Je li više došao kraj fantazije „svi-mogu-biti-pro

poruka: 123
|
čitano: 22.545
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Je li više došao kraj fantazije „svi-mogu-biti-pro".
5 godina
Re: Je li više došao kraj fantazije „svi-mogu-biti
wyks kaže...
ihush kaže...

-skupo? sve mora biti skupo za biz.. tad je biz sretan, zarađuje i sve imamo.. nije važno koliko je skupo, nego koliko nam je dostupno-priuštivo.. pa i nužno.. bez tog nema biza, a bez biza nema ničeg, pogotovo ako je resurs neograničen-free-đabe.. jer tad biz nema kako zaraditi a tad ne postoji ništa, sustav-distribucije itd.. postoji dok je skupo-zarada i zato mora biti skupo, važniji zakon profita nego ekvivalencije tržišta.. :)

Skoro 50 ljeta ide od epskog Gates v. Jobs rata računala, računala danas skoro skupa kao tada. "Bit će jeftinije", bilo 10 godina, kad će opet? 

50 ljeta izdavanja Officea koji će zamjeniti dokumente - papirologije nikad više, obrade podataka nikad više.

50 ljeta razvoja računala - kao računala - odjeli financija nikad veći. (U mojoj bivšoj firmi 5 recepcionera, 16 računovođa.)

50 ljeta razvoja programiranja - evo svi imamo svoj ručno napisani OS. 

Je li nama danas 50x bolje jer smo 50 godina imali računala? 

Adobe? Svi kao doma crtamo u Illustratoru nove Rembrandte i Mona Lise pa u pigmentnom A2 printeru koji je "pojeftinio" doma printamo to sve i kačimo na zid. 

Digitalni fotoaparati? Evo svi imamo svoj foto-atelijer, svi se sami slikaju za vjenčanja

SSD? Evo, jeftino, svi doma imamo svoj "Mainframe" i pristupamo njemu kao osobnoj knjižnici i foto/glezbenom/filmskom studiju

Interet? Evo svi imamo svoju web stranicu jer si nitko bez digitalne persone.

HTML/CSS? - Evo svi smo kućni programeri pa radimo svoju web stranicu

Android open source? - evo svi radimo svoje aplikacije.

Spomenuo si i bager. Evo jeftino na Alibabi, svi kopamo svoje kanale. Doduše, sve je više DIY projekata, ali to je radi folklora (moj muž je jači od tvog) i do toga da skuplje plaćamo nešto drugo (male popravke auta koje su ljudi radili doma) pa nemamo za platiti te radove pa eto - DIY.

Ovdje ima 3 ljubitelja AIa:

1. Programer koji mrzi i vrijeđa klijente 

2. Klijent koji mrzi i vrijeđa programere

3. Osoba koja nikad ništa svoje nije stvorila niti ima pojma što je kreacija, niti ga veseli istinska ljudska interkacija kroz umjetnost

I nekako svi troje misle da će AI rješiti probleme koje imaju. Gud Lak. 

Ne možeš sam sebe poškakljat, kao što je seks bolji od drkanja. 

Ljudi ne vole tehnologiju, ljudi vole osjećaj koji im pruža ostvarenje u vještini ili djelu kako svojem, tako i tuđem. Tako i tehnologija predstavlja nešto više, i zato je propao dot.com - digitalna persona nema smisla ako nema nema nekog da ju vidi. 

Spominje se YouTube - jednak putovanju trupa teatra po europi u 16 stoljeću. Shakespeare bi bio Tuber.

Postoji anegdota da su izumitelja 8x učinkovitijeg tkalačkog stroja skoro pretukli - ne jer su mrzili tehnologiju nego jer su znali da će biti 16x izrabljivani. 

Ea-nasir se bunio na kvalitetu bakra - ovdje Stoja kaže: ili još gore, morao bi tražiti programera, platiti ga i onda vjerojatno i duže čekati (jer bi on sigurno našao način kako da zakomplicira moju ideju)

Iddin-Sin je svojoj majci prije 4000godina napisao da ga očito ne voli jer mu radi lošu odjeću, citiram: 

The son of Adad-iddinam, whose father is only an assistant of my father, (has) two new sets
of clothes [break] while you fuss even about a single set of clothes
for me. In spite of the fact that you bore me and his mother only
adopted him, his mother loves him, while you, you do not love me!

Da li se Perica danas, pored 600x učinkovitijeg tkalačkog stroja i dalje žali mami da mu odjeća nije kul, dok sva druga djeca u razredu.... 

Ljudi ne vole računala - vole ono što im računalo donese, a to je komedija/tragedija/drama (umjetnost i zabava/igra) i komunikacija. Ljudi ne vole aute ni avione ni vlakove - ljudi vole putovati i vidjeti bližnje. 

50 ljeta prošlo, informatička pismenost u padu. 

Ljudi će koristiti AI za svoje aplikacije. Koje? Iste one koje ne koriste sada?

Imamo mješalice, bagere, betone, cigle, dizalice, CAD arihtekte, računalne izračune statike, mješalice betona, šlepere - koliko košta kuća? Je li 8x jeftinija jer je onaj izmislio 8x učinkovitiji tkalački stan?

(Medicina je jedini univerzalni napredak, jer je rezultat život, ali kad se pogleda cijena zdravih zubi, a sve neki novi materijali 8x bolji, jeftiniji i izdržljiviji).

Razumijem da ti je trenutno sve crno i da se osjećaš iscrpljeno od svega. Ponekad nam se čini da nema smisla i da se teret ne može skinuti s leđa.
Ipak, vjerujem da ovo stanje nije konačno.
Koliko god se činilo da stojimo u mjestu, život nosi neočekivane promjene i rješenja koja sada ne vidimo.
Nadam se da ćeš skupiti snagu, odmoriti se i dati priliku nekim boljim danima.
Čuvaj se. 

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !
16 godina

Moj osvrt na raspravu
Ja mogu biti bolji programer uz pomoć AI-ja. Moja mater ne može.
Toliko o naslovu.
Raduje me Dragina referenca na The Hobbit za ZX Spectrum... (u podrumu jezerskog kralja čekaš Thorina da naleti, pa onda: break window, say to Thorin "carry me", say to Thorin "go window")... čisto radi povratka u osamdeset treću ili četvrtu.
Dvije stvari:
1) Je li itko čitao Babilonsku knjižnicu J. L. Borgesa? Ukratko, to je bit onoga što ti znači dobar prompt.
 i
2) Kakav osjećaj ima seljo beljo vulgaris homo sapiens saznanjem da u džepu ima svo znanje ovoga svijeta? I uz to još i umjetnu inteligenciju koja to znanje, k tome pride, "zna" upotrebljavati?
Ad 1) Može li se reći da se slučajnim nabacivanjem slova u knjigu može doći do konačnog odgovora (smisla života, svemira i svega ostalog)? Takvo slaganje može dati smislene odgovore, ali jesu li oni točni? Je li knjiga onda svjesna? Tko će provjeriti te nabacane činjenice?
Ad 2) Osjećaj je diivan. Nema veze što se to znanje ne zna koristiti, niti se zna upravljati umjetnom inteligencijom. Ali se zato mogu raditi AI videoisječci budalaština i tako osloboditi vlastita kreativnost. Moć. Marketinški potencijal. Prodaš mu priču, kao što su evanđelisti AI-ja prodali ostatku svijeta, i on povjeruje.
Sve sama površnost, glupost, neznanje i prodavanje magle.
Po meni, većina AI priče postoji zbog učinaka zakona potencije (power law) i, sukladno njemu, potencijske distribucije (power distribution) bogatstva. Sve je to tu kako bi se otvorile dodatne mogućnosti investiranja, pa ako netko pogodi jackpot, postaje najbogatiji. Općenito se svaka euforija u biznisu zadnjih 40-ak godina odvija po ovom algoritmu; obećanja su sve veća, kao i očekivanja, a meni se riga na toliki fake it 'til you make it.
Ostatak AI priče (tipa analiza magneta i slično) nije puka priča, nego nešto zaista korisno.
Svakako, sve se svodi na pristup: "Evo ti znanje, evo ti sve, nećeš trebati biti pametniji. Kompjuteri će mislit za nas, a mi ćemo samo pivat po cili dan."

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2026 19:51 (Punti).

2 0 hvala 1
18 godina

Nemam ništa novo za reći, došao sam samo Drago pokvariti mu dan. 

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
Moj PC  
1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice