Prošle budućnosti kojih nije bilo

poruka: 10
|
čitano: 1.950
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Prošle budućnosti kojih nije bilo".
8 godina

Youtube me ubija sa tim AI slopom jer klikneš slučajno na jedan takav "mix" i gotov si jer ti samo to AI sra...e predlaže a svi su doslovno copy/paste jedan drugog i na večini čak nije ni napisano da je kreirano sa AI iako svaki debil vidi da je....

Moj PC  
7 0 hvala 1
18 godina

Indikativno mi je da je toliko muzičkog AI sadržaja baš u toj retrofuturističkoj kategoriji. Biće da su nostalgični ljudi laka meta, a verovatno je i AI-ju najlakše "stvarati" muziku tipa vaporwavea, i "atmosferičnih" kompozicija u kojima melodija zapravo ne vodi nikuda, ne razrešuje se, nema početak i kraj misli.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
3 0 hvala 0
18 godina
Re: Prošle budućnosti kojih nije bilo
Ivan(4) kaže...

Indikativno mi je da je toliko muzičkog AI sadržaja baš u toj retrofuturističkoj kategoriji. Biće da su nostalgični ljudi laka meta, a verovatno je i AI-ju najlakše "stvarati" muziku tipa vaporwavea, i "atmosferičnih" kompozicija u kojima melodija zapravo ne vodi nikuda, ne razrešuje se, nema početak i kraj misli.

Kako to misliš da se ne razrješuje? U smislu akorda koji ne dočekaju idući akord koji ga razriješi (recimo C iza Ddim ili Dd-A-E-A... bla nešto - kao Angel Flying too Close to the Ground) ili u nekom filozofskom smislu?

This space for rent!
5 godina

Hm
G
Em
F#
C#m
A
F#m
G#
F
Am
C#m7b5
D
Dsus4

E, ovo je lijepa harmonija za početnike.

Igleda složeno, no na gitari nije, a lipo zvuči.

The Show Must Go On, Grupa Queen

Neka mi AI takvu napravi, plaćam u zlatnim listićima.

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !

2 0 hvala 0
18 godina

Sad upadam u muzičku teoriju kojom ne vladam dovoljno, ali postoji način na koji se završavaju muzičke fraze (npr određeni tonovi lestvice) i to daje nešto nalik kraju rečenice u tekstu. Razne atmosferične slop kompozicije to ne rade, nego se tamo gde bi trebalo da bude kraj misli uglavnom vraćaju na početak iste ideje, a onda povremeno samo pređu u drugu frazu, a da prvu nisu završili. Ok ako ne slušaš zapravo samu muziku (npr ovo je često kod "ljudskih" kompozicija koje su pozadina za neki drugi sadržaj), ali nekako mi je nezadovoljavajuće ako zapravo slušaš muziku (nasuprot korišćenju muzike za stvaranje "pozadinskog šuma" dok radiš nešto drugo).

Npr prvo što mi je izašlo u incognito prozoru pod retrofuturistic ai:

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Ivan(4) kaže...

Sad upadam u muzičku teoriju kojom ne vladam dovoljno, ali postoji način na koji se završavaju muzičke fraze (npr određeni tonovi lestvice) i to daje nešto nalik kraju rečenice u tekstu. Razne atmosferične slop kompozicije to ne rade, nego se tamo gde bi trebalo da bude kraj misli uglavnom vraćaju na početak iste ideje, a onda povremeno samo pređu u drugu frazu, a da prvu nisu završili. Ok ako ne slušaš zapravo samu muziku (npr ovo je često kod "ljudskih" kompozicija koje su pozadina za neki drugi sadržaj), ali nekako mi je nezadovoljavajuće ako zapravo slušaš muziku (nasuprot korišćenju muzike za stvaranje "pozadinskog šuma" dok radiš nešto drugo).

To ti je stvar konvencije - imaš razne progresije akorda i razne ideje unutar same zapadne glazbene teorije što spada gdje, a što ne spada - i iznimke. Recimo "blue note" u bluzu koja upada u "pentatonski" niz (u navodnike jer s tom notom više nije pentatonski) i zvuči savršeno, ali samo ako na njoj ne visiš nego protrčiš preko nje. 

Mi smo se navikli na određene progresije ne zato jer je to nešto "prirodno", nego zato jer smo s tim odrasli i to smo upili kao "normalno". Glazbena teorija je "kuharica" za skladanje, ali ta teorija poznaje različite tradicije - napiši u tražilicu, recimo, arapska notna ljestvica ili progresija akorda (ili španjolska progresija akorda koja spada u zapadnu glazbenu teoriju, ali je posebna) i vidit će da i tu postoje pravila i sistem, ali različito od onoga na što si navikao. 

U toj simfonijskoj elektronskoj glazbi tipa Jarrea (i koju oponašaju ovi gore) dosta tih pravila leti kroz prozor "from the get go", ali to ne znači da je zvučna slika i emocije koje osjetiš kad slušaš nešto takvo besmislene, odnosno da ne bi trebao osjećati to što osjećaš. 

Sad ove ideje "zaokružena misao" i tako to - mislim da je to više naša projekcija u instrumentalnu skladbu.

Je li Springteenov Dancing in the Dark završava kao zaokružena misao kad pjesma završava s fade-outom "the most chickenshit cowardly way to end the song" kaže neki tip općenito za taj način završavanja pjesme, ne konkretno za ovu pjesmu? 

Kako se uzme - može se i tako tumačiti, a možda baš takav kraj trebaš za pjesmu koja govori o monotoniji (radničkog, valjda) života.

This space for rent!
17 godina
Zaporožac kaže...

.. 

E, ovo je lijepa harmonija za početnike.

Igleda složeno, no na gitari nije, a lipo zvuči.

..

Em H7 Em G H7 .. prepoznatljivo na prvi akord, lijepe žene prolaze kroz grad, .. duda, duda.. :)

-nego o onom press buttonu, .. fascinantno, uvijek je to neki veliki crveni buton, gumb, tipka.. i glavni lik u posljednjim sekundama uspije, ili ne.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
21 mjesec
Ja slušam takvu glazbu, Žare, Paul Van Dyk , Tijesto 😅 , Armin i ostale pa čak i Kraftwerka ali razlika je ogromna u tome što je "ovo" baš generik i nema dušu!

Primjera radi , našao sam bio neku apl. "trance radio" i pušćao dok vježbam i super jedna pjesma nikad čuo , ima ritam, zanimljiv bas i ima ljepuškastu melodiju. Pa krene druga , pa treća i nekako je sve šablonski nepamtljivo, generic melodije. Dok pravi trance hitovi su one melodije koje si jednom čuo i nikada više ih se ne može zaboraviti.

Recimo moderna obrada trance-dance hitova je slična stvar, top melodije ugovne čak i vlastiti umjetnici, naprave neki meš te predivne upečatljive melodije i nekog bezveznog pjevušenje žemskog vokala.
Ili recimo Dejvid Gleta i fantastična titanium pjesma gdje je refren melodija, vau kako tuče u alfa valovima na mozak. I onda napravi obradu gdje je refren totalno generik trance bez duše kao da ga je UI napravio a vjerojatno i je. I nažalost to je uspješan hit koji eto nikad nitko neće slušati doma (dok staru verziju hoće), ali će svi pušćati na partijima i mladež ju voli, čuli ste tu pjesmu prije svake utakmice na svjetskom prvenstvu. Nije loša stvar ali da nije Gueta nebi ju nikad ni čuli.

I onda me još više živciraju oni kad pišu ili pričaju da današnja glazba (ili filmovi) nije dobra i ne pravi se više kao prije.
Ima glazbe/filmova danas top, vrh vrhova, samo ima još više smeća i još više generic smeća.

Recimo ima i problem slušatelja ili izdavačke kuće , džabe Van Buurenu praviti predivne pjesme kojih ima (i hvala mu na tome) i ne slušaju se toliko. I onda napravi sprdačinu blah, blah, blah i jebte postane pjesma hit 🙄🤔😅
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina

Tehnološka anksioznost, meni je ovo teski bullshit od glazbe, "glazba" iz doba atarija i c64 za djecu, shvacam nostalgiju i potrebu odredene gerijatrije za tim no i na kraju sto danas znaci dobra prodaja u glazbi pogotovo ovoj?

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.8.2026 12:09 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
21 mjesec
"Tehnološka anksioznost, meni je ovo teski bullshit od glazbe, "glazba" iz doba atarija i c64 za djecu, shvacam nostalgiju i potrebu odredene gerijatrije... "

Čuj o ukusima se ...

Nađoh se prozvan pa evo primjer iz stare igrice gdje je melodija vrh:

Onda izađe super obrada vrh , pjesma koja se nađe i u jednom filmu:

a i kasnije ju obrađuju:

Neki vole te zarazne melodije , recimo "popcorn" melodija iz onih starih aparata po sajmovima.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice