojiti i sam ili angažirati nekog električara da to napravi. Wallbox je trošilo kao i svako drugo, to je isto kao da država krene regulirati kako i kada smijem spajati usisavač. Mogu ganjati papire mjesec dana... ili ga mogu jednostavno uključiti odmah, pousisavati i isključiti, sve gotovo u 5 minuta.

Ruhe im Puff

4 0 hvala 1
10 godina
BroccDaRock kaže...

Ovo su potpuni apsurdi - kako će država znati šta ja imam na zidu u garaži? Kao što je već spomenuto, svatko može wallbox spojiti i sam ili angažirati nekog električara da to napravi. Wallbox je trošilo kao i svako drugo, to je isto kao da država krene regulirati kako i kada smijem spajati usisavač. Mogu ganjati papire mjesec dana... ili ga mogu jednostavno uključiti odmah, pousisavati i isključiti, sve gotovo u 5 minuta.

Eeeeeee mileni moj. 

Odmah logic error 101: "kako će država znati šta ja imam na zidu u garaži?"

Primjetit ce susjedi, koji ce iz zloce dojaviti nadleznim tijelima. 

Isto kako imas besposlicare koji secu okolo s telefonom i slikaju parkirane aute, sumnjive aktivnosti i sve sto im upadne u oko. 

To je novi sport u Hrvata, drukaj bliznjeg svoja. Kao da smo u Volgogradu usred najcrnjeg Staljinovog rezima. 

22 mjeseca
Gebirgs kaže...
BroccDaRock kaže...

Eeeeeee mileni moj. 

Odmah logic error 101: "kako će država znati šta ja imam na zidu u garaži?"

Primjetit ce susjedi, koji ce iz zloce dojaviti nadleznim tijelima. 

Isto kako imas besposlicare koji secu okolo s telefonom i slikaju parkirane aute, sumnjive aktivnosti i sve sto im upadne u oko. 

To je novi sport u Hrvata, drukaj bliznjeg svoja. Kao da smo u Volgogradu usred najcrnjeg Staljinovog rezima. 

Slikaju parkirane aute? Kao ilegalno parkirane ili?

11 godina

U Engleskoj platis £1000 za instalaciju, obavjestis ekvivalent HEPa, i dobije nazad £350-£500 od drzave.  Alan Ford u danasnjem vremenu ne bi bio popularan posto je stvarnost puno gluplja.

3 0 hvala 1
10 godina
Novice kaže...

Slikaju parkirane aute? Kao ilegalno parkirane ili?

Imas MUP-ovu aplikaciju zove se MUP Sigurnost i povjerenje

Tamo mozes slikati nepropisno pakrirane automobile komentarima i geolokacijom

Slati prijave s komentarima i geolokacijom

Anonimno komunicirati s policijom i anonimno prijaviti nesto

Koliko cujem to se sada masovno koristi za medjusobna prijavljivanja, slikanja, i seksualne odnose s ljudima koje ne podnosis (preko MUP-a).

Sistemom jebalo se dvoje preko opcine, komunalnih redara, mup-a itd.

5 godina
lllnuclearlll kaže...
 ak znam sam spojit trofazni punjač na instalaciju, ak znam sam postavit odgovarajući presjek vodiča, osigurač.... što će mi električar i njegov atest? samo se nabijaju troškovi, i svi hoće nekakvu svoju pinku... tko ne zna nek zove električara, tko zna, ne vidim nikakav problem... samo širenje birokracije i nameta... al ajd još bih nekako i shvatio obvezno spajanje od strane električara, al ovo ostalo baš i ne...

Znam i ja, no oni ne znaju da ti znaš, jer ti to nije struka i nisi ovlašten. (pretpostavljam da ti to nije struka ipak svejedno, nisi ovlašeten)

Dosta kuća i nusprostorija je planulo zbog samoukih izvođača električnih instalacija.

S ovime da se zove električara, da dobiješ račun, garanciju se slažem i to je po meni dovoljno.

Isto kao kada servisiraš plinski bojler.

Čovjek dođe, malo rasklopi, počisti, pošarafa i uzme lijepu pinku.

Nativno se slažem da treba postojati kontrola, jer nije to betoniranje ili slaganje kockica za parking ispred kuće, tu se radi o električnoj struji koja može biti opasna.. ( e, da i za to trebaš odobrenje,, jer to nije tvoja građevinska čestica, već javna površina i to poslije nije "moje" parkiralište, već tu može parkirati tko hoće (tak su mi objasnili nadležni).

Tako da su oni natpisi na kapijama, kućnim vratima "zabranjeno parkiranje" ispred kuće nizašto, jer to nije "vaš" parking, već je to javna površina. (sorry za dio off topica)

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !
5 godina
Gebirgs kaže...
Imas MUP-ovu aplikaciju zove se MUP Sigurnost i povjerenje

Tamo mozes slikati nepropisno pakrirane automobile komentarima i geolokacijom

Slati prijave s komentarima i geolokacijom

Anonimno komunicirati s policijom i anonimno prijaviti nesto

Koliko cujem to se sada masovno koristi za medjusobna prijavljivanja, slikanja, i seksualne odnose s ljudima koje ne podnosis (preko MUP-a).

Sistemom jebalo se dvoje preko opcine, komunalnih redara, mup-a itd.

Da, bila je grupa na Facebooku Policija nas čuva ili nešto slično i ljudi su masovno fotkali ili stavljali policijska vozila u prekršaju i što se dogodilo.

Stranicu je MUP ugasio.

Pošteno, zar ne. 

Zbog toga ne prijavljujem nikoga.

ili smo svi ravnopravni, ili je anarhija.

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice