Ni ja ne podnosim reklame na YT, ali sam to zaobišao tako da za YT imam mini kompić na Ryzenu 7 i Win 11, a spojenog samo na tv. I na njemu se najnormalnije vrti YT, bez reklama, samo na Operi i adblokeru. Signal ide preko AV pojačala Denon x1700, pa se ima i 5.1 zvuk sa svim živim i neživim kodecima za sliku i zvuk. Dakle, mali media centar i YT radi bez tih odvratnih reklama. I ima puno više podržanih jezika titlova, ne kao YT na tv-u ili na mobitelu koji iz ne znam kojih razloga nemaju hr titlove.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
nisam procitao tekst ali ovo sta pise u ovih par recenica sve govori,Hrpa nepotrebnih,cak i dvostrukih pretplata za muziku?! ljudi su cudni,ja imam samo YT premium.s njim dobijem i music pretplatu( i to mi se isplati jer svakodnevno visim na YT,vise nego na TV)
drugo ne koristim nista,naravno uz sve to ide i tarifa za mobitel (13 eura)i kucni internet (25 eura)
malo se smirite i ne placajte ono sta vam ne treba
Meni je Affinity suite dobra zamjena za Adobe paket, ali profi korisnicima to vjerojatno nije opcija.
Za Office postoji alternativa, ali na poslu vaša tablica iz LibreOfficea možda neće radit u MS Excelu...
Pristup home assistantu sam riješio preko OpenVPN-a, ali objasnit ukućanima da uključe VPN na svom ajFonu kad žele koristiti HA je nemoguća misija, tako da razumijem zašto autor plaća tu uslugu.
Netflix se da zamijenit Jellyfinom i Arr stackom, ali to vas pretvara u administratora koji održava taj cijeli sustav i odgovara na pritužbe ukućana kojima "nešto ne radi".
Uz YT premium dolazi i YT music, pa koristim taj servis za muziku, iako su drugi servisi mozda bolji.
Sve je to poprilicno zajebano, ali komforna alternativa košta. Problem je što svi misle da su te usluge nešto što se MORA IMATI. Ali ne morate imati Netflix, gledajte TV programe na kabelskoj. Ne morate imati remote pristup HomeAssistantu, do jučer utičnice i prekidači nisu bili pametni i svi smo nekako preživjeli.
Uglavnom, mislim da ovaj model naplate ohrabruju korisnici koji misle da su takve usluge potrebne i nezaobilazne. Nisu, ne treba vam većina toga i nemojte plaćati ono što vam ne treba.
Nemojte kupiti BMW-a koji dodatno naplaćuje grijanje siceva. To će poslati poruku da takvi proizvodi nisu poželjni. Ali ne, koga god znam ima pretplatu na Netflix tj. plaća uslugu i žali se da je skupo...
Kada mi je nešto bitno da odgledam bez reklama, pogledam na računalu, za TV me nije briga, uklopio sam se u njihove reklame.
Uopće ne zentam što reklamiraju. Reklame brzo prođu, čista zabava koju supruga voli, a stalno kuka protiv njih.
Hoćeš da ti platim JA, da nema reklama; "Ne, ne, ne, nisi lud, tolike novce dati" i onda za pola sata opet kuknjava na reklame. 
Članak dostupan pretplatnicima. 😄
good point 
ne plaćam ništa, imam HBO preko telekom operatera ali ukupno paket je dobar i povoljan....ništa drugo. PC spojen na TV i reklama nema, muzike imam dovoljno na radio satnici koju uvijek slušam dok vozim.
Uzimam jedino game pass ali samo povremeno na mjesec dana pa deaktiviram, za 13€ mi se ispalti odigrat novu igru pa deaktivirat do nove prilike.
A informacija na netu ima i previše bez plaćanja.
smarttube na tv, browser s adblock na mob i svim ostalim uređajima...
Uglavnom, mislim da ovaj model naplate ohrabruju korisnici koji misle da su takve usluge potrebne i nezaobilazne. Nisu, ..
.. bez komentara :) ili tko o čemu .. :))
Dobro jutro, Davore.
Dugo ti je trebalo da shvatiš kuda sve ovo vodi.
Šteta što u tekstu nisi spomuo jednu od najlegendarnijih ideja po pitanju pretplata u informatici, Logitechovu ideju da naplaćuje preplatu na napredne funkcije miša.
Jedino je moj zemljak @učo relevantan komentirati
Jedino je moj zemljak @učo relevantan komentirati
-kvalificiran. (doslovno)... relevantni smo svi-jednako-podjednako dok je epitet zemo neprihvatljiv kao lokaldiskriminatoran ako tako nešto postoji :)) ..
good point 
Goot point samo u slucaju da nakon otkazivanja pretplate na bug.hr nemamo pristup prethodnim tekstovima? Ali ne znam da li je tako? Da li potpuno gubimo pristup premium sadrzaju ili samo novim premium sadrzajima?
Ne plaćam ništa osim neta. Također imam pc spojen dugačkim HDMI kablom na tv tako da sve gledam bez reklama - youtube, filmove, serije. A sve što poželim gledati, slušati ili igrati bez problema pronađem ploveći na "the high seas",😉 često u boljoj kvaliteti nego na plaćenim servisima i bez legalizirane krađe: https://www.yahoo.com/news/us/articles/sony-once-again-proves-don-152302972.html
Jedini trn u oku mi je hrt pretplata koju plaćam zbog posjedovanja uređaja koji mogu primati audio-vizualne signale iako hrt uopće ne gledam. To bih prebacio na proračun jer su ionako režimska televizija. Plus imaju isto reklame kao i rtl i nova tv pa neka žive od reklama. Ako mogu privatne tv kuće zašto ne bi mogla i hrt?
Ne plaćam ništa osim neta. Također imam pc spojen dugačkim HDMI kablom na tv tako da sve gledam bez reklama - youtube, filmove, serije. A sve što poželim gledati, slušati ili igrati bez problema pronađem ploveći na "the high seas",😉 često u boljoj kvaliteti nego na plaćenim servisima i bez legalizirane krađe: https://www.yahoo.com/news/us/articles/sony-once-again-proves-don-152302972.html
Jedini trn u oku mi je hrt pretplata koju plaćam zbog posjedovanja uređaja koji mogu primati audio-vizualne signale iako hrt uopće ne gledam. To bih prebacio na proračun jer su ionako režimska televizija. Plus imaju isto reklame kao i rtl i nova tv pa neka žive od reklama. Ako mogu privatne tv kuće zašto ne bi mogla i hrt?
Sve ti je to okej,ali ljudi zele komociju i jednostavnost
sigurno nece vuc kabel od PC na tv,nece palit komp i namjestat tamo da prebace,trazit filmove po torentima i slicno...ljudi jednostavno oce sjest u kauc i gledat
tako je kako je
Na Bug ne moraš bit pretplaćen da bi ga čitao. Imaš opciju kupiti ga na trafici i čitati članak. One time payment.
Kad sam van RH platim 2.5eur i čitam članke taj mjesec. Super mi je što je Bug dostupan iako sam daleko od trafike. Kad bi me način plaćanja prisiljavao da kupim 12 mjeseci unaprijed, to bi bio problem i odjebao bi takvo plaćanje.
Nemam problem ni sa pretplatom na mobitel i druge usluge za koje je taj model plaćanja logičan (račune za režije i razne životne troškove sam putem trajnih naloga sam "pretvorio u pretplatu").
Pretplata je problem tamo gdje je nametnuta i prisiljava korisnika da iznova plaća za istu stvar, a ne daje mu mogućnost da jednom plati proizvod i bude na miru.
Za primjer, tom logikom bi zaključio da nije opravdana u slučaju MS Officea, ali jest u slucaju nekog servisa za muziku, jer vjerojatno ne možeš ili ne želiš kupiti svu muziku koju slušaš.
Za neke usluge postoji alternativa, za neke ne, ali većina njih je nepotrebna i pretplatnički model placanja za njih nije primjeren. To nitko ne bi trebao plaćati (radi sebe) ni podržavati rad firmi koje tako posluju.
Ne mislim da je Bug jedna od takvih firmi i drago mi je potrošit novac na njihov proizvod, stoga ću rado plaćati tu pretplatu. U slučaju da si ne mogu to priuštit - jebiga. Nije čitanje Buga nečije ljudsko pravo pa da mora biti besplatan.
good point 
Goot point samo u slucaju da nakon otkazivanja pretplate na bug.hr nemamo pristup prethodnim tekstovima? Ali ne znam da li je tako? Da li potpuno gubimo pristup premium sadrzaju ili samo novim premium sadrzajima?
Molio bih da se pitanja u vezi pretplate na Bug postavljaju u podforumu gdje su te tema svima lako dostupne, ovdje neću na njih odgovarati:
Aha, znaci svim sadrzajima. :D
Cory Doctrow - Enshitification
(Namjerno nisam stavia link da vas ne bi odvelo na kakvu pretplatu 😉 )
Međutim, isto tako moram dodati autoru: ja mislim da bi se isto moga liberati recimo pretplate za kuhinjske recepte. Idi old school mode i kupi kuharicu - većina ljudi ionako mjesečno kuha 10ak istih jela - pod uvjetom da partnerica nije chef sa par Michelin zvjezdica - onda naravno mea culpa.
Computers will never take the place of books. You can't stand on a floppy disk to reach a high shelf.
-- Sam Ewing
Vidiš meni je baš dobra fora da je tekst s ovom tematikom objavljen kao premium, jasno je bilo da će ta "kontradiktornost" izazvati reakcije. I to je jedini tekst koji je danas zaključan (a na naslovnici)! 
Uz napomenu da je pretplatnicima dostupan još od 30.06.
Opet nisi shvatio poantu moga posta.
Vidiš, "neki" jesu.