Tko zapravo i kada plaća novu carinu od 3 eura na

poruka: 31
|
čitano: 9.955
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Tko zapravo i kada plaća novu carinu od 3 eura na ".
14 godina

Laže POŠTA lažu ljudiiii, polakomili se naši u Pošti za 3 ojra po stavci SRAMOTA! Eu jasno kaže.

EDIT:

Da stvar bude još smješnija naručio sam AAA baterije Litijske sa USB C punjenjem sa TEMUa prije par dana i oni su mi uredno naplatili 3 ojra za baterije i 3 za drugu stavku i još 25% PDV na tih 6 ojra!

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.7.2026 17:19 (Streetpunk).
Moj PC  
0 0 hvala 1
18 godina
Re: Tko zapravo i kada plaća novu carinu od 3 eura
Prvo se zapitajte kakav to pravnik želi raditi u carinskoj upravi. E takav pravnik bi trebao rastumačiti carini ovo pitanje.
U praksi to izgleda tako da se šef tog dijela carine koji je dobio zadatak da se izjasni jer nitko drugi neće, je donio odluku da se plaća ovako. Nema tu veće pameti od toga i tako se to inače rješava u svoj javnoj upravi

2 0 hvala 0
7 godina
Temu valjda "igra na sigurno" pa na SVAKI PREDMET zaračunava dodatno carinu!
Za probu sam dodao u košaricu 3 ista predmeta od 3 različita prodavača, što bi trebalo biti jedna stavka (jedna grupa proizvoda) i na SVAKI su uračunali dodatno carinske troškove...
Za sada - Temu je kod mene "na ledu".

9 0 hvala 3
17 godina

Ja sam naručio sa alija pred par dana, pisalo je kao u cijeni proizvoda - "Price includes Duties - VAT included" pa ćemo vidjeti hoće li mi pošta dodatno naplatiti, po ovome ne bi trebali ako sam platio i carinu i PDV u cijeni.

Stoja
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina

-klasične kolokvijalne gluparije-izjave.. i klasična eu birokracija, zakoni, logika, pravo do provedbe..

-gdje početi? što je pogrešno-glupo-neznanje? može li si netko tko daje službeni odgovor dozvoliti laički odgovor vs formalno pravni jer stvar je u zakonu, ne u osobnom tumačenju istog i potreba za krutim formalnim tumačenjem.

-npr eu jezici i nijanse prijevoda-značenja, govornog jezika, običnih ljudi i pravne terminologije u ovom slučaju carina i carniski propisi.

-kolokvijalno-laički, možemo reći da je svejedno koju riječ upotrijebimo, npr porez-carina-namet-trošak-naplata.. da, može biti svejedno, kupac plaća iznos, no pravno nije svejedno a ovo nije osobno tumačenje nego zakonsko, važno je formalno, ono što piše i što svaka riječ znači..

-riječ. .. carina i carinska deklaracija, naplata carine ili carinskih troškova izdavanja deklaracije.. carina je porez na uvoz robe, može biti nulta stopa 0% ili npr 10%.. u odnosu na cijenu-vrijednost robe, ovisno o tarifnoj skupini u koju roba spada .. jasno? ok.. carinski trošak izdavanja deklaracije je nešto drugo, fixni trošak samog izdavanja papira, deklaracije, za robu koja bez deklaracije ne može putovati kroz eu jer bi tad bio šverc.. pri tome carina može biti nula, no trošak samog izdavanja i dalje postoji, tj do sad su robe zanemarive vrijednosti upravo zato po toj osnovi bile oslobođene troška izdavanja deklaracije.. i opet, to nije carina, to je trošak carinske deklaracije. .. za usporedbu, poneka trgovina ili telekom za izdavanje kopije računa ako smo npr račun izgubili, može naplatiti ovisno o cjeniku kako navedu, recimo 2€.. i to je to, trošak papira, pisma, računa, rada na kasi.. dok poneki trogvac ima čak 100€ u cjeniku za tu stavku.. (u vrijeme kuna, bilo je 5-15kn kod telekoma, regulacijom zakona i obvezom da trgovac mora izdati račun ako se zatraži, poneki su uveli u cjenik, jer bez cjenika ne mogu ni naplatiti bilo koji iznos.. a tad je 15kn postalo 2€.. što je vrlo slično ovih 3€, tj ako uzmemo u obzir posljednjih par godina inflacije-poskupljenja po eu to je očekivan skok za taj trošak usporediv, izdavanje računa ili deklaracije, uz napomenu da je u normalnom poslovanju samo naplaćivanje računa zabranjeno, uračunato u cijenu robe.. itd.).

-ok, eu uvodi naplatu carinske deklaracije.. i ponovo, to nije carina, jer bi to tad bio postotak ovisno o tarifi-skupini za robu npr 10%, nego je to fixni trošak i uveden po osnovi stvarnog troška samog ispisa papira..

-to je u prethodnom periodu uvođenja-pregovora bilo po tarifnim skupinama, ne po komadu robe, nego ako je sva roba u pošiljci iste tarifne grupe za jednu deklaraciju  tad je to jedan trošak, ako je više carinskih deklaracija tad je više-umnožak, ali ne po komadu robe, nego po tarifnom broju (primjer post iznad gdje se naruči ista roba od tri trgovca i naplate tri puta istu deklaraciju, no to je 'loš' primjer jer realno kupac neće kupiti istu robu na tri mjesta.. ali i taj pirmjer ukazuje na problem + ono što je obećavano u najavi i moguće stanje u naplati.. umjesto pravne države, divlji zapad..).

-pošto se za pdv osnovica uzima sa svim troškovima, dostave-carine.. tad je na taj trošak potrebno dodati i pdv ovisno o državi, naš 25% što znači da je to trošak od 3+0,75c=3,75.. ok?

-tko izdaje deklaraciju? -carina. ne uvoznik, ne špediter, ne kupac, .. carina, carinska služba države, u ovom slučaju eu..

-tko je uvoznik? u ovom slučaju je to kranji mali kupac, ne neki posrednik-uvoznik, ne špediter, jer mali kupac nema špeditera, ne dostava jer oni nisu carina-špedicija .. odnosno bilo koja pravna osoba može biti nečiji zastupnik u nekom poslu, ako ga se ovlasti-angažira, pa ako je netko uvoznik robe tad će imati i svog špeditera, koji će u njegovo ime obavljati posao uvoza, ali važno u toj rečenici, u njegovo ime.. za njega, ne za sebe, jer špediter nije uvoznik robe.. nije to veleprodaja-distributer-uvoznik za trgovinu, jer nije, jer je to mali kranji kupac, pravna-fizička osoba..

-što se sad u eu pojavilo kao nova riječ? deklarant.. netko tko što? izdaje deklaraciju? ne, to radi carina, država, ne radi to špediter, odnosno uvoznik-posrednik-špediter bi bio po eu izjavi ta osoba, no to je tad pravno netočno, jer ne izdaje deklaraciju špediter.. odnosno carina je ona koja izdaje deklaraciju, pa ako se pod pojmom deklarant misli na carinu, tad ok.. no tad ljudi pomisle da je to neki posrednik, kao pošta, dostava.. a i sama eu jer se očigledno taj pojam spaja s tim tko će taj trošak platiti kao obveznik i kaže da je to posrednik-dostavljač.. koji će tad taj trošak naplatiti od kupca.. tj eu ako misli tako, treba znati da je to protivno zakonu, jer obveznik prema carinskom trošku je kupac, kranji mali kupac, ne dostava-posrednik.. odnosno posrednik u tome samo može biti posrednik a da je ugovoreni špediter tad bi on taj pravni posao obavio u ime stranke koju zastupa, tj ne u svoje ime, jer nije on obveznik prema carini u tom poslu, nego kupac, uvoznik robe.. pravna služba koja to pravno ne razlikuje je .. glupa-nesposobna.. mada se to 'ljudski' može tako riješiti, kao posrednički praktičan način, no pravno se to ne smije jer naprosto nije tako..

-čak kad država kao u našem slučaju, dio posla prenese na poštu, ulazna sortirnica, posao carine ne rade djelatnici pošte, nego carine-države.. naprosto djelatnik mora biti zaposlen u državi-carini, da bi njegov pečat-potpis bio pravno valjan, odnosno, država-carina ako želi može prenjeti ovlasti lupanja pečata na treću osobu, pravnu službu, poštu.. no to je tad konkretno pravno ovlaštenje .. i u ovim pričama u eu se to nigdje ne navodi, ne spominje.. nema.. -dakle, nije to... ali se tumači kao da je 'defacto' tako.. pri čemu pravno, ne može nešto biti defacto, tj ili je regulirano zakonom ili nije, ili eu uvodi sustav ili je stihija.. ili-ili.

-na kraju šlag, h-pošta.. i njihova objava da za sad neće prihvaćati plaćanje karticama, keš.. ono, nisu znali? pola godine je u najavi i dan prije kažu nisu spremni? .. jesu li bili spremni prije par mjeseci? previd? šlamperaj..

-suprotno.. već postojeći ioss.. i sve već ekšli radi, tj kupnja i u košarici je vidljiv iznos, plati se i to je to, jednako kao za pdv.. i već potvrđeno pojedini kupci su uredno primili paket (dok se za neke ne zna jesu li zbog datuma narudžbe prije stupanja na snagu uopće naplaćeni carinski troškovi ili još prolazi bez..).

-dakle, ako je trgovina u sustavu, bit će sve obračunato, uredno, bez problema tko je u međuvremenu dužan platiti trošak ili kako naplatiti.. tj to će znači biti problem za robe koje su izvan iossa, logika-eliminacija-ili-ili..

-ah.. i ovo :) .. eu carinska skladišta, i dio texta koji o tome govori.. opet gluposti, laički odgovori, kao da odgovara baba s placa umjesto službenika koji zna što i zašto govori, pravni jezik, formalnost, ne interpretacija po babi..

-da, moguće je postojanje nekog eu skladišta, u koji bi teoretski roba stizala.. no to nema veze s kupnjom malog-kranjeg kupca.. ne miješati s uvoznicima-distributerima-trgovcima koji to rade, špediteri kao posrednici za prijevoz takve robe po eu.. mali kupac online s tim nema ništa, ne može imati, tj ne može ta roba biti u tom skladištu i čekati kupnju.. jer na temelju nekog papira mora doći u skladište.. uvoznik je tko? ili mali kranji kupac iz ove teme ili velki-uvoznik.. no dok mali kupac ne ubacij u košaricu, on ne postoji.. tek tad postaje kupac i tek tad bi pravno taj dio priče mogao tako biti pokriven.. do tad je nepoznat uvoznik, odnosno šverc.. ok?

-tko može tako uvesti robu? može uvoznik-distributer.. on to već i radi za robu koju distribuira.. no što s onom robom koju on ne distribuira a ponuda je u kini 100puta veća-šira.. tj on to već radi ili će raditi ako ima interes, ako je veća količina-potražnja, no u slučaju kad mali kupac kupuje direktno online tad to jednostavno nije iz te priče.. a tad bi taj uvozni trošak-obveza bila na tom uvozniku, koji bi tad morao platiti trošak carine i deklaracije, kao i sve ostale troškove prijevoza, skladištenja itd. i naravno da on to uklalkulira u cijni prodaje-vele-malo.. kao maržu..

-tko još? može neki hipotetski kinez, izvoznik robe, otvoriti firmu u eu, imati skladište, uvoziti robu.. no opet ista stvar, koja roba, količina.. i ekšli je ista pozicija kao i domaći uvoznik jer je isto.. no to kinez ne radi, nije mu to posao, zarada.. odnosno mogli bi jednako zamisliti da kinezi dostavljaju pakete na adresu, kao što vozači šlepera voze po eu.. ili dostave pizze, ubera itd.. može uber-odstava?

