Može li se od njega napraviti krokodil kao u Rusiji?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Može li se od njega napraviti krokodil kao u Rusiji?
Najkraće:
- krokodil nije jedinstven, standardiziran spoj, nego skupni naziv za ulične pripravke dobivene "izvlačenjem" opioida (tj. kodeina) iz lijekova koji su načelno dostupni u slobodnoj prodaji, bez recepta.
- Caffetin na našem tržištu ima u sebi 3-5 puta manje kodeina od uobičajenih tabletomanskih "sirovina" koje se u ruskim kućnim laboratorijima koriste kao početni materijal za izradu raznih vrsta krokodila (npr. Codelac, Terpincod i Pentalgin)
- cilj izrade krokodila je dobivanje opioidnog spoja za intravensku primjenu. Za to se iz tih lijekova izdvaja kodein. No, amaterska proizvodnja nikada ne uspijeva pročistiti sve druge (neopioidne) spojeve iz tableta, pa u dobivenim otopinama uvijek ima puno drugih spojeva (u Caffetinu su to paracetamol, propifenazon i kofein od aktivnih tvari, te razni konzervansi, punila i aditivi potrebni da se tableta izradi i sačuva stabilnom).
- ti spojevi - kada se kućnim metodama "prevedu" iz tablete u i.v. oblik (otopinu za uštrcavanje u venu) - su nepredvidiva toksična smjesa ne-opioidnih i opasnih tvari (jer nisu biološki pogodne za izravnu primjenu u krvotok)
- Caffetin takvih spojeva sadrži jako puno u odnosu na ono što je narkomanima potrebno (u jednoj tableti Caffetina je od svih navedenih spojeva daleko najmanje upravo kodeina), pa će se preradom Caffetina dobiti vrlo malen ili nikakav opioidni učinak, ali zauzvrat će otopina biti ekstremno zagađena toksičnim smećem.
Dakle
-- da, može se napraviti.
-- ne, nema efekta ni svrhe od toga.
Bio sam ovisan o Operilu, koristio ga godinama valjda cijeli život u početku povremeno po upiti a zadnjih godina svaki dan barem dva kapanja. Skidanje sa njega mogu usporediti da prestankom pušenja. Imao sam sreće, nemam nikakve posljedice na sluznici. Ali kad se sjetim koje zadovoljstvo mi je donosio maštam da ga ponovno koristim 
Liječnici bi pacijentima , pogotovo starijima trebali govoriti da tih 10-20 tableta koje uzimaju na dan imaju i štetnih posljedica. A i ljekarnici. No takvi i da čuju i vide neće to slušati ni vidjeti radi se o liniji manjeg otpora i prečacima.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Uz dužno poštovanje, Doc - u čemu je tu zapravo glavni problem?
https://www.cnbc.com/2018/04/11/goldman-asks-is-curing-patients-a-sustainable-business-model.html
Liječnici bi pacijentima , pogotovo starijima trebali govoriti da tih 10-20 tableta koje uzimaju na dan imaju i štetnih posljedica. A i ljekarnici. No takvi i da čuju i vide neće to slušati ni vidjeti radi se o liniji manjeg otpora i prečacima.
Ali ne govore. Nego idu na višednevne edukacije u Rovinj ili Dubrovnik. Koje su slučajno sponzorirane od tih istih proizvođača lijekova.
Priča iz stvarnog života...
Dobiješ recimo upalu pluća, i posljedično masivnu plućnu emboliju.
I za to, nakon boravka na intenzivnoj njezi, dobiješ lijek od kojeg ti pucaju kapilare u očnim jabučicama, i drugi koji ti trajno rasteže i uvija moždane arterije i izaziva napadaje padavice, samo ništa od toga ne piše u listiću uz lijekove nego si to sve sam izguglao na Pub-med i Mayo-clinic stranicama a doktorica ti je okorjela tuka koja je sve o medicini naučila prije 30+ godina pa misli da ju zajebavaš ili ju jednostavno boli neka stvar jer ljudi normalno prije ili poslije umiru... hoćeš li uzimati te lijekove, ili dobiti ugrušak u mozgu ili se jednostavno ugušiti poput ribe na suhom?
Bio sam ovisan o Operilu, koristio ga godinama valjda cijeli život u početku povremeno po upiti a zadnjih godina svaki dan barem dva kapanja. Skidanje sa njega mogu usporediti da prestankom pušenja. Imao sam sreće, nemam nikakve posljedice na sluznici. Ali kad se sjetim koje zadovoljstvo mi je donosio maštam da ga ponovno koristim 
Ako se dobro sjećam, postoje dvije glavne skupine tih kapi za nos koje imaju različito djelovanje: jedna grupa ti isušuje nosno-sinusnu sluznicu, dok druga grupa smanjuje nabubrene polipe (neka me Doc ispravi ako griješim). E sad, ako uzimaš krivu grupu, to je generalni zajeb. Ja sam tako izgubio osjet mirisa & okusa (a kažu da udara i na srce).
Nisam pri tome osjetio neko posebno zadovoljstvo, osim što sam mogao spavati bez hvatanja zraka kao utopljenik na usta.