Najžešći element , evo treći put pročitao , jako zanimljivo!
Ova čilska salitra koliko Ima veze sa Čileom ili je ima i u ostalim područjima J. Amerike ?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Najžešći element , evo treći put pročitao , jako zanimljivo!
Ova čilska salitra koliko Ima veze sa Čileom ili je ima i u ostalim područjima J. Amerike ?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Jako mi je interesantna povijest postupka dobivanja dušika, obzirom da sam baš nedavno imao potrebe čitati o generatorima dušika (i opasnostima koje isti nose).
Naime N2 generatori su vrlo jednostavne naprave, ako sam dobro shvatio: doslovno dva cilindra s grafenskim "sitima" čija struktura je dovoljno velika da propušta atome dušika i istovremeno dovoljno sitna da zarobljava kisik. Kako se jedan cilindar zaguši, tako sustav generaciju prebacuje na drugi, a iz ovog prvog se potom otpušta kisik, te se čitav postupak ponavlja. I tako od ogromnih inicijalnih komplikacija dođemo do postupka 99.99%-tne čistoće uz malo struje potrebne za pogon najobičnijeg kompresora zraka...
Ono što me nakon toga muči je da sam za dušik čuo da "krade" kisik. Nisam baš razumio što bi to točno značilo, isprva sam mislio da se radi o nekakvoj kemijskoj reakciji ali sada mi se čini da se jednostavno radi o udjelu kisika u zraku koji dišemo. Ako netko zna sa sigurnošću o čemu se radi, bilo bi mi jako drago naučiti.
Naime koristio bih generator dušika u poluukopanoj garaži za potrebe povremenog varenja ali bih rado preživio takve eksperimente ako je moguće.
Gledam te!