-ili.. može li netko u pravnom poslu zamijeniti nekog.. npr platiti račun, recimo za kavu u kafiću.. -može, u običnom ljudskom odnosu.. ali ne u poslovnom, pravnom, carinskom.. uz klasičan pravni dodatak, terorizam-pedofilija-kriminal.. tj pravne zaštite koje moraju postojati.. pa tako ne može netko za nekog plaćati carinu, .. npr trumpek dobije avion i netko plati carinu za taj avion.. tko? lobisti, mito, pranje novca.. nije problem platiti kavu za fizičku osobu, no za instituciju-pravnu je to problem.. ne može bilo tko plaćati račun bilo koga u bilo čije ime.. ne može dostavljač plaćati moj račun, kaznu za parking, carinu i carinski prekršaj ili deklaraciju.. pravno ako želimo kontrolu, moram ja, plaćam sa svojeg računa i fina-država-zakon ima uvid.. ne plaća tad afrički princ ili ujko iz amerika.. tj u poslovanju čim je u pitanju novac tad mora postojati i pravni slijed, trag, ne da bi ovo bilo zlorabljeno (mada je sve moguće) nego zato jer tako funkcionira pravni okvir pravnog mozga pravne države, gdje se zna tko što smije i što ne smije.. a oni kažu da bi sad obveznik troška bio dostavljač.. koji s mojom kupnjom nema ništa, tj postoji dostava koju možemo izabrati-platiti prilikom kupnje, ali posotji i ona gdje tu kontrolu nemamo, pa ne mogu birati pošta-overseas-dhl-ostali.. ovisno o robi-ruti stiže kroz jedne ili druge, i opet, ako je kroz ioss tad je već i to uredno obračunato-plaćeno bez upetljavanja u nezakonito tumačenje pravnog statusa dostave ili obveze prema državi-carini..

-tj naravno, posotoji i plaćanje prilikom preuzimanja.. i tad je normalno da na pragu platim dostavi.. a hoće li dostava prihvatiti jedno ili drugo sredstvo.. problem u oba slučaja, keš, jer je nespretno, kao primjer advent-zg ne žele keš nego kartično.. ali kartično znači da dostavljač mora imati mobilan pos.. i to nije poseban problem, osim za poštu koja je to znala pola godini i sad se sjetila da nije spremna.. ostale dostavne službe se ne bune, .. a što s npr boxnow i sl. paketomatima? .. gdje dostava nije na vrata i tad ne može ni biti nego kartično.. što će reć, takva dostava neće moći biti u slučaju kine.. pa opet, može, jer kroz ioss je već sve plaćeno i ekšli nema razloga da tako ne bude, osim što tad ne dobijem na prag-dostavu..

-oko godinu dana se pričalo-uvodilo.. pa rokovi, .. i opet nitko nije spreman, pošta nema posove, eu nema pravni odgovor na pitanja nego neko laprdanje čistačice... šlamperaj umjesto red, dok ioss radi i ekšli problema ili promjene nema.. osim što se ne zna smije li kinez u košarici tri puta naplatiti robu za istu-jednu deklaraciju i što se naplaćuje, carina ili deklaracija, po kojoj osnovi itd.. tj opet, ne izdaje deklaraciju kinez, poštar.. nego carinska služba države-eu.. dok se pravno ne promjeni, oni su jedini relevantni.. a tad i odgovor može li, smije li, mora li.. kinez u primjeru naplatiti jednu ili tri deklaracije za paket iste robe.. to bi u slučaju fizičkog carinika odlučio carinski djelatnik, ne kinez ili ioss sustav.. tj iossu to treba reći i on će to uredno odraditi, jer je to algoritam, radi.. ili je eu birokracija zaboravila da postoji ioss?

-edit, za lakše čitanje čapt:

Carina vs. Trošak carinske deklaracije (H7)

Što je javnost čula: "Uvodi se carina od 3 eura na pakete." [61198]

Što je pravna istina: To nije carina (carinska stopa). Carina je javno davanja i prihod proračuna EU-a koji se obračunava u postotku (%) na carinsku vrijednost robe (sukladno TARIC sustavu).

Pravna priroda 3 EUR: To je pristojba za podnošenje carinske deklaracije s podacima za e-trgovinu (tzv. H7 deklaracija). Riječ je o administrativnom trošku obrade podataka. Budući da je iznos fiksan (3 €), on po definiciji ne može biti carina jer se ne mijenja ovisno o vrijednosti ili vrsti robe. Uvođenjem ovog troška država/EU naplaćuje rad na obradi te deklaracije.

-ok?

-dakle, pravno, to nije carina, to je samo trošak izdavanja deklaracije, bez čega roba ne smije putovati kroz eu..

.. ali i to je problem, tj kad kranji kupac, kupi neku robu, to više nije roba.. to je tad njegovo vlasništvo, materijalno dobro, imovina.. roba je proizvod namjenjen tržištu, prodaji.. nakon prodaje roba prestaje biti roba, jer je upravo naziv roba ono što označava proizvod namjenjen prodaji na tržištu.. i ono kad proizvod više nije roba, prije i poslje.. mrkva uzgojena u vrtu je proizvod i nije roba ako nije za tržište, ako prodajem tad je roba i tad mora imati deklaraciju.. ako nema deklaraciju, kazna.. jer roba mora imati deklaraciju.. ok? :) no proizvod ako nije roba, namjenjena tržištu, za daljnu prodaju.. tad nema, ne treba deklaraciju..--

.. a sad pitanje, zašto eu uvodi deklaraciju za kupljenu robu od kranjeg kupca? on to ne kupuje za daljnu prodaju, to tad nije roba i tad pravnom logikom ne treba ni deklaracija.. tj deklaracija je uvjet za robu na eu tržištu, no ovo nije roba, prestaje biti roba činom kupnje.. to je sad vlasništvo-proizvod, ne za daljnju prodaju ili tržište.. odnosno kad bi mali kupac bio trgovac, tad bi trebao deklaraciju... a eu uvodi ovaj paušal naplate ne kako bi regulirali taj pravni dio nego kako bi netko naplatio po paketu 3€.. za komad papira kojeg inače mora imati roba, uz ponavljanje, ovo nije roba, prestalo je biti roba i tad deklaracija pravno nije potrebna..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.7.2026 20:35 (ihush).

3 6 hvala 0
16 godina

@ihush ima više teksta tu nego u cijelom novom pravilniku o carini.

Moj PC  
24 1 hvala 0
11 godina
sirka666 kaže...

potrošio sve LLM tokene za ovaj mjesec kad sam ubacio njegov tekst da mi sažme :D

btw to je još aktualno kupovanje smeća s temu i ostalih gluposti? valjda sam jedini kojeg to uopće ne zanima...

17 godina
digitall kaže...
..

btw to je još aktualno kupovanje smeća s temu i ostalih gluposti? valjda sam jedini kojeg to uopće ne zanima...

-ovisi, sto ljudi.. i realnost, potreba.. možeš kupiti smeće, možeš nešto potrebno..

-u čemu je problem? npr moj posljednji primjer, stari osigurači (oni okrugli..) i stanje, nema ih više, nema automatskih, posljednja firma (poljska) i ponuda-katalog iz 2016. zatvoreno, nema.. jedino kina ima i proizvodi, sve, tj može se još tu nabaviti 16a.. ali ne 6a i 10a..

-cijena.. ono što se tu može nabaviti, komad 12-20€.. + nema izbora .. tj morao bi mijenjati kutiju (i to je bilo jedno od riješnja, nova kutija-fidovke-automatski..) no za to trebaš električara i trošak..

-nabaviti 6a u eu je nemoguće, nema.. ponekad 10a, 16-20-25a ima..

-kina ima sve, jeftino.. trebam po par komada, na kraju sam uzeo po 6kom svaki.. manja cifra nego da sam tu kupio par + nema 6a-10a.. ovako imam sve, tj da je bilo za kupiti tu, kupio bi tu, mogao sam kupiti i manje komada, no računajući bolje da imam i bacim nego da ponovo tražim.. pogotovo uz najavu ovih troškova deklaracije.. i eto, sad ih imam :)

-smeće? ovisi.. kad nešto trebam ili želim, potreba ili hobi-gušt.. tad to nabavim, dok je izbor-ponuda kao i cijena stvar o kojoj svatko odlučuje za sebe po raznim kriterijima, ovisno o situaciji..

-kina ima, proizvodi tisuće artikala, neovisno o ovom nametu 3€.. koje u eu nemaš, nema uvoznika jer to traži komercijalnu isplativost-količinu.. čak kad kupim 'smeće' ili nešto što ne trebam neog naletim.. npr komplet lemilica sa svime, lem-pasta-stalak-krokodilke.. 5€ akcija inače 8-12.. s dostavom-free.. trebam li? hukers :) .. i da, nakupi se i smeća, tj nešto što nikad ne izvadim iz kutije, ne zatreba.. no to je zbog ogromnog izbora koju kinezi nude a koju u eu trgovini nemaš + cijena.. tj po čemu mi je različito kupiti lemilicu ili osigurač od domaće-eu trgovine ili kineza neovisno o ovih +3€.. nevažno za temu, važno, roba je ista, proizvedena u istoj tvornici u kini.. jedna je jeftina, druga skuplja višestruko, ... hoće li se to promijeniti u idućoj mojoj kupnji? -neće.. tj i dalje će 'domaće' biti skupo, dovoljno za pokriti razliku + ponuda, pa samo o meni ovisi koliko ću smeća ili korisnog kupovati ili kod kojeg trgovca.. onak, kao da mi je domaći bolji od švabe ili kineza? .. ok, radije da zarada i porez ide lokalno, no preduvijet za to je da eu i mi nešto proizvodimo, .. da tu nešto možemo kupiti.. osiguraće ne proizvode već desetljeće, nema.. kina ima. kriterij? kako kad.. no mora biti u ponudi da bi se kupilo ..  :)

15 godina
ihush kaže...

-klasične kolokvijalne gluparije-izjave.. i klasična eu birokracija, zakoni, logika, pravo do provedbe..

Pročitao sam cijeli komentar i iskreno mislim da si napisao puno teksta, ali si usput pomiješao nekoliko različitih područja prava, ekonomije i svakodnevnog govora pa si na kraju došao do zaključaka koji zapravo ne proizlaze iz propisa nego iz vlastitih pretpostavki.

Prvo, cijelo vrijeme polaziš od toga da postoji neka "jedina ispravna" pravna logika, a pravo tako ne funkcionira. Pravo nije matematika. Zakonodavac može odrediti da je obveznik jedna osoba, da trošak snosi druga, a da postupak provodi treća. To nije nelogično samo zato što se ne uklapa u nečiju intuiciju. Imaš bezbroj primjera gdje formalni dužnik nije osoba koja na kraju snosi ekonomski teret. Kod PDV-a ga formalno obračunava trgovac, ali ga ekonomski plaća kupac. Kod doprinosa poslodavac ih uplaćuje državi, ali su dio cijene rada zaposlenika. Kod troškova dostave trgovac ih često "plaća", ali ih je zapravo ugradio u cijenu proizvoda. Dakle, pravni odnos i ekonomska stvarnost nisu isto.

Onda prelaziš na deklaranta i zaključuješ da deklarant ne može biti pošta ili kurir jer deklaraciju izdaje carina. Tu miješaš dva potpuno različita pojma. Carinsko tijelo donosi odluku u postupku, ali deklarant je osoba koja podnosi deklaraciju. To nije nikakva novost iz 2026. niti je uvedeno zbog ove pristojbe od 3 €. Špediteri desetljećima podnose deklaracije u svoje ime ili kao neizravni zastupnici. Da deklarant mora biti onaj tko "izdaje" deklaraciju, cijela špediterska djelatnost ne bi ni postojala.

Zatim tvrdiš da dostavljač "ne može plaćati moj račun" jer bi to bilo protivno pravnom poretku. Ali upravo to se svakodnevno događa kroz razne institute zastupanja, prijenosa obveza, neizravnog zastupanja, fiskalnog zastupanja i slično. Nije pitanje tko fizički izvrši uplatu, nego što zakon propisuje o međusobnim pravima i obvezama. To što će pošta prvo podmiriti davanje pa ga zatim naplatiti od primatelja nije nikakva pravna anomalija. Sličan model postoji u brojnim područjima poslovanja.

Nadalje, dosta prostora posvećuješ raspravi o tome da kupljena stvar više nije "roba". To može biti zanimljiva filozofska ili trgovačkopravna rasprava, ali za carinsko pravo nije osobito relevantna. Carinski propisi pojam robe koriste autonomno. Njima je roba svaka pokretna stvar koja prelazi carinsku granicu. Ne zanima ih hoćeš li ti taj mobitel koristiti pet godina ili ga sutra prodati. Carinski propisi imaju vlastite definicije koje ne moraju odgovarati definicijama iz Zakona o trgovini ili računovodstvenih standarda.

Isto vrijedi i za dio o carinskim skladištima. Pišeš kao da je ideja da će svaki kineski prodavač otvoriti skladište u EU za svakog pojedinog kupca, što naravno nitko ni ne tvrdi. Carinska skladišta postoje desetljećima upravo zato da roba može biti smještena pod carinskim nadzorom prije nego što bude puštena u slobodni promet. Koriste ih distributeri, logističke tvrtke, ali i velike platforme. To nije neka nova konstrukcija izmišljena zbog Temua.

Ono gdje se slažem jest da je komunikacija Europske komisije i nacionalnih tijela prilično loša. U medijima se sve naziva "carinom", iako se zapravo radi o posebnoj fiksnoj pristojbi u carinskom postupku. Onda ljudi očekuju da će vrijediti ista pravila kao za klasične carinske stope pa nastaje dodatna konfuzija. Tu su institucije stvarno mogle biti puno preciznije.

Međutim, mislim da iz toga ne proizlazi zaključak da je cijeli sustav pravno besmislen. Više se radi o tome da se u javnosti koriste kolokvijalni izrazi, dok propisi koriste vlastitu terminologiju. Kad se još u raspravu ubace pojmovi iz trgovačkog prava, obveznog prava, računovodstva i svakodnevnog govora, dobiješ dojam da se svi međusobno proturječe, iako često samo govore o različitim stvarima.

Također mi je zanimljivo da nekoliko puta pišeš "to pravno ne može", ali ne navodiš odredbu iz koje bi to proizlazilo. U pravu nije dovoljno reći da nešto "nema logike". Ako uredba izričito dopušta da deklarant bude prijevoznik, poštanski operator ili neizravni zastupnik, onda rasprava nije o tome sviđa li nam se to ili ne, nego što točno propis kaže. Pravna analiza uvijek kreće od norme, a ne od osobnog osjećaja kako bi sustav trebao izgledati.

Na kraju mi se čini da zapravo kritiziraš više način na koji su institucije objasnile novu pristojbu nego samu uredbu. S tim se mogu složiti. Ali kad iz toga prijeđeš na tvrdnje da deklarant ne može biti pošta, da dostavljač ne može podmiriti davanje pa ga refundirati od primatelja, da kupljeni predmet više nije roba u smislu carinskih propisa ili da se cijeli sustav protivi temeljnim pravnim načelima, onda mislim da se ulazi u područje koje nije potkrijepljeno važećim carinskim propisima nego osobnim tumačenjem. To su dvije različite stvari.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Steve Jobs: 1955 - 2011 David Bowie 1947-2016
15 godina
ihush kaže...
digitall kaže...
..

-ovisi, sto ljudi.. i realnost, potreba.. možeš kupiti smeće, možeš nešto potrebno..

Tu se zapravo otvara jedna puno šira priča od same pristojbe od 3 €. Ljudi često svode cijelu raspravu na "kupujete kinesko smeće", ali realnost europskog tržišta danas je puno složenija.

Tvoj primjer s osiguračima je dobar upravo zato što pokazuje da kupnja iz Kine nije uvijek pitanje traženja najniže cijene. Nekad jednostavno nema alternative. Ako se određeni proizvod više deset ili petnaest godina ne proizvodi u Europi, ili ga nitko ne uvozi jer nema dovoljno potražnje, izbor se svodi na Kinu ili na to da mijenjaš cijeli sustav zbog jednog rezervnog dijela. To nije baš slobodan izbor.
Isto vrijedi za ogroman broj stvari koje kupuju hobisti, serviseri i ljudi koji sami popravljaju uređaje. Konektori, releji, prekidači, senzori, mikrokontroleri, specifični vijci, gumice, plastični nosači, rezervni dijelovi za stare uređaje... To nisu proizvodi koje će prosječni europski trgovac držati na skladištu jer bi mu godinama stajali na polici. Kineske platforme upravo na toj "dugoj repnoj distribuciji" zarađuju - imaju milijune artikala od kojih se svaki prodaje u malim količinama, ali globalno ipak čine ogroman promet.

Mislim da dosta ljudi podcjenjuje koliko je europska industrija tijekom zadnjih 30-40 godina preselila proizvodnju u Aziju. Danas više nije pitanje "kupujem li kinesko ili europsko", nego vrlo često kupuješ kineski proizvod preko europskog distributera ili direktno od kineskog proizvođača. U mnogim slučajevima razlika nije zemlja proizvodnje nego broj posrednika između tvornice i krajnjeg kupca.

S druge strane, ne bih rekao da je baš uvijek riječ o "istoj robi iz iste tvornice". To zna biti slučaj, ali nije pravilo. Kina proizvodi sve - od vrhunskih OEM proizvoda za poznate svjetske brendove do najjeftinijih mogućih kopija. Često ista tvornica radi različite klase proizvoda za različite naručitelje. Zato nije dovoljno reći da je "sve isto". Nekad jest, nekad nije.

Ono gdje vidim problem s ovim novim pravilima jest što se čini da EU pokušava administrativnim mjerama riješiti strukturni gospodarski problem. Ako Europa više ne proizvodi određeni proizvod ili ga proizvodi po višestruko većoj cijeni, dodatnih 3 € neće promijeniti odluku kupca. Ako mi dio u Kini košta 4 €, a u Europi ga ili nema ili košta 30 €, nakon nove pristojbe on će me koštati 7 ili 8 €, ali i dalje ne 30 €.

Drugim riječima, pristojba ne mijenja tržište nego samo povećava transakcijski trošak. To može imati učinak na impulzivne kupnje sitnica od jednog ili dva eura, ali neće promijeniti kupnju dijelova koje ljudi stvarno trebaju ili koje jednostavno ne mogu pronaći na europskom tržištu.

Zapravo mislim da je EU ovdje spojila nekoliko različitih ciljeva. Jedan je rasteretiti carinske službe i financirati obradu milijuna malih pošiljaka. Drugi je pokušati izjednačiti položaj europskih trgovaca i platformi poput Temua ili AliExpressa. Treći je donekle smanjiti količinu izrazito jeftinih narudžbi koje stvaraju golem administrativni posao. Ali nijedan od tih ciljeva neće vratiti proizvodnju u Europu.

Ako Europa želi da građani kupuju europske proizvode, dugoročno rješenje nije nekoliko eura pristojbe nego konkurentna proizvodnja, dostupnost rezervnih dijelova, kraći lanci opskrbe i razumna cijena. Dok toga nema, ljudi će i dalje naručivati iz Kine, ne zato što vole Kinu, nego zato što tamo jednostavno postoji ono što im treba.

I tu se vraćamo na ono što si napisao za osigurače. Da si ih mogao kupiti u lokalnoj trgovini za normalnu cijenu, vjerojatno ih ne bi naručivao iz Kine i čekao nekoliko tjedana. Većina ljudi bira najjednostavnije rješenje, a ne ideološki "istočno" ili "zapadno". Zato mislim da je pogrešno svaku kupnju iz Kine predstavljati kao lov na najjeftinije "smeće". Često se radi o proizvodima koje europsko tržište više jednostavno ne nudi ili ih nudi po cijenama koje nisu posljedica bolje kvalitete, nego manjeg tržišta, više posrednika i viših troškova poslovanja.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Steve Jobs: 1955 - 2011 David Bowie 1947-2016
16 godina
digitall kaže...
sirka666 kaže...

potrošio sve LLM tokene za ovaj mjesec kad sam ubacio njegov tekst da mi sažme :D

Smeće 🤔, hm, pa ima svega, od bzwz stvari do odlicnih stvarcica koje kostaju desetinu cijene nego bi ovdje istu stvar kupio 😉

17 godina

-hmm.. 'ekšli' eu bi piškila-kakila.. i malo carinski ratovala uz trumpekov poticaj.

-tj što je želja-namjera i što će od tog ostvariti, ništa, tj da tih +3€ dođe u džep dostave, tad bi taj dio priče imao nekog smisla jer je time i započelo, problem nedostatka ljudi-distributera i trošak distribucije (dok je kinezima lako slati kontejnere robe, problem je sortirati i dostaviti na adresu kupcu, kina pokriva trošak, eu ne..), a problem je što se pravno-legalno-normalno ne može carina preseliti u džep dostave.. pa kemijaju, do mjere da se riječ-značenje 'roba' tumači svakako, kao porizvod-goods.. (da ne ponavljam, što znači roba u pravu i biznisu-porezu vs proizvod, druga riječ kupac i potrošač u eu..).

-u birokraciji tisuće pravnika, nije da ne znaju, ekonomisti, svašta.. godinu dana i tad kao prdac, izvrdavanje značenja prijevoda riječi roba? .. ili što je za carinu roba i deklaracija ili što je za kupca.. pri čemu za malog, kranjeg kupca, deklaracija nije potrebna, jer to nije roba za eu tržište.. tj da neki 'pravnik' to pokrene tad bi to prvi dan palo u startu.. odnosno, eu birokracija to radi namjerno, priča jedno, dok se ne izglasa, pa promjene tumačenje.. 'mi smo mislili..' .. onak, kao suspenzija-suspenzije amerikanca za nogomet.. kad trumpek traži-dobije, nađe se neki paragraf-objašnjenje-pokriće ako baš mora i ide dalje..

-problem.. tko treba deklaraciju? treba dostava, dok prevozi tu robu kroz eu do isporuke kupcu.. tj treba neki papir kao što treba teretni list.. i želja je bila da kao špediter dobije taj dio troška, no po pogrešnoj osnovi, jer carina je jedno, carinska deklaracija drugo.. a naplata plaćenog paketa je nedozvoljena, kao što bi u wto uvođenje carine od npr 50% bilo jednako nedozvoljeno (osim za trumpeka, no mi nismo trump.. ili jesmo?, kako kad..?) ..

-pa sad uvode da će dostava-špediter za to biti zadužen, no time dostavi po toj osnovi neće ništa ostati u džepu, dok će eu dobiti taj dio novca ekšli bez troška, tj bilo bi 'pošteno' (kao fix) da tad eu-država nadoknadi trošak i posao distributeru-špediteru koji je za njih obavio carinske poslove i privremeno podnio taj trošak.. jer opet, kvaka-22, kronologija.. roba dok putuje kroz eu, mora imati deklaraciju na paketu.. ne može deklaracija biti napravljena tek kad stigne do kupca ako bi tad bilo primopredajno naplaćeno, tj to se odnosi na slučaj kad se plaća pouzećem.. i do tad bi ta roba bila bez deklaracije a tad je opet nepotrebna, tj ako prije to obavi špediter tad on to nadoknadi od kupca, no pošto to sad radi u ime države, tad on ima pravo tražiti naplatu od države, jer svatko tko radi neki posao može i mora za to dobiti plaću-naplatu, ne samo trošak.. jer posao je posao...

-no kad je roba kroz ioss tad to nema smisla, jer opet je sve već plaćeno i roba tad u ulaznom skladištu dobija etiketu-deklaraciju, no i taj posao nekto mora obaviti.. ako to ne radi država-carina, ako to outsorceaju špediteru-skladištaru-prijevozniku.. tad ta firma može to naplatiti.. tj ako je to uređen pravni odnos, zašto ne bi bio uredno naplaćen, obračunat.. hoće li to raditi djelatnik carine ili dostave, mora biti uređeno-ugovoreno.. tj dok nije do tad nitko osim carine nema to pravo.. i opet, u sortirnici rade carinici.. ne rade carinski posao poštari, nisu ovlašteni.. a ako ih se za to ovlasti, tad će oni naplaćivati svoj posao, tj umjesto carine-države bi tad teoreski njima išla ta naknada i tad bi priča bila zatvorena, no pravno dok se to tako ne uredi, ne može... ili smo pravna država-eu ili divlji zapad..

-problem 'deklaracija' na robama.. npr domaći lokalni primjeri kako se to radi.. formalno distributer-uvzonik je taj koji osigurava sve za robu na tržištu, prijevod, upute, jamstvo-servis.. i deklaraciju.

-roba u maloprodaji, na polici trgovine, mora imati deklaraciju.. ne mora u veleprodaji-skladištu.. i praksa, kako se to rutinski radi, umjesto da distributer to naljepi u skladištu, dogovore se šefovi na ručku.. pa maloprodajni dućan dobije shemu u wordu za ispis deklaracija.. kad dobije robu, poljepi deklaracije i stavi na policu.. to je zgodno-praktično, npr ako dođe do greške ispravi se, isprinta i ponovo naljepi.. i efikasno, jer ne mora to raditi veliki nego to radi mali od susjeda :) .. i tako tom rutinom ako je netko radio u maloprodaji, uvjeren je da to radi maloprodaja.. tj osoba može biti i susjed, pravno to radi distributer a već može biti na tvorničkoj-originalnoj ambalaži za konkretno tržište.. tad je to 'prava' roba.. no dio robe je ovako, praktično.. i moguće su razne igre ili tumačenja, npr šverc i jamstva..

-sad iz te priče, može li distributer-dostavljač-špediter lijepiti deklaraciju na pakete? -može fizički, može bilo koja osoba, radno sposobna pa i s invaliditetom i skraćenim radnim vremenom.. no pravno?

-kao i to može li plaćati carinski trošak i kome.. carini? koja nije ni vidjela paket ili isprintala deklaraciju? za što? .. može, kao posao, tj plati me da ti nešto obavim i ja naplatim svoju uslugu.. tad dostava postane špediter s ugovorom prema državi za koju radi taj posao i uredno ga naplaćuje.. ali ne kupcu, jer on carinu i carinske troškove plaća državi, tj već je platio kroz ioss sve i pdv.. pa tad jedino ostaje da država plati špediteru posao za koji ga je angažirala-ovlastila, .. jedino što u toj priči taj dio priče nije obavljen, tj država-eu nije angažirala špeditera.. i ne prenosi ovlasti države kao carinski posao na treće strane.. kao što je u poštanskoj sortirnici djelatnik carine koji to radi i ima pečat.. tj ako to država ne želi outsoruceati, tad bi npr mogla postaviti carinika kod svakog distributera-špeditera.. no dostava nije špedicija, što znači da bi taj carinski djelatnik morao biti u ulaznom carinskom skladištu, koje čak ima i odgovarajući naziv, pa da tamo obavi taj posao prije nego ga dostavljač paketa utovari u šleper.. tj pitanje je na kraju zašto država-eu ne radi svoj carinski posao ako već postoje carinska skladišta i logistika za utovar robe u šlepere koji razvoze robu po eu.. zaboravili-previd? nešto treće?.. želja da to nekako dođe u džep dostave, što je čak (po meni) ok.. no pravno? vrtimo se u krug :)..

edit

no naravno, čapt razumije i eto odgovora: :)

Tu dolazimo do vaše "Kvake 22". Država uzima čistih 3 eura po stavci za svoj proračun. Dostavne službe (Hrvatska pošta, DHL, DPD) zapravo postaju besplatni carinski izvršitelji. Država im ne daje dio tih 3 eura. Zato su kurirske službe izborile ono što se najavljuje za kraj godine: "naknadu za carinsko rukovanje" (handling fee).

-dakle, u tom grmu je zec.. prebacivanje iz jednog džepa u drugi.. i uvođenje naknade za carinsko rukovanje.. za kraj godine. .. a što se govorilo godinu unazad? no da, 'znalo se' da će biti nešto ovakvo..

detaljniji dio:

Pravno gledano, mali kupac nije uvoznik koji stavlja robu na tržište EU-a; on je krajnji korisnik. Kako bi to opravdala, EU birokracija je u novoj reformi uvela pojam "prividnog uvoznika" (deemed importer). To su platforme poput Temu-a ili AliExpressa. Pravno su prebacili odgovornost: platforma se sada smatra tom "trgovinom na veliko" koja uvozi robu u EU, a fiksna pristojba od 3 eura po stavci je zapravo administrativni trošak te pojednostavljene deklaracije. To je pravni trik da se zaobiđu pravila WTO-a o zabrani uvođenja novih klasičnih carina (procentualnih) na male vrijednosti.

2. Tko zapravo puni džepove: Država ili dostava?

Uočili ste ključni paradoks: Ako posao odrađuje dostava, zašto novac ide državi, a dostava i dalje grca u troškovima sortiranja?

EU je to zamislila kroz nadogradnju IOSS sustava (Import One-Stop Shop):U teoriji: Kineska platforma (Temu) prilikom kupnje naplati artikl + PDV + 3 € carinske pristojbe. Temu taj novac šalje izravno poreznim i carinskim upravama država članica EU-a.

U praksi (problem logistike): Kada taj paket stigne u sortirnicu u Mađarsku, Hrvatsku ili Njemačku, netko (dostavljač/kurirska služba) mora skenirati taj paket, provjeriti je li IOSS broj ispravan i upariti ga s digitalnom deklaracijom.

Tu dolazimo do vaše "Kvake 22". Država uzima čistih 3 eura po stavci za svoj proračun. Dostavne službe (Hrvatska pošta, DHL, DPD) zapravo postaju besplatni carinski izvršitelji. Država im ne daje dio tih 3 eura. Zato su kurirske službe izborile ono što se najavljuje za kraj godine: "naknadu za carinsko rukovanje" (handling fee). To je onaj pravni mehanizam gdje će dostava naplatiti svoj rad (tiskanje naljepnica, sortiranje) izravno od kupca ili kroz ugovore s platformama, jer im država neće dati ni centa od ubranih 3 eura.

- i zato se uvodi naknada za carinsko rukovanje, kako bi dostava dobila dio bez kršenja wto pravila o trgovini.. kemijanje, no sad je barem jasno što-zašto-cilj..

- dok ostaje pitanje (ne)sposobnosti u hp-u (za ostale ne znamo) da se u roku pripreme za normalan rad, kao naplata prilikom dostave keš vs kartično, mada će vjerojanto to biti većinom riješeno kroz ioss, no vremena su imali.. previd?

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.7.2026 23:01 (ihush).
11 godina
bus kaže...
digitall kaže...
sirka666 kaže...

Smeće 🤔, hm, pa ima svega, od bzwz stvari do odlicnih stvarcica koje kostaju desetinu cijene nego bi ovdje istu stvar kupio 😉

gle, osobno nikad nisam imao potrebu za bilo čim što se nudi tamo.

zadnja kupovina "iz daleka" mi je bila na ebayu prije 15 i više godina kada sam kupio polovni procesor za laptop kojeg je bilo nemoguće kupiti tu negdje... zadnjih godina ni masku za mob mi nije palo napamet kupit, da uštedim par centi. uđem u trgovinu, opipam, probam, kupim, platim malo više i ja sretan, preživim takve financijske izlete jednom godišnje :D

btw alen je potrošio sve tokene od svih nas :D

17 godina
digitall kaže...
..

tokenćić vamotamo.. zabrinjava samo ako je onaj (neimenovani), ode nam sekjuriti na godišnji do rebalansa.. srećom neće sad hakeri, vruće im i gledaju nogomet.. :)

17 godina

lopovluk da veči nemože bit ostalo je sve mlačenje prazne slame

lp uroš

0 0 hvala 0
11 godina
Cekaj malo. Ako sam dobro shvatio.Po EU tih 3€ ce biti vec placeno prilikom kupnje posto se racunaju adrese unutar EU. A onda nasi u Carini ce jos jednom posebno obracunati 3€ za sebe ali kao pod krinkom te uredbe?

2 0 hvala 0
14 godina

I ja se ptam ,bum javio uskoro mi dolaze baterije sa Temua.

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!
7 godina
froxie24 kaže...
Cekaj malo. Ako sam dobro shvatio.Po EU tih 3€ ce biti vec placeno prilikom kupnje posto se racunaju adrese unutar EU. A onda nasi u Carini ce jos jednom posebno obracunati 3€ za sebe ali kao pod krinkom te uredbe?

Ne. Ako ti webshop naplati tih 3eur po tipu proizvoda, ništa više kao krajnji kupac ne bi trebao platiti.

Mislim da će u praksi veliki igrači sve imati uvezeno u evropska skladišta po klasičnoj carinskoj tarifi i tako izbjeći ovaj harač.

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.7.2026 8:39 (BugLove).
15 godina
ihush kaže...

-hmm.. 'ekšli' eu bi piškila-kakila.. i malo carinski ratovala uz trumpekov poticaj.

Pročitao sam cijeli odgovor i mislim da se ovdje opet miješaju logistika, ekonomija, carinsko pravo, trgovačko pravo i osobna interpretacija pa na kraju ispada da je cijeli sustav neka pravna improvizacija, iako većina stvari koje opisuješ uopće nisu nove.

Prvo, stalno polaziš od pretpostavke da dostava "radi posao države", pa iz toga izvodiš zaključak da bi država morala plaćati dostavu, a ne obrnuto. Međutim, upravo tu preskačeš ono što carinsko pravo već desetljećima poznaje – zastupanje. Carinski postupak ne provodi pošta niti DHL umjesto države. Carinski postupak i dalje vodi carinsko tijelo. Deklarant ili zastupnik samo podnosi deklaraciju i, ovisno o modelu zastupanja, može platiti davanja te ih kasnije naplatiti od osobe za čiji račun nastupa. To nije uvedeno zbog ove reforme, nego postoji godinama.

Zato nije točna tvrdnja da se "carina pravno ne može preseliti u džep dostave". Nitko ne "seli carinu". Država i dalje ubire javno davanje. Dostavna služba može unaprijed podmiriti iznos kao deklarant ili zastupnik, a zatim ga refundirati od korisnika ili platforme. To nije nikakav pravni trik nego sasvim uobičajen institut zastupanja.

Drugo, dosta prostora posvećuješ riječi "roba" i tvrdiš da krajnji kupac zapravo ne kupuje robu u smislu carinskog prava. Tu miješaš definicije iz različitih propisa. U carinskom zakonodavstvu pojam robe ima autonomno značenje. Carinu ne zanima kupuje li fizička osoba mobitel za sebe ili trgovac sto komada za daljnju prodaju. Za potrebe carinskog postupka obje su pošiljke roba koja ulazi u carinsko područje Unije. To nije posljedica lošeg prijevoda nego standardna pravna tehnika. Gotovo svako područje prava ima vlastite definicije.

Treće, kažeš da "malom kupcu deklaracija nije potrebna". Kupcu osobno možda nije potrebna u smislu da je neće on ispunjavati, ali pošiljci jest. To su dvije različite stvari. Deklaracija postoji zato što roba ulazi u EU, a ne zato što je kupac trgovac ili fizička osoba. Upravo zato postoji deklarant koji može biti pošta, kurirska služba, špediter ili sama platforma.

Nadalje, pišeš da poštari nisu ovlašteni raditi carinske poslove. To ovisi što pod tim podrazumijevaš. Nitko ne tvrdi da će poštar postati carinik. Ali poštanski operator može biti deklarant ili zastupnik u carinskom postupku. Carinsku odluku i dalje donosi carinsko tijelo. To su dvije potpuno različite uloge.

Isto tako, više puta tvrdiš da bi "svaki pravnik to srušio prvi dan". To je ozbiljna tvrdnja, ali ne navodiš nijednu odredbu Carinskog zakonika Unije, provedbenih uredbi ili prijedloga reforme koja bi to potvrđivala. U pravu nije dovoljno reći da nešto "nema logike". Ako uredba izričito dopušta određeni model zastupanja, onda nije relevantno odgovara li on našem osjećaju logike.

Što se tiče WTO-a, ni tu se ne slažem. Pišeš kao da je cijela reforma osmišljena da zaobiđe zabranu novih carina. Za takvu tvrdnju trebalo bi pokazati koja se konkretna odredba Sporazuma WTO-a zaobilazi. Administrativna pristojba i carinska stopa nisu isto. Moguće je raspravljati o tome jesu li pojedina rješenja dobra ili loša, ali nije dovoljno zaključiti da je riječ o "pravnom triku" bez uporišta u tekstu međunarodnih sporazuma.

Zanimljiv mi je i dio oko IOSS-a. Pišeš da je "sve već plaćeno", pa se pitaš zašto netko još nešto radi u sortirnici. Upravo zato što plaćanje nije jedini dio postupka. IOSS rješava prvenstveno pitanje PDV-a i pojednostavljuje uvoz, ali netko i dalje mora evidentirati pošiljku, provjeriti podatke, povezati deklaraciju s konkretnim paketom i pustiti robu u slobodni promet. Plaćanje i provođenje postupka nisu ista stvar.

Oko jedne stvari se zapravo slažem s tobom. Ako dostavne službe imaju dodatni administrativni posao, logično je da žele biti plaćene. Međutim, iz toga ne proizlazi da ih mora plaćati država. Njih može platiti država, može ih platiti platforma poput Temua ili AliExpressa, a može ih platiti krajnji korisnik kroz zasebnu naknadu. Sve su to pravno mogući modeli. To nije dokaz da je sustav protuzakonit, nego pitanje kako će zakonodavac rasporediti trošak.

Mislim da je upravo tu nastala najveća zabuna. Ti iz ekonomskog pitanja tko bi "trebao" snositi trošak izvodiš pravni zaključak da postojeći model "ne može". To nije isto. Pravo vrlo često određuje jednog formalnog obveznika, drugog stvarnog platitelja i treću osobu koja provodi postupak. Takvih primjera imaš u PDV-u, trošarinama, doprinosima, bankarskom poslovanju i carinskom pravu.

Na kraju bih rekao da je problem više u komunikaciji institucija nego u samim propisima. Mediji su sve nazvali "carinom od 3 eura", iako se zapravo govori o posebnoj administrativnoj pristojbi u okviru carinskog postupka. Onda su ljudi očekivano počeli primjenjivati pravila klasičnih carina na nešto što pravno nije isto. Iz toga je nastala velika konfuzija.

Drugim riječima, slažem se da sustav može biti nespretan i da komunikacija prema javnosti nije bila dobra. Ali iz toga ne proizlazi da pošta ne može biti deklarant, da zastupnik ne može unaprijed platiti davanje pa ga refundirati, da krajnji kupac ne može biti obuhvaćen carinskim postupkom ili da EU "kemija" kako bi zaobišla WTO. Za takve tvrdnje ipak bi trebalo navesti konkretne odredbe propisa, a ne samo zaključiti da nešto "nema logike".

17 godina
froxie24 kaže...

-ne, ako je u ioss-u, bit će uredno naplaćeno prilikom kupnje + pdv.. i to je to, nema duple carine, postupak prolazi samo ako nije u iossu ..

alen4430 kaže...
..

Što se tiče WTO-a, ni tu se ne slažem. Pišeš kao da je cijela reforma osmišljena da zaobiđe zabranu novih carina. Za takvu tvrdnju trebalo bi pokazati koja se konkretna odredba Sporazuma WTO-a zaobilazi. ..

..

Zanimljiv mi je i dio oko IOSS-a. Pišeš da je "sve već plaćeno", pa se pitaš zašto netko još nešto radi u sortirnici. Upravo zato što plaćanje nije jedini dio postupka. IOSS rješava prvenstveno pitanje PDV-a i pojednostavljuje uvoz, ali netko i dalje mora evidentirati pošiljku, provjeriti podatke, povezati deklaraciju s konkretnim paketom i pustiti robu u slobodni promet. Plaćanje i provođenje postupka nisu ista stvar.

..

Oko jedne stvari se zapravo slažem s tobom. Ako dostavne službe imaju dodatni administrativni posao, logično je da žele biti plaćene..

Na kraju bih rekao da je problem više u komunikaciji institucija nego u samim propisima. Mediji su sve nazvali "carinom od 3 eura"..

-možda nisi vidio dodatak-edit.. do kraja godine ide naknada za carinsko rukovanje..

-roba u ioss-u, eu je to uredio jednako kao pdv, glavni dio posla uredna deklaracija na paketu je na strani pošiljatelja-kine, tj smisao iossa.. a sad su dodali i taj dio carinske deklaracije, pri čemu se ništa ne mijenja, barkod-text-sadržaj deklaracije na papiru, dok uz robu putuje digitalni podatak o sadržaju i plaćenim troškovima, porezima-carinama.. blagodati tehnologije vs fizičkog papira i štambilja-plombe.. :)

-ovo je zaobilaznica pravila wto i poštanske unije, carine i poštarine.. malo kemijanja kako bi to pravno bilo ok, mada nisi uvjeren, provjeri.. :)

-ioss, da, kad je već plaćeno, kao što je do sad bila rutina-praksa za pdv, i novac je doznačen državi, koja zbog digitalizacije nema ekšli posao fizičkog izdavanja deklaracije, komada papira za robu, sve je riješeno već u startu-spanju odgovarajućim standardima u označavanju paketa .. tj smisao posojanja iossa i unaprijeđenja usluga prometa roba (i usluga).. nismo u kamenom dobu, evolucija... kao što više nije potreban klasičan pečat-potpis i sve zamjenjuje digitalni certifikat.. evolucija.

- a jedini koji radi neki posao je posrednik-dostava, nazovimo ga špediter, jer radi taj posao, koji za svoj rad-trošak nije plaćen, tj kupac plaća kroz ioss sve, kinez-trgovac prosljedi eu-državi carinu-carinski trošak-pdv i to je to, država je dobila novac za posao koji nije radila, a taj novac želi dostava-špediter, koji ga bez ovog kemijanja ne može naplatiti jer su takvi međunarodni ugovori-pravila igre.. no država je dobila tih 3€+pdv, koje će tad recimo prosljediti kao neku naknadu špediteru-dostavi, što će matematički rezultirati happyendom za sve.. tj u toj slagalici još samo fali jesen-ostatak godine, vjerojanto nakon ferja, da se i to finišira-progura tj nekako se mora pravno pokriti da država plaća uslugu, a zbog digitalizacije tj ioss sustava ekšli ne mora prenositi neko dodatno pravo kao carine na špediciju, jer kroz ioss špediter tj bilo koji dio logističkog lanca jednostavno skenira sadržaj etikete-deklaracije na paketu i to je to, ima sve potrebne podatke ako je u iossu..

-ako nije u iossu.. tad je to potrebno razdvojiti, skrenuti u klasični carinski prolaz, usporedba kao naplata cestarine na enc-keš rampi.. ok? i tad opet ne mora prenositi neko pravo carine na špeditera jer će tad pretpostavka u zanemarivo malom postotku biti takvih pošiljaka, neće zatrpati carinski terminal.. tj može ići kroz našu poštansku sortirnicu s carinarnicom za primjer hr.. i tad će dostava vjerojatno biti hp-pošta.. tj manje je za očekivati da će ostale dostave nedovoljno velike imati odgovarajuće skladište-terminal-objekt u kojem bi bili i djelatnici carine kao što je to s vg-sortirnicom.. ok?

-matematički je sve ok, ljudski.. ostaje još samo ta pravna sitnica finiširanja priče.. ono kako će država platiti tih 3€špediter-dostavljaču, pri čemu je važno, sve već postoji i funkcionira, ioss .. a roba koja nije u iossu .. vidjet ćemo, tj to čak 'iskupljuje' kritiku šlamperaja naše pošte da za sad može jedino keš.. tj da nisu spremni, mada su imali dovoljan rok-najavu.. jer realno se očekuje da će većina biti kroz ioss i da tad nema ni potrebe za naplatom neovisno o keš-kartici.. a pošto je ovo dostava iz kine, tad je isključivo plaćanje košarice prilikom kupnje, ne po pouzeću, pa tog problema nema.. ok?

-samo još pravno formalizirati naknadu..

edit: .. i kao btw, za riječ 'roba', vidi citat:

Pravno gledano, mali kupac nije uvoznik koji stavlja robu na tržište EU-a; on je krajnji korisnik. Kako bi to opravdala, EU birokracija je u novoj reformi uvela pojam "prividnog uvoznika" (deemed importer).

-ne moje riječi, čapt-google.. tj pitanje je samo izvora i kvalitete podataka-informacija .. do jeseni-zime kad će to biti finiširano.. pazi termine kao prividni uvoznik, upravo iz takvih pravnih-formalnih i važnih značenja riječi kao roba, potrošač itd..

-imamo li sve informacije? kao i onaj dio kad 'mediji' pogrešno kažu carina umjesto carinski trošak, pri čemu primjeti 'sitnicu' da ih nitko ne ispravlja.. nitko novinarima ne kaže da to nije carina? novinari pali s kruške pa ne znaju razliku ili googlati? .. itd. odnosno, pošto sad mislim da imam sve dijelove slagalice, ako su ove info barem polutočne, tad je sve ekšli ok, još samo treba to formalizirati u obliku zakona-uredbe.. sitnicu kojom se trošak manipulacije nadoknađuje posredniku, ne na račun države jer plaća kupac, no pravno na račun države, jer .. onak, kompromis i ekšli ok.. :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.7.2026 11:47 (ihush).
14 godina

tanka je granica izmedju demokracije i fasizma...

porez na placu, pa pdv, pa razne registracije, carine.... e sada i 3E jer eto, skupo je cariniti pakete od 2-3-10eura....

ako je Kinez bolji, kvalitetniji, brzi i jeftiniji, treba ga kazniti.... treba sprijeciti da Europejac kupuje na slobodnom trzistu....

ccccc.....

4 0 hvala 1
16 godina
digitall kaže...
bus kaže...
digitall kaže...
sirka666 kaže...

gle, osobno nikad nisam imao potrebu za bilo čim što se nudi tamo.

zadnja kupovina "iz daleka" mi je bila na ebayu prije 15 i više godina kada sam kupio polovni procesor za laptop kojeg je bilo nemoguće kupiti tu negdje... zadnjih godina ni masku za mob mi nije palo napamet kupit, da uštedim par centi. uđem u trgovinu, opipam, probam, kupim, platim malo više i ja sretan, preživim takve financijske izlete jednom godišnje :D

A OK, meni je puno praktičnije i brže nešto naći na Amazonu, Aliexpresu ili Temu i za par dana imam ovdje i to za puno manju cijenu, nego ovdje zujti itražitit di bi baš to mogao kupit... baš istu stvar koju je netko prije kupio u kini pa ti preprodao ovdje x5..  

18 godina
LudaRajcica kaže...

porez na placu, pa pdv, pa razne registracije, carine.... e sada i 3E jer eto, skupo je cariniti pakete od 2-3-10eura....

ako je Kinez bolji, kvalitetniji, brzi i jeftiniji, treba ga kazniti.... treba sprijeciti da Europejac kupuje na slobodnom trzistu....

ccccc.....

Odlično si shvatio. uvođenje careine je fašizam, Hitler je fašista jer je naplačivao carine, u Jasenovcu su ustaše Srbima naplačivali carine pa su zato fašisti, a antifašisti su borci protiv carina. A slobodno tržište, to ne postoji. 

15 godina
ihush kaže...
froxie24 kaže...

-ne, ako je u ioss-u, bit će uredno naplaćeno prilikom kupnje + pdv.. i to je to, nema duple carine, postupak prolazi samo ako nije u iossu ..

alen4430 kaže...
..

Što se tiče WTO-a, ni tu se ne slažem. Pišeš kao da je cijela reforma osmišljena da zaobiđe zabranu novih carina. Za takvu tvrdnju trebalo bi pokazati koja se konkretna odredba Sporazuma WTO-a zaobilazi. ..

..

..

Oko jedne stvari se zapravo slažem s tobom. Ako dostavne službe imaju dodatni administrativni posao, logično je da žele biti plaćene..

Na kraju bih rekao da je problem više u komunikaciji institucija nego u samim propisima. Mediji su sve nazvali "carinom od 3 eura"..

-možda nisi vidio dodatak-edit.. do kraja godine ide naknada za carinsko rukovanje..

Mislim da se i dalje vrtimo u krug jer ti polaziš od vlastite konstrukcije kako bi sustav "trebao" funkcionirati, pa onda iz toga zaključuješ da će se zakon na kraju sigurno tako napisati. To jednostavno nije argument.

Više puta pišeš "vidjet ćeš na jesen", "sigurno će država to formalizirati", "vjerojatno će biti ovako", "još samo treba riješiti pravni dio"... Upravo je u tome problem. To nisu činjenice nego pretpostavke. Iz njih onda izvodiš zaključak da je sadašnje stanje nekakav pravni trik ili zaobilaženje međunarodnih pravila.

S druge strane, za dosta tvrdnji koristiš izraz "logično je". Ali pravo vrlo često nije uređeno prema tome što je nama intuitivno logično, nego prema tome što piše u propisu. Zato sam te nekoliko puta pitao za konkretnu odredbu Carinskog zakonika, provedbenih uredbi ili prijedloga reforme koja potvrđuje ono što tvrdiš. Umjesto toga dobivam "matematički štima", "svatko vidi", "kemijanje", "logika". To nije isto.

I oko WTO-a ostaje isti problem. Nekoliko puta napišeš da je riječ o zaobilaženju pravila, ali nigdje ne navodiš koje se pravilo zapravo zaobilazi. Ako smatraš da je neka uredba nespojiva s međunarodnim sporazumima, to bi trebalo biti moguće potkrijepiti konkretnim člankom ili barem pravnim obrazloženjem. Inače to ostaje samo osobna procjena.

IOSS također promatraš kao da mu je jedina svrha naplata novca. Nije. Njegova svrha je pojednostaviti oporezivanje i obradu pošiljaka. To što je PDV unaprijed plaćen ne znači da više nema evidencije, kontrole, razmjene podataka i puštanja robe u slobodni promet. Plaćanje i provedba postupka nisu ista stvar i zato nije kontradikcija da paket i dalje prolazi kroz određeni administrativni proces.

Na kraju ispada da se zapravo u jednoj stvari slažemo – ako dostavne službe imaju dodatni posao, normalno je da žele naknadu za taj posao. Razlikujemo se samo u tome što ti unaprijed zaključuješ da postojeći pravni okvir to ne može riješiti bez nekakvog "kemijanja", dok ja za takav zaključak zasad ne vidim uporište u propisima.

Zato bih ipak pričekao konačne tekstove uredbi i način njihove provedbe. Puno je korisnije raspravljati o onome što stvarno piše u propisima nego o tome što mislimo da će zakonodavac možda napraviti za nekoliko mjeseci.

14 godina

9.7. naručio sa Temu 100x60 nadstrešnicu ,27EUR , nisam prviše obraćao pažnju na detalje , ali nije bilo 3 EUR reket stavke.

Sad po statusu vidim da je krenulo 10.-og iz Njemačke , a prije imena artikla piše "No import charges, Local warehouse.

Zadnji put kad sam uzimao nešto većih dimenzija(štap za pecanje) hr dio dostave je pruzeo HP , inače manje stvari dođu na BoxNow.

Javim kad stigne tko je dostavio te hoće bit dodatnih troškova.

0 0 hvala 0
18 godina
ihush kaže...

-gdje početi? što je pogrešno-glupo-neznanje? može li si netko tko daje službeni odgovor dozvoliti laički odgovor vs formalno pravni jer stvar je u zakonu, ne u osobnom tumačenju istog i potreba za krutim formalnim tumačenjem.

-npr eu jezici i nijanse prijevoda-značenja, govornog jezika, običnih ljudi i pravne terminologije u ovom slučaju carina i carniski propisi.

-kolokvijalno-laički, možemo reći da je svejedno koju riječ upotrijebimo, npr porez-carina-namet-trošak-naplata.. da, može biti svejedno, kupac plaća iznos, no pravno nije svejedno a ovo nije osobno tumačenje nego zakonsko, važno je formalno, ono što piše i što svaka riječ znači..

-riječ. .. carina i carinska deklaracija, naplata carine ili carinskih troškova izdavanja deklaracije.. carina je porez na uvoz robe, može biti nulta stopa 0% ili npr 10%.. u odnosu na cijenu-vrijednost robe, ovisno o tarifnoj skupini u koju roba spada .. jasno? ok.. carinski trošak izdavanja deklaracije je nešto drugo, fixni trošak samog izdavanja papira, deklaracije, za robu koja bez deklaracije ne može putovati kroz eu jer bi tad bio šverc.. pri tome carina može biti nula, no trošak samog izdavanja i dalje postoji, tj do sad su robe zanemarive vrijednosti upravo zato po toj osnovi bile oslobođene troška izdavanja deklaracije.. i opet, to nije carina, to je trošak carinske deklaracije. .. za usporedbu, poneka trgovina ili telekom za izdavanje kopije računa ako smo npr račun izgubili, može naplatiti ovisno o cjeniku kako navedu, recimo 2€.. i to je to, trošak papira, pisma, računa, rada na kasi.. dok poneki trogvac ima čak 100€ u cjeniku za tu stavku.. (u vrijeme kuna, bilo je 5-15kn kod telekoma, regulacijom zakona i obvezom da trgovac mora izdati račun ako se zatraži, poneki su uveli u cjenik, jer bez cjenika ne mogu ni naplatiti bilo koji iznos.. a tad je 15kn postalo 2€.. što je vrlo slično ovih 3€, tj ako uzmemo u obzir posljednjih par godina inflacije-poskupljenja po eu to je očekivan skok za taj trošak usporediv, izdavanje računa ili deklaracije, uz napomenu da je u normalnom poslovanju samo naplaćivanje računa zabranjeno, uračunato u cijenu robe.. itd.).

-ok, eu uvodi naplatu carinske deklaracije.. i ponovo, to nije carina, jer bi to tad bio postotak ovisno o tarifi-skupini za robu npr 10%, nego je to fixni trošak i uveden po osnovi stvarnog troška samog ispisa papira..

-to je u prethodnom periodu uvođenja-pregovora bilo po tarifnim skupinama, ne po komadu robe, nego ako je sva roba u pošiljci iste tarifne grupe za jednu deklaraciju  tad je to jedan trošak, ako je više carinskih deklaracija tad je više-umnožak, ali ne po komadu robe, nego po tarifnom broju (primjer post iznad gdje se naruči ista roba od tri trgovca i naplate tri puta istu deklaraciju, no to je 'loš' primjer jer realno kupac neće kupiti istu robu na tri mjesta.. ali i taj pirmjer ukazuje na problem + ono što je obećavano u najavi i moguće stanje u naplati.. umjesto pravne države, divlji zapad..).

-pošto se za pdv osnovica uzima sa svim troškovima, dostave-carine.. tad je na taj trošak potrebno dodati i pdv ovisno o državi, naš 25% što znači da je to trošak od 3+0,75c=3,75.. ok?

-tko izdaje deklaraciju? -carina. ne uvoznik, ne špediter, ne kupac, .. carina, carinska služba države, u ovom slučaju eu..

-tko je uvoznik? u ovom slučaju je to kranji mali kupac, ne neki posrednik-uvoznik, ne špediter, jer mali kupac nema špeditera, ne dostava jer oni nisu carina-špedicija .. odnosno bilo koja pravna osoba može biti nečiji zastupnik u nekom poslu, ako ga se ovlasti-angažira, pa ako je netko uvoznik robe tad će imati i svog špeditera, koji će u njegovo ime obavljati posao uvoza, ali važno u toj rečenici, u njegovo ime.. za njega, ne za sebe, jer špediter nije uvoznik robe.. nije to veleprodaja-distributer-uvoznik za trgovinu, jer nije, jer je to mali kranji kupac, pravna-fizička osoba..

-što se sad u eu pojavilo kao nova riječ? deklarant.. netko tko što? izdaje deklaraciju? ne, to radi carina, država, ne radi to špediter, odnosno uvoznik-posrednik-špediter bi bio po eu izjavi ta osoba, no to je tad pravno netočno, jer ne izdaje deklaraciju špediter.. odnosno carina je ona koja izdaje deklaraciju, pa ako se pod pojmom deklarant misli na carinu, tad ok.. no tad ljudi pomisle da je to neki posrednik, kao pošta, dostava.. a i sama eu jer se očigledno taj pojam spaja s tim tko će taj trošak platiti kao obveznik i kaže da je to posrednik-dostavljač.. koji će tad taj trošak naplatiti od kupca.. tj eu ako misli tako, treba znati da je to protivno zakonu, jer obveznik prema carinskom trošku je kupac, kranji mali kupac, ne dostava-posrednik.. odnosno posrednik u tome samo može biti posrednik a da je ugovoreni špediter tad bi on taj pravni posao obavio u ime stranke koju zastupa, tj ne u svoje ime, jer nije on obveznik prema carini u tom poslu, nego kupac, uvoznik robe.. pravna služba koja to pravno ne razlikuje je .. glupa-nesposobna.. mada se to 'ljudski' može tako riješiti, kao posrednički praktičan način, no pravno se to ne smije jer naprosto nije tako..

-čak kad država kao u našem slučaju, dio posla prenese na poštu, ulazna sortirnica, posao carine ne rade djelatnici pošte, nego carine-države.. naprosto djelatnik mora biti zaposlen u državi-carini, da bi njegov pečat-potpis bio pravno valjan, odnosno, država-carina ako želi može prenjeti ovlasti lupanja pečata na treću osobu, pravnu službu, poštu.. no to je tad konkretno pravno ovlaštenje .. i u ovim pričama u eu se to nigdje ne navodi, ne spominje.. nema.. -dakle, nije to... ali se tumači kao da je 'defacto' tako.. pri čemu pravno, ne može nešto biti defacto, tj ili je regulirano zakonom ili nije, ili eu uvodi sustav ili je stihija.. ili-ili.

-na kraju šlag, h-pošta.. i njihova objava da za sad neće prihvaćati plaćanje karticama, keš.. ono, nisu znali? pola godine je u najavi i dan prije kažu nisu spremni? .. jesu li bili spremni prije par mjeseci? previd? šlamperaj..

-suprotno.. već postojeći ioss.. i sve već ekšli radi, tj kupnja i u košarici je vidljiv iznos, plati se i to je to, jednako kao za pdv.. i već potvrđeno pojedini kupci su uredno primili paket (dok se za neke ne zna jesu li zbog datuma narudžbe prije stupanja na snagu uopće naplaćeni carinski troškovi ili još prolazi bez..).

-dakle, ako je trgovina u sustavu, bit će sve obračunato, uredno, bez problema tko je u međuvremenu dužan platiti trošak ili kako naplatiti.. tj to će znači biti problem za robe koje su izvan iossa, logika-eliminacija-ili-ili..

-ah.. i ovo :) .. eu carinska skladišta, i dio texta koji o tome govori.. opet gluposti, laički odgovori, kao da odgovara baba s placa umjesto službenika koji zna što i zašto govori, pravni jezik, formalnost, ne interpretacija po babi..

-da, moguće je postojanje nekog eu skladišta, u koji bi teoretski roba stizala.. no to nema veze s kupnjom malog-kranjeg kupca.. ne miješati s uvoznicima-distributerima-trgovcima koji to rade, špediteri kao posrednici za prijevoz takve robe po eu.. mali kupac online s tim nema ništa, ne može imati, tj ne može ta roba biti u tom skladištu i čekati kupnju.. jer na temelju nekog papira mora doći u skladište.. uvoznik je tko? ili mali kranji kupac iz ove teme ili velki-uvoznik.. no dok mali kupac ne ubacij u košaricu, on ne postoji.. tek tad postaje kupac i tek tad bi pravno taj dio priče mogao tako biti pokriven.. do tad je nepoznat uvoznik, odnosno šverc.. ok?

-tko može tako uvesti robu? može uvoznik-distributer.. on to već i radi za robu koju distribuira.. no što s onom robom koju on ne distribuira a ponuda je u kini 100puta veća-šira.. tj on to već radi ili će raditi ako ima interes, ako je veća količina-potražnja, no u slučaju kad mali kupac kupuje direktno online tad to jednostavno nije iz te priče.. a tad bi taj uvozni trošak-obveza bila na tom uvozniku, koji bi tad morao platiti trošak carine i deklaracije, kao i sve ostale troškove prijevoza, skladištenja itd. i naravno da on to uklalkulira u cijni prodaje-vele-malo.. kao maržu..

-tko još? može neki hipotetski kinez, izvoznik robe, otvoriti firmu u eu, imati skladište, uvoziti robu.. no opet ista stvar, koja roba, količina.. i ekšli je ista pozicija kao i domaći uvoznik jer je isto.. no to kinez ne radi, nije mu to posao, zarada.. odnosno mogli bi jednako zamisliti da kinezi dostavljaju pakete na adresu, kao što vozači šlepera voze po eu.. ili dostave pizze, ubera itd.. može uber-odstava?

-ili.. može li netko u pravnom poslu zamijeniti nekog.. npr platiti račun, recimo za kavu u kafiću.. -može, u običnom ljudskom odnosu.. ali ne u poslovnom, pravnom, carinskom.. uz klasičan pravni dodatak, terorizam-pedofilija-kriminal.. tj pravne zaštite koje moraju postojati.. pa tako ne može netko za nekog plaćati carinu, .. npr trumpek dobije avion i netko plati carinu za taj avion.. tko? lobisti, mito, pranje novca.. nije problem platiti kavu za fizičku osobu, no za instituciju-pravnu je to problem.. ne može bilo tko plaćati račun bilo koga u bilo čije ime.. ne može dostavljač plaćati moj račun, kaznu za parking, carinu i carinski prekršaj ili deklaraciju.. pravno ako želimo kontrolu, moram ja, plaćam sa svojeg računa i fina-država-zakon ima uvid.. ne plaća tad afrički princ ili ujko iz amerika.. tj u poslovanju čim je u pitanju novac tad mora postojati i pravni slijed, trag, ne da bi ovo bilo zlorabljeno (mada je sve moguće) nego zato jer tako funkcionira pravni okvir pravnog mozga pravne države, gdje se zna tko što smije i što ne smije.. a oni kažu da bi sad obveznik troška bio dostavljač.. koji s mojom kupnjom nema ništa, tj postoji dostava koju možemo izabrati-platiti prilikom kupnje, ali posotji i ona gdje tu kontrolu nemamo, pa ne mogu birati pošta-overseas-dhl-ostali.. ovisno o robi-ruti stiže kroz jedne ili druge, i opet, ako je kroz ioss tad je već i to uredno obračunato-plaćeno bez upetljavanja u nezakonito tumačenje pravnog statusa dostave ili obveze prema državi-carini..

-tj naravno, posotoji i plaćanje prilikom preuzimanja.. i tad je normalno da na pragu platim dostavi.. a hoće li dostava prihvatiti jedno ili drugo sredstvo.. problem u oba slučaja, keš, jer je nespretno, kao primjer advent-zg ne žele keš nego kartično.. ali kartično znači da dostavljač mora imati mobilan pos.. i to nije poseban problem, osim za poštu koja je to znala pola godini i sad se sjetila da nije spremna.. ostale dostavne službe se ne bune, .. a što s npr boxnow i sl. paketomatima? .. gdje dostava nije na vrata i tad ne može ni biti nego kartično.. što će reć, takva dostava neće moći biti u slučaju kine.. pa opet, može, jer kroz ioss je već sve plaćeno i ekšli nema razloga da tako ne bude, osim što tad ne dobijem na prag-dostavu..

-oko godinu dana se pričalo-uvodilo.. pa rokovi, .. i opet nitko nije spreman, pošta nema posove, eu nema pravni odgovor na pitanja nego neko laprdanje čistačice... šlamperaj umjesto red, dok ioss radi i ekšli problema ili promjene nema.. osim što se ne zna smije li kinez u košarici tri puta naplatiti robu za istu-jednu deklaraciju i što se naplaćuje, carina ili deklaracija, po kojoj osnovi itd.. tj opet, ne izdaje deklaraciju kinez, poštar.. nego carinska služba države-eu.. dok se pravno ne promjeni, oni su jedini relevantni.. a tad i odgovor može li, smije li, mora li.. kinez u primjeru naplatiti jednu ili tri deklaracije za paket iste robe.. to bi u slučaju fizičkog carinika odlučio carinski djelatnik, ne kinez ili ioss sustav.. tj iossu to treba reći i on će to uredno odraditi, jer je to algoritam, radi.. ili je eu birokracija zaboravila da postoji ioss?

-edit, za lakše čitanje čapt:

Carina vs. Trošak carinske deklaracije (H7)

Što je javnost čula: "Uvodi se carina od 3 eura na pakete." [61198]

Što je pravna istina: To nije carina (carinska stopa). Carina je javno davanja i prihod proračuna EU-a koji se obračunava u postotku (%) na carinsku vrijednost robe (sukladno TARIC sustavu).

Pravna priroda 3 EUR: To je pristojba za podnošenje carinske deklaracije s podacima za e-trgovinu (tzv. H7 deklaracija). Riječ je o administrativnom trošku obrade podataka. Budući da je iznos fiksan (3 €), on po definiciji ne može biti carina jer se ne mijenja ovisno o vrijednosti ili vrsti robe. Uvođenjem ovog troška država/EU naplaćuje rad na obradi te deklaracije.

-ok?

-dakle, pravno, to nije carina, to je samo trošak izdavanja deklaracije, bez čega roba ne smije putovati kroz eu..

.. ali i to je problem, tj kad kranji kupac, kupi neku robu, to više nije roba.. to je tad njegovo vlasništvo, materijalno dobro, imovina.. roba je proizvod namjenjen tržištu, prodaji.. nakon prodaje roba prestaje biti roba, jer je upravo naziv roba ono što označava proizvod namjenjen prodaji na tržištu.. i ono kad proizvod više nije roba, prije i poslje.. mrkva uzgojena u vrtu je proizvod i nije roba ako nije za tržište, ako prodajem tad je roba i tad mora imati deklaraciju.. ako nema deklaraciju, kazna.. jer roba mora imati deklaraciju.. ok? :) no proizvod ako nije roba, namjenjena tržištu, za daljnu prodaju.. tad nema, ne treba deklaraciju..--

.. a sad pitanje, zašto eu uvodi deklaraciju za kupljenu robu od kranjeg kupca? on to ne kupuje za daljnu prodaju, to tad nije roba i tad pravnom logikom ne treba ni deklaracija.. tj deklaracija je uvjet za robu na eu tržištu, no ovo nije roba, prestaje biti roba činom kupnje.. to je sad vlasništvo-proizvod, ne za daljnju prodaju ili tržište.. odnosno kad bi mali kupac bio trgovac, tad bi trebao deklaraciju... a eu uvodi ovaj paušal naplate ne kako bi regulirali taj pravni dio nego kako bi netko naplatio po paketu 3€.. za komad papira kojeg inače mora imati roba, uz ponavljanje, ovo nije roba, prestalo je biti roba i tad deklaracija pravno nije potrebna..

Jeli tko ovo pročitao 

18 godina
LudaRajcica kaže...

ccccc.....

Stoka od vlasti i države isto kao i cijela eu grupacija, RESET

17 godina
alen4430 kaže...
ihush kaže...
..

Mislim da se i dalje vrtimo u krug jer ti polaziš od vlastite konstrukcije kako bi sustav "trebao" funkcionirati, pa onda iz toga zaključuješ da će se zakon na kraju sigurno tako napisati. To jednostavno nije argument.

Više puta pišeš "vidjet ćeš na jesen", "sigurno će država to formalizirati", "vjerojatno će biti ovako", "još samo treba riješiti pravni dio"... Upravo je u tome problem. To nisu činjenice nego pretpostavke. Iz njih onda izvodiš zaključak da je sadašnje stanje nekakav pravni trik ili zaobilaženje međunarodnih pravila.

..

S druge strane, za dosta tvrdnji koristiš izraz "logično je". Ali pravo vrlo često nije uređeno prema tome što je nama intuitivno logično, nego prema tome što piše u propisu. Zato sam te nekoliko puta pitao za konkretnu odredbu Carinskog zakonika, provedbenih uredbi ili prijedloga reforme koja potvrđuje ono što tvrdiš. Umjesto toga dobivam "matematički štima", "svatko vidi", "kemijanje", "logika". To nije isto.

..

- internet, google, čapt.. po dostupnim podatcima, na jesen.. ako su te info točne, vjerojatno jesu jer logika i kauzalnost to traže..

alen4430 kaže...
..

I oko WTO-a ostaje isti problem. Nekoliko puta napišeš da je riječ o zaobilaženju pravila, ali nigdje ne navodiš koje se pravilo zapravo zaobilazi. Ako smatraš da je neka uredba nespojiva s međunarodnim sporazumima, to bi trebalo biti moguće potkrijepiti konkretnim člankom ili barem pravnim obrazloženjem. Inače to ostaje samo osobna procjena.

..

-wto, tržišna pravila, ugovori, npr carine i suprotan primjer trumpek.. kao i razlika što on kao šerif-supersila može ostali ne baš.. npr uvoditi carine od npr 50%.. treba vadilti-tražiti dokaze da to wto ugovori brane?

-kao i dodatnu naplatu paketa za koji je plaćena dostava? poštanska unija? .. konkretno prije par godina je hpošta naplaćivala dodatnih 4,5kn dok im je hakom to dozvoljavao-tumačio.. mada su bili upozoravani, dok je na kraju poštanska unija rekla da to ne može tako.. zabranjeno, ugovori koji postoje stotinu godina i sustav funkcionira... tj funkcionira do današnjeg primjera online šopinga koji je 'jednosmjeran', za razliku od ostalog poštanskog prometa koji je barem djelomično dvosmjeran pa se jedan dio kompenzira naplatom tj zato postoji markica na pismu.. i razlika, ako pišeš npr djedmrazu na sjeverni pol, on kao rođak pošalje odgovor.. time se naplata-promet kompenziraju, dok šoping iz kine ide jednosmjerno, pa kinez naplati slanje od čega eu-država-pošta-dostava kupca nema ništa, tj nema obrnutog slanja-šopinga prema kini koji bi to kompenzirao tržišno poštanskim uslugama.. + a još gore, sa strane pošiljatelja je lakši-jednostavniji posao, automatika koja robu trpa u kontejnere, dok se na dostavi mora sortirati i treba više ljudi za dostavu a radna snaga je skuplja.. i eu je svjesna toga, tj da nema šopinga-jednosmjernog, da je klasičan promet pošte do daljnjeg bi sustav ostao isti.. no ovako će ga ipak mijenjati, dok smisle model, da su vuk sit i ovce na broju.. kemijanje i renejmanje naziva naplate po potrebi da ne krši pravila igre, pa nije dostava nego manipulativni trošak obrade ili carinsko rukovanje.. kompletno novi termin-riječ-značenje, opet kao primjer-usporedba što znači pravno riječ potrošač vs kupac.. itd..

alen4430 kaže...
..

IOSS također promatraš kao da mu je jedina svrha naplata novca. Nije. Njegova svrha je pojednostaviti oporezivanje i obradu pošiljaka. To što je PDV unaprijed plaćen ne znači da više nema evidencije, kontrole, razmjene podataka i puštanja robe u slobodni promet. Plaćanje i provedba postupka nisu ista stvar i zato nije kontradikcija da paket i dalje prolazi kroz određeni administrativni proces.

--

- kao da se ne razumijemo? neobično .. npr kao da karikiraš da je bankovna kartica samo zbog naplate..  naravno da je trgovini svrha naplata iznosa-cijene robe i zarada, naravno da je iossu svrha upravo promet-novac-transakcija u svrhu prometa roba i usluga.. da tog nema, ne bi ni bio 'izmišljen' ioss.. kao peti kotač, ili .. da mu je svrha pojednostaviti oporezivanje i obradu pošiljaka.. onak, pa da, svrha kotača je da se vrti, no nije mu svrha naplata novca nego tehnologija i razvoj-evolucija, kao što je sam internet spojio svijet, digitalizacija-globalizacija.. vs materijalne-fizičke trgovine i klasičnog računa, porezne kontrole ili fiskalizacije koju mi imamo, nastala je potreba za odgovarajućim sustavom koji će to olakšati, ne otežati.. ne da je svrha naplata, nego sustav-internet-promet.. naravno lakše, jer bagerom je lakše kopati nego lopatom, evolucija.. ne iz razloga da je sam za sebe ioss neki smisao, nego ono što tehnologija omogućuje pa i traži, kao što auto mora imati kočnice jer osim vožnje mora i stati i pri tome je logično da auto ima sic tj mjesto za putnike jer bez tog nema smisla da se prazan auto vozika.. pa tako ni ioss, .. sustav.. i pošto već postoji, radi.. za ove potrebe eu je samo proširio-dodao i taj dio, na teret pošiljatelja koji mora uredno ispuniti deklaraciju na paketu uz naplatu poreza i carine kao i dostave.. tj porez i carinu uredno prosljeđuje u eu, državi kupca.. a kemijanje u tome je po kojoj osnovi ili ne kršeći pravila wto-upu to eu može izvesti, naplatom carinske deklaracije kao fiksnog troška, pri čemu to može naplatiti država-carina, ne privatna firma kao dostava, koja ne može naplatiti dostavu dodatno .. a tih 3€ će ovim kemijanjem, država kao naknadu prosljediti dostavljaču i sve matematički-pravno štima, osim što je kemijanje i potrebno uskladiti s propisima, pravno pokriti, što se najavljuje na jesen.. barem tako kažu dostupne info, i po svemu što mogu zaključiti, to će tako i biti, logika, pravo.. sustav.

+btw.. paket 'jučer-sutra' prolazi isti proces, od pakiranja u kini do dostave na prag kupca.. ista deklaracija na paketu, ista pravila, isti ioss, ... + 3€ carinske naknade + pdv na taj iznos = 3,75€.. sve već uredno radi, jer ioss već uredno postoji i posluje a ovo je samo dodatak fromuli, karikirano, kao još jedna stavka kupljene robe na računu.. :) sve već radi i postoji, naravno ako je trgovac u iossu, ako nije tad na žganjce-ručno, no to je zanemarivo mali dio.. to dok ne smisle kako, može i dalje kroz posotjeći sustav carine koja te tad kao kupca kontaktira i moraš riješiti trošak prije nego oni propuste pošiljku dalje pa i osobno preuzimanje i sl. no opet, to je vrlo mali dio robe izvan iossa.. 

+edit: ..

Pravno gledano, mali kupac nije uvoznik koji stavlja robu na tržište EU-a; on je krajnji korisnik. Kako bi to opravdala, EU birokracija je u novoj reformi uvela pojam "prividnog uvoznika" (deemed importer).

kao i ovo:

možda nisi vidio dodatak-edit.. do kraja godine ide naknada za carinsko rukovanje..

-a sve to kroz postojeći ioss, automatikom, tj bez kemijanja ne može direktno, no šortstory je to, dostavljač dobije taj iznos kroz sustav, a formalno pravno samo moraju zadovoljiti međunarodne ugovore-pravila kao wto-upu tj ne naplatiti ono što je zabranjeno.. dok je kroz postojeći ioss to idealno, nema dodatne naplate na vratima i sve je uredno-provedeno, porezi itd.. jedini problem je što dostava ne može nešto naplatiti a država može i to riješavaju carinskim troškom, pa će to proći za wto-upu.. ili se barem tako svi nadaju, matematika i logika su ok, sve je super .. osim što će kupac plaćati +3€ x .. ovisno o artiklima-deklaracijama..

1. Kako se distributeru isplaćuje trošak rada?

Kada platforma (kao deemed importer) preuzme ulogu uvoznika, ona podatke o pošiljci šalje unaprijed. Kurirska služba (npr. Hrvatska pošta, DHL, DPD) obavlja "fizički i administrativni rad" – provjeru, skeniranje i digitalno podnošenje carinske objave.

Budući da se sve odvija preko IOSS sustava (Import One-Stop Shop), ta naknada za rukovanje (handling fee) automatski se obračunava i isplaćuje distributeru izravno s računa platforme u trenutku kada paket prođe elektroničku kontrolu.

-barem tako kažu dostupni podatci, google+ai.. i to ima smisla, funkcionira.. no mora biti malo kemijanja pravila da bi bilo pravno ok.

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.7.2026 14:31 (ihush).
13 godina
Wiz3m4n kaže...

Jeli tko ovo pročitao 

čemu? alen se još trudi, ali mlad je još

15 godina
ihush kaže...
alen4430 kaže...
ihush kaže...
..

alen4430 kaže...

..

-barem tako kažu dostupni podatci, google+ai.. i to ima smisla, funkcionira.. no mora biti malo kemijanja pravila da bi bilo pravno ok.

Opet si napisao jako puno teksta, ali i dalje izbjegavaš odgovoriti na ono što te cijelo vrijeme pitam.

Problem nije u tome što ti pokušavaš složiti logično objašnjenje kako bi sustav mogao funkcionirati. Problem je što to predstavljaš kao da je već pravno odlučeno.

U gotovo svakom odlomku koristiš izraze poput "vjerojatno", "na jesen", "tako kažu dostupne informacije", "logično je", "matematika štima", "mora biti tako", "kemijanje". To jasno pokazuje da opisuješ vlastitu rekonstrukciju mogućeg budućeg rješenja, a ne postojeće propise.

To nije isto.

Primjerice, nekoliko puta tvrdiš da će država naplatiti naknadu pa je proslijediti dostavljaču preko IOSS-a. Možeš li navesti jedan službeni dokument Europske komisije, prijedlog uredbe ili tekst reforme koji to kaže? Ne ono što je zaključio Google ili AI, nego konkretan pravni tekst.

Isto vrijedi za tvrdnju da je uveden "deemed importer" upravo zato što mali kupac nije uvoznik. Pojam "deemed importer" postoji u zakonodavstvu, ali iz toga automatski ne proizlazi sve ostalo što si napisao o načinu financiranja dostavljača. Tu si napravio logički skok koji nije potkrijepljen izvorom.

Što se WTO-a tiče, opet ostaje isto pitanje. Pišeš da se "mora kemijati" kako se ne bi kršila pravila WTO-a ili UPU-a, ali još uvijek nisi naveo koje se točno pravilo krši. Nije dovoljno napisati "logično je", "Trump uvodi carine", "poštanska unija" ili "tržišna pravila". Ako tvrdiš da bi nešto bilo protivno međunarodnim sporazumima, onda bi trebalo biti moguće navesti konkretan članak ili barem pravno obrazloženje.

Jednako tako, usporedba s onih 4,5 kuna Hrvatske pošte zapravo ne dokazuje tvoju tezu. To što je u jednom slučaju regulator ili međunarodna organizacija zauzela određeno stajalište ne znači da će svaka buduća naknada automatski biti ista pravna situacija. Svaki model treba gledati prema konkretnom propisu kojim je uređen.

IOSS također cijelo vrijeme svodiš gotovo isključivo na naplatu novca. Da, kroz njega se obračunava PDV, ali njegova svrha nije samo prijenos novca nego i elektronička identifikacija pošiljke, razmjena podataka, pojednostavljena prijava i ubrzano puštanje robe u slobodni promet. Zato nije kontradikcija da određeni administrativni postupci postoje i kada je PDV već plaćen.

Na kraju se zapravo vraćamo na isto pitanje koje postavljam od početka.

Ako kažeš:

• mislim da će reforma završiti ovako" – to je sasvim legitimno mišljenje;
  • po meni bi to bilo najlogičnije rješenje" – također je legitimno;
  • sigurno će biti tako jer matematika i logika to traže" – to više nije argument nego pretpostavka.

Zato i dalje razlikujem činjenice od prognoza.

Kada bude objavljen konačni tekst reforme i bude izričito pisalo kako se obračunava naknada, tko ju naplaćuje, kome se isplaćuje i po kojoj pravnoj osnovi, tada ćemo imati o čemu raspravljati na temelju propisa.

Do tada je sasvim u redu iznositi pretpostavke, ali ih ne treba predstavljati kao da su već potvrđene činjenice.

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.7.2026 19:25 (alen4430).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice