Hrvatska pošta javlja: nove carine zasad nećete mo

poruka: 27
|
čitano: 5.211
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hrvatska pošta javlja: nove carine zasad nećete mo".
13 godina

Koji smo mi jad od drzave.

8 0 hvala 1
15 godina

Temu će  uskoro ponudit plaćanje pouzećem, pa neka carina nabode 3, 6, 9 eura, bit će sigurno ekipe koja će odbit paket i pa pa, pošta shendlala paket, a kad se odbije paket sad moraju shendlat i povrat. Zatrpat će se. 

Moj PC  
8 0 hvala 0
17 godina
Re: Hrvatska pošta javlja: nove carine zasad nećet

nznm kak ce temu uopce sad funkcionirat jer sva njihova dostava je na boxnow, nema zive osobe, također pouzece vec odavno postoji ali je glup nacin, dode do boxa pa morass platit karticom sto si mogao i odma u startu, to nije pravo pouzece al et

edit: sad sam pronasao na temu, oni odmah u kosarici naplacuju 3 eur po artiklu poreza, znaci kinezi su se predali barem temu? ne mozes naruciti i otkazati kao sto je kolega gore naveo, corak, moras ga odma platit (testirao sam na drugoj slici ubacio par artikala i odma mi naplatili porez)

battletag:MasnaKrvavic#2275 steam:Hitman
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.7.2026 17:46 (dado16).
17 godina
dado16 kaže...

nznm kak ce temu uopce sad funkcionirat jer sva njihova dostava je na boxnow, nema zive osobe, također pouzece vec odavno postoji ali je glup nacin, dode do boxa pa morass platit karticom sto si mogao i odma u startu, to nije pravo pouzece al et

edit: sad sam pronasao na temu, oni odmah u kosarici naplacuju 3 eur po artiklu poreza, znaci kinezi su se predali barem temu? ne mozes naruciti i otkazati kao sto je kolega gore naveo, corak, moras ga odma platit (testirao sam na drugoj slici ubacio par artikala i odma mi naplatili porez)

A što je pravo pouzeće onda? To je upravo to, plaćanje ne unaprijed, nego tek kad dođe do tebe.

17 godina
Bitanga kaže...
dado16 kaže...

A što je pravo pouzeće onda? To je upravo to, plaćanje ne unaprijed, nego tek kad dođe do tebe.

ali i dalje neznas sta ti je doslo, pravo pouzece kad dode postar mozes i otvorit pa mu onda dat novce, a ovdje se box ne otvara dok ne platis, a to si komotno mogao i odma + naplate mal više koliko sam skuzio

13 godina
dado16 kaže...
Bitanga kaže...
dado16 kaže...

ali i dalje neznas sta ti je doslo, pravo pouzece kad dode postar mozes i otvorit pa mu onda dat novce, a ovdje se box ne otvara dok ne platis, a to si komotno mogao i odma + naplate mal više koliko sam skuzio

To kaj ti govoriš ne postoji. Kave veze ima pošta s tim kaj je tebi u paketu?

2 godine
dado16 kaže...

ali i dalje neznas sta ti je doslo, pravo pouzece kad dode postar mozes i otvorit pa mu onda dat novce

Ne lupaj, ništa ne možeš otvoriti dok ne platiš, sve to jasno piše u uvjetima kurirskih službi koje nude tu uslugu.

A dostavljač te ne mora ni čekati dok ti "analiziraš" paket, tako da je ta usluga kompletan BS. 

dado16 kaže...

a ovdje se box ne otvara dok ne platis, a to si komotno mogao i odma

Možda nisi, možda trenutno nemaš novce, ali za 2 tjedna kad stigne paket ćeš imati.

To je klasično plaćanje pouzećem samo ne možeš platiti gotovinom, nema potrebe dalje filozofirati oko toga.

17 godina
ukratko najmanje je rijec u ovoj temi o tome, nego o ovoj naknadi :)
17 godina
dado16 kaže...

Danas ti nitko neće pristati više na to da te čeka da ti otvaraš i provjeravaš paket.

Dostavljaču i poštaru moraš platiti, pa ti onda gledaj dalje koliko hoćeš. Njegov posao nije da ti budeš zadovoljan nego da ti dostavi paket i naplati.

12 godina

Ufff, izgleda da su ovdje sve sami mladi ljudi...

Plaćanje pouzećem potječe iz pradavnih vremena, pretpovijesnog doba, kad u SFRJ nije bilo ni Interneta ni masovne uporabe kartica (zapravo nije bilo ni bankomata, debitnih kartica općenito, čak su i čekovi kasnije došli).

Uplata novca na tuđi račun također je bila komplicirana, moguća, ali ako me sjećanje dobro služi zahtijevalo se da primatelj ima otvoren žiro račun ili nešto slično za koji se provjeravala (neka imaginarna služba) svrha uplate.

Tako da je plaćanje pouzećem bilo normalno - naručiš par kazeta ili disketa s igri.... ovaj ... originalnim računalnim programima, poštar ti ih donese doma, ti poštaru predaš novce. Pošta primatelja potom javi pošti pošiljatelja da je primatelj platio pouzećem pa onda poštar zvoni primatelju na vrata i predaje mu novac.

Nadam se da sam "detalje" dobro prenio, godine su tu, malo su mi sjećanja mutna.

Međutim, pred nešto godina je HP uveo uslugu provjere sadržaja paketa prije plaćanja pouzećem, zbog svih onih ciglica koje su se slale poštom. Zar nije?
Što je bilo s tim?
Naravno, otvaranje paketa funkcionira samo ako je pošiljatelj uplatio takvu dodatnu uslugu što Temu kao ni ostale internetske trgovine sigurno ne čine.

4 0 hvala 1
12 godina
Ivo_Strojnica kaže...

Eto, morao je netko potegnuti pitanje "Ima li gore države od Hrvatske..."

Bez obzira što je regulacija došla iz Bruxellesa.
Bez obzira što je osnova regulacije lagano maloumna (ako se dosad nije vjerovalo vrijednosti pošiljke koju su Kinezi pisali na popratnici, zašto bi se sad vjerovalo količini različitih vrsta artikala koju Kinezi napišu?!).

Bez obzira što je bit dosadašnjih pravila bila da nije isplativo cariniti pošiljke male vrijednosti jer je trošak carinjenja veći od vrijednosti pošiljke.

U svemu tome, nekima je bitno i vide jedino da "Hrvatska ništa ne valja"...

17 godina

-bla-bla-bla... bla! :)

-ništa posebnog, strka i gluparije (kao nesposobnost pošte koja danas šalje obavijest da ne može kartično plaćanje..).. trgovina-sustav koji je u IOSSu, urednom sustavu, sve je već riješeno, radi.. tj kao i pdv, carinski trošak se dodaje nakon košarice 3€ po klasi robe +25% pdv pa je iznos 3,75.. tj sve je već obračunato-naplaćeno i baš nikakve razlike ne treba biti za dostavu, naravno, kao je plaćanje obavljeno kartično prilikom kupnje, ne pouzećem i sl. i ako je trgovac u iossu pa se sve uredno obračuna kao pdv.. ako tog nema, tad naravno kupac mora podmiriti te carinske troškove državi + pdv.. i s tim dodatava nema ništa, tj taj dio ne radi pošta, nego to radi carinska služba, carinici, koji rade u sortirnici pošte, jer pošta-dostava nema ništa s carinom i porezom, dostava je naprosto dostava (mada se može ovlastiti za razne druge poslove, no postojanje carine u srotirnici potvrđuje da je to i dalje odvojeno, zakon-država-vlast..) itd.

-dakle, ako se plaća karticom, ako je uredan sustav, bit će sve obračunato, carina+pdv i naplaćeno.. tad nema dodatne naplate.

-nešto drugo je što pošta želi, što se gura u eu neko vrijeme, dodatna naplata za isporuku paketa.. i to je izgleda odobreno samo se još.. (nešto) .. možda na jesen.. ako to uvedu, kao nekad žuti papirić +4,5kn kojeg su naplaćivali suprotno pravilima dok im poštanska unija nije objasnila da to ne smiju, tako će naplaćivati.. a hoće li to biti u kešu ili kartično je sporedno.. tj sve usluge se danas mogu platiti kartično-online-mobitelom.. i ako pošta to ne može kvalitetno odraditi, tad nek se time ne bavi.. uz podsjetnik na žuti papirić i 4,5kn uz blagoslov hakoma.. netko treba dobiti nogu u dupe.. ili tak nešt :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 0
15 godina

@ Ivo strojnica

Nemoj tako, opskrba strujom je poprilično stabilna

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.7.2026 21:31 (klokan057).
16 godina
Svjestan si da se komentar odnosio na nemogućnost plaćanja karticama, a ne na ovo što si ti naveo?
11 godina

eto srce je na mjestu onima koje ljudi gušteri, zle banke, masoni i ostala ekipa prate šta i kako kupuju digitalnim putem :)

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
ihush kaže...

-ništa posebnog, strka i gluparije (kao nesposobnost pošte koja danas šalje obavijest da ne može kartično plaćanje..).. trgovina-sustav koji je u IOSSu, urednom sustavu, sve je već riješeno, radi.. tj kao i pdv, carinski trošak se dodaje nakon košarice 3€ po klasi robe +25% pdv pa je iznos 3,75.. tj sve je već obračunato-naplaćeno i baš nikakve razlike ne treba biti za dostavu, naravno, kao je plaćanje obavljeno kartično prilikom kupnje, ne pouzećem i sl. i ako je trgovac u iossu pa se sve uredno obračuna kao pdv.. ako tog nema, tad naravno kupac mora podmiriti te carinske troškove državi + pdv.. i s tim dodatava nema ništa, tj taj dio ne radi pošta, nego to radi carinska služba, carinici, koji rade u sortirnici pošte, jer pošta-dostava nema ništa s carinom i porezom, dostava je naprosto dostava (mada se može ovlastiti za razne druge poslove, no postojanje carine u srotirnici potvrđuje da je to i dalje odvojeno, zakon-država-vlast..) itd.

-dakle, ako se plaća karticom, ako je uredan sustav, bit će sve obračunato, carina+pdv i naplaćeno.. tad nema dodatne naplate.

-nešto drugo je što pošta želi, što se gura u eu neko vrijeme, dodatna naplata za isporuku paketa.. i to je izgleda odobreno samo se još.. (nešto) .. možda na jesen.. ako to uvedu, kao nekad žuti papirić +4,5kn kojeg su naplaćivali suprotno pravilima dok im poštanska unija nije objasnila da to ne smiju, tako će naplaćivati.. a hoće li to biti u kešu ili kartično je sporedno.. tj sve usluge se danas mogu platiti kartično-online-mobitelom.. i ako pošta to ne može kvalitetno odraditi, tad nek se time ne bavi.. uz podsjetnik na žuti papirić i 4,5kn uz blagoslov hakoma.. netko treba dobiti nogu u dupe.. ili tak nešt :)

Znaci, postari-gangsteri ce naplacivati 3€ bez obzira da li je to placeno ili ne?

14 godina

Baš čekam neke AAA baterije iz Kine,kad sam kupovao upozorilo me na 3 ojra po stavci plus PDV imao sam dve stavke znači 7.50 više .

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Prije par dana sam platio 4E carinu na aliexpres a danas gledam vise nema toga?

0 0 hvala 0
17 godina
pravi_covijek kaže...
ihush kaže...

Znaci, postari-gangsteri ce naplacivati 3€ bez obzira da li je to placeno ili ne?

-ne, kao što se kroz ioss do sad uredno naplaćivao pdv i tad nema dodatnog plaćanja kod preuzimanja.. ali naravno oni žele nešto naplatiti, kao što su već naplaćivali 'žuti papirić 4,5kn' .. i uvode-traže neku dodatnu naknadu za isporuku, što će eu možda odobriti, mada je do sad pravilo poštanske unije da ako je dostava plaćena, nema dodatne naplate.. pa do tog da je hakom taj koji tumači zakon i ako ga želi pogrešno tumačiti .. a to je već pokazao za vrijeme žutog papirića dok nije došlo tumačene poštanske unije..

-tj teoretski ili ono što je pregovarano unazad godinu.. ovo nije naplata carine, tj juzer u čitanju mora razlikovati pravne-tehničke termine, porezne, stručne.. nijanse u riječima i značenjima.. ne naplaćuje se carina, nego carinski trošak, izdavanja deklaracije.. carina bi bio iznos npr +10% vrijednosti neke robe, kao i pdv.. ovo nije taj postotak-carine, na robu, nego trošak izdavanja deklaracije, fixni-paušalni.. ne po količini robe, nego po tarifnom broju tj koliko deklaracija treba za pošiljku, npr ako se kupi 10komada neke robe to je jedna deklaracija, jedan trošak 3€... ako se kupi deset različitih roba, to je deset različitih deklaracija =30€.. osim ako su robe iz iste tarfine grupe, što je ekšli nejasno, npr računalne komponente mogu biti jedna grupa ili razne, textil može biti svašta, čarape-šeširi.. kao što mogu biti različite robe i tarifne grupe, npr torbica od textila.. ili spada li koža pod grupu textil ili spada li set šarafa-matica pod računalo ili pod željezo, npr šaraf za tiplanje u beton i šaraf za kućište računala, oboje su šarafi, moguće od istog materijala ili različitog.. što je zajedničko ili u koju će kategoriju neka roba biti svrstana ovisi.. pa čak do recimo greške, da recimo carina pogrešno tarifira.. ili da ignorira npr carinsku stopu 0% na neke robe, dok je za druge robe npr 10% i naplati izdavanje deklaracije-troška ali ne i samu carinu-postotak-iznos dok na tih fixnih 3€ kroz ioss uredno obračunaju dodatni pdv (jer se obračunava na ukupni iznos s troškovima u koje ulazi i dostava-carina..) pa je to ekšli 3,75 i uredno je vidljivo u košarici prije plaćanja ta razlika..

-dakle.. već je sve tu, može se, no može se i različito tumačiti, dovoljno da pošta to poželi .. odnosno ne radi to sama pošta nego to ipak rade carinici (kao djelatnici carine-države u prostorima sortirnice..) .. što će reć, pravno, carine-deklaracije itd. ne naplaćuje pošta, ona može naplaćivati samo svoje troškove-usluge kao dostavu, koja je već plaćena .. naravno, kao posrednik može biti ovlašten-posrednik.. no to i dalje radi država-carina, ne pošta-poštar pa ne mogu ni izdavati neki račun u tuđe ime na tuđi račun.. tj u fizičkom prostoru sortirnice taj posao radi konkertan djelatnik carine, ne pošte.. i zato pravno nema razloga misliti da će to pravo imati poštar na dostavi, tj može ako s njim dođe i djelatnik carine, koji će tad možda imati mobilni pos i tako naplaćivati karticom ili gotovinom.. no državi je to besmisleno tako riješavati, tj država može poslati uplatnicu za bilo što, porez, osobne dokumente, opća uplatnica... ili kazna.. poštom, emailom.. čak i parking kazna za primjer nije problem naplate, dobiješ uplatnicu, plati.. ako ne platiš.. i to je to.. kad (osim u roku) i kojim načinom ćeš platiti, čak kojom valutom.. nije važno.. i sustav već posotji, radi.. no kao da se želi stvoriti neki novi, paralelni, neki protok nekog novca koji bi prolazio kroz prste pošte.. izmisliti posao.. klasični uhljeb mozak-ideja-želja.. i mada je nepotrebno, riješeno itd.. kako vidim moguće, ovinso o tumačenju itd.. po meni vrlo realno za očekivati da će upravo nešto takvog i biti.. odnosno barem dok nešto kao poštanska unija ili eu ne kaže da ne može tako, pri čemu opet kako vidim, stvari idu upravo u tom smjeru da će i eu to dozvoliti, tj do sad su nas štitili od takvog hakoma, sad postaju isti, ne oboje dobri, nego loši.. interes, država, pošte.. novac.

-pa tvoja rečenica, .. ne bi trebala biti točna, no vjerojatnije da će upravo tako biti .. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 mjeseci
Ivo_Strojnica kaže...

I onda skužiš da osim klečavaca, parade ponosa i odnedavno nepalaca nezadovoljnih uvjetima rada nikog drugog u ovom jadu od države nema vani na ulici... Ako zanemarimo doček sportaša, velikog rvata thompsona i sl... Rekao bih da živimo u državi za kakvu se "borimo". Pod debele navodnike naravno. :)

14 godina

hahahaha... država koja živi u 19. stoljeću.

prije par dana bio sam u švedskoj... i na velikom broju mjesta stoji obavijest:

"gotovinu ne primamo. plaćanje ISKLJUČIVO karticom ili mobitelom"

1 0 hvala 0
13 godina

koja zaostala zabit, pa nemrem satom platiti 

15 godina

3 paketa naručena prije cca 10 dana sa Shein'a, stiglo i danas pokupio, ništa nisu naplatili, mislio sam sad kad me odere za 15 eura kad ono sve 5, naručio sam prije 1.7. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.7.2026 11:08 (Cryogenic).
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina

Stigle baterije sa Temu tamo sam uredno platio 3 ojra za njih i 3 ojra za drugu stavku i 25% PDVa na ta 3 ojra i poštar mi nije ništa naplatio...

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina

ulični svirači, pa čak i prosjaci imaju POS s NFCom, ali pošta...

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
ludi kekec kaže...

Švedska je praktički iznimka - uveli su vlastiti sustav kartičnog plaćanja u kojem se isplati i novine prodavati na karticu.

U drugim državama, naknada koju prodajnom mjestu naplaćuje banka za transakciju karticom uzela bi veći dio cijene novina.

Ovdje je možda sličan problem - da bi pošta naplatila 3 € carinskih davanja, morala bi od tebe tražiti 3,50 € da pokrije 50 centi koje mora platiti banci.

Znajući ljude s ovih prostora, vjerojatno bi zbog toga vrištali po medijima.

No, stvari se mijenjaju - pred 10-ak godina nije bilo moguće platiti cestarinu pri registraciji kreditnim karticama. U međuvremenu su to STP-i i banke izgladili pa je danas moguće. Možda i HP postigne neki dogovor.

16 godina
SveZauzeto kaže...
ludi kekec kaže...

Švedska je praktički iznimka - uveli su vlastiti sustav kartičnog plaćanja u kojem se isplati i novine prodavati na karticu.

U drugim državama, naknada koju prodajnom mjestu naplaćuje banka za transakciju karticom uzela bi veći dio cijene novina.

Ovdje je možda sličan problem - da bi pošta naplatila 3 € carinskih davanja, morala bi od tebe tražiti 3,50 € da pokrije 50 centi koje mora platiti banci.

Znajući ljude s ovih prostora, vjerojatno bi zbog toga vrištali po medijima.

No, stvari se mijenjaju - pred 10-ak godina nije bilo moguće platiti cestarinu pri registraciji kreditnim karticama. U međuvremenu su to STP-i i banke izgladili pa je danas moguće. Možda i HP postigne neki dogovor.

naknade koje banka uzima nisu tako velike. Najviše 3%, a najveća fiksna naknada 10c po transakciji. Tako da na 3€ može bit najviše 19c. i to u ekstremnim slučajevima. Obično je to oko 5c nikad 50. U praksi je trgovcu jeftinije naplatiti karticom nego raspolagati gotovinom koju opet mora polagati na račun, paziti na iznose, snositi rizik krađe i slično. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice