Chatbot kao visokofunkcionalni psihopat

poruka: 10
|
čitano: 1.992
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Chatbot kao visokofunkcionalni psihopat".
18 godina

Po meni, odgovorni su i jedni i drugi.

Činjenično, chatbot je alat pa tužba protiv proizvođača djeluje kao tužba protiv proizvođača noža kojim si se porezao. Međutim, proizvođači ovdje svjesno zavaravaju ljude (npr. dovodeći svijest u isti kontekst s alatom, direktno - poput Anthropica, ili indirektno - poput OpenAI-a, kojemu je, na primjer, model nedavno "svojevoljno pobjegao iz sobe i hakirao tamo neki server"). A tu su i parametri - poput temperature modela. Mogli su ih trenirati da preferiraju istinu a ne uvjerljivost, no onda bi zvučali manje ljudski. Ali za to su jednako krivi i potrošači, koji očito u prosjeku preferiraju uvjerljivost od istine same. Znači tražiš zavaravanje a onda se žališ na to što si sam tražio i što podržavaš - kao kad se glasač HDZ-a žali o korupciji.

CompleteRelativity
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.7.2026 9:59 (PaleRider).

13 0 hvala 2
17 godina

Evo ne znam ali baš sam jako ogorćen na HR zdravstvo i zašto moram sam sebe lijećiti pomoću Claudea i youtubea.

Valjda će mi se doktorica vratiti uskoro s porodiljnog/specijalizacije/čega već pošto ovi klinci s faksa koji su joj zamjena će me ubiti. 

0 0 hvala 1
5 godina

e, moj pastore

(htjedoh staviti sličicu. tekst može, slikica ne može) 

Server Error in '/' Application.Runtime ErrorDescription: An application error occurred on the server. The current custom error settings for this application prevent the details of the application error from being viewed remotely (for security reasons). It could, however, be viewed by browsers running on the local server machine.

Details: To enable the details of this specific error message to be viewable on remote machines, please create a <customErrors> tag within a "web.config" configuration file located in the root directory of the current web application. This <customErrors> tag should then have its "mode" attribute set to "Off".

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.7.2026 8:34 (Zaporožac).

0 0 hvala 1
18 godina

Dobrom dijelu likara po bolnicama kad spustiš prozor sa aplikacijom u kojoj pišu nalaz je otvoren ChatGPT koji im pomaže pisati nalaz.

Board Games Fanatic

0 0 hvala 0
18 godina
Re: Chatbot kao visokofunkcionalni psihopat
PaleRider kaže...

Činjenično, chatbot je alat pa tužba protiv proizvođača djeluje kao tužba protiv proizvođača noža kojim si se porezao. Međutim, proizvođači ovdje svjesno zavaravaju ljude (npr. dovodeći svijest u isti kontekst s alatom, direktno - poput Anthropica, ili indirektno - poput OpenAI-a, kojemu je, na primjer, model nedavno "svojevoljno pobjegao iz sobe i hakirao tamo neki server"). A tu su i parametri - poput temperature modela. Mogli su ih trenirati da preferiraju istinu a ne uvjerljivost, no onda bi zvučali manje ljudski. Ali za to su jednako krivi i potrošači, koji očito u prosjeku preferiraju uvjerljivost od istine same. Znači tražiš zavaravanje a onda se žališ na to što si sam tražio i što podržavaš - kao kad se glasač HDZ-a žali o korupciji.

Ovo sam doslovno htio napisati. Svjesno se daju nerealne mogucnosti tim modelima i tako se reklamiraju, a onda se odgovnorst zeli prebaciti na obicnog covjeka. Najlakse je reci da je neko bio glup pa nasjeo...ali nije, imas sigurno milone ljudi koji traze medicinske savjete od ChatGPT a. Kao eto, nema veze, ako neko umre zbog toga kriv je sto je glup.

Na kraju, kad vidim koliko tehnicki potkovanih ljudi, pa i na programerskim subreditima, pripisuje nerealne mogucnosti LLM-ovima i vjeruju da je to skoro AGI, zasto onda ocekivati od pastora, ili bilo koga kome to nije profesija da razumije nacin funkcioniranja LLM-a i, halucinacije, ulizivanje i ostale gluposti...

Ako ChatGPT nije u stanju da daje ispravne odgovore kada ga pitaju "obicni" ljudi, onda ne treba ni da bude dostupan obicnim ljudima.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.7.2026 17:16 (knight).
4 godine
knight kaže...
PaleRider kaže...

Ovo sam doslovno htio napisati. Svjesno se daju nerealne mogucnosti tim modelima i tako se reklamiraju, a onda se odgovnorst zeli prebaciti na obicnog covjeka. Najlakse je reci da je neko bio glup pa nasjeo...ali nije, imas sigurno milone ljudi koji traze medicinske savjete od ChatGPT a. Kao eto, nema veze, ako neko umre zbog toga kriv je sto je glup.

Na kraju, kad vidim koliko tehnicki potkovanih ljudi, pa i na programerskim subreditima, pripisuje nerealne mogucnosti LLM-ovima i vjeruju da je to skoro AGI, zasto onda ocekivati od pastora, ili bilo koga kome to nije profesija da razumije nacin funkcioniranja LLM-a i, halucinacije, ulizivanje i ostale gluposti...

Ako ChatGPT nije u stanju da daje ispravne odgovore kada ga pitaju "obicni" ljudi, onda ne treba ni da bude dostupan obicnim ljudima.

.. evo još jednog bez instikta za samoodržanje.

"Dragi, izgledam li debelo u ovoj haljini?" , "Draga izgledaš debelo u svakoj haljini" 👀

Bijele laži su apsolutno nužne u ljudskim odnosima..

11 godina

Koliko ja znam, većina pitanje vezana uz zdravlje chatbotovi odgovaraju sa "Nisam liječnik ali mogu pogledati, ali konzultirajte se sa liječnikom". Bar po mojem iskustvu.

4 0 hvala 2
5 godina

Chat bot prikuplja informacije (ako se radi o medicini)  s oficijelnih medicinskih stranica, ne s Jakuševca ili od Brace sa Srebrnjaka.

Da bi imao koristi, moraš se malo kontati u medicinu, ili dobro poznavati svoje medicinske probleme i vjerojatno će ti pronaći bolji lijek, kremu za lice, kremu za dječje guze, bolji nadomjestak željeza, nego liječnik.

Danas su liječnici prinuđeni propisivati jeftinje lijekove pa kada dođeš liječnici LOM s ChatGPT objašnjenjem zašto tražiš drugi lijek, ona se iznenadi kako ti to znaš i propiše ti bolji lijek.

To sam osobno doživio. 👍

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.7.2026 9:17 (Zaporožac).

0 0 hvala 1
21 mjesec
"e, moj pastore"!

"Bog nije stvorio tvoje tijelo da vječno zakazuje“ 😅

Jbte na što ljudi sve padaju i popuše priče , ćovijek se uplaši kad pročita!
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
18 godina
I u “uputama” za Aspirin piše da mogu umrijeti ako ga popijem. Tako da sitno pisanih “sam si si kriv” pravnih isključivanja odgovornosti imamo i u “real life”, na samo kod slatkoriječivih digitalnih blebetala.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice