Kineski LandSpace spustio nehrđajući orbitalni stu

poruka: 21
|
čitano: 5.749
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kineski LandSpace spustio nehrđajući orbitalni stu".
10 godina

Bas gledam kol'ko keramike je otpalo pri polijetanju i koje su velicine termo plocice, a vala otpade sleper-dva materijala. 

Space X to ima bolje posarafljeno, ali bome Kinezi stizu s nekim low budget rjesenjima koja se mogu i mass produce-ati. 

2 manje observacije doduse koje se ne spominju u clanku. Jedno pitanje i trivija da budem tocniji. 

Trivia: Posto pratim malo tematiku, naisao sam na informaciju da je doslo do pozara na ovoj raketi nakon slijetanja (tako da nema sigurnosti da ce se moci upotrijebiti opet).

I osobno ne kuzim zasto se nije omogucilo cuti zvuk rakete pri silasku. U nekim snimcima se cuje pljeskanje i manijacenje jedno 1000 Kineza, sto je okay, ali radije bi cuo raketu kako se spusta. 

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Kineski LandSpace spustio nehrđajući orbitalni
Gebirgs kaže...

Bas gledam kol'ko keramike je otpalo pri polijetanju i koje su velicine termo plocice, a vala otpade sleper-dva materijala. 

Space X to ima bolje posarafljeno, ali bome Kinezi stizu s nekim low budget rjesenjima koja se mogu i mass produce-ati. 

Ne otpada to keramika nego led koji se stvorio kondenzacijom vode na tankovima s krio gorivom i kisikom. Pretpostavljam da je sami potupak punjenja sporiji ili je izolacija losija kad ga se ovdje toliko vise stvara nego na SpaceX raketama. A sto se tice keramike, SpaceX ju koristi samo jer pokusava vratiti drugi stupnj (Starship). Falcon 9 termalnu zastitiu mislim da ima samo oko motora jer je to dio prvog stupnja koji je najvise na udaru pri slijetanju. Ali brzine, a i energija koju treba spaliti, su tu visestuko manje nego kad se pokusava vratiti drugi stupanj koji prakticki orbitalnu brzinu postize.

Ali i sam clanak je dosta lose napisan. Vec je i naslov kriv, jer orbitalni stupanj nije vracen nego "booster". A nije ni tocno da je to prvi celicni booster koji je vracen, jer je to vec i SpaceX napravio sa super Heavy-em. Eto, tocno je da je to prvi celicni stupanj koji je vracen spustanjem na noge i  to nakon sto je podrzao orbitalnu misiju.

Da me se ne bi krivo shvatilo, ovo je ogroman uspjeh kineskog svemirskog programa, pogotovo veci time da su njihove dvije razlicite firme spustile prvi stupanj u razmaku od cca 40 dana koristeci nezavisne tehnologije. Inace su to dosad samo SpaceX i Blue Origin napravili. Stoga ne vidim potrebe za bumbizavanjem i trazenjem nekih usiljenik "first" momenata.

Ono sto je sada posljednje velike pitanje za Kineze je koliko ce brzo i jeftino moci ponovo iskoristiti uhvacene boostere, jer za smanjenje cijenje lansiranja je kljucno da su intervencije na tlu minimalne. Ako sad moraju promijeniti 5 motora i kilometar kablova, onda i nece biti nekog pojeftinjenja. Ali ne sumnjam da ce Kinezi pomalo i taj korak savladati.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.8.2026 15:04 (exec).
17 godina

još malo i stigli amerikance. priv uspješni pokusni let za Space X falcon je bio 2010.

da Space X ne daje uvida raznim podcastima i streaming-u svojih raketa, vjerojatno bi kinezima trebalo još 10 godina.

lijepo za njih, da napokon ne rade više smeća u orbiti(ako nakon 30000 raznih satelita se uopće to i gleda više)

Moj PC  
0 2 hvala 1
21 mjesec
Znači napraduju i sa metalurgijom, s obzirom da su prije desetak-dvadeset godina bili lošiji od Sovjeta iz osamdesetih.
Recimo kad su kupovali Su-27 borbene zrakoplove od Rusa (Su-27 zrakoplovi počeli s proizvodnjom sredinom osamdesetih). Nakon što su Rusi pristali prodati Kinezima i nadali se dugoročnom poslovanj , a ovi uz pomoć obrnutog (reverse) inženjering odjebali Ruse i pokrali im dizajn. Ali dugo, dugo nisu mogli kopirati motor približno dobar i dugotrajan kao sovjetski.
Novijih vijesti nema o tome zadnjih desetak godina, no ovo je neki dokaz napretka.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Zanimljivo, prestali su se javljati dezurni ksenofobi na ovakve vijesti. 

1 0 hvala 0
16 godina

a jebi ga, pale svijeće na koljenima pred ikonama Donalda T. i Sv. Elona Mošusnog da nas spase od "žute" propasti...

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.8.2026 13:21 (Stric_Jura).
17 godina
Stric_Jura kaže...

a jebi ga, pale svijeće na koljenima pred ikonama Donalda T. i Sv. Elona Mošusnog da nas spase od "žute" propasti...

zanimljivi su ti ksenofobi, uvijek "pale svijeće na koljenima pred ikonama" onih koji bi ih, i jesu, prodali za prvo sto mogu dobiti. Za jedan posjet "jednom" otoku bi ih sve prodeli prije nego trepnes. 

Mislim da je logican zakljucak da bi jedna osnovna karakteristika ksenofoba bila jako niska inteligencija. 

16 godina

gle, ksenofobija kao primarni impuls je razumljiva, samo nakon tog prvog impulsa/šoka, moraš i sebi i tom drugome dati priliku...

a oni koji ustraju u svojoj ksenofobiji zapravo se drže svog malog tora i svoje "posebnosti" zato jer zapravo ne moraju nakon toga ništa napraviti i postići, a zapravo nisu ni to svoje mjesto u toru sami stvorili - samo su rođeni/odgojeni/uvjeravani da su iznad onih s druge strane plota...

oni su odabrani, najpametniji, najljepši, najkuratiji...

Ju je je? Je ju je!
17 godina
Stric_Jura kaže...

gle, ksenofobija kao primarni impuls je razumljiva, samo nakon tog prvog impulsa/šoka, moraš i sebi i tom drugome dati priliku...

a oni koji ustraju u svojoj ksenofobiji zapravo se drže svog malog tora i svoje "posebnosti" zato jer zapravo ne moraju nakon toga ništa napraviti i postići, a zapravo nisu ni to svoje mjesto u toru sami stvorili - samo su rođeni/odgojeni/uvjeravani da su iznad onih s druge strane plota...

oni su odabrani, najpametniji, najljepši, najkuratiji...

I uobicajeno najnize inteligencije.

Ksenofobija nije logican prvi impuls jer ipak posotojimo kao jedna civilizacija, zajednicka, ljudska sa nekim zajednickim interesima. Taj impuls je los za opstanak.

16 godina

a gle, da ne znaš da postoje crnci, kad ga prvi put vidiš, bili bi presenečen - i obrnuto vrijedi...

taj ksenofobni impuls postoji, biti čovjekom znači nadvladati ga...

Ju je je? Je ju je!
17 godina
Stric_Jura kaže...

a gle, da ne znaš da postoje crnci, kad ga prvi put vidiš, bili bi presenečen - i obrnuto vrijedi...

A neznam, meni je u glavi izgleda star trek dok je drugima tonson 

Kad vidim nesto novo znatizeljan sam, zainteresiran, radoznao, da mi energije. Kad gledam te jedno te isto, a sto rambo kaze...

21 mjesec
Dečki jel se vidimo iduću subotu na koncertu? 💪💪💪
Man in black, nemoj ići lijevo, na križanju stani , čuješ li me rode , čuju ti se noge!
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
10 godina
Stric_Jura kaže...

Preporucio bih svima posjetu Juznoafrickoj Republici, Capetownu i vinogradima u okolici grada. 

Da vidite vrhunsku luku s ogromnim Krupp-ovim dizalicama, odlicne ceste, doline pune vinogradam, i generalno zemlju koju kao da si prebacio iz EU (i jos stepenica vise) koja tone otkako se vlast presla u ruke domaceg stanovnistva. 

8 godina
Gebirgs kaže...
Stric_Jura kaže...

Preporucio bih svima posjetu Juznoafrickoj Republici, Capetownu i vinogradima u okolici grada. 

Da vidite vrhunsku luku s ogromnim Krupp-ovim dizalicama, odlicne ceste, doline pune vinogradam, i generalno zemlju koju kao da si prebacio iz EU (i jos stepenica vise) koja tone otkako se vlast presla u ruke domaceg stanovnistva. 

Često čujem takve stvari, samo oni koji to pričaju ne kažu i da su ih bijeli ibermenši generacijama tretirali ko poludivlju stoku.
Barem ne podržavaju genocid nad onima koji su sad u sličnoj situaciji. Što je ipak znak nekakve elementarne ljudskosti, koja je tim ibermenšima bila strana.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
10 godina
Al Crane kaže...

Često čujem takve stvari, samo oni koji to pričaju ne kažu i da su ih bijeli ibermenši generacijama tretirali ko poludivlju stoku.
Barem ne podržavaju genocid nad onima koji su sad u sličnoj situaciji. Što je ipak znak nekakve elementarne ljudskosti, koja je tim ibermenšima bila strana.

Bez uvrede sada, ali sada kada bijeli ubermensi odlaze i ostavljaju sagradjenu zemlju originalnim stanovnicima, ista propada rekordnom brzinom. Jer domet domaceg stanovnistva je zivot u limenim kucama na kojima obavezno mora biti satelitski tanjur da se pokaze status, i tu ambicije staju. Osim da pokradu sve sto nije prisarafljeno ili pod oruzanom zastitom.

Nesto dublje, ambicija, iduci korak, tesko. 

Prilazem sliku iz osobne kolekcije, s autoputa u Capetown-u. Kada sletis, uzmes rent a car i krenes van na auto put prema gradu, odmah se pokaze znak "Warning, entering high crime area. Do not stop the car on the motorway".

10 minuta na autocesti, odmah, cekala nas je ekipa u 2 auta s upaljenih 4 zmigavca koji su kao imali prometnjak, i "trebali pomoc".

Da smo stali, bili naivni, bili bi u najmanju ruku opljackani.

I to ti je prvih 30 min u zemlji. Onda ides dalje. Nakon toga smo, po ulasku u grad, jer smo stigli oko 3 ujutro, samo vozili kroz crvena svjetla jer je bilo sumnjivih likova oko semafora koji su "nesto cekali" i bili na telefonu. 

Sad jel' kriv apartheid kojeg nema 35 god ili sto je, ne znam.

18 godina

Pa lijepo ti je objasnio čovjek: nakon toliko desetljeća izrabljivanja i getoizacije umjesto uključivosti i edukacije što možeš očekivati?

Gledam te!
16 godina

ili da uvedemo u nama razumljivije okvire:

nakon 40+ godina jugokomunističkog mraka gdje nisi smio reći da si Hrvat, a imao si samo jedan jogurt - sada smo samostalni te suvereni te imamo gospićki slučaj zbrinjavanja otpada recimo...

što su Ličani Zului? Slavonci Xose ili Swaziji ?

što reći koju posluku porati ?!?

Ju je je? Je ju je!
15 godina

Evo i DJI je objavio video akcijske kamere Osmo Action 6, cijelog leta.

Koja perspektiva

You know what that is? SIMPLY LOVELY!! Ill tell you that - Max Verstappen, BrazilGP 2024
Moj PC  
2 0 hvala 2
10 godina
Stric_Jura kaže...

što su Ličani Zului? Slavonci Xose ili Swaziji ?

što reći koju posluku porati ?!?

Pa rekoh

"Sad jel' kriv apartheid kojeg nema 35 god ili sto je, ne znam."

Ne znam, to je iznad mog paygrade-a. 

Samo znam da sam rodjen u YU. Da nikad nisam bio clan nikakve stranke, nista privatizirao, i cijeli zivot radim za ono sto imam. 

A dio sam naroda gdje su ti razni plemenski poglavice koji maznjavaju i zakapaju, i svasta rade. 

Ne razumijem jer nisam taj.

Mozda sam iz drugog plemena. 

8 godina
Gebirgs kaže...
Al Crane kaže...

Bez uvrede sada, ali sada kada bijeli ubermensi odlaze i ostavljaju sagradjenu zemlju originalnim stanovnicima, ista propada rekordnom brzinom. Jer domet domaceg stanovnistva je zivot u limenim kucama na kojima obavezno mora biti satelitski tanjur da se pokaze status, i tu ambicije staju. Osim da pokradu sve sto nije prisarafljeno ili pod oruzanom zastitom.

Nesto dublje, ambicija, iduci korak, tesko. 

Prilazem sliku iz osobne kolekcije, s autoputa u Capetown-u. Kada sletis, uzmes rent a car i krenes van na auto put prema gradu, odmah se pokaze znak "Warning, entering high crime area. Do not stop the car on the motorway".

10 minuta na autocesti, odmah, cekala nas je ekipa u 2 auta s upaljenih 4 zmigavca koji su kao imali prometnjak, i "trebali pomoc".

Da smo stali, bili naivni, bili bi u najmanju ruku opljackani.

I to ti je prvih 30 min u zemlji. Onda ides dalje. Nakon toga smo, po ulasku u grad, jer smo stigli oko 3 ujutro, samo vozili kroz crvena svjetla jer je bilo sumnjivih likova oko semafora koji su "nesto cekali" i bili na telefonu. 

Sad jel' kriv apartheid kojeg nema 35 god ili sto je, ne znam.

Misliš; Muskov stari je odmah po ukidanju apartheida predao sve svoje nebodere, viletine, limuzine, pokretnine, firme i tržište pokradenim smaragdima - crncima?
Ukinut je kapitalizam pa je uveden socijalizam - ili je samo ukinuta rasna segregacija i opresija, i svima je po difoltu dato pravo glasa i elementarna ljudska prava?
Pa ko bi rekao da ti nezahvalni crnci neće više robovati bijelcima pa sve propada, a kriminal je jedino od čega mnogi od njih mogu preživjeti drugačije.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.8.2026 15:34 (Al Crane).
8 godina
sudy_freak kaže...

Evo i DJI je objavio video akcijske kamere Osmo Action 6, cijelog leta.

Koja perspektiva

Fantastična snimka! 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